Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τ' άκουσαν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κριτική στην κυβέρνηση διότι δεν ανακοινώνει την απόφασή της για το μέλλον του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και η κριτική τους εξαντλείται εδώ. Αλλωστε, πώς να πάνε παραπέρα, αφού, σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να απολογηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και τη ΒΦΛ και την ελληνική λιπασματοβιομηχανία γενικότερα.

Και τι άλλο να πουν δηλαδή; Οτι διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών; Με το κλείσιμο των κρατικών λιπασματοβιομηχανιών ή το ξεπούλημά τους, με την απελευθέρωση της αγοράς; Και πώς να το πουν, αφού χέρι χέρι με τη ΝΔ, στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ, άνοιξαν το δρόμο για τις αρνητικές εξελίξεις που σήμερα απειλούν και τους εργαζόμενους της ΒΦΛ, σε συνέχεια των συναδέλφων τους στην ΑΕΒΑΛ, τη Δραπετσώνα κλπ.

Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι δεν τους χαρίστηκαν. Τα είπαν στην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, συνοδευόμενη από τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο και απ' τις υποψήφιες του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία και το Δήμο Θεσσαλονίκης, Πατουλίδου και Αράπογλου, επισκέφτηκε τους εργαζόμενους που συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου, διεκδικώντας την ολική επαναλειτουργία του.

Εκαναν κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη συγχώνευση των δύο εργοστασίων (Θεσσαλονίκη - Καβάλα), επιταχύνοντας τις εξελίξεις για το κλείσιμο και στη ΓΣΕΕ που δεν πήρε καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση στήριξης και συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων και των δύο εργοστασίων.

Θέλουν και να ... σκοράρουν!

«Μπαίνουμε στο παιχνίδι». Με αυτό το σύνθημα τιτλοφορούνται οι αφίσες του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα. Προφανώς, ακόμη και στο σύνθημα δεν μπόρεσαν να κρύψουν την αγωνία τους να μπουν ακόμη περισσότερο στο ...παιχνίδι. Κι αυτό το λέμε, διότι - όπως ξέρει καλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας - είναι ήδη στο παιχνίδι. Και εξηγούμαστε:

Πρώτον, χρόνια τώρα, ο ΣΥΝ συμμετέχει στις διοικήσεις των κεντρικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), όπου μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συμφώνησαν και υπερθεμάτισαν για τη μερική απασχόληση, την ανταποδοτικότητα, τη φορολογική «αποκέντρωση» (σ.σ.: κι άλλοι φόροι). Δεύτερον, οι δήμαρχοι που στήριξε ο ΣΥΝ στις προηγούμενες εκλογές, επί τέσσερα χρόνια προώθησαν την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, όπως της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας.

Αφού, λοιπόν, θέλουν μια «Ανοιχτή Πόλη» (σ.σ.: το όνομα του συνδυασμού στην Αθήνα) για τους επιχειρηματίες, τώρα θέλουν και να «μπουν στο παιχνίδι». Μόνο που αυτό το παιχνίδι είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα...

Ντροπή!

Δε μας ξενίζει η άποψη που εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ίδια ουσιαστικά μ' αυτή του Συνασπισμού. Απλά την καταγράφουμε ως απαράδεκτη, όπως και κάθε άλλη ίσων αποστάσεων και συμψηφισμού ευθυνών ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα. Με αφορμή ερώτηση που του έγινε για το ταξίδι του στη Συρία, έκανε λόγο για «μια αναδυόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή», η οποία, κατ' αυτόν, συνίσταται σε «συγκρούσεις στη Γάζα» και, «επίσης, την απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη» και αποτελεί «μία απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται και με τις υπερβολικές, θα έλεγα, κινήσεις από πλευράς του Ισραήλ». Η γενοκτονία ενός λαού, η καταδίκη του σε πείνα και δίψα, η για δεκαετίες καθημερινή ταπείνωσή του, οι χιλιάδες όμηροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε φυλακές, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα, χαρακτηρίζονται «υπερβολικές κινήσεις». Το δικαίωμα του λαού αυτού στην άμυνα, στη διεκδίκηση του δίκιου του ενάντια σε έναν ισχυρό επιτιθέμενο, δεν υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μόνο η συνευθύνη του για την «αναδυόμενη κρίση» λόγω της «απαγωγής ενός Ισραηλινού στρατιώτη». Σα δε ντρέπονται!

Η μόνη διαφορά τους

«Οι χαμηλόβαθμοι που περνούν στο Μεσολόγγι δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη, λένε. Ως "πελάτες" των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Αθήνα όμως είναι στυλοβάτες της. Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει». Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Κοζάνης, Π. Κουκουλόπουλος, σχετικά με τις χιλιάδες κενές θέσεις σε ΤΕΙ της περιφέρειας, που δημιούργησε η θεσμοθέτηση της βάσης του 10 από την κυβέρνηση. Και σε ό,τι αφορά στην τελευταία και τις επιδιώξεις της δεν έχει άδικο. Πράγματι, μια εξ αυτών είναι η ενίσχυση των κάθε λογής ιδιωτικών σχολών και ψευτοκολεγίων. Σε ό,τι αφορά στην ουσία, όμως, η λογική του ταυτίζεται με αυτή της κυβέρνησης. Αντιμετωπίζει κι αυτός τους «χαμηλόβαθμους» και, γενικότερα, τους φοιτητές και σπουδαστές, ως «πελάτες» και «καταναλωτές», όπως ακριβώς και οι κυβερνώντες. Η μόνη διαφορά τους βρίσκεται στο ποιος θα τους εκμεταλλεύεται. Για το δικαίωμα σε πραγματικά δωρεάν και δημόσια Παιδεία, δε μιλά κανένας τους. Πόσο μάλλον, για μια Τριτοβάθμια Παιδεία που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι την πλουτοκρατία...

Να αλλάξει η ρότα...

Τα στοιχεία για τις άθλιες συνθήκες δουλιάς στην ακτοπλοΐα, στις πορθμειακές γραμμές και τα τουριστικά σκάφη, που συγκέντρωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και παρουσίασε ο «Ρ» την περασμένη Κυριακή, είναι ενδεικτικά μόνο του εργασιακού Μεσαίωνα που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές. Στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων της θάλασσας ρίχνονται στον Καιάδα της εφοπλιστικής κερδοφορίας, στο πλαίσιο της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στην κατεύθυνση των αντεργατικών οδηγιών που συναποφάσισαν στα όργανα της ΕΕ.

Οι άθλιες εργασιακές συνθήκες στα καράβια, τα εξαντλητικά ωράρια, η διεύρυνση της «μαύρης» εργασίας, η παράδοση της Ναυτικής Εκπαίδευσης στους ιδιώτες δεν αφορούν στενά και μόνο τους ναυτεργάτες. Είναι ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που ταξιδεύουν με τα πλοία, ιδίως το καλοκαίρι. Αλλά και τους χιλιάδες νησιώτες, που καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου χρησιμοποιούν τα καράβια σαν κύριο μέσο σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εργασιακή υπερεκμετάλλευση, υποσυντήρητα πλοία, αυξήσεις - φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων, καθορισμός των δρομολογίων σύμφωνα με τις κερδοσκοπικές εκτιμήσεις των πλοιοκτητών, είναι το εκρηκτικό μείγμα που έχει διαμορφώσει η πολιτική της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Πολιτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστικών συμφερόντων, σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών για συχνά, φτηνά και ασφαλή δρομολόγια, για δουλιά με δικαιώματα για τους ναυτεργάτες.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Τεράστια κερδοφορία και προκλητικά προνόμια για τους ακτοπλόους εφοπλιστές, την ώρα που, μόνο την περασμένη βδομάδα και πριν η τουριστική κίνηση βρεθεί στο απόγειό της, δυο πλοία βγήκαν εκτός λειτουργίας, ενώ ένα ακόμα ταλαιπώρησε επί 11 ώρες τους επιβάτες του μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Με δεδομένη και την «απελευθέρωση», με την οποία πρόσφατα η κυβέρνηση φιλοδώρησε τους εφοπλιστές, η κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα στα λιμάνια δε θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει το περσινό χάος στις περιόδους της θερινής αιχμής.

Διέξοδος δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο τα καράβια παραμένουν στα χέρια των εφοπλιστών. Οσο τα κόμματα του κεφαλαίου νομιμοποιούν και επεκτείνουν την εφοπλιστική ασυδοσία. Σήμερα, όσο ποτέ, είναι αναγκαία η αλλαγή της ρότας στο κεντρικό ζήτημα της εξουσίας. Ναυτεργάτες, νησιώτες και εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική που εχθρεύεται τις πραγματικές τους ανάγκες. Να βάλουν πλώρη για την ανατροπή της εξουσίας που πριμοδοτεί τους εφοπλιστές. Να διεκδικήσουν τη δική τους λαϊκή εξουσία, όπου, στα πλαίσια ενός Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, θα εξασφαλίσουν σύγχρονα, ασφαλή και φτηνά πλοία, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των ναυτεργατών.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα εκλογικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί οι «Αθηναίοι πολίτες» που νοσταλγούν τον «αστυνομικό της γειτονίας» και τους επικαλείται ο Νικήτας Κακλαμάνης προκειμένου - όπως δήλωσε χτες - να επαναδραστηριοποιήσει το θεσμό; (Μα δεν τον είχε επαναδραστηριοποιήσει ο προηγούμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης;).

Δεν ξέρουμε ποιους έχει υπόψη του, πάντως δε μας φαίνονται και ιδιαίτερα «φανατικοί» με τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Αν συνδυάσουμε αυτές τις δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ με τις εκφρασμένες προθέσεις του να «λύσει τα προβλήματα που προκαλούν οι διαδηλώσεις», τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Τον βεβαιώνουμε, πάντως, τον Νικήτα Κακλαμάνη, ότι οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν κουραστεί να βλέπουν αστυνομικούς. Ιδίως όσοι κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης νιώθουν μάλλον σαν να βρίσκονται σε στρατόπεδο.

Εκτός αν θεωρεί κανείς καλαίσθητο θέαμα το να βλέπει σε κάθε γωνία έναν ένστολο με αυτόματο σε ετοιμότητα.

Οσοι δε από τους κατοίκους αυτής της πόλης θέλησαν να διαδηλώσουν για την ικανοποίηση ενός αιτήματός τους διαπίστωσαν την «ένταση» της αστυνομικής παρουσίας στην πρωτεύουσα με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.

Γιατί, βέβαια, όλη αυτή η αστυνομοκρατία που επικρατεί μόνο με την εγκληματικότητα δεν έχει να κάνει. Αλλωστε, η τελευταία δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολής, όπως φανερώνει το παράδειγμα της πλέον αστυνομοκρατούμενης, αλλά και της πλέον εγκληματοκρατούμενης, χώρας του κόσμου, των ΗΠΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, βέβαια, έχουμε τον Κώστα Σκανδαλίδη που ούτε λίγο, ούτε πολύ μετέτρεψε το ψηφοδέλτιό του σε... πολιτικό «ντριμ σόου» ή «φέιμ στόρι» ανακοινώνοντάς μας πάμπολλους υποψήφιους κάτω των 30 ετών.

Μόνο που δεν αρκούν τέτοια επικοινωνιακά παιγνιδάκια για να πείσει ένα κόμμα πως έχει πολιτική υπέρ των νέων ανθρώπων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ, στην Αθήνα ζουν πολλοί νέοι, που δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι τους, δε βρίσκουν δουλιά, αδυνατούν να αθληθούν, δεν μπορούν να βρουν διεξόδους δημιουργικής αξιοποίησης του όποιου ελεύθερου χρόνου τους και για να διασκεδάσουν πρέπει να στήνονται στις ουρές των διαφόρων «κλαμπ». Γι' αυτούς έχει να μας πει τίποτε;

Οι... αντίθετες θέσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι θέσεις των δύο πανεπιστημιακών παρουσιάζονται σε καίρια ζητήματα εκ διαμέτρου αντίθετες», έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», παρουσιάζοντας τις συνεντεύξεις των πανεπιστημιακών Θ. Βερέμη, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και της Επιτροπής των 8 «σοφών», που επεξεργάστηκε το κυβερνητικό προσχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια και του Γ. Μπαμπινιώτη, πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Οποιος διαβάσει, όμως, τις δυο συνεντεύξεις, εύκολα μπορεί να δει, ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Ουσιαστικά, η μόνη διαφωνία του Γ. Μπαμπινιώτη βρίσκεται στην καθιέρωση «πλήρους και ουσιαστικής αυτοδιοίκησης» των πανεπιστημίων, για θέματα ακαδημαϊκά, οικονομικά και διοικητικά και, μάλιστα, ως προϋπόθεση της εφαρμογής των όποιων άλλων μέτρων. Με άλλα λόγια, στο ποιος και με ποιους όρους θα εφαρμόσει τις όποιες αλλαγές. Για τις τελευταίες, την κατεύθυνση και το περιεχόμενό τους, ο πρύτανης της Αθήνας δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφωνία, τόσο με τον Θ. Βερέμη, όσο και με την κυβερνητική πολιτική. Θέλει κι αυτός ένα πανεπιστήμιο στενά δεμένο με την αγορά και τις επιχειρήσεις, ολοκληρωτικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό και δε λέει κουβέντα, για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, τον κοινωνικό χαρακτήρα και ρόλο της επιστήμης, ποιοι καθορίζουν τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των πανεπιστημιακών σπουδών και της επιστημονικής έρευνας και ποιοι ωφελούνται. Δε λέει κουβέντα για τη ραγδαία μετατροπή των πανεπιστημιακών καθηγητών σε «υπαλλήλους» και «ντίλερ» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μετάνοιες στ' αφεντικά

Συγχαρητήρια στη διοίκηση της «Παπαστράτος» (θυγατρική πλέον της «Φίλιπ Μόρις») έδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, εγκαινιάζοντας την κατασκευή του νέου εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο. Εργοστάσιο, που θα μπορούσε να ανήκει κατά 20% στο Δημόσιο, αφού από τα 100 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει, τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από κρατική επιχορήγηση! Ηταν μεγάλη η χαρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για τη... χάρη που κάνει η εταιρία στη χώρα μας να παράγει εδώ τα τσιγάρα της. Μάλιστα ο υπουργός δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι το πρώτο εργοστάσιο είχε εγκαινιαστεί πριν από καμιά 70ριά χρόνια από τον Ε. Βενιζέλο. Εναν πρώιμο θιασώτη της... «παγκοσμιοποίησης» και της «ανταγωνιστικότητας».

Τα περί των εγκαινίων μπορούν να ολοκληρωθούν με μια αποστροφή απ' όσα είπε ο Πειραιώτης υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Νεράτζης, τα οποία πράγματι θυμίζουν άλλες εποχές: «Η εταιρεία αυτή πέραν του ότι προσέφερε δουλιά σε γενιές Πειραιωτών αλλά και κατοίκων των πέριξ περιοχών, είχε καταστεί ένας φάρος προόδου για ολόκληρο τον Πειραιά»...

Οπως τότε, που η «Αστυνομία Πόλεων» εφορμούσε ενάντια στους εργάτες της περιφρούρησης της απεργίας, για να δουλέψουν οι τρομοκρατημένες ανήλικες εργάτριες, μικρά κοριτσάκια, που τα απειλούσαν με απόλυση, έτσι και δεν έρθουν στο πόστο τους...

Επίκειται...

«Επίκειται μια δύσκολη περίοδος με συνταξιοδοτήσεις που ειδικότερα στον κλάδο των νοσηλευτών αυτή τη χρονιά θα μας φέρει προ δύσκολων στιγμών. Φροντίζουμε να το λύσουμε το πρόβλημα. Είναι σε εξέλιξη όλοι οι διαγωνισμοί, επιταχύνονται οι ρυθμοί και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε γύρω στα 1.900 άτομα».

Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα θα έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή - και μάλλον το θέμα των τεράστιων κενών στα νοσοκομεία θα είναι ένα απ' τα βασικά θέματα σε αυτή τη συνάντηση, καθώς μέχρι τον επόμενο χρόνο αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν κοντά στις 2.500 νοσηλεύτριες. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας, για να καλυφθούν σε υποφερτό βαθμό οι ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, πρέπει να προσληφθούν 20.000 νοσηλεύτριες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι ακόμη περισσότερες.

Βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτες. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι δοσμένη και κινείται στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, που επιτάσσουν «λιγότερο κράτος», περιστολή των δημόσιων δαπανών και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Απλώς, περιμένουμε να δούμε, με τι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων θα «παντρέψει» τις επιλογές που θα κάνει με τις εκρηκτικές ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στρατηγική αντιλαϊκή συμφωνία

Ανοιχτά και δημόσια πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός πρασινογάλαζων βουλευτών τάσσεται ευθέως υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με βάση το γερμανικό μοντέλο. Δεν πρόκειται, βέβαια, για μια τυχαία εξέλιξη, καθώς μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας, όπως άλλωστε αποδεικνύει καθημερινά η κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών -σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, θα έρθει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες «ανάγκες» του συστήματος στη σαρωτική ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά ή το πότε αυτή η «ιδέα» μπορέσει να γίνει πράξη στη χώρα μας, το απολύτως βέβαιο είναι ότι μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι απλά δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής αλλά υπάρχει πλήρης και αγαστή στρατηγική συμφωνία στην εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού. Ακριβώς αυτή η διαπίστωση, που συνειδητοποιείται από ευρύτερα λαϊκά στρώματα, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μια ριζοσπαστική μετατόπιση και αντεπίθεση των λαϊκών στρωμάτων. Μια αντεπίθεση που θα «αφήσει πίσω της» το ψευτοδίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ και θα σηματοδοτήσει τη χειραφέτηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων από τους στυλοβάτες του συστήματος που τόσο άγρια τους εκμεταλλεύεται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν επιτρέπεται να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία των δημοτικών εκλογών.

Ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η ψήφος, αθροιστικά, σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος υπέρ της συνέχισης της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης. Δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. «Δουλιά μέχρι τα 75»(!), είναι ο νέος στόχος της πλουτοκρατίας, κατάργηση στην πραγματικότητα του δικαιώματος στη σύνταξη (ακόμα και της πείνας). Πώς φτάσαμε μέχρις εδώ; Το δρόμο τον άνοιξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και μια εικοσαετία περίπου η μία «συμπλήρωνε» τους νόμους της προηγούμενης, με αποτέλεσμα και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαρκώς να ανεβαίνουν και οι συντάξεις να μετατρέπονται σε «φιλοδώρημα». Υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση ότι αν, μεταξύ των άλλων, δεν αισθανθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ένα ηχηρό χαστούκι από τις κάλπες του Οκτώβρη, το σενάριο για «σύνταξη στα 75» θα γίνει εφιαλτική πραγματικότητα; Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ήδη έχει αρχίσει - πάντα με δικομματική συναίνεση και συμφωνία - το «ξήλωμα» των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει η «νέα μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό, οι στόχοι της οποίας έχουν ήδη «προσυμφωνηθεί» με την ΕΕ: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, «ευέλικτες» συντάξεις... Το ίδιο αντιδραστική είναι και η «μεταρρύθμιση» που έχει δρομολογηθεί στην Παιδεία, με τη μετατροπή των πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών, σε «θυγατρικές» των πολυεθνικών...

Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα, αλλά η ουσία μία: Με τα λόγια της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν στρατηγική συμφωνία στην αντιλαϊκή πολιτική». Ας μη σπαταλιέται, λοιπόν, χρόνος και ξοδεύεται ανώφελα η αγανάκτηση. Η απάντηση που πρέπει είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών στις κάλπες του Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ