Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η τιμή των καυσίμων

Γρηγοριάδης Κώστας

Θα συμβουλεύαμε όσους επιχειρούν καθημερινά, να δικαιολογήσουν τις εγχώριες υψηλές τιμές των καυσίμων και, ιδιαίτερα, της βενζίνης, αποκλειστικά και μόνο ή κυρίως με την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, να κάνουν και λίγο κράτει. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν τρώει κουτόχορτο ο κόσμος. Για παράδειγμα, οι πάντες, ή σχεδόν οι πάντες, γνωρίζουν, ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει κατά καιρούς διακυμάνσεις και από 40 περίπου δολάρια το βαρέλι (1991) βρέθηκε ακόμη και στα 8, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του μεσοδιαστήματος μέχρι σήμερα κινήθηκε γύρω στα 20 με 22 δολάρια το βαρέλι. Η εγχώρια τιμή της βενζίνης, όμως, ποτέ δε μειώθηκε, ούτε καν έμεινε σταθερή για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεχώς ανεβαίνει.

Και πέρα απ' αυτό, ενώ στην Ελλάδα η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης κοντεύει στο ένα ευρώ, στις ΗΠΑ η αντίστοιχη τιμή αγγίζει τα 2 δολάρια το γαλόνι, δηλαδή, 0,53 ευρώ το λίτρο (ένα γαλόνι ισούται με 3,8 λίτρα). Γεγονός, βέβαια, που δεν εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρίες πετρελαιοειδών να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, από τις δραστηριότητές τους στην αμερικανική αγορά, παρά τους εκεί μεγαλύτερους μισθούς και μεροκάματα, σε σύγκριση με τους δικούς μας. Με άλλα λόγια, ο καθένας μπορεί να καταλάβει, ότι οι κύριοι παράγοντες, που καθορίζουν την εγχώρια τιμή των καυσίμων, είναι οι φόροι και τα κέρδη των μεγάλων εταιριών διύλισης και εμπορίας...

Εξυπηρετούν σκοπιμότητες

Ενδεικτικές του τι εξυπηρετούν οι δημοσκοπήσεις είναι πολλές φορές οι ερωτήσεις που υποβάλλουν και οι επιλογές που δίνονται στους ερωτώμενους, πολλές εκ των οποίων προσβλέπουν σε απαντήσεις «αξιοποιήσιμες πολιτικά» σε βάρος των ίδιων των πολιτών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε δημοσκόπηση της «Kapa Research» για λογαριασμό του ΜΕΓΚΑ, που παρουσιάστηκε σε εκπομπή του καναλιού σχετικά με τις εξελίξεις στη δημόσια διοίκηση, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου.

Μία εκ των ερωτήσεων καλούσε τους πολίτες να κρίνουν συνολικά τη δημόσια διοίκηση και ανάμεσα στις επιλογές υπήρχε η απάντηση: «Η δημόσια διοίκηση είναι πια σε καλό επίπεδο».

Αλήθεια, πότε συνέβη επανάσταση στο χώρο αυτό και δεν το πήραμε χαμπάρι; Μήπως χάθηκαν οι ουρές, τα χιλιάδες δικαιολογητικά και η ταλαιπωρία; `Η, μήπως, το σημερινό κράτος δεν εξυπηρετεί εξίσου καλά την εξίσου αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, όπως και της χτεσινής του ΠΑΣΟΚ;

Λαθροχειρία οπορτουνισμού...

Ως και στην παράφραση του Λένιν έφτασε ο οπορτουνισμός προκειμένου να επιτεθεί στο ΚΚΕ. Ετσι, σε άρθρο του στην προχτεσινή «Αυγή», ο Χρ. Κεφαλής εκτιμά ότι το ΚΚΕ με την προβολή του ζητήματος του Μάαστριχτ εμποδίζει τη συγκέντρωση δυνάμεων για προοδευτικές αλλαγές, που ο αρθρογράφος τις εστιάζει στην αναθεώρηση της διαβόητης Συνθήκης. Προκειμένου δε, να στηρίξει τις εκτιμήσεις του και να στοιχειοθετήσει τη δήθεν αντιλενινιστική πολιτική του ΚΚΕ, χρησιμοποιεί την κριτική του Λένιν στους «αριστερούς κομμουνιστές» της Γερμανίας, σχετικά με τη «μονοκόμματη επιμονή» τους να μην αναγνωρίζουν την «ειρήνη των Βερσαλιών», μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποσιωπά το γεγονός, όμως, πως την ίδια ώρα και στο ίδιο άρθρο, ο Λένιν κατακεραύνωνε τους Σάιντεμαν και Κάουτσκι, που πρόβαλαν αυτό το σύνθημα, πριν λήξει ο πόλεμος, διευκολύνοντας τους ιμπεριαλιστές να στραφούν ενάντια στο επαναστατικό κίνημα και, μάλιστα, όταν ακόμη υπήρχε η σοβιετική εξουσία στην Ουγγαρία, όταν το ενδεχόμενο ξεσπάσματος νέων επαναστάσεων ήταν ανοιχτό, λόγω επαναστατικής κατάστασης σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας.

... και μια συμβουλή

Νομίζει, λοιπόν, ότι κατακεραυνώνει το ΚΚΕ συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα. Πέρα απ' αυτό, όμως, υπάρχουν και τα εξής:

Γιατί, το αντιπάλεμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ακόμη και η ενδεχόμενη δυνατότητα κατάργησης των όποιων επιμέρους αρνητικών πλευρών της - στα πλαίσια της ταξικής πάλης - προϋποθέτει την «αναγνώριση» της Συνθήκης ή, αλλιώς, τον εγκλωβισμό στη λογική του «ευρωμονοδρόμου»; Μήπως, το αποφασιστικό και αποτελεσματικό αντιπάλεμα των όποιων επιμέρους αρνητικών πλευρών του καπιταλισμού προϋποθέτει την «αναγνώρισή» του, δηλαδή την οριστική εγκατάλειψη του στόχου της ανατροπής του; Η ζωή, πάντως, δείχνει το αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά δε το χαρακτήρα της ΕΕ και αφού... του αρέσει ο Λένιν, του συνιστούμε το άρθρο του τελευταίου «Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», γραμμένο το 1915, όπου καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτές είτε είναι απραγματοποίητες, είτε αντιδραστικές και γι' αυτό καλούσε το κόμμα των μπολσεβίκων να μην υιοθετήσει το σύνθημα αυτό. Καλό θα του κάνει, αν το καταλάβει. Υπάρχει στα «Απαντα», εκδ. ΣΕ, τ. 16, σελ. 359-363 και αναδημοσιευμένο στο «Ρ» 25/4/2004, στο 24σέλιδο ένθετο σελ. 12.

Η ακρίβεια

Η ακρίβεια δείχνει πάλι τα δόντια της. Με αφετηριακό σημείο τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, τα καύσιμα πήραν φωτιά. Επιπλέον, μια σειρά επιχειρηματικοί κλάδοι, όπως απειλούν όλες τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποί τους, μελετούν τη στιγμή που θα γίνει η σχετική «μετακύληση του κόστους». Ετσι, ένα νέο κύμα ανατιμήσεων θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερες τιμές τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και τις υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα; Τα λαϊκά νοικοκυριά θα μπορούν στο εξής να καλύπτουν πολύ μικρότερες ανάγκες τους, αφού οι μισθοί και τα μεροκάματα, το λαϊκό εισόδημα, συνολικά, ποτέ δεν αυξάνεται με τους ρυθμούς που ανεβαίνουν οι τιμές.

Το φαινόμενο των ανατιμήσεων σε διάφορα είδη της αγοράς ούτε καινούριο είναι, ούτε έχει σταματημό. Αδιάλειπτα, σε καθημερινή βάση, γίνονται ανατιμήσεις σε τιμές εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Η διαφορά είναι ότι κάποτε αυτές οι ανατιμήσεις προσλαμβάνουν μαζικό χαρακτήρα. Το ίδιο είχε γίνει το 2002, όταν πρωτοκαθιερώθηκε το ευρώ. Το ίδιο και πέρσι το φθινόπωρο, με αφορμή τις τιμές στα οπωροκηπευτικά. Η εικόνα των μαζικών ανατιμήσεων παρατηρείται σε διάφορες φάσεις του οικονομικού κύκλου και πολλές φορές δεν είναι τίποτα άλλο από τη μασκαρεμένη επίθεση επιχειρηματικών ομάδων, που προσπαθούν, εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες της αγοράς, να αναπροσαρμόσουν τα ποσοστά των κερδών τους, που συνήθως ταλαντεύονται και μέσα από το μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα, για τα οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες ανέκαθεν αξίωναν να περάσει το δικό τους, ήταν το θέμα των τιμών και του τρόπου διαμόρφωσής τους. Απαιτούσαν τη λεγόμενη «απελευθέρωση» στις τιμές, ενώ την ίδια στιγμή ζητούσαν τη σιδηρά πυγμή του κράτους και των μηχανισμών του, προκειμένου να μην ικανοποιηθούν εργατικά αιτήματα και να συγκρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι μισθοί. Αυτός είναι ο συνδυασμός, που ροκανίζει την οικονομική θέση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην κοινωνία. Το μείγμα «χαμηλοί μισθοί - υψηλές τιμές», που δεν υπάρχει επειδή κάποιοι κεφαλαιοκράτες είναι κακοί ή χειρότεροι από τους άλλους, αλλά επειδή η ίδια η φύση του κεφαλαίου απαιτεί να υφίσταται και να διευρύνεται η διπλή μέθοδος, μέσω της οποίας οι επιχειρηματίες λεηλατούν την εργατική τάξη και όλες τις εκμεταλλευόμενες ομάδες της κοινωνίας. Κλέβοντας την υπεραξία τους στη διαδικασία της παραγωγής και κλέβοντάς τους το εισόδημα με τις υψηλές τιμές.

Οσο τα μέσα παραγωγής εξακολουθούν να ανήκουν σε μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, των οποίων την απόλυτη προστασία έχει αναλάβει το κράτος, ενώ στο πολιτικό προσωπικό έχει ανατεθεί ο ρόλος της προώθησης των συμφερόντων τους, η κοινωνικά άδικη και αισχρή αντιστοιχία «χαμηλοί μισθοί - υψηλές τιμές», θα αποτελεί συνεχή πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι θα πάψουν να πλήττονται και να μαστίζονται από τις αρνητικές συνέπειες τέτοιων οικονομικο-κοινωνικών σχέσεων, μόνον όταν καταφέρουν να απαλλαγούν από το σύνολο των οικονομικών σχέσεων, που καθορίζονται και επιβάλλονται βάσει της κυριαρχίας του κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου δεν επιτρέπουν ούτε πραγματικές αυξήσεις στα λαϊκά εισοδήματα, ούτε μέτρα ουσιαστικού ελέγχου των τιμών.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τα συνηθισμένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΑΓΜΑΤΙ τον πιστεύουμε τον Γιώργο Αλογοσκούφη ότι δεν ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία εκπλήξεις στην οικονομική πολιτική. Κανέναν δεν πρόκειται να αφήσει «με ανοιχτό το στόμα» μια ακόμα 4ετία σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, όπως αυτή που ετοιμάζουν.

Ακόμη και το γεγονός, πως θα είναι ακόμη σκληρότερη, απ' αυτή που ζούμε τόσα χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚικής διακυβέρνησης, αναμενόμενο είναι...

Ομως, τους «κοινωνικούς διαλόγους», για τους οποίους μίλησε, ας τους αφήσει καλύτερα στην άκρη. Το έχουμε μάθει το «παραμύθι» με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μια χαρά. Πάντως, στους εργαζόμενους δεν αρέσει καθόλου μα καθόλου να... συζητούν, το πώς θα τους καταληστεύουν και θα τους εκμεταλλεύονται.

ΕΝΑ ΤΑΓΜΑ ειδικών «κομάντος» της αντιτρομοκρατικής τους υπηρεσίας ζήτησαν οι Αμερικανοί να έρθει στην Αθήνα - σύμφωνα με όσα γράφονται - και οι κυβερνώντες... πέρα βρέχει.

Μόνον με τα δημοσιεύματα των «Τάιμς», περί των μέτρων ασφαλείας στην Ολυμπιάδα, ιδρώνει φαίνεται το αυτί τους και μόνο αυτά τους απασχολούν. Ακόμη και από τη δική τους σκοπιά, αν το εξετάσουν το πράγμα, το «αίτημα» είναι προσβλητικό για τα μέτρα ασφαλείας, που έχουν πάρει.

Για τον Ελληνα πολίτη δεν το συζητάμε. Και μόνον η μετατροπή των Ολυμπιακών Αγώνων σε... αμερικανική απόβαση στη χώρα αποτελεί προσβολή και ακόμη περισσότερα. Μην ξεχνάμε ότι εδώ θα είναι και όλες οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις της Μεσογείου την περίοδο εκείνη.

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ χτες - με απόφαση της Κομισιόν - η περίφημη συμφωνία για τον έλεγχο όλων των επιβατών και την παροχή στοιχείων στις ΗΠΑ για οποιονδήποτε ταξιδεύει με αεροπλάνο ευρωπαϊκής εταιρίας. Μιλάμε για τη συμφωνία την οποία απέρριψε το Ευρω-κοινοβούλιο.

Ενδιαφέρουσα είδηση για όσους μας ταλαιπωρούν με αυταπάτες περί «δημοκρατικής Ευρώπης», «πολιτική ενοποίηση» και θεσμοθέτηση της θέλησης των ευρωπαϊκών λαών. Πήραν ένα καλό δείγμα... δημοκρατίας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αναντικατάστατο ... το «λάδωμα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρόσφατα, αρθρογράφος της «Καθημερινής» μεμφόταν την Αλ. Παπαρήγα, επειδή ...«δεν έδειξε να νοιάζεται για τη διαφορά μεταξύ "κλεπτοκρατικού" και "κλασικού καπιταλισμού"».

Δεν καταλάβαμε, βέβαια, τι ακριβώς θέλει να πει με τον μάλλον ατυχή νεολογισμό περί «κλεπτοκρατικού καπιταλισμού». Αν, πάντως, αναφέρεται σε ζητήματα διαφθοράς και χρηματισμού, θα θέλαμε να του κάνουμε γνωστό ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με άρθρα των Μαρξ και Ενγκελς για την αποικιοκρατική πολιτική στην Ασία το 18ο αιώνα. Σε ένα απ' αυτά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα επισήμανση για το πώς η Εταιρία Ανατολικών Ινδιών χρημάτιζε πολιτικές προσωπικότητες του αγγλικού Κοινοβουλίου (πρωθυπουργούς, σημαίνοντες υπουργούς, κ.ά.), ώστε αυτοί να προωθήσουν διάφορα νομοσχέδια τα οποία διασφάλιζαν και διαιώνιζαν το μονοπώλιο της Εταιρίας στη λεηλασία των ασιατικών χωρών. Αρα, το φαινόμενο του «κλεπτοκρατικού» καπιταλισμού δεν είναι καινούριο. Ουσιαστικά, τον συνοδεύει από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του.

Ο αρθρογράφος, όμως, είναι απληροφόρητος και για το σήμερα. Δεν έχει ακούσει ότι δεν υπάρχει πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο οποίος να μην έχει κατηγορηθεί για διαφθορά; Οτι στην Ιταλία ολόκληρο το πολιτικό σύστημα κατηγορήθηκε για χρηματισμό και όχι μόνο; Μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός δουλεύει με το «λάδωμα». Και η χρήση του ...λαδιού είναι ανεξάρτητη από τον πολιτικό φορέα που ασκεί καθήκοντα διαχείρισης για λογαριασμό του συστήματος...

Δυσκολεύονται...

«Να επαναπροσδιορίσει τους κανόνες της οικονομίας μέσα σε μιαν ελεύθερη αλλά όχι ασύδοτη αγορά, με άξονα τη δικαιότερη κατανομή πόρων και εισοδημάτων στα μέλη της ΕΕ και στους πολίτες της - κάτι που έχει δρομολογηθεί μέσα από τους θεσμούς της ΕΕ, παρά τις όποιες διαστρεβλώσεις και προσπάθειες οπισθοδρόμησης». Τα παραπάνω αποτελούν ένα βασικό στόχο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Αριστεράς, σύμφωνα με άρθρο της Αλκμήνης Ψιλοπούλου, μέλους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ (δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» στις 7 Μάη).

Τα ίδια ακριβώς είπε και ο Γ. Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή του, σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές. Τα ίδια, περίπου, λέει και η ΝΔ, παρά τη «γνησιότερη» προσήλωσή της στην «ελεύθερη αγορά».

Απ' ό,τι φαίνεται, δυσκολεύονται να ...ξεχωρίσουν οι οπαδοί του ευρωμονόδρομου και του Μάαστριχτ. Να σκεφτείτε ότι ακόμη και ο Μιχ. Παπαγιαννάκης άρχισε να ανησυχεί και ζητά από την ηγεσία του ΣΥΝ να προχωρήσει σε γραμμή αντιπαράθεσης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...

Το σοκ και η... θεραπεία του

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεκάδες μέλη του Κογκρέσου εισήλθαν σε ειδικούς χώρους ασφαλείας στο Καπιτώλιο προκειμένου να δουν περίπου 1.800 φωτογραφίες και κάποιες βιντεοταινίες. Οι περισσότεροι εξέρχονταν από τα δωμάτια σοκαρισμένοι και άφωνοι, παρά το γεγονός ότι είχαν δει κάποιες εικόνες που είχαν μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα... Οι φωτογραφίες είναι πάντως τόσο σοκαριστικές ώστε τα μέλη του Κογκρέσου εμφανίζονται πολύ προβληματισμένα για το κατά πόσον θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν ή όχι. Ορισμένοι που είχαν αρχικά ταχθεί υπέρ της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών δήλωσαν ότι άλλαξαν γνώμη, όταν τις είδαν...».

Αυτά έγραφε πρόσφατα η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» κι όπως θα καταλάβατε, το ρεπορτάζ αναφέρεται σε φωτογραφίες βασανισμού Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες, μυστικούς πράκτορες και ιδιώτες μισθοφόρους, που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας.

Εάν νομίζετε, πάντως, ότι μετά το προαναφερόμενο σοκ, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου άλλαξαν γνώμη και για τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, την κατοχή της χώρας, κλπ, κλπ, κάνετε λάθος. Μια και μόνο ματιά στις λίστες των χρηματοδοτών τους, ήταν αρκετή για να τους... συνεφέρει απολύτως...

Μη βρίζετε τα θεία...

Ο καθένας που πάει σ' ένα πρατήριο να βάλει βενζίνη και, βλέποντας το «κοντέρ», όπου καταγράφονται τα λίτρα και η χρέωση, να τρέχει σαν τρελό, βρίζει τα θεία και κοιτάζει άγρια τον βενζινά, ας το σκεφτεί καλύτερα κι ας στραφεί εναντίον εκείνων που ευθύνονται πραγματικά για το άδειασμα της τσέπης του. Διότι, εν προκειμένω, δε φταίνε τα θεία, ούτε ο βενζινάς, που ενδεχόμενα να είναι ο μικρότερος κι ο «αγνότερος» των κλεφτών.

Πρώτα, ας καταραστεί τους Αμερικανούς που με τον πόλεμό τους ενάντια στο Ιράκ και όσα μετέπειτα γίνονται στην πολύπαθη αυτή χώρα, δημιούργησαν το πρόσφορο έδαφος για την κερδοσκοπική δραστηριότητα των μεγάλων πολυεθνικών του πετρελαίου (Πού 'σαι Πάγκαλε που, πριν τον πόλεμο, έλεγες ότι η Αμερική θα πάρει το ιρακινό πετρέλαιο για να το φτηνύνει...).

Μετά, ας τα βάλει με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εταιριών - Λάτσης, Βαρδινογιάννης και ΣΙΑ - και με τα κρατικά «Ελληνικά Πετρέλαια», που διαχειρίζονται τα καύσιμα στη χώρα μας και καρπώνονται τεράστια υπερκέδρη.

Και, τέλος, ας βρίσει τους κυβερνώντες που αρνούνται να πάρουν μέτρα υπέρ των καταναλωτών, για να μην «στρεβλωθεί» η διαβόητη «ελεύθερη» αγορά, στην οποία έχουν ορκιστεί πίστη και τη διαφυλλάττουν «ως κόρη οφθαλμού»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εύγλωττη... σιωπή

Τίποτα δε θυμίζει στη δημόσια ζωή ότι σε είκοσι έξι (26) μέρες έχουμε ευρωεκλογές. Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή ανήκει στις ηγεσίες των συνεταίρων του δικομματισμού. Είναι προφανές ότι ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε το ΠΑΣΟΚ, επιθυμούν μια ουσιαστική συζήτηση ενόψει των εκλογών για τα σοβαρά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιπτώσεών τους στη χώρα μας και τους εργαζόμενους.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση με ταχύτατους ρυθμούς ενισχύει όλα τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της και επιχειρεί την πολιτική της θωράκιση με το περιβόητο «Ευρωσύνταγμα», τα δύο κόμματα αρνούνται να ανοίξουν τη συζήτηση, αφού συμφωνούν σε όλα. Αυτό που φαίνεται να τα ενδιαφέρει είναι μια ακόμη καταγραφή των εκλογικών τους ποσοστών, λίγους μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Μάρτη και στις συνθήκες μιας «χαλαρής» αναμέτρησης.

Και μόνο η απαρίθμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα και έχουν άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη φύση και το χαρακτήρα της, είναι αρκετή για να γίνει κατανοητή η σημασία και το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Η επίθεση κατά του εισοδήματος και των δικαιωμάτων στην εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση - απειλή για εκατομμύρια εργαζόμενους στις χώρες - μέλη. Δε συνιστούν όμως μικρότερη απειλή για τους λαούς η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η δημιουργία του αστυνομικού «ευρωκράτους», όπου ποινικοποιούνται ακόμη και τα φρονήματα των πολιτών.

Για όλα αυτά δεν ακούγεται κουβέντα στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά τα τηλεοπτικά, τα οποία ανάγουν σε μείζον θέμα το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Συνωμοσία σιωπής, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού. Ετσι υπολογίζουν, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ότι θα φθάσουμε στις κάλπες με μοναδικά θέματα το αν τα οικονομικά τους στοιχεία είναι αληθινά ή ψεύτικα, αν η κυβέρνηση κυβερνά όσο πρέπει και η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται επαρκώς. Δηλαδή, «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»...

Στις συνθήκες αυτές το ΚΚΕ προσπαθεί να φέρει στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής τα μεγάλα θέματα ενόψει των ευρωεκλογών. Στις μέρες που απομένουν η υπόθεση αυτή πρέπει να γίνει υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζόμενων. Να σπάσουμε το τείχος της σιωπής και της αδιαφορίας που προστατεύει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που τη συνυπέγραψαν και τη συνυπογράφουν. Να μην αφήσουμε να κρυφτούν πίσω από το κλίμα της προεκλογικής αφασίας αυτοί που ευθύνονται για τα τεράστια προβλήματα του ελληνικού λαού, αλλά και αυτοί που συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες για μια «καλύτερη Ευρωπαϊκή Ενωση».

Να πούμε: Οχι στον ευρωμονόδρομο! Με ψήφο στο ΚΚΕ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ