Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περίεργα πράγματα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπλόκαραν χτες βράδυ τη Σταδίου οι διάφορες γνωστές ομάδες του αναρχο-αριστερίστικου χώρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι διαδηλωτές της προσυγκέντρωσης (που είχαν οργανώσει το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ, η Νεανική Δράση και άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις) από την πλατεία Κλαυθμώνος προς το Σύνταγμα. Εμεναν έτσι αποκλεισμένοι στην Κλαυθμώνος και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν προς την πλατεία Συντάγματος, όπου άρχιζε το κεντρικό συλλαλητήριο.

Παρά τις εκκλήσεις της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής να ανοίξουν το δρόμο, παρά τις παρεμβάσεις των διοργανωτών της προσυγκέντρωσης προς τους υπεύθυνους των ομάδων που έκλειναν το δρόμο, οι κύριοι αυτοί «αγρόν ηγόραζαν», ρίχνοντας ο ένας στον άλλο, η μια στην άλλη ομάδα τις ευθύνες για το μπλοκάρισμα αυτό, έτσι που να δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες για σκοπιμότητα. Τελικά, κάτω από αυτή την κατάσταση, οι διαδηλωτές της προσυγκέντρωσης της πλατείας Κλαυθμώνος έκαναν ένα ελιγμό, ανεβαίνοντας από την Πανεπιστημίου και περιμένοντας στη Βουλή, προκειμένου να τελειώσουν οι ομιλίες στην πλατεία Συντάγματος και να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Το τι ακριβώς επιδίωκαν οι διάφορες αυτές ομάδες στη Σταδίου, δεν είναι καθαρό. Ηθελαν να δημιουργήσουν προβοκατόρικα επεισόδια σε εκείνο το σημείο; Αγνωστο. Πράγματι, πολύ περίεργα πράγματα. Ετσι λοιπόν, τα καταγράφουμε κι εμείς απλώς, αφήνοντας τα όποια συμπεράσματα στους αναγνώστες μας...

«Ε.Ρ.Σ.! Θα έλεγε κανείς ότι τον Κώδικα Δεοντολογίας (βλέπε Λογοκρισίας) που προτείνει, τον συνέταξε συνταξιούχος Αγροφύλαξ...

... αν δεν ήταν ανακατεμένη και η κυβέρνηση, οπότε στην ευγενή αυτή προσπάθεια έχει σίγουρα συμβάλει κι εν ενεργεία Χωροφύλαξ...».

Απόσπασμα από τον χτεσινό «Ναυτίλο» του Στάθη Σ.

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία

Πράγματι αξιέπαινη η πρωτοβουλία που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, να δώσει το όνομα του Λεων. Αυδή σε σχολικό συγκρότημα που πρόκειται να χτιστεί στη διασταύρωση των οδών Μ. Βόδα και Λεμεσού στην Πλατεία Αμερικής και θα φιλοξενήσει το 90ό και το 129ο Νηπιαγωγεία Αθηνών. Αποτελεί ένα δείγμα τιμής σε έναν κομμουνιστή που και ο ίδιος τίμησε και λάμπρυνε όλα τα αξιώματα και τις θέσεις στις οποίες προτάθηκε από το κόμμα του, το ΚΚΕ, υπηρετώντας το λαϊκό κίνημα. Και είναι σημαντικό ότι τιμήθηκε και από τους πολιτικούς του αντιπάλους και μάλιστα μέσω ενός τομέα της δράσης του ίδιου και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αυτού της εκπαίδευσης, για τον οποίο πολλών το αυτί και κυρίως της κυβέρνησης δεν ίδρωνε και τότε και τώρα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και τους αγώνες. Ας είναι λοιπόν αυτά τα σχολεία και για τους εργαζόμενους της πόλης άλλη μια απόδειξη της προσφοράς του αγωνιστή κομμουνιστή Λεων. Αυδή.

Χανόμαστε!

Κατά 10% το χρόνο μειώνεται ο αριθμός των μαθητών στα χωριά της Λάρισας, σύμφωνα με στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Φέτος στα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης του νομού φοιτούν 1.653 μαθητές λιγότεροι από πέρσι, ενώ σε αρκετά χωριά τα γυμνάσια λειτουργούν με 7 και 10 μαθητές.

Σαν αιτία αυτής της κατάστασης παρουσιάζεται η υπογεννητικότητα και η αστυφιλία. Ομως είναι η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, η οποία ευθύνεται για την υπογεννητικότητα και για την ερήμωση της υπαίθρου.

Πώς ν' αποφασίσουν οι νέοι των χωριών να γεννήσουν πολλά παιδιά, όταν, ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουν να ξεκληριστούν από τη γη τους και να πεταχτούν στον «Καιάδα» της ανεργίας;

Το αβδηριτικό πάθος

Τα Αβδηρα, σύμφωνα με τη μυθολογία, τα ίδρυσε ο Ηρακλής στην Ξάνθη για να τιμήσει τον σύντροφό του Αβδηρο που τον κατασπάραξαν τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη, όταν ο Ηρακλής πολεμούσε κατά των Βιστόνων - ενός λαού της Θράκης. Τους Αβδηρίτες τους καταλάμβανε μια παροδική μανία που έμεινε στην ιστορία ως «αβδηριτικό πάθος». Λένε πως κλήθηκε κι ο Ιπποκράτης να εξετάσει τους Αβδηρίτες και ότι μεταξύ εκείνων που γιάτρεψε ήταν κι ο Δημόκριτος. Αυτός ο μύθος μας κληρονόμησε τον αβδηριτισμό, που, σύμφωνα με τα λεξικά, σημαίνει την ανοησία ή την ανόητη συμπεριφορά.

Τους χαρακτηρισμούς του αβδηριτισμού και της βαρβαρότητας χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας στις 5.3.1997 στη διάρκεια της θεμελίωσης των κεντρικών υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) όταν κλήθηκε απ' τους εργαζόμενους να απαντήσει αν θα παραμείνει στο δημόσιο ή όχι η προνοσοκομειακή φροντίδα ή θα εκχωρηθεί και αυτή στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κ. Γείτονας, αφού χαρακτήρισε το ΕΚΑΒ «καρδιά» του ΕΣΥ, είπε ότι θα ήταν βαρβαρότητα και αβδηριτισμός, αν μια τόσο μεγάλη υπόθεση παραδινόταν στους νόμους της αγοράς. Το ΕΚΑΒ, πρόσθεσε, θα διατηρήσει πλήρως το δημόσιο χαρακτήρα του και ο στόχος είναι η ανάπτυξή του. Μάλιστα ο «θεμέλιος λίθος» μπήκε δώδεκα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου και οχτώ χρόνια από τη σύσταση του Οργανισμού του ΕΚΑΒ. «Καταξιώθηκε άστεγο» είπε χαρακτηριστικά ο - τότε - πρόεδρος του ΕΚΑΒ Μ. Τζαγκαράκης.

Σήμερα το ΕΚΑΒ έχει αναπτυχθεί στο 50% των δυνατοτήτων του λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων που ακολούθησαν στην προνοσοκομειακή φροντίδα. Σ' αυτή την πολιτική των περιοριστικών λογαριασμών θυσιάστηκε η προσφορά ανθρώπων που οραματίστηκαν το «γκρέμισμα» των τοίχων των νοσοκομείων και την προσφορά υπηρεσιών εκεί που υποφέρει ο άνθρωπος. Αυτό το «μισό» ΕΚΑΒ, που σε γενικές γραμμές δεν ξέφευγε απ' τη γενική κυβερνητική πολιτική, δε ζητά κάρτα ασφάλισης - όπως στην Αμερική - και δεν αφήνει ποτέ στη μέση του δρόμου τον άρρωστο. Σ' αυτό το «μισό» ΕΚΑΒ στηρίχτηκε η υπογραφή (20.3.2001) της σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, με την προσδοκία ότι «κάτι θα μείνει την επόμενη μέρα των αγώνων και για το δημόσιο σύστημα υγείας»!

Και να λοιπόν τώρα, είκοσι μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν... τιμά την υπογραφή της να μείνει κάτι για το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες μελετά την εκχώρηση των αερομεταφορών σε γερμανική εταιρία, με εκπρόσωπο επιχειρηματικό όμιλο στην Ελλάδα, που στη συνέχεια θα πουλά υπηρεσίες στο Ελληνικό Δημόσιο! Το «αβδηριτικό πάθος» της κυβέρνησης παρουσιάζει πια μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς υπακούει στη λογική του νεοφιλελευθερισμού και υποκύπτει στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τη «γιατρειά» πια δεν μπορεί να την προσφέρει ο Ιπποκράτης, αλλά η ομόθυμη αγωνιστική απάντηση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων - όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ - με τη συνδρομή όλων των λαϊκών στρωμάτων.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Το τραμ το τελευταίο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΟΝΟ ως αστεία μπορεί να εκληφθεί η στάση του υπουργείου Μεταφορών για την υπόθεση του Τραμ, του οποίου οι γραμμές στήνονται και ξεστήνονται. Πρώτα τα έκαναν μαντάρα και τώρα προσπαθούν να μας δείξουν ότι όλα κινούνται βάσει «προκαθορισμένου σχεδίου».

Αλλά να είστε βέβαιοι πως ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο δείγμα γελοιότητας θα είναι αυτό, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς το 2004. Βλέπετε είναι πολλά τα συμφέροντα και πολλές φορές αντικρουόμενα. Κι όταν θες να τους εξυπηρετήσεις όλους, μπερδεύεσαι...

Στα «συμφέροντα», φυσικά, δε συμπεριλαμβάνονται οι πολίτες της Αθήνας. Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται κάθε πρωί, μεσημέρι και βράδυ σε ατελείωτες ουρές και κίνηση ενός μέτρου την ώρα!

Γιατί, βέβαια, μπορεί οι διαφημίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το κυκλοφοριακό και το μετρό να είναι εξαίρετες, αλλά είναι λίγο δύσκολο να σε πείσουν αν οδηγάς 8 το πρωί στην Κηφισίας.

Οσο για τα μέσα μεταφοράς, έχουν γίνει συνώνυμα της ταλαιπωρίας, με τους κυβερνώντες να θέλουν να μας πείσουν ότι φταίνε γι' αυτό οι οδηγοί και οι τεχνικοί τους.

ΕΝΤΑΞΕΙ, και μόνο από τη δήλωση Σκανδαλίδη για τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου που κάποτε θα ευαρεστηθεί να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ, καταλάβαμε πού το πάνε.

Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν σαφής όταν μίλησε για «αναλογικότερο» σύστημα, σε σχέση με τα προηγούμενα, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δε θα είναι αναλογικό. Οπότε η διαστρέβλωση των εκλογικών αποτελεσμάτων μάς εγγυάται ότι θα συνεχιστεί.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κυβερνήσεις μειοψηφιών θα μπορούν και στο μέλλον να εφαρμόζουν πολιτικές με τις οποίες θα αντιτίθεται η πλειοψηφία των Ελλήνων (π.χ. Ασφαλιστικό) και μάλιστα με ύφος συντριπτικής πλειοψηφίας.

Κατά τα άλλα η «δημοκρατία» θα συνεχίσει να βρίσκεται στα χείλη όλων τους και στο όνομα της υπεράσπισής της θα ενισχύουν παράλληλα και τα κατασταλτικά χαρακτηριστικά του κράτους που διοικούν.

Η... μετάλλαξη της ΝΔ

Βεβαίως, δύσκολα θα πιστέψει κάποιος ότι ο Κ. Καραμανλής ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων της εργατιάς και της αγροτιάς κι ότι η ΝΔ από κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου έχει μεταλλαγεί σε κόμμα της φτωχολογιάς. Είναι, όμως, γεγονός ότι η ΝΔ καρπώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο της δυσαρέσκειας των λαϊκών στρωμάτων για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το «φαινόμενο» εξηγείται μεν - η απελπισία θολώνει το νου - αλλά δε δικαιολογείται. Διότι, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ και πηγαίνοντας στη ΝΔ ο εργάτης, ο αγρότης, ο βιοτέχνης, ο μικρέμπορος, ο συνταξιούχος δεν πρόκειται να δει κάποια αλλαγή, αφού τα δύο αυτά κόμματα ευαγγελίζονται και εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Οσο, λοιπόν, οι απογοητευμένοι και οι απελπισμένοι πάνε «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» και δεν απεγκλωβίζονται από τις «δαγκάνες» του δικομματισμού, η κατάστασή τους θα χειροτερεύει, αντί να καλυτερεύσει...

Τα κέρδη...

Τα στοιχεία της ετήσιας έκδοσης «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», που αναφέρεται στις εξελίξεις στο χώρο των σούπερ μάρκετ, είναι άκρως αποκαλυπτικά, από όποια σκοπιά κι αν τα προσεγγίσει κανείς. Ας πούμε από την πλευρά της συζήτησης που είχε φουντώσει πριν από κάνα δύο μήνες, σχετικά με τις τιμές των αλυσίδων αυτών. Ολοι θυμούμαστε ότι οι «σουπερμαρκετάδες» κλαίγοντας, υποστηρίζανε την άποψη ότι μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα, γιατί έχουν συμπιέσει αφόρητα τα ποσοστά των κερδών τους! Αυτά και άλλα παρόμοια, αποδεικνύονται τώρα εξίσου φαιδρά και προκλητικά, αφού οι περισσότερες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ αύξησαν τα κέρδη τους σε ποσοστά πολλαπλάσια από την αύξηση των πωλήσεών τους.

Ιδού δύο - τρία παραδείγματα: Η γνωστή «ΚΑΡΦΟΥΡ» αύξησε τις πωλήσεις κατά 7%, αλλά τα καθαρά της κέρδη κατά 45%. Ο Μασούτης αύξησε τις πωλήσεις κατά 17% και τα κέρδη κατά 105%. Η ΜΕΤΡΟ τις πωλήσεις κατά 18% και τα κέρδη κατά 77% και πάει λέγοντας...

... και η μοιρασιά

Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα στοιχεία που συνδέονται με τη μοιρασιά της αγοράς. Εδώ μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μετά το οριστικό κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων παντοπωλείων και άλλων καταστημάτων τροφίμων, έχει ενταθεί και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αλυσίδες.

Σύμφωνα με το ΠΑΝΟΡΑΜΑ, οι μεγάλες αλυσίδες στις οποίες συγκαταλέγονται 62 φίρμες, πέρσι πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Την ίδια στιγμή όμως, το 1,2 τρισ. αφορούν τις τέσσερις πρώτες (το 59% του συνολικού τζίρου) και το 1,65 τις δέκα πρώτες (ποσοστό 84,7%).

Δηλαδή, με δυο λόγια οι υπόλοιπες 52 είχαν μερίδιο αγοράς 15,3% που αντιστοιχεί... μόλις σε 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Πώς λέγεται αυτό; Ενταση των διαδικασιών συγκέντρωσης της αγοράς...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στα χέρια του ΝΑΤΟ

Η υπόθεση με τις λίστες «υπόπτων για αναταραχές» ή «ανεπιθυμήτων προσώπων», που ζήτησε η τσεχική κυβέρνηση από την ελληνική - το ίδιο προφανώς θα έχει γίνει και με άλλες χώρες - κατόπιν υπαγόρευσης των Αμερικανών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα στις 21 και 22 Νοέμβρη και των διαδηλώσεων που θα γίνουν την ίδια περίοδο στην πόλη αυτή, αποτελεί μέρος μια ευρύτερης επιχείρησης. Στο στόχαστρό της βρίσκονται τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη του λεγόμενου «παγκόσμιου χωριού», δηλαδή του νέου διευρυμένου πεδίου δράσης του διεθνούς κεφαλαίου. Απώτερος στόχος τους είναι η καταστολή οποιασδήποτε φωνής και ενέργειας έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική, με τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Η «παγκοσμιοποίηση» του κεφαλαίου, με μαθηματική ακρίβεια, σηματοδοτεί μια παράλληλη διαδικασία ενίσχυσης, σε διεθνές επίπεδο, των μηχανισμών καταστολής σε βάρος των λαών και των κινημάτων τους, ώστε να μη συναντάει εμπόδιο στο διάβα του ο ιμπεριαλιστικός οδοστρωτήρας. Η ελευθερία διακίνησης και η κατάργηση των συνόρων, που προβλέπεται στα πλαίσια αυτά, ισχύει μόνο για το κεφάλαιο, ώστε η δράση του να είναι ακόμα πιο ασύδοτη και χωρίς εθνικούς περιορισμούς, για να αυξάνει ακόμα πιο ανεξέλεγκτα τα κέρδη του. Αντίθετα, οι λαοί μπαίνουν σε καραντίνα. Οποιαδήποτε μη αρεστή στο κατεστημένο συμπεριφορά κοινωνικών ομάδων, ατόμων ή και ολόκληρων λαών τίθεται υπό διωγμό. Το τεκμήριο της αθωότητας καταργείται και όλοι αντιμετωπίζονται ως ένοχοι, ενώ λαμβάνονται ακόμα και προληπτικά μέτρα σε βάρος τους.

Η υπόθεση της Πράγας δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Να θυμίσουμε τι είχε γίνει με τους Ελληνες, και άλλων εθνοτήτων διαδηλωτές, το καλοκαίρι του 2001, στη Γένοβα της Ιταλίας, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας κρατών G8, όταν οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας τους απαγόρευσαν να περάσουν στο ιταλικό έδαφος, επειδή τους θεωρούσαν «ανεπιθύμητους». Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι οι ιταλικές αρχές είχαν στα χέρια τους τέτοιες λίστες, είτε μέσω ΝΑΤΟ, είτε κατευθείαν από κρατικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για μια πρακτική, που το επόμενο διάστημα όλο και περισσότερο θα οδηγεί σε γενίκευση της χρήσης τέτοιων μεθόδων, όπου στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης θα αντιμετωπίζεται ως ύποπτη. Είναι μια ξεκάθαρη ενέργεια που στοχεύει στο σκληρό πυρήνα, τόσο της υπόστασης των κρατών και της εθνικής ανεξαρτησίας, όσο και των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Γιατί με τη μαζική παράδοση στοιχείων που αφορούν τους πολίτες ενός κράτους σε άλλο κράτος ή διεθνή οργανισμό, το κράτος αυτό αυτοαναιρείται, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα των πολιτών του. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή φέρνει στην επιφάνεια και την «αχίλλειο πτέρνα» της «νέας τάξης». Αυτό που φοβούνται τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η αφύπνιση των λαών και η ενεργοποίησή τους σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχουν δρομολογήσει οι ιμπεριαλιστές. Αυτό δείχνει και το δρόμο για τους λαούς και τις δυνάμεις που αναζητούν διέξοδο σε μιαν άλλη προοπτική.

«Αλυσίδες» και στις διαδηλώσεις!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουμε μπει για τα καλά στην εποχή που δένουν με βαριές αλυσίδες ολοένα και πιο σφικτά τον ελληνικό λαό, που αφαιρούν το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που με αίμα και αγώνες δεκαετιών έχει κατακτήσει. Μετά λοιπόν τον εκτρωματικό κώδικα κατά της ελευθεροτυπίας και λίγο πριν το νέο «τρομονόμο» (μήπως μαζί με αυτόν;) η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για να πλήξει καίρια το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει για το δίκιο του. Προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση επέλεξε το χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο για να στείλει προειδοποιητικές βολές. Η πρόθυμη σε αυτά «Καθημερινή» ανέλαβε την αποστολή από υψηλά κλιμάκια (διάβαζε Χρυσοχοΐδης) και σε πρωτοσέλιδο(!) σχόλιό της γράφει:

«Πενιχρή σε διαδηλωτές(!!!) η χθεσινή αντιπολεμική πορεία από το Σύνταγμα στην αμερικανική πρεσβεία, με συνθήματα κατά του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ και υπέρ του κατηγορούμενου για συμμετοχή στη 17Ν έγκλειστου στον Κορυδαλλό Γιάννη Σερίφη, αλλά ικανή να προκαλέσει... έμφραγμα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των Αθηνών. Για ακόμη μια φορά οδηγοί και πολίτες, το μέγα πλήθος των απλών ανθρώπων, υπέστησαν πολύωρη ταλαιπωρία στους κεντρικούς άξονες... Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά κάποτε πρέπει να αναγνωριστούν και τα δικαιώματα των πολλών, που χθες ξεροστάλιαζαν επί ώρες στις στάσεις των λεωφορείων ή έμεναν καθηλωμένοι στα αυτοκίνητά τους».

Πρώτον, διόλου μας πείθει το ενδιαφέρον της εφημερίδας για τους εργαζόμενους που ξεροσταλιάζουν στις στάσεις... Δεύτερον, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ας φροντίσει να λύσει το μόνιμο καθημερινό έμφραγμα στο κυκλοφοριακό και μετά ας μας πει για τις διαδηλώσεις...

Κυπριακό

Νέο σχέδιο απάτη

προωθεί

τα δύο κράτη,

το νησί

κόβει στη μέση,

μ' άλλα λόγια

«λύση» - «φέσι»!

* * *

Νέο σχέδιο ξεφτίλα

«μπράβο» λέει

στον Αττίλα

και του δίνει

όσα μέρη

πήρε μ' αίμα

και μαχαίρι!

* * *

Νέο σχέδιο έχει φτιάξει

η αισχρή η «Νέα Τάξη»

κι οι ημέτεροι

οι νάνοι

θα το δεις η ώρα φτάνει

«γιες» θα πουν

- σαν να 'ναι τύχη -

στην καινούρια

αυτή Ζυρίχη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ