Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψάχνουν την «κατάλληλη» στιγμή

Γρηγοριάδης Κώστας

Μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και αναφορές του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ για την ανάγκη σημαντικής αύξησης των τιμολογίων, ακολούθησε η «ατυχής» επαναφορά του θέματος την ώρα που Κεφαλονιά και Ιθάκη είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι. Αμέσως μετά, ήρθαν και οι πρώτες πληροφορίες για αίτημα της ΔΕΗ προς το υπουργείο Ανάπτυξης για αυξήσεις, κατά άλλους 8% και κατά άλλους ακόμη και 20%.

Τελικά, χτες, ανακοίνωση της ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι «η Επιχείρηση δεν έχει προβεί σε καμία σχετική επίσημη εισήγηση προς τις αρμόδιες αρχές μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που έγιναν το Σεπτέμβριο του 2005». Μόνον, που ελάχιστα έως καθόλου ενδιαφέρονται τα λαϊκά νοικοκυριά, εάν πρόκειται για επίσημη ή ανεπίσημη εισήγηση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται εάν ο διευθύνων σύμβουλος ζήτησε την αύξηση ...προφορικά από τον υπουργό ή έστειλε γραπτώς το αίτημα ή πότε θα το στείλει.

Αυτό, που έχει σημασία, είναι το γεγονός πως «μαγειρεύουν» τσουχτερές αυξήσεις, που θα «κάψουν» τον κόσμο, για να γεμίσουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ ΑΕ τις τσέπες τους και να στρωθεί το έδαφος για κερδοφόρα εισδοχή κεφαλαιοκρατών στον τομέα της ενέργειας. Τα υπόλοιπα, απλώς φανερώνουν ότι ψάχνουν την «κατάλληλη» στιγμή.

Πρόστιμα σε αλανιάρες...

Τα πρώτα πρόστιμα σε κότες που τις άφηναν να βγούνε έξω από τα κοτέτσια έπεσαν από τον νομάρχη Ιωαννίνων. Οπως έγινε γνωστό, χτες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ σε τέσσερις κατόχους οικόσιτων πτηνών στο Νομό Ιωαννίνων. Το ένα στο Δήμο Ιωαννίνων και τα άλλα τρία στα Δημοτικά Διαμερίσματα Λογγάδων, Καστρίτσας και Βασιλικής του Δήμου Παμβώτιδας.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως έτσι έχουν τα πράγματα στη γειτονική Τουρκία, που απαιτούνται προληπτικά μέτρα προστασίας για τα πουλερικά σε οργανωμένες μονάδες και κοτέτσια. Και καλό είναι στις επικίνδυνες περιοχές, δηλαδή βασικά στα ανατολικά σύνορα, να τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας. Το ίδιο και στους νομούς όπου υπάρχει μεγάλη πτηνοτροφική παραγωγή. Ομως ο νομάρχης Ιωαννίνων έδειξε μια «ευαισθησία» για τέσσερα κοτέτσια και ενδεχομένως καλώς να έκανε. Εκανε όμως το ίδιο για τα απαιτούμενα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί στις βιομηχανικού τύπου πτηνοτροφικές μονάδες στο νομό και για τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και πτηνοτρόφους;... Γιατί, αυτά τα πρόστιμα, όπως φάνηκε, ήταν «εύκολα» και φοβούμαστε με μόνο στόχο τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων...

Η υποκρισία...

Η κακοκαιρία και οι χιονοπτώσεις, που «επισκέφθηκαν» πρόσφατα τη χώρα μας, έφεραν μαζί τους και ένα «κύμα ενδιαφέροντος» των κρατούντων για τις «ευαίσθητες ομάδες» πληθυσμού - όπως αρέσκονται οι τελευταίοι να τις ονομάζουν. Ανάμεσά τους και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία «παρακάλεσε» τους δημότες να ενημερώσουν το δήμο για τους αστέγους που βρίσκονται στο δρόμο και μπορεί να πεθάνουν από το κρύο.

Δε λέμε, καλό είναι να υπάρχουν οι όποιες δράσεις σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις για τους αστέγους. Ωστόσο, η πρόνοια για τους αστέγους και τους φτωχούς γενικότερα δεν μπορεί να είναι κάτι το αποσπασματικό και ευκαιριακό ή να έχει ως βασικό κίνητρο την αποφυγή των αρνητικών εντυπώσεων στο - οπωσδήποτε απευκταίο - ενδεχόμενο ενός τραγικού περιστατικού, π.χ. ενός θανάτου. Πρέπει να αποτελεί ένα μόνιμο και βασικό καθήκον του κράτους και να φτάνει μέχρι την αντιμετώπιση και εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν τα φαινόμενα αυτά. Βέβαια, το τελευταίο απαιτεί και προϋποθέτει μια άλλη, ριζικά διαφορετική εξουσία κι ένα ριζικά διαφορετικό κράτος, που θα δώσουν στην ανθρώπινη ζωή τη θέση που της αξίζει. Βάζοντας την ικανοποίηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αναγκών στη θέση του επιχειρηματικού κέρδους.

Αδιάβαστος και... προλετάριος!

Οταν ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί μαρξιστικούς όρους για να δικαιολογήσει την πολιτική του, το αποτέλεσμα είναι πολύ αστείο. Πριν λίγες μέρες, μιλώντας σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα πανεπιστήμια, υπεραμύνθηκε του συνθήματος «η γνώση είναι εξουσία», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως «είναι απαραίτητη η πρόσβαση όλων στη γνώση ώστε να είναι και η εξουσία στον πολίτη»! Παρακάτω είπε: «Τα παραγωγικά μέσα, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο, με τη μαρξιστική ανάλυση, που παλιότερα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε ότι ήταν αντικείμενο ταξικής πάλης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, τα παραγωγικά μέσα ουσιαστικά μεταφέρονται στο μυαλό του ανθρώπου, στη γνώση, στις δυνατότητες του μυαλού του ανθρώπου»...

Δηλαδή, μπορεί να είσαι άνεργος πτυχιούχος, να μην έχεις να φας, να μην μπορείς καλά καλά να ζήσεις, αλλά εφόσον έχεις πτυχίο, ...έχεις ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής! Απαξ κι έχεις πάει σχολείο, πόσο μάλλον πανεπιστήμιο,... ανήκεις στην άρχουσα τάξη!!

Περιττό, να πούμε ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του Μαρξ... Να προσθέσουμε, όμως, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πράγματι ένας... προλετάριος, χωρίς εξουσία και χωρίς ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής, αφού πολύ απλά... από Μαρξ είναι εντελώς αδιάβαστος.

«ΑΓΡΟΤΙΚά» συλλαλητήρια

Στις 2 του Φλεβάρη η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά, να δώσει μαζικό και μαχητικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση ΑΓΡΟΤΙΚΑ. Το αγωνιστικό κάλεσμα γίνεται σε μια εποχή όπου μαζί με το ξεκίνημα της πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ξεκίνησαν και οι δραματικές επιπτώσεις για την αγροτική οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, ψηφίζουν και εφαρμόζουν εναλλάξ τα όσα ολέθρια μέτρα επιβάλουν η ΕΕ, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Και το μόνο που κάνουν είναι να επιχειρούν, ο καθένας από το «πόστο» του, άλλοτε σαν κυβέρνηση, άλλοτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση, να εμπαίξουν και να αποπροσανατολίσουν. Στην προκειμένη περίπτωση τη μικρομεσαία αγροτιά και τους εργαζόμενους και επαγγελματίες εκείνους, που εξαρτούν την επιβίωσή τους από την ύπαρξη του αγροτικού τομέα. Γιατί όλοι αυτοί μαζί είναι που θα πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο και θα βρεθούν στη φτώχεια και την ανεργία.

Το συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στην ΑΓΡΟΤΙΚΑ, σαφώς δεν πρέπει να είναι μόνο υπόθεση των αγροτών. Η έκθεση αυτή αφορά ως γνωστόν την αγροτική οικονομία. Επομένως έχει σχέση και με τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες που η δουλιά τους εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα, όπως και τους άνεργους νέους της υπαίθρου. Φέτος η έκθεση γίνεται στη σκιά της νέας ΚΑΠ και στη Θεσσαλονίκη ήδη ανακοινώθηκε το «λουκέτο» του εκεί εργοστασίου της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων». Από κοντά σειρά θα πάρουν και τα εργοστάσια της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», αφού οι ολέθριες αποφάσεις της ΕΕ και οι εξευτελιστικές τιμές που ανακοινώθηκαν σχετικά από τη διοίκηση της βιομηχανίας θα επιφέρουν εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας και τα πέντε εργοστάσια, σε Λάρισα, Πλατύ, Σέρρες, Ξάνθη και Ορεστιάδα, δε θα γλιτώσουν το «λουκέτο». Η καπνοκαλλιέργεια επίσης από φέτος θα συρρικνωθεί δραματικά και πολλά καπνομάγαζα, ή αλλιώς μεταποιητικές επιχειρήσεις, θα κλείσουν. Οπως επίσης φαίνεται, σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδας θα σταματήσουν να σπέρνουν βαμβάκι και δεν αποκλείεται κάποια εκκοκκιστήρια και ειδικά μικρά να σταματήσουν να δουλεύουν.

Στις 2 του Φλεβάρη επομένως, μικρομεσαίοι αγρότες, εργάτες και επαγγελματίες πρέπει να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» έξω από την ΑΓΡΟΤΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς, που είναι φανερό ότι σε πρώτη φάση οι επιπτώσεις θα είναι πιο τσουχτερές, η αγωνιστική συμμετοχή θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κι ο αγώνας δε θα σταματήσει εδώ. Θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Αγρότες, εργάτες και επαγγελματίες, έχουν μπροστά τους τα προβλήματα και τις επιπτώσεις των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Και μπρος στα χειρότερα, οφείλουν πλέον να δυναμώσουν το μέτωπο αγώνα και αντίστασης. Καλούνται να παλέψουν μαζικά και δυναμικά για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Καλούνται επίσης να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να βάλουν τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Και ο κάθε κατεργάρης είναι ο κάθε πολιτικός εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, ή όποιος ανέχεται αυτή την πραγματικότητα με τις αυταπάτες ότι θα τη βελτιώσει. Απεγκλωβισμός από τη σημερινή πολιτική χρειάζεται και ενίσχυση του ΚΚΕ, στο δρόμο για τη λαϊκή συμμαχία.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Τα ... δεσμευμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΛΟΓΙΚΗ, αν μη τι άλλο, η «δέσμευση» του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, ότι η ...επόμενη κυβέρνηση θα κάνει σοβαρές αλλαγές (σε αρνητική προφανώς κατεύθυνση) στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Δικαιολογείται, φυσικά, η σιγουριά του, όχι από κομματική αισιοδοξία και βαθιά πίστη στο ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, αλλά επειδή γνωρίζει ότι με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για το θέμα.

Επί της ουσίας, λοιπόν, ομολόγησε ότι οι περίφημοι «διάλογοι» και οι «επιτροπές» που συνεδριάζουν και συζητάνε για το θέμα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η προετοιμασία και το άλλοθι όσων θα επακολουθήσουν.

Οπότε εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι η προθυμία της συμμετοχής σε τέτοιες διαδικασίες δεν αποτελεί δημοκρατικό αντανακλαστικό, αλλά ...συνενοχή σε εξελίξεις, που έχουν ήδη προδιαγραφεί. Το ποιος θα τις εκτελέσει τελικά, έχει μικρή σημασία.

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΛΟΙΠΟΝ. Λύθηκε το πρόβλημα. Αφού ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη «συμπάθειά» του στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, μπορούν οι κυβερνώντες να θεωρήσουν λήξαν αυτό το «ατυχές περιστατικό».

Είναι πασιφανές ότι πολύ θα ήθελαν να ...σταματήσει στο σημείο αυτό η όλη υπόθεση και να μην απασχολεί πλέον κανέναν. Πλην όμως, δυο νησιά δίχως ρεύμα και κάμποσα αποκλεισμένα χωριά δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αμελητέα ποσότητα.

Κι αυτά, χωρίς να λογαριάσουμε, όσους έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία και, απολύτως λογικά, δεν ικανοποιούνται από την πρωθυπουργική συμπάθεια και μόνον...

Οσο για ουσιαστικές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα και, κυρίως, τι μέτρα θα παρθούν, προκειμένου να μην έχουμε ξανά τα ίδια φαινόμενα, συνεχίζουν να μη δίνονται και, φυσικά, να μην προκύπτουν από τις αντιπαραθέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν να τσακώνονται για το πόσους πόντους χιόνι είχε το 2002 και πόσο φέτος...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο αντικομμουνισμός δεν κρύβεται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σπολλάτη σας, κ. Πρετεντέρη μας, που η δημοκρατία σας μας επιτρέπει - όπως λέτε - να έχουμε λόγο και να διαμαρτυρόμαστε για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο ή για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα, βέβαια. Γιατί -όπως, επίσης, σημειώνετε - τα πάντα είναι θέμα «ισορροπίας». Η «σοφή ισορροπία» του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) - όπως λέτε - ενέκρινε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, «αποφεύγοντας ταυτόχρονα να προχωρήσει στην επιβολή συγκεκριμένων συστάσεων και μέτρων κατά των επιγόνων του κομμουνισμού». Αύριο, ποιος ξέρει; Ενας άλλος συσχετισμός δύναμης, μια άλλη «ισορροπία», θα έχει άλλα αποτελέσματα.

Αλλωστε, δεν πρέπει να είναι τυχαίο το γεγονός ότι ασκείτε αυστηρή κριτική στη ΝΔ και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν ψήφισαν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο στο ΣτΕ και δε συμπαρατάχθηκαν με «όλα σχεδόν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα, με πρώτους την πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών του ΣτΕ». Πόσο μάλλον, όταν τους καλείτε να αναλογιστούν «τι κέρδισαν απ' αυτή την ιστορία, διότι το τι έχασαν είναι περισσότερο από εμφανές». Είμαστε σίγουροι ότι έχετε κάνει τους λογαριασμούς σας και θα φρίξατε, όταν είδατε πως αν είχαν ψηφίσει υπέρ οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα είχε εγκριθεί και η επιβολή μέτρων «κατά των επιγόνων του κομμουνισμού» και τότε, σίγουρα, θα γράφατε για «πάνσοφη ισορροπία»...

Τι τα θέλετε, κ. Πρετεντέρη μας. Η ταξική πάλη είναι πανταχού παρούσα και αποκαλύπτει τον αντικομμουνισμό και το ταξικό μίσος, που σας διακατέχει, όσο κι αν προσπαθείτε να τα κρύψετε.

Βιάζονται...

Περισσότερο κι από σαφείς είναι οι προθέσεις και οι στόχοι της κυβέρνησης της ΝΔ, σε ό,τι αφορά στην τύχη της «Ολυμπιακής» και κανείς, πλέον, δεν έχει το δικαίωμα να αμφιβάλει γι' αυτές. Η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης - ολόκληρης ή σε κομμάτια - και, βέβαια, η δραστική συρρίκνωσή της αποτελούν διακηρυγμένες επισήμως επιδιώξεις της κυβέρνησης, μαζί με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τους χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και το γενικότερο ρόλο του κάποτε εθνικού αερομεταφορέα.

Και όμως, κάποιοι βιάζονται περισσότερο κι από την κυβέρνηση. «Εχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία συστηνόταν νέα εταιρία, χωρίς η ηγεσία του υπουργείου να έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της». Αυτά και άλλα ανάλογα σημειώνουν 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - με πρώτο τον κ. Βενιζέλο - σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για κυβερνητική απραξία, για «σκηνικό αποδιοργάνωσης και αμηχανίας» και ζητούν από τον Μ. Λιάπη να διευκρινίσει εάν υπάρχουν επαφές με υποψήφιους επενδυτές και εάν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης.

Με άλλα λόγια, το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί την προώθηση και εφαρμογή των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, που απαιτούν οι κεφαλαιοκράτες.

Τα φάρμακα των μεταναστών

Εκδόθηκε τελικά η διευκρινιστική εγκύκλιος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παράνομων μεταναστών, που έχουν προσβληθεί απ' τον ιό του ΕΪΤΖ ή άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, έστειλε την εγκύκλιο στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών στις 29/12/2005 και σημειώνει: «Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ψηφίστηκε το άρθρο 11, παρ. 8, εδ. Ε του Ν. 2955/2001 (ΦΕΚ 256/Α/2001), σύμφωνα με το οποίο σε αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες που έχουν μολυνθεί από τη λοίμωξη HIV ή άλλα λοιμώδη νοσήματα, εφόσον χρήζουν θεραπευτικής αγωγής και δεν μπορεί στη χώρα προέλευσής τους ή και επιστροφής τους να χορηγηθεί αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή, χορηγείται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η υλοποίηση της ανωτέρω διάταξης είναι δεσμευτική για τις υπηρεσίες σας και οφείλετε να καταβάλετε κάθε αναγκαία προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση οι καλύτερες δυνατές συνθήκες εφαρμογής της».

Μέχρι εδώ καλά. Διότι για τον παρά - ποιος πληρώνει, δηλαδή - η εγκύκλιος δε λέει τίποτε. Και αυτά που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός για τους ανασφάλιστους γενικά καλύπτουν το πολύ μέχρι 23% των συνολικών εξόδων των νοσοκομείων για όσους είναι άποροι και δεν έχουν καμιά ασφαλιστική κάλυψη.

«Διευκολύνσεις» στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι φακελωμένα στα ηλεκτρονικά αρχεία της περιβόητης «Τειρεσίας ΑΕ», της θυγατρικής εταιρίας των τραπεζών, η οποία παρακολουθεί το δανεισμό των νοικοκυριών. Το πολύτιμο αυτό υλικό αξιοποιούν οι τραπεζίτες κάθε φορά που χορηγούν κάποιο νέο δάνειο, αντλώντας έτσι τις «πληροφορίες» που χρειάζονται για καθένα από τα υποψήφια θύματά τους. Στο επόμενο διάστημα, η βάση δεδομένων της «Τειρεσίας» θα τροφοδοτηθεί και με το υλικό που προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Αυτό μας πληροφορεί δημοσίευμα από το τριμηνιαίο δελτίο της «Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών». Ομολογούν συγκεκριμένα: «Η "Τειρεσίας" έχει σχεδιάσει την απαραίτητη μηχανογραφική εφαρμογή για τη δημιουργία ενιαίας βάσης αναφοράς, η οποία θα περιέχει τα δεδομένα αυτών των πληροφοριών, όπως ακριβώς αυτά δημοσιοποιούνται - σ.σ. από την αμερικανική κυβέρνηση - χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση ή άλλη επεξεργασία». Στο συγκεκριμένο κατάλογο καταγράφονται «φυσικά, νομικά πρόσωπα και οργανώσεις που υπόκεινται σε συγκεκριμένες οικονομικές, δημοσιονομικές και εμπορικές κυρώσεις», με στόχο, όπως ισχυρίζονται, «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών». Ολα αυτά «φωτογραφίζουν» και τις νέες προκλήσεις του ιμπεριαλισμού σε βάρος κρατών και λαών, στις οποίες βάζουν πλάτες και οι ντόπιοι τραπεζίτες. Το λόγο, βέβαια, έχει και η ελληνική κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τις ταξικές δυνάμεις

Στη μάχη για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις, αποφασιστικά και στοχοπροσηλωμένα, όπως σηματοδότησε και η ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη που οργάνωσε προχτές το ΠΑΜΕ, στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Πρόκειται για μια μάχη ιδιαίτερα σημαντική αλλά και κρίσιμη, καθώς η συλλογική σύμβαση δεν περιορίζεται σε οικονομικά ζητήματα, αλλά αφορά τη συλλογική διεκδίκηση, περιφρούρηση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η κρισιμότητα της συγκεκριμένης μάχης συνδέεται και με την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου. Η επιλογή του ΣΕΒ να θέσει ως βασική προτεραιότητα το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, ζητώντας ευθέως την κατάργησή τους, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο εγκλωβισμός των εργαζομένων σε ακόμα βαθύτερη ανασφάλεια, η ακόμα μεγαλύτερη έκθεσή τους στην εργοδοτική ασυδοσία, εξυπηρετούν τα στρατηγικά σχέδια του κεφαλαίου. Οι βιομήχανοι βάζουν στο στόχαστρό τους κι άλλες εργατικές κατακτήσεις: ζητούν να απολύουν ανεξέλεγκτα, να μειωθούν κι άλλο οι ασφαλιστικές τους εισφορές, απαιτούν νέες φοροαπαλλαγές, συρρίκνωση της λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, πάγωμα μισθών για εργαζόμενους σε περιοχές με μεγάλο ποσοστό ανεργίας, κλπ.

Πολύτιμο «δεκανίκι» στην υπηρεσία του κεφαλαίου είναι η ξεπουλημένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι συμβιβασμένες παρατάξεις της πλειοψηφίας σπεύδουν να συζητήσουν στη λεγόμενη «Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης», με ημερήσια διάταξη καθορισμένη από τις ανάγκες της εργοδοσίας. Νομιμοποιούν στη συνείδηση του εργάτη τις απαράδεκτες εργοδοτικές αξιώσεις, ονομάζουν (συν)«εταίρους» και «συν-διαπραγματευτές» τους ταξικούς αντιπάλους της εργατικής τάξης, που μεθοδεύουν την ένταση της εξαθλίωσής της. «Θολώνουν τα νερά» για να συγκαλύψουν τη συνειδητή τους συμπαράταξη με τα κριτήρια της «επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας». Η συμβιβασμένη πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί, ούτε και θέλει να δώσει τη μάχη με άξονα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Στον αντίποδα, οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη δρομολογήσει την προετοιμασία ανάπτυξης διεκδικητικής δράσης. Με συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων για την οργάνωση της πάλης, για να πάρουν οι ίδιοι οι εργάτες την υπόθεση στα χέρια τους. Τα ταξικά συνδικάτα καλούνται να πρωτοστατήσουν στη μάχη για την προάσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων. Να ενημερώσουν για την ένταση της εργοδοτικής επίθεσης και να θέσουν διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Να «οργώσουν» θαρρετά κάθε τόπο δουλιάς, να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα που αποκαλύπτει τον φιλοεργοδοτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ηγεσίας στη ΓΣΕΕ. Ετσι ώστε να αναδειχτεί η επιτακτική αναγκαιότητα συσπείρωσης των εργαζομένων γύρω από το ΠΑΜΕ.

Καθοριστικός παράγοντας για τα αποτελέσματα αυτής της μάχης, αλλά και τα βήματα που θα αφήσει στην οργάνωση της ταξικής πάλης, είναι η άμεση επαφή και κουβέντα με τους εργάτες, τις εργάτριες. Η συμβολή για να «σπάσει» η εργοδοτική τρομοκρατία, να πειστούν για την αξία του συλλογικού αγώνα και να ενταχθούν περισσότεροι στη συλλογική δράση, να κάνουν προσωπική τους υπόθεση τη μάχη για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων. Δίνοντας την ερχόμενη Δευτέρα το «παρών» τους στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, για να καταγγείλουν τη συμπαιγνία των εταίρων. Δίνοντας καθημερινό, μαχητικό, ταξικό «παρών» στον τόπο δουλιάς τους, την κινητοποίηση, την εξόρμηση, τη συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ