Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προσπάθειες δυσφήμισης του ΚΚΕ θα πέσουν στο κενό

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές και δυναμώνει η επιρροή του ΚΚΕ, με τη δικαίωση των θέσεών του στην εσωτερική πολιτική και στις διεθνείς εξελίξεις, τόσο περισσότερο εντείνεται και η αντικομμουνιστική προπαγάνδα και ιδιαίτερα η αντιΚΚΕ ενορχηστρωμένη επίθεση. Με διάφορους τρόπους, καλυμμένα και απροκάλυπτα, από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με τις ανάλογες εκπομπές, άρθρα και σχόλια στον Τύπο, σε διάφορα συνέδρια και συμπόσια γίνονται προσπάθειες να μειωθεί ο ρόλος του ΚΚΕ, να δυσφημιστεί και να συκοφαντηθεί η ιστορική του πορεία.

Μια τέτοια προσπάθεια έγινε στο συνέδριο που οργανώθηκε στο Μονοδέντρι Ζαγορίου από το Δίκτυο για τη μελέτη των εμφυλίων πολέμων με το ΕΛΙΑ υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Οι πολιτικοί πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στα ανατολικά κράτη». Με πρόσχημα τη δήθεν «ταλαιπωρία» των παιδιών του Εμφυλίου, οι οργανωτές επιδόθηκαν στην επίθεση συκοφάντησης του ΚΚΕ, διαστρεβλώνοντας γεγονότα και παραχαράζοντας την ιστορική αλήθεια.

Πολύ σωστά σχολιάζει το γεγονός ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, Γρηγόρης Φώτου, στην εφημερίδα «Η φωνή της Αντίστασης» (Ιούλιος 2003) και στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ (Τεύχος 1098, Ιούλης - Σεπτ. 2003), τονίζοντας την απουσία των βασικών φορέων - των συλλόγων των πολιτικών προσφύγων. «Γι' αυτό - γράφει ο σχολιαστής - το κύριο θέμα του Συνεδρίου ήταν η αντιΚΚΕ, χυδαία αντικομμουνιστική, αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. Τα περί ενδιαφέροντος για την προσφυγιά και τα παιδιά του Εμφυλίου είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Με την ίδια κατεύθυνση και σκοπιμότητα οργανώθηκε στις 3-4 Οκτώβρη στην Ουγγαρία ανάλογο συνέδριο με θέμα «Τα παιδιά προσφυγόπουλα από την Ελλάδα στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο». Για το συνέδριο αυτό δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (26.10.03) άρθρο της καθηγήτριας Ειρήνης Λαγάνη με την ερωτηματική επικεφαλίδα «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοφύλαγμα».

Πρωταγωνιστής της οργάνωσης αυτού του Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Ηλίας Γιαννακάκης (Η. Γ.), ο οποίος, όπως γράφει η αρθρογράφος, «αποπειράθηκε να δώσει μια συνολική παρουσίαση του θέματος υπό την επιρροή προσωπικών του βιωμάτων στη Γιουγκοσλαβία και στην Τσεχοσλοβακία».

Πολιτικοί πρόσφυγες, παιδιά του Εμφυλίου, που παραβρέθηκαν στο Συνέδριο, αναφέρουν ότι ο κύριος καθηγητής Ηλίας Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην Εθνική Αντίσταση και στις δήθεν επιδιώξεις του ΚΚΕ να κατακτήσει την εξουσία, μίλησε για άσχημες συνθήκες που έζησαν τα παιδιά στην Τσεχοσλοβακία, για αναγκαστική και βίαιη απομάκρυνση των παιδιών από την Ελλάδα, για κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση και απομόνωση των παιδιών και μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, εξαπέλυσε και άλλες αντικομμουνιστικές κορόνες.

Αυτήν την προσπάθεια του καθηγητή Η. Γ., καθώς και μερικών άλλων οπαδών του από τους οργανωτές, αντέκρουσαν παιδαγωγοί, δάσκαλοι από την Ουγγαρία και άλλες χώρες, εκπρόσωποι των πολιτικών προσφύγων στην Ουγγαρία, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, που τότε φιλοξενήθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες και ειδικά στην Ουγγαρία.

Νομίζω ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη πληροφόρηση για το Συνέδριο αυτό από τους εκπροσώπους των πολιτικών προσφύγων και των παιδιών που παραβρέθηκαν και μίλησαν στο Συνέδριο, αντικρούοντας τους συκοφαντικούς αντικομμουνιστικούς ισχυρισμούς μερικών από τους οργανωτές του.

Στο ίδιο κύμα της αντιΚΚΕ επίθεσης κινούνται και ορισμένες εκπομπές τηλεόρασης, όπως η πρόσφατη εκπομπή («Mega») του Αλέξη Παπαχελά για τον Αρη Βελουχιώτη, με σκοπό να χτυπηθεί το ΚΚΕ και να δυσφημιστεί ο θρυλικός πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ. Οι διάφοροι παρατρεχάμενοι προσκεκλημένοι προσπάθησαν με μανία να παρουσιάσουν τον Αρη ως αιμοχαρή, αυταρχικό και δολοφόνο. Δεν υστερούν σ' αυτήν την ενορχηστρωμένη αντιΚΚΕ εκστρατεία και τα έντυπα μέσα, ιδιαίτερα με το θόρυβο γύρω από το δεύτερο τόμο του βιβλίου του Χρ. Θεοχαράτου για τη δράση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη.

Αιχμές του δόρατος κατά του ΚΚΕ περιέχονται και στο άρθρο της Μικέλας Χαρτουλιάρη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (6-7 Δεκέμβρη 2003) «Οταν οι εμιγκρέδες αρματώθηκαν με βιβλία». Στο άρθρο περιγράφεται η εκδοτική δραστηριότητα των πολιτικών προσφύγων, όπως την παρουσιάζουν στο βιβλίο τους «ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΡΙΑ» η Αννα Ματθαίου και η Πόπη Πολέμη.

Και ενώ από το άρθρο φαίνεται το τεράστιο εκδοτικό έργο, που τελέστηκε με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, δε λείπουν οι αντιΚΚΕ αιχμές με σχόλια και υπότιτλους, όπως «Οι "ημέτεροι" και οι άλλοι», «Από πολιορκητικός κριός έγιναν παρίες», «Οι διακρίσεις και καταναγκασμοί που ταλάνιζαν τον κόσμο στην αναμέτρησή του με τα οράματά του» κ.ά.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μπορεί να υπήρχαν παραλείψεις, λάθη, προσωπικές φιλοδοξίες και ανταγωνισμοί. Αλλά να προβάλλονται ακριβώς αυτές οι αρνητικές πλευρές μονόπλευρα, τις μέρες μάλιστα που το ΚΚΕ σημειώνει τα 85 χρόνια δράσης και σε προεκλογική περίοδο, υποκρύπτει σκοπιμότητα.

Το ΚΚΕ γνώρισε και δοκίμασε πολλές επιθέσεις, τις αντιμετώπισε και άντεξε. Εχει βαθιές ρίζες στις πλατιές μάζες του λαού, απ' όπου και αντλεί τη δύναμη της αντοχής και της αντίστασης.

Οι δηλώσεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν παράγοντες της πολιτικής, της πολιτιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής ζωής του τόπου, σχετικά με τα 85χρονα του ΚΚΕ, δείχνουν την εκτίμηση για τους αγώνες και τις θυσίες των κομμουνιστών για το καλό του τόπου.

Οι όποιες προσπάθειες δυσφήμισης και συκοφάντησης του Κόμματος, που υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα πέσουν στο κενό. Και θα πρέπει οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές το Κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και παλεύει για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή κυριαρχία και το σοσιαλισμό.


Γιώργος ΣΥΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ