Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγώνες μέχρι την «τελική νίκη»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαθιά περιφρόνηση στις αγωνίες και τους αγώνες των μαθητών που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις επιδεικνύει η κυβέρνηση. Μπορεί να σταμάτησε τις προκλητικές δηλώσεις περί δυναμικών μειοψηφιών ή ελαχίστων, επειδή το μόνο που κατάφερναν ήταν να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», ωστόσο επί της ουσίας η κυβέρνηση κρατά μια αδιάλλακτη στάση και μια πολιτική πυγμής απέναντι στην «κραυγή αγωνίας» των μαθητών. Εχοντας ως φανατικούς συμμάχους τα κανάλια, όπου η λέξη κατάληψη σημαίνει αυτόματα «βανδαλισμοί», καταστροφές, βία, βιασμοί κ.ο.κ., η κυβέρνηση δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια να αφουγκραστεί τη «φωνή» των μαθητών. Για το σχολείο που «δε μορφώνει και εξοντώνει». Για την παραπαιδεία, τις άθλιες και «παγωμένες» σχολικές εγκαταστάσεις, για το αντιδραστικό περιεχόμενο σπουδών που ταιριάζει σε ανθρώπινα ρομπότ, για όλα αυτά και τόσα άλλα... Αντ' αυτών, η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για «να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η πλήρης ομαλότητα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας». Πλανώνται πλάνην οικτράν, αν πιστεύουν ότι έτσι «θα ελέγξουν την κατάσταση» και τα πράγματα θα συνεχίσουν να κυλούν σαν να μην έγινε τίποτα... Οι αγώνες για την Παιδεία θα είναι διαρκείας και πολύμορφοι μέχρι την τελική νίκη. Και αυτός είναι ο εφιάλτης τους...

Αναβολή με ερωτηματικά...

Ερωτηματικά προκαλεί η προχτεσινή αναβολή του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, είχε ήδη... διαρρεύσει ότι δεν πρόκειται να γίνει. Κι αυτό, παρ' ότι υπήρχαν θέματα, για τα οποία έπρεπε να παρθούν αποφάσεις, αφού θα εξέπνεαν προθεσμίες. Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπήρχαν και τα σημαντικά θέματα των ενστάσεων για το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Βοτανικό που επίσης θα συζητούνταν την ίδια μέρα.

Ετσι, αφού αναγνώστηκε ο κατάλογος και αποφασίστηκε ότι «ελλείψει απαρτίας το δημοτικό συμβούλιο αναβάλλεται», ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ζήτησε το λόγο για να τονίσει πως η διοίκηση πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος του ελεύθερου χώρου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πολέμωνος και Ελλανίκου στο Παγκράτι.

Συγκεκριμένα, η ένσταση που έχει υποβάλει κάτοικος κατά της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου (σ.σ.: προβλέπει τη μετατροπή του χώρου σε πράσινο και παιδική χαρά), πρέπει να εκδικαστεί από το συμβούλιο έγκαιρα, αφού στις 5 του Δεκέμβρη λήγει η προθεσμία αναστολής οικοδομικών εργασιών στο χώρο και ως τότε ο νομάρχης πρέπει να υπογράψει την τροποποίηση. Προκαλούνται, λοιπόν, σοβαρά ερωτηματικά, για το τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση του δήμου, αλλά και αν θα εκπνεύσουν ή όχι οι προθεσμίες, μετά την προχτεσινή αναβολή...

Δολοφονικός συνδυασμός

Η σωρεία των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ο πρόσφατος θάνατος του 43χρονου αρχιπυροσβέστη στις ράγες στην Αγ. Σοφία Πειραιά, επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο, ότι όσο δε λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας στην κυκλοφορία των τρένων, τόσο θα θρηνούμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Απάντηση στο ερώτημα «τι φταίει» και τα δυστυχήματα προσλαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, δίνει η κεντρική φιλοσοφία των προηγούμενων και νυν κυβερνώντων για τη λειτουργία του σιδηρόδρομου. Μια φιλοσοφία που στον πυρήνα της έχει τον δολοφονικό συνδυασμό του δίπτυχου «γρήγορα τρένα» και «ανταγωνιστικά δρομολόγια». Συνδυασμό, που στην πράξη σημαίνει αύξηση των ταχυτήτων των τρένων και πιο πυκνά δρομολόγια, αλλά και περικοπή δαπανών, ακόμα και αυτών που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια, όπως κατάργηση των φυλάκων στις ισόπεδες διαβάσεις.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα 2.600 χλμ. του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου υπάρχουν περισσότερες από 1.500 ισόπεδες διαβάσεις, προοιωνίζονται τα χειρότερα, εάν δεν αλλάξει η βασική πολιτική επιλογή για τη διαχείριση και λειτουργία του σιδηρόδρομου.

Τα ... διαλεγόμενα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ, και, μάλιστα, την ίδια ακριβώς περίοδο, θέλουν ...«διάλογο για την Παιδεία» κι αυτό από μόνο του - σας βεβαιώνουμε - είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Ιδίως, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κάνει δημόσια καθαρές τις σχετικές θέσεις τους, εδώ και αρκετό καιρό. Χώρια, που ποτέ δε σταμάτησε ο διάλογος. Είτε στη Βουλή, είτε στους δρόμους του αγώνα, είτε οπουδήποτε αλλού...

Παρ' όλ' αυτά, μας προέκυψε μια κυβέρνηση που μιλάει για «διευρυμένο διάλογο» και αναζητεί «ευρύτερες συναινέσεις», συκοφαντώντας, την ίδια ώρα, μαθητές και εκπαιδευτικούς με όποιους τρόπους μπορεί.

Για «διάλογο» μιλά και το ΠΑΣΟΚ. Και, μάλιστα, προκειμένου αυτός να γίνει σε συνθήκες ηρεμίας - σε ό,τι αφορά στη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών ΑΕΙ - ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Εχουμε, επίσης, τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που κι αυτές ζητούν την «έναρξη διαλόγου» για την Παιδεία, χωρίς καμία από τις δύο οργανώσεις, φυσικά, να έχει θέση ενάντια στις λεγόμενες «αναδιαρθρώσεις» που προωθούνται και στα μέτρα ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ.

Εχουμε, λοιπόν, άδικο να πιστεύουμε, ξέροντας για ποιους μιλάμε, ότι κάποια μεγάλη μπαμπεσιά κρύβεται πίσω από τις τόσο ...διαλλακτικές διαθέσεις; Το σκηνικό «συναίνεσης» μοιάζει να στήνεται προσεκτικά, όσο και γρήγορα.

ΠΑΝΤΩΣ, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι βαρέθηκαν να ασχολούνται με τα μικροπροβλήματα της Ελλάδας και αποφάσισαν να δώσουν τα φώτα τους σε θέματα παγκόσμιου επιπέδου.

Είδαμε προχτές, λοιπόν, τον Κώστα Καραμανλή να ομιλεί για το παγκόσμιο μέλλον του Διαδικτύου και τους τρόπους οργάνωσής του και τον Γ. Παπανδρέου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την παγκόσμια φτώχεια και την παιδική εργασία.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τι να γίνει, μας έτυχε, βλέπετε, ένα δικομματικό δίδυμο ...διεθνούς εμβέλειας. 'Η, τουλάχιστον, έτσι επιτάσσει, να μας λένε, η επικοινωνιακή τους τακτική.

Ισως είναι καλύτερο να μην τους απασχολούμε εφεξής με τα μικροπροβλήματά μας...

Αντισοσιαλιστική επίθεση

Η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από την άρχουσα τάξη των χωρών της Ευρώπης και ειδικά της περιόδου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκτά μόνιμα και επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, η πρωτοπορία του λαϊκού κινήματος, τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Επιδίωξη δεν είναι μόνο η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων αλλά κυρίως η απάλειψη και τελικά η λήθη της ιστορίας της οικοδόμησης του νέου, χωρίς εκμετάλλευση κοινωνικού συστήματος που ξεπέρασε τον καπιταλισμό. Αυτή η επαναστατική έφοδος εκατομμυρίων ανθρώπων, η κίνηση προς τα μπρος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, πρέπει να εξαφανιστεί. Κυρίως οι νέες γενιές, που έτσι και αλλιώς δε μαθαίνουν την πραγματική ιστορία λόγω των αντιδραστικών εκπαιδευτικών συστημάτων, να μην διδαχτούν από την ανατρεπτική δύναμη των λαών.

Να μην ξέρουν για παράδειγμα ότι η 9η Μάη 1945, μέρα της νίκης των λαϊκοαπελευθερωτικών κινημάτων με επικεφαλής το σοβιετικό λαό κατά των ναζιστοφασιστών, γιορτάζεται ως Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Αλλά να την αποδεχτούν ως μέρα γιορτασμού της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί τότε ιδρύθηκε η καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που μετεξελίχθηκε σε ΕΕ.

Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης μετά την προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού, σε αυτή τη φάση έξαρσης του αντικομμουνισμού πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Οι αντιδραστικές δυνάμεις επιχείρησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης να περάσουν ένα κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο εξίσωσης του φασισμού - ναζισμού με τον κομμουνισμό. Η προσπάθεια δεν τους βγήκε πλήρως. Μόλις την περασμένη βδομάδα με αφορμή τα αντεπαναστατικά γεγονότα του Οκτώβρη του 1956 στην Ουγγαρία, που εμφανίζεται ως «λαϊκή εξέγερση», προχώρησαν ένα ακόμα σκαλοπάτι στην αντικομμουνιστική υστερία. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τις ευρωκοινοβουλευτικές δυνάμεις (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστικό, Φιλελεύθεροι) και με τις ψήφους των ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καλεί σε καταδίκη της «κομμουνιστικής ιδεολογίας». Αλλά και ορισμένοι «αριστεροί» ευρωβουλευτές της GUE, κατέθεσαν επίσης απαράδεκτο ψήφισμα περί εγκλημάτων του «σταλινικού» καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή στην Τσεχία απαγορεύτηκε η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας γιατί παλεύει για την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, γίνεται ένας βρώμικος πόλεμος κατά των κομμουνιστών μέχρι και δολοφονικές επιθέσεις. Στην Πολωνία ετοιμάζεται «κυνήγι μαγισσών» εναντίον δημοσίων υπαλλήλων την εποχή του σοσιαλισμού που συνεργάζονταν λέει... με τις μυστικές υπηρεσίες. Στις Βαλτικές λεγόμενες «δημοκρατίες», τα κομμουνιστικά κόμματα είναι στην παρανομία, την ίδια στιγμή που εξυμνούνται και βραβεύονται οι αντίστοιχοι με τους δικούς μας γερμανοτσολιάδες - Ράλληδες, συνεργάτες των χιτλερικών καταχτητών τους. Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στα 15 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού, αποδείχτηκε περίτρανα στους λαούς αυτών των χωρών και σε όλο τον κόσμο, η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Η ανεργία, άγνωστη πριν, θερίζει. Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν λαούς κυριαρχούν. Γι' αυτό η υπεράσπιση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, μ' όλες τις αδυναμίες του, είναι καθήκον και χρέος σήμερα για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Ο σοσιαλισμός είναι σήμερα ακόμη πιο επίκαιρος και αναγκαίος. Και αυτό το ξέρουν οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκφραστές γι' αυτό εξαπολύουν την επίθεσή τους. Να τον εμποδίσουν πασχίζουν και ο αντικομμουνισμός τούς χρειάζεται. Γι' αυτό η πάλη ενάντιά του είναι χρέος και υπόθεση των λαών. Για το δικό τους συμφέρον.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η ... δημοκρατία του προέδρου!

Είναι γνωστό ότι ο υποψήφιος του ΣΥΝ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί πολίτες» κ. Γ. Πανούσης είναι πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στο τμήμα αυτό, λοιπόν, οι φοιτητές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη, με απόφαση γενικής συνέλευσης του συλλόγου τους. Ομως φρόντισαν - προς τιμήν τους - να αφήσουν τη γραμματεία του Τμήματος να λειτουργήσει κάποιες ώρες, προκειμένου να διανέμονται δωρεάν στους φοιτητές τα «πάσο», για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ομως ο «κεντροαριστερός» υποψήφιος του ΣΥΝ είχε διαφορετική άποψη και τελικά έκλεισε τη γραμματεία, με το πρόσχημα ότι «δεν μπορεί η γενική συνέλευση των φοιτητών να αποφασίζει τι θα κάνω εγώ» και λέγοντας στους φοιτητές ότι αν ήθελαν τη γραμματεία ανοιχτή, έπρεπε να ψήφιζαν κατά της κατάληψης!

Είπαμε! Πρόεδρος του Τμήματος είναι, όχι ο Λουδοβίκος ο 14ος..!

Το τρις εξαμαρτείν... .

Γρηγοριάδης Κώστας

Με το... φαινόμενο Τσίπρα ασχολείται στο προχτεσινό του άρθρο ο Γ. Βότσης, από τις στήλες τις «Ελευθεροτυπίας» και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κατ' εξοχήν ενισχυμένη απ' αυτά το σκιρτήματα βγήκε από τις κάλπες η περί τον ΣΥΝ ανανεωτική Αριστερά - αφού το ΚΚΕ, με τη δογματική περιχαράκωση, εμμένει κλπ. κλπ.».

Εμείς, απλώς θυμίζουμε, ότι τα ίδια έλεγε και στο παρελθόν για άλλους, αλλά τα κατοπινά γεγονότα τον διέψευσαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το διθυραμβικό σχόλιο που είχε κάνει από τις στήλες πάλι της «Ελευθεροτυπίας» για το εκλογικό ποσοστό που είχε συγκεντρώσει ο κ. Βούγιας στις δημοτικές εκλογές του 1998, αλλά και τις πικρόχολες αναφορές του για τον Αγάπιο Σαχίνη και το ΚΚΕ. Θυμίζουμε ακόμη το εγκώμιο που έπλεκε από τις στήλες και πάλι της «Ελευθεροτυπίας» για τη Μ. Δαμανάκη το 1991, όταν μιλούσε, μεταξύ άλλων, για... «το φωτεινό χαμόγελο της Μαρίας που δεν ταιριάζει με το γκρίζο περιβάλλον του Περισσού».

Ολοι γνωρίζουν, βέβαια, ότι οι προαναφερόμενοι... φωτισμένοι ανανεωτές στη συνέχεια κατέληξαν στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Βότσης συνεχίζει ακάθεκτος και επανέρχεται αυτή τη φορά με νέα περισπούδαστη ανάλυση για το... φαινόμενο Τσίπρα. Προφανώς, δε διδάσκεται ούτε καν από τα λάθη του...

Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»...

Περί τα 200 εκατομμύρια πρόσφυγες και ένα κόστος που προσεγγίζει τα 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ θα δημιουργήσει τις επόμενες δεκαετίες στον πλανήτη το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», αν δε ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη μείωση των ρύπων που το προκαλούν. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που εκπόνησε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης ο οικονομολόγος Ν. Στερν, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το θέμα, βέβαια, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Γνωστό είναι, επίσης, ότι τα οποιαδήποτε ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση του «φαινομένου του θερμοκηπίου», όπως απέδειξε και η Σύνοδος του ΟΗΕ στο Ρίο και το Πρωτόκολλο του Κιότο, σκοντάφτουν ακριβώς στην αντίδραση των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών και των πολυεθνικών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι αυτοί αρνούνται να πάρουν μέτρα ευθείας μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπως: Προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό βέβαια με τις πραγματικές ανάγκες κάθε χώρας και τη χρήση βιοκαυσίμων. Βελτίωση των διαθέσιμων τεχνικών, ώστε να εκπέμπονται λιγότερα αέρια ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Ουσιαστική προστασία των δασών, που μπορούν να δεσμεύσουν τα επικίνδυνα αέρια, κ.ά. Το μόνο «μέτρο» που προώθησαν ήταν το «εμπόριο ρύπων», το οποίο δίκαια θεωρείται ως η απάτη του αιώνα, αφού αντί να μειώνει τη ρύπανση, λειτουργεί ήδη ως «δεξαμενή» υπερκερδών για χρηματιστηριακές και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι όσο κυριαρχεί ο καπιταλισμός και θεριεύουν οι πολυεθνικές, ο πλανήτης μας θα κινδυνεύει με φτώχεια, προσφυγιά ή ακόμη και με τον απόλυτο όλεθρο...

Γιατί δεν το κάνει;

Τι το λέει και δεν ΤΟ κάνει; Μήπως πιστεύει ότι είναι αναντικατάστατος; Ο λόγος για τον ανεκδιήγητο πρόεδρο του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμη, ο οποίος απειλεί ξανά και ξανά ότι θα παραιτηθεί, δίχως όμως να έχει κάνει μέχρι τώρα πράξη την απειλή του. Ακόμα μια φορά χΤες εξέφρασε (στο «Φλας») τους φόβους του ότι το νομοσχέδιο για τις αντιδραστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «πάει στις ελληνικές καλένδες» και γι' αυτό προειδοποίησε «θα πάω κι εγώ σπίτι μου».

Δυστυχώς, αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι αυτό δε θα γίνει άμεσα. «Θα παραιτηθώ κάποια ώρα», διευκρίνισε. Ας είναι βέβαιος ότι θα βρεθούν άλλοι να τον αντικαταστήσουν επάξια. Αλλωστε οι αντιδραστικές προτάσεις «του» δεν είναι παρά μια συρραφή αυτών που έχουν ακουστεί εδώ και χρόνια, εντός και εκτός των ΑΕΙ και της χώρας από διάφορους ομοϊδεάτες του... Ας πάει «ήσυχος» σπίτι του και ας πάψει να μας ζαλίζει. Νισάφι πια.

Πάει για «λουκέτο»

Ενα νεογνολογικό τμήμα υπάρχει σ' όλη τη Θεσσαλία - εδρεύει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - κι αυτό υπολειτουργεί και κινδυνεύει με «λουκέτο». Αιτία, η έλλειψη γιατρών, που το καθιστά ανήμπορο να ανταποκριθεί στο μεγάλο φόρτο δουλιάς για την εξυπηρέτηση των αναγκών των τεσσάρων νομών της περιοχής, αλλά και του νομού Φθιώτιδας. Το πρόβλημα - όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι - μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων επιμελητών γιατρών, αλλά η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας δεν κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανακοινώνουν ότι έχει εγκριθεί η προκήρυξη δύο θέσεων γιατρών (επιμελητών Α' και Β'), καθώς και η πρόσληψη δύο θέσεων επικουρικών γιατρών, αλλά χωρίς δεσμεύσεις για το πότε κι αυτές θα γίνουν.

Ομως, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μόνο το νεογνολογικό τμήμα. Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχουν και σε πολλά άλλα τμήματα και κλινικές, όπως, π.χ., στην Αγγειοχειρουργική, στη Γαστρεντερολογική, στην Καρδιολογική, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην ΩΡΛ, στη Δερματολογική, ενώ δεν τέθηκαν καν σε λειτουργία η Νεφρολογική, η Ρευματολογική, η Ενδοκρινολογική, η Ογκολογική - Αιματολογική, η Ψυχιατρική κ.ά. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για 1.000.000 και πάνω κατοίκους της Θεσσαλίας, αλλά και των γύρω περιοχών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση διαρκείας

Η νέα χαριστική ρύθμιση προς τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, με το νομοσχέδιο για το «μίνι ασφαλιστικό» δεν είναι μόνο ένα ακόμα δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο. Οσο μεγάλο και αν είναι αυτό. Είναι, πριν απ' όλα, μια πολιτική πράξη ενάντια στο σύστημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα ένα βήμα εμβάθυνσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Δεν πρόκειται απλά για ένα αποσπασματικό μέτρο που έρχεται να εξυπηρετήσει μόνο κάποιες επιχειρήσεις. Και αυτή η χαριστική ρύθμιση αποτελεί συστατικό κομμάτι της γενικότερης επίθεσης, της προσπάθειας αποδόμησης και υπονόμευσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Μια παράμετρος αυτής της συνολικής ανατροπής που υλοποιείται είναι και η συγκεκριμένη ρύθμιση. Το γεγονός ότι το μέτρο αυτό προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου γίνεται για τρίτη φορά από το 2002 επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση. Ταυτόχρονα, καταρρέουν οι ισχυρισμοί ότι δήθεν η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Διότι κάποιος που ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα, θα έπρεπε να φροντίσει, αντί να κάνει χαριστικές ρυθμίσεις, για τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα ταμεία των επιχειρήσεων και παράνομα δεν αποδίδονται, να ήταν στα ταμεία του ΙΚΑ.

Σημειώνουμε μόνο ότι το ποσό αυτό έχει να κάνει με τις βεβαιωμένες οφειλές, δε σχετίζεται με την εισφοροδιαφυγή, που έτσι και αλλιώς μένει ανέγγιχτη. Οταν, λοιπόν, το κράτος χαρίζει τις βεβαιωμένες οφειλές, γίνεται φανερό τι διαθέσεις έχει για τα ποσά που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Και όχι μόνο αυτό. Η ρύθμιση είναι το «πράσινο φως» στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να μην πληρώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το ποσό το 2002, σήμερα μετά από αντίστοιχες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έφτασε τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού ισούται με το διπλάσιο της κρατικής χρηματοδότησης του 2007 ή με τα 2/3 της συνολικής περιουσίας που διαθέτει σήμερα το ΙΚΑ.

Η νέα ρύθμιση γίνεται στο φόντο της λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που αποστολή της είναι η προετοιμασία μιας εκ βάθρων νέας ανατροπής στην Κοινωνική Ασφάλιση. Γίνεται, παράλληλα, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, μέσα από την οποία θα προέλθουν και νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές, όπως στην περίπτωση της αναθεώρησης του καθεστώτος των ΒΑΕ και με τις ενοποιήσεις ταμείων στο ΙΚΑ ή με τη συγχώνευση επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ.

Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Η αντιασφαλιστική επίθεση δεν ανακόπηκε, ούτε σταμάτησε ποτέ. Βρίσκεται εν εξελίξει. Ακόμα και ρυθμίσεις που γίνονται ή εμφανίζονται ότι γίνονται αποσπασματικά, στην πραγματικότητα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο, υπηρετούν την ίδια αντεργατική στρατηγική επεξεργασμένη από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες και την υλοποιούν, αλλά και από άλλους διεθνείς οργανισμούς που έχουν στην υπηρεσία τους οι καπιταλιστές. Γι' αυτό και ανάλογη πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων, που μαζί με τα ταξικά συνδικάτα θα αντιπαραθέσουν τη δική τους στρατηγική, παλεύοντας και διεκδικώντας το δικό τους αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ