Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδείξεις επιδείνωσης της σύγκρουσης

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με μεγάλες τιμές έγινε την Κυριακή η κηδεία του δολοφονημένου Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, προέδρου της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός αφού πρόκειται για αστικό καθεστώς, με πολιτοφυλακές που αντέδρασαν στο φιλοδυτικό πραξικόπημα κατά του Β. Γιανουκόβιτς το 2014 και προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία). Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή το απόγευμα ο 42χρονος Ζαχαρτσένκο τραυματίστηκε θανάσιμα από ισχυρή έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού στο εστιατόριο «Σεπάρ» στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, όπου σκοτώθηκε και ο σωματοφύλακάς του και τραυματίστηκαν άλλα 12 άτομα, ανάμεσά τους και λεγόμενοι υπουργοί της κυβέρνησης. Οι αρχές των πολιτοφυλάκων ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δολοφονία είναι έργο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, ενώ καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο έως τώρα αντιπρόεδρος Ντμίτρι Τραπέζνικοφ.

Η ρωσική κυβέρνηση, αποστέλλοντας συλλυπητήριο μήνυμα του Βλ. Πούτιν για το χαμό του Ζαχαρτσένκο, τόνισε ότι πίσω από τη δολοφονία «βρίσκονται όσοι δεν θέλουν να προχωρήσει η ειρηνική και πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία», «φωτογραφίζοντας» την κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Ντένις Πουσίλιν, που είναι ο διαπραγματευτής στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής του Μινσκ, σημείωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση «προχωράει σε άλλη μια επίθεση στο πλαίσιο μιας γεωπολιτικής ατζέντας που γίνεται όλο και πιο επιθετική ενάντια σε ό,τι πολιτισμένο» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζει να καταστρέφει το λαό του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) για πολλά χρόνια. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλα τα μέσα».

Ταυτόχρονα, η διοίκηση των πολιτοφυλακών κατήγγειλε χτες νέες επιθέσεις του ουκρανικού στρατού με πυρά πυροβολικού σε συνοικισμούς όπως η Γκορλόφκα, παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επίσης καταγράφουν και μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων κοντά στη λεγόμενη γραμμή επαφής, που σύμφωνα με τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και να μην υπάρχουν βαρέα όπλα, πράγμα που δείχνει προετοιμασίες για μεγαλύτερη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τις επόμενες μέρες.

Κόντρα και με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Σχετική με τη νέα επιδείνωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία είναι και η αντιπαράθεση που διευρύνεται ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Ρωσίας, με αφορμή το αίτημα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείο Κιέβου (που θεωρείται σχισματική από τη Ρωσία) να γίνει αυτοκέφαλη εκκλησία. Η κίνηση αυτή, που όπως όλα δείχνουν ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για ευνόητους λόγους, έχει οξύνει τα πράγματα. Ετσι χωρίς συμφωνία κατέληξε η συνάντηση που είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι υπό τη δικαιοδοσία του, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμφανίζεται θετικό στο αίτημα της Ουκρανίας αλλά προς το παρόν δεν δίνει την «αυτοκεφαλία». Φυσικά η αντιπαράθεση Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτού της Ρωσίας κρατάει από παλιά και αφορά στη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο, που αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους με σημαντική επιρροή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το επεισόδιο στο Κερτς φανερώνει την όξυνση των αντιθέσεων (2018-12-01 00:00:00.0)
Οριστική διακοπή σχέσεων (2018-10-16 00:00:00.0)
Κατάπαυση πυρός με μεγάλες αντιθέσεις (2015-09-04 00:00:00.0)
Οξυνση σχέσεων Φαναρίου - Μόσχας (2008-07-23 00:00:00.0)
Οικουμενικό το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης (2007-07-24 00:00:00.0)
Εξακολουθούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά (2004-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ