Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κίνδυνοι ακόμα και για τη ζωή των παιδιών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια

Ενα ακόμα βήμα στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της παιδιατρικής περίθαλψης αποτελεί το κλείσιμο - ουσιαστικά - του μοναδικού Κέντρου Αναφοράς για τη διάγνωση, παρακολούθηση και συμβουλευτική, πανελλαδικά, για τους μικρούς ασθενείς με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια, αλλά και για τους ενήλικες, του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Ενα Τμήμα, στο οποίο εκτός από την παρακολούθηση ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια, πραγματοποιούνται και εργαστηριακοί έλεγχοι για τη διάγνωση και παρακολούθηση αιματολογικών δυσκρασιών (λευχαιμίες, λεμφώματα), αυτοάνοσων νοσημάτων και αλλεργιών καθώς και μοριακή τυποποίηση HLA για τη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών). Παράλληλα, συνεργάζεται στενά και με τα κλινικά Τμήματα του νοσοκομείου στο πλαίσιο εφαρμογής νέων κυτταρικών θεραπειών.

Εδώ και καιρό, οι γονείς των μικρών ασθενών και η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ έχουν αναδείξει τον κίνδυνο να κλείσει το συγκεκριμένο Τμήμα, λόγω υποστελέχωσης. Η κυβέρνηση όμως δεν πήρε κανένα μέτρο, ακόμα και όταν έγινε γνωστό ότι στις 30 Ιούνη του 2023 έληγε οριστικά η παράταση εργασίας και έβγαινε στη σύνταξη ο διευθυντής του, ο πιο παλιός εξειδικευμένος παιδίατρος που είχε απομείνει στο Τμήμα, αφήνοντάς το ουσιαστικά να λειτουργεί με μόνο έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος, μέσα στον οποίο θα μπορούσαν να έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται κυριολεκτικά σε κίνδυνο η ζωή των μικρών ασθενών, ενώ οι οικογένειές τους πρακτικά εκβιάζονται να απευθυνθούν για τις ανάγκες τους στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το θέμα έχει αναδείξει το ΚΚΕ, στηρίζοντας τα αιτήματα γονιών, υγειονομικών και ενήλικων ασθενών. Με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Λ. Κανέλλη, Ν. Αμπατιέλος, Γ. Γκιόκας, Β. Δάγκα, Σ. Διγενή, Χρ. Κατσώτης, Α. Κτενά, Γ. Λαμπρούλης, Δ. Μανωλάκου και Χρ. Τσοκάνης, ζητάνε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», να προσληφθεί όλο το απαραίτητο, μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό, να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους γονείς των παιδιών για εξετάσεις και θεραπείες στα πρωινά αλλά και στα απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ