Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψηφοθηρίας το ανάγνωσμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπαράζ μαζικών απολύσεων σημειώνονται σε μια σειρά δήμους αυτόν τον καιρό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εργαζόμενοι, στα πλαίσια των διαβόητων προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», βρίσκονται εδώ και μήνες στον «αέρα», ενώ δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ. Ολ' αυτά, όμως, δεν εμποδίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να επιδίδονται εδώ και καιρό στο προεκλογικό - ψηφοθηρικό τους έργο, ομολογουμένως με αξιοθαύμαστη επιμονή και υπομονή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ξεκινούν αυτήν την περίοδο. Ακόμη περισσότερο χαρακτηριστικό παράδειγμα, επίσης, το Μετρό της Αθήνας (ΑΜΕΛ), όπου τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προσληφθεί περίπου 300 εργαζόμενοι και το 80% από αυτούς κατάγονται από την Αιτωλοακαρνανία. Εντελώς «τυχαία», δηλαδή, από την εκλογική περιφέρεια του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρ. Βερελή. Σε τέτοιο ποσοστό εντοπιότητας από την Αιτωλοακαρνανία, δεν είχαν φθάσει ούτε οι προσλήψεις στην «Πειραϊκή - Πατραϊκή» της Πάτρας, επί Στράτου και Κατσάμπα, όταν η επιχείρηση αυτή υπήρχε και αποτελούσε τη ναυαρχίδα της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας (οι ιδιοκτήτες της κατάγονταν από το ίδιο μέρος).

Ποιες γιορτές;

Μαύρες γιορτές έκαναν και κάνουν εκατοντάδες και χιλιάδες αγρότες με τις οικογένειές τους στην Κρήτη, καθώς η πληρωμή της επιδότησης ελαιολάδου που δικαιούνται μετατέθηκε για μετά τις γιορτές... Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία διαβεβαίωνε, και διά στόματος του υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη από το Ηράκλειο, για την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, αποδείχτηκε ότι μοίραζε ανέξοδες υποσχέσεις. Δεν είναι μόνο που «πετσοκόβουν» τις επιδοτήσεις - κι ας φωνάζουν για το αντίθετο - αλλά και τις καθυστερούν όσο μπορούν... Κι αν αυτό συνέβαινε για πρώτη φορά, ίσως έλεγες δεν πειράζει, οι άνθρωποι «καίγονται» τώρα με τη διαδοχολογία και όλα τα συναφή. Ομως, αυτό γίνεται κατά κανόνα. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι Σημίτης ή Παπανδρέου ή ακόμη και Καραμανλής, αλλά η ίδια η κυβερνητική πολιτική και πρακτική, όπως και η ανάλογη της ΝΔ. Και οι αγρότες θα πρέπει να βγάζουν τα σωστά συμπεράσματα, ιδιαίτερα ενόψει εκλογών.

Αγωνία επανεκλογής...

Προχτές ο Λαρισαίος υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης επισκέφτηκε τα Φάρσαλα κι ανήγγειλε ότι στις 7 Γενάρη δημοπρατείται το πρώτο φράγμα στον ποταμό Ενιπέα, το οποίο θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της άρδευσης που αντιμετωπίζει η περιοχή. Οσοι αναρωτηθούν «τι τον έπιασε» μέσα στο καταχείμωνο ν' ασχοληθεί με το αρδευτικό των Φαρσάλων, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο Φ. Χατζημιχάλης έχει ανάγκη να «φτιάξει τις σχέσεις του» με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής του, οι οποίες είναι «χαλασμένες», καθώς είναι ένας εκ των άμεσων διαχειριστών της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια ώρα η Βολιώτισσα υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ροδούλα Ζήση, επιχειρώντας να κερδίσει κανένα «ψηφαλάκι», ανακοίνωνε, από τα τηλεοπτικά κανάλια της Μαγνησίας, ότι θα καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους κατόχους των εκτάσεων που θ' απαλλοτριωθούν για την ανακατασκευή του ταμιευτήρα της Κάρλας.

Είναι φανερή η αγωνία μερικών για την επανεκλογή τους, όταν, μάλιστα, πολιτεύονται στη Θεσσαλία, η οποία έπαθε πολλά από τις «εκσυγχρονιστικές» κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και θέλει να πάρει «εκδίκηση» μέσω της κάλπης...

Πολιτική δράση...

Ονομάζεται «Βίος και Πολιτεία» και είναι, όπως το ίδιο λέει, «περιοδική έκδοση για την πολιτική και την Αθήνα». Διαβάζοντάς το κανείς, εύκολα καταλαβαίνει, ότι είναι ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο του Παντελή Οικονόμου, μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Στο τεύχος Νοεμβρίου, λοιπόν, του «Βίος και Πολιτεία» διαβάσαμε και τα εξής, κάτω από τον τίτλο «Πολιτική δράση Παντελή Οικονόμου Οκτώβριος 2003»:

«1. Εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή - 12/10/03

2. Συμμετοχή σε ημερίδα της ΕΔΕΤ για το εκλογικό σύστημα - 20/10/03

3. Παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Κορρέ και Διονύση Χιόνη για την ελληνική οικονομία - 22/10/2003

4. Συμμετοχή στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων - 26/10/03

5. Εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου - 28/10/03».

Μα, σε ολόκληρο μήνα, μόνο μια φορά πήγε στην εκκλησία; Και θέλει να γίνει και βουλευτής;...

Αντί απολογισμού...

Πρώτη μέρα του χρόνου σήμερα, προσφέρεται για έναν σύντομο απολογισμό όσων μας κληροδοτούν οι 365 μέρες του προηγούμενου που μόλις μας αποχαιρέτησε. Απολογισμός που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και είναι τραγικά αρνητικός για τους λαούς του κόσμου. Το ταμείο έκλεισε με ένα τεράστιο έλλειμμα στον λογαριασμό των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά συγχρόνως και με ένα ελπιδοφόρο θετικό πρόσημο στις διεργασίες αφύπνισης λαϊκών κινημάτων.

Στο διεθνές πεδίο καταγράφτηκε μια ακόμα ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον του Ιράκ. Οι βόμβες που ισοπέδωσαν μια χώρα, έκαναν σκόνη τα προσχήματα περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Μέσα από τη φρίκη αυτού του πολέμου αναδείχτηκαν πιο καθαρά ίσως από ποτέ οι πραγματικοί στόχοι που θέτουν σε κίνηση την πολεμική μηχανή της νέας τάξης: πετρέλαια, σφαίρες επιρροής, νέες αγορές, προσωρινή ανακούφιση της κρίσης του συστήματος, μαζικός εκφοβισμός λαών και κινημάτων. Καταγράφτηκαν πιο έντονα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στα πλαίσια των οποίων είχαμε και τα αποκαλυπτήρια του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ. Αναδείχτηκε όμως κι ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στα τέσσερα σημεία του πλανήτη, χρυσή παρακαταθήκη για το αύριο που διόλου ρόδινο δε διαγράφεται. Αλλωστε, ήδη από το 2003 δρομολογήθηκαν νέες επεμβάσεις, που προκαλούν τα λαϊκά κινήματα σε εγρήγορση.

Κι όταν βέβαια δολοφονείς άλλους λαούς δεν μπορείς να φέρεσαι με το «γάντι» στον δικό σου λαό. Στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, και στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε μια λαίλαπα αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα χαρακτηρίστηκαν «κατεδαφιστέα». Πάνω από Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία περνά ο οδοστρωτήρας της εμπορευματοποίησης. Σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων διαμόρφωσαν ένα ζοφερό σκηνικό στην αγορά εργασίας με παραπέρα ελαστικοποίησή της. Τα λαϊκά εισοδήματα καθηλώνονται. Η ανεργία τραβά σταθερά τον ανήφορο. Ολοένα και περισσότερες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας προστίθενται στον κατάλογο των ανικανοποίητων. Αυτά για τον λαό, για τους εργαζόμενους, γιατί η πλουτοκρατία δεν προλάβαινε να μετρά «μποναμάδες» και αυτόν τον χρόνο, απολαμβάνοντας αμύθητα κέρδη, σκανδαλώδη προνόμια, πλήρη ασυδοσία στο ξεζούμισμα εκείνων που παράγουν όσα αυτή καρπώνεται.

Κι επειδή η εκμετάλλευση πάει πακέτο με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού και στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, είχαμε πισωγύρισμα. Τους τρομονόμους της ΝΔ ενίσχυσε με δικούς της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν πείθει κανέναν. Είναι φανερό πως στόχος των τρομονόμων μακροπρόθεσμα είναι το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια υφάνθηκε ένας ιστός επικίνδυνος για τον λαό. Με ποινικοποίηση των αγώνων, με δίκες σε βάρος αγωνιστών του κινήματος, με ανοιχτή καταστολή κινητοποιήσεων, με ένα σύγχρονο φακέλωμα όσων διατυπώνουν διαφορετική από την κρατούσα άποψη κλπ.

Αυτό είναι το τοπίο που διαμορφώθηκε τον χρόνο που πέρασε. Το ξημέρωμα που μας βρήκε, εθιμικά ταυτισμένο με την ελπίδα, μπορεί να είναι η αρχή ενός καλύτερου χρόνου για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι ίδιοι έχουν τα «χρώματα» και τα «πινέλα» να «ζωγραφίσουν» μια άλλη εικόνα. Εχουν την εμπειρία, πρέπει να πάρουν και την απόφαση για συσπείρωση και πάλη αντιιμπεριαλιστική, μέτωπο λαϊκό για λαϊκή εξουσία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

«Πράσινη» υποκρισία

Αντιγράφουμε από δελτίο Τύπου της «Αθήνα 2004»: «Πάνω από 350.000 φυτά και δενδρύλλια της ελληνικής χλωρίδας διέθεσε το τελευταίο διάστημα η ΑΘΗΝΑ 2004 σε 26 Δήμους της Αττικής, καθώς επίσης σε υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να φυτευτούν στον περιβάλλοντα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους που ανακατασκευάζονται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Αυτή είναι είδηση. Βεβαίως! Διότι, όταν για να κατασκευαστούν τα Ολυμπιακά έργα καταστρέφονται με κάθε τρόπο χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων (π.χ. κτήμα Ομορφοκκλησιάς, Πάρνηθα) ή ο υγροβιότοπος του Σχοινιά ή η παραλιακή ζώνη του Φαλήρου. Οταν ακόμα τσιμεντοποιείται ο χώρος του αεροδρομίου του Ελληνικού, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν διάφοροι στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, τότε η παραπάνω είδηση ακούγεται ως ανέκδοτο.

Επιπλέον, όταν η «Αθήνα 2004» μάς πληροφορεί στο ίδιο δελτίο Τύπου ότι «εξασφάλισε τις ποσότητες φυτών και δενδρυλλίων με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε υπογράψει με το υπουργείο Γεωργίας» και πως «πρόκειται για παραγωγή των φυτωρίων του υπουργείου». Ναι καλά διαβάσατε. Μιλάμε για το ίδιο υπουργείο που πριν μερικές μέρες συνέταξε το δασοκτόνο νομοσχέδιο, το οποίο ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος...

Η υποκρισία και ο εμπαιγμός σε όλο τους το μεγαλείο.

Φωνή απόγνωσης...

«Είμαστε αεροσυνοδοί - εποχικές της ΟΑ με μικρή φυσικά εμπειρία, αλλά σαν κι εμάς υπάρχουν και άλλες με ανύπαρκτη. Οταν μας κάλεσαν ξαφνικά να "πετάξουμε", η χαρά μας ήταν μεγάλη και δεχτήκαμε αμέσως. Οταν μάλιστα μας υποσχέθηκαν και αρκετά λεφτά (σχεδόν 1.500 ευρώ) και άμεση μονιμοποίηση δεν πιστεύαμε στην τύχη μας. Πόσο λάθος κάναμε!

Εκτος του ότι μας "έριξαν" στα αεροπλάνα χωρίς καμιά εκπαίδευση, από τότε που ξεκινήσαμε να πετάμε, πηγαίνουμε το ένα δρομολόγιο μετά το άλλο, έχουμε εξουθενωθεί και σωματικά και ψυχικά και δεν ξεκουραζόμαστε καθόλου. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των πτήσεων έχουμε τάσεις λιποθυμίας και πονάμε παντού, "έχουμε ξεχάσει και το όνομά μας"....

... Επειδή τις περισσότερες φορές - αν όχι όλες - είμαστε μόνο 3 άτομα στο αεροπλάνο, δεν προλαβαίνουμε ούτε το service να ολοκληρώσουμε, ούτε ένα ποτήρι νερό να πιούμε. Και μιλάμε για σχεδόν 20 ώρες δουλιάς, 4 - 6 ώρες ξεκούραση (αυτό είναι αδύνατο) και ξανά 20ωρα δουλιάς. Αν τολμήσουμε να ζητήσουμε να ξεκουραστούμε σαν άνθρωποι, μας λένε ότι σύντομα θα λήξει η απεργία και θα έχουμε χρόνο για ξεκούραση, ότι θα μας μονιμοποιήσουν, ότι εμείς θα είμαστε οι πιο προνομιούχοι συνοδοί που έχουν περάσει ποτέ από την ΟΑ και να 'μαστε καλά παιδιά τώρα... Δεν αντέχουμε άλλο. Τις προάλλες σε μία πτήση παραλίγο να καούν και δεν ξέρανε πού είναι οι πυροσβεστήρες, καθότι εκτός από κουρασμένες είμαστε και ανεκπαίδευτες...».

... και απελπισίας

«...Εχουμε ενημερωθεί από δικηγόρους και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μας μονιμοποιήσουν, γιατί αν γίνει αυτό προεκλογικά, καταλαβαίνετε τι απαιτήσεις θα έχουν άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν χρόνια ως εποχικοί και περιμένουν καρτερικά τη μονιμοποίηση...

...Εμείς θέλουμε να παραιτηθούμε, αλλά εκτός του ότι δεν προλαβαίνουμε ούτε αυτό να κάνουμε, μας έχουν απειλήσει ότι θα μπούμε σε black-list για όλη μας τη ζωή και δε θα μπορέσουμε να βρούμε δουλιά πουθενά. Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας μήπως και επέμβει κανένας μη ελεγχόμενος εισαγγελέας και σταματήσει αυτό το κακό που συμβαίνει. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας περιέργως δεν κάνει τίποτε για τις παραβάσεις που γίνονται (όρια απασχόλησης, ανάπαυσης, ωράριο εργασίας κ.ά.). Οι κυβερνήτες των αεροπλάνων είναι αδιάφοροι και το μόνο που τους νοιάζει είναι να γίνει η νέα εταιρία και να πάρουν τα εκατομμύρια που τους έχουν υποσχεθεί.

Ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που δεχτήκαμε να έρθουμε!

Φοβόμαστε...».

Τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από μια επιστολή τριών εποχικών αεροσυνοδών, που δημοσιεύτηκε στην προχτεσινή «Καθημερινή» και δε νομίζουμε πως χρειάζεται να συμπληρώσουμε το παραμικρό, τόσο για την αντεργατική πολιτική και πρακτική των κυβερνώντων, όσο και για τους τεράστιους κινδύνους, στους οποίους εκθέτουν τις ζωές εκατοντάδων επιβατών.

Ο σύγχρονος καπιταλισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε κατάσταση χρεοκοπίας βρίσκεται πλέον ο ιταλικός πολυεθνικός όμιλος «Παρμαλάτ», μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διατροφής της γειτονικής μας χώρας, η οποία απασχολεί πάνω από 36.000 εργαζόμενους σε 30 χώρες. Η προαναφερόμενη εξέλιξη ήρθε μετά από σχετικό αίτημα της εταιρίας και αφού τα χρέη της είχαν φτάσει, στις 30 Σεπτέμβρη, στο δυσθεώρητο ύψος των 6,04 δισ. ευρώ, αρκετά πάνω κι από τον συνολικό εννιάμηνο τζίρο της (5,26 δισ. ευρώ). Τώρα, οι ιταλικές εφημερίδες αποκαλύπτουν και κατηγορούν τον ιδρυτή και πρώην πρόεδρο του πολυεθνικού ομίλου, Καλίνστο Τάνζι, ότι υπεξαίρεσε 800 εκατομμύρια ευρώ. «Μέσα σε 11 χρόνια υπεξαίρεσε από την εταιρία 800 εκατομμύρια ευρώ», γράφει η εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ενώ η «Λα Ρεπούμπλικα» σημειώνει: «Ο Τάνζι πήρε για τον εαυτό του και για να χρησιμοποιήσει σε δικές του εταιρίες, που δεν ανήκουν στον όμιλο "Παρμαλάτ", 800 εκατομμύρια ευρώ». Κι όλ' αυτά, χώρια και πέρα από τα τεράστια κέρδη της πολυεθνικής όλ' αυτά τα χρόνια, τα οποία, βέβαια, τσέπωναν νομίμως ο Τάνζι και οι συνεταίροι του. Ο σύγχρονος καπιταλισμός και οι νόμοι της αγοράς σε όλο τους το μεγαλείο...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να ανέβει ψηλότερα ο πήχης

Το 2004 για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες σημαίνει νέα καθήκοντα στην καθημερινή προσπάθεια να φτάσει το ανατρεπτικό και ελπιδοφόρο μήνυμα του ΚΚΕ σε περισσότερες λαϊκές οικογένειες, σε περισσότερους εργαζόμενους και νέους, με στόχο τον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η φετινή χρονιά μπορεί και πρέπει να γίνει για το λαϊκό κίνημα χρονιά ανάτασης, όπου «θα μπουν πολλά λιθαράκια», για να αλλάξουν οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης.

Η δράση και το δείγμα γραφής του ΚΚΕ και τη χρονιά που έφυγε, η ρεαλιστική πολιτική πρόταση που προτείνει για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου, είναι τα διαπιστευτήριά του και για τις κάλπες που θα στηθούν για τις βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές. Οι κομμουνιστές καλούν το λαό να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα, που στάθηκε στην πράξη και όχι στα λόγια στο πλευρό των διεκδικήσεών του, που υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται κατακτήσεις και αντιπαλεύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Πρωτοστάτησε σε κάθε αγώνα των εργατών, των μικρομεσαίων της πόλης και της υπαίθρου, της νεολαίας.

Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει τους εργαζόμενους στα μάτια, γιατί «δεν πατάει σε δύο βάρκες», όπως κάνουν άλλοι διαχειριστές, που δήθεν «σηκώνουν μέτωπο» στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί όταν πατάς σε δύο βάρκες, κριτικάρεις το δικομματισμό, αλλά στο όνομα του ρεαλισμού και της σύγχρονης πολιτικής αποδέχεσαι την υποταγή στην ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό, στην αγορά και την ανταγωνιστικότητα, δίνεις, ουσιαστικά, χέρι βοηθείας στην κυρίαρχη πολιτική και καθόλου δε συμβάλλεις στην ανατροπή της.

Το 2004 για τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές είναι, επομένως, χρονιά, που ο πήχης απαιτείται να ανέβει ακόμα ψηλότερα. Χρειάζεται πιο αποφασιστικά να συμβάλουμε όλοι, ώστε πλατιά τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από πολιτικές διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής, είτε αυτές είναι νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, είτε κεντροαριστερές, κεντροδεξιές. Η επιδείνωση της ζωής τους είναι δεδομένη, όσο μένουν ανικανοποίητες οι πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους. Γιατί όποια αναδιανομή και να γίνει με μπούσουλα την πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, η ζωή των εργαζομένων δεν πρόκειται να βελτιωθεί ουσιαστικά και μόνιμα. Οσο η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι το άπαν, όσο το κεφάλαιο θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός, «άσπρη μέρα» δεν έρχεται. Θα εξακολουθήσουν ο βραχνάς της ανεργίας, τα χαμηλά μεροκάματα, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας. Γι' αυτό είναι μονόδρομος το λαϊκό μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη προοπτική, αυτήν της λαϊκής εξουσίας. Και επειδή το μέλλον δεν έρχεται από μόνο του έτσι νέτο σκέτο, πρέπει να φροντίσουμε - και αυτή τη χρονιά του 2004 που ανατέλλει - εμείς...

Πρωτοχρονιά

Νέος χρόνος μπήκε ήδη

και χαρές παντού και πήδοι,

τι γλεντάτε, βρε Ρωμιοί;

για σκεφτείτε μια στιγμή

και ο νέος θα 'ναι χάλι

άι συνέλθετ' απ' τη ζάλη!

***

Νέος χρόνος, έχει φτάσει

κι ο λαός τα έχει χάσει,

γλέντι άρχισε τρελό

λες και του 'τυχε καλό,

μα κι αυτός, βρε,

θα 'χει «κούρα»

άι συνέλθετ' απ' τη σούρα!

***

Νέος χρόνος, πανηγύρι,

οι φτωχοί εν μέθη πλήρη,

βρε όσο ο νους

δεν ξαστερώνει

κι είναι πάνω οι βαρόνοι

μαύροι θα 'ναι

όλοι οι χρόνοι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ