Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα δεδομένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεδομένο πρώτο: Οι παροχές του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι απαράδεκτα χαμηλές και εξευτελιστικές για τη συντριπτικά μεγάλη - τουλάχιστον - πλειοψηφία των εργαζομένων και συνταξιούχων. Βρίσκονται πολύ μακριά από τις στοιχειώδεις, σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Δεδομένο δεύτερο: Ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος αυξάνεται συνεχώς. Το ίδιο και ακόμη περισσότερο διευρύνονται συνεχώς οι κοινωνικές ανισότητες. Αρκεί να σκεφθείτε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του 1998 (η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη) το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού απολάμβανε το 26,3% του παραγόμενου πλούτου, ενώ το φτωχότερο 10% μόνο το 2,2%. Ακόμη ότι το πλουσιότερο 30% του πληθυσμού απολάμβανε το 54,3% και το υπόλοιπο 70% μόνο το 45,5%. Η κοινωνία του ενός τρίτου είναι ήδη παρούσα...

Δεδομένο τρίτο: Τα όποια οικονομικά προβλήματα του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και, ιδιαίτερα του ΙΚΑ, οφείλονται στην πολύμορφη καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων από τις κυβερνήσεις και τη μεγαλοεργοδοσία, στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, όπως και την ευνοούμενη από την πολιτεία εισφοροδιαφυγή και εισφοροαπαλλαγή. Για παράδειγμα, στο αστρονομικό ύψος των 20 και πλέον τρισ. δραχμών υπολογίζεται το ποσό της καταλήστευσης στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, ενώ το ΙΚΑ χάνει και σήμερα περισσότερα από 600 δισ. δραχμές ετησίως από την ανασφάλιστη εργασία.

Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί, έστω και στο ελάχιστο, τα παραπάνω δεδομένα;

... και ο «διάλογος»

Οχι, κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τα προαναφερόμενα δεδομένα. Ούτε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ούτε καν η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Εργασίας. Απολύτως κανένας. Αλλωστε, οι εκτιμήσεις και τα σχετικά στοιχεία έχουν ληφθεί από σχετικές μελέτες της ΓΣΕΕ και δημόσιων οργανισμών. Δικά τους είναι και όχι δικά μας.

Και, όμως, ο «διάλογος», που έκανε προχτές πρεμιέρα, δεν έχει αντικείμενο την όποια - ελάχιστη έστω - βελτίωση της θέσης των ασφαλισμένων και των εργαζομένων γενικότερα, αλλά το πόσα ακόμη θα χάσουν. Αυτό ξεκίνησαν να συζητούν και, κυρίως, το πώς θα παρουσιάσουν το όποιο αντεργατικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το όποιο πολιτικό κόστος, να ελαχιστοποιηθούν οι απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων. Αυτό είναι το πραγματικό αντικείμενο του «διαλόγου». Κι αυτό δεδομένο είναι. Κι ας ήταν το «ούτε βήμα πίσω» το βασικό σύνθημα των περσινών, μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, κάνοντας περισσότερο και από σαφή την εντολή και τη θέληση των εργαζομένων, προς τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Υπάρχει, μήπως, καμιά αμφιβολία και γι' αυτά;

Σύμφυτο στοιχείο

«Διαπλεκόμενα και διαπλοκή πάντα υπάρχει στις αστικές δημοκρατίες» είπε τις προάλλες ο Γερ. Αρσένης, συμπληρώνοντας πως τα όποια μέτρα, θεσμικά ή άλλα, μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο, αλλά όχι και να το εξαφανίσουν. Το σημειώνουμε, πρώτον, γιατί συμφωνούμε με την εκτίμησή του. Στις αστικές δημοκρατίες, όπου κυρίαρχες δυνάμεις είναι το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, η λεγόμενη διαπλοκή είναι αναπόσπαστο στοιχείο του συστήματος και της λειτουργίας του. Και, δεύτερον, γιατί θέλουμε να συμπληρώσουμε, πως το φαινόμενο συνεχώς θα εντείνεται στα πλαίσια του σύγχρονου καπιταλισμού - παρά τα όποια και όσα μέτρα παρθούν. Και τούτο, γιατί σ' αυτή την κατεύθυνση οδηγούν η όλο και περισσότερο έντονη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων - είτε αυτές είναι «γαλάζιες», είτε «πράσινες», είτε κεντροδεξιές είτε κεντροαριστερές - οι κάθε λογής «απελευθερώσεις» και διαρθρωτικές αλλαγές, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός και το εντεινόμενο κυνηγητό του κέρδους.

Επιτακτική ανάγκη

Πώς αλλάζουν τα πράγματα, έλεγε χτες ένας φίλος της στήλης. Κάποτε, όχι και πολύ παλιά, πριν δυο - τρεις μόνο δεκαετίες, όσες χώρες διέθεταν πλούσιο υπέδαφος (πετρέλαιο, χρυσός, διαμάντια, ορυκτά στρατηγικής σημασίας κλπ.), θεωρούνταν προνομιακές. Τώρα, μάλλον, συμβαίνει το αντίθετο. Οποια χώρα, για παράδειγμα, διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου ή γειτονεύει με τέτοια, κινδυνεύει να μετατραπεί σε στόχο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας του Μπους. Μετά το Αφγανιστάν, έγιναν στόχοι το Ιράκ, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα και τώρα η Γεωργία, χώρια σε πόσες άλλες εγκαταστάθηκαν, ήδη, αμερικανικές δυνάμεις κι αυτές που έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικά προτεκτοράτα. Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Βγαίνει η αμερικανική ηγεσία και λέει πως «μετακόμισε» εκεί ο μπιν Λάντεν και αυτό ήταν...

Δεν έχει κι άδικο. Και μπορεί το γεγονός να εξηγείται από τη δυσμενή αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης, αλλά αναδείχνει και τη μεγάλη, επιτακτική ανάγκη, να ορθώσουν οι λαοί το αντίπαλο δέος της συντονισμένης αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής τους πάλης.

Ποια τιμή;

«Για την τιμή των όπλων» και μόνο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τυπικά την κινητοποίηση της Τετάρτης η πλειοψηφία της ηγεσίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Αυτό μαθαίνουμε πως αφέθηκε να εννοηθεί - αν δεν ειπώθηκε κιόλας - στη συνάντηση που είχε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Οικονομίας, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Χρ. Φώλιας, δήλωσε βοηθός της κυβέρνησης στο στόχο της να μαζέψει χρήματα.

Αυτοί είναι οι επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ. Δεν έμαθαν, όμως, ότι οι φύλακες έχουν γνώση και ότι θα τους βρίσκουν μπροστά τους; Περίπου όπως τους βρήκαν όλο το τελευταίο διάστημα, που αυτοί οι κύριοι και οι πλειοψηφίες τους ίδρωναν προσπαθώντας να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των ΕΒΕ, αλλά οι μεθοδεύσεις τους δεν πέρασαν.

Συνεταιράκια σχολεία και σουπερμάρκετ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν η γνώση γίνεται εμπόρευμα, τα πάντα είναι πιθανά. Οπως τα σχολεία να γίνονται συνεταιράκια με τα σούπερ μάρκετ και να μοιράζουν στους γονείς κουπόνια αγορών! (αυτός και αν είναι ρόλος) για να... χρηματοδοτηθούν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η είδηση έρχεται από τη Βρετανία (BBC NEWS), τη χώρα που αποτελεί πρότυπο για την κυβέρνησή μας σε ό,τι αφορά στην «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης της χώρας μας. Σ' αυτή λοιπόν, την «προοδευμένη» στα εκπαιδευτικά πράγματα χώρα, υπάρχουν σχολεία που δίνουν κουπόνια στους γονείς για να τα χρησιμοποιήσουν κατά τις αγορές τους σε καταστήματα τροφίμων. Χρησιμοποιώντας τα κουπόνια, οι γονείς έχουν έκπτωση στον τελικό λογαριασμό που πληρώνουν στο εκάστοτε κατάστημα και τα σχολεία παίρνουν τη διαφορά χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «School Plus», στοχεύει στην «αύξηση των εσόδων των σχολείων» κι «έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε 300 σχολεία».

Και εις ανώτερα! Στο μέλλον μπορεί να δούμε για παράδειγμα σχολεία που να συνεργάζονται με πιτσαρίες για να δίνουν σε κάθε οικογένεια στις τρεις πίτσες τη μια δώρο! Ως πού θα φτάσει το ξεπούλημα κι η κατρακύλα της δημόσιας εκπαίδευσης;


Γρηγοριάδης Κώστας

«Κομμένο» βαμβάκι

Πολιτική εξαφάνισης της βαμβακοκαλλιέργειας ακολουθεί η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, προς μεγάλη ικανοποίηση της ΕΕ. Η αντιαγροτική πολιτική της συρρίκνωσης της παραγωγής, των περιορισμών και των προστίμων συνυπευθυνότητας «μεγαλουργεί» εδώ και ένα χρόνο περίπου σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας και των βαμβακοπαραγωγών. Και μια βασική ελληνική καλλιέργεια, υπό την «εκσυγχρονιστική» υπόκρουση της... ανάπτυξης, συρρικνώνεται βιαίως από την κυβέρνηση. Πρόκειται για άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη της γεωργίας. Αλλά η πολιτική αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη βαμβακοκαλλιέργεια στην πλήρη εξαφάνιση, αφού κάπως έτσι ξεκίνησε το 1992 επί ΝΔ το πράγμα και στον καπνό και τώρα η ΕΕ έχει προσδιορίσει και την ημερομηνία λήξης αυτής της καλλιέργειας.

Η κυβέρνηση προς το παρόν επιχειρεί να αποκρύψει τα όσα καταστροφικά έχουν αποφασιστεί και πρόκειται να αποφασιστούν σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας. Επιστρατεύοντας κάθε πρωτόγνωρη μεθόδευση και κάθε λογής αυθαιρεσία, επιδιώκει να εμπαίξει ασύστολα τους βαμβακοπαραγωγούς, συνοδεύοντας τα «ανομήματά» της με την αναγγελία εικονικών οικονομικών ωφελειών προς τους αγρότες. Για την περσινή παραγωγή που ήταν 1.343.000 τόνοι, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να επιδοτηθούν 1.146.000 τόνοι. Οι υπόλοιποι 200.000 περίπου τόνοι θα λάβουν, επειδή έτσι θέλει η κυβέρνηση, μια τιμή τέσσερις φορές μικρότερη. Αυτή η παραγωγή, δηλαδή, τι όφελος θα έχει αν επιτευχθεί τάχα η μέγιστη εισροή κοινοτικών πόρων και οι βαμβακοπαραγωγοί που την κατέχουν πόσο θα αυξήσουν το εισόδημά τους; Προφανώς της κυβέρνησης της αρκεί να ανακοινώσει ότι η εξόφληση επιδότησης θα είναι 50 φράγκα...

Το κακό βέβαια δε σταματά στα παραπάνω. Για το 2002 η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα παρτίδα περιοριστικών μέτρων σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας. Πέρσι η κυβέρνηση μείωσε έστω και στα χαρτιά τη βαμβακοκαλλιέργεια στα 3.805.000 στρέμματα και τελικά αναγνώρισε μια παραγωγή 1.146.000 τόνους. Φέτος μειώνει στην πράξη τη βαμβακοκαλλιέργεια στα 3.600.000 στρέμματα και θα αναγνωρίσει μια παραγωγή 1.100.000 τόνους. Αλλά αυτό βέβαια που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να «νομιμοποιήσει» στα μάτια των βαμβακοπαραγωγών την περσινή παρανομία και να προχωρήσει σε μια νέα ακόμα παρανομία, προκειμένου να συγκαλυφτούν οι ολέθριες επιπτώσεις του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι.

Και τι σχεδίασε η κυβέρνηση για να πετύχει φέτος τα ολέθρια σχέδιά της; Λέει γενικώς στους βαμβακοπαραγωγούς: Θα καλλιεργήσετε ό,τι δηλώσατε πέρσι στο ΟΣΔΕ. Και λέει επίσης ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να σπείρει και τη διχόνοια. Ομως τα σπασμένα αυτής της πολιτικής θα τα πληρώσουν όλοι οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί, είτε έχουν το χαρακτηρισμό κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, είτε όχι. Γιατί σε όλους επιβάλλεται ατομικό πλαφόν περιορισμού (δικαιώματα) και σε στρέμματα και σε κιλά. Τους επιβάλλεται δηλαδή διπλός χαλκάς. Και μάλιστα όσοι βαμβακοπαραγωγοί συμμορφωθούν με τον στρεμματικό περιορισμό, αλλά βγάλουν παραγωγή που θα ξεπερνάει το 10% του νέου νομαρχιακού «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης, θα έχουν και φέτος μη επιλέξιμα βαμβάκια! Θα τα επιτρέψουν όλα αυτά οι βαμβακοπαραγωγοί;


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Μια αποκαλυπτική συζήτηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«- Προτιμώ να χρησιμοποιήσω πυρηνική βόμβα.

- Αυτό, πιστεύω, θα ήταν υπερβολικό.

- Πυρηνική βόμβα. Σε ενοχλεί κάτι τέτοιο;

- Απλώς, θέλω να σκέπτεστε μακροπρόθεσμα».

Σίγουρα, κάτι θ' ακούσατε για τον παραπάνω διάλογο, που βρήκε τις μέρες αυτές μεγάλη δημοσιότητα. Εάν δεν έχετε ακούσει, πάντως, σας πληροφορούμε ότι πραγματοποιήθηκε στις 25 Απρίλη 1972, ανάμεσα στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και τον Χένρι Κίσινγκερ, τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας. Η συζήτηση καταγράφηκε σε κασέτες, οι οποίες πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ και αφορά στις προτάσεις του δεύτερου, για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, με μαζικούς βομβαρδισμούς σταθμών παραγωγής ενέργειας και λιμανιών του Βορείου Βιετνάμ. Αντ' αυτών, ο Ρ. Νίξον προτιμά τη χρήση της πυρηνικής βόμβας, αλλά, τελικά, μεταπείθεται και σύμφωνα με τις προτάσεις του Κίσινγκερ...

Αναφέρουμε το διάλογο, γιατί είναι ενδεικτικός του πόσο κοντά ήρθε ο πλανήτης σ' έναν πυρηνικό πόλεμο και τον κίνδυνο ενός ολοκαυτώματος. Και, μάλιστα, σε μια εποχή, όπου οι διεθνείς συσχετισμοί ήταν σαφώς καλύτεροι για τις δυνάμεις της ειρήνης και της ύφεσης.

... και οι σημερινοί, τεράστιοι κίνδυνοι

Σημειώνουμε, όμως, το διάλογο και για έναν ακόμη λόγο: Εάν το 1972 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ σκέπτονταν και ήθελε να χρησιμοποιήσει την πυρηνική βόμβα, χωρίς να λογαριάζει τις ανυπολόγιστες συνέπειες, τότε τι σκέπτεται η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» της βρίσκεται στο φόρτε της;

Το ερώτημα δεν είναι τυχαίο, ούτε αβάσιμο, όπως ο καθένας καταλαβαίνει. Αλλωστε, σ' αυτό ακριβώς οδηγεί και η εμμονή της σημερινής ηγεσίας των ΗΠΑ, να προχωρήσει στο πρόγραμμα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Το πρόγραμμα, δηλαδή, που θα δώσει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ, να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα, χωρίς το φόβο ανάλογων αντιποίνων από τις χώρες - θύματα. Στο ίδιο ερώτημα οδηγεί, επίσης, η τελευταία αποκάλυψη της «Ουάσιγκτον Ποστ» και άλλων αμερικανικών εντύπων. Μιλάμε, για την ύπαρξη μιας ολόκληρης «εφεδρικής» αμερικανικής κυβέρνησης, που βρίσκεται μονίμως, κρυμμένη στα έγκατα της γης - σε υπόγεια χαλύβδινα οχυρά, κάπου στα Απαλάχια όρη - και η οποία θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, εάν χτυπηθεί η Ουάσιγκτον από την τρομοκρατία...

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε, ότι τα μέτρα αυτά παραπέμπουν ευθέως στον κίνδυνο ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου..;

Μια σοβαρότατη καταγγελία

«Το FBI γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω απ' τις επιθέσεις με άνθρακα, αλλά κωλυσιεργεί τις έρευνες και δεν τον συλλαμβάνει, φοβούμενο πως η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του θα μπορούσε να αποκαλύψει σκοτεινές μυστικές δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης».

Η σοβαρότατη καταγγελία δεν έγινε απ' οποιονδήποτε, ούτε από κάποιον, που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να κατηγορηθεί για τυφλό αντιαμερικανισμό. Την έκανε πρόσφατα, μιλώντας στη Σχολή Δημόσιων και Διεθνών Υποθέσεων «Γούντροου Γουίλσον» του Πανεπιστημίου του Πρίνσετον, η Μπάρμπαρα Ρόζενμπεργκ, ειδική εμπειρογνώμονας στα βιολογικά όπλα και υπεύθυνη ομάδας ειδικών της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων στις ΗΠΑ.

Και για να μη σας μείνει η παραμικρή αμφιβολία, σχετικά με το περιεχόμενο και τους στόχους της επιχείρησης «ανθρακο-τρομοφοβίας», που «τρομοκρατούσε» πρόσφατα όλο τον πλανήτη, η Μπ. Ρόζενμπεργκ συμπλήρωσε: «Κυβερνητικοί και άλλοι αξιωματούχοι επιχειρούν να πετύχουν κάποιου είδους συμφωνία με τον δράστη, ώστε να εξαφανιστεί από προσώπου Γης και να μην αποκαλυφθούν περαιτέρω στοιχεία γι' αυτήν την υπόθεση». Να σημειώσουμε ακόμη το εξής: Παρότι η καταγγελία έγινε δημόσια, εδώ και αρκετές μέρες, οι αμερικανικές αρχές έκαναν πώς δεν την άκουσαν...

Παραμένουν τα ερωτήματα

Με την ευκαιρία, πάντως, της προαναφερόμενης καταγγελίας θεωρούμε σκόπιμο να επανέλθουμε για πολλοστή φορά και σ' ένα άλλο σχετικό και κρίσιμο ζήτημα. Σε δυο βδομάδες περίπου κλείνουν έξι ολόκληροι μήνες από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει το παραμικρό, σχετικά με τις έρευνες που διεξάγουν οι εξοπλισμένες, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μυστικές και φανερές υπηρεσίες τους. Κανένα ουσιαστικό στοιχείο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την ταυτότητα των εμπνευστών της εγκληματικής αυτής ενέργειας, τους γενικότερους στόχους και επιδιώξεις τους. Δεν έχει δοθεί η παραμικρή ουσιαστική απάντηση σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα και, ιδιαίτερα, για το πώς έγινε δυνατό ένα τόσο σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα, μέσα στην καρδιά της «υπερδύναμης» και κάτω από τη μύτη τόσων και τόσων πάνοπλων υπηρεσιών. Δεν έχει δοθεί ο παραμικρός απολογισμός από τις ανακρίσεις των χιλίων και πλέον συλληφθέντων, μετά τις 11 Σεπτέμβρη.

Αραγε, δεν έχουν βρει τίποτε οι αμερικανικές υπηρεσίες; `Η, μήπως, τα όσα έχουν βρει δεν είναι ανακοινώσιμα; Τι απ' όλα ισχύει;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γυναίκες στον αγώνα

Στις 8 Μάρτη 1857 η κινητοποίηση των εργατριών στα ραφτάδικα και εργοστάσια υφαντουργίας της Νέας Υόρκης, που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, πνιγόταν στο αίμα. Εναν και πλέον αιώνα μετά, ποιος θέλει να θυμάται η σημερινή γυναίκα γιατί γιορτάζει τέτοια μέρα, μια εξ ορισμού ημέρα τιμής για την αγωνιζόμενη γυναίκα; Σίγουρα όχι όσοι θέλουν να θάψουν οποιοδήποτε μήνυμα αντίστασης υπάρχει σήμερα στην κοινωνία. Και το σύστημα είναι «μανούλα» σε κάτι τέτοια.

Γιατί αν θέλει να μιλήσει κάποιος πραγματικά για το μήνυμα της χτεσινής ημέρας, δε θα το βρει στις γυναικοπαρέες που εξόρμησαν στα μπαράκια, στα κατασκευασμένα στερεότυπα που βγαίνουν στα κανάλια για να μιλήσουν για τη θέση της γυναίκας σήμερα, στις «κούφιες» δηλώσεις για την «ισότητα ευκαιριών». Θα πρέπει να πει περισσότερα. Να ξεκινήσει από τις αγωνίστριες στη Νέα Υόρκη και να διανύσει μία απόσταση 145 χρόνων για να φτάσει στο σήμερα. Στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που, παρά την «πρόοδο», βρίσκονται αντιμέτωπες με τα προβλήματα που δημιουργούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Στις εργαζόμενες, άνεργες, μετανάστριες, φοιτήτριες που βιώνουν την αύξηση της διπλής καταπίεσης της γυναίκας, κοινωνικής και ταξικής.

Να μιλήσει με στοιχεία: Να πει για την αύξηση των ανισοτήτων, της φτώχειας, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, της ανεργίας που στην Ελλάδα φέρνει τις γυναίκες στο 61,4% των ανέργων, της μερικής απασχόλησης στην οποία οι γυναίκες έχουν το μερίδιο του 62,8%. Να δει τι επιφυλάσσει η άρχουσα τάξη και οι συνομιλητές της μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» που στήνουν για το Ασφαλιστικό για τις γυναίκες εργάτριες. Να φτάσει στη ρίζα και να πει ότι η σημερινή κατάσταση της γυναίκας πηγάζει από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, από την ταξική του βάση.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, δεν αφήνει ούτε στις γυναίκες ούτε και στον υπόλοιπο λαό περιθώρια για «επετειοποίηση» των δικαιωμάτων τους. Οι κορόνες περί «ισοτιμίας» και «ίσων ευκαιριών», που επικαλούνται κάποιοι και με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, δεν αρκούν για να κρύψουν ούτε τη σημερινή πραγματικότητα ούτε τους στόχους για το αύριο. Κυρίως όταν προέρχονται από εκείνους που προχωρούν στην περικοπή ακόμα περισσότερο των δικαιωμάτων στη μόρφωση, στη δουλιά, στην αξιοπρεπή ζωή, που σήμερα θέλουν να βάλουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα ειδικότερα δίνεται η αφορμή για να αποτελέσει η Μέρα της Γυναίκας αφετηρία αποφασιστικών αγώνων με αιχμή το Ασφαλιστικό. Σε μία περίοδο ανάπτυξης αγώνων να πάρει η γυναίκα πιο ενεργά τη θέση της στο μέτωπο που αντιπαλεύει την πολιτική υπονόμευσης της ίδιας, της ζωής της ίδιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ