Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα σημαντική αύξηση του πληθωρισμού

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Αύξηση του πληθωρισμού περίπου κατά 18% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ενώ δυναμώνει η συζήτηση για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι κόντρες του τουρκικού κεφαλαίου με αντιπάλους και «εταίρους».

Την ίδια στιγμή, η υποχώρηση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο φτάνει πλέον το 42%, με την Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει χτες ότι θα λάβει όλα «τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών», με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις που δημιουργούν «σημαντικούς κινδύνους». Από τη δική του μεριά, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» σε συντονισμό με κυβερνητικά δημοσιονομικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι «έχει υπάρξει ίσως πιο ανεξάρτητη από αυτές άλλων χωρών και θα συνεχίσει να είναι αυτήν την περίοδο, λαμβάνοντας μέτρα για να συνεχιστεί η ανεξαρτησία της». Στο μεταξύ, το αμερικανικό πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε - επικαλούμενο «πηγές» από την τουρκική κυβέρνηση - ότι η Τουρκία αύξησε έως και 14% τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και ότι η Ρυθμιστική Αρχή για την Ενέργεια ανακοίνωσε αντίστοιχη αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού.

Και νέες προτάσεις για παράκαμψη του δολαρίου

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, από το Μπισκέκ του Κιργιστάν, επανέφερε προτάσεις για παράκαμψη του δολαρίου, λέγοντας ότι «η εξάρτηση από το δολάριο στο διεθνές εμπόριο έχει ξεκινήσει να αποτελεί εμπόδιο για μας. Η πρότασή μας σχετικά με αυτό είναι να εστιάσουμε στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τα εθνικά μας νομίσματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Αγκυρα σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Μόσχα, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος», συνεχίζοντας να αποδίδει την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας μόνο σε μέτρα της Ουάσιγκτον, όπως οι δασμοί που ανακοίνωσε αρχές Αυγούστου.

Ο Ερντογάν βρέθηκε στο Κιργιστάν για να πάρει μέρος στην 6η Σύνοδο Κορυφής του λεγόμενου «Τουρκικού Συμβουλίου». Σε αυτό συμμετείχαν οι Τουρκία, Κιργιστάν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, αλλά και η Ουγγαρία, ως επίτιμος προσκεκλημένος. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο συγκεκριμένο Συμβούλιο αποτελεί μοχλό για τη διείσδυση του τουρκικού κεφαλαίου στην αναπτυσσόμενη Κεντρική Ασία. Μέσα στο Σεπτέμβρη ο Ερντογάν θα κάνει πολλές ακόμα επαφές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα γίνουν στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Ενώ ξεχωριστή σημασία έχει και η επίσκεψή του στη Γερμανία. Μάλιστα, ενόψει των επαφών Ερντογάν στο Βερολίνο, αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να φτάσει σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ