Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πουλούν τοις μετρητοίς»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, Ηλ. Θεοδώρου, ανακοίνωσε, με χαρά και περηφάνια, ότι τα ελλείμματα στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας μειώθηκαν σημαντικά και, μάλιστα, ήδη το νοσοκομείο Τρικάλων έχει κέρδη!

Δεν είπε, όμως, ότι για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον «ντορό» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πήρε νέα μέτρα προς την κατεύθυνση εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αναγκάζοντας τους ασθενείς να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες τους, πληρώνοντας την είσοδο και τις εξετάσεις, αλλά και στα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν στα νοσοκομεία. Δεν είπε, επίσης, ότι η μείωση των ελλειμμάτων οφείλεται και στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία, καθώς συνεχίζονται κι αυξάνονται οι ελλείψεις τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, κόβονται εφημερίες και, ταυτόχρονα, γίνονται «αιματηρές οικονομίες» με περιορισμούς σε αναγκαίες κλινικές εξετάσεις, σε φάρμακα που είναι απαραίτητα να χορηγούνται, σε αναλώσιμα κλπ. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το νοσοκομείο Τρικάλων, που είναι, πλέον, κερδοφόρο, θεωρείται ένα από τα πιο υποβαθμισμένα και προβληματικά στη χώρα.

Αλλά αυτά ουδόλως ενδιαφέρουν τον Ηλ. Θεοδώρου, ο οποίος, ενεργώντας ως τοπικός διαχειριστής της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, θέλει τα νοσοκομεία να είναι «επιχειρήσεις» που πουλούν «τοις μετρητοίς» Υγεία σε «πελάτες» κι όχι «ιδρύματα παροχής υπηρεσιών Υγείας» σε ασθενείς...

Τίποτε δεν αποκλείεται...

Πρόσθετη επιχορήγηση 50 εκατ. ευρώ ζήτησαν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας, στην προχτεσινή τους σύνοδο στην Κέρκυρα, υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαία για τη στοιχειώδη λειτουργία των ιδρυμάτων και επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα αναγκαστούν να βάλουν σύντομα λουκέτο.

Ποια ήταν η απάντηση της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου; Πρώτον, δεν αμφισβήτησε το βάσιμο και δικαιολογημένο χαρακτήρα του αιτήματος των πρυτάνεων και, δεύτερον, έκανε καθαρό πως μόνο 15 εκατ. ευρώ μπορούν να χορηγηθούν έκτακτα, σε πρώτη φάση. Επομένως, για δυο τρεις μήνες - την πρώτη φάση, δηλαδή - δε θα κλείσουν τα Πανεπιστήμια. Σε δεύτερη φάση, τίποτε δεν αποκλείεται. Και να σκεφθείτε ότι η κυβέρνηση - σύμφωνα με τις «συμβουλές» του Ευρωεπιτρόπου κ. Αλμούνια - πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2006, απ' ό,τι προβλέπει το υπάρχον σήμερα κυβερνητικό σχέδιο...

Το «χρώμα» της λιτότητας

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αλλάζουν, αλλά η οικονομική πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας παραμένει. Και πάντα έχει στόχο τη μεταφορά εισοδημάτων από τις τσέπες των εργαζομένων και εν γένει των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγαλοεισοδηματιών. Αυτό ακριβώς προβλέπεται κι από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006, που κατατέθηκε τις προάλλες στη Βουλή. Και μπορεί το «χρώμα» της λιτότητας να είναι τη μια πράσινο και την άλλη γαλάζιο, αλλά τα επιχειρήματα των εκάστοτε κυβερνώντων παραμένουν τα ίδια.

Με τη μείωση των δημοσιοοικονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού δικαιολογούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την αντιλαϊκή τους πολιτική. Το ίδιο κάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Η φορολογική και η εισοδηματική πολιτική αποτελούσαν τα βασικά «εργαλεία» των προηγούμενων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους σημερινούς. Πενιχρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση της φορολογίας για τα λαϊκά εισοδήματα, δραστική μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιωτικοποιήσεις, νέα «προνόμια» και παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, αποτελούν τα βασικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού. Ο,τι ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, όλοι όσοι εργαζόμενοι καταψήφισαν - και σωστά - πέρσι το Μάρτη το ΠΑΣΟΚ για όλα όσα έκανε, αλλά ψήφισαν τη ΝΔ...

Αντιλαϊκές προτεραιότητες

Η κυβέρνηση της ΝΔ φροντίζει να ξεκαθαρίζει μέρα με τη μέρα - σε όσους έτρεφαν αυταπάτες - την πρόθεσή της να σκληρύνει την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζε μέχρι το Μάρτη του 2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, εκτός από την εμπειρία των πρώτων 19 μηνών, το κυβερνητικό έργο, αναμένεται να εμπλουτιστεί τους επόμενους μήνες με παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων. Κι αυτές οι ανατροπές, θα επιχειρηθούν να υλοποιηθούν με τα μέτρα και τις πολιτικές για την επιβολή του «λιγότερου κράτους».

Στις κυβερνητικές «προτεραιότητες» για το 2006 - όπως τις προδιέγραψε προχτές ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα - περιλαμβάνονται και οι εξής δύο: Η κατάργηση ή ενοποίηση 100 οργανισμών του δημοσίου και συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας με ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα.

Τα δύο αυτά μέτρα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να τα υλοποιήσει «σταδιακά», μέχρι το τέλος του 2007. Αν και σε ποιο βαθμό θα τα καταφέρει, αυτό εξαρτάται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Γιατί η εμπειρία διδάσκει, πως διάφορα αντιλαϊκά σχέδια που φιλοδοξούσαν να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες - πράσινοι ή γαλάζιοι- ματαιώθηκαν από τους αγώνες των εργαζομένων και τελικά έμειναν στα χαρτιά.

Συνενοχή και υποκρισία

Η «υπόθεση Ρεγκούζα» μονοπώλησε τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Σ' αυτή τη «ρεγκουζολογία» συνέβαλαν πρώτιστα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα ίδια τα μέσα, όλοι μαζί σε ένα σύμπλεγμα συνενοχής και υποκρισίας.

Η αποπομπή του πρώην υφυπουργού Οικονομίας, εξαιτίας των επανειλημμένων ολισθημάτων του, έγινε αφορμή, για να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του «Αρχάγγελου της κάθαρσης» (κοίτα ποιος μιλάει!), η κυβέρνηση στο ρόλο του εγγυητή της «σεμνότητας και ταπεινότητας» και τα μέσα ενημέρωσης στο ρόλο του ανήξερου και έκπληκτου παρατηρητή.

Θύμα αυτής της υπερβολής ήταν, για άλλη μια φορά, το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση, αφού κατά την άποψη όλων των προηγούμενων παραγόντων, τίποτα άλλο δε συνέβη σ' αυτή τη χώρα, σ' όλο τον κόσμο, αυτές τις μέρες. Ούτε ο σκληρός, ταξικός προϋπολογισμός, ούτε οι αιμοβόρες διαθέσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις συστάσεις για νέα αντεργατικά μέτρα, ούτε τα μηνύματα για ένα νέο γύρο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια με επίκεντρο στο Κοσσυφοπέδιο και τα σχέδια για την ανεξαρτητοποίησή του. Τίποτα απ' αυτά δε θεωρήθηκε ισάξιο τουλάχιστον της «υπόθεσης Ρεγκούζα», που κατέκλυσε κάθε λεπτό του τηλεοπτικού χρόνου και κάθε πόντο των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων.

Το άκρον άωτον αυτής της συγχορδίας της υποκρισίας ήταν η «έκπληξη» από την αποκάλυψη των άνομων σχέσεων της πολιτικής εξουσίας με τα μέσα ενημέρωσης. Και είναι τουλάχιστον αστείο (αν όχι εξοργιστικό) να ακούς από τα «μεγάλα» κανάλια, που πρωταγωνίστησαν στην αιμομεικτική σχέση τους με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, να εξανίστανται για την ομιλία του κ. Ρεγκούζα στο «πάρτι» του συγκεκριμένου καναλάρχη, ο οποίος «ενισχύθηκε» από τον πρώην υφυπουργό, ενώ ο ίδιος ο καναλάρχης έβγαζε χρήμα από τα κανάλια του μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 090 με όχι «νόμιμο» τρόπο, «κοροϊδεύοντας» τους τηλεθεατές του με παιχνίδια τζόγου.

Οσο για τις μεγαλοστομίες και τα ηχηρά περί «διαφθοράς» και «διαφάνειας» μοιάζουν όλο και περισσότερο με προπέτασμα καπνού, για να κρυφτεί μια αλήθεια που καίει τους συνδιαχειριστές της εξουσίας. Οτι, δηλαδή, η κοινή και αδιαίρετη πολιτική τους, όπως και το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν, δηλαδή η με κάθε τρόπο κερδοσκοπία, είναι το θερμοκήπιο όπου φυτρώνουν και αναπτύσσονται τα πάσης φύσεως σκάνδαλα, οι πάσης φύσεως διαπλοκές και συναλλαγές με το κεφάλαιο. Στο θερμοκήπιο αυτό φύονται και οι πολιτικοί τύπου Ρεγκούζα, ο οποίος φαίνεται ότι έκανε μόνο ένα σφάλμα και το πλήρωσε με την αποπομπή του. Παραβίασε τον κανόνα του αστικού πολιτικού συστήματος: Ο πολιτικός πρέπει να φαίνεται τίμιος, έστω και αν δεν είναι.

Μια λύση υπάρχει και αυτή είναι να εξαλειφθεί η «μητέρα όλων των σκανδάλων» με την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί το επιχειρηματικό κέρδος.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα ... εξυγιαντικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι «εξυγιάνθηκε» τώρα το υπουργείο Οικονομίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υφυπουργού (αρμόδιου για τα φορολογικά) Α. Μπέζα; Από εδώ και στο εξής ...όλα καλά;

Μάλλον όχι, αν λάβουμε υπόψη τα σενάρια περί αύξησης των φορολογικών εσόδων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση ύστερα από τις αντιρρήσεις της ΕΕ για την «καταλληλότητα» της τιτλοποίησης των οφειλών στο Δημόσιο, ως αναποτελεσματικό και ανεπαρκές μέτρο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

Με απλά λόγια, πριν καν αναλάβει καλά καλά ο νέος υφυπουργός, ετοιμάζεται νέα φορολογική επιδρομή στα ήδη ταλαιπωρημένα πορτοφόλια των φορολογούμενων. Συνυπολογίστε σε αυτά την ακρίβεια και τους έμμεσους φόρους, για να έχετε πλήρη την εικόνα.

Φυσικά, αυτά τα πράγματα δεν αποτελούν «σκάνδαλα», όπως οι όποιες σχέσεις Ρεγκούζα - Χρηστίδη, και δεν πρόκειται να φιλοξενηθούν σε εκπομπές αποκάλυψης σκανδάλων.

Βλέπετε, στις μέρες μας, το να γίνεται λόγος για μεμονωμένα φαινόμενα διαφθοράς δεν πειράζει, ίσα ίσα είναι χρήσιμο, αφού, με τους κατάλληλους χειρισμούς, δίνει την εντύπωση ότι το σύστημα λειτουργεί.

Αλλο αυτό, όμως, και άλλο να αμφισβητηθεί η ουσία της πολιτικής του ευρωμονόδρομου. Αυτό ...καίει πραγματικά, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται οι σχετικές συζητήσεις, ιδιαίτερα στα μεγάλης τηλεθέασης τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

ΤΖΑΜΠΑ κοπιάζουν οι επιστήμονες να μεταφέρουν στο κοινό τις σωστές διαστάσεις της περίφημης «γρίπης των πουλερικών». Βλέπετε, οι επιστημονικές αναλύσεις δεν ταιριάζουν στις συνθήκες του ανταγωνισμού τηλεθέασης των καναλιών. Εκεί έχει σημασία ποιος κραυγάζει περισσότερο...

Αν συνυπολογίσουμε, μάλιστα, και την (απόλυτα δικαιολογημένη) δυσπιστία του κόσμου, απέναντι στις μονίμως υποβαθμιζόμενες και ελάχιστα χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες υγείας, τότε το τοπίο είναι ιδιαίτερα ομιχλώδες. Και όποιος θέλει, το εκμεταλλεύεται.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Από τη μια, ο άκρως αποπροσανατολιστικός και ανελέητος δικομματικός ανταγωνισμός, για το ποιος είναι ο περισσότερο ρουσφετολόγος, διεφθαρμένος και διαπλεκόμενος κι, από την άλλη, ο ιός της «γρίπης των πουλερικών», που έχει «περικυκλώσει την Ελλάδα» και «απειλεί με εισβολή», έχουν φτιάξει - ομολογουμένως - ένα εφιαλτικό σκηνικό στο εγχώριο τοπίο της ...ενημέρωσης.

Το μεγάλο φαγοπότι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μεγάλο φαγοπότι των μεγάλων συμφερόντων γράφαμε, όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, έλεγε με καμάρι ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα. Πρόβλεψη, η οποία επαληθεύτηκε πλήρως στα όχι και λίγα χρόνια, που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Αρκεί να σκεφθείτε τα εξής:

Το έργο της κτηματογράφησης ξεκίνησε το 1995, για να καλύψει 19 εκατομμύρια δικαιώματα, με αρχικό προϋπολογισμό 138 εκατομμυρίων ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης το έτος 2000. Ο σημερινός απολογισμός προβλέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2006 οι κτηματογραφήσεις 5,8 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, με τελικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε 11 χρόνια θα ολοκληρωθεί λιγότερο από το 1/3 του έργου και με τετραπλάσιο του αρχικού συνολικού κόστους. Και στο μεταξύ, η χώρα πλήρωσε και πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ στην ΕΕ για την «κακοδιαχείριση», τις καθυστερήσεις, τις ρεμούλες στις αναθέσεις των μελετών, κλπ.

Οσο για τη μετέπειτα του 2006 συνέχιση του έργου ο νυν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν σαφής: Το κόστος του υπολοίπου έργου θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ και σχεδόν όλο φορτώνεται στις πλάτες του λαού, με τα νέα «χαράτσια» και «κτηματόσημα», που ήδη ανακοινώθηκαν. Με άλλα λόγια, το μεγάλο φαγοπότι συνεχίζεται, με «γαλάζιο» πλέον τραπεζομάντιλο...

Υποκρισία

Τα μεγάλα λόγια, περί δήθεν μείωσης των ποσοστών της ανεργίας και «νοικοκυρέματος» των εργασιακών ζητημάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, επανέλαβε, από την Καρδίτσα, ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος. Κατά την επίσκεψή του στη θεσσαλική πόλη, ο Π. Παναγιωτόπουλος επιχείρησε να ξεγελάσει τους Καρδιτσιώτες, υποσχόμενος τη δημιουργία επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, μέσω διαφόρων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Εκανε λόγο, δε, για ειδική μέριμνα, που θα υπάρξει από το υπουργείο Απασχόλησης για τους ξεκληρισμένους αγρότες και, ιδιαίτερα, για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Βεβαίως, τα περί «ενδιαφέροντος» και «ευαισθησιών» της κυβέρνησης για τους ανέργους και τους αγρότες, που ξεκληρίζονται, μόνον ως υποκρισία μπορούν να εκληφθούν, όταν είναι γνωστό πως η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή, που, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει, αλλά διογκώνει το πρόβλημα της ανεργίας. Οπως είναι γνωστό ότι η αιτία των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που με ζήλο και συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο να τους ξεπαστρέψει. Κι όσον αφορά στα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα που ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης, δεν εφαρμόζονται για να καταπολεμήσουν την ανεργία, αλλά για να τα ...κονομήσει η εργοδοσία. Οπως έγινε και με το διαβόητο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», που εφαρμόστηκε στη Λάρισα, όπου οι άνεργοι, όχι μόνο δε μειώθηκαν, αλλά πολλαπλασιάστηκαν.

Χωρίς σχόλια

Υποτίθεται πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν και επιβάλλουν την πολιτική πολυφωνία στο χώρο της έντυπης ενημέρωσης και, ιδιαίτερα, στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού στα τελευταία έχει παραχωρηθεί η χρήση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων. Υποτίθεται, επίσης, πως η κυβέρνηση της χώρας και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν χρέος να ελέγχουν την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων και να παίρνουν μέτρα στο ενδεχόμενο της παραβίασής τους. Το ίδιο, υποτίθεται, πως έχει υποχρέωση να κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και, μάλιστα, ειδικά στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Τι γίνεται μέχρι σήμερα; Κρατικοί και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί υπηρετούν συστηματικά, εξόφθαλμα και προκλητικά τους εταίρους του δικομματισμού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), βάζοντας στο περιθώριο το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα και γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα το Σύνταγμα και τους νόμους. Οι εκάστοτε κυβερνώντες - και οι σημερινοί - παριστάνουν τις... πάπιες, ρίχνοντας το μπαλάκι στο ... ανεξάρτητο ΕΣΡ. Και το τελευταίο βγάζει τρεις - τέσσερις ανακοινώσεις το χρόνο, δίνοντας τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ντροπής στη δημοσιότητα και περιορίζοντας τις παρεμβάσεις του σε... υποδείξεις προς τους καναλάρχες. Κατά τ' άλλα, ο Κ. Καραμανλής τόνισε και πάλι προχτές, ότι «κανένας, μα κανένας, δεν είναι πάνω από τους νόμους»...

Τα σχόλια και τα συμπεράσματα τ' αφήνουμε σε σας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Η Εκθεση του 2005 για την Κοινωνική Ασφάλιση της κυβέρνησης της ΝΔ, φέρνει τη σφραγίδα της γενικότερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι στόχοι της υπαγορεύονται από τους 11 στόχους που έθεσε το 2001 το Συμβούλιο Κορυφής στο Λάακεν και προδιαγράφει νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα. Αποτελεί, ταυτόχρονα, συνέχιση και εμβάθυνση της αντιασφαλιστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα την εφαρμογή στην πράξη, του νόμου 3029/2002, αναπαράγοντας μάλιστα τα ίδια «επιχειρήματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βασικό «ιδεολόγημα» που προβάλλει και αυτή η κυβέρνηση, είναι η γήρανση του πληθυσμού, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος και ο σεβασμός της δημοσιονομικής ισορροπίας. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται και πάλι η ενοχοποίηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, η υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης - όπως συνάγεται από την Εκθεση - είναι η «ελαχιστοποίηση των συνταξιοδοτικών διακρίσεων» και η «εκμηδένιση της επιβάρυνσης τρίτων με κοινωνικούς πόρους». Πράγμα που σημαίνει ότι στο στόχαστρο μπαίνουν όλες οι πρόωρες συντάξεις (μητέρες με ανήλικα, ΒΑΕ κλπ.), αλλά και κλάδοι που εξασφαλίζουν πλήρη σύνταξη πριν το ανώτατο όριο των 65 χρόνων. Αλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση ήδη η κυβέρνηση έδωσε «δείγμα γραφής» με το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Πολύ περισσότερο που και στην Εκθεση επαναλαμβάνεται ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΕ, για παραμονή στην εργασία και πέραν των επίσημων ανώτατων ορίων συνταξιοδότησης. Η αναφορά στην περικοπή των κοινωνικών πόρων προς τρίτους, ανοίγει ένα νέο αντιασφαλιστικό μέτωπο, που θα εκφραστεί με παραπέρα υπονόμευση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ορισμένες διατυπώσεις της Εκθεσης ανοίγουν το παράθυρο για παραπέρα υπονόμευση των κατώτερων συντάξεων, αλλά και ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα σχέδια για συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και μέσα απ' αυτή τη συρρίκνωση των πραγματικών συντάξιμων αποδοχών. Παράλληλα, με την Εκθεση επιβεβαιώνεται η επιμονή και αυτής της κυβέρνησης να στηριχτεί η ιδιωτική ασφάλιση (επαγγελματικά Ταμεία), που αποτελεί την άλλη όψη του περιορισμού που υφίσταται η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Ολα τούτα μαρτυρούν ότι η υπονόμευση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κατάργηση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, παραμένει στρατηγική κατεύθυνση του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Με σταθερά μεθοδικά βήματα, πότε μικρά, πότε μεγαλύτερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κινούνται στον ίδιο αντιασφαλιστικό δρόμο. Το Ασφαλιστικό παραμένει βασικό πεδίο της αντεργατικής επίθεσης. Αυτό επιβεβαιώνει και η χτεσινή τροπολογία που απαλλάσσει τους εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων από τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ.

Και απ' αυτή την άποψη, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά αναμονή, δεν πρέπει να δώσουν κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση. Η επίθεση εξελλίσεται, δε σταμάτησε ποτέ άλλωστε. Και η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο με όρους αντεπίθεσης, με όρους διεκδίκησης αιτημάτων που να ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και στην προκειμένη περίπτωση δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα στα βαριά και ανθυγιεινά, σύνταξη στο 80% του μισθού κλπ., όπως προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ