Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Μπροστά στη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού και την επιλεκτική του ανικανότητα να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστική προστασία και αποκατάσταση, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι όσες λύσεις δόθηκαν, ακόμη και για τα στοιχειώδη, ήταν κάτω από πίεση και συλλογική δράση.

Ο αγώνας αυτός περνάει μέσα και από τις τοπικές εκλογές, με την καταψήφιση, σε δήμους και Περιφέρειες, των υποψηφίων όλων των κομμάτων που επικαλούνται την «έλλειψη πόρων» και τις «αντοχές της οικονομίας», τα φορτώνουν όλα στην «ατομική ευθύνη», ή «νίπτουν τας χείρας τους» ως «αναρμόδιοι».

Ο λαός έχει ανάγκη από περισσότερους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που πρωτοστατούν στον αγώνα για την ουσιαστική προστασία του λαού. Που δείχνουν και στην πράξη ότι για να γίνουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης κ.λπ., χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική της υποχρηματοδότησης, του «κόστους - οφέλους», που έχει για κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, σε βάρος των αναγκών του λαού.

Την πολιτική που έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον χωροταξικό σχεδιασμό των επενδυτικών πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία δεν χωράνε έργα όπως τα παραπάνω.

Ο λαός έχει ανάγκη από περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές και συμπορευόμενους με το ΚΚΕ, που θα παλεύουν μαζί του, που δεν συμβιβάζονται με το ασφυκτικό πλαίσιο και τον αρνητικό συσχετισμό, αλλά συγκρούονται και δίνουν μάχες, στηρίζουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων, παλεύουν για να πάρει και την παραμικρή ανάσα ο λαός.

ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Και «γδαρμένοι» και εγκαταλειμμένοι από κράτος και κυβέρνηση

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλων καταστροφών, όπου ο λαός συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα

Σε σεισμόπληκτα χωριά της Λάρισας τα μπάζα παραμένουν βουνό

Eurokinissi

Σε σεισμόπληκτα χωριά της Λάρισας τα μπάζα παραμένουν βουνό
Ολοι όσοι βιώνουν καθημερινά την «επιλεκτική ανικανότητα» του κράτους να προστατεύσει τον λαό από φυσικά φαινόμενα και απειλές, γνωρίζουν ότι αυτή δεν εκδηλώνεται μόνο πριν και κατά τη διάρκεια της καταστροφής, αλλά και μετά. Με αφορμή τις πυρκαγιές που κατακαίνε περιουσίες, δάση, ακόμα και ανθρώπους, ο «Ριζοσπάστης» «επιστρέφει» σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων χρόνων, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, και καταγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός.

Στα αποκαΐδια της Β. Εύβοιας

Δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές που έκαψαν πάνω από 500.000 στρέμματα στη Βορειοκεντρική Εύβοια, τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την «ανασυγκρότηση» της περιοχής, την πλήρη «αποκατάσταση» των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Οι αποζημιώσεις για απώλεια καλλιεργειών, κοπαδιών κ.λπ. δόθηκαν με το σταγονόμετρο και μόνο κάτω από την πίεση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Χωριά που από πάνω τους πέρασε η φωτιά, παραμένουν αθωράκιστα από τον κίνδυνο μιας επόμενης πλημμύρας. Το οδικό δίκτυο της περιοχής, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι εγκαταλειμμένο και επικίνδυνο.

Τα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας είναι υποστελεχωμένα, με τελευταίο τραγικό παράδειγμα τη μεταφορά (και τελικά τον θάνατο) ασθενούς σε καρότσα αγροτικού οχήματος!

Κινητοποίηση για αντιπλημμυρικά έργα στο Ληλάντιο Πεδίο
Κινητοποίηση για αντιπλημμυρικά έργα στο Ληλάντιο Πεδίο
Κι από πάνω, το περίφημο «ολιστικό σχέδιο Μπένου», που έγινε υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, διαμορφώνει όρους για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην περιοχή, και όχι για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων του λαού της.

Ακόμα στο «περίμενε» οι σεισμόπληκτοι

Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας, της Κρήτης και αλλού, εκατοντάδες οικογένειες μένουν ακόμα σε οικισμούς με κοντέινερ, ακόμα και 30 μήνες μετά τους σεισμούς, όπως, για παράδειγμα, στο Δαμάσι και σε χωριά της Ελασσόνας. Πολλοί μένουν σε σπίτια με ζημιές που δεν επισκευάστηκαν.

Την εικόνα της εγκατάλειψης συμπληρώνουν τα γκρεμισμένα σπίτια, που σε πολλά χωριά δεν έχουν κατεδαφιστεί μέχρι και σήμερα, αλλά και τα μπάζα που παραμένουν στη θέση τους. Ακόμα, σε πολλά «κίτρινα» σπίτια δεν προχωράνε οι επισκευές, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο τριτοβάθμιος έλεγχος.

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που παραμένουν είναι αυτό της κατασκευής των νέων σπιτιών. Εδώ οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για την κατασκευή τους. Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι τα καινούρια σπίτια θα χτίζονταν με την κάλυψη του 80% από το κράτος και το υπόλοιπο από άτοκο δάνειο. Ταυτόχρονα, οριζόταν ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ/τ.μ., ενώ μετά από πολλούς μήνες δόθηκε και μια προκαταβολή.

Σχολικά κτίρια στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης
Σχολικά κτίρια στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης
Ομως, οι σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν ότι με τις ανατιμήσεις που έχουν μεσολαβήσει στα οικοδομικά υλικά, τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ/τ.μ. Με αυτό το κόστος, όμως, η κρατική επιδότηση πέφτει μόλις στο 50%. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη δανειοδοτηθούν οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες.

Πολλές είναι και οι καταγγελίες σεισμόπληκτων ότι δεν πήραν τις αποζημιώσεις που είχαν εξαγγελθεί, καθώς εφαρμόστηκαν μια σειρά από «κόφτες», οι διαδικασίες έμπλεξαν σε πολυδαίδαλους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρόσφατα υπήρξαν καταγγελίες από κατοίκους στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης ότι επίκεινται δεκάδες πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους.

Στη «μεγάλη εικόνα», παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μετά τον σεισμό στην Τουρκία (6 Φλεβάρη), για υποχρεωτικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και κατά προτεραιότητα των σχολείων, η διαδικασία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο περισσότερα από 9.000 σχολεία σε όλη τη χώρα!

Αθωράκιστες από πλημμύρες ολόκληρες περιοχές

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού», κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και πρόληψη. Ο αρχικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας για τους δήμους Παλαμά, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα περικόπηκε κατά 61% (10,8 εκατ.), ενώ δεν κάλυπτε όλες τις ζημιές στις περιοχές αυτές.

Για την ΠΕ Καρδίτσας έπεσε «ψαλίδι» 35,4 εκατ., για τους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας οι αποκαταστάσεις δόθηκαν σε πακέτο 143 εκατ. στην ΤΕΡΝΑ και επέλεξε αυτή όπου ήταν προσφορότερο να κάνει έργα. Εργα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σημαντικοί δρόμοι, στραγγιστικά και γέφυρες έμειναν εκτός λίστας αποκαταστάσεων.

Οσες εργασίες καθαρισμού ρεμάτων άρχισαν γίνονται κατά τμήματα και αποσπασματικά, δεν λειτουργούν ως σύνολο και τρία χρόνια μετά τον «Ιανό» η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια με πριν.

Στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια, παρότι σε αρκετές περιοχές - όπως η λεκάνη απορροής του Σπερχειού Ποταμού, ολόκληρο το νησί της Εύβοιας, ο βοιωτικός Κηφισός κ.α. - σημειώνονται ιδιαίτερα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, δεν έχει γίνει ποτέ κάποια σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμπαιγμού που βιώνουν οι κάτοικοι στο Ληλάντιο Πεδίο του δήμου Χαλκιδέων. Οπως καταγγέλλουν, τρία χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα που στέρησε τη ζωή σε 8 ανθρώπους, κατέστρεψε καλλιέργειες, κατοικίες και επιχειρήσεις, κι ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό από την προηγούμενη πλημμύρα του 2009, ακόμη δεν έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Λήλαντα, δηλαδή από τις πηγές έως τις εκβολές του ποταμού.

Αντ' αυτού, γίνονται αποσπασματικά έργα κατά τόπους, που μάλιστα καθιστούν πιο επικίνδυνη την κατάσταση για υπερχείλιση σε ενδεχόμενη αντίστοιχη κακοκαιρία, λόγω στενέματος της κοίτης.

«Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση θα ήταν η οριστική λύση αλλά πρέπει να ζυγίζουμε ποια είναι η καλύτερη λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος! Διαφορετικά το κόστος πολλαπλασιάζεται!», είχε δηλώσει κυνικά ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, αποθεώνοντας τη λογική που βάζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού στο ζύγι του κόστους - οφέλους.

«Μπαλώματα» και αποσπασματικά έργα

Ειδικά για τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από την ΕΕ, που «συστήνει» στις κυβερνήσεις ότι είναι προτιμότερο να δίνουν αποζημιώσεις - ψίχουλα μετά τις καταστροφές στα λαϊκά στρώματα παρά να κατασκευάζουν υποδομές, που δεν έχουν ανταποδοτικότητα και άμεσο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η μόνη περίπτωση να γίνουν κάποια έργα είναι αν συνδυάζονται με μεγάλες επενδύσεις, αν και ούτε αυτό είναι σίγουρο, όπως βλέπουμε στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Τα όποια έργα εξαγγέλλονται συνήθως μετά από μεγάλες καταστροφές, ακόμα κι αν ξεκινήσουν, ακολουθούν συνήθως περικοπές στα κονδύλια και συρρίκνωση του όποιου προϋπολογισμού, καταλήγοντας σε «μπαλώματα» και αποσπασματικές παρεμβάσεις, που πολλές φορές μεταφέρουν το πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Αττικής, όπου κάθε χρόνο πιστώνονται ελάχιστα χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα κεντρικές αρτηρίες να γίνονται λίμνες, συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά να πνίγονται στις λάσπες. Ενδεικτικά, μαζί και με τα έργα για τα αποχετευτικά ομβρίων που τα βαφτίζουν αντιπλημμυρικά, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας εδώ και πολλά χρόνια δεν ξεπερνά το 3%!

Στον απολογισμό της διοίκησης αναφέρονται 117 αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό 404 εκατ. ευρώ. Στα χαρτιά φυσικά, αφού οι προτεινόμενες πιστώσεις είναι μόνο 9,86 εκατ. ευρώ. Με μια απλή διαίρεση, με αυτόν τον ρυθμό εκτέλεσης των έργων, ακόμα και αυτά τα αντιπλημμυρικά, που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές πληγές, αποσπασματικά και κακοσχεδιασμένα, θα τελειώσουν σε 40 χρόνια!


Γ. Π.

Κίνδυνοι ακόμα και για τη ζωή των παιδιών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια

Ενα ακόμα βήμα στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της παιδιατρικής περίθαλψης αποτελεί το κλείσιμο - ουσιαστικά - του μοναδικού Κέντρου Αναφοράς για τη διάγνωση, παρακολούθηση και συμβουλευτική, πανελλαδικά, για τους μικρούς ασθενείς με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια, αλλά και για τους ενήλικες, του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Ενα Τμήμα, στο οποίο εκτός από την παρακολούθηση ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια, πραγματοποιούνται και εργαστηριακοί έλεγχοι για τη διάγνωση και παρακολούθηση αιματολογικών δυσκρασιών (λευχαιμίες, λεμφώματα), αυτοάνοσων νοσημάτων και αλλεργιών καθώς και μοριακή τυποποίηση HLA για τη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών). Παράλληλα, συνεργάζεται στενά και με τα κλινικά Τμήματα του νοσοκομείου στο πλαίσιο εφαρμογής νέων κυτταρικών θεραπειών.

Εδώ και καιρό, οι γονείς των μικρών ασθενών και η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ έχουν αναδείξει τον κίνδυνο να κλείσει το συγκεκριμένο Τμήμα, λόγω υποστελέχωσης. Η κυβέρνηση όμως δεν πήρε κανένα μέτρο, ακόμα και όταν έγινε γνωστό ότι στις 30 Ιούνη του 2023 έληγε οριστικά η παράταση εργασίας και έβγαινε στη σύνταξη ο διευθυντής του, ο πιο παλιός εξειδικευμένος παιδίατρος που είχε απομείνει στο Τμήμα, αφήνοντάς το ουσιαστικά να λειτουργεί με μόνο έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος, μέσα στον οποίο θα μπορούσαν να έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται κυριολεκτικά σε κίνδυνο η ζωή των μικρών ασθενών, ενώ οι οικογένειές τους πρακτικά εκβιάζονται να απευθυνθούν για τις ανάγκες τους στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το θέμα έχει αναδείξει το ΚΚΕ, στηρίζοντας τα αιτήματα γονιών, υγειονομικών και ενήλικων ασθενών. Με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Λ. Κανέλλη, Ν. Αμπατιέλος, Γ. Γκιόκας, Β. Δάγκα, Σ. Διγενή, Χρ. Κατσώτης, Α. Κτενά, Γ. Λαμπρούλης, Δ. Μανωλάκου και Χρ. Τσοκάνης, ζητάνε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», να προσληφθεί όλο το απαραίτητο, μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό, να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους γονείς των παιδιών για εξετάσεις και θεραπείες στα πρωινά αλλά και στα απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια.

Πάλη για καθολικά ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην Πάρο

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Πάρο, με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση όλων στις ακτές του νησιού, αναπτύχθηκαν στο έδαφος όσων βιώνουν τα λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια, με την αυθαιρεσία και τη στέρηση του δικαιώματός τους σε αυτό που τους ανήκει.

Και, βέβαια, σε συνδυασμό με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και ρεύμα, τη φορολεηλασία των αυτοαπασχολούμενων, τους καθηλωμένους μισθούς, τις μειωμένες συντάξεις, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και μόρφωσης στο νησί, το δυσθεώρητο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η επί της ουσίας παρεμπόδιση της πρόσβασης σε πολλές ακτές της Πάρου, λόγω της κατάληψής τους από επιχειρηματίες, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για χιλιάδες Παριανούς, αλλά και επισκέπτες του νησιού, που βρέθηκαν να μην μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα.

Η συζήτηση όμως για την κατάσταση στις ακτές της Πάρου έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, καθώς η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει το θέμα ήδη από το 2015. Από πέρυσι το καλοκαίρι ο προβληματισμός σε ευρύτερα τμήματα του παριανού λαού εντάθηκε, εξαιτίας των αυθαιρεσιών και της πολύχρονης καταπάτησης της ακτογραμμής.

Η κατάσταση άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις είναι εξωφρενική, αγγίζοντας ακόμα και την αλλοίωση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού - γεωλογικού κάλλους και Natura, όπως στην περίπτωση των παραλιών στις Κολυμπήθρες, του Περιβαλλοντικού Πάρκου και στη μικρή Σάντα Μαρία.


Από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού φάνηκε πού πάνε τα πράγματα. Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις ακτές, στο πλαίσιο του «τουριστικού θαύματος», κυριολεκτικά κατέκλυσαν τις παραλίες με ομπρελοκαθίσματα και πανάκριβο αντίτιμο.

Μιλάμε για ολόκληρες παραλίες στις οποίες δεν μπορεί μια οικογένεια ή μια παρέα να απλώσει πετσέτα, ενώ από δεκάδες παραλίες, μόνο σε μία έχουν παρθεί μέτρα για την ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ.

Με πρωτοβουλία της «κίνησης πολιτών» που δρα στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Συλλόγου, οργανώθηκε και ξεδιπλώθηκε μια αγωνιστική δράση που αγκάλιασε όλο και περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες, και είχε μεγάλο αντίκτυπο.

Μέσα από τις κινητοποιήσεις αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που με τα νομοθετήματά τους και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που έχουν διαμορφώσει ευνοούν και ενισχύουν την παράδοση των παραλιών στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στις αρχές του Ιούνη, με παρουσία κόσμου, και συνέβαλε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα. Η δεύτερη συνάντηση ήταν μαζικότερη. Σε αυτή συζητήθηκαν, αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν κινητοποιήσεις σε παραλίες, καθώς και κινητοποίηση στο δημαρχείο Πάρου τη μέρα που θα συζητιόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των παραλιών.

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στην Πάρο
Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στην Πάρο
Η ελπιδοφόρα μαζικότητα έδωσε ώθηση στη συζήτηση για τον προσανατολισμό και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, διαμορφώνοντας καλύτερους όρους για τη διεκδίκηση ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές, με τη συμμετοχή και σωματείων, όπως και άλλων φορέων στις συσκέψεις συντονισμού και στις δράσεις που αποφασίζονταν.

Υπήρχαν και ορισμένοι που έθεσαν καλοπροαίρετα ερωτήματα για το αν εξυπηρετούνται συμφέροντα, αν κάποιος υποκινεί αυτές τις κινητοποιήσεις κ.λπ.

Εμείς απαντάμε και κατονομάζουμε ευθαρσώς τον υποκινητή: Είναι η ανάγκη του κόσμου για ξεκούραση και χαλάρωση, για καθολική, χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις παραλίες του νησιού. Είναι η επιχειρηματική δράση, με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, που βάζει εμπόδια σ' αυτήν τη ζωτική ανάγκη και στο δικαίωμα του λαού. Αυτή είναι η «εφαρμογή της νομιμότητας» για την οποία κόπτεται και η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα για ελεύθερες παραλίες δεν μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς ξήλωμα του νομοθετικού πλαισίου που εμπορευματοποιεί και αφήνει τις παραλίες ξέφραγο αμπέλι στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η «τήρηση της νομιμότητας» είναι άλλοθι στην επιχειρηματική δράση, και σ' αυτό ακριβώς το έδαφος γίνονται και οι κάθε είδους αυθαιρεσίες, αφού στο κυνήγι του κέρδους δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός, κανένα όριο.

Για του λόγου το αληθές, ήταν εύστοχη η ερώτηση που έγινε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο προς τη δημοτική αρχή: «Εάν τελικά καταστεί νόμιμη η καταπάτηση του αιγιαλού, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι σύμφωνο με αυτήν την εξέλιξη;». Διάχυτη είναι και η αίσθηση στο νησί ότι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται παραλίες θα οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα «νόμιμα δικαιώματά τους».

Τη συνέχεια και τον δυναμισμό των κινητοποιήσεων εγγυάται μόνο η ανάδειξη της ανάγκης των πολλών για ελεύθερες παραλίες, κόντρα σε όποιον την επιβουλεύεται, με ή χωρίς τη σφραγίδα του νόμου.

Η πρόσβαση στις παραλίες πρέπει να είναι δωρεάν και καθολική για τον λαό. Καμία εμπορευματοποίηση παραλίας και αιγιαλού. Με ευθύνη του κράτους, ο αιγιαλός και η παραλία πρέπει να είναι χώρος ξεκούρασης, πόλος αναψυχής και άθλησης, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, που εξασφαλίζει παράλληλα την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ.

Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας των παραχωρήσεων, πάνω στο οποίο ξεπετάγονται και επιχειρηματίες - καταπατητές. Απαιτεί τη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης και μόνιμου προσωπικού που θα απασχολείται στην καθαριότητα, στην περιποίηση, στη φροντίδα του εξοπλισμού κ.λπ., με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό στη μορφολογία του εδάφους, στους φυσικούς και αισθητικούς πόρους της ακτογραμμής.

Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πάρου στις επικείμενες εκλογές είναι εγγύηση ότι η φωνή των Παριανών για ελεύθερη πρόσβαση θα ακούγεται ακόμα πιο δυνατά μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στον αγώνα για να χαίρονται όλοι ανεμπόδιστα τις παραλίες που απλόχερα προσφέρει η Πάρος.


Κώστας ΡΟΚΟΝΙΔΑΣ
Στέλεχος της Τομεακής Οργάνωσης Νότιων Κυκλάδων του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Πάρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑΣ
Αέρα - δηλητήριο αναπνέουν οι κάτοικοι αλλά σε δήμο και Περιφέρεια δεν ιδρώνει το αυτί

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ, που στηρίζει τα δίκαια αιτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Κατερίνης και ειδικά στη Νέα Ζωή, στα Ευαγγελικά, στην Αγία Αννα, στο Βατάν, στον Μυλαύλακο, στην Ανδρομάχη, στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης και γενικά σε περιοχές που γειτονεύουν με την Περιφερειακή Τάφρο και με τον ποταμό Λεύκο (Πέλεκας), υποφέρουν από τη δυσοσμία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της δραστηριότητας βιομηχανικών επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα (πτηνοτροφείων - πτηνοσφαγείων, αγελαδοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων), που λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από τον ιστό της πόλης.

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Κατερίνης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή και στην Περιφέρεια, έχουν αναδείξει το πρόβλημα εδώ και τρία χρόνια, ενώ σχετική Ερώτηση κατέθεσαν και μέσα στον Αύγουστο οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο εδώ και 10 χρόνια

Το πρόβλημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης της αντιπλημμυρικής τάφρου καταγγέλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Πιερίας από το 2013. Το 2019, η αφόρητη δυσοσμία έφτασε να καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Το καλοκαίρι του 2020, το φαινόμενο κορυφώθηκε και έκτοτε εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

Ο Νίκος Τσουπέης, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο Νίκος Τσουπέης, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια διοικητικές κυρώσεις για περιβαλλοντική ρύπανση από απόβλητα, υποβάθμιση περιβάλλοντος και άλλες παραβάσεις, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κοντά στην αντιπλημμυρική τάφρο. Ενώ και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας, ολοκληρώνοντας τον έλεγχο τον περασμένο Φλεβάρη, εισηγούνται συγκεκριμένες ενέργειες και επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις και τα πρόστιμα, η κατάσταση δεν αλλάζει. Και ο λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, χωρίς να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του λαού της περιοχής, με την ανοχή μάλιστα του κράτους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλου πτηνοσφαγείου, που συγκεντρώνει τις περισσότερες καταγγελίες, κι όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα αλλά εξασφαλίζει και αδειοδοτήσεις για επέκταση των εγκαταστάσεων και του όγκου εργασιών, ενώ και τα πρόστιμα που επιβάλλονται (πέντε φορές για «πλημμελή» λειτουργία του βιολογικού) κανείς δεν ξέρει αν πληρώνονται.

Με τη συγκεκριμένη επιχείρηση συνδέονται πολλές ακόμα πτηνοτροφικές μονάδες στην Πιερία, κάποιες εκ των οποίων στον Κορινό και την Περίσταση, όπου επίσης παρατηρείται έντονη δυσοσμία.

Αέρας - δηλητήριο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, η δυσοσμία σχετίζεται με τη λειτουργία των 14 πτηνοτροφείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπου στερεά απόβλητα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένα σε ανοιχτούς χώρους και επίσης λειτουργούν μονάδες θερμικής αδρανοποίησης (χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση ή παστερίωση υποπροϊόντων σφαγής, ληγμένων ζωικών τροφίμων, νεκρών ζώων κ.ά.).

Η δυσοσμία οφείλεται σε επιβλαβείς για την υγεία ενώσεις, ακόμη κι όταν βρίσκονται σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση. Οπως αναφέρεται μάλιστα σε καταγγελία της πρωτοβουλίας «I can't Breathe», τον Σεπτέμβρη του 2021, διαπιστώθηκαν παράνομη ταφή και διασκορπισμός ζωικών υπολειμμάτων. Για το σύνολο των χοιροτροφικών και βοοτροφικών επιχειρήσεων τίθενται ερωτήματα για τη διαχείριση της κοπριάς που συμβάλλει στη δυσοσμία, κ.λπ.

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την όξυνση του προβλήματος, εντάθηκαν οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής, οι παρεμβάσεις στον δήμο Κατερίνης, στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πετάει την μπάλα στην εξέδρα σχετικά με τη διενέργεια τακτικών ελέγχων, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις υπαρκτές ελλείψεις προσωπικού γενικά, αλλά και πιο εξειδικευμένου προσωπικού.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Σημέλα Ελευθεριάδου, εκ μέρους της πρωτοβουλίας «I can't Breathe», σημείωσε ότι οι όποιοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια γίνονται μόνο μετά από καταγγελίες. Επίσης, σχολίασε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις από την Αντιπεριφέρεια είναι χαμηλά και προφανώς λιγότερο «ενοχλητικά» για τα κέρδη τους από οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ανάμεσα στα αιτήματα των κατοίκων είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης του αέρα, να τοποθετηθούν σταθμοί μέτρησης και ελέγχου των αέριων ρύπων και οσμών σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα όπως ο «Δημόκριτος» και πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΑΠΘ). Επίσης, ζητούν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ως προς τη μονάδα θερμικής αδρανοποίησης και τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ωστόσο, καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί από δήμο και Περιφέρεια και καμία πρωτοβουλία δεν προωθείται.

Το κέρδος μετατρέπει το περιβάλλον σε χαβούζα

Ο Νίκος Τσουπέης, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και δημοτικός σύμβουλος, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» σημείωσε ότι όπως όλα τα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, έτσι και αυτό έχει τη ρίζα του στην παραγωγή με κριτήριο το κέρδος και την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και οι τοπικές διοικήσεις, στην προκειμένη περίπτωση η Αντιπεριφέρεια Πιερίας.

«Το φυσικό περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως χαβούζα για να απορρίπτονται ρύποι και απόβλητα, ως πηγή πρώτων υλών για τις βιομηχανίες. Πίσω από τη δυσοσμία κρύβεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της συρρίκνωσης πόρων (μέσων - υποδομών - προσωπικού) των υπηρεσιών της Περιφέρειας, του περιορισμού των ελέγχων, της προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων, του πλαισίου αδειοδότησης των επενδύσεων, της σκόπιμης σύγχυσης αρμοδιοτήτων, της παρουσίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε κατοικημένες περιοχές», αναφέρει.

Σημειώνει επίσης ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" στάθηκε δίπλα στις ανησυχίες και τις αγωνίες των κατοίκων και βρέθηκε στο πλευρό τους σε όλες τις κινητοποιήσεις, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτήσαμε για το ζήτημα της δυσοσμίας να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας, τη διενέργεια τακτικών και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού, τη λειτουργία κρατικού εργαστηρίου δειγματοληψίας και ελέγχων, τη διασφάλιση εφαρμογής όλων των περιβαλλοντικών όρων.

Την οριστική λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός μέσα από τον αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, για καλύτερη, ασφαλέστερη και ποιοτικότερη ζωή».

Να δοθεί απάντηση και στην κάλπη

Ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε: «Η κατάσταση με τη δυσοσμία στην πόλη της Κατερίνης δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης.

Η ανυπόφορη δυσοσμία και οι συνέπειές της, που βιώνουν, εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι είναι απόρροια της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, που προώθησαν και προωθούν αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης αδειών για τις επιχειρήσεις, στην περιβαλλοντική νομοθεσία, στο όνομα της "μείωσης της γραφειοκρατίας" και ανοίγουν ακόμα περισσότερο τον δρόμο για μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος.

Επίσης, είναι απόρροια των διαχρονικών πολιτικών της Τοπικής Διοίκησης, δήμος Κατερίνης, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, που σιωπούν ένοχα στην υποβάθμιση της ζωής και του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η τραγική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες για τους σχετικούς ελέγχους.

Είναι απόρροια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αφού η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις, στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, δεν έχει μόνο αποτέλεσμα τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους ίδιους τους εργαζομένους τους (εργατικά "ατυχήματα", επαγγελματικές ασθένειες), αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις, όπως και στην προκειμένη περίπτωση.

Από τη μεριά μας, ως εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", θα συνεχίσουμε στην πρώτη γραμμή να δίνουμε καθημερινά μάχες για κάθε πτυχή του σύνθετου προβλήματος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Γι' αυτό όσοι και όσες αγωνιούν, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν για να βγει το ΚΚΕ, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πιο δυνατό μπροστά στη νέα μεγάλη πολιτική μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτώβρη».


Α. Α.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, αδελφή, θεία και φίλη

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

αποχαιρετούμε με πολιτική κηδεία το Σάββατο 26 Αυγούστου, στις 10 π.μ. στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών, στην αίθουσα τελετών.

Θα ακολουθήσει αποτέφρωση στη Ριτσώνα, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 11.30 π.μ.

Ο σύζυγος: Σπύρος Φασούλας. Η αδελφή: Ανθούλα Ζαφειροπούλου. Τα ξαδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων, όποιος επιθυμεί, να προσφέρει χρήματα σε φορέα ή οργανισμό με κοινωνική δράση της επιλογής του.

Επίθεση σε ανήλικους στη Νέα Ιωνία

Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, συνελήφθησαν για επίθεση σε βάρος δύο 14χρονων στη Νέα Ιωνία. Οι συλληφθέντες, 19, 16 και 14 ετών, κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και ληστεία κατά συναυτουργία, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί οπαδικής βίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το κίνητρο ήταν «οπαδικό». Οπως προέκυψε, οι νεαροί δράστες, έχοντας αποκτήσει επαφή μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με τα θύματα, με το πρόσχημα κοινών αθλητικών προτιμήσεων, ενώ στην πραγματικότητα ήταν οπαδοί διαφορετικής αθλητικής ομάδας, πρότειναν στους δύο ανήλικους να συναντηθούν στον σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας. Εκεί τους περίμεναν δύο άτομα, τα οποία τους οδήγησαν στο σημείο της επίθεσης. Οι 14χρονοι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες ενώ παράλληλα ειδοποίησαν την αστυνομία.

Προσφορά στο Κόμμα

Σύντροφοι και φίλοι από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ συγκέντρωσαν και στέλνουν στο ΚΚΕ το ποσό των 900 δολαρίων Καναδά, για την οικονομική του ενίσχυση, ενόψει της μάχης των τοπικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτώβρη. Επίσης, η Ελένη Μιρίτη, στη μνήμη του αγωνιστή θείου της Κωνσταντίνου Μιρίτη, από την Ποταμιά Λακωνίας, προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 100 δολαρίων Καναδά, μέσω της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ.

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Νάουσας

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Νάουσας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 1941 - 1944 διοργανώνει το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Μετά την εκδήλωση, στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΕΡΙΑ (1ος όροφος) θα ανοίξει για το κοινό η Εκθεση Μνήμης με φωτογραφικό υλικό της περιόδου 1941 - 1949, βιβλίων, εφημερίδων και έντυπου υλικού από την πολιτική προσφυγιά. Η Εκθεση θα λειτουργήσει έως και την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου και σημαντικό μέρος της αποτελούν τα βιβλία που έχουν εκδοθεί στην πολιτική προσφυγιά από το εκδοτικό «Νέα Ελλάδα».

Συλλυπητήρια

Η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Αννα Ανανιάδου και στην οικογένειά της για τον θάνατο του πατέρα της, συντρόφου Χρήστου Ανανιάδη.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από τις πυρκαγιές!

Πλατιά εξόρμηση στον λαό της περιοχής

Η Αχαΐα έχει καεί αλλεπάλληλες φορές, με τεράστιες καταστροφές για τον λαό της

Eurokinissi

Η Αχαΐα έχει καεί αλλεπάλληλες φορές, με τεράστιες καταστροφές για τον λαό της
«Οχι άλλα εγκλήματα σε βάρος του λαού!», σημειώνει σε κοινή της ανακοίνωση για τον δήμο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή τα τεράστια πύρινα μέτωπα των τελευταίων ημερών. Στην ανακοίνωση, που θα μοιραστεί πλατιά στον λαό της περιοχής, καλώντας σε ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Η περιοχή μας, όπως ολόκληρη η χώρα, γίνεται κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατής. Το καλοκαίρι καίγεται από τις φωτιές, τον χειμώνα πνίγεται από τις πλημμύρες, στους σεισμούς τρέμει η γης και μαζί και η ψυχή μας. Δεν φταίει η "κλιματική αλλαγή", ο "στρατηγός άνεμος" ή η "κακιά η ώρα". Καιγόμαστε γιατί δεν είναι στις προτεραιότητες η προστασία του λαού, της περιουσίας του και του δασικού πλούτου - με την αποζημίωση να κοστίζει λιγότερο από την πυροπροστασία και με τις "μπίζνες" στα καμένα να αποδίδουν περισσότερο. Πνιγόμαστε γιατί η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση δεν είναι στις ιεραρχήσεις κυβερνήσεων και ΕΕ, δεν αποτελούν έργα που αποδίδουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και δεν αποτελούν επενδυτικό πεδίο».

Υπογραμμίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, τα τεχνολογικά εργαλεία και η επιστημονική γνώση για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης των πυρκαγιών, καλεί τον λαό της περιοχής να επαγρυπνεί και να περιφρουρήσει την περιουσία και τον φυσικό πλούτο του τόπου του, καθώς και «να μετατρέψει την οργή τουγια τους δεκάδες νεκρούς, για τους κόπους μιας ζωής που γίνονται στάχτη, για τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους που χάνονται, σε οργανωμένη διεκδίκηση απέναντι σ' αυτούς που τον αφήνουν εκτεθειμένο και απροστάτευτο σε φυσικές καταστροφές και κινδύνους».

Προσθέτει ότι «οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στους δήμους και την Περιφέρεια διεκδικούμε εδώ και τώρα ουσιαστική προστασία, με πρόληψη και πυρόσβεση στο ύψος των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων, στοχεύοντας τους πραγματικούς ενόχους για τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες, το αντιλαϊκό κράτος και όλες τις κυβερνήσεις του». Καλώντας να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση καταλήγει:

«Ο λαός της Δυτικής Ελλάδας μπορεί να βγει πιο δυνατός με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις Περιφέρειες και τους δήμους. Στην Πάτρα, επανεκλέγοντας την αγωνιστική δημοτική αρχή και τον αγωνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δυναμώνοντας το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Σωτήρη Παρίση».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στην εγκατάσταση μονάδας LNG στο λιμάνι του Κρόνου

Η θέση όπου σχεδιάζεται να φτιαχτεί ο σταθμός
Η θέση όπου σχεδιάζεται να φτιαχτεί ο σταθμός
Δύο παρεμβάσεις διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής καλώντας σε συναγερμό, ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας LNG στο λιμάνι του Κρόνου στην Ελευσίνα. Συγκεκριμένα, διοργανώνονται συλλαλητήριο την Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ευμολπιδών (απέναντι από τα «Goody's») και κινητοποίηση την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη στις 8 π.μ. στο λιμάνι του Κρόνου.

Στις κινητοποιήσεις καλούν τα εξής σωματεία: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ «Θριάσιο», Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου & Μάνδρας, Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας - ΟΓΕ, Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ελευσίνας, Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης».

Στο κάλεσμά τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Παρά τον εφησυχασμό που καλλιέργησε η δημοτική αρχή, τα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων προχωράνε, αφού, όπως ενημερωθήκαμε, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη θα γίνει διακίνηση LNG μέσω του λιμανιού του Κρόνου και δρόμων της πόλης μας.

Τα τελευταία περιστατικά με τις φωτιές που έγλειψαν βιομηχανικές περιοχές στην περιοχή μας, η φωτιά δίπλα από το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας αλλά και το πρόσφατο ατύχημα με το βυτιοφόρο που μετέφερε LNG στην Εθνική οδό, αποδεικνύουν περίτρανα την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας της ζωής μας, αλλά και αντιμετώπισης τέτοιων ατυχημάτων. Επιβεβαιώνεται διαρκώς ότι τα μέτρα αυτά είναι κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δεν δίνουν δεκάρα για τη ζωή του λαού.

Ο λαός της Ελευσίνας δεν πρέπει να περιμένει άλλο. Ενώ βλέπουμε γύρω μας τεράστιες μονάδες παραγωγής Ενέργειας και τους μονοπωλιακούς ομίλους, ρυπαίνοντας ανεξέλεγκτα, να βγάζουν αμύθητα πλούτη, εμείς τρέμουμε πλέον να ανοίξουμε έναν λογαριασμό ρεύματος και είμαστε απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος. Εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωή μας. Παίρνουμε άμεσα την κατάσταση στα χέρια μας και προχωράμε σε μαζικό αγώνα».

Κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη ενάντια στις περικοπές θεραπειών

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας, καλεί ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ενάντια στις νέες περικοπές στις θεραπείες των ΑμεΑ και για να μπει «τέρμα στο σμπαράλιασμα του συστήματος Υγείας και στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας».

Για την επιτυχία της κινητοποίησης η ΣΕΑΑΝ καλεί όλες τις Γραμματείες της και τα παραρτήματα του Ενιαίου Συλλόγου «ο καθένας και η καθεμία από εμάς» να «κάνουμε δική μας υπόθεση την ενημέρωση, τη μαζική κάθοδο του κόσμου στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο». Στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση, καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη«για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αναδειχθούν στην Ειδική Αγωγή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, είναι σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος περικοπών στις θεραπείες των ΑμεΑ. Περικοπών οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το «Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία» και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους πιο εξαθλιωμένους, στη λογική «κόστος - όφελος», για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Η ΣΕΑΑΝ αναφέρει ότι από τις 11 Ιούλη ζητάει συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει απάντηση.

Σκοτώθηκε οικοδόμος στη Μάνδρα Αττικής

Ενας 40χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε στη Μάνδρα, καθώς έπεσε από μεγάλο ύψος την ώρα που τοποθετούσε πάνελ. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκε στον χώρο του εργοταξίου όπου έγινε το δυστύχημα και παρουσία του ΣΕΠΕ απαίτησε από την εταιρεία να σταματήσουν οι εργασίες, όπως και έγινε, και να μην ξεκινήσουν μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν υπάρχει εικόνα του πώς έγινε το δυστύχημα», καταγγέλλει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Η εικόνα όμως που έχει το Συνδικάτο είναι ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έχει παραστεί και άλλες φορές το ΣΕΠΕ και έχει δώσει υποδείξεις για τα μέτρα ασφάλειας και υγείας. Επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δούλευε σε μεγάλο ύψος, προφανώς χωρίς προστατευτικά μέτρα και η εταιρεία δεν ήξερε, δεν είδε, δεν άκουσε, αυτό από μόνο του καθιστά το έγκλημα εργοδοτικό.

Ευθύνη τεράστια έχουν και η εταιρεία και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, γιατί κατέστησαν τους χώρους δουλειάς κρεματόρια, εντατικοποιώντας παραπέρα την εργασία και αυξάνοντας τις ώρες της ημερήσιας δουλειάς. Μπροστά στον βωμό του κέρδους μειώνουν τα μέτρα ασφάλειας, γιατί είναι κόστος.

Απαιτούμε να ξεκινήσουν οι εργασίες όταν αποκατασταθούν πλήρως οι ανεπάρκειες των μέτρων υγείας και ασφάλειας, με βάση τις υποδείξεις του ΣΕΠΕ. Να αποζημιωθούν πλήρως τα ημερομίσθια των εργαζομένων όσες μέρες μείνει το εργοτάξιο κλειστό. Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι του εγκλήματος».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του 40χρονου εργάτη.

Παρέμβαση στην Ελευσίνα

Συγκέντρωση στο Ναυπηγείο «Τάλως» στην Ελευσίνα πραγματοποίησαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Κατήγγειλαν την πρόθεση της εταιρείας να γίνουν εκτεταμένες εργασίες στο πλοίο εν πλω, στη ράδα, κάτι που απαγορεύεται. Τελικά, κάτω από την παρέμβαση των σωματείων, οι εργασίες του πλοίου θα συνεχιστούν στο ναυπηγείο, όπως προβλέπεται.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Δουλειά με πλήρη δικαιώματα απαιτούν οι σχολικές καθαρίστριες

Να εφαρμόσει άμεσα η δημοτική αρχή Ηλιδας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απασχόληση 36 σχολικών καθαριστριών με πλήρες ωράριο εργασίας και τα αντίστοιχα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαιτεί το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Ηλείας.

Πρόκειται, μάλιστα, για απόφαση που «επικαιροποιήθηκε» από το σώμα στις 8 Αυγούστου, αφού αντίστοιχη είχε ληφθεί και πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την δημοτική αρχή όμως να την «παρακάμπτει», εφαρμόζοντας το πλήρες ωράριο μόνο για τον τελευταίο ενάμιση μήνα της σχολικής περιόδου.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων σε λίγες μέρες, το σωματείο καταγγέλλει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του δήμου να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων για τη σχολική καθαριότητα, όταν άλλοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και επισημαίνει:

«Η αδικαιολόγητη χρονοτριβή, σε συνδυασμό με την ειδική συνθήκη που δεσμεύει τις διαδικασίες προ των αυτοδιοικητικών εκλογών στους δήμους, μας βάζει σε προβληματισμό και σε υποψίες».

Κρούει καμπανάκι κινδύνου για πιθανό άνοιγμα των σχολείων χωρίς καθαρίστριες (ή και με πιθανή παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία) και επισημαίνει την ευθύνη της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και απέναντι σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι το σωματείο δεν θα σταματήσει να κινητοποιείται για το συγκεκριμένο θέμα, καταλήγει: «Ως εργαζόμενοι στον πολύπαθο κλάδο της σχολικής καθαριότητας, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για πλήρη απασχόληση και σταθερές σχέσεις εργασίας».

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί παράσταση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου από το σωματείο και εργαζόμενες. Τη στήριξη στις καθαρίστριες, από την πρώτη στιγμή, εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, καθώς και πέρυσι είχε βγει μπροστά για τη διεκδίκηση πλήρους ωραρίου, ενώ και φέτος απαιτεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να έχουν δουλειά με πλήρες ωράριο και αντίστοιχα δικαιώματα οι εργαζόμενες.

ΚΟΒ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το νοσοκομείο χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, όχι εργολάβους

Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να φύγουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι από το Νοσοκομείο Κορίνθου απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Υγείας της ΤΕ Κορίνθου του ΚΚΕ. Σημειώνει αναλυτικά:

«Η ιστορία των εργολάβων είναι παλιά και γνωστή στο ΕΣΥ. Είναι κρίκος στη διαχρονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία που συνεχίζει με ένταση αυτή η κυβέρνηση και με ζήλο σπεύδουν να υλοποιήσουν διοίκηση και 6η ΥΠΕ πατώντας και στα μεγάλα κενά που με ευθύνη τους έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για πολιτική που για να εξασφαλιστεί το κέρδος της εταιρείας, οι υπάλληλοι θα δουλέψουν με χειρότερους όρους, η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι αμφίβολη και συνολικά το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερη δαπάνη.

Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας γίνεται αντιληπτή υπό το φως μιας σειράς επεισοδίων βιαιοπραγίας που έχουν σημειωθεί στο νοσοκομείο, με το πιο πρόσφατο με ασθενή που απείλησε γιατρούς και προσωπικό με μπιτόνι βενζίνης, βεγγαλικά και αναπτήρα. Τέτοια περιστατικά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά ανθίζουν πάνω στο σαθρό έδαφος της υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης της εργασίας, της μεγάλης αναμονής και ποιοτικής υποβάθμισης υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς, όπου έχει οδηγήσει αυτή η πολιτική και τη βιώνει ο απλός κόσμος και εντός και εκτός νοσοκομείου. Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι το αποτέλεσμα ενός απάνθρωπου συστήματος που χειροτερεύει κάθε πλευρά της ζωής των λαϊκών στρωμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη ψυχολογική πίεση.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου να οργανώσουν τον αγώνα τους, μέσα και από το σωματείο τους, απέναντι σε αυτήν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που θα συνεχίσει να υλοποιείται. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να είναι σε επιφυλακή. Θυμίζουμε ότι η αρχική προκήρυξη διαγωνισμού περιλάμβανε και τη σίτιση και καθαριότητα, αλλά και πλέον στο "νέο ΕΣΥ", κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νιώθει απόλυτη ασφάλεια για τη θέση του, καθώς η κάθε θέση, η κάθε κλινική/τμήμα θα αξιολογείται με το γνωστό φίλτρο του κόστους - οφέλους σύμφωνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καλούμε τους ασθενείς, τα λαϊκά στρώματα της Κορίνθου να μην αποδεχθούν αυτήν την κατάσταση.

Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχος. Εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω οι εταιρείες και οι εργολάβοι από το Νοσοκομείο Κορίνθου. Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού και να επικαιροποιηθεί το οργανόγραμμα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες που υπάρχουν! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ