Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«ΑΓΡΟΤΙΚά» συλλαλητήρια

Στις 2 του Φλεβάρη η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά, να δώσει μαζικό και μαχητικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση ΑΓΡΟΤΙΚΑ. Το αγωνιστικό κάλεσμα γίνεται σε μια εποχή όπου μαζί με το ξεκίνημα της πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ξεκίνησαν και οι δραματικές επιπτώσεις για την αγροτική οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, ψηφίζουν και εφαρμόζουν εναλλάξ τα όσα ολέθρια μέτρα επιβάλουν η ΕΕ, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Και το μόνο που κάνουν είναι να επιχειρούν, ο καθένας από το «πόστο» του, άλλοτε σαν κυβέρνηση, άλλοτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση, να εμπαίξουν και να αποπροσανατολίσουν. Στην προκειμένη περίπτωση τη μικρομεσαία αγροτιά και τους εργαζόμενους και επαγγελματίες εκείνους, που εξαρτούν την επιβίωσή τους από την ύπαρξη του αγροτικού τομέα. Γιατί όλοι αυτοί μαζί είναι που θα πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο και θα βρεθούν στη φτώχεια και την ανεργία.

Το συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στην ΑΓΡΟΤΙΚΑ, σαφώς δεν πρέπει να είναι μόνο υπόθεση των αγροτών. Η έκθεση αυτή αφορά ως γνωστόν την αγροτική οικονομία. Επομένως έχει σχέση και με τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες που η δουλιά τους εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα, όπως και τους άνεργους νέους της υπαίθρου. Φέτος η έκθεση γίνεται στη σκιά της νέας ΚΑΠ και στη Θεσσαλονίκη ήδη ανακοινώθηκε το «λουκέτο» του εκεί εργοστασίου της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων». Από κοντά σειρά θα πάρουν και τα εργοστάσια της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», αφού οι ολέθριες αποφάσεις της ΕΕ και οι εξευτελιστικές τιμές που ανακοινώθηκαν σχετικά από τη διοίκηση της βιομηχανίας θα επιφέρουν εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας και τα πέντε εργοστάσια, σε Λάρισα, Πλατύ, Σέρρες, Ξάνθη και Ορεστιάδα, δε θα γλιτώσουν το «λουκέτο». Η καπνοκαλλιέργεια επίσης από φέτος θα συρρικνωθεί δραματικά και πολλά καπνομάγαζα, ή αλλιώς μεταποιητικές επιχειρήσεις, θα κλείσουν. Οπως επίσης φαίνεται, σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδας θα σταματήσουν να σπέρνουν βαμβάκι και δεν αποκλείεται κάποια εκκοκκιστήρια και ειδικά μικρά να σταματήσουν να δουλεύουν.

Στις 2 του Φλεβάρη επομένως, μικρομεσαίοι αγρότες, εργάτες και επαγγελματίες πρέπει να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» έξω από την ΑΓΡΟΤΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς, που είναι φανερό ότι σε πρώτη φάση οι επιπτώσεις θα είναι πιο τσουχτερές, η αγωνιστική συμμετοχή θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κι ο αγώνας δε θα σταματήσει εδώ. Θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Αγρότες, εργάτες και επαγγελματίες, έχουν μπροστά τους τα προβλήματα και τις επιπτώσεις των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Και μπρος στα χειρότερα, οφείλουν πλέον να δυναμώσουν το μέτωπο αγώνα και αντίστασης. Καλούνται να παλέψουν μαζικά και δυναμικά για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Καλούνται επίσης να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να βάλουν τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Και ο κάθε κατεργάρης είναι ο κάθε πολιτικός εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, ή όποιος ανέχεται αυτή την πραγματικότητα με τις αυταπάτες ότι θα τη βελτιώσει. Απεγκλωβισμός από τη σημερινή πολιτική χρειάζεται και ενίσχυση του ΚΚΕ, στο δρόμο για τη λαϊκή συμμαχία.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ