Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα... αμφιλεγόμενα της «Αυγής»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Στην ταχεία απορρόφηση της λίστας αναμονής που έχει αναπτυχθεί στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η οποία "μετράει" περισσότερους από 4.000 αγωνιούντες χρήστες ναρκωτικών, αλλά και στην ανάπτυξη όλων των διεθνώς γνωστών μορφών θεραπείας των χρηστών ναρκωτικών και αλκοολικών, από τη μείωση της βλάβης και τη συντήρηση έως την πλήρη αποχή και την απεξάρτηση, αποβλέπει αμφιλεγόμενο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) του υπουργείου Υγείας, σχέδιο του οποίου δόθηκε χτες (σ.σ. προχτές) στη δημοσιότητα και τη Διακομματική Επιτροπή».

Ετσι αρχίζει το χτεσινό ρεπορτάζ η «Αυγή» για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση, έχοντας, μάλιστα, τίτλο «Και ο ιδιωτικός τομέας στη θεραπεία των χρηστών των ναρκωτικών».

Οταν λοιπόν ένα σχέδιο που «κάνει κρα» για την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου, αντιμετωπίζεται απλώς ως αμφιλεγόμενο, ε τότε και η επιχειρηματική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται ως θεραπεία απ' την «Αυγή». Το πολύ - πολύ, αν στο κυνηγητό της κερδοφορίας παραβιαστούν οι «θεσπισμένοι κανόνες και προδιαγραφές» από κάποιους κεφαλαιοκράτες, να τους τραβήξει και μια «αριστερή» κριτική με σύνθημα «Η θεραπεία πάνω από τα κέρδη» και να ξεμπερδέψει.

Η απεξάρτηση - και δη η ιδεολογική - απ' το συμβιβασμό με τις ουσίες είναι όντως δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται μεγάλη θέληση να το πετύχει κανείς.

Μεσαίωνας

Να δουλεύουμε περισσότερο και να ζητάμε λιγότερα, «συμβούλευσε» προχτές ο Κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Και πρέπει να ομολογήσουμε, ότι συμπύκνωσε με αξιοθαύμαστη ακρίβεια την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα, με τη μια ή την άλλη μορφή, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Και, βέβαια, δεν είπε ο άνθρωπος τι θα γίνεται ο συνεχώς και μεγαλύτερος πλούτος που θα παράγεται από την περισσότερη δουλιά των εργαζομένων και τις ακόμη λιγότερες απολαβές τους, αλλά θα το θεώρησε μάλλον αυτονόητο. Προφανώς, θα πηγαίνει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οπως γίνονταν και μέχρι σήμερα. Δηλαδή, για την πολύ μεγαλύτερη αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλωστε, αυτή είναι η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Μοιάζει όλο και περισσότερο με το Μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, για ένα κομμάτι ψωμί και οι κεφαλαιοκράτες, να μετράνε τα κέρδη τους...

Τα στοιχεία για τη φτώχεια και...

Αράδιαζε προχτές τα στοιχεία ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, λες και... ανακάλυψε την Αμερική. Το επίσημο ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας, για το 2003, ανέρχεται στο 21%. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους ηλικιωμένους, για τους οποίους το ποσοστό ανεβαίνει στο 28,1%, ενώ για τους ανέργους η κατάσταση γίνεται δραματική, αφού ένας στους τρεις (32,7%) ζει μέσα στη φτώχεια. Τα ίδια στοιχεία μαρτυρούν το μαρασμό της υπαίθρου. Ετσι στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό της φτώχειας εκτινάσσεται στο 42,1%! Στις μονογονεϊκές οικογένειες η φτώχεια ανέρχεται στο 34,5% και στις πολύτεκνες οικογένειες το 31,5%. Αυτά είπε ο κ. υπουργός.

Και, λοιπόν, γνωστά είναι όλ' αυτά και χιλιοδημοσιευμένα. Οπως είναι γνωστό ότι η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αφού παλεύουν καθημερινά με τη φτώχεια κι έχουν κάνει σύντροφό τους το «κάθε φέτος και χειρότερα».

Και ο συνολικά παραγόμενος πλούτος, που αυξάνεται τόσα χρόνια τώρα και, μάλιστα, με αξιοσημείωτους ρυθμούς, πού έχει πάει, κ. υπουργέ; Πάντως, αποκλείεται να εξαερώθηκε ή να εξαφανίστηκε. Αφού, αυξάνεται η φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων - όπως λένε ακόμη και τα επίσημα στοιχεία - τότε κάποιοι άλλοι συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη. Ετσι δεν είναι;

... η υποκρισία της κυβέρνησης

Βέβαια, ο υπουργός Απασχόλησης δεν ασχολείται με τέτοια ερωτήματα. Ούτε με το ερώτημα, ποια πολιτική, τόσα χρόνια τώρα, κάνει τους πολλούς φτωχούς ακόμη περισσότερους και φτωχότερους και τους λίγους πλούσιους ακόμη πλουσιότερους. Κι όπως καταλαβαίνετε, αυτό δε γίνεται τυχαία.

Ετσι, προχτές, αφού αράδιασε τα στοιχεία της φτώχειας, υποσχέθηκε την καταπολέμησή της, με τη συνέχιση και κλιμάκωση της ίδιας πολιτικής, που ευθύνεται για όλα όσα προαναφέρθηκαν. Βασικός άξονας «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε ο κ. υπουργός. Με άλλα λόγια, η πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, η συνεχής αύξηση των κερδών του, η συνεχής συμπίεση των μεροκάματων, των μισθών και των συντάξεων, το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και η εντεινόμενη καταλήστευσή τους (ακρίβεια, εμπορευματοποίηση Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, κλπ.).

Δε λέμε. Τα στοιχεία της φτώχειας προκαλούν ανατριχίλα. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν καθημερινά μέσα σε ανείπωτες στερήσεις και δυσκολίες. Ακόμα πιο ανατριχιαστικό, όμως, είναι το γεγονός, ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Και αποτελεί, βέβαια, μέγιστη υποκρισία, διγλωσσία και πολιτική απατεωνιά, να τα κάνει όλ' αυτά στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας.

Τα ... διευθετημένα

«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης» είναι ο νέος τίτλος διαλόγου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και φυσικά πρέπει να είναι ανόητος κανείς για να μην κατανοεί πού αποσκοπεί.

Αλλωστε, σε αυτήν τη χώρα τα πάντα επιλύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις «ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης», πόσο δε μάλλον οι εργασιακές σχέσεις. Ούτε, φυσικά, είναι τυχαίο ότι όλα αυτά ξεκινούν καλοκαιριάτικα.

Είναι πασιφανές ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις και κυρίως ο ΣΕΒ έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους με τέτοιες εξελίξεις και όχι μόνο γιατί σκέφτονται να νομιμοποιήσουν πρακτικές που ήδη εφαρμόζουν.

Είναι γνωστό ότι «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και έτσι οι διαθέσεις των εργοδοτών συνεχώς μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους ολοένα διευρύνονται. Μην απορήσετε, αν οι απαιτήσεις τους, εκτός από απαράδεκτες και αντεργατικές, γίνουν πλέον και εξοργιστικές, ακόμη και για την απλή λογική.

ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ κρατητήρια εντός πλοίων που πλέουν σε διεθνή ύδατα στον Ινδικό Ωκεανό διαθέτουν οι ΗΠΑ για τον «αντιτρομοκρατικό» τους αγώνα, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στον ΟΗΕ. Φυσικά, αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν.

Αλλωστε, το «κόλπο» είναι παλιότερο και το χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια ασιατικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες (με άλλα λόγια, πολυεθνικές που έχουν κάνει επενδύσεις σε ασιατικές χώρες), διαθέτοντας πλωτά εργοστάσια όπου δουλεύουν παιδιά και ανασφάλιστοι για ένα κομμάτι ψωμί.

Οταν, βέβαια, ο ΟΗΕ δεν μπορεί να συγκεντρώσει στοιχεία για τους κρατούμενους που υπάρχουν στο Γκουαντάναμο, καταλαβαίνετε τι καθεστώς ισχύει για τις πλωτές φυλακές, όπου οι τρόφιμοι θα θεωρούνται προφανώς ...εξαφανισμένοι.

Ισως ακούγεται κάπως σαν σενάριο νοσηρής φαντασίας όλο αυτό, όμως στους καιρούς μας είναι γνωστό ότι η (σκληρή) πραγματικότητα έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη φαντασία. Δυστυχώς προς το χειρότερο...

Μέσα Μαζικής Αποσιώπησης

Χιλιάδες κόσμου το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, συγκρότησαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μια μαχητική πολιτική συγκέντρωση, πρώτη απάντηση στη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ. Ομως, ούτε αυτοί, ούτε το μήνυμα που εξέπεμψε η παρέμβασή τους, υπήρξαν για μια μερίδα του Τύπου. Ούτε μια λέξη δεν εδέησαν να αφιερώσουν μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ) και άλλες μικρότερες (ΑΥΓΗ), που κατά τα άλλα πρωτοστατούν - υποτίθεται - στην άσκηση κριτικής στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη και δε θα είναι η τελευταία φορά που πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος, άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων, αποσιωπούνται ή διαστρεβλώνονται για να συκοφαντηθούν με μεγαλύτερη ευκολία. Τα Μέσα Ενημέρωσης που συνηθίζουν την πρακτική της επιλεκτικής ενημέρωσης δεν κάνουν τίποτα περισσότερο απ' αυτό που επιτάσσει ο ρόλος τους ως μοχλοί χειραγώγησης λαϊκών συνειδήσεων τις οποίες εθίζουν στην αδράνεια με ισχυρές δόσεις υποκουλτούρας, λειψής και στρεβλής πληροφόρησης μακριά από όσα «καίνε» την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Φυσικά θα ήταν αυταπάτη να πιστέψει κανείς πως ΜΜΕ που η ιδιοκτησία τους βρίσκεται στα χέρια επιφανών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, θα πρόβαλαν οτιδήποτε έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντά της. Απλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην προκειμένη, δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα, ομολογώντας ξεδιάντροπα πως δουλεύουν γι' αυτή και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ολα τα άλλα περί ανεξάρτητου και αδέσμευτου Τύπου είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Ενα παράδειγμα από την επικαιρότητα το αποδεικνύει. Πόσο φερέγγυος είναι ο Τύπος, ηλεκτρονικός και μη, που πριν μερικά χρόνια κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για το νόμο Ρέππα αλλά σήμερα υπερασπίζεται τη ΝΔ που τον εφαρμόζει, είτε κατήγγειλε τότε τη ΝΔ γιατί δεν τον ψήφιζε και σήμερα την καταγγέλλει γιατί τον εφαρμόζει...

Το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ. Εξού και δεν εναποθέτει σ' αυτά παρότι την απαιτεί, και σωστά, τη γνωστοποίηση στον λαό των θέσεων, των προτάσεων και της δράσης του. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την υποχρέωση των ΜΜΕ για την προβολή τους, υποχρέωση που πηγάζει και από το γεγονός ότι εκπέμπουν σε συχνότητες που ανήκουν στο δημόσιο. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να απαιτεί με κάθε τρόπο δημοκρατική ενημέρωση, αίτημα επιτακτικά αναγκαίο που το λαϊκό, εργατικό κίνημα πρέπει να συμπεριλάβει και να ιεραρχήσει ψηλά στο διεκδικητικό πλαίσιο της πάλης του, η εξέλιξη της οποίας μπορεί ίσως λίγο να δυσκολεύει αλλά δεν ανακόπτεται επειδή την αγνοούν συγκροτήματα και άσπονδοι φίλοι...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Υπερκέρδη από το εμπόριο Υγείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ρυθμό υπερδιπλάσιο του τζίρου και υπερτριπλάσιο του πληθωρισμού, αυξάνονται τα κέρδη μιας, από τις μεγαλύτερες ελληνικές ιδιωτικές, εταιρίας που κάνουν μπίζνες και με την Υγεία. Ο λόγος για το Ιατρικό Κέντρο Αθήνας, που χτες ανακοίνωσε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2005 ο τζίρος του αυξήθηκε κατά 13,8% και ανήλθε στα 53,2 εκατ. ευρώ (46,7 εκατ. ευρώ πέρσι). Στο ίδιο διάστημα, τα κέρδη της επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 37,6%!

Βέβαια, οι αξιόλογες (για τους μεγαλομετόχους του) επιδόσεις στην κερδοφορία του Ιατρικού Κέντρου Αθήνας, δε συμβαίνουν τυχαία. Πρώτα και κύρια, οφείλονται στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Πρόκειται για το σύνολο των πολιτικών ενίσχυσης του βαθμού εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας που θέσπισαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις τους ΠΑΣΟΚ. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο διατήρησε άθικτο αυτό το καθεστώς στο 16μηνο διακυβέρνησης που πέρασε από τις 7 Μάρτη 2004, αλλά ετοιμάζεται να το εμπλουτίσει με νέες ρυθμίσεις. Στόχος, εννοείται, η παραπέρα διεύρυνση της κερδοφορίας των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων και άλλων ομογενών επιχειρήσεων που επιδίδονται στο εμπόριο Υγείας, με την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και την ακόμη μεγαλύτερη καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων.

Είπε κανείς ότι το εμπόριο Υγείας δεν είναι κερδοφόρο;

«Μαλλιοτραβιούνται» στη Λάρισα

Οξύνονται οι εσωκομματικές κόντρες στην οργάνωση Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και ο απόηχος των τσακωμών φτάνει, καθημερινά, μέχρι και τα ΜΜΕ. Δημόσιες είναι, πλέον, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη συντονίστρια της Νομαρχιακής Οργάνωσης, Αγγέλα Βαγενά, και στη συντονίστρια της Δημοτικής Οργάνωσης, Σταυρούλα Γκούμα, «στα μαχαίρια» βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Χρ. Καφφές με τον πρώην νομάρχη Γ. Φλώρο κι αλληλοκατηγορίες εκτοξεύουν κι άλλα στελέχη.

Οι αντιπαραθέσεις έχουν, περισσότερο, προσωπικό χαρακτήρα, καθώς, μετά την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας και την ανάληψη της ηγεσίας του Κινήματος από τον Γ. Παπανδρέου, γίνεται ανακατανομή των κομματικών αξιωμάτων και τα στελέχη διαγκωνίζονται για να πάρουν κάποιο πόστο στον κομματικό μηχανισμό ή για να προωθηθούν σε θέσεις και κυρίως στην Αυτοδιοίκηση.

Η «μεγάλη γκρίνια», όμως, δεν οφείλεται μόνο στις προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών, αλλά και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν πάει καλά» στην περιοχή. Το Κίνημα δε βρίσκει αποδοχή και δεν έχει επιρροή στα λαϊκά στρώματα, που θυμούνται πώς κυβέρνησε κι αντιλαμβάνονται ότι ως αντιπολίτευση βοηθάει την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική και να προχωρήσει στη σφοδρή επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Περί υπογεννητικότητας

Για άλλη μια χρονιά μειώθηκε ο μαθητικός πληθυσμός της χώρας και, μάλιστα, παρά την ενίσχυσή του από παιδιά μεταναστών, που ζουν στη χώρα μας, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Κι αμέσως, ορισμένοι... πονηροί έσπευσαν να βρουν την αιτία: Συνεχίζεται και, ίσως, ενισχύεται η υπογεννητικότητα λένε. Κι από κοντά, έρχονται οι γνωστές σκέψεις και εκτιμήσεις: Θα έχουμε προοπτικά παραπέρα μείωση του εργατικού δυναμικού και, επομένως, των ασφαλισμένων, ενώ, την ίδια στιγμή, θα συνεχίσει να μεγαλώνει το όριο ζωής και θα έχουμε αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Αρα, χρειάζονται ακόμη τολμηρότερα και γενικότερα μέτρα για το ασφαλιστικό, κλπ., κλπ.

Οχι, οι... πονηροί δεν ασχολούνται με τις αιτίες της υπογεννητικότητας. Ούτε κάνουν τον κόπο, να ρωτήσουν ένα νέο λαϊκό ζευγάρι, αν θέλει να κάνει παιδιά και ποιοι παράγοντες το αποτρέπουν. Δεν ασχολούνται, επίσης, με τη γενικότερη εικόνα. Για παράδειγμα, με το γεγονός, ότι ο παραγόμενος συνολικά πλούτος είναι πολύ περισσότερος από ποτέ άλλοτε. Για τους... πονηρούς, είναι δοσμένη η μοιρασιά αυτού του πλούτου. Πρέπει να μεγαλώνει συνεχώς το μερίδιο των λίγων κεφαλαιοκρατών και να μικραίνει το μερίδιο των πολλών, των εργαζομένων και του λαού. Αυτά τα πράγματα δεν τα βάζουν ποτέ σε συζήτηση. Αλλωστε, κάτι τέτοιο, θα βρίσκονταν σε πλήρη και ριζική αντίθεση με την προωθούμενη ανταγωνιστικότητα.

Οι εκλογές στο Ιράν

Το Ιράν είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου μεταξύ αυτών του ΟΠΕΚ και η οικονομία παρουσίασε πέρυσι ανάπτυξη κατά 6,7% περίπου. Παρ' όλ' αυτά, όμως, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία είναι σχετικά υψηλή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Γεγονός, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα, όπου το 70% του πληθυσμού είναι κάτω από 30 χρόνων. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το πλουσιότερο 20% των Ιρανών απολαμβάνει το 50% των συνολικών εισοδημάτων, ενώ το φτωχότερο 20% εισπράττει μόνο το 5,8%.

Σημειώνουμε τα στοιχεία αυτά, γιατί, μάλλον, έπαιξαν έναν σοβαρό - στον έναν ή άλλο βαθμό - ρόλο στην πρόσφατη εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, στη θέση του Προέδρου της χώρας, παρότι σχεδόν όλοι πρόβλεπαν τη νίκη του «μεταρρυθμιστή» Ραφσαντζανί. Σε συνδυασμό, βέβαια, με το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Αχμαντινεζάντ, που υποσχόταν την ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των φτωχών. Τώρα, αρκετοί αναρωτιούνται εάν θα πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του. Πέρα απ' αρκετά άλλα - θα λέγαμε εμείς - ο καπιταλισμός κρατεί καλά στο θεοκρατικό Ιράν και, βέβαια, δεν ανατρέπεται με... προεκλογικές υποσχέσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρίσιμη αναμέτρηση

Κάθε μέρα η κυβέρνηση ανοίγει και ένα καινούριο μέτωπο ενάντια στους εργαζόμενους. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία, με την οποία θάβονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακινεί συνολικά ζήτημα Ασφαλιστικού, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης ανοίγει και το εργασιακό (κόστος υπερωριών, διευθέτηση χρόνου εργασίας, οχτάωρο).

Γίνεται φανερό ότι η επίθεση του κεφαλαίου βαθαίνει, αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, δεν εξαιρεί κανέναν και καμία πλευρά της κοινωνικής ζωής (δημόσια ασφάλιση, εισόδημα, εργασία). Απ' αυτή την άποψη, κάθε απεργία, κάθε αγώνας, κάθε κινητοποίηση, αναγκαστικά δεν μπορεί παρά να παίρνει χαρακτηριστικά γενικότερης ταξικής αναμέτρησης. Να φέρνει τους εργαζόμενους, ολόκληρη την εργατική τάξη, απέναντι στην τάξη των καπιταλιστών, αλλά και στην κυρίαρχη πολιτική που ασκούν και προπαγανδίζουν για λογαριασμό της τα κόμματα - υπηρέτες της.

Ακριβώς, με αυτή τη λογική, με αυτή την επιδίωξη, δίνουν τη μάχη της απεργίας σήμερα οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο των οικοδόμων, αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτή την προοπτική δουλεύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και για τις κινητοποιήσεις για το ωράριο και στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 6 και 7 Ιούλη, αντίστοιχα. Γι' αυτό σήμερα, είναι κρίσιμο, να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων: Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με απεργούς. Κανένας οικοδόμος να μην πάει στο γιαπί και στο εργοτάξιο. Κανένας εργάτης να μη χτυπήσει κάρτα στους δήμους. Αναγκαστικά, οι απεργίες αυτές, οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τον Ιούλη, βαραίνουν στη ζυγαριά της συνολικής αναμέτρησης με την πλουτοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική. Με δεδομένη τη στάση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις ταξικές δυνάμεις πέφτουν τεράστιες ευθύνες. Εκ των πραγμάτων, οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, πρέπει να σηκώσουν όλο το βάρος της ταξικής αναμέτρησης. Να τραβήξουν μπροστά. Να κινητοποιήσουν, να πείσουν και να εμπνεύσουν ευρύτερα τμήματα εργαζομένων. Να γιατί και σήμερα και αύριο, κάθε μέρα, κάθε κινητοποίηση, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Οι σημερινές κινητοποιήσεις, οι σημερινές απεργίες, είναι αγώνας για όλους τους εργαζόμενους.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, προβάλλει η ανάγκη, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε κοινό βηματισμό, να σηκώσουν μετερίζι αντίστασης. Να βγουν στον αγώνα, συντεταγμένα, μαχητικά, με όλο το οπλοστάσιό τους, με όλες τις διεκδικήσεις τους. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αν δε βάλλει κατά του πυρήνα της, αν δεν αμφισβητεί, ευθέως, τα κέρδη, την ανταγωνιστικότητα, την «ανάπτυξη» των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, κάθε αγώνας, κάθε κινητοποίηση είναι μέρος της συνολικότερης αναμέτρησης. Γίνεται ταξικός πόλεμος. Σε αυτόν τον πόλεμο, η απεργία σήμερα των οικοδόμων, των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αύριο των εμποροϋπαλλήλων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη γενικότερη αντεπίθεση της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ