Τετάρτη 23 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απύθμενο θράσος

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει την αντεργατική της επίθεση ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, δικαιώνοντας το ρόλο του, αδιαφορεί για τα προβλήματα των εργαζομένων και επιλέγει να επιτεθεί και πάλι στις ταξικές δυνάμεις. Χτες έγινε γνωστή η τελική πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για το ζήτημα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Πρόταση που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό των επαγγελμάτων, επιβάλλει επασφάλιστρο 4,3% στους εργαζόμενους και απαγορεύει την ένταξη των παλαιότερων εργαζομένων, αφού για να γίνει αυτό πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά τεράστια ποσά.

Πώς αντέδρασε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ); Ανέβαλε την προγραμματισμένη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και όρισε νέα για αύριο με μοναδικό θέμα μομφή στον γραμματέα της Ομοσπονδίας και μέλος της ΔΑΣ, Γ. Καταχανά, γιατί δεν υπογράφει το σχετικό εξώδικο για τη συλλογική διαπραγμάτευση και που, όπως έχουν καταγγείλει οι ταξικές δυνάμεις, «περιέχει θέσεις που πλήττουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στους ΟΤΑ». Μεταξύ αυτών των θέσεων, και πρόταση για τα ΒΑΕ, που ουσιαστικά, στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετέχουν στην έκτακτη συνεδρίαση, καθώς θεωρούν ότι το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να ασχοληθούν είναι η οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές και όσους τις στηρίζουν.

Η Βασίλω πρώτη...

Δεν υπάρχει θέμα - από το «Μακεδονικό» μέχρι το θέμα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων και από το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων μέχρι τις εξετάσεις των αγγλικών - που να μην κληθούν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών να πάρουν θέση στελέχη του ΛΑΟΣ. «Κρα» κάνουν οι λεγόμενοι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί να προβάλουν στο «γυαλί» Καρατζαφέρη και Αδωνι... Κι αυτοί, φυσικά, ευκαιρία δε χάνουν να εκφέρουν άποψη επί παντός επιστητού. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας «όπου γάμος και χαρά κι η Βασίλω πρώτη». Και μετά, έρχονται οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, που δίνουν βήμα στους προαναφερόμενους να προβάλλουν τις απαράδεκτες απόψεις τους, να αναζητούν τους λόγους - χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, για τη συντηρητικοποίηση και την αντιδραστικοποίηση που όλο και περισσότερο χαρακτηρίζει τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζουν πως δεν καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι τη δική τους συμβολή σ' αυτήν τη συντηρητικοποίηση;

Αντι - ΠΑΜΕ ψύχωση...

Η παράταξη του Συνασπισμού (Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών ΙΚΑ) εξέδωσε δελτίο Τύπου σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές στον ΣΕΥΠΙΚΑ. Αναφέρει σε αυτό ότι οι «γνωστές και χρόνιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ με διαγραφή επωνύμων συνδικαλιστών της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, προκειμένου να διατηρηθεί ο κυβερνητικός έλεγχος του σωματείου» την οδήγησε σε καταγγελία και μη συμμετοχή στις εκλογές. Επειδή η ΑΕΓ τολμάει στο Δελτίο Τύπου να κατηγορήσει τη ΔΗΠΑΚ ότι αποκρύπτει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ότι αποκρύπτει τη μη συμμετοχή των «άλλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων» και «πανηγυρίζει» που ήρθε στις εκλογές δεύτερη, επισημαίνουμε τα εξής:

Οταν η ΔΗΠΑΚ έδινε τη μάχη και στην πρόσφατη εκλογική συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ για τα προβλήματα των συναδέλφων, η ΑΕΓ ήταν επιδεικτικά απούσα. Δεύτερον, όταν η ΔΗΠΑΚ έδινε τη μάχη για να ενταχθούν όλοι οι γιατροί και οι συμβασιούχοι στον ΣΕΥΠΙΚΑ, η ΑΕΓ μαζί με την ΠΑΣΚ Γιατρών έπαιζαν το παιχνίδι της ΔΑΚΕ, προκειμένου να μην ενταχθούν οι γιατροί σε ένα σωματείο. Τρίτον, για την παράταξη του Συνασπισμού, η ΔΑΚΕ στο ΙΚΑ είναι αντιδημοκρατική, ενώ στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες γίνεται ξαφνικά δημοκρατική και μαζί οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΕΓ, σε κοινά ψηφοδέλτια, χτίζουν μέτωπο, προκειμένου να αποκλειστούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τα προεδρεία. Η πολλή «ανανέωση» της ΑΕΓ μετατρέπει τις θέσεις αρχών σε τυχοδιωκτισμό και σε ψύχωση ενάντια στο ΠΑΜΕ.

... και η διαχειριστική λογική

Τέταρτον, συμφωνούμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ και θα γίνει ακόμα δυσκολότερη όσο υπάρχει και αναπτύσσεται η συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση συνολικά του συστήματος Υγείας και που σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζει η ΑΕΓ.

Πέμπτον, εκτιμάμε ότι δε χρειάζεται να παίρνουμε την άδεια από την ΑΕΓ για να συμμετέχουμε στις σωματειακές εκλογές, να δημοσιεύουμε και τα εκλογικά αποτελέσματα, που αντανακλούν την απήχηση και τη δυνατότητα να επιτευχθεί η αγωνιστική συσπείρωση που θα αντιπαρατεθεί στην αντιλαϊκή πολιτική.

Εκτον, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις δεν καθορίζονται από τους αριθμούς και τους συσχετισμούς, αλλά από τις θέσεις που έχουν, από τη στάση τους απέναντι στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, δηλαδή της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο. Με βάση αυτό η παράταξη του Συνασπισμού πράγματι είναι αντιπολίτευση από τη σκοπιά της διαχείρισης.

Φτάνει πια!

Οι εργαζόμενοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής - αλλά και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας - δε ζουν μόνο με το βραχνά των άθλιων μεροκάματων και την κοροϊδία της αύξησης των 77 λεπτών. Είναι αναγκασμένοι να βιώνουν μέσα σε ένα άναρχο πολεοδομικό συγκρότημα, με τα δηλητηριώδη αέρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με την ανυπαρξία ελεύθερων χώρων και πρασίνου, με το καθημερινό άγχος των μετακινήσεων. Εκεί τους έχουν καταδικάσει οι πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες, υπηρετώντας συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Αυτή η πολιτική του δικομματισμού δίνει πλέον τα ρέστα της, σε βάρος του βιοτικού επιπέδου του λαού. Με τις λεγόμενες συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης», ιεραρχούν, κατασκευάζουν και λειτουργούν μεγάλα και μικρά έργα με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, η οποία και χρυσοπληρώνει τα έργα και χαρατσώνεται ανηλεώς με πανάκριβα διόδια. Με νόμους και διατάγματα παραδίδουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους (π.χ., Ελαιώνας, Ιππόδρομος Φαλήρου, Γουδή, Πεδίον Αρεως, ακόμη και τον ...Εθνικό Κήπο) στην τσιμεντοποίηση. Με τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος εμπορευματοποιούν το δημόσιο δασικό πλούτο.

Παίρνοντας τη σκυτάλη η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα, με νόμους επιτρέπουν την τσιμεντοποίηση του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας μας από το ιδιωτικό κεφάλαιο, αναγκάζοντας το λαό να πληρώνει ένα μεροκάματο για ένα μπάνιο. Παραδίδουν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην εκμετάλλευση επώνυμων επιχειρηματικών σχημάτων, υποχρεώνοντας το λαό, που τις χρυσοπλήρωσε και περίμενε ότι θα του εξασφαλίσουν κάποιους χώρους για να αθληθεί και να διασκεδάσει ελεύθερα, να τις βλέπει μόνο με το κιάλι και πίσω από πανύψηλους φράκτες. Ενας λαός που βλέπει επίσης τα δύο κόμματα να τον κοροϊδεύουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα ξένα και ντόπια οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν την ιδιωτικοποίηση και του τομέα αυτού και την καύση και που θα του πολλαπλασιάσουν τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη...

Πρόκειται, τελικά, για το αποκορύφωμα μιας αντιλαϊκής δικομματικής λαίλαπας. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει αυτή την πραγματικότητα, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες παρεμβάσεις του, και είναι το μόνο κόμμα που αγωνίζεται με συνέπεια για ανοιχτές ακτές, δωρεάν για το λαό, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτές, ενώ διεκδικεί να γίνουν οι ακτές, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις λαϊκή περιουσία, έτσι που να ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Γιατί το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσιες υποδομές που δε θα επιβαρύνουν το λαό και το περιβάλλον. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Απομένει στο λαό να πει το «φτάνει πια». Να απλώσει και τα δικά του βήματα στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Της ομογένειας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΧΑΝ ΛΟΙΠΟΝ τέτοια αγάπη για την ομογένεια ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση; Δεν το είχαμε αντιληφθεί, μέχρι που ακούσαμε την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην Αυστραλία...

Αυτό που δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε, όμως, είναι το εξής: Γιατί αφού υπάρχει τόσο μεγάλη αγάπη η οποία δείχνει να αυξάνεται, οι οικονομικές ενισχύσεις προς τις ενώσεις των ομογενών στο εξωτερικό συνεχώς μειώνονται;

Οσο για το «δικαίωμα ψήφου» που με τέτοια άνεση υποσχέθηκε - και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση - ο Κώστας Καραμανλής στους ομογενείς, καλύτερα να μη βιάζεται.

Ας κόψει κατ' αρχήν τα προκλητικά προνόμια που παρέχει στην Εκκλησία, όσον αφορά τις ομογενειακές ενώσεις, κι έτσι θα αποδείξει ότι σέβεται όντως τα δημοκρατικά δικαιώματα των ομογενών.

Για τις συντάξεις που υποσχέθηκε στους ομογενείς, τι να πούμε; Προφανώς, επειδή οι άνθρωποι ζουν στην Αυστραλία φαίνεται ότι βρήκε κοινό για να μιλάει για τέτοια θέματα. Εδώ βλέπετε ξέρουμε πολύ καλά τι ετοιμάζουν για τα ασφαλιστικά ταμεία...

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ...«ενωμένη Ευρώπη». Με βάση τη συμφωνία των υπουργών Οικονομίας των ευρωπαϊκών κρατών, θα μπορούμε στο άμεσο μέλλον να παίρνουμε καταναλωτικά δάνεια όχι μόνον από τις τράπεζες που έχουν ως έδρα την Ελλάδα, αλλά από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα.

Ετσι, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες «ενωμένοι» θα μπορούν να μας «δένουν» με τα επιτόκια και τα «ψιλά γράμματα» βασιζόμενοι στις ανάγκες μας. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, επίσης, «ενωμένοι» θα μπορούν να πέφτουν θύματα και να χρεώνονται για δεκάδες χρόνια.

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βρήκαν ένα σημείο που διαφέρουν λόγω του θορύβου με τα μέτρα ασφαλείας για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ;

Αν είναι έτσι, τότε ανακεφαλαιώνουμε: Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της χρήσης χρωμοσφαιριδίων, ενώ αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ προτιμά τα πατροπαράδοτα κλομπ και δακρυγόνα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το εναντίον ποιου, όμως, στρέφουν τις δυνάμεις καταστολής, το έχουν αποδείξει και οι δύο.

Σε αποστολή

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΝ (...) πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα της δογματικής νοοτροπίας της ηγεσίας του ΚΚΕ. Νοοτροπία που υπονομεύει τις δυνατότητες συνεργασιών (...) η ζημιά, η παράλυση που προκαλείται, βέβαια, στις δυνάμεις της αριστεράς είναι ανυπολόγιστη. Η ήττα αυτής της αντίληψης - και μέσα από τις εκλογές - είναι κομβικής σημασίας για να παίξει η αριστερά το ρόλο της» (σχόλιο στη χτεσινή «ΑΥΓΗ»).

Οι άνθρωποι έχουν στόχο και δεν το κρύβουν: Να ηττηθεί το ΚΚΕ, γιατί, λένε, εμποδίζει την αριστερά να παίξει το ρόλο της. Μάλιστα.

Και ποιος - παρακαλώ - είναι ο ρόλος, ποιας αριστεράς, που εμποδίζεται από την ύπαρξη του ΚΚΕ; Από πού να αρχίσουμε; Από την απόπειρα αυτής της αριστεράς να διαλύσει το ΚΚΕ τόσο το 1968 όσο και το 1990; Τη χαρά αυτής της αριστεράς για την ανατροπή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε; Την υπογραφή αυτής της αριστεράς στη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Την επιμονή αυτής της αριστεράς ότι τα όργανα ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στη λογική της αστικής, όπως η ΟΚΕ, είναι στοιχεία προόδου; Τη θέση αυτής της αριστεράς ότι το ΠΑΜΕ που οργανώνει εργάτες είναι διασπαστικό, ενώ η ΓΣΕΕ που υπογράφει αύξηση 77 λεπτά είναι εκφραστής εργατών; Για ποιο ρόλο μιλάνε; Του Ντ' Αλέμα; του Πρόντι; της Μπιφέ;

Χρόνια τώρα βάζουν και ξαναβάζουν στόχο την ήττα του ΚΚΕ, γιατί εμποδίζει αυτήν ή την άλλη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας να χορεύει στο σβέρκο των εργατών. Εχουν πράγματι ιστορική αποστολή. Διαμετρικά αντίθετη από την αποστολή της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, του ΚΚΕ.

Και ο Κύρκος τούς συκοφαντεί;

Η «Αυγή» επιτέθηκε και πάλι στο ΚΚΕ, γράφοντας ότι το Κόμμα μας συκοφαντεί τον ΣΥΝ! Γιατί τον συκοφαντεί; Επειδή το ΚΚΕ λέει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΝ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το ΠΑΣΟΚ!

Μεγάλη η «ευαισθησία» της «Αυγής» και του ΣΥΝ! Μεγάλη και η υποκρισία τους. Γιατί; Γιατί η «Αυγή» και ο ΣΥΝ δεν καταγγέλλουν τον Κ. Σημίτη που ζήτησε συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ; Το ΚΚΕ συκοφαντεί, ενώ ο Σημίτης όχι;

Γιατί δεν καταγγέλλουν τον Ρ. Σωμερίτη που έγραψε τα ίδια; Και βέβαια, γιατί δεν καταγγέλλουν ως συκοφάντη τον Λεωνίδα Κύρκο;

Η απάντησή τους σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον...

«Αντικειμενικές» ερμηνείες...

Ως στοιχείο συσπείρωσης και θετική εξέλιξη για το εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε μεγάλη πλειοψηφία του Τύπου και ηλεκτρονικών ΜΜΕ την ΟΜΟΦΩΝΗ ψήφιση από 5.500 συνέδρους του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς να κρίνουμε την ομοφωνία των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, αφού πρόκειται καθαρά για εσωκομματική διαδικασία, μας γεννάται το εύλογο ερώτημα προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: Γιατί η «ομοφωνία» για τα αστικά κόμματα αποτελεί στοιχείο ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας, ενώ αντίθετα όταν οι θέσεις του Συνεδρίου του ΚΚΕ υπερψηφίζονται από το 98% των συνέδρων του Κόμματος, το ποσοστό χαρακτηρίζεται «Μπρεζνιεφικού» τύπου; Μήπως γιατί οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν και ενισχύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και κατ' επέκταση των καναλαρχών και των μεγαλοεκδοτών, ενώ οι θέσεις του ΚΚΕ κινούνται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, προβάλλοντας ένα άλλο σύστημα εξουσίας με το λαό κυρίαρχο;

... και χρήσιμα συμπεράσματα

Η ομοφωνία, λοιπόν, για τα αστικά κόμματα και στην προκειμένη περίπτωση για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί επιστέγασμα της ...πολυδιαφημισμένης «συμμετοχικής δημοκρατίας» που επαίρεται ο Γ. Παπανδρέου. Ενα μεγάλο τμήμα όμως των συνέδρων και βασικοί ομιλητές ήταν πρώην υπουργοί, πρώην και νυν δήμαρχοι, πλήθος γραμματείς υπουργείων και ένα μεγάλο τμήμα υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι (κάποιοι από τους οποίους δεν είχαν εκλεγεί από κάποια τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αλλά συμμετείχαν θεσμικά στο συνέδριο). Μπορεί η σύνθεση ενός συνεδρίου, να είναι εσωκομματική υπόθεση, αλλά συγχρόνως μπορεί να αποτελέσει και ένα στοιχείο για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Ειδικά όταν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζουν αυτοί που την προηγούμενη τετραετία εφάρμοσαν μια συγκεκριμένη πολιτική και που σήμερα από θέσεις τοπικών αρχόντων εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. `Η που προαλείφονται να αναλάβουν την εφαρμογή της σε ενδεχόμενη αναρρίχηση του κόμματός τους στον κυβερνητικό θώκο, συμμετέχοντας στην κουτάλα...

Πάλι ... περί ασύλου

Οι παραφυάδες αυτού του σάπιου συστήματος, που εμφανίζονται και μέσα στα πανεπιστήμια (όπως παντού στην κοινωνία), γίνονται για άλλη μία φορά η αφορμή να κινείται συζήτηση γύρω από το άσυλο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Με επιστολή του προς την πρυτανεία, πανεπιστημιακός δάσκαλος του ΑΠΘ - σύμφωνα με δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα - κατήγγειλε ότι στο χώρο του ΑΠΘ γίνονται διακίνηση ναρκωτικών και «εγκληματικές» ενέργειες και ζητάει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «εγκληματικότητας», προτείνοντας να καταγράφονται τα στοιχεία όλων των αυτοκινήτων, που εισέρχονται στο χώρο του ΑΠΘ...

Κανείς δεν αρνείται ότι μπορούν να συμβούν ακόμα και εντός πανεπιστημίου εγκληματικές ενέργειες. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν ευθύνεται το άσυλο γι' αυτές, εφόσον ανάλογες ενέργειες συμβαίνουν οπουδήποτε χωρίς να υπάρχει άσυλο. Αρα, οι όποιες προτάσεις περιορισμού του ασύλου με αφορμή τέτοιες ενέργειες είναι ...εκ του πονηρού.

Αντίθετα, είναι στο χέρι του φοιτητικού, του εργατικού και του πανεπιστημιακού κινήματος η περιφρούρηση της λαϊκής κατάκτησης του ασύλου και από τους προβοκάτορες και από τις όποιες μεθοδεύσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βήμα μπροστά

Ο χρόνος για το στήσιμο της κάλπης μετράει ήδη αντίστροφα. Και είναι χρόνος εξαιρετικά πολύτιμος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρέπει να αξιοποιηθεί για να στεριωθεί η απόφαση αυτή τη φορά, σ' αυτές τις εκλογές, να κάνουν το βήμα που θα τους απομακρύνει από το δικομματισμό. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει ως απάντηση στη δυσβάστακτη καθημερινότητά τους, με κριτήριο τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε στιγμή της ζωής τους.

Η τετραετής διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ διέψευσε τις προσδοκίες όλων εκείνων που απηυδισμένοι από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ της εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους, ελπίζοντας να δουν καλύτερες μέρες. Σήμερα γνωρίζουν, έχουν την εμπειρία, πως και τα δύο αυτά κόμματα έχουν ίδια στρατηγική, κοινή γραμμή πλεύσης σε ρότα σύγκρουσης με τα λαϊκά συμφέροντα. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε επί ημερών ΠΑΣΟΚ ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, ο νέος, η γυναίκα, όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά γιγαντώθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ και θα εξακολουθούν να γιγαντώνονται όσο αυτά τα κόμματα εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Είναι απόρροια της κοινής τους στρατηγικής κι αυτό πρέπει να αποτελέσει ισχυρό κριτήριο την ώρα της ψήφου που δεν μπορεί παρά να είναι ψήφος καταδίκης της πολιτικής τους, της δέσμευσής τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο να προωθούν κάθε αναγκαίο για τα συμφέροντά του μέτρο, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον του λαού και του τόπου.

Είναι αυταπάτη, επιζήμια και επικίνδυνη για τα συμφέροντά του να πιστέψει ο άνθρωπος του μόχθου πως η ζωή του θα αλλάξει προς το καλύτερο αν αλλάξει το ήθος ή το είδος της διαχείρισης. Απόδειξη ότι πουθενά στον κόσμο, σε καμία χώρα όπου κυβερνούν τα αντίστοιχα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κόμματα, η ζωή του λαού δε βελτιώθηκε. Χειροτέρεψε παντού. Κι εκεί που συγκυβερνούν π.χ. Γερμανία, κι εκεί που τα κυβερνητικά ηνία βρίσκονται ή βρέθηκαν στα χέρια της λεγόμενης Κεντροαριστεράς π.χ. Γαλλία, Ιταλία κ.ά. Τα παραδείγματα πολλά, η εμπειρία που υπάρχει παραπάνω από αρκετή για να βγουν πια τα απαραίτητα συμπεράσματα και να εκφραστούν στην πράξη.

Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να καταδικαστεί η γραμμή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η πολιτική εύνοιας και εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Είναι ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί από το λαό για να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για τα λαϊκά συμφέροντα, να κερδηθεί υπέρ της φιλολαϊκής προοπτικής. Η δικομματική εναλλαγή πρέπει να δεχτεί σ' αυτές τις εκλογές ένα ισχυρό χτύπημα, να βγει αποδυναμωμένη γιατί τότε, αντίστοιχα, θα βγει δυναμωμένο το λαϊκό κίνημα, ώστε να παρεμποδίσει νέα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται, αλλά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών του.

Η εκλογική μάχη πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί από και για το λαό, κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να αποτιναχτούν η μοιρολατρία, οι φοβίες, ο συμβιβασμός που χρόνια καλλιεργεί ο δικομματισμός στη λαϊκή συνείδηση. Η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να σηματοδοτήσει το άνοιγμα μιας ελπιδοφόρας πορείας, θα διευκολύνει τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων, θα δώσει ώθηση αποφασιστική στην ανάπτυξη της κοινωνικοπολιτικής πάλης, στην προοπτική της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ