Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλοτσοπατινάδα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν ήταν η βροχή η αιτία της χτεσινής κλοτσοπατινάδας μεταξύ του υπεύθυνου του Τομέα Υγείας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, και του υπουργού Υγείας, Νικ. Κακλαμάνη, αλλά ο διαγκωνισμός τους σε μια γλίσχρα προσπάθεια να επιδείξουν κοινωνικό προσωπείο.

Πήγε, λοιπόν, ο Βενιζέλος στο Αττικόν Νοσοκομείο και παραπονέθηκε γιατί δεν τον υποδέχτηκε ο διοικητής του νοσοκομείου, ενώ στις δηλώσεις του τα 'ριξε στην κυβέρνηση που δεν προσλαμβάνει προσωπικό, δε δίνει λεφτά για τις εφημερίες, κλπ. Ακολούθησε αμέσως απάντηση του Νικ. Κακλαμάνη απ' τα Χανιά - όπου διαπίστωσε ότι πάει καλά και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση - με την οποία χαρακτήρισε τον Βενιζέλο μεγαλοαστό πολιτικό, ενώ τον ευχαρίστησε γιατί ενώνει και τη δική του φωνή (ο Βενιζέλος) για το θέμα της χρηματοδότησης.

Ακολούθησαν τρεις ακόμα δηλώσεις: Μία του Βενιζέλου, μία του Κακλαμάνη και μία του διοικητή του Αττικού Νοσοκομείου, Νίκου Ηλιάδη, για το ...τελετουργικό της επίσκεψης Βενιζέλου.

Ούτε κιχ για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και τα χαράτσια στις τσέπες των ασθενών, για τα οποία είναι υπεύθυνοι το ίδιο και οι δυο τους. Κούφια αντιπαράθεση, δηλαδή, στο όνομα της υγείας του ελληνικού λαού.

Γυρίστε την πλάτη και στους δυο, αν θέλετε να προστατέψετε την υγεία σας.

Κλεψιές και ... προβολές

Πριν από έναν και πλέον μήνα, σε τούτη τη στήλη και με αφορμή σχετική καταγγελία Λαρισαίου σε βάρος του πολυκαταστήματος «Καρφούρ», που εδρεύει στην πόλη, αναφερθήκαμε στις κλεψιές που γίνονται ανάμεσα στο ράφι και στο ταμείο των μεγάλων σούπερ - μάρκετ. Εκείνο το δημοσίευμα του «Ρ» δε φαίνεται να κίνησε το ενδιαφέρον των αρμόδιων υπηρεσιών, ούτε και των άλλων ΜΜΕ. Το ίδιο θέμα ξανάρθε, αυτές τις μέρες, στη δημοσιότητα, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σχετικών ελέγχων της Νομαρχίας Αθήνας. Κι έγινε «πρώτο θέμα» στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια.

Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι σοβαρό, αλλά ούτε άγνωστο, ούτε πρωτοφανές είναι. Αν προβάλλεται, τώρα, μ' αυτόν τον τρόπο, οφείλεται, εν πολλοίς και στο γεγονός ότι έτσι προβάλλονται και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση - όπως ο νομάρχης Αθήνας κ.ά. - τα οποία χρειάζονται αυτήν την προβολή, καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές...

Νέο φορο-χαράτσι;

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στη χτεσινή «Καθημερινή» και αφορούσε στην ηλεκτρονική καταγραφή από το υπουργείο Οικονομίας όλων των ακινήτων, που κατέχουν οι Ελληνες, με βάση την επεξεργασία των φετινών Ε9. Στη δημιουργία, δηλαδή, ενός ηλεκτρονικού και πλήρους περιουσιολογίου, για όλη τη χώρα. Κι αφού, απαριθμούσε και εξηγούσε αναλυτικά τα οφέλη που θα προκύψουν από την καταγραφή αυτή, στις σχέσεις του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες και, ιδιαίτερα τις φορολογικές αρχές, κάπου στα «ψιλά» υπήρχαν και δυο ενδιαφέρουσες ειδήσεις: Η πρώτη έχει ξαναδημοσιευτεί και αφορά στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Η δεύτερη, όμως, δεν έχει ξαναδεί το φως της δημοσιότητας και αφορά στη θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου, με την επωνυμία «φόρος κατοχής».

Προφανώς και εφόσον είναι έγκυρες και ακριβείς οι πληροφορίες του ρεπορτάζ, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή ενός νέου χαρατσιού σε όλους τους ενήλικες - τουλάχιστον - Ελληνες πολίτες, αφού σχεδόν όλοι κατέχουν κάποια ιδιοκτησία, ασχέτως της αξίας που αυτή αντιπροσωπεύει. Να, λοιπόν, που η συμπλήρωση και συγκέντρωση των Ε9 δεν είχε, ως μόνο σκοπό, την επιβολή ΦΠΑ στην οικοδομή και όλα όσα υπόλοιπα έλεγαν οι κυβερνώντες...

Αμπελο-αδιέξοδα...

Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας επιχειρεί να «κουκουλώσει» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τη μία ανακοίνωσε μείωση των ορίων στρεμματικών αποδόσεων για τη σταφίδα (σουλτανίνα και κορινθιακή) και παράλληλα για λόγους εντυπώσεων ταχύτητας... ανακοίνωσε ότι η προκαταβολή του 50% της ενίσχυσης για την απόσταξη κρίσης, ενός μικρού μέρους της περσινής παραγωγής κρασιού, θα γίνει μέσω δανείου της ΑΤΕ.

Το πρόβλημα, όμως, βρίσκεται στο γεγονός πως οι τιμές σε σταφίδα, κρασοστάφυλα και επιτραπέζια σταφύλια είναι εξευτελιστικές, ως αποτέλεσμα των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ και των νόμων της ελεύθερης αγοράς, που με ευλάβεια τηρεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Και αποφάσεις του τύπου μείωσης της στρεμματικής απόδοσης των ορίων στη σταφίδα, δε θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τους σταφιδοπαραγωγούς... Ούτε, βέβαια, οι όποιες ενισχύσεις για την απόσταξη κρίσης στο κρασί, τις οποίες θα πάρουν οι οινοποιοί - αποσταγματοποιοί, για να πληρώσουν το κρασί που απέσταξαν, συνεπάγονται κάποια ιδιαίτερη ωφέλεια για τους παραγωγούς κρασοστάφυλων. Μάλιστα, σε καμία περίπτωση η απόσταξη κρίσης δεν απέφερε καλύτερες τιμές στα κρασοστάφυλα, όπου διαδιδόταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Πάντως, όσοι θεωρούν ότι τους ικανοποιούν τέτοια μέτρα ή ημίμετρα, ας αναλογιστούν τα επακόλουθα και για φέτος και για τα επόμενα χρόνια...

Πολιτική ενίσχυσης των κερδών

Η αβάσταχτη ακρίβεια και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, που έχουν πάρει τη μορφή λαίλαπας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των εισοδημάτων σε επίπεδα που δεν είναι δυνατό να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους μια αξιοπρεπή διαβίωση, σκιαγραφούν την καθημερινότητα των λαϊκών νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή μια χούφτα μονοπώλια, ντόπια και ξένα, μετρούν κέρδη, που συνεχώς αυξάνονται από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Που, σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, από τη μια μεριά ενισχύει τους επιχειρηματίες προκειμένου να θησαυρίζουν καταληστεύοντας τα λαϊκά εισοδήματα και από την άλλη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα εφαρμόζει όλο και πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα.

Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούν συστηματικά να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι δυνατό να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Δηλαδή, από τη μια μεριά να δίνουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες όλα τα μέσα που απαιτούν, προκειμένου να συσσωρεύουν πλούτο, από τη δουλιά των εργαζομένων, και από την άλλη να ...προστατεύουν τα εισοδήματα των τελευταίων. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, αυτά τα δύο δε συμβιβάζονται. Η πολιτική εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Επομένως, ή τα κέρδη για τις επιχειρήσεις θα ενισχύει ή θα στηρίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Δε γίνεται να 'χεις και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Και η κυβέρνηση είναι σταθερά με τη μεριά των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οπως και όλες οι προηγούμενες - του ΠΑΣΟΚ - έτσι και η τωρινή κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο τις ευθύνες για τα αδιέξοδα που με όλο και μεγαλύτερη ένταση αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Με τους όρκους πίστης στην «ελεύθερη αγορά» και στον «ανταγωνισμό» δίνει το σύνθημα για τις ανατιμήσεις δίνοντας αέρα στα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα υπόλοιπα είναι μόνο για αποπροσανατολισμό και στάχτη στα μάτια. Οι λεονταρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου για την αγορά υπουργείου Ανάπτυξης περί «αδιάλλακτης» στάσης απέναντι στους κερδοσκόπους είναι αυτονόητο ότι πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ακρίβειας. Γιατί η κυβέρνηση είναι υπέρ των κερδών και όχι υπέρ της κατάργησής τους.

Το ίδιο απέχουν από την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων έναντι της καθημερινής ανελέητης κερδοσκοπίας και οι πρόσφατες - πιθανώς όχι απαλλαγμένες από μικροκομματικές σκοπιμότητες (βλ. προεκλογική περίοδος για τις νομαρχιακές εκλογές) - πομπώδεις ανακοινώσεις του «πράσινου» νομάρχη της Αθήνας για μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα γιατί «πιάστηκαν» σε δεκάδες προϊόντα άλλη τιμή να έχουν στο ράφι και άλλη να «χτυπάει» η ταμειακή μηχανή.

Η πράξη αποδεικνύει ότι ακόμα κι αν (άλλοτε για προσωρινό αποπροσανατολισμό κι άλλοτε για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων) στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιβάλλονται κάποια πρόστιμα σε επιχειρήσεις ή παραπέμπονται σε δικαστικές αρχές - και γύρευε τι απογίνονται οι υποθέσεις - η κερδοσκοπία θα ζει και θα βασιλεύει. Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει όσο υπάρχει καπιταλισμός, σύμφυτα του οποίου είναι η «ελεύθερη αγορά» και ο «ανταγωνισμός». Οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας και τα μονοπώλια να συσσωρεύουν κέρδη.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Τα βρεγμένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΙΓΟΥΡΑ, θα θυμάστε τα μεγάλα λόγια, περί Ολυμπιακής Αθήνας, των προηγούμενων και των νυν κυβερνώντων. Αλλωστε, ούτε ενάμισης χρόνος δεν έχει περάσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εμείς, πάντως, τα θυμηθήκαμε, καθώς μαζεύαμε τα στοιχεία από τα όσα προκάλεσαν οι χτεσινές και προχτεσινές φθινοπωριάτικες νεροποντές στην Αθήνα και τον Πειραιά. Δρόμοι έγιναν αδιάβατοι, ανισόπεδοι κόμβοι μετατράπηκαν σε μικρές λίμνες, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και, βέβαια, πολλά υπόγεια και ημιυπόγεια καταστήματα και διαμερίσματα πλημμύρισαν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ ψάχνει κεφαλαιοκράτες, για να τους «χαρίσει» την εκμετάλλευση των κατασκευασμένων από το μόχθο όλων των εργαζομένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Εργα, που κόστισαν πανάκριβα, «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο τα κέρδη της πλουτοκρατίας...

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δύο ήταν τα βασικά σημεία της χτεσινής ομιλίας του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το πρώτο - πάντα σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη - αφορούσε στο ρόλο, που μπορεί και πρέπει να παίξει η χώρα μας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Προφανώς, έχει στο μυαλό του την ακόμη μεγαλύτερη «διείσδυση» εγχώριων κεφαλαιοκρατών στις γειτονικές χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε «λουκέτα» και απολύσεις...

Το δεύτερο αφορούσε στην προσέλκυση ξένων κεφαλαιοκρατών στη χώρα μας. Προφανώς, έχει στο μυαλό του τα μέτρα, που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως και το αντιδραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2005 - 2008.

Ολα αυτά έχουν ένα βασικό στόχο: Να κάνουν ακόμη φτηνότερη την εργατική δύναμη. Να διαμορφώσουν όρους και προϋποθέσεις ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Με άλλα λόγια, να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη στους λεγόμενους επενδυτές.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ισορροπημένος... ο κ. Αλογοσκούφης. Φροντίζει, τόσο τους εγχώριους κεφαλαιοκράτες, όσο και όποιους έχουν τη φιλοδοξία να πάρουν κι αυτοί μέρος στην καταλήστευση του λαού μας...

Αυταπάτες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πιο κοντά στις πραγματικότητες είναι η διατήρηση μιας Ολυμπιακής με δημόσιο χαρακτήρα, που θα ανανεωθεί βεβαίως, θα αναδιοργανωθεί για να δώσει τη μάχη κατά των ελλειμμάτων για να αποδείξει ότι μια ελληνική αεροπορική εταιρεία με δημόσιο χαρακτήρα μπορεί να κινηθεί μέσα στην ανταγωνιστική αγορά».

Αυτά γράφει η χτεσινή «Αυγή» στο κύριο άρθρο της. Και μετά διαμαρτύρονται και φωνάζουν, όταν τους καταλογίζουμε ότι η πολιτική τους κινείται στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας ή ότι καλλιεργούν στους εργαζόμενους αυταπάτες, εξωραΐζοντας τη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα. Γιατί, είναι άλλο πράγμα να συμπαραστέκεσαι στον αγώνα των εργαζομένων της «Ολυμπιακής», για να παραμείνει η επιχείρηση 100% κρατική και να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματά τους - προβάλλοντας ταυτόχρονα τη διέξοδο, μέσα στην οποία μπορεί να λυθεί ριζικά και το συγκεκριμένο πρόβλημα - και πολύ διαφορετικό να καλλιεργείς την ψευδαίσθηση ότι στο σημερινό γενικότερο πλαίσιο θα υπάρξει μια - έστω - κρατικής ιδιοκτησίας «Ολυμπιακή», η οποία θα λειτουργεί προς όφελος του λαού, όπως σαφώς υπονοεί η «Αυγή».

ΥΓ: Αλήθεια, τι σημαίνουν τα περί «ανανέωσης» και «αναδιοργάνωσης», για «να δώσει τη μάχη κατά των ελλειμμάτων»; Κάτι παρόμοιο με το «μοντέλο του ΟΤΕ»..;

Η ουσία

«Ελλείψεις φαρμάκων λόγω κερδοσκοπίας - Παιχνίδια με τις τιμές και τριβές μεταξύ υπουργείων». Αυτά έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος και υπότιτλος, αντίστοιχα, του «Βήματος» και το σχετικό ρεπορτάζ σημείωνε: «Παιχνίδι κερδοσκοπίας αδειάζει τα ράφια των φαρμακείων από φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών... Τα σκευάσματα που λείπουν κατευθύνονται από τις κεντρικές φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό, όπου πουλιούνται ακριβότερα έως και κατά 225%, σε σχέση με τη ...φθηνή και κατά συνέπεια ασύμφορη για τους εμπόρους ελληνική αγορά».

Πράγματι, έτσι είναι. Κι όπως σημειώνει το «Βήμα», το φαινόμενο παρουσιάζεται «κάθε Σεπτέμβριο, τα τελευταία χρόνια». Δε θυμόμαστε, όμως, να το 'χει κάνει άλλη φορά πρωτοσέλιδο. Προφανώς, οι αντιπολιτευτικές ανάγκες παίζουν το ρόλο τους. Τούτο, όμως, είναι το λιγότερο. Το σοβαρότερο βρίσκεται στο γεγονός πως δεν αναφέρεται ούτε λέξη για την πολιτική ουσία του προβλήματος. Η επικρινόμενη κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων του φαρμάκου είναι απολύτως νόμιμη και σύμφωνη με τις ευρωενωσιακές συνθήκες και κατευθύνσεις (Μάαστριχτ, ενιαία εσωτερική αγορά, ΟΝΕ, κλπ.). Λειτουργεί, αναπτύσσεται και θεριεύει στο θερμοκηπιακό πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς», της ανταγωνιστικότητας και της εναπόθεσης των πάντων στην «ιδιωτική πρωτοβουλία». Κι έτσι θα γίνεται και στο μέλλον - αν όχι και χειρότερα - όσο η πολιτική του ευρωμονόδρομου θα σφραγίζει την πορεία της χώρας.

ΠΑΣΟΚικές παρεμβάσεις...

Δε χάνουν ευκαιρία οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δημιουργούν εντυπώσεις, πως αντιπολιτεύονται δήθεν τη ΝΔ και, μάλιστα, σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Επερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία ζητούν να μάθουν για τις διαδικασίες των προσλήψεων στον οργανισμό «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» και τη διαχείριση των οικονομικών, μετά την επαναφορά του ζητήματος από σχετικές καταγγελίες που διατυπώθηκαν από την τοπική ΔΑΚΕ.

Το αστείο και συνάμα εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως στην Εκτελεστική Επιτροπή της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», πέραν των στελεχών της ΝΔ, πρόεδρος είναι ο Αντρέας Καράβολας, δήμαρχος Πατρών (ΠΑΣΟΚ) και μετέχουν ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, νομάρχης Αχαΐας (ΠΑΣΟΚ), ο κ. Αλεξόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ (ΠΑΣΟΚ), ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Θάνος Μικρούτσικος, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.

Τι πιο απλό από το να ρωτήσουν τα ίδια τους τα στελέχη, αν πραγματικά θέλουν να μάθουν τι ακριβώς γίνεται, μια και καμώνονται πως δε γνωρίζουν; Αλλά είπαμε, αυτοί δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο.

ΥΓ: Να θυμίσουμε ότι η δημοτική κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» έχει φέρει αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο φαινόμενα ρουσφετολογίας και κακοδιαχείρισης της «Πολιτιστικής». Οσο για το χαρακτήρα της παρέμβασης της ΔΑΚΕ, είναι αποκαλυπτική η τοποθέτηση του στελέχους της Θ. Ξυλιά σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό: «Εμείς αδικηθήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ομως και η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως δε φροντίζει να διορθώσει αυτές τις αδικίες».

Η σχέση

Με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς, χιλιάδες μαθητές βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αίθουσες ακατάλληλες, διπλοβάρδιες σε πάρα πολλά σχολεία και, ως συνήθως, τεράστια κενά εκπαιδευτικού προσωπικού. Λίγες μέρες πριν, ένας νέος άνθρωπος πέθανε κατά τη μεταφορά του από το νοσοκομείο του Πύργου σ' αυτό της Πάτρας, επειδή στο πρώτο δεν υπήρχε ο απαραίτητος εξοπλισμός. Την ίδια περίοδο, οι υγειονομικοί έλεγχοι των υπαλλήλων της Νομαρχίας κατέδειξαν μια εικόνα αθλιότητας σε πολλά νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ λίγο πριν αποκαλύφθηκε ότι σε νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης υπάλληλος καθάριζε τα καζάνια σίτισης με... ζεστό νερό επειδή η διεύθυνση δεν ενέκρινε κονδύλια για την αγορά απορρυπαντικών.

Πρόσφατα, τέλος, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2005. Σύμφωνα με αυτά, το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν μόνο κατά 2,6%. Υπάρχει κάποια σχέση της απαράδεκτης κατάστασης των σχολείων και της αθλιότητας που επικρατεί στα νοσοκομεία, με τον κρατικό προϋπολογισμό; Ασφαλώς και υπάρχει. Με πρόσχημα τα ελλείμματα, προχώρησαν σε άγριες περικοπές των κονδυλίων της Παιδείας, της Υγείας και όχι μόνο. Ηθικό και πολιτικό συμπέρασμα: Οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της Παιδείας. Ενίοτε δε, δολοφονούν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο έλεος της πλημμύρας

Για άλλη μια φορά το τελευταίο διήμερο μερικές συνηθισμένες σε ένταση και διάρκεια νεροποντές στην Αττική έγιναν αφορμή να πλημμυρίσουν σπίτια, να μετατραπούν οι δρόμοι σε λίμνες (ακόμη και η Εθνική Οδός), να σημειωθούν μπλακ άουτ της ΔΕΗ σε διάφορες περιοχές, να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες άνθρωποι. Για άλλη μια φορά, όπως και πέρσι, όπως και κάθε χρόνο, αποδείχτηκε ότι τόσο η Αττική, όσο και άλλες περιοχές της χώρας, όπως πρόσφατα η Ν. Αρτάκη της Εύβοιας, παραμένουν «ανοχύρωτες» στο έλεος της βροχής. Φτάσαμε στο σημείο, όταν βρέχει να μη σκεφτόμαστε πλέον πού θα γίνουν οι καταστροφές, αλλά τι καταστροφές θα γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία...

Κάποιοι διατείνονται ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε συχνότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις και γι' αυτό πλημμυρίζουμε. Ωστόσο, τα στατιστικά δεδομένα δεν επαληθεύουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, αποδεικνύουν ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που με θρησκευτική ευλάβεια ακολουθούν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, όσο και της ΝΔ σήμερα, η οποία αφήνει στο περιθώριο οποιαδήποτε ενέργεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Για παράδειγμα οι περσινές τέτοιον καιρό δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, περί δήθεν εξαγγελίας την άνοιξη του 2005 προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων για την Αττική, παραμένει νεκρό γράμμα, όπως και το πρόγραμμα που εξάγγειλε το Σεπτέμβρη του 2002 η τότε προκάτοχός του Β. Παπανδρέου.

Αποτελούν πλέον κατάφωρη προσβολή της νοημοσύνης του λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων περί δήθεν προγραμματισμού και κατασκευής έργων, όταν: Προώθησαν και προωθούν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων, χωρίς μάλιστα την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής. Επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση και την αυθαίρετη δόμηση, την κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και για κυκλοφοριακούς λόγους. Νομοθέτησαν και εφαρμόζουν αντιδασική νομοθεσία, αντί να προστατεύσουν και να αναπτύξουν το δασικό πλούτο. Εδωσαν το «πράσινο φως» για την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Αποτελούν φαρσοκωμωδία οι επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις τους, όταν: Ακόμη και τα όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι μηδαμινά σε σχέση με τις ανάγκες, είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα, κατασκευάζονται με προδιαγραφές που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική Οδό, που στοίχισαν 400 εκατ. ευρώ και που παραμένουν «τυφλά», αφού δεν εντάχτηκαν σε συνολικό σχεδιασμό και είναι ακριβώς και αυτά αιτία για την πρόκληση πλημμυρών!

Για το ΚΚΕ το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό, όπως και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των εργαζομένων. Γι' αυτό και δε σταματά να το αναδεικνύει, να κάνει προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση και να παλεύει για την υλοποίησή τους. Πρέπει, όμως, ο λαός παλεύοντας για το συγκεκριμένο πρόβλημα να συνδέει αυτή την πάλη με τον αγώνα για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα. Η λύση του οποίου απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, λαϊκή εξουσία και οικονομία. Απαιτεί ο ίδιος να σαρώσει τη λαίλαπα δικομματισμού που τον κρατάει όμηρο και των πλημμυρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ