Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΚΑΛΟΠ
Πόλεμος για τα συμφέροντα της Δύσης

Στο «κενό» πέφτει η φιλοπόλεμη προπαγάνδα και η ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται συστηματικά τους τελευταίους δύο μήνες με τη συνδρομή όλων των «πυλώνων» του συστήματος. Ο ελληνικός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του συνεχίζει να διαδηλώνει την αντίθεσή του στον πόλεμο, έχοντας σαφή επίγνωση ότι γίνεται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και όχι για να αντιμετωπιστεί δήθεν η «τρομοκρατία».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γκάλοπ της «Οπίνιον», για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας», το 80% των Ελλήνων εκφράζει τη διαφωνία του στον ισχυρισμό ότι ο πόλεμος γίνεται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στο ίδιο ποσοστό αποφαίνεται ότι ο πόλεμος γίνεται για τα συμφέροντα της Δύσης. Το 60% διαφωνεί ότι οι επιδρομές στο Αφγανιστάν είναι «άμυνα» των ΗΠΑ μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Το 72% διαφωνεί με τον ισχυρισμό ότι ο πόλεμος είναι δίκαιος «γιατί γίνεται για τη δημοκρατία και την ασφάλεια του κόσμου που απειλούνται από την τρομοκρατία», ενώ το 85% υποστηρίζει την άποψη ότι «κανένας πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν είναι δικαιολογημένος, αν πρώτα δεν εξαλειφθούν οι αδικίες και η φτώχεια που γεννάνε την τρομοκρατία». Στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι έκανε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», το 29,6% απαντά ο Μπιλ Λάντεν, το 28,2% οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το 8,9% «κάποιοι Αραβες τρομοκράτες» και το 7,7% «οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ». Με τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη στον πόλεμο συμφωνεί το 44,1% (απόλυτα 20,5% και μάλλον 23,6%), ενώ διαφωνεί το 42,6% (απόλυτα 30,1%, μάλλον 12,5%). Η δημοσκόπηση έγινε από τις 26 Οκτώβρη μέχρι 6 Νοέμβρη σε δείγμα 1.600 ατόμων.

Προφυλακίστηκαν...

Οι δώδεκα Αγγλοι και δύο Ολλανδοί που συνελήφθησαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας για παράβαση του νόμου περί κατασκοπίας

Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, χτες βράδυ, διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση των δώδεκα Αγγλων και οι δύο Ολλανδών, που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπίας.

Να θυμίσουμε ότι τη μέρα της σύλληψης των 14 κατηγορουμένων, η είσοδος του στρατιωτικού αεροδρομίου ήταν ελεύθερη για το κοινό, λόγω γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους φωτογραφικό υλικό και άλλες σημειώσεις, στις οποίες αναγράφονταν οι τύποι των αεροπλάνων. Οπως υποστηρίζουν, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Γιάννη Νικητέα, ανήκουν σε όμιλο αεροπλοΐας και πως η αγάπη τους για τα αεροπλάνα τους οδήγησε να συλλέξουν ορισμένα στοιχεία για αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί αναμένεται στην Καλαμάτα κλιμάκιο της ΕΥΠ, να παραλάβει και εξετάσει το υλικό που βρέθηκε στα χέρια των κατηγορουμένων την ώρα της σύλληψής τους.

Ο Τ. Χυτήρης

Ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, αναφερόμενος χτες στη σύλληψη των 15 ατόμων στην Καλαμάτα είπε: «Νομίζω ότι δεν είναι μόνο Αγγλοι, είναι και Ολλανδοί. Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει. Τα άτομα αυτά φωτογράφιζαν στην Καλαμάτα μια αεροπορική βάση. Επομένως, συνελήφθησαν, κατασχέθηκε το φωτογραφικό υλικό και οδηγήθηκαν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στον εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε απολογούνται στον εισαγγελέα, γίνεται η σχετική ανάκριση».

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Πρόσθετες διευκολύνσεις» στους Αμερικανούς

Ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εκτός από την αποστολή στρατευμάτων στην «εμπόλεμη περιοχή»

Ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με μόνο περιορισμό - προς το παρόν - τη μη αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην «εμπόλεμη περιοχή» και μόνο. Συγκεκριμένα χτες, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αγγλο υφυπουργό Αμυνας Λόρδο Μπαχ, έκανε λόγο για παροχή «πρόσθετων διευκολύνσεων» και «όλων των αναγκαίων μέσων» στους Αμερικάνους για τον πόλεμο που κάνουν στο Αφγανιστάν και μίλησε για «μεγάλη» και «ενεργό συμμετοχή» της Ελλάδας στον «κοινό αγώνα» κατά της τρομοκρατίας.

«Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση, είπε ο Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υφυπουργό Αμυνας, για την πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Και οι δύο τονίσαμε τη μεγάλη μας συμμετοχή, την ενεργό συμμετοχή στον κοινό αυτό αγώνα. Τόνισα από δικής μου πλευράς, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Οτι η ίδια η Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας μέσα από την οργάνωση της "17 Νοέμβρη" και ότι ένας Αγγλος, ο Ταξίαρχος Σάντερς, υπήρξε και αυτός θύμα μαζί με άλλους πολίτες, Ελληνες πολίτες, Αμερικανούς πολίτες αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαθέσει όλα τα αναγκαία μέσα για να πατάξει αποτελεσματικά την τρομοκρατία, τόσο στο δικό μας εθνικό χώρο, όσο και βεβαίως διεθνώς, μέσα από τη συμπαράσταση και τη βοήθεια που παρέχει στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες που διεξάγουν τον πόλεμο αυτό. Η τρομοκρατία είναι μεγάλος εχθρός της ανθρωπότητας και του πολιτισμού και πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να την καταπολεμήσουμε οριστικά και ουσιαστικά».

Ο ελληνικός λαός, διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με... επιπλέον «διευκολύνσεις»
Ο ελληνικός λαός, διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με... επιπλέον «διευκολύνσεις»
Από δημοσιογράφους τέθηκε το ερώτημα αν συζήτησαν το ενδεχόμενο να στείλει η Ελλάδα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και ο μεν Λόρδος Μπαχ απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πλέξει το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης «για το τι έχει προσφέρει η Ελλάδα» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της βρετανικής κυβέρνησης «για το ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα σε αυτήν την επιχείρηση». Ο δε Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος επίσης ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα συμμετέχει με C-130 για την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στην περιοχή του πολέμου, είπε: «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο. Αλλά θέλω να σημειώσω και πάλι ότι η Ελλάδα είναι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για την παροχή προσθέτων διευκολύνσεων στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει αποκλειστεί η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην εμπόλεμη αυτή περιοχή».

Ζητήσαμε πάντως από κύκλους του υπουργείου Αμυνας να εξηγήσουν τι σημαίνει «πρόσθετες διευκολύνσεις» και «αναγκαία μέσα», τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας θα παράσχει η Ελλάδα και δεν ήταν θέση να δώσουν σαφή απάντηση παρά μόνο ότι οι αναφορές αυτές αφορούν τις υποδομές, δηλαδή ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια και συνολικά διευκολύνσεις στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ - ΙΟΝΙΟΥ»
Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στην Ελλάδα

Θέματα τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης, καταπολέμησης των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος θα συζητηθούν, επισήμως, σήμερα και αύριο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στρογγυλής τράπεζας των κρατών - μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου. Το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης συμμετέχει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στη στρογγυλή τράπεζα, για «την ασφάλεια και τη συνεργασία στην καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων».

Η Πρωτοβουλία συστάθηκε το 2000 από την Ιταλία και πήρε νομική υπόσταση με τη Διακήρυξη της Ανκόνα. Από την ίδρυσή της τελεί κάτω από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, αφού πέραν των άλλων εκπληρώνει τις επιταγές των συμπερασμάτων του Τάμπερε, στα οποία υπάρχει ειδική αναφορά για την υλοποίηση τέτοιων περιφερειακών πρωτοβουλιών συνεργασίας. Στη Σύνοδο του Τάμπερε, που είχε πραγματοποιηθεί πριν δυο χρόνια, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης στην ΕΕ. Από τότε προωθήθηκαν για υλοποίηση η ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας (Europol), που αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα είδος FBI, που θα συνεργάζεται στενά με το αντίστοιχο αμερικάνικο. Αυτή θα αναλάβει δράση για την καθολική επιτήρηση των πολιτών. Επίσης προωθείται η διαδικασία για το σώμα ευρωδικαστών για τον καλύτερο συντονισμό των δικαστικών αρχών των χωρών - μελών της ΕΕ. Ολα αυτά γίνονται σήμερα κάτω από την ομπρέλα του «ευρωτρομονόμου», που αναμένεται τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Ο τελευταίος αναμένεται «να ανοίξει την πόρτα» στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, που είναι κριτικά προς την εξουσία και την ισχύουσα τάξη πραγμάτων.

Ανώτατο όργανο της Πρωτοβουλίας αποτελεί συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Γιουγκοσλαβίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από μαζικούς φορείς και αυτή τη βδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

- Στη Χίο εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Νέων του νησιού, σήμερα Τρίτη 13 του Νοέμβρη και ώρα 7μ.μ στο «Μιχάλειο Κτίριο», με θέμα: «Η τρομοκρατία, ο πόλεμος και η εμπλοκή της Ελλάδας, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο αντιπλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Αντώνης Κακαράς, εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυμα (ΚΕΘΑ) και διδάσκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

- Στη Ζάκυνθο, παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνεται από τη Ζακυνθινή Επιτροπή Κατά του Πολέμου, σήμερα Τρίτη και ώρα 7.30 μ.μ.

- Στο Περιστέρι συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Περιστερίου, αύριο Τετάρτη 14 Νοέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

- Στον Ταύρο, αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνει αύριο Τετάρτη 14 Νοέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Λυκείων του Δήμου Ταύρου, η αντιπολεμική επιτροπή της πόλης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο δήμαρχος Ταύρου Δ. Σούτος, η Λιάνα Κανέλλη και οι εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων και μαζικών φορέων.

- Στο Καματερό, η Αντιπολεμική Κίνηση, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Πόλεμος και Δημοκρατικά Δικαιώματα - Επιπτώσεις για τους λαούς», αύριο Τετάρτη 14 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «ΜΕΛΙΝΑ» (Λ. Φυλής 162). Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με απαγγελία ποιημάτων και συναυλία.

Νεοταξίτικος πολιτισμός

Το παρακάτω είναι απ' αφορμή ενός άρθρου που δημοσίευσε στο «ΒΗΜΑ» της 28/10/01 ο κ. Γ. Κ. Πρετεντέρης. Τίποτα προσωπικό, αλλά υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλγονται από τη «χαριτωμάδα» αυτού του είδους της ιδεολογίας και θέλω να ακουστεί και μια άλλη άποψη. Τίτλος του άρθρου του: «Τι είναι η πατρίδα μας;». Γράφει λοιπόν ο κ. Γ. Π., ότι σε κάποια σκηνή του έργου «Λόρενς της Αραβίας», ο πρίγκιπας Φεϊσάλ, ρωτά τον Λόρενς, αν είναι πιστός στην πατρίδα του... «Πιστεύω στην πατρίδα μου και σε μερικά άλλα πράγματα» είναι η απάντηση και η βάση που πάνω της στηρίζεται ο κ. Γ. Κ. Π. για να μας εξηγήσει τι θα πει πατρίδα. Αναφέρει επίσης τον Αλμπέρ Καμύ που δήλωσε ότι «Ανάμεσα στη δικαιοσύνη και τη μητέρα μου επιλέγω τη μητέρα μου». Παρακάτω μας λέει ότι αυτοί που πολέμησαν στην Αλβανία, δεν πολέμησαν για να σώσουν την ανθρωπότητα ή έστω την πατρίδα τους, «αλλά για να σώσουν τις μανάδες τους, τα παιδιά τους, την παρέα στο καφενείο, τις αναμνήσεις τους, το χωριό τους, την ομάδα τους, τους έρωτές τους. Για να σώσουν τη ζωή τους, όπως ήθελαν να τη ζουν». Στη συνέχεια μας λέει για μια ιστορία που του διηγήθηκαν!! για κάποιο νεαρό που την ώρα που τον εκτελούσαν οι Γερμανοί φώναξε: «Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Ολυμπιακάρα!». Εδώ, Αποστόλη, θα κάνω ένα σχόλιο και μη με διακόψεις. Ο κ. Γ. Π. μας λέει ότι ο καθένας έχει τις αξίες του, αλλά παρατραβώντας το με Ολυμπιακάρες και τα τέτοια, φανερώνεται ο σκοπός του που είναι να πειστούμε πως δεν υπάρχουν αξίες. Γιατί βέβαια όταν ένας άνθρωπος φωνάζει μπροστά στο απόσπασμα Ζήτω η Ολυμπιακάρα, θα βρεθεί κάποιος άλλος να φωνάξει Ζήτω ΜΠΟΥΣ-άρα με τα βασανιστήριά σου, κάποιος άλλος θαυμαστής του Λάντεν, Ζήτω η ΜΠΙΝ-άρα κι άλλος Ζήτω το Αλμα της Γαβριέλας.

Ομως, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο με ξεκαθαρισμένες αξίες και ντροπές. Μια από τις ευθύνες των Πνευματικών ανθρώπων είναι ο Πολιτισμός και σίγουρα ο κ. Γ. Κ. Π., ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Ξέρει ποιο είναι το σωστό. Ξέρει ότι Πολιτισμός δεν είναι τα «σκυλάδικα» του κ. Γιαννόπουλου. Αυτά είναι προϊόν διαφθοράς, που βολεύει τους σκοταδιστές. Πολιτισμός είναι να βάζεις τις ανθρώπινες ενστικτώδεις παρορμήσεις σε κανάλια που οδηγούν στην ομορφιά. Το ξέρει, αλλά κάνει το αντίθετο. Προσπαθεί να καλύψει τα εγκλήματα και την τρομοκρατία των Αμερικάνων που τώρα ζητάνε να νομιμοποιήσουν και τα βασανιστήρια, ξεπερνώντας, έτσι, τους «απολίτιστους Αφγανούς». Μας λέει λοιπόν άλλα λόγια για να ξεχνάμε την ταμπακέρα: «Αντιμετωπίζεις το θάνατο για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη, ή για την Ολυμπιακάρα χωρίς η πράξη ν' αλλάζει νόημα ή μεγαλείο. Πόσο μάλλον που ο Μουσολίνι και ο Μπιν Λάντεν αποτελούν μιας ίδιας τάξης απειλή κτλ., κτλ». Η χρησιμοποίηση του ονόματος του Μουσολίνι, αντί Χίτλερ, δείχνει πόσο πολύ μέσα στις υποχρεώσεις του είναι να προστατεύει τον Μπους. Δίπλα στον εγκληματία Μπιν Λάντεν κανείς δε θα έγραφε ΝΕΑ ΤΑΞΗ κι αυτό με τη σειρά του θυμίζει ΜΠΟΥΣ και όλα μαζί θυμίζουν έγκλημα. Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας.

Παρακάτω ρωτά: «Γιατί είναι ένδειξη υψηλοφροσύνης να πολεμάς το φασισμό για την πατρίδα σου και δεν είναι να πολεμάς την τρομοκρατία για την ασφάλειά σου;». Και το συναξάρισμα συνεχίζεται: «Τον πόλεμο δεν τον ορίζουν κάποιοι γενικοί ηθικοί κανόνες, αλλά το μέγεθος μιας πραγματικής απειλής». Και τελειώνει την Μπουσολογία με ρομάντζο και ποιητικές εικόνες. «Κι αυτό είναι το ζητούμενο. Κάθε γενιά να προστατεύει το δικαίωμα της επομένης να πίνει τον εσπρέσο της στο Κολωνάκι. Να ερωτεύεται, να πηγαίνει στο γήπεδο. Να ευτυχεί και να δυστυχεί. Να ζει χωρίς φόβο και τρόμο».

Ο Αποστόλης που δεν μπόρεσε να κρατήσει το στόμα του κλειστό ως το τέλος συμπληρώνει: «Αφήστε το φόβο και τον τρόμο στους Σεισμοπαθείς, στους Πλημμυροπαθείς, στους Συνταξιούχους και τους Ανέργους».

Αντε γεια,

Υ.Γ.: Το σχόλιό μου για τα σκυλάδικα, με κανέναν τρόπο δεν αφορά τους εργαζόμενους σ' αυτά καλλιτέχνες και υπόλοιπο προσωπικό...


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΗΠΑ
«Ακίνδυνα» τα νέα ίχνη άνθρακα στο Καπιτώλιο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιχνη άνθρακα εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε ακόμη πέντε γραφεία γερουσιαστών στο ίδιο κτίριο Χαρτ του Καπιτωλίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας στο Καπιτώλιο, Νταν Νίκολς, σπόροι άνθρακα «μη επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» εντοπίστηκαν στα γραφεία των γερουσιαστών Μαξ Μπάουκους (Μοντάνα), Ρας Φέινγκολντ (Ουισκόνσιν), Τζο Λίμπερμαν (Κονέκτικατ), Μπάρμπαρα Μικούλσκι (Μέριλαντ) και Αρλεν Σπέκτερ (Πενσυλβάνια). Ο Νίκολς είπε πως οι αρχές δεν εξεπλάγησαν από τον εντοπισμό ιχνών άνθρακα στα γραφεία των πέντε γερουσιαστών, που βρίσκονταν όλα στον ίδιο όροφο του κτιρίου Χαρτ, και πως οι αρχές πιθανολογούν πως τα νέα περιστατικά ενδεχομένως να έχουν ως προέλευση μόλυνσης την επιστολή που έφθασε στις 15 του Οκτώβρη στο ίδιο κτίριο της Γερουσίας στο όνομα του επικεφαλής της πλειοψηφίας, Τομ Ντασλ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανησυχία για την προέλαση της Β. Συμμαχίας
  • Εμφανής η πακιστανική δυσαρέσκεια ενόψει της προοπτικής κατάληψης της Καμπούλ μόνο από την αφγανική αντιπολίτευση
  • Για διαβουλεύσεις φθάνει στο Ισλαμαμπάντ ιρανική αντιπροσωπεία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η προέλαση της αφγανικής αντιπολίτευσης φαίνεται να ανησυχεί την πακιστανική ηγεσία, καθώς οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικά εχθρικές, δεδομένης της πακιστανικής υποστήριξης, επί χρόνια, προς τους Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μουσάραφ εμφανιζόταν καθησυχαστικός για την ασφάλεια του πακιστανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

«Αν δεν υπάρξει πρόοδος σε πολιτικό επίπεδο υπό τον ΟΗΕ, η κατάληψη της Καμπούλ μόνο από τη Βόρεια Συμμαχία είναι συνταγή για εμφύλιο πόλεμο» διατεινόταν, χτες, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αζίζ Αχμέντ Κχαν, απηχώντας τις γνωστές ανησυχίες του καθεστώτος Μουσάραφ, υπογράμμιζε ότι «καμία φατρία ή παράταξη δεν πρέπει από μόνη της να κυβερνήσει το Αφγανιστάν. Ο αφγανικός λαός υπέφερε αρκετά από τον εμφύλιο πόλεμο και ελπίζουμε οι φύλαρχοι να είναι σήμερα σοφότεροι». Σταθερή αναφορά του Κχαν, και της πακιστανικής ηγεσίας, είναι η περίοδος 1992 - 1996, οπότε την εξουσία της Καμπούλ είχε η αφγανική αντιπολίτευση και χαρακτηρίζεται ως «χαώδης, γεμάτη από βιαιότητες».

Ο Πακιστανός ηγέτης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό NBC, εκτιμούσε ότι «οι εξελίξεις και οι εμφανείς επιτυχίες των βομβαρδισμών δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν προφανώς θα χάσουν την εξουσία πριν τον χειμώνα» και συμπλήρωνε ότι ο ίδιος το ανέμενε «αφού άνθρωποι με τόσο πρωτόγονες στρατιωτικές μεθόδους δε θα επιβίωναν για πολύ». Ο Μουσάραφ απέφυγε στη συνέντευξη να αναφερθεί στην αφγανική αντιπολίτευση, ούτε επανέλαβε τις ανησυχίες που φέρεται να εξέφρασε στον Πρόεδρο Μπους για τις συνέπειες της συνέχισης των βομβαρδισμών κατά το Ραμαζάνι.

Παρ' όλα αυτά, για πολλούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για, κοινά αποδεκτή, πολιτική λύση στο Αφγανιστάν εντάσσεται από πολλούς η 4ήμερη επίσκεψη που αρχίζει σήμερα στο Ισλαμαμπάντ πολυμελής ιρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Μουσαβί Λάρα, μετά από πρόσκληση του Πακιστανού ομολόγου του Μοϊνουντίν Χαϊντέρ. Συνομιλίες είχαν στη Νέα Υόρκη ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί και ο Περβέζ Μουσάραφ με θέμα πάντα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι δύο χώρες δεν έχουν αγαστές σχέσεις εξαιτίας, επισήμως, της στήριξης του Ιράν προς τη Β. Συμμαχία και του Ισλαμαμπάντ προς τους Ταλιμπάν.

Ταυτόχρονα, ο Μουσάραφ, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, υπογράμμιζε ότι «το πακιστανικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι απολύτως ασφαλές, καθώς έχουμε επίγνωση των ευθυνών που μας βαραίνουν». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», έχουν, ήδη, μετακινηθεί σε 6 νέα μυστικά σημεία και έχει συσταθεί ειδική τριμελής επιτροπή διαρκούς επίβλεψής τους.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
«Πανικός, τρόμος και υποψίες»...

Δυστύχημα, λένε όλες οι ενδείξεις, αλλά και οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, που αφήνουν, όμως, ένα ελάχιστο περιθώριο «λάθους»

Πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες, στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο

Associated Press

Πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες, στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο
NEA ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, το «Airbus Α 300» της αεροπορικής εταιρίας «American Airlines», που εκτελούσε την πτήση 587 Νέα Υόρκη - Σάντο Ντομίνγκο, συνετρίβη στο προάστιο Ρόκαγουεϊ, στην περιφέρεια του Κουίνς, της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, συμπαρασύροντας στο θάνατο τους 246 επιβάτες και το εννιαμελές πλήρωμά του, παραδίδοντας στις φλόγες εννέα σπίτια και τραυματίζοντας 15 ανθρώπους σοβαρά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Μόλις η είδηση της συντριβής έγινε γνωστή και, ακόμη περισσότερο, όταν οι πρώτες λεπτομέρειες έκαναν το γύρο του κόσμου, όπως ότι ένας κινητήρας του αεροπλάνου - για την ακρίβεια, ο δεξιός - βρέθηκε πολλά μέτρα μακρύτερα από την άτρακτο, καθώς και οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που μιλούν για λάμψη και φλόγες, έγειραν και πάλι τους φόβους για μία πιθανή επανάληψη του τρομακτικού σκηνικού που έζησε η Νέα Υόρκη την 11η Σεπτέμβρη. Πληροφορίες ανέφεραν, επίσης, ότι ενδέχεται το επιβατικό αεροσκάφος να χτυπήθηκε ή συγκρούστηκε με ένα εκ των αμερικανικών μαχητικών, που περιπολούν εδώ και δύο μήνες τον εναέριο χώρο της αμερικανικής και ανεπανόρθωτα λαβωμένης μεγαλούπολης.

Εύλογος ο πανικός στους κατοίκους, ειδικά όταν η πόλη τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ο ΟΗΕ μετά από εντολές ανέβαλε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και απαγορεύτηκε η είσοδος σε οχήματα, αλλά και πεζούς, όλες οι γέφυρες και τα τούνελ της Νέας Υόρκης έκλεισαν, ενώ το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ εκκενώθηκε με εντολή των αρχών και θα παρέμενε κλειστό, ενώ δεν είναι σίγουρο εάν θα ανοίξει σήμερα. Τα τρία αεροδρόμια, JF Kennedy, La Guardia και Newark στο Νιου Τζέρσι, έκλεισαν επίσης.

Τα σπίτια της περιοχής στις φλόγες

Associated Press

Τα σπίτια της περιοχής στις φλόγες
Χρειάστηκαν να περάσουν ώρες, μέχρι τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου μέχρι στιγμής αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται, προφανώς, για δυστύχημα». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της «Αmerican Airlines», Ντόναλντ Κέρτι, δήλωνε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για τα αίτια του αεροπορικού αυτού δυστυχήματος.

Εκτός αυτών, και η πρόεδρος του Εθνικού Γραφείου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB), Μάριον Μπλάκι, δήλωνε ότι η «πτώση του αεροσκάφους "Αιρμπάς Α-300" οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε δυστύχημα». Παράλληλα, η Μπλάκι ανέφερε ότι το «κουτί» που ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα σταλεί στην Ουάσιγκτον - αργότερα χθες τοπική ώρα - για ανάλυση, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν βρέθηκε το κουτί που περιέχει όλα τα δεδομένα της πτήσης και ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του κουτιού με τις συνομιλίες των πιλότων με τον πύργο ελέγχου.

Συνάμα, τόσο ο εκπρόσωπος του FBI, Τρέισι Μπάλιντζερ, όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, τόνιζαν ότι παρότι είναι προσεκτικοί «μέχρι τώρα δεν πιστεύουμε ότι ήταν ένα τρομοκρατικό επεισόδιο, γιατί δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να δείχνει κάτι τέτοιο». Ο Φλέισερ, επίσης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να διακόψουν τη λειτουργία τους όλα τα αμερικανικά πολιτικά αεροδρόμια». «Τα μέτρα που έχουμε λάβει μιλούν μόνα τους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος απαντώντας στο ερώτημα, για τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Πολιτική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης επαναλειτούργησαν χθες πλήρως, με εξαίρεση το αεροδρόμιο Κένεντι, από το οποίο δε γίνονταν απογειώσεις για αρκετές ώρες.

Βίαιες και τάχιστες «ανατροπές»...

Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει ότι βρίσκεται προ των πυλών της Καμπούλ και ότι μόλις σε 72 ώρες έχει καταλάβει το 40% του εδάφους της χώρας

Αφγανός δείχνει τα ερείπια του σπιτιού του από το βομβαρδισμό στην Κανταχάρ

Associated Press

Αφγανός δείχνει τα ερείπια του σπιτιού του από το βομβαρδισμό στην Κανταχάρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΡΩΜΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΖΑΜΠΑΛ ΣΑΡΑΧ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Η Βόρεια Συμμαχία χτυπά την πόρτα της Καμπούλ»...

Με αυτά τα λόγια, διθυραμβικά ούτως ειπείν, μεταφέρουν την εικόνα από το μέτωπο των μαχών οι εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της αφγανικής αντιπολίτευσης, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ήδη βρίσκονται 6 χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ... αλλά δεν έχουν καμία πρόθεση να εισέλθουν. «Εχουμε λάβει μία απόφαση να μην προωθηθούμε στην Καμπούλ και πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή την απόφαση. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην εισβάλουμε την Καμπούλ», θα δηλώσει ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, «καθησυχάζοντας» τους εκπεφρασμένους φόβους κυρίως από ΗΠΑ και Πακιστάν και προσθέτοντας ότι σημειώνεται μία «αξιοσημείωτη υποχώρηση» των δυνάμεων των Ταλιμπάν, πιθανά προς το Νότο, και ειδικά την Κανταχάρ.

Ως προς την τελευταία αυτή «διαπίστωση» του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο Ισλαμαμπάντ, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, τη διαψεύδει, τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν «αποφάσισαν να υπερασπίσουν την Καμπούλ». Γεγονός όμως παραμένει ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς», έχουν «ανατρέψει» συλλήβδην την πρότερη εικόνα που τους έφερε να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και πολύ περισσότερο να αντεπιτεθούν επιτυχώς απέναντι στους Ταλιμπάν και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μόλις 72 ώρες φέρονται να δηλώνουν ότι έχουν καταλάβει περίπου το 40% της χώρας. Στο Βορρά εννοείται. Σύμφωνα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, που μεταφέρει δηλώσεις του υπ' αριθμόν 2 της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης στην Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Μαχαϊουντίν Μεχντί, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας συνεχίζουν την προέλασή τους και, εκτός προσέγγισής τους στην Καμπούλ, έχουν καταλάβει τη Χεράτ - οι Ταλιμπάν σύμφωνα με το ΑΙΡ διαψεύδουν - την Κουντούζ, την Ταλοκάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Ταχάρ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

«Το μεγάλο αγκάθι»

Ολες αυτές οι πληροφορίες, πάντα όμως ενέχουν το ενδεχόμενο της διάψευσης, όπως και οι περισσότερες οι οποίες έρχονται μέσα από το Αφγανιστάν. Οπως για τις απώλειες. Αν και η Βόρεια Συμμαχία κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες στις τάξεις των Ταλιμπάν, ουδεμία πληροφορία δεν υπάρχει. Οι μοναδικές πληροφορίες που υπάρχουν είναι για τρεις νεκρούς δημοσιογράφους, που φέρεται να έπεσαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν. Πρόκειται για την 34χρονη Ζοάν Σιτόν του «Radio France International», τον Πιερ Μπιγιό, 31 χρόνων, του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RFL και το Γερμανό Φόλκερ Χάντλοϊκ του περιοδικού «Stern».

Εντούτοις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Βόρεια Συμμαχία προελαύνει και η προοπτική αυτή, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο σε όλους», που εκτοξεύουν μηνύματα να μην προχωρήσει άλλο, ώστε να μην επαναληφθεί «ο εμφύλιος του 1992». Ηδη Βρετανία, ΗΠΑ και Πακιστάν με δηλώσεις αξιωματούχων τους τονίζουν ότι «η Βόρεια Συμμαχία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία και να μην καταλάβει την Καμπούλ». «Η Βόρεια Συμμαχία είναι έτοιμη να σεβαστεί τις συμβουλές των συμμάχων να μην καταλάβει την Καμπούλ, αν δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού», ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. «Ο Πρόεδρος Μπους έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί η Βόρεια Συμμαχία να καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα», όμως όπως υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Λάνγκτον, επικεφαλής αμυντικής ανάλυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, «φαίνεται πως έχουν πάρει φόρα και πιστεύω ότι η πίεση να μη σταματήσουν θα είναι μεγάλη».

Λεηλασίες και βιαιότητες

Τέλος, πολλοί φόβοι εκφράζονται, σύμφωνα με το ΑΙΡ, για αντίποινα εκ μέρους της Βόρειας Συμμαχίας, που είναι Ουζμπέκοι και Τατζίκοι ως προς την πλειονότητα του πληθυσμού των υπό κατάληψη πόλεων που ανήκουν στις φυλές Παστούν. Ηδη, στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ η οποία καταλήφθηκε την Παρασκευή από την ένοπλη αντιπολίτευση στους Ταλιμπάν, σημειώνονται λεηλασίες και βιαιότητες, μεταξύ των οποίων και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

«Μας έκαναν αναφορές για λεηλασίες, απαγωγές κατοίκων της πόλης και ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούν στους δρόμους», δήλωσε ο Λίντσεϊ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, λεηλατήθηκαν η αποθήκη του PAM και εκείνη της UNICEF. Και η Στέφανι Μπάνκερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ισλαμαμπάντ, αναφέρθηκε «σε άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για βιαιότητες και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι «μερικά ένοπλα στοιχεία λεηλάτησαν γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Καιρός για δράση και όχι λόγια»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, εστιάζοντας την πρώτη ομιλία του στο Αφγανιστάν και στο «νέο πόλεμο», ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη και όχι απλά τη συμπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης δεν έμελλε να είναι απρόσκοπτες, καθώς διεκόπησαν χτες, μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας της συντριβής του αεροσκάφους της «Αμέρικαν Αιρλάινς».

Οι εργασίες του Σώματος άρχισαν το Σάββατο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και για πρώτη φορά ύστερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης του Σεπτέμβρη, ενώ ήταν προγραμματισμένες να συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις χώρες-μέλη σε νικηφόρο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, ζήτησε, όμως, να μην παραμεληθούν οι εκστρατείες εναντίον της φτώχειας και του ΕΪΤΖ. Αφού εξέφρασε τη λύπη και την αποστροφή του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Κόφι Ανάν έσπευσε να προσθέσει ότι στις προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται η αποτροπή των συγκρούσεων, η βοήθεια στα παιδιά και στους πρόσφυγες καθώς και τα οικονομικά προγράμματα ανάπτυξης των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών έκανε την «παρθενική» του εμφάνιση ενώπιον του Σώματος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι η στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν «έχει σημειώσει πρόοδο» και ότι οι μέρες των Ταλιμπάν είναι μετρημένες. Μιλώντας ενώπιον των ηγετών όλου του κόσμου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο εναντίον στρατιωτικών στόχων» στο Αφγανιστάν, ζήτησε ωστόσο την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και εξέφρασε αντιρρήσεις για τη μη εκλογή των ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού τον περασμένο Μάη.

Επίσης, ο Μπους τόνισε ότι η εποχή της συμπάθειας πέρασε και ότι έχει έρθει η εποχή της δράσης, επισημαίνοντας πως η απειλή της τρομοκρατίας είναι παγκόσμια και προειδοποίησε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη δε θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα μόλις θα αποκτούσαν αυτή τη δυνατότητα. Οσο για τη μη εκλογή των ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Μπους έκανε λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία του Οργανισμού. «Ο κόσμος χρειάζεται τη θεσμοθετημένη ηγεσία του. Μειώνεται η αξιοπιστία αυτού του σπουδαίου θεσμού, όταν, για παράδειγμα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφέρει έδρα στους πιο επίμονους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», είπε ο Τζορτζ Μπους.

Διεθνής Διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Στο μεταξύ, διεθνής διάσκεψη με θέμα την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 20 του Νοέμβρη, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Οργανισμού.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η διάσκεψη θα δώσει την ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας όταν έρθει η ώρα γι' αυτό. Στη διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, θα λάβουν μέρος δώδεκα από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη διάσκεψη.

Τέλος, ο Κόφι Ανάν, την Κυριακή, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να δράσει τάχιστα και να φέρει πρόταση πολιτικής λύσης, τη στιγμή που συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λακχντάρ Μπραχίμι, αμέσως μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των έξι γειτονικών του Αφγανιστάν χωρών, δήλωσε ότι «προσπαθούμε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση μεταξύ όλων των εκπροσώπων του αφγανικού πληθυσμού, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες μεταβατικές συμφωνίες για το καθεστώς της Καμπούλ». Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει σε μια συνάντηση τις επόμενες μέρες, ενώ πηγές στον ΟΗΕ ανέφεραν ότι αυτή η συνάντηση ενδέχεται να γίνει στη Γενεύη ή στη Βιέννη ή ακόμη και σε τόπο εγγύτερο του Αφγανιστάν.

ΡΩΣΙΑ
Προειδοποίηση Ζιουγκάνοφ προς Πούτιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έστειλε επιστολή, στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική που αυτός εφαρμόζει και τον προειδοποιεί να μην κάνει νέες παραχωρήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επικείμενη Σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει ήδη χάσει φίλους της και πολύ διπλωματικό έδαφος. Ο Ζιουγκάνοφ διαπιστώνει «ριζική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, η οποία άρχισε από την άνοιξη του 2000, όταν επέβαλε στην Κρατική Δούμα να επικυρώσει το Σύμφωνο ΣΤΑΡΤ-2, ενώ δεν το έχει επικυρώσει ακόμα το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Υστερα απ' αυτό, ακολούθησαν ενέργειες που εκλαμβάνονται με ανησυχία στην κοινωνία ως επιστροφή στην επονείδιστη πολιτική Κόζιρεφ περιφρόνησης των συμφερόντων της Ρωσίας. Τονίζει ότι η Ρωσία χάρισε πολλά συνεργαζόμενη με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, διαπραγματευόμενη τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επιδιώκοντας συμβιβασμούς στα θέματα σχετικά με τους εξοπλισμούς. «Η Δύση εξασφάλισε το μάξιμουμ των παραχωρήσεων, αλλά δεν προχώρησε σε καμία ανταποδοτική ενέργεια. Η στρατηγική θέση της χώρας μας συνεχίζει να υποχωρεί», επισημαίνει ο Ζιουγκάνοφ στην επιστολή.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι η προσπάθεια της Ρωσίας για επίτευξη συμφωνίας με την Ουάσιγκτον στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ «πρακτικά ως εγκατάλειψη της συνθήκης ΑΒΜ». Αναφερόμενος στην απόφαση του προέδρου Πούτιν να κλείσει τις βάσεις στο Βιετνάμ και την Κούβα και να ενθαρρύνει την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας στην εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν, παρατηρεί ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε δύσκολη θέση και προσθέτει: «Σύντομα η Ρωσία δε θα έχει στρατηγικά μετόπισθεν. Και όλα αυτά στο φόντο της συνεχιζόμενης καταστροφής του στρατού και των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών της - κυρία στηρίγματα της ασφάλειας της Ρωσίας». Επικρίνει τη στάση της Ρωσίας στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και σημειώνει ότι «οι πηγές της τρομοκρατίας βρίσκονται στην ίδια την Αμερική».

Η Ρωσία έχει ανάγκη από ειρήνη με τη Δύση, αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οικονομική κρίση και οι καπιταλιστικές αξίες αμφισβητούνται. «Ο κόσμος περιμένει νέες πολιτικές από εσάς για να σωθεί η χώρα. Ακολουθείτε ολισθηρό δρόμο, όπως έκαναν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Μπορίς Γέλτσιν», υπογραμμίζει ο Ζιουγκάνοφ. «Εννοείται ότι δεν καλούμε σε αντιπαράθεση με τη Δύση. Θέλουμε να ζήσουμε μ' αυτή σε ειρήνη και φιλία. Θέλουμε όμως να είμαστε ισότιμοι, σεβαστοί εταίροι. Η Ρωσία έχει το πεπρωμένο της, την ιστορία της, το χαρακτήρα της, τα εθνικά της συμφέροντα που δε συμπίπτουν υποχρεωτικά με τα συμφέροντα της Δύσης. Πρέπει, τέλος, να ασχοληθούμε με τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, με τα προβλήματα ανάπτυξης της χώρας, να αρχίσει η αναγέννηση της Ρωσίας μετά το «δημοκρατικό» πογκρόμ. Δε σηκώνει άλλη υποχώρηση», καταλήγει ο Ζιουγκάνοφ.

ΙΡΑΚ - ΚΟΥΒΕΪΤ - ΟΗΕ
Συνοριακή ένταση

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εξηγήσεις ζητά από τη Βαγδάτη η UNICOM, η Αποστολή Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπει την αποστρατικοποιημένη ζώνη κατά μήκος των συνόρων Ιράκ - Κουβέιτ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αποστολής, ο οποίος ενημέρωσε και την ηγεσία του ΟΗΕ, την Κυριακή, όλμος προερχόμενος από την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων έπληξε τη ζώνη, κοντά σε παρατηρητήριο και περίπολο του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ίδιου αξιωματούχου, Κουβεϊτιανοί στρατιωτικοί αξιωματικοί ενημέρωσαν την Αποστολή Επιτήρησης ότι λίγα λεπτά πριν από τη ρίψη του όλμου «δύο Ιρακινοί με στρατιωτική στολή άνοιξαν πυρ με Καλάσνικοφ κατά των θέσεων του κουβεϊτιανού στρατού», χωρίς επίσης να υπάρξουν θύματα. Η Αποστολή Επιτήρησης σημειώνει ότι είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην ιρακινο-κουβεϊτιανή μεθόριο.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες οξύνεται ακόμη περισσότερο από μια νέα ανακοίνωση της αντιπολιτευόμενης ιρακινής οργάνωσης Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και στηρίζεται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η οργάνωση, που γνωστοποίησε την αποσκίρτηση δύο αξιωματούχων των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών και μεθόδευσε τη συνέντευξή τους στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times», με νέο ανακοινωθέν της υποστηρίζει ότι οι δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν την παρουσία Κουβεϊτιανών αιχμαλώτων πολέμου στο ειδικό κτίριο των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, Σαλμάν Πακ, στο οποίο και οι δύο φέρονται να υπηρέτησαν ανάμεσα στο 1995-2000. Σύμφωνα, πάντα, με τις φερόμενες ως καταγγελίες, οι δύο αξιωματούχοι είχαν δει 80 Κουβεϊτιανούς αιχμαλώτους πολέμου στο Σαλμάν Πακ, 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, κοντά στον ποταμό Τίγρη.

Η οργάνωση Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο υπογραμμίζει ότι η καταγγελία αυτή (μάλιστα ισχυρίζεται ότι έγινε διασταύρωση ορισμένων ονομάτων με τους καταλόγους των κουβεϊτιανών αρχών) αποτελεί «ακόμη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν». Η Κρατική Επιτροπή για τους Αιχμαλώτους Πολέμου, του Κουβέιτ, ανακοίνωσε ότι οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της ότι το ιρακινό καθεστώς ψεύδεται όταν διατείνεται ότι δεν κρατά αιχμαλώτους πολέμου. Το Κουβέιτ υποστηρίζει ότι στο Ιράκ βρίσκονται 600 αιχμάλωτοι πολέμου, Κουβεϊτιανοί και Αραβες.

ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές εκδηλώσεις κατά του πολέμου

Από την αντιπολεμική συγκέντρωση στη Ρώμη

Associated Press

Από την αντιπολεμική συγκέντρωση στη Ρώμη
ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΟΖ ΝΤΟΥ ΙΓΟΥΑΣΟΥ.--

«ΟΧΙ στον πόλεμο» βροντοφώναξαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους της Ρώμης, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί που συμμετείχαν στο κάλεσμα πλατιάς αντιπολεμικής συγκέντρωσης που διοργάνωσαν ομάδες που συμμετείχαν στη «Γένοβα 2001». Την ίδια περίπου ώρα, μερικές χιλιάδες άτομα (λιγότερα σε σχέση με την παραπάνω κινητοποίηση, όπως εκτίμησαν ορισμένοι ξένοι ανταποκριτές) συμμετείχαν στη φιέστα «Ημέρα αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ» που είχε στήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην «Πιάτσα ντελ Πόπολο»...

Τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν ζήτησαν το Σάββατο στο Λονδίνο μερικές εκατοντάδες άτομα που διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ενώ την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης και στο «Φοζ ντου Ιγουάσου» της Νότιας Βραζιλίας.

Οι κινητοποιήσεις στη Ρώμη

Δύο, επί της ουσίας διαφορετικές, κινητοποιήσεις έζησε η ιταλική πρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο. Η μία είχε κεντρικό στίγμα κατά του πολέμου και προκάλεσε τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων (ορισμένοι εκτιμούν πως ανήλθαν σε 150.000!). Η άλλη -οργανωμένη φιέστα περισσότερο παρά λαϊκή κινητοποίηση- πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας τη συμμετοχή περίπου 50.000 ατόμων.

Στην αντιπολεμική συγκέντρωση οι συμμετέχοντες, κρατώντας στους ώμους κόκκινες σημαίες και αντι-ΝΑΤΟικά πανό, διέσχισαν τους δρόμους της Ρώμης μέχρι την αρχαία Αγορά φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του πολέμου και του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η φιέστα του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία «Πιάτσα ντελ Πόπολο», όπου ανέμιζαν εκατοντάδες αμερικανικές σημαίες. Ο Μπερλουσκόνι, ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, εκφώνησε ομιλία φλύαρη και πομπώδη από την οποία δεν έλειψαν υπερβολές (του τύπου «η αμερικάνικη σημαία δε συμβολίζει μόνον τις ΗΠΑ, αλλά την ίδια την ελευθερία και τη δημοκρατία») και ατοπήματα ολκής (όπως «ο 20ός αιώνας ήταν αιώνας ειρήνης»...)!

Κατά τη διάρκεια και των δύο συγκεντρώσεων είχαν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαναν ακόμη και απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από την ιταλική πρωτεύουσα. Αμφότερες έληξαν ειρηνικά δίχως επεισόδια.

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Λονδίνο

Σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου και δη κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία επί της οδού Ντάουνινγκ στο Λονδίνο, πραγματοποίησαν το Σάββατο εκατοντάδες Βρετανοί.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν τη συγκέντρωση φέροντας στους ώμους και στα χέρια αντιπολεμικά πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς και φέρτε την ειρήνη στην περιοχή με διπλωματικά και πολιτικά μέσα».

Συγκέντρωση για την ειρήνη στη Βραζιλία

Στη μεθοριακή περιοχή της Βραζιλίας «Φοζ ντου Ιγουάσου» κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη και την Αργεντινή, που έχει στιγματιστεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σαν «το κρησφύγετο ισλαμιστών τρομοκρατών στη Λατινική Αμερική»(!), δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, επιχειρώντας παράλληλα να διαμαρτυρηθούν για το στιγματισμό της περιοχής.

Η πολύμορφη κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στο όνομα της «Ειρήνης Δίχως Σύνορα», πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή άνω των 30.000 ατόμων όχι μόνον από τη Βραζιλία αλλά και από τις άλλες δύο όμορες χώρες στο πάρκο «Γκραμαδάου» του Φοζ ντου Ιγουάσου.

Δ. ΓΛΗΝΟΥ: «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Η Βιολογική Φυλετική άποψη

«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»

(Δ' Μέρος)

Οι κυρίαρχες τάξεις και οι καταχτητές απανέκαθεν αιστάνθηκαν την ανάγκη να στηρίξουνε την κυριαρχία τους, την κατάχτησή τους, τα προνόμιά τους σε μιαν ανώτερη καταγωγή. Θεοί, ημίθεοι, ήρωες, έπρεπε να είνε οι πρόγονοι και οι γενάρχες των καταχτητών και των κυρίαρχων. Τα δικαιώματά τους είχανε «θεία» καταγωγή και κύρωση, μα και συνάμα πήγαζαν από κληρονομική υπεροχή σωματική και πνευματική, από ευγένεια και καθαρότητα αιματική, από ανώτερη ράτσα.

Σε μια τέτοια από τη φύση ποιοτική διαφορά θέλησε να στηρίξει και αυτός ο Αριστοτέλης τη διάκριση ανάμεσα σε δούλους και λεύτερους. Ο άνθρωπος «φύσει ελεύθερος».

Οταν όμως ο χριστιανισμός (και πριν απ' αυτόν η στωική φιλοσοφία), απάνω στην αποσύνθεση της δουλοχτητικής οικονομίας, θέλησε να χτυπήσει στη ρίζα της τούτη τη δήθεν φυσική διαφοροποίηση των ανθρώπων, κήρυξε πως όλοι οι άνθρωποι είνε παιδιά του θεού και αδέρφια συναμεταξύ τους και πως δεν υπάρχει λεύτερος και δούλος, έλληνας και βάρβαρος, παρά όλοι είναι το ίδιο μπροστά στο θεό. Η φεουδαρχική οικονομία, που εγκαθιδρούσε τους καινούριους δεσπότες, έσβησε τούτο το δόγμα και το αντικατέστησε με την ευγένεια, που έχει την πηγή της και την καθιέρωσή της από τον ίδιο τον θεό («ελέω θεού βασιλεύς»), στηρίζεται σε μια διαφορά ράτσας και γι' αυτό είναι κληρονομική και κρατάει με κληρονομικό δικαίωμα τα προνόμιά της.

Μα και όταν η αστική τάξη αποσυνθέτοντας τη φεουδαρχική κοινωνία ήθελε πάλι να χτυπήσει στη ρίζα της τούτη την τάχα από φυσικού διαφοροποίηση, ύψωσε το σύνθημα της «ισότητας και αδελφοσύνης» ανάμεσα στους ανθρώπους, που αναιρεί κάθε διαφορά και κάθε προνόμιο.

Τόρα όμως η θεωρία της ράτσας γίνεται προκάλυμμα του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού, ζητάει να καθαγιάσει τα δικαιώματα όχι μιας κοινωνικής τάξης, παρά ενός ολάκερου λαού με όλες του τις κοινωνικές τάξεις, για να δημιουργήσει δικαιώματα υπεροχής απάνω στους άλλους λαούς.

Τόρα γίνεται η ανακάλυψη, πως ο χριστιανισμός και η γαλλική επανάσταση, που έφεραν τα διδάγματα εκείνα για ισότητα και αδελφοσύνη των ανθρώπων, είτανε δημιουργήματα της ίδιας καταραμένης φυλής των εβραίων, που και σήμερα με το διεθνισμό και το μαρξισμό -άλλο έργο των εβραίων- ζητάει να παραλύσει την εξόρμηση των ανώτερων φυλών και να εξοντώσει τον «πολιτισμό» (τον πολιτισμό που καίει τα επιστημονικά και τα λογοτεχνικά βιβλία, που διώχνει τον Αϊνστάιν και που κάνει να φαίνονται αθώα παιγνίδια τους διωγμούς και τα μαρτύρια της ιερής εξέτασης).

Ο ρατσισμός ή φυλετισμός είναι το αποκορύφωμα του εθνικισμού και συνάμα η κατάλυσή του. Γιατί δεν είναι πια κάθε «έθνος» υπέρτατη αξία, σεβαστή και ανέγγιχτη στα δικαιώματά της. Δεν έχει κάθε έθνος το δικαίωμα της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης. Αυτά τα δικαιώματα τα έχουνε μόνο τα έθνη, που ανήκουνε στις καθαρόαιμες ράτσες. Οι «άριοι», οι «βόρειοι», οι καθαρόαιμοι γερμανοί στην Ευρώπη και το ίδιο οι καθαρόαιμοι «κίτρινοι», οι, νορντικοί της Ασίας, οι γιαπωνέζοι, γιατί κι αυτοί σήμερα όντας στην ίδια στιγμή της ιμπεριαλιστικής εξόρμησης με τους ιταλούς και τους γερμανούς, συμμαχούνε μαζί τους.

Η θέση βέβαια των ιταλών κατά την καθαρή γερμανική φυλετική θεωρία είναι λιγάκι σκοτεινή και κωμικοτραγική. Μα από συμμαχικό χρέος και φιλοφρόνηση, προς το παρόν οι γερμανοί κλείνουν τα μάτια και αφήνουν τους ιταλούς να στηρίζουν και αυτοί «επιστημονικά» την καθαρόαιμη καταγωγή τους και τον άριο φυλετισμό τους. Αν οι ιταλοί βγουν από τον άξονα Βερολίνου - Ρώμης - Τόκιο, θα πάψουν φυσικά ιδιοστιγμίς να είναι καθαροί άριοι για τους γερμανούς και θα γίνουν άθλιοι μιγάδες μεσογειακοί.

Η θεωρία της ράτσας είνε ο τρόπος που θα υπερνικηθεί η θεωρία της εθνότητας, για να δικαιωθεί η υποδούλωση των κατώτερων «εθνών».

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με τη βιολογική - φυλετική θεωρία, ο πόλεμος σαν όργανο επιλογής βιολογικής είνε κάτι απαραίτητο, στη ζωή των λαών, κάτι αιώνιο. Τέλος στον πόλεμο δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί και όταν ακόμα θα κυριαρχήσουν απόλυτα σ' όλον τον κόσμο δυο τρεις καθαρόαιμες και ανώτερες ράτσες και θα έχουν υποτάξει όλους τους άλλους λαούς, θα είνε ανάγκη να είνε πάντα έτοιμες για πόλεμο και να πολεμούν για να προστατεύσουνε την κυριαρχία τους η καθεμιά, είτε απέναντι στην αντίπαλη ανώτερη ράτσα, είτε απέναντι στην ενδεχόμενη ανταρσία των σκλάβων. «Πόλεμος πάντων πατήρ». Αυτή είνε η λογική συνέπεια της θεωρίας της ράτσας.

Και όμως η ιστορική της συνέπεια σίγουρα δεν πρόκειται να είνε αυτή. Γιατί, όπως η έρευνά μας απόδειξε, η θεωρία τούτη, ούτε αληθινή είνε, ούτε πραγματική αφορμή, ούτε καν πρόσχημα στάθηκε για όλους τους πολέμους. Παρουσιάζεται τόρα κάτω από ορισμένες οικονομικοπολιτικές συνθήκες. Παίζει τον ίδιο ρόλο, που έπαιζαν άλλα συνθήματα δυναστικά, θρησκευτικά, εθνικά, σε άλλους καιρούς. Η διάρκειά της είνε χρονικά περιορισμένη. Είνε φαινόμενο δευτερόγενο και η πρωταρχική και αληθινή αιτία, που σπρώχνει τους λαούς στον πόλεμο, είνε τα οικονομικά συμφέροντα.

Στην πραγματικότητα ο φυλετικός υπερεθνικισμός, που αναιρεί τον εθνικισμό, ανοίγει το δρόμο στο διεθνισμό, χωρίς να είνε αυτή η πρόθεσή του, όπως η πρόθεση του εθνικισμού δεν είτανε να γεννήσει τον υπερεθνικισμό. Η λογική πορεία, που είνε ευθύγραμμη, δεν συμπέφτει με τη διαλεχτική πορεία της πραγματικότητας, που είνε αντιθετική.

Αύριο: Η θεωρία του «Πολιτισμού»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ