Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Αμέσως μετά τις γιορτές οι εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις φαίνεται πως έχουν ληφθεί και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων είδε υπό το φως των... διαρροών τη δημοσιότητα. Ολα δείχνουν πως ξεκινά μέσα στο Γενάρη και καταλήγει σε εκλογές μέσα στο Μάρτη.

Η ανακοίνωση των προθέσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τα Φώτα. Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο και θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτών το ΕΓ θα συγκαλέσει εκτάκτως την Κεντρική Επιτροπή σε διάστημα μιας βδομάδας με μοναδικό θέμα το έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου.

Στη συνέχεια θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος, ζητήσει εκλογή από τη βάση του κόμματος, αυτό μπορεί να γίνει έως τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη.

Οι εκλογές όπως όλα δείχνουν θα γίνουν μέσα στο Μάρτη. Πολύ πιθανό, δε, είναι να πραγματοποιηθούν στις 7 ή στις 14 Μάρτη, περίπου ένα μήνα μετά την εκλογή του νέου προέδρου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ το ευνοϊκό κλίμα από την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Ως προς τη θέση που θα έχει ο Κ. Σημίτης, οι πληροφορίες τον φέρουν να παραμένει πρωθυπουργός με την ιδιότητα του υπηρεσιακού. Συνεπώς δε θα χρειαστούν οι διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σε αναμονή η ΝΔ

Σε αναμονή των αποφάσεων του Κ. Σημίτη βρίσκονται στη ΝΔ προκειμένου να αναπροσαρμόσουν ανάλογα την τακτική τους. Οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σχέση «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ των δύο πυλώνων του δικομματισμού.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ δε διστάζουν να παρεμβαίνουν ευθέως στα σενάρια και τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο να ακυρώσουν την όποια «δυναμική» μπορεί να δημιουργηθεί από την «αλλαγή φρουράς». Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη, αλλά και του Πρ. Παυλόπουλου, του Π. Τατούλη και άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ