Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Χρειάζονται προσπάθειες για το Κυπριακό

Ο Δημ. Χριστόφιας
Ο Δημ. Χριστόφιας
Η παραχώρηση από τις Βρυξέλλες ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία θα πρέπει να συνδυαστεί με το Κυπριακό και να αξιοποιηθεί για επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει σε αυτή τη θέση και να μην υπαναχωρήσει. Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Δεκέμβρης του 2004 δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία και κάλεσε την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα να την αξιοποιήσουν κατάλληλα με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, πριν την ολοκλήρωση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΈ, την 1η του Μάη.

Επανέλαβε την προθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για διαπραγματεύσεις με βάση το «σχέδιο Ανάν» και πρόσθεσε ότι στην προσπάθειά της να βοηθήσει στην εξεύρεση «δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» είναι έτοιμη να μην προσβάλει ακόμη και προνόμια που πιθανόν να παραχωρούνται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Διευκρίνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμιά πρόθεση να βλάψει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ότι όποιες αλλαγές γίνουν - κατά τις διαπραγματεύσεις - στο «σχέδιο Ανάν», δεν μπορεί να είναι πολλές στον αριθμό, πρέπει να είναι συγκεκριμένες και σε ουσιώδη ζητήματα και βεβαίως να μην αποβαίνουν σε βάρος της μιας ή της άλλης κοινότητας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα κατέδειξε ότι η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επανένωσης της Κύπρου. Επίσης, ότι αποτελεί έκφραση καταδίκης της διχοτομικής πολιτικής του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας, που υποχρέωσε τους Τουρκοκύπριους στην απομόνωση και στη μιζέρια. Η βούληση των Τουρκοκυπρίων για αλλαγή ρότας, πρόσθεσε, θα διατυπωνόταν με ακόμα πιο ισχυρό τρόπο αν δε νοθευόταν από τις παρεμβάσεις του τουρκικού κατεστημένου και τη συμπερίληψη μεγάλου αριθμού εποίκων στο λεγόμενο εκλογικό σώμα.

Ομως, συνέχισε, για να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών επιβάλλεται τα μηνύματα των λεγόμενων εκλογών να φθάσουν στην Τουρκία και παράλληλα να αξιοποιηθούν από το διεθνή παράγοντα με την άσκηση πίεσης προς την Αγκυρα να ευθυγραμμιστεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. «Το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της χώρας (σ.σ.: της Τουρκίας) υπάρχει μια κινητικότητα, γίνονται διεργασίες και αναπτύσσεται μια φιλολογία για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ελπίζουμε αυτά να μην είναι κινήσεις τακτικής, αλλά να συνοδευτούν από αποφάσεις και κινήσεις ουσίας που θα ανοίξουν το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου επιτελάρχη, στρατηγού Οζγκιόκ (περί στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή), αποδεικνύουν ότι το διπλωματικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας υποστηρίζει τη διχοτομική πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς.

Συμπλήρωσε ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν δε συνοδεύτηκαν από έμπρακτες χειρονομίες. Εξήγησε: «Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι γεγονός ότι στην αρχή της θητείας της είχε επιλέξει μια φρασεολογία χαμηλότερων τόνων στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Κατά καιρούς έγιναν δηλώσεις που διαφοροποιούνταν, λεκτικά τουλάχιστον, από τις δηλώσεις που μας είχαν συνηθίσει προηγουμένως οι εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις. Αυτές οι δηλώσεις, όμως, δε συνοδεύτηκαν από έμπρακτες χειρονομίες και ενέργειες που να αποδεικνύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της στο Κυπριακό, πολύ περισσότερο δε που στην Κοπεγχάγη και στη Χάγη στήριξε πλήρως τον κατοχικό ηγέτη. Με το πέρασμα του χρόνου, μάλιστα, ακόμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε υποστήριξη στην πολιτική του κ. Ντενκτάς. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ακόμα η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα για τη λύση του Κυπριακού».

Ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας: «Από τη στιγμή που η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ εκ των πραγμάτων η Ενωση είναι όχι απλώς ενδιαφερόμενο, αλλά εμπλεκόμενο μέρος. Αν το Κυπριακό δεν επιλυθεί μέχρι την 1η Μάη 2004, η Τουρκία θα κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος. Αρα, η ΕΕ έχει κάθε δικαίωμα, έχει υποχρέωση να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που καταβάλλονται από τον ΟΗΕ. Δυνατότητες για να διαδραματίσει η Ενωση ένα τέτοιο ρόλο υπάρχουν και προέρχονται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος για ένταξη».

Ακολούθως διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να συσχετιστεί η παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία με τη λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να της ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβρη του 2004. Αυτή η ημερομηνία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί. Η εισαγωγή πρόνοιας στη Γενική Εκθεση Στρατηγικής της Ενωσης που αφορά και την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η μη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας, καθιστά για πρώτη φορά τόσο σαφή τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε. Κατέληξε όμως ότι το ζητούμενο βεβαίως είναι η ΕΕ να παραμείνει σταθερή και συνεπής σ' αυτή τη θέση αρχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέζουν για δύο κράτη(2004-02-26 00:00:00.0)
Οι Τούρκοι δε δεσμεύονται(2004-02-25 00:00:00.0)
Στον ίδιο χαβά(2002-12-21 00:00:00.0)
Αδιάλλακτοι Ντενκτάς - Σεζέρ(2002-12-13 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο της συζήτησης το «βελγικό μοντέλο»(2002-06-26 00:00:00.0)
Δε δεσμεύουν την Τουρκία οι αποφάσεις του Ελσίνκι!(2000-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ