Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προετοιμασίες για τη νέα Σύνοδο Βορρά - Νότου

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε το διορισμό ειδικού απεσταλμένου που αύριο Τετάρτη, 5 Σεπτέμβρη, θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την πραγματοποίηση της δια-κορεατικής Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να γίνει μέσα στο μήνα, στην Πιονγιάνγκ.

Η πρώτη συνάντηση που είχε γίνει μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών τον περασμένο Απρίλη είχε πυροδοτήσει δηλώσεις και εκτιμήσεις ακόμα και για άνοιγμα του δρόμου για την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης που εκκρεμεί μετά τη λήξη του Κορεατικού πολέμου, τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, η συνέχεια - και ειδικά τα όσα ακολούθησαν τη Σύνοδο ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας τον περασμένο Ιούνη - επιβεβαίωσαν ότι το παζάρι είναι σύνθετο και πολύ ευρύτερο. Αντανακλά πρώτα απ' όλα τις ισορροπίες και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, αλλά και Ρωσία, Ιαπωνία κ.ά.) που ενδιαφέρονται για τη Χερσόνησο στο πλαίσιο ευρύτερων γεωστρατηγικών τους επιδιώξεων.

Στο μεταξύ, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε έντονη τη συζήτηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Ο Νεμπένζια είπε ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης «ανεστάλη διότι διαφωνούμε με ορισμένα στοιχεία» που περιέχει και «με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ