Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ζήτημα... αδυναμίας κατανόησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν ο αρθρογράφος της «Δημοκρατίας», ονόματι Π. Λιάκος, πράγματι αδυνατεί να κατανοήσει το μικρό απόσπασμα από την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών, που παραθέτει στη στήλη του χτες, τότε θα πρέπει να ανησυχεί για τον εαυτό του και την ικανότητα αντίληψης που διαθέτει.

Παραθέτουμε το απόσπασμα στο οποίο αναφέρεται: «Το εύρος και η αντοχή της εκλογικής δύναμης του Κόμματος καθορίζεται από το επίπεδο της ταξικής πάλης και αποτελεί δείκτη της. Το επίπεδο της ταξικής πάλης προκύπτει από την αλληλεπίδραση της δράσης του υποκειμενικού παράγοντα με τους αντικειμενικούς, καθοριστικούς παράγοντες που είναι οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, στην ταξική διάρθρωση κ.α.».

Κατανοούμε ότι η αυτογνωσία είναι σπάνια αρετή. Και δεν τον κατηγορούμε που δεν τη διαθέτει. Επειδή στο άρθρο του επικαλείται τον συμπαθή βοσκό Τραμπάκουλα, θα του συστήναμε να μην... ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη και να μη βαφτίζει τοποθετήσεις του ΚΚΕ που ο ίδιος αδυνατεί να καταλάβει σαν «αφόρητα και για τους πολλούς ακατανόητα κλισέ»... Να μη γενικεύει δηλαδή τη δική του αδυναμία, ενοχοποιώντας άλλους γι' αυτήν.

Εν πάση περιπτώσει το ΚΚΕ δεν περίμενε από τον κ. Λιάκο και άλλους σαν αυτόν, να κατανοήσουν την Απόφαση, ούτε πολύ περισσότερο αν την κατανοήσουν να την παρουσιάσουν αντικειμενικά. Ορισμένοι όμως εξ αυτών εκθέτουν τον εαυτό τους στην προσπάθειά τους να αποδείξουν πόσο πολύ αντιΚΚΕ είναι. Και μάλιστα εκτίθενται σ' αυτούς στους οποίους δίνουν τις εξετάσεις τους. Γιατί αυτοί καταλαβαίνουν ότι κάτι γραπτά σαν το χτεσινό του Λιάκου προκαλούν μάλλον γέλιο και θλίψη για τον αρθρογράφο και όχι αρνητικούς συνειρμούς για το ΚΚΕ.

Με ανερμάτιστο αντικομμουνισμό...

Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ασχοληθεί ο αστικός Τύπος με το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που πραγματοποίησε η ΚΝΕ στον Γράμμο. Ο Ηλ. Μαγκλίνης της «Καθημερινής» ανέλαβε αυτή τη φορά το καθήκον και μάλιστα σύνθετο, αφού εκτός απ' το Γράμμο και το διήμερο της ΚΝΕ, καταπιάνεται με τα συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές και με τη στρατηγική του Κόμματος συνολικά. Μ' ένα σμπάρο θέλει πολλά τρυγόνια.

Γράφει χτες, κατ' αρχήν για τον Γράμμο: «...Πάρτε για παράδειγμα τον Γράμμο. Μετά βαΐων και κλάδων η ΚΝΕ οργανώνει εκεί τις κατασκηνώσεις της (...) Εννοείται πως αν απόγονοι οπλιτών ή αξιωματικών και υπαξιωματικών του Εθνικού Στρατού τελούσαν κάποιο μνημόσυνο ή κατασκήνωναν κάπου στον Γράμμο και στο Βίτσι, στον Κλέφτη, στο Τσάρνο και στον Σμόλικα, είναι πολύ πιθανόν το κόμμα του Περισσού, και ενδεχομένως και άλλα κόμματα και κομματίδια της ελληνικής Αριστεράς, να τα βάπτιζαν "γιορτές μίσους" (...) Φυσικά και είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να κατασκηνώνουν και να γιορτάζουν στους τόπους όπου, από στρατιωτικής πλευράς, συνετρίβησαν το 1949 (...) Ισως βρουν την ευκαιρία οι νεολαίοι του κόμματος να προβούν και αυτοί στην απαραίτητη κριτική για την πρόσφατη συντριβή του κόμματος στις διπλές εθνικές εκλογές».

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» λέει μια λαϊκή παροιμία και ο συντάκτης της «Καθημερινής» πασχίζει να το επιβεβαιώσει. Γι' αυτό όσο και αν είναι ατυχής η ταύτιση του αγώνα του ΔΣΕ για τη λαϊκή εξουσία, με τις εκλογές για αστική κυβέρνηση, ξέρει πως το ΚΚΕ δρα με τη στρατηγική του και το εννοεί. Και ξέρει πως ο καπιταλισμός περνά βαθιά κρίση και το φοβάται. Ξέρει πως το αστικό πολιτικό σύστημα έχει αστάθεια γιατί τσακίζει το λαό και το βάθεμα της κρίσης μπορεί να βγάλει λαϊκές δυνάμεις στο προσκήνιο του αγώνα. Και εδώ το ΚΚΕ με τη στρατηγική του φοβούνται γι' αυτό λοιδορούν όπως ο συγκεκριμένος το ΚΚΕ. Ας βρουν τρόπο να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Δεν μπορούν. Αυτό τους βγάζει τη σαπίλα τους και στα γραφτά τους με γελοία δημοσιογραφική γραφή.

... αποκαλύπτει τον καημό της τάξης που υπηρετεί

Και καταλήγει με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Ενδεχομένως όλα τα παραπάνω να σημαίνουν κάτι για την πλέον μακροχρόνια γενική γραμματέα του ΚΚΕ, την κ. Αλέκα Παπαρήγα. Εξυπακούεται ότι τα πρόσωπα φεύγουν, το Κόμμα όμως μένει. Μπορεί μέχρι "να ωριμάσουν οι συνθήκες" για την επανάσταση να υπάρχει χρόνος περίπου ανάλογος με εκείνον της Δευτέρας Παρουσίας, αλλά δεν είναι δυνατόν, υπό συνθήκες οξύτατης κρίσης, ένα τέτοιο κόμμα να ακολουθεί μια τόσο ελιτίστικη στρατηγική. Οσο κι αν ήθελε να προφυλάξει την επιχείρηση του Περισσού απέχοντας από τυχόν διολισθήσεις σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η συντριβή ήταν θέμα χρόνου. Δεν πειράζει, όμως. Υπάρχει πάντα η ανυπέρβλητη ομορφιά του Γράμμου...».

Να λοιπόν τι πασχίζουν να πουν. Στο Γράμμο χάσατε. Στις εκλογές χάσατε. 'Η το γυρίζετε στη διαχείριση ή θα χάνετε. Για το λαό το λέει, και όχι για το ΚΚΕ. Ξέρει πως δε μπορούν να το βάλουν στο χέρι. Ξέροντας επίσης πως αυτός είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος. Και πίστεψαν ότι μπορούν να τον τσακίσουν. Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί τόση σπατάλη φαιάς ουσίας για ένα κόμμα που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «συνετρίβη». Από χαιρεκακία; Από διάθεση να το «διορθώσουν» για να κερδίζει; Οχι βέβαια. Η αστική τάξη, όπου αναφέρονται η «Καθημερινή» και οι αρθρογράφοι της, γνωρίζει καλά ότι η έκβαση μιας μάχης δεν κρίνει την έκβαση του πολέμου. Ξέρει ποιος είναι ο αντίπαλος, την ανησυχεί που ό,τι κι αν κάνει δεν μπορεί να ξεμπερδέψει με το ΚΚΕ, ούτε να το αναγκάσει να βάλει νερό στο κρασί του. Δεν φοβάται τις συνθήκες από μόνες τους, τις φοβάται σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός ΚΚΕ με στρατηγική ανατροπής της εξουσίας της. Απεχθάνεται το Γράμμο, τρέμει τα διδάγματά του. Πράγματι κ. Μαγκλίνη υπάρχει πάντα η ανυπέρβλητη ομορφιά του Γράμμου...

Δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους

Ρημαδιό, συνθήκες απόγνωσης σε κάθε λαϊκό σπίτι αφήνει πίσω της η αδυσώπητη επίθεση του κεφαλαίου. Τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους, το κάθε ξεχωριστό νοικοκυριό, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν τη νέα φορο-καταιγίδα, το μπαράζ από τους ασήκωτους φόρους και τα κάθε είδους χαράτσια που κλιμακώνει η «νέα» συγκυβέρνηση. Τις μέρες αυτές αποστέλλουν μαζικά τα χαρατσόχαρτα της Εφορίας, τα «πολυεκκαθαριστικά», που αφορούν στον απογειωμένο φόρο πάνω σε διαλυμένους μισθούς και συντάξεις, σε εισοδήματα αυτοαπασχολούμενων, που στο μεταξύ μπορεί να έχουν βάλει και οριστικό λουκέτο, μαζί με τα χαράτσια της λεγόμενης αλληλεγγύης και του επιτηδεύματος. Τα 2 στα 3 νοικοκυριά, το 67,5%, παραλαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, από 2 στα 10 που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις. Από τα 5,7 εκατ. δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό αναμένεται να παραλάβουν περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Καθένας από τους παραλήπτες των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.550 ευρώ. Ο καθαρός φόρος που η συγκυβέρνηση ελπίζει να μπάσει στο κρατικό ταμείο, και μόνον από το 32% των δηλώσεων που ήδη εκκαθαρίστηκαν, φτάνει στα 1,93 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης.

Τα λησταρχεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου έρχονται να φορολογήσουν την απόλυτη και τη σχετική φτώχεια. Με το κόλπο των «τεκμηρίων διαβίωσης» βάζουν χέρι ακόμη και στις τσέπες ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, οικονομικά ανήμπορων νοικοκυριών, σε εισοδήματα πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το ρημαγμένο επίσημο αφορολόγητο. Η καταλήστευση αυτή αποτελεί την αδιάλειπτη συνέχεια μνημονίων, εφαρμοστικών και άλλων νόμων που ψήφισαν οι ταγοί της εξουσίας του κεφαλαίου στην αμέσως προηγούμενη περίοδο. Τα βάσανα του λαού δε σταματάνε εδώ. Μέσα στις επόμενες βδομάδες ξεκινούν και οι νέες μαζικές αποστολές, με τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά δηλαδή που μέχρι τώρα άρπαζαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι δυσκολίες των νοικοκυριών θα οξυνθούν παραπέρα, καθώς οι δόσεις γι' αυτά θα τρέχουν ταυτόχρονα με αυτές που προκύπτουν από τα πολυεκκαθαριστικά. Και ακόμη από το Φθινόπωρο φέτος θα μπουν οι νέοι σαρωτικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τιμές στη λιανική αναμένεται να εκτιναχτούν στα 1,3 - 1,4 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ κατά το χειμώνα που πέρασε. Δηλαδή, στα 1.000 λίτρα η πρόσθετη κλοπή εισοδήματος από τα λαϊκά νοικοκυριά θα φτάσει στα 300 με 400 ευρώ!

Η καπιταλιστική κρίση οξύνεται παραπέρα, η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ για φέτος, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει στο 7% και θα εντείνει τη βαρβαρότητα των κεφαλαιοκρατών. Τις μέρες αυτές, η συγκυβέρνηση από κοινού με την τρόικα, «αμπαλάρουν» και τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα, με ποσά ύψους 11,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν στα επόμενα χρόνια. Να τους κόψουμε το βήχα! Με μετερίζι τις λαϊκές γειτονιές, τους τόπους δουλειάς, οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, έχουν να δώσουν τη δική τους απάντηση, να αναχαιτίσουν τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Το «δεν μπορούμε να πληρώσουμε αβάσταχτους φόρους» να γίνει μέτωπο πάλης, δεμένο με την ανάγκη ικανοποίησης όλων των αναγκών τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική μέχρι την ανατροπή της.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Για τα κέρδη των μονοπωλίων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ και οι πέτρες πως η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομίας υπάρχει, ζει και αναπνέει για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των τραπεζών και της πλουτοκρατίας.

Γιατί όμως έχουν την ανάγκη να το δηλώνουν τόσο... ωμά, κυνικά και ξεκάθαρα; Οχι πως λένε ψέματα, απλά δημιουργούν απορίες.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της (για παράδειγμα) η Alpha Bank πλέκει το εγκώμιο του υπουργού Οικονομίας, λέγοντας πως «από τα τάρταρα της γενικής απαξίας, προσπαθεί να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας».

Κατανοούμε απόλυτα το γιατί τέτοιοι... ύμνοι από τους τραπεζίτες, όταν πρόκειται να λάβουν και άλλες ενισχύσεις μετά τα 150 και βάλε δισεκατομμύρια που έχουν ήδη πάρει, όμως είναι προκλητικοί.

Το μόνο που είναι πραγματικά στα... τάρταρα σήμερα, είναι το επίπεδο ζωής των μισθωτών και των συνταξιούχων. Μάλιστα επιδεινώνεται πολύ περισσότερο από τις τράπεζες που πνίγουν καθημερινά όσους από ανάγκη έχουν πέσει στα «νύχια τους».

ΝΑ... ΠΑΡΗΓΟΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ Ισπανούς για τα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας που εξήγγειλε αποφάσισε ο πρωθυπουργός τους Μ. Ραχόι. Τους είπε ότι ευτυχώς για το 2012 η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 0%. Εδώ θα μπορούσε και να γελάσει κανείς...

Μήπως να θυμηθούμε πόσες φορές μας έχουν δώσει νούμερα προβλέψεων για την ύφεση στην Ελλάδα και πόσες φορές διαψεύστηκαν; Προφανώς τα ίδια κάνουν και στην Ισπανία μιας και η πολιτική τους δεν έχει καμία διαφορά σε όλη την Ευρώπη.

Με μνημόνια ή χωρίς, με χρέος ή χωρίς, με έλλειμμα ή χωρίς, είναι ενιαία η επιλογή για τεράστια πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουν οι πολυεθνικές την κρίση που προκάλεσαν τα υπερκέρδη τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εργοδοτική τρομοκρατία και «λουκέτα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιος έκλεισε το εργοστάσιο της «Πεζό - Σιτροέν» στο Ολνέ, έξω από το Παρίσι, που απασχολεί 3.000 άτομα; ...Το ΠΑΜΕ! Καθόλου απίθανο δεν είναι να το ακούσουμε και αυτό, με τη φόρα που έχουν πάρει τα διάφορα καλοταϊσμένα «παπαγαλάκια» και αστικά ΜΜΕ που πίσω από κάθε «λουκέτο» σε εργοστάσιο βλέπουν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Η βρώμικη, ύπουλη και άτιμη προπαγάνδα τους οργιάζει το τελευταίο διάστημα με αφορμή την «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, όπου ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης απειλεί με λουκέτο του εργοστασίου, αλλά τα «παπαγαλάκια» ωρύονται ότι φταίνε οι ηρωικοί απεργοί εργάτες και το ΠΑΜΕ για το «κλείσιμο» του εργοστασίου, επειδή απλά επιμένουν να μη μετατραπούν σε σύγχρονους σκλάβους. Τα ίδια καθεστωτικά «παπαγαλάκια» θεωρούν αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα των καπιταλιστών να κόβουν μισθούς, να απολύουν μαζικά και τελικά να βάζουν λουκέτο στα εργοστάσια. Παρομοίως, θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμα των καπιταλιστών να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στις γειτονικές βαλκανικές χώρες ή στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εκατοντάδες - χιλιάδες εργοστάσια έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και «μετακόμισαν» σε αυτές τις χώρες, αλλά τα «παπαγαλάκια» δεν είπαν λέξη. Οπως επίσης καταπίνουν τη γλώσσα τους για τα δεκάδες - εκατοντάδες εργοστάσια που κλείνουν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες τους δίχως ποτέ να έχει γίνει σε αυτά κάποια απεργία ή να υπάρχει ΠΑΜΕ... Αντίθετα, πολλά από αυτά έκλεισαν παρόλο που τα σωματεία ήταν εργοδοτικά και στήριξαν μέχρι τέλους τις επιλογές των αφεντικών. Περιττεύει μάλλον να αναφερθούν συγκεκριμένα παραδείγματα... Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί διαρκώς οι εργάτες να ελαχιστοποιούν τις απαιτήσεις τους και να σκύβουν διαρκώς το κεφάλι, γιατί απλά ανοίγουν περισσότερο την «όρεξη» των καπιταλιστών. Ο μόνος δρόμος είναι ο ταξικός και ανυποχώρητος αγώνας της εργατικής τάξης που έχει ως καθαρό ορίζοντα την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η «γύμνια» των εργατοπατέρων

Καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι κοινότοπες και κούφιες διαπιστώσεις στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ με αφορμή την δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση της ανεργίας στο 22,5% τον Απρίλη. Οι γενικολογίες του τύπου «η λήψη εδώ και τώρα μέτρων για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας δεν αποτελεί απλά απαίτηση αλλά επιτακτική ανάγκη», αποτελούν «φύλο συκής» για να κρυφτεί η γύμνια των εργατοπατέρων για τη συναίνεσή τους στην πολιτική και τις βαθύτερες αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Γεγονός που ομολογείται καθαρά στη διέξοδο που προτείνουν: «Δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας από την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής με την εφαρμογή μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, αλλά και μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων», είναι το «δια ταύτα» της ανακοίνωσης. Σκόπιμα όμως δεν προσδιορίζεται ούτε το περιεχόμενο της ανάπτυξης ούτε τα μέτρα μέσω των οποίων θα επιτευχθεί. Τυχαίο; Καθόλου, ακριβώς γιατί οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ όταν μιλάνε για ανάπτυξη, εννοούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη που στηρίζεται στην πάση θυσία ενίσχυση των επιχειρηματιών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη θωράκιση της κερδοφορίας τους. Μιλάνε δηλαδή για την ανάπτυξη, που στηρίζεται σε μισθούς πείνας, σε ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, κ.ο.κ. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι έχουν βάλει γερές πλάτες μέχρι τώρα ακριβώς για να περάσουν τέτοια αντεργατικά μέτρα. Εχουν στηρίξει τα προηγούμενα χρόνια συμβάσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας, επιχειρησιακές συμβάσεις, μείωση των μισθών, κ.ο.κ. Και μάλιστα, όλα στο όνομα της μη αύξησης της ανεργίας! Παρ' όλα αυτά, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ επιμένουν να προβάλουν πολιτική που οδηγεί σε νέες θυσίες τους εργαζόμενους. Στο όνομα να διασωθούν τάχα θέσεις εργασίας, ουσιαστικά συμπαρατάσσονται με την εργοδοσία και το κεφάλαιο.

Περί «νέας εθνικής στρατηγικής»

Μόνιμη επωδός των ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επισήμανση ότι η πρότασή του αποτελεί τη μόνη σήμερα ρεαλιστική για έξοδο απ' την κρίση «με την κοινωνία όρθια». Και πιο συγκεκριμένα, η πρόταση για «μια νέα εθνική στρατηγική με άξονες την προστασία των δημόσιων αγαθών, την ενίσχυση της εργασίας και της ανάπτυξης, το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, τη θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για την αναδιανομή του πλούτου»...

Σε ποιο πλανήτη θα τα εφαρμόσει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί προφανώς δεν αναφέρεται σε τούτο εδώ και στη χώρα μας. Η στρατηγική δεν μπορεί να είναι γενικώς «εθνική», αφού σαν έθνος λογίζονται εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι. Αλλη είναι η στρατηγική προς όφελος των αστών και άλλη, διαμετρικά αντίθετη, προς όφελος του λαού. Περισσότερες πιθανότητες έχει να ανατείλει ο ήλιος απ' τη Δύση παρά να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα ικανοποιεί τους πάντες. Και τα μονοπώλια που θέλουν να βγάλουν κι απ' τη μύγα ξίγκι και την ΕΕ η στρατηγική της οποίας υπηρετεί τα συμφέροντά τους και που ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει κορόνα στο κεφάλι του και το λαό που έχει δικαίωμα να ζει μια ζωή με αξιοπρέπεια, να μπορεί να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες του. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με το ρεαλισμό. Περιγράφει μια ουτοπία, αποπροσανατολίζει το λαό, υπονομεύει τους αγώνες του ενάντια στα μονοπώλια, μονόδρομος για να μπει φρένο στην πολιτική που του κάνει τη ζωή κόλαση, να έχει και κάποιες κατακτήσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκβιάζουν τους χαλυβουργούς

Χτες ο αστικός Τύπος ασχολήθηκε με το εργατικό ρεπορτάζ! Και μάλιστα με τους χαλυβουργούς. Νοιάστηκε ξαφνικά για την τύχη τους; Οχι για τον μεγαλοεπιχειρηματία Μάνεση νοιάστηκε, πασχίζοντας να πείσει πως οι απεργοί καταστρέφουν τον Μάνεση αφού τον εξαναγκάζουν να κλείσει το εργοστάσιο, άρα καταστρέφονται και οι ίδιοι. Χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, όλα τα μέσα ενημέρωσης των μεγαλοεπιχειρηματιών θυμήθηκαν να ασχοληθούν, σκόπιμα, με τους χαλυβουργούς, αναπαράγοντας με σχεδόν πανομοιότυπα ρεπορτάζ όλη την προπαγανδιστική γραμμή που χρησιμοποιεί ο Μάνεσης και οι μηχανισμοί του, για την πρόθεσή του, με τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, δηλαδή με απολύσεις, μείωση μισθών και εκ περιτροπής εργασία, να κρατήσει ο Μάνεσης την επιχείρηση και να έχουν δουλειά όσοι βεβαίως δεν απολύθηκαν! Μ' αυτήν τη λογική συκοφαντούν αυτόν το σκληρό ταξικό αγώνα αλλά και το σωματείο, ότι κλείνει το εργοστάσιο. Είναι η ταχτική έντασης των εκβιασμών και των απειλών στους εργάτες, το «κλείσιμο της Χαλυβουργίας» αποσκοπεί να σπάσει τον ηρωικό και παλικαρίσιο αγώνα, γενικεύοντας βεβαίως για να τρομοκρατήσουν τους εργάτες στο σύνολό τους ότι αν δε δεχτούν να γίνουν οι συνθήκες δουλειάς τους κόλαση, θα περάσουν στην ανεργία.

Ετσι εκβιάζουν και απειλούν την εργατική τάξη, όταν είναι γνωστό ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση προήλθε από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου λόγω υπερεκμετάλλευσης των εργατών και τεράστιας κερδοφορίας που δεν μπορεί να επανεπενδυθεί για να δώσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, αφού η αγορά έχει «μπουκώσει». Αυτή είναι η κρίση, είναι η αιτία των απολύσεων, της ανεργίας, του κλεισίματος εργοστασίων. Μάλιστα χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θυμήθηκε να αναφέρει στη ΝΕΤ ως παρόμοιο παράδειγμα την PIRELLI, που τάχα έκλεισε από τους διεκδικητικούς αγώνες των εργατών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη απ' αυτό. Ποια είναι η αλήθεια; Την εποχή που η GOOD YEAR, βιομηχανία ελαστικών, έκλεινε το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, αν και κερδοφόρο, μεταφέροντας σε άλλη χώρα την παραγωγή της στα πλαίσια ανασυγκρότησής της, στέλεχος της άλλης βιομηχανίας ελαστικών, της PIRELLI, δήλωνε σε οικονομική εφημερίδα: «Σήμερα δεν πρέπει να λέμε ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι' αυτό η παραγωγή δε συμφέρει εδώ, αλλά να λέμε ότι το κόστος αυτό είναι αλλού χαμηλότερο σε σχέση με το ελληνικό και γι' αυτό συμφέρει η παραγωγή αλλού».

Αλλά τη FRIGOGLASS (ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ), που ήταν κερδοφόρα και η ιδιοκτησία της αποφάσισε να μεταφέρει σε άλλο κράτος τις δραστηριότητές της απολύοντας την πλειοψηφία των εργατών, ποιος την έκλεισε; Οι εργάτες; Η FRIGOGLASS, που στο όνομα της κρίσης προχώρησε με το πρόσχημα της «εθελούσιας εξόδου» σε 93 απολύσεις, είχε αύξηση 192,2% στα καθαρά κέρδη στο 2010 (από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 19 εκατ. ευρώ). Τη ΖΗΜΕΝΣ HELLAS στη Θεσσαλονίκη, που ήταν κερδοφόρα, ποιος την έκλεισε; Οι εργάτες; Τα εργοστάσια ζάχαρης ποιος τα έκλεισε; Οι εργάτες; Την ΕΤΜΑ, που πήγε στην Κίνα, ποιος την έκλεισε; Οι εργάτες; Μόλις προχτές ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, είπε ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία μεταφέροντας εκεί 800 επιχειρήσεις. Η Βουλγαρία έχει πάμφθηνους αλλά εξαθλιωμένους εργάτες.

Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα την αποκλειστική ευθύνη για την τύχη των χαλυβουργών, για να ξαναδουλέψει η χαλυβουργία με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργατών, έχει η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ