Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντί απολογισμού...

Πρώτη μέρα του χρόνου σήμερα, προσφέρεται για έναν σύντομο απολογισμό όσων μας κληροδοτούν οι 365 μέρες του προηγούμενου που μόλις μας αποχαιρέτησε. Απολογισμός που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και είναι τραγικά αρνητικός για τους λαούς του κόσμου. Το ταμείο έκλεισε με ένα τεράστιο έλλειμμα στον λογαριασμό των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά συγχρόνως και με ένα ελπιδοφόρο θετικό πρόσημο στις διεργασίες αφύπνισης λαϊκών κινημάτων.

Στο διεθνές πεδίο καταγράφτηκε μια ακόμα ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον του Ιράκ. Οι βόμβες που ισοπέδωσαν μια χώρα, έκαναν σκόνη τα προσχήματα περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Μέσα από τη φρίκη αυτού του πολέμου αναδείχτηκαν πιο καθαρά ίσως από ποτέ οι πραγματικοί στόχοι που θέτουν σε κίνηση την πολεμική μηχανή της νέας τάξης: πετρέλαια, σφαίρες επιρροής, νέες αγορές, προσωρινή ανακούφιση της κρίσης του συστήματος, μαζικός εκφοβισμός λαών και κινημάτων. Καταγράφτηκαν πιο έντονα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στα πλαίσια των οποίων είχαμε και τα αποκαλυπτήρια του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ. Αναδείχτηκε όμως κι ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στα τέσσερα σημεία του πλανήτη, χρυσή παρακαταθήκη για το αύριο που διόλου ρόδινο δε διαγράφεται. Αλλωστε, ήδη από το 2003 δρομολογήθηκαν νέες επεμβάσεις, που προκαλούν τα λαϊκά κινήματα σε εγρήγορση.

Κι όταν βέβαια δολοφονείς άλλους λαούς δεν μπορείς να φέρεσαι με το «γάντι» στον δικό σου λαό. Στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, και στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε μια λαίλαπα αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα χαρακτηρίστηκαν «κατεδαφιστέα». Πάνω από Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία περνά ο οδοστρωτήρας της εμπορευματοποίησης. Σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων διαμόρφωσαν ένα ζοφερό σκηνικό στην αγορά εργασίας με παραπέρα ελαστικοποίησή της. Τα λαϊκά εισοδήματα καθηλώνονται. Η ανεργία τραβά σταθερά τον ανήφορο. Ολοένα και περισσότερες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας προστίθενται στον κατάλογο των ανικανοποίητων. Αυτά για τον λαό, για τους εργαζόμενους, γιατί η πλουτοκρατία δεν προλάβαινε να μετρά «μποναμάδες» και αυτόν τον χρόνο, απολαμβάνοντας αμύθητα κέρδη, σκανδαλώδη προνόμια, πλήρη ασυδοσία στο ξεζούμισμα εκείνων που παράγουν όσα αυτή καρπώνεται.

Κι επειδή η εκμετάλλευση πάει πακέτο με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού και στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, είχαμε πισωγύρισμα. Τους τρομονόμους της ΝΔ ενίσχυσε με δικούς της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν πείθει κανέναν. Είναι φανερό πως στόχος των τρομονόμων μακροπρόθεσμα είναι το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια υφάνθηκε ένας ιστός επικίνδυνος για τον λαό. Με ποινικοποίηση των αγώνων, με δίκες σε βάρος αγωνιστών του κινήματος, με ανοιχτή καταστολή κινητοποιήσεων, με ένα σύγχρονο φακέλωμα όσων διατυπώνουν διαφορετική από την κρατούσα άποψη κλπ.

Αυτό είναι το τοπίο που διαμορφώθηκε τον χρόνο που πέρασε. Το ξημέρωμα που μας βρήκε, εθιμικά ταυτισμένο με την ελπίδα, μπορεί να είναι η αρχή ενός καλύτερου χρόνου για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι ίδιοι έχουν τα «χρώματα» και τα «πινέλα» να «ζωγραφίσουν» μια άλλη εικόνα. Εχουν την εμπειρία, πρέπει να πάρουν και την απόφαση για συσπείρωση και πάλη αντιιμπεριαλιστική, μέτωπο λαϊκό για λαϊκή εξουσία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ