Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραμένουν οι ευθύνες

Γρηγοριάδης Κώστας

Δυστυχώς, για την κυβέρνηση, η προχτεσινή δημοσιοποίηση από τον υπουργό Μεταφορών της επιστολής του Ακρ. Τσολάκη, με τα πρώτα επίσημα στοιχεία και συμπεράσματα για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό, δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες της. Δεν μπορεί να παραγράψει τη μέχρι σήμερα τακτική των «διαρροών» και της καλλιέργειας σύγχυσης. Προχτές, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων, κ. Τσολάκης, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει ταυτοποίηση του αίματος, που βρέθηκε στο πηδάλιο του μοιραίου «Μπόινγκ» και, επομένως, κανείς δε γνωρίζει σε ποιον ανήκει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως, η αστυνομία διοχέτευε «επισήμως» την πληροφορία ότι το αίμα ανήκει στον Κύπριο φροντιστή Προδρόμου, γεγονός το οποίο έχει αποδειχθεί με «ταυτοποίηση» του DNA. Πολλά και διάφορα λέγονται, επίσης, για την πορεία του «Μπόινγκ» στον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών, όπως και για το ρόλο των ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων. Και, όμως, δέκα ολόκληρες μέρες μετά την τραγωδία, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα, ούτε την ακριβή πορεία του μοιραίου αεροπλάνου, όπως αυτή καταγράφηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε τους διαλόγους των χειριστών των «F-16» και των «Mirage» ή τις καταθέσεις τους.

Δικομματισμού «βίοι παράλληλοι»

«Η αριστερή ρητορεία που εξέφραζε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία τελείωσε. Σήμερα βλέπουμε το δεξιό της πρόσωπο». Η δήλωση ανήκει στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου και έγινε στη «Βραδυνή της Κυριακής». Εμείς, απλώς, να συμπληρώσουμε ότι η αντιλαϊκή πολιτική και πρακτική που εφάρμοζε προεκλογικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τελείωσε. Σήμερα, βλέπουμε το αντίστοιχο, με το προεκλογικό της ΝΔ πρόσωπο της «αριστερής ρητορείας»...

Εισιτήριο για... περπάτημα

Τελικά, σε λίγο, δεν αποκλείεται να απαγορεύεται και η βόλτα στους χώρους των σταθμών του Μετρό χωρίς να έχεις βγάλει εισιτήριο, ακόμα κι αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις το μετρό! Το περιστατικό που παραθέτουμε παρακάτω συνέβη προχτές 22 Αυγούστου στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Οπως λοιπόν μας ενημέρωσε η αναγνώστριά μας Ε.Π., ξεκίνησε από το σταθμό του Πειραιά για να πάει στη Δάφνη, με ενδιάμεσο σταθμό την Ομόνοια. Εβγαλε το αναγκαίο φοιτητικό εισιτήριο (40 λεπτά του ευρώ) με το οποίο θα μπορούσε να κινηθεί από Πειραιά προς Δάφνη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μιας ώρας. Οταν έφτασε στην Ομόνοια, γυναίκα ελεγκτής της ζήτησε το εισιτήριο για να το ελέγξει. Σημειώνουμε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το τρένο από την αφετηρία του Πειραιά είχε ήδη πραγματοποιήσει καθυστέρηση τέτοια που στο μεταξύ είχε εκπνεύσει το χρονικό όριο του εισιτηρίου... Η ελεγκτής αφού έκανε συστάσεις επειδή το φοιτητικό πάσο της επιβάτριας είχε λήξει (σ.σ. μάλλον δεν ήταν ενημερωμένη ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έχουν «ανοίξει» ακόμα) ήταν έτοιμη να κόψει για το λόγο αυτό κλήση. Λόγω των διαμαρτυριών έφτασε στο χώρο του ελέγχου ο προϊστάμενος και έλεγξε ο ίδιος το φοιτητικό εισιτήριο και, τελικά, παραδέχτηκε, ότι η Ε.Π. είχε δίκιο που διαμαρτυρόταν. Η ιστορία όμως δεν έληξε εκεί...

«Ετσι είναι»...

Θεωρώντας, ίσως, ότι έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κοπεί κλήση, ο προϊστάμενος εφηύρε το εξής απίστευτο σενάριο. Το εισιτήριο - λέει - είχε λήξει και ήταν άκυρο... Και μπορεί, βέβαια, να είχε περάσει η μία ώρα ισχύος του εισιτηρίου, αλλά υπήρχε μια βασική λεπτομέρεια ακόμη: Η Ε. Π. δεν είχε επιβιβαστεί καν σε βαγόνι! Οταν, λοιπόν, ρώτησε τους ελεγκτές, «καλά, αν ήθελα να κάνω μια βόλτα να δω το μετρό, θα έπρεπε να έχω εισιτήριο;», της απάντησαν: «Τι να κάνουμε, έτσι είναι...». Ετσι, της έκοψαν, τελικά, κλήση ύψους 16 ευρώ. Το χαράτσωμα σε όλο του το μεγαλείο...

ΥΓ: Θυμόμαστε, όταν εγκαινιάστηκε το μετρό της Αθήνας, τις φανφάρες και τις κορόνες του τότε πρωθυπουργού, υπουργών και διαφόρων παρατρεχάμενων, που καλούσαν τον κόσμο να επισκεφτεί και να χαρεί το «μεγάλο επίτευγμα». Πού να φανταστούν οι δύσμοιροι επιβάτες ότι μερικά χρόνια αργότερα θα τους έβαζαν χαράτσι ακόμα και για το περπάτημα στις αποβάθρες...

Πλατύ κάλεσμα στη μεγάλη γιορτή

Η μεγαλύτερη ετήσια νεολαιίστικη πολιτική γιορτή, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή», καλεί φέτος τους νέους και τις νέες να μάθουν την αλήθεια, να αλλάξουν τον κόσμο. Καλεί τη νεολαία να αναζητήσει, να παλέψει για να μάθει την αλήθεια που της κρύβουν, να μάθει την αλήθεια για τον κόσμο και την κίνησή του, για την ιστορία, τον καπιταλισμό και το νεκροθάφτη του, την εργατική τάξη, την αλήθεια για το σοσιαλισμό. Και πρέπει να παλέψει η νεολαία για να μάθει αυτή την αλήθεια, που η άρχουσα τάξη εξαφανίζει από τα σχολικά βιβλία, λογοκρίνει από τα μέσα ενημέρωσης, επιμελημένα προσπαθεί να την κρύψει από κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι ήταν πάντα ένα πλατύ βήμα διαλόγου της ΚΝΕ με τη νέα γενιά, σε όλη τη χώρα, για ό,τι απασχολεί τους νέους και τις νέες, για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την ανάγκη να αντεπιτεθεί ο λαός και η νεολαία, να πάρουν στα χέρια τους το παρόν και το μέλλον τους. Φέτος αυτός ο διάλογος αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς το φθινόπωρο, μετά την κορύφωση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τη δράση του για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ. Το ΚΚΕ βάζει στο επίκεντρο της προσοχής του τα προβλήματα της νέας γενιάς, συζητά, μελετά και προσαρμόζει τη δράση του στη νεολαία, καθώς η πλειοψηφία της, είτε από καταγωγή είτε από θέση ανήκει στην εργατική τάξη και δεν μπορεί παρά να είναι βασική συνιστώσα του επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Το Φεστιβάλ ως κατεξοχήν νεανικός θεσμός μπορεί να δώσει αφορμή και ώθηση στη συζήτηση για τη νέα γενιά μπροστά στη Συνδιάσκεψη. Οι εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών, η πολιτεία του Φεστιβάλ που θα στηθεί από τις 15 έως και τις 18 Σεπτέμβρη στο γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, στα Ιλίσια, αναμένεται να συγκεντρώσουν για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες νέους επισκέπτες, νέους κάθε ηλικίας που θα αναζητήσουν στο πρόγραμμά του ουσιαστική ψυχαγωγία και ταυτόχρονα θα προβληματιστούν και θα συζητήσουν για το περιεχόμενό του, το πολιτικό του μήνυμα.

Ηδη τα πρώτα ραντεβού έχουν κλειστεί. Η προκήρυξη με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κυκλοφορεί χέρι με χέρι σε στέκια νεολαίας και χώρους δουλιάς. Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες στο Λεκανοπέδιο οργανώνουν καθημερινά εξορμήσεις με το εισιτήριο στο χέρι, ντύνουν την Αθήνα με τα πανό και τις αφίσες του Φεστιβάλ. Χωρίς τη θηλιά των χορηγών και του μάρκετινγκ, προπαγανδίζουν μόνοι τους τη δική τους γιορτή και το επόμενο διάστημα αυτή η μάχη θα ενταθεί. Το εισιτήριο θα φτάσει παντού. Γιατί μπορεί 31 χρόνια τώρα οι νέοι να γνωρίζουν το Φεστιβάλ, αλλά είναι αναντικατάστατο το προσωπικό κάλεσμα σ' αυτή τη συνάντηση της νεολαίας με την ΚΝΕ, με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Τα ... συμπραττόμενα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ, το είπε χτες ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος ότι η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε σύμπραξη με ιδιώτες για την ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης. Μήπως ...πρώην ΔΕΚΟ δεν είναι και αυτή; Πώς να εξαιρεθεί;

Το γεγονός πως ένας τέτοιος οργανισμός αφορά άμεσα την ενημέρωση του κόσμου, ουδόλως ενδιαφέρει τους κυβερνώντες. `Η, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, τους ενδιαφέρει, αλλά από άλλη σκοπιά.

Πρώτον, για να τον χρησιμοποιούν, όπως και οι προηγούμενοι, με στόχο τη μαζική χειραγώγηση των συνειδήσεων. Και δεύτερον, για να επιβάλλουν στα λαϊκά στρώματα ακόμη μεγαλύτερα χαράτσια, για την «ανάπτυξη της ΕΡΤ»...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ όσοι βρίσκονται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ανακοίνωσαν την ενοικίαση κρεβατιών εντατικής θεραπείας από ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τις ανάλογες και μεγάλες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Μας λένε, φυσικά, ότι το μέτρο είναι προσωρινό και πως στις κυβερνητικές προτεραιότητες βρίσκεται η λειτουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε δημόσια νοσοκομεία. Οι πάντες, όμως, ξέρουν ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Ιδίως, όταν οι πρακτικές «σύμπραξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν στο παρελθόν (και όπως φαίνεται και στο μέλλον) αποδειχτεί ιδιαίτερα κερδοφόρες για τους δεύτερους.

Αλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 419 κρεβάτια ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά τα 150 βρίσκονται σε αχρηστία, παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένα, γιατί οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τους.

ΠΟΝΗΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ « Βίβλος αναξιοπιστίας» ετοιμάζει, όπως διαβάζουμε, το ΠΑΣΟΚ για ν' αποτελέσει την ...αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής του.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εν ολίγοις δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θα μας προκύψει ως το κόμμα ...της αξιοπιστίας και αυτόν το ρόλο θα διεκδικήσει, όσο κι αν ακούγεται αυτό αστείο...

Μάλλον ξεχνούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πόσο κόσμο έχουν κοροϊδέψει με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, για να συνεχίζουν και τα δυο κόμματα να υιοθετούν τέτοιου είδους επικοινωνιακά κολπάκια.

«Κλέφτες» αγροτικού μόχθου

Γρηγοριάδης Κώστας

Για άλλη μια χρονιά οι ντόπιοι εμποροβιομήχανοι και τα παραρτήματα των πολυεθνικών ρίχνουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές παραγωγού. Ετσι φέτος οι εξευτελιστικές τιμές, στα ροδάκινα, στην ντομάτα, στη σταφίδα γίνονται ακόμα πιο εξευτελιστικές. Και δεν υπάρχουν και οι περσινές δικαιολογίες για υπερπαραγωγή, αφού στο σιτάρι - για παράδειγμα - όπου η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30% περίπου, οι έμποροι δεν εκδηλώνουν κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον, επιδιώκοντας να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά την τιμή.

Η κατάσταση αυτή δε θα έχει σταματημό όσο θα υπάρχουν οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ, οι σχετικές συμφωνίες του ΠΟΕ και οι κερδοσκοπικοί νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς. Υπό αυτές τις συνθήκες εμποροβιομήχανοι και πολυεθνικές θα συνεχίσουν να ποδοπατούν τους αγρότες, πρώτα και κύρια τους μικρομεσαίους και θα καταληστεύουν το μόχθο τους. Και όπως δείχνουν τα πράγματα το κακό θα συνεχιστεί και θα ενταθεί προς το χειρότερο τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και των λεγόμενων αποσυνδεμένων επιδοτήσεων. Γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες, και μικρότερες επιδοτήσεις και χαμηλότερες τιμές θα παίρνουν, και η εκμετάλλευσή τους θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, μέχρι να πεταχτούν τελικά εκτός παραγωγής και εκτός των χωραφιών τους.

Τι θα κάνει;

«... Και, δεύτερον, ήρθε η ώρα για να αντιληφθούν όλοι οι της πέραν του ΠΑΣΟΚ Αριστεράς ότι, καλώς ή κακώς, τα κόμματα (που με περιφρόνηση αποκαλούν "αστικά"...) δεν είναι όλα τα ίδια. Η Δεξιά έχει και ιστορία και παράδοση. Αλλοι δεν έχουν μνήμη - ήθελές τα κι έπαθές τα!».

Αυτά λέει το χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Βήματος» με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση της εκλογής δημοτικών αρχόντων που συγκεντρώνουν την πρώτη Κυριακή σχετική πλειοψηφία (42% και πλέον). Και παρότι καταλαβαίνουμε πως ο αποδέκτης του σχολίου δε βρίσκεται κατά Περισσό μεριά, θέλουμε να θέσουμε ένα ερώτημα στο σχολιογράφο: Ακόμη κι αν «οι της πέραν του ΠΑΣΟΚ Αριστεράς» κάνουν το χατίρι του σχολιογράφου, τι θα κάνει με το μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του λαού, που λέει απόλυτα δικαιολογημένα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδια, όπως φανερώνει και η δημοσκόπηση, που δημοσιεύει τις μέρες αυτές το «Βήμα»;

ΥΓ: Οχι, καθόλου δε μας εκπλήσσει η υποστήριξη του «Βήματος» -όπως αυτή εκφράζεται στο χτεσινό άρθρο του αρχισυντάκτη του - στο προωθούμενο από την κυβέρνηση αντιδημοκρατικό εκλογικό μέτρο. Οπως δε μας εξέπληξε και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Για να μην ξεχνιόμαστε...

Διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, επειδή η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιβάλλει «ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα παρακρατήσεων» στις ενισχύσεις που δίδονται στους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους, τονίζοντας, με πολύ ...αυστηρό ύφος, ότι οι παρακρατήσεις αυτές οδηγούν σε σημαντική πτώση του αγροτικού εισοδήματος. Μόνο που όλες αυτές τις πολύ σωστές παρατηρήσεις, η ηγεσία της ΓΕΣΑΣΕ άργησε κατά δύο χρόνια να τις κάνει. Διότι, όταν το καλοκαίρι του 2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπερψήφιζε στις Βρυξέλλες αυτές τις αποφάσεις - τμήμα της νέας ΚΑΠ - οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ απλώς ...χειροκροτούσαν. Για να μην ξεχνιόμαστε, κιόλας...

Πτώσεις

«Αν περνούσε από το χέρι μου θα έβαζα λουκέτο και θα την ενταφίαζα. Κλέβεις μια φραντζόλα από τον φούρνο; E, τότε σε μπουζουριάζουν στο Τμήμα και σε πλακώνουν οι μπάτσοι. Παίρνεις στον τάφο 121 νοματαίους; E, τότε εξακολουθείς να ίπτασαι καμαρωτός καμαρωτός στους γαλάζιους αιθέρες της Κύπρου και της Ελλάδας. Με τόσα περιστατικά βλαβών, τόσες καταθέσεις ειδικών και τόσες μαρτυρίες επιβατών, η Helios θα έπρεπε να είχε καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να είστε βέβαιοι: Αν οι πτώσεις δεν κατέληγαν σε μοιραίες τραγωδίες, αν - ας πούμε - μοναδική συνέπεια είχαν αόρατες καρκινικές επιπτώσεις όπως τα κινητά, τότε τα αεροπλάνα θα έπεφταν σαν τις μύγες. Στον μονόδρομο της κερδοσκοπίας και τον ίλιγγο του ανταγωνισμού δεν υπάρχει η παραμικρή προστασία. Ακόμα και τα παιδιά τους να θυσιαστούν στον βωμό της απληστίας και της κερδοφορίας. Τα λίγα λεφτά βγαίνουν με κόπο, μόχθο, ιδρώτα. Τα πολλά, τα πάρα πολλά, συνήθως, με έγκλημα!» Του Δημ. Δανίκα από τη «στήλη άλατος» των χτεσινών «Νέων».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να ξηλωθούν κάμερες και άλλοθι

Δημοσιοποιήθηκε προχτές η απόφαση της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» που ανοίγει το δρόμο, ώστε οι κάμερες της Αστυνομίας να χρησιμοποιούνται και για άλλους «σκοπούς», πέραν της διαχείρισης της κυκλοφορίας. Από αυτήν την απόφαση και το πώς πάρθηκε προκύπτουν δυο κύρια συμπεράσματα. Πρώτον, ουδέποτε οι μηχανισμοί καταστολής - και οι κυβερνήσεις που στηρίζουν - ήθελαν τις κάμερες μόνο για το κυκλοφοριακό. Ως πρόσχημα το χρησιμοποίησαν ώστε αργότερα να επεκτείνουν τη δράση τους στην επιτήρηση του λαϊκού κινήματος και των αγώνων του ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Αυτό αποδεικνύεται π.χ. με τα όσα ζήτησε η ΕΛ.ΑΣ. από την «Αρχή». Δηλαδή να νομιμοποιηθεί η χρήση των καμερών «κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων ή συναθροίσεων» ή στη «διαχείριση σοβαρών περιστατικών ασφάλειας και κρίσεων», στην «προστασία ευπαθών στόχων (δημοσίων κτιρίων, πρεσβειών κλπ.)» κλπ. `Η να νομιμοποιηθεί «η δυνατότητα προσωρινής άρσης της απαγόρευσης που αφορά την αλλαγή της οπτικής γωνίας λήψης και την απόκρυψη εικόνας της εισόδου ή του εσωτερικού κατοικιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν ειδικής αδείας της Αρχής». Σημειωτέον ότι αυτά ήδη γίνονται και το πρόβλημά τους είναι το πώς θα δοθεί μια επίφαση νομιμότητας. Αλλωστε πολλοί μαζικοί φορείς καταγγέλλουν ότι σε διαδηλώσεις τους οι κάμερες στρέφονται στην πορεία εστιάζοντας σε πρόσωπα. Γι' αυτές τις καταγγελίες υποτίθεται ότι η «Αρχή» ξεκίνησε έρευνα, για την πορεία της οποίας όμως ουδέν ακούστηκε.

Δεύτερο κύριο συμπέρασμα είναι ο πραγματικός ρόλος της «Αρχής» και κάθε τέτοιας «ανεξάρτητης» υπηρεσίας. Επί μήνες Ομοσπονδίες και Κινήσεις, της ζητούν να μην παρέχει άλλο άλλοθι για την παραβίαση όσων υποτίθεται ότι προστατεύει. Ποια ήταν η «απάντησή» της; Στις 2/8/2005 με βαρύγδουπη ανακοίνωση επαιρόταν ότι «απορρίπτει το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. για επέκταση της λειτουργίας του συστήματος για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πέραν αυτού της διαχείρισης της κυκλοφορίας». Ωσπου καθαρογράφτηκε η απόφαση για να φανεί ότι δεν έλεγε δα όλη την αλήθεια... Καθότι «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση έκτακτης και ειδικής ανάγκης, να επιτραπεί η χρήση δεδομένων για άλλο σκοπό», συμπληρώνοντας κάποιες εύηχες προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα το επιτρέψει. Προϋποθέσεις που τελικά μένουν στα χαρτιά της καθώς η εμπειρία της ΕΕ και της καλλιεργούμενης «τρομο-υστερίας» αποδεικνύει ότι άπαξ και ανοίξει η κερκόπορτα στην προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων, δύσκολα κλείνει. Ειδικά από μια υπηρεσία που είτε δε θέλει, είτε δεν μπορεί. Εξ ου και στην τωρινή της απόφαση ζητά την αφαίρεση 32 καμερών που δεν πληρούν τις «προϋποθέσεις» που έχει θέσει στη λειτουργία τους. Πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς κάμερες των οποίων την αφαίρεση ζητούσε και στις 24/11/2004. Μέσα σε εννιά μήνες δεν μπόρεσε ή δε θέλησε πραγματικά, ούτε 32 κάμερες να απομακρύνει.

Απέναντι σε όλα αυτά, τους μηχανισμούς καταστολής και τις νομιμοποιητικές «ανεξάρτητες» «Αρχές» τους, μια είναι η απάντηση, χωρίς περιστροφές και αποπροσανατολισμούς: Αποκαθήλωση όλων των ηλεκτρονικών χαφιέδων τώρα, με κινητοποίηση κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικού ανθρώπου προς αυτή την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ