Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποστάσεις από τον Ερντογάν κρατεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας

Η αποδοχή της επιδιαιτησίας του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό γνωστοποιήθηκε, από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον ίδιο τον ΓΓ στο Νταβός, παρότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) κατά τη συνεδρίασή του στις 24 Γενάρη, δεν είχε δεχτεί την επιδιαιτησία. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος με αυτό τον τρόπο εκθέτει τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Σε ομιλία που έκανε στην Πολεμική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη, ο Σεζέρ αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλοιωθούν τα όποια κέρδη της τουρκικής πλευράς, μέσω της δικαστικής οδού.

Ο Σεζέρ αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΣΕΑ στις 24 Γενάρη λέγοντας ότι «στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, υπογραμμίστηκε το όφελος της επανέναρξης των συνομιλιών και επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα του Συμβουλίου, για εξεύρεση λύσης με σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν και με βάση τις πραγματικότητες στο Νησί».

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Παρότι δεν υιοθετήθηκε η άποψη της συμπλήρωσης των κενών, σε περίπτωση διαφωνίας, εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι στη συνάντηση που έγινε στο Νταβός με τον ΓΓ του ΟΗΕ η Τουρκία δέχτηκε την άποψη αυτή, πράγμα το οποίο πληροφορηθήκαμε από τις επιστολές του ΓΓ του ΟΗΕ προς τις πλευρές, αλλά και από τα πρακτικά της συνάντησης στο Νταβός».

Σύμφωνα με τον Σεζέρ, «με τον τρόπο αυτό οι πλευρές έχουν εισέλθει σε μια διαδικασία δίχως επιστροφή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των παρεκκλίσεων, ο Σεζέρ είπε ότι αυτές «θα εξαλειφθούν με το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το σχέδιο». Ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει επίσης λόγο για «ενδεχόμενο κατάργησης των παρεκκλίσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω παραβίασης του ευρωπαϊκού δικαίου ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο Σεζέρ υπογράμμισε ότι προκειμένου να ισχύσουν οι παρεκκλίσεις, πρέπει να περιληφθούν στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο, λέγοντας ότι «σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι δύσκολο να γίνει λόγος για νομική ισχύ των υποσχέσεων και εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ο Σεζέρ είπε πως «παρότι με βάση τη φύση της όποιας διαδικασίας συνομιλιών, δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν τελείως όλοι οι στόχοι, ωστόσο, θα πρέπει να μελετηθεί καλά, κατά πόσο συμβαδίζει με τα εθνικά συμφέροντα η αποδοχή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Απορρίπτει την αναβολή ο Γκιούλ

«Η αναβολή των δημοψηφισμάτων για μετά την πρώτη Μάη, σημαίνει ότι θα αρχίσουν όλα από την αρχή κι αυτό δεν το δεχόμαστε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, απαντώντας χτες σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής, αν το δεχτούν όλες οι πλευρές.

Ο Γκιούλ είπε ότι «εμείς θα μείνουμε πιστοί στο συμβιβασμό που υπήρξε. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Θα πρέπει όμως να είναι πιστή και η άλλη πλευρά. Για μας δεν είναι η καλύτερη λύση. Το καλύτερο θα ήταν το ανεξάρτητο κράτος. Αλλά η συμφωνία αυτή, θα καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο γοητευτική».

Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές πιέσεις στην Κύπρο

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, δήλωσε ότι πολιτική της χώρας του είναι να στηρίξει στην πράξη την πλήρη εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν» και να διασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεων από τα συμβαλλόμενα μέρη. Ο Μ. Κλόσον, που μιλούσε ύστερα από συνάντηση Αμερικανών βουλευτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατανοεί πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την εφαρμογή της διευθέτησης και πρόσθεσε πως το «σχέδιο Ανάν» θα είναι λειτουργικό και θα προσφέρει στους Κύπριους ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον, γεμάτο ευημερία.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά το σχέδιο αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει», είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Σημείωσε πως έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η αμερικανική πολιτική υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου και θα διασφαλίσει ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπογράμμισε πως μια διευθέτηση δεν πρέπει να παραμείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί στην πράξη, κάτι που σημαίνει ότι «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια που άφησαν το 1974, ότι εδάφη θα επιστραφούν, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα ούτως ώστε οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να μπορέσουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά και με ασφάλεια». Οπως είπε, ο ίδιος είχε τις τελευταίες δύο βδομάδες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατανοεί πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εφαρμογή της διευθέτησης, εάν αυτό επιλέξουν οι Κύπριοι όταν ψηφίσουν στα δημοψηφίσματα».

Σε σχόλιο ότι υπάρχει τάση υπέρ του «όχι», ο Μ. Κλόσον είπε πως αυτό αποτελεί επιλογή των Κυπρίων.

Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές Porter Goss, Ray LaHood και Ruben Hinojosa είχαν μια ευρεία συζήτηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την κατάσταση στην Κύπρο και ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου καθώς και η κοινή τους προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πάουελ με Κύπριους πολιτικούς

Το θέμα της αναβολής των δημοψηφισμάτων συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες το πρωί ο Κόλιν Πάουελ με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο Δ. Χριστόφιας εξήγησε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Από την πλευρά του ο Κ. Πάουελ μετέφερε τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης και διαβεβαίωσε τον Δ. Χριστόφια ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ θα συζητηθεί με τους συνεργάτες του.

Ο Κ. Πάουελ είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου, υπό την ιδιότητά του ως πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γ. Βασιλείου δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών του επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης στον Γ. Βασιλείου την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν».

Ο Κ. Πάουελ είχε επικοινωνήσει επίσης με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Εντείνονται και οι ευρωπιέσεις

Ψήφισμα υπέρ του «σχεδίου Ανάν» από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε χτεσινή έκτακτη κοινή συνεδρίασή της με τη μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου, και αφού ακροάστηκε τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τον κυπριακό λαό να υπερψηφίσει το «σχέδιο Ανάν».

Το ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε παρά τις παραινέσεις των παρισταμένων Κυπρίων βουλευτών, που έλαβαν το λόγο ζητώντας από την Ευρωβουλή να αφήσει τον κυπριακό λαό ήσυχο να αποφασίσει ανεπηρέαστος στο δημοψήφισμα. Το ψήφισμα που τελικά υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί έναν λειτουργικό ιστορικό συμβιβασμό με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε και τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατηφόρη, στην οποία τονίζεται η διαθεσιμότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να συμβάλουν θετικά στην υπέρβαση των τυχόν προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ό,τι αφορά στο θέμα των περιουσιών. Παράλληλα, απορρίφθηκε τροπολογία της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, η οποία καλούσε την ΕΕ να μελετήσει τρόπους ενίσχυσης των δεσμών της με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε περίπτωση μη έγκρισης του «σχεδίου Ανάν» στα επικείμενα δημοψηφίσματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έλαβαν το λόγο αρκετοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, Μ. Ροτ, η οποία αφού ανέφερε ότι το «σχέδιο Ανάν» προσφέρει τη δυνατότητα της ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, σημείωσε ότι «πολλοί στην Κύπρο δε συμβάλλουν στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών».

Ο ειδικός εισηγητής της Ευρωβουλής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ζακ Πόος, ερμήνευσε τις δυσκολίες αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» από τους πολιτικούς ιθύνοντες της Κύπρου λέγοντας ότι «είναι πάντα πιο εύκολο να ασκεί κανείς μόνος του την εξουσία παρά να τη μοιράζεται»!!!

Απέκλεισαν ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε η άρνηση της Επιτροπής να δώσει το λόγο τόσο στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, όσο και στον επίσης ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Συνολικά υπήρξαν 7 κατά και 5 αποχές.

Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Εξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προχώρησαν χθες σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ Λήμνου, Χίου και Λέσβου. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα δεκαοκτώ τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε πέντε περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό, τέσσερα από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Συντριπτικό το ποσοστό του «ΟΧΙ»

Τι δείχνει τελευταίο γκάλοπ

Στο 78% ανέβηκε το «όχι» των Ελληνοκυπρίων σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΚΑ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία τηλεφωνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 13 Απρίλη, το 78% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του σχεδίου Ανάν. Οπως δήλωσαν στη δημοσκόπηση οι Ελληνοκύπριοι πολίτες, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το 62% θα ψηφίσει «σίγουρα όχι» και το 16% «μάλλον όχι», ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά της θετικής ψήφου είναι μόλις 8% για το «σίγουρα ναι» και 9% για το «μάλλον ναι».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά για το «όχι» στις 6 Απρίλη πριν δηλαδή το διάγγελμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόφαση του ΑΚΕΛ, ήταν 42% για το «σίγουρα όχι» και 25% για το «μάλλον όχι».

Στη δημοσκόπηση ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, θετική κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης το 43% των ερωτηθέντων και αρνητική επίσης το 43%. Τη στάση του ΠΑΣΟΚ αρνητικά έκριναν το 51% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση και θετικά το 34%. Επίσης το 71% ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει «ανοιχτά θέση».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα ποσοστό 55% συμφωνεί με την πρόταση να αναβληθεί το δημοψήφισμα, κάτι για το οποίο διαφωνεί το 43% των ερωτηθέντων.

Τέλος, πρώτος στις θετικές γνώμες για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν έρχεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος με 68%, ακολουθεί ο Δ. Χριστόφιας με 57%, ενώ 43% συγκεντρώνει ο Γ. Κληρίδης.

ΔΗΣΥ
Ολοκληρώνει σήμερα τις διαδικασίες

Την τελική του στάση έναντι του πέμπτου «σχεδίου Ανάν» και ενόψει των δημοψηφισμάτων, καθορίζει σήμερα σε Παγκύπριο Συνέδριο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ συνήλθε χθες σε τρίωρη συνεδρία και μελέτησε τη θέση που θα καθορίσει το κόμμα έναντι του «σχεδίου Ανάν». Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι σήμερα θα παρουσιάσει στο Παγκύπριο Συνέδριο, όλες τις απόψεις και εισηγήσεις που ακούστηκαν στο Πολιτικό Γραφείο και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ο ίδιος με τη δική του εισήγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, αναμένεται να τεθούν ενώπιον των συνέδρων τρεις επιλογές, «ψήφος κατά συνείδηση», «ναι αλλά με ανοχή στο όχι» και το αντίθετο, δηλαδή «όχι με ανοχή στο ναι».

Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι προσυνεδριακές πανεπαρχιακές συνδιασκέψεις του κόμματος, για τις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Κερήνειας. Στις συνδιασκέψεις για την Κερήνεια και τη Λευκωσία μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, και στη συνδιάσκεψη για τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Αναβολή δημοψηφίσματος και «διόρθωση» του «σχεδίου Ανάν»

Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το «σχέδιο Ανάν» στο δημοψήφισμα

Eurokinissi

Με ποσοστό 64,8% των αντιπροσώπων της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, το ΑΚΕΛ υιοθέτησε χτες την εισήγηση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Αντρος Κυπριανού, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα, σημείωσε πως στη συνδιάσκεψη διευκρινίστηκε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναβολή, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το «σχέδιο Ανάν».

Πιο συγκεκριμένα, σε 1.694 ψηφίσαντες αντιπροσώπους, η εισήγηση της ΚΕ του ΑΚΕΛ ψηφίστηκε από 1.097, ποσοστό 64,8%. Κατά της απόφασης ψήφισαν 582 αντιπρόσωποι, ποσοστό 34,3%. Υπήρξαν επίσης 11 αποχές, 3 άκυρα και 1 λευκό.

Στην εισήγηση που παρουσίασε λίγες ώρες πριν, ενώπιον της έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Δ. Χριστόφιας, ανακοίνωσε την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, με στόχο την αντικειμενική παρουσίαση του σχεδίου στο λαό και την περαιτέρω διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του «σχεδίου Ανάν» στο δημοψήφισμα.

Οπως διαπίστωσε, η πρόταση του ΑΚΕΛ «δεν έπεσε στο κενό», αλλά «αντίθετα έχει δημιουργήσει κινητικότητα». Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δε συμμερίζεται την άποψη ότι η παρούσα ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού θα είναι η τελευταία, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι «μετά από ένα καινούριο αδιέξοδο - για το οποίο σίγουρα θα καταλογιστούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ενδεχόμενα θα εισπράξουν επαίνους - θα υπάρξουν αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις, που δεν πρέπει να υποτιμούμε».

Ειδικότερα σχετικά με την έκκληση για αναβολή των δημοψηφισμάτων, είπε πως με την αναβολή, το ΑΚΕΛ «δε στοχεύει στον ενταφιασμό του σχεδίου Ανάν». «Θέλουμε, πρόσθεσε, να δοθεί ευκαιρία ενός νηφάλιου διαλόγου γύρω από το σχέδιο Ανάν, ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στο λαό αντικειμενικά το περιεχόμενό του χωρίς δαιμονοποιήσεις και χωρίς ωραιοποιήσεις». Και συμπλήρωσε: «Ζητούμε την αναβολή ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για να διορθωθούν κάποιες λανθασμένες πρόνοιες που προκαλούν λειτουργικά προβλήματα έτσι που η επόμενη των δημοψηφισμάτων να μας βρει ακόμα πιο έτοιμους για τη λύση».

Στη συνέχεια ανέφερε πως εάν ο στόχος του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας «είναι πραγματικά η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και όχι απλώς η επίρριψη ευθυνών, ή η διευκόλυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, πρέπει και εκείνοι, όπως και εμείς, να έχουν ως στόχο ένα "ναι" και από τις δυο κοινότητες. Ας εργαστούν για να δημιουργηθεί η ευκαιρία αυτού του "ναι" και στις δυο κοινότητες».

Ο Δ. Χριστόφιας προχώρησε σε ανάλυση των «θετικών στοιχείων» του «σχεδίου Ανάν» Νο5, όπως «την επανένωση της Κύπρου, τον τερματισμό της κατοχής με σταδιακή αποχώρηση 39.000 περίπου κατοχικών στρατευμάτων, την επιτάχυνση της επιστροφής 85 με 90 χιλιάδων προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και τη διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, στους αποτελεσματικούς μηχανισμούς ξεπεράσματος αδιεξόδων που δεν υπήρχαν στο Σύνταγμα του 1960, καθώς και στη μείωση της μεταβατικής περιόδου σε 45 μόνο μέρες».

Αναφέρθηκε και «στα αρνητικά του σχεδίου», επισημαίνοντας «τη μη ικανοποιητική ρύθμιση της πτυχής της ασφάλειας, την παραμονή κάπου 60 με 70 χιλιάδων εποίκων, την ύπαρξη μόνιμης παρέκκλισης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία προνοεί ότι η μόνιμη εγκατάσταση μη ομιλούντων την τουρκική γλώσσα στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο δε θα υπερβαίνει το ένα τρίτο του πληθυσμού του, καθώς και την παραμονή στρατευμάτων από την Ελλάδα και την Τουρκία». Και παραδέχτηκε ότι η πολυπλοκότητα πολλών διατάξεων της λύσης, οι ασάφειες που εξακολουθούν να υπάρχουν, εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους.

Αναφερόμενος γενικά στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «πάντοτε λέγαμε - και εμείς ως ΑΚΕΛ το εννοούσαμε - ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός». Και συνέχισε: «Οι θιασώτες του "Οχι" εκμεταλλεύτηκαν το κενό που αντικειμενικά δημιουργούσε τόσο ο δικός μας προβληματισμός όσο και άλλων, για να παρουσιάσουν και μάλιστα με τα πιο μελανά χρώματα τις αρνητικές και μόνο πτυχές του σχεδίου». Και παραδέχτηκε πως «είναι προφανές ότι το κλίμα που επικρατεί, έστω και αν το ΑΚΕΛ ταχθεί υπέρ του "Ναι", δεν πρόκειται να αναστραφεί μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος».

Καταλήγοντας ο Δ. Χριστόφιας, τόνισε ότι το ΑΚΕΛ κοιτάζει «κατάματα τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» και «δεν έχουμε τίποτε για το οποίο να ντρεπόμαστε». Και συμπλήρωσε: «Αντίθετα σήμερα, 63 χρόνια από την ίδρυση του τιμημένου ΑΚΕΛ, αισθανόμαστε υπερηφάνεια για το Κόμμα μας, τους αγώνες του, για τις θυσίες που έδωσε».

«Οχι» στο σχέδιο από τον Αλέξη Γαλανό

«Ναι» στην επανένωση της Κύπρου και στη λύση του Κυπριακού, «όχι» όμως στο «σχέδιο Ανάν», λέει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Αλέξης Γαλανός, πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Γαλανός υποστήριξε ότι με την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, η Κύπρος αλλά ίσως και η Ευρώπη θα καταστούν όμηροι της Τουρκίας.

Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα, ο Α. Γαλανός είπε ότι σέβεται απόλυτα τους υποστηρικτές του «ναι». Δε σημαίνει όμως, πρόσθεσε, ότι όποιος εκφράζει αντίθετη άποψη είναι λιγότερο πατριώτης από οποιονδήποτε άλλον.

Ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι στο πέμπτο «σχέδιο Ανάν» υπάρχει βελτίωση όσον αφορά στο ταμείο περιουσιών, έχει όμως ο ίδιος μεγάλες επιφυλάξεις για την ενιαία οικονομία του ομόσπονδου κράτους. Ερωτηθείς για το Συμβούλιο Δωρητών που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Α. Γαλανός υποστήριξε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Τύπος στη Λευκωσία

Οι αναμενόμενες οριστικές τοποθετήσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επί του δημοψηφίσματος για έγκριση ή απόρριψη λύσης του Κυπριακού με το τελικό «σχέδιο Ανάν» και η παραίτηση του υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Κίκη Καζαμία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα χτεσινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο «Ο Καζαμίας εξέθεσε τον Παπαδόπουλο», ότι ο μέχρι χτες Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, υποβάλλοντας την παραίτησή του και αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα, «επισημοποίησε με τον πλέον ισχυρό τρόπο το βαρύ κλίμα και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ ΑΚΕΛ και του Προέδρου Παπαδόπουλου, καθώς και το σοβαρότατο εσωκομματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΑΚΕΛ».

Σε άλλο θέμα γράφει πως πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, χωρίς την παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου, η διεθνής προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει για την εφαρμογή λύσης του Κυπριακού.

Η «Μάχη», με τον τίτλο «Κρυφτούλι Νίκου - Δημήτρη», γράφει στο κύριο θέμα ότι σήμερα (σ.σ. χτες) είναι «η ημέρα της κρίσεως» για το ΑΚΕΛ, αφού στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη η ηγεσία του κόμματος θα τοποθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα επί του σχεδίου Ανάν.

Και ενώ στο ΑΚΕΛ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του κομματικού συμφέροντος και της στήριξης του Προέδρου Παπαδόπουλου, στο ΔΗΣΥ «η μετωπική σύγκρουση του προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη και του εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου με τη βάση του κόμματος είναι αναπόφευκτη». Αλλού γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού, ξεκαθάρισε τη θέση του δηλώνοντας ότι δεν παραιτείται από μέλος του ΔΗΚΟ μετά το διορισμό του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως συνεπιτρόπου για θέματα προϋπολογισμού και δημοσιονομικού ελέγχου.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο «Ωρα μηδέν» γράφει πως η Κύπρος, σε επίπεδο ηγεσίας, άγγιξε πια την ώρα μηδέν, με το ΑΚΕΛ σήμερα (σ.σ. χτες) και το ΔΗΣΥ αύριο (σ.σ. σήμερα) να παίρνουν τις οριστικές τους αποφάσεις έναντι του «σχεδίου Ανάν» και να δίδουν την τελική κατεύθυνση στο λαό για έγκριση ή απόρριψή του στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη.

Η «Σημερινή», με τον τίτλο «Οχι από το Σ. Ασφαλείας», γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Γερμανός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Γκούντερ Μπλέγκερ, τάχθηκε προχτές βράδυ εναντίον της υιοθέτησης ψηφίσματος επί του «σχεδίου Ανάν», με το επιχείρημα ότι, σε περίπτωση υιοθέτησής του πριν από τα δημοψηφίσματα, θα ήταν δυνατό να προκληθούν αρνητικές αντιδράσεις.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Αναταράξεις από το σχέδιο», γράφει στο κύριο θέμα πως τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ «σέρνουν το χορό των τελικών αποφάσεων» για το «σχέδιο Ανάν» και ότι η παραίτηση του Κ. Καζαμία από τη θέση του υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων σφράγισε το χτεσινό σκηνικό, καθώς το ΑΚΕΛ μετρά ώρες πλέον για τη λήψη της τελικής του απόφασης που θα καθορίσει εν πολλοίς και τις παραπέρα εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Αλλού παραθέτει δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, ο οποίος με σκεπτικισμό και μάλλον αρνητικά τοποθετείται έναντι του ενδεχομένου χρονικής μετακίνησης της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων για το «σχέδιο Ανάν». Ο Π. Κοξ, αναφέρει η εφημερίδα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση αρχικής απόρριψης του «σχεδίου Ανάν», ενώ εξετάζει την πιθανότητα επίσκεψής του στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο «Προς τελική απόφαση», ότι με τη σύγκληση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ κορυφώνονται σήμερα (σ.σ. χτες) οι εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης του Απρίλη για έγκριση ή απόρριψη του «σχεδίου Ανάν».

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, διευκρινίζει ότι η πρόταση για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων αποσκοπεί στην ανάλυση των θετικών σημείων του σχεδίου για διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail», με τον τίτλο «Ο Καζαμίας παραιτείται», γράφει στο κύριο θέμα πως ο Κ. Καζαμίας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την τοποθέτηση επί του «σχεδίου Ανάν».

Αλλού γράφει ότι το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο προειδοποίησε για πιθανά σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν», δήλωσε ωστόσο ότι εναπόκειται στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει το σχέδιο αυτό ως λύση του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror», κάτω από τον τίτλο «Οι Ελληνες ξεφορτώνονται με το "όχι" την Τράπεζα Κύπρου», γράφει στο κύριο θέμα πως οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου έπεσαν κατά 2,7% χτες (σ.σ. προχτές) και στα 2,52 ευρώ ή 1,48 λίρες, καθώς οι Ελληνες επενδυτές, φοβούμενοι ένα «όχι» από τους Ελληνοκυπρίους στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συνολική δαπάνη της ανοικοδόμησης της Κύπρου, με βάση τη λύση που προβλέπει το τελικό «σχέδιο Ανάν», θα ανέλθει στα επτά δισεκατομμύρια λίρες, όπως εκτιμούν Τούρκοι ειδικοί του Γραφείου Προγραμματισμού της Αγκυρας.

ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Είπαν ΝΑΙ στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν»

Αποδέχθηκαν με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

Ο Συνασπισμός είναι από χτες το δεύτερο ελληνικό πολιτικό κόμμα, που τάσσεται ευθέως υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του κόμματος αποδέχτηκε την απόφαση, που έλαβε προχτές το βράδυ με 12 ψήφους υπέρ και 9 κατά, η Πολιτική Γραμματεία για στήριξη του «σχεδίου» και της πρότασης για αναβολή των δημοψηφισμάτων. Μπορεί στην ΠΓ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να ήταν οριακό, δεν ίσχυσε το ίδιο και στην ΚΠΕ, όπου, μετά το πέρας των εργασιών, έγινε ενδεικτική ψηφοφορία κατά την οποία η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας έλαβε ευρεία πλειοψηφία. Το στρατόπεδο του ΟΧΙ για αρκετούς φάνηκε να είναι επιλογή ανάγκης, υπαγορευμένη από τον παράγοντα «πολιτικό κόστος», ενόψει και των ευρωεκλογών. Αλλά και όσοι άρθρωσαν το ΝΑΙ, κατέβαλαν μια εναγώνια προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι, που συχνά τους οδηγούσε σε συλλογιστικές ακροβασίες.

Υπέρ του ΟΧΙ τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Αλ. Αλαβάνος, Φ. Κουβέλης, Ν. Χουντής. Υπέρ του ΝΑΙ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, οι «προεδρικοί», οι «ανανεωτές», καθώς και μέρος του Αριστερού Ρεύματος. Κάποιοι άλλοι, όπως η Πράσινη Αριστερά, αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης ζήτησαν συγχρονισμό με το ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εισηγητικά κάλεσε το σώμα να δεχτεί το «σχέδιο Ανάν», που, όπως ισχυρίστηκε, είναι βελτιωμένο και «εξασφαλίζει την προοπτική συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων και ειρηνική ολοκλήρωση της κυπριακής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» και προέτρεψε να μην υποτιμάται «η μεγάλη διεθνής σημασία μιας λύσης για την ειρήνη στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ανατολικής Μεσογείου», όπου «η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μια ελπίδα για την ειρήνη»!!

Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΝ ήταν ένα ποτ - πουρί. Στην αρχή των ίσων αποστάσεων με την εκτίμηση πως ούτε το ΟΧΙ αποτελεί καταστροφή, ούτε το ΝΑΙ οδηγεί στη διάλυση και στη συνέχεια σταδιακά με δαιμονοποίηση του ΟΧΙ, το οποίο αποδόθηκε σε εθνικιστικά ελατήρια και με ωραιοποίηση του ΝΑΙ. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος διατύπωσε πολλές ευχές για την επανένωση και την αρμονική συμβίωση, δεν κατόρθωσε, όμως, να απαντήσει πειστικά αν το «σχέδιο Ανάν» τα εγγυάται. Εκτίμησε ακόμη πως το Κυπριακό βρίσκεται σε φάση μέγιστης δυνατής διεθνοποίησης, δηλαδή αντιμετώπισής του ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (!), μια εκτίμηση έξω από κάθε πραγματικότητα, απόρροια της ερμηνείας της ενασχόλησης του ΟΗΕ και της ΕΕ με το Κυπριακό ως διεθνοποίηση. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι αυτά είναι και τα μοναδικά πεδία διαπραγμάτευσης σήμερα, έξω από τα οποία ούτε η ενεργοποίηση της κοινής γνώμης θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά, μίλησε για λάθη της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως το ότι υπερεκτίμησε τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ, κατηγόρησε τον Τάσο Παπαδόπουλο πως επιθυμεί τη διατήρηση του σημερινού στάτους, ενώ δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό της κινδυνολογίας, λέγοντας σε όσους στηρίζουν το ΟΧΙ πως «ευκαιρίες και συγκυρίες κατά παραγγελία δεν υπάρχουν». Στα πλαίσια της «ρεάλ πολιτίκ» αντίληψής του, υπογράμμισε πως ήταν αναμενόμενο και επέπληξε όσους δεν το κατανοούν το ότι «θα επιχειρούνταν η εξισορρόπηση της ένταξης στην ΕΕ με μια λύση που θα εξασφάλιζε τα τουρκοκυπριακά και τουρκικά συμφέροντα». Τέλος, σε σχέση με τα «προβλήματα» του «σχεδίου», αρκέστηκε να πει ότι αυτά θα λυθούν στα όργανα της ΕΕ, ενώ απέδωσε το εναντίον του κλίμα σε ελλιπή ενημέρωση.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Περιοδείες πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας σε χώρους εργαζομένων. Ετσι:

- Σήμερα Πέμπτη, 15 Απρίλη, στις 6.00 π.μ., ο Κώστας Μπότσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, θα περιοδεύσει στους εργάτες Δήμου Ηλιούπολης.

- Αύριο Παρασκευή, 16 Απρίλη, στις 6.00 π.μ., ο Κώστας Μπότσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, θα περιοδεύσει στους εργάτες Δήμου Αλίμου.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης οργανώνει περιοδείες και συγκεντρώσεις:

Σήμερα Πέμπτη 15 Απρίλη

  • Στις 7 π.μ. ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση με συμβασιούχους στο εργοτάξιο του ΟΤΑ Πολίχνης.
  • Στις 7 μ.μ. ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους (Γραφεία Εθνικής Αντίστασης).

Αύριο Παρασκευή 16 Απρίλη

  • Στις 9 π.μ. ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση με συμβασιούχους στο ΚΕΠ, στην Αριστοτέλους.
Στη Λευκάδα

Πολιτική εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, οργανώνει η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ την Κυριακή 18/4/04, στις 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Θα μιλήσει ο Γ. Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ναι» εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος»

Ενα «ισορροπημένο» και «κομψό» ναι στο σχέδιο Ανάν αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η τελική θέση του Κ. Καραμανλή στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, καθώς μάλλον αποκλείεται το «όχι» για λόγους «εθνικού συμφέροντος».

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «συμβιβάσει» από τη μια τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ που αξιώνουν ένα «καθαρό ναι» και από την άλλη τη σχεδόν καθολική αντίθεση των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν. Παραμένει λοιπόν άγνωστο ποιο περιεχόμενο θα δώσει στην έννοια «εθνικό συμφέρον», που όπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθορίζει τις αποφάσεις του.

«Από την πρώτη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θα ακούσει όλες τις απόψεις και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, αναφέροντας ότι σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και αμέσως μετά, με δήλωσή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αδυνατώντας να αγνοήσει τις απροκάλυπτες πιέσεις και εκβιασμούς που ασκούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και μεταφέρθηκαν από τον πρεσβευτή Τ. Μίλερ στη χτεσινή συνάντησή τους, ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να αντιμετωπίσει θετικά το «συμβιβασμό» του σχεδίου Ανάν, αναδεικνύοντας τα «θετικά» σημεία του, ενώ θα επικαλεστεί και το - έωλο - επιχείρημα ότι η ένταξη στην ΕΕ θα αμβλύνει τα «αρνητικά» σημεία του σχεδίου. Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στις αρνητικές «συνέπειες» ενός «όχι» στη διεθνή κοινότητα, εννοώντας τον «αντίκτυπο» από τις ΗΠΑ από μια ενδεχόμενη «απειθαρχία» στις ρητές διαταγές τους.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής έχει στραμμένο το βλέμμα του τόσο στο ταξίδι του στο Λευκό Οίκο τον άλλο μήνα, όσο και στην «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει ανατεθεί ουσιαστικά στις ΗΠΑ. Το ταξίδι στις ΗΠΑ φρόντισε να «υπενθυμίσει» ο Τ. Μίλερ συνδέοντάς το μάλιστα με το Κυπριακό. «Συζητήσαμε για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το Κυπριακό», δήλωσε με νόημα εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι το σχέδιο είναι πάρα πολύ καλό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Κ. Καραμανλής δεν ανακοίνωσε την τελική του θέση αλλά έγινε συζήτηση μεταξύ των κορυφαίων υπουργών για τα θετικά σημεία του σχεδίου και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε θέματα λειτουργικότητας, ύστερα από ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για αναβολή των δημοψηφισμάτων, προσθέτοντας πως δεν έχει αντίρρηση εάν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές. Η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου αν θα εκδοθεί σήμερα κοινό ανακοινωθέν ή όχι. «Κοινό ανακοινωθέν δε σημαίνει κατ' ανάγκη κοινές θέσεις», διευκρίνιζαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Κ. Καραμανλής είχε προχτές το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με τα λεγόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου, τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην υπόθεση της Κύπρου.

«Yes» Μητσοτάκη

Μία ακόμα παρέμβαση υπέρ του «ναι» έκανε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, αξιώνοντας από τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν ένα καθαρό «ναι» στο σχέδιο Ανάν! Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» εξέφρασε το φόβο του ότι το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «δε θα έχει το πολιτικό θάρρος να πάρει μια απόφαση η οποία θα ερχόταν σε προφανή αντίθεση με τη διαφαινόμενη θέληση του κυπριακού λαού»(!), όπως χαρακτηριστικά είπε. «Αναμένω, συνεπώς, ότι από το Συμβούλιο θα βγει μια «μεσαία» απόφαση, η οποία δε θα είναι ούτε «ναι» ούτε «όχι», πρόσθεσε. Αφήνοντας αιχμές κατά της γραμμής του Κ. Καραμανλή είπε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι, απλώς, θα αποδεχτούμε και θα συμπορευτούμε με την οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο κυπριακός λαός». Χαρακτήρισε ακραίο το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ δε δίστασε άλλη μια φορά να καταφύγει στην κινδυνολογία επισημαίνοντας ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα χειροτερέψει τις σχέσεις της Λευκωσίας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και με τον ΟΗΕ. «Θα βρεθεί απομονωμένη», είπε.

ΠΑΣΟΚ
Υπέρμαχοι του ΝΑΙ «με τα μπούνια»

Τη «στρατηγική» που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οδήγησαν στον ωμό εκβιασμό του ελληνοκυπριακού λαού, προκειμένου να αποδεχτεί τη... λύση που προτείνει το «σχέδιο Ανάν», εγκωμίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μια φορά και αμέσως μετά από σύσκεψη που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπεραμύνθηκε το «ναι» του κόμματος στο «σχέδιο Ανάν» και υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει υπηρετήσει με υπευθυνότητα και σταθερότητα μια εθνική στρατηγική που διαμορφώθηκε και υποστηρίχτηκε από κυβερνήσεις ελληνικές και κυπριακές από το 1974 μέχρι σήμερα». Ο ίδιος, παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει τη θέση αυτή ενόψει των «σημαντικών, κρίσιμων και ιστορικών αποφάσεων που όλοι μας παίρνουμε για την επίλυση του Κυπριακού».

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου στήριξε όλες τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη, οι οποίες εξυπηρετώντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οδήγησαν σ' ένα «σχέδιο» που προωθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου. Μάλιστα, τις μεθοδεύσεις προς όφελος των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο Γ. Παπανδρέου τις «βάφτισε»... εθνική στρατηγική και, όπως υποστήριξε, το ΠΑΣΟΚ πάνω σ' αυτή κινήθηκε και «ως κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε δίστασε συγχρόνως να ισχυριστεί: «Καταφέραμε να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις, όχι μόνο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και για τον τρόπο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος»... Οι «ευρύτερες συναινέσεις» που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «μεταφράζονται» στις «ευχαριστίες» που κατά καιρούς έδωσαν στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ...

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση της θέσης του κόμματος που θα κάνει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει λόγο για «χάραξη ενιαίας θέσης» και θα «πιέσει την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη χτεσινή σύσκεψη εκτός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πήραν μέρος οι Χ. Παμπούκης, Π. Μπεγλίτης και Ν. Αθανασάκης, καθώς και οι καθηγητές Δ. Τσάτσος και Γ. Παπαδημητρίου.

Την ίδια στιγμή, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους ψηφοφόρους του κόμματος, με δηλώσεις τους εμφανίζονται να διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι μετά τα 150 στελέχη του ΠΑΣΟΚ που με ανακοίνωσή τους τάχτηκαν κατά του «ναι» με επιστολή που κοινοποίησαν στον γραμματέα του κόμματος Μ. Χρυσοχοΐδη, η «Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ» με κείμενό της χαρακτηρίζει το σχέδιο «διχοτομικό», «αποικιοκρατικό» και «μη λειτουργικό» και προσθέτουν ότι «εάν οι Ελληνοκύπριοι κρίνουν με όρους μέλλοντος, θα πρέπει να ψηφίσουν "όχι"».

Μένουν στρατός κατοχής - έποικοι

Σχετικά με τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα που προβλέπεται να παραμείνουν στο νησί, το σχέδιο προβλέπει και τα ακόλουθα:

-- «Κάθε απόσπασμα μπορεί να έχει τέτοια δομή ώστε να διαθέτει τις πιο κάτω δυνατότητες, στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων αριθμών και των γενικών περιορισμών που επιβάλλονται σε σχέση με τα όπλα και τον εξοπλισμό: αρχηγείο, τεθωρακισμένα, μονάδα αναγνώρισης, πεζικό, μονάδα μηχανικού, πυροβολικό, διαβιβάσεις, αεροπορία, αεράμυνα, διοικητική μέριμνα, διοικητική και ιατρική υποστήριξη».

-- Κάθε απόσπασμα μπορεί να αναπτύσσει μόνο τα ακόλουθα όπλα και εξοπλισμό:

  • Μεσαία άρματα μάχης, με μέγιστο αριθμό τα 50 για κάθε πλευρά και έως 55 τόνοι το καθένα.
  • Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού, με κύριο πυροβόλο 25 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 180 για κάθε πλευρά.
  • Ρυμουλκούμενα πυροβόλα, διαμετρήματος έως 155 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 18 για κάθε πλευρά.
  • Αντιαεροπορικοί πύραυλοι, μικρού βεληνεκούς έως 7.000 μέτρα, με μέγιστο αριθμό τα 18 για κάθε πλευρά.
  • Μεταγωγικά ελικόπτερα γενικής χρήσης, μη εξοπλισμένα, έως 12 επιβάτες, με μέγιστο αριθμό τα 6 για κάθε πλευρά.
  • Ελαφρά ελικόπτερα, τύπου παρακολούθησης/συνδέσμου, μη εξοπλισμένα, έως 6 επιβάτες, με μέγιστο αριθμό τα 4 για κάθε πλευρά.
  • Ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, αναγνωριστικού τύπου, με κύριο πυροβόλο έως 90 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 17 για κάθε πλευρά.
  • Αντιαεροπορικά πυροβόλα, διαμετρήματος έως 45 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 16 για κάθε πλευρά.

-- «Αμφότερες η Ελλάδα και η Τουρκία θα ορίσουν όχι περισσότερες από έξι οριοθετημένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κρατική γη, στην οποία εδρεύουν τα στρατεύματα και ο εξοπλισμός, και όχι περισσότερα από τρία πεδία εκπαίδευσης σε κρατική γη, κατόπιν διαβουλεύσεων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντίστοιχης συνιστώσας Πολιτείας».

-- «Μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος της Θεμελιώδους Συμφωνίας, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πληροφορήσουν την Κύπρο, η μία την άλλη και τα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με την ακριβή τοποθεσία και την έκταση των αντίστοιχων πεδίων εκπαίδευσής τους και των καθορισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν σε κάθε εγκατάσταση. Θα πληροφορούν επίσης εκ των προτέρων την Κύπρο, η μία την άλλη και τα Ηνωμένα Εθνη, σχετικά με οποιεσδήποτε μεταγενέστερες αλλαγές στην ανάπτυξη των στρατευμάτων».

Ενισχύουν τη θέση τους

Βέβαια τα παραπάνω είναι όλα λόγια. Στην πράξη η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις τελευταίες μέρες να ενισχύει τις δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, με στρατιώτες, νέου τύπου τεθωρακισμένα και άλλο πολεμικό υλικό.

Η μεταφορά τους έγινε την προηγούμενη βδομάδα, με πολεμικά πλοία στην Αμμόχωστο. Το κυπριακό κανάλι ΡΙΚ μετέδωσε φωτογραφικό υλικό που ελήφθη τη Μ. Παρασκευή και αποδεικνύει αυτή τη μεταφορά. Οι φωτογραφίες δείχνουν το πλοίο «Ισκεντερούν» στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμόχωστου, να εκφορτώνει:

  • Οκτακόσιους πενήντα στρατιώτες.
  • Εξι νέου τύπου τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για καταστολή διαδηλώσεων.
  • Τριάντα φορτηγά αυτοκίνητα με υλικό, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για το στρατόπεδο ηλεκτρονικού πολέμου που βρίσκεται υπό κατασκευή στα κατεχόμενα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ασυνήθιστα μεγάλη κινητικότητα και στην περιοχή της Νήσου των Εχιδνών στην Κερύνεια, όπου υπάρχουν μεγάλες αποθήκες καυσίμων των δυνάμεων κατοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα υποστηρίζει ότι πρόκειται για επιχείρηση αντικατάστασης στρατιωτών και πολεμικού υλικού. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα πλοία επιστρέφουν από την Αμμόχωστο στην Τουρκία με φορτίο.

Και οι έποικοι

Με βάση τις προβλέψεις του «σχεδίου Ανάν», στη νήσο παραμένουν δεκάδες χιλιάδες έποικοι. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων της 6/4/2004, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημείωνε ότι το ψευδοκράτος έχει δώσει 53.000 «ιθαγένειες» σε ανθρώπους προερχόμενους από την Τουρκία. Πρόσθετε τότε ότι μόνον 44.000 από αυτούς έχουν πάρει την «ταυτότητα» του ψευδοκράτους. Αποκάλυπτε δε πως αυτή τη στιγμή στα Κατεχόμενα ζουν άλλοι 60.000 «παράνομοι».

Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό, στο προωθούμενο δημοψήφισμα θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Προς τούτο παρέδωσε πριν μερικές μέρες στον ΟΗΕ κατάλογο με τα ονόματα 45.000 εποίκων οι οποίοι προβλέπεται να παραμείνουν στην Κύπρο με βάση τη συγκεκριμένη αμερικανόπνευστη επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο πέραν αυτού του αριθμού, το «σχέδιο Ανάν», μέσα από περίπλοκες νομικίστικες διατάξεις και «κριτήρια», αφήνει «παραθυράκια» για να παραμείνουν στην Κύπρο και πολλές χιλιάδες άλλοι.

Πίσω στον Ταλάτ: Συμπλήρωσε ότι ο ονομαστικός αυτός κατάλογος είναι αποτέλεσμα προσεκτικής δουλιάς, αλλά δε θα δοθεί στη δημοσιότητα, «γιατί μπορεί να τύχει εύκολα εκμετάλλευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά». Η τοποθέτηση αυτή εύλογα γεννά ερωτήματα: Ποιοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο; Τι είδους στοιχεία; Με τι δραστηριότητα στο παρελθόν, αλλά και τώρα;

Επίσης πόσο εύκολο θα είναι να φύγουν όσοι έχουν εξασφαλίσει την «ιθαγένεια», αλλά δεν είναι στον εν λόγω κατάλογο; Πόσο εύκολο θα είναι να φύγουν και οι επιπλέον τούτων 60.000 έποικοι;

Και δεν είναι μόνο οι έποικοι: Για διάστημα 19 χρόνων από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου, θα επιτρέπεται στο ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό συνιστόν κρατίδιο να έχουν ως κατοίκους Ελληνες και Τούρκους υπηκόους αντίστοιχα, μέχρι να συμπληρώνουν το 5% του πληθυσμού τους.

Ομως μετά είναι καταφανής η πιθανότητα κατάργησης του ορίου, με ορατό τον κίνδυνο για νόμιμο μαζικό εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία. Διότι η συνέχιση της διασφάλισης του 5%, μετά τα 19 χρόνια, θα εξαρτάται από την έγκριση νόμου από το Προεδρικό Συμβούλιο της «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», τη Βουλή και τη Γερουσία. Εκεί χρειάζεται απαραιτήτως και η συναίνεση των Τουρκοκυπρίων που μετέχουν στα όργανα αυτά. Ενα «όχι» τους ισοδυναμεί με βέτο και το όριο καταργείται.

Κράτος εν κράτη

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατοχύρωση των βρετανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στο νησί. Ιδού πώς περιγράφεται το αποικιοκρατικό καθεστώς της παρουσίας των δύο βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, στις τοποθεσίες Δεκέλεια και Ακρωτήρι («Σχέδιο Ανάν», Παράρτημα ΙΙ, Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης):

«1. Η Κύπρος δε θα απαιτήσει, ως μέρος των χωρικών υδάτων της, ύδατα μεταξύ των γραμμών οι οποίες περιγράφονται στην έκθεση που αναφέρεται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής της Συνθήκης.

2. Οι γραμμές που αναφέρονται στο Αρθρο 3, όπως τροποποιήθηκε, του Παραρτήματος Α, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, οι οποίες οριοθετούν τα χωρικά ύδατα που εφάπτονται των Περιοχών των Κυρίαρχων Βάσεων τις οποίες η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δε θα απαιτεί ως μέρος των χωρικών της υδάτων, θα εκτεθούν σε μία έκθεση που θα ετοιμαστεί από δεόντως προσοντούχο πρόσωπο το οποίο θα διοριστεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου...

3. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να απολαύει πλήρους και ανεμπόδιστης πρόσβασης για οποιονδήποτε σκοπό στα ύδατα μεταξύ των υδάτων τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δε θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο ανατολικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο μέρος σημειώνεται στο Χάρτη Α με μια περιοχή 16,10 τ. χλμ.) και ύδατα τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δε θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο δυτικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο σημειώνεται στο Χάρτη Α με μια περιοχή 5,01 τ. χλμ.)».

Συμπέρασμα

α) Οι Αγγλοι θα συνεχίσουν να έχουν δικές τους βάσεις επί του κυπριακού εδάφους (το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος), οι οποίες βάσεις θα έχουν δικά τους χωρικά ύδατα, τα οποία απαγορεύεται να διεκδικήσει εις τον αιώνα τον άπαντα η Κύπρος, και που θα εκτείνονται σε περιοχές έντονου πετρελαϊκού ενδιαφέροντος και με δική τους υφαλοκρηπίδα - την ώρα που στο Αιγαίο η ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας αναζητείται εδώ και 30 χρόνια...

β) Το τελικό εύρος αυτών των βρετανικών χωρικών υδάτων (που προφανώς θα φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και τη Διώρυγα του Σουέζ), θα μας το καθορίσει εν ευθέτω χρόνω ο εκπρόσωπος της Βασιλίσσης, ο οποίος θα τυγχάνει και «δεόντως προσοντούχος».

γ) Ακόμα και για τα ύδατα που θεωρητικά ανήκουν στην Κύπρο, ανατολικά και δυτικά της βάσης της Δεκέλειας, οι Αγγλοι θα έχουν δικαίωμα «ανεμπόδιστης πρόσβασης» για «όποιο σκοπό» αυτοί θέλουν.

«ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ»
Ούτε στη Βοσνία τέτοια προτεκτορατοποίηση
  • Στην Κύπρο έχουν δικαίωμα στρατιωτικής δραστηριότητας όλοι, πλην των Κυπρίων
  • Μόνο οι Κύπριοι δε δικαιούνται τα μέσα για να ασκήσουν ένα από τα βασικότερα κυριαρχικά δικαιώματα: Να υπερασπίζονται το πάτριον έδαφος

Eurokinissi

Με την ενδεχόμενη υπερψήφιση του αμερικανόπνευστου σχεδίου Ανάν, η Τουρκία εξασφαλίζει την εσαεί παρουσία των στρατευμάτων της στην Κύπρο. Επίσης, κατοχυρώνει διευρυμένα παρεμβατικά δικαιώματα στο συνιστόν ελληνοκυπριακό κρατίδιο, εν τη απουσία μάλιστα της Εθνικής Φρουράς, η οποία διαλύεται.

Την ίδια ώρα οι Βρετανοί πετυχαίνουν την τριχοτόμηση ουσιαστικά της νήσου, με τις δύο βάσεις τους να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, με δικό τους έδαφος, δικά τους θαλάσσια ύδατα, αλλά και το δικαίωμα να βολτάρουν ανεμπόδιστοι στην επικράτεια του προωθούμενου κυπριακού προτεκτοράτου.

Παράλληλα το νησί θα δίνεται απλόχερα για τις ασκήσεις των ΝΑΤΟικών. Οι κυβερνήσεις των «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδας και Τουρκίας, δε βρίσκουν λόγο να μην προωθήσουν άλλο ένα πεδίο βολής, άλλη μια ιμπεριαλιστική βάση, εφόσον την ίδια μοίρα έχουν επιφυλάξει για τους τόπους τους.

Εξάλλου, η προβλεπόμενη - για τουλάχιστον έξι χρόνια - παρουσία «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ στο νησί, αποδεικνύει περίτρανα το εύθραυστον της «ειρήνης» που προωθούν οι επίδοξοι επικυρίαρχοι.

Ετσι, στη βοσνιοποιημένη Κύπρο θα σουλατσάρουν ένστολοι και ένοπλοι όλοι πλην των Κυπρίων. Ελληνες, Τούρκοι, Αμερικανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι... εκτός από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που δε θα έχουν δικό τους στρατό να υπερασπιστούν το δικό τους «κράτος», απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή. Αυτό κι αν συνιστά «κυριαρχία»...

Τι προβλέπεται

Ελληνοκυπριακό φυλάκιο στην
Ελληνοκυπριακό φυλάκιο στην "Πράσινη γραμμή"
Στο ζήτημα παραμονής Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών, το «σχέδιο Ανάν» προβλέπει απόσυρση κατά φάσεις για τα τουρκικά στρατεύματα (σήμερα υπολογίζονται σε 37.000 και άνω, βαριά εξοπλισμένοι ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες) σε διάστημα δύο χρόνων, μέχρι να φτάσουν τις 6.000. Ταυτόχρονα θα αφιχθούν στην Κύπρο ισάριθμα ελληνικά στρατεύματα.

Στο ίδιο διάστημα θα διαλυθεί η Εθνική Φρουρά και οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις (αριθμούν 5.000 στρατιώτες, ενταγμένοι στις δυνάμεις του «Αττίλα»). Θα διαλυθούν και οι εφεδρικές τους μονάδες. Τα όπλα τους θα απομακρυνθούν από τη νήσο σε φάσεις συγχρονισμένες, με την ανάπτυξη και «προσαρμογή» των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων.

Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν στο νησί από 6.000 άνδρες μέχρι το 2011, και από 3.000 άνδρες μέχρι το 2018. Σημειώστε ότι η ελληνική πρόταση στην Ελβετία ζητούσε η δύναμη της κάθε πλευράς να μην υπερβαίνει τους 2.500 άνδρες μέχρι 2018 ή μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αν αυτή γίνει νωρίτερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μετά το 2018 θα παραμείνουν τα αποσπάσματα που προνοούνταν στη Συνθήκη Λονδίνου - Ζυρίχης. Δηλαδή η ελληνική δύναμη δε θα ξεπερνά τους 950 άνδρες και η τουρκική τους 650.

Η «Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία», η Ελλάδα και η Τουρκία θα αναθεωρούν κάθε τρία χρόνια το πρωτόκολλο που αφορά την παραμονή στρατευμάτων στο νησί, με τελικό σκοπό την πλήρη αποχώρησή τους. Ομως, αν και η πλήρης αποχώρηση καταγράφεται ως στόχος, δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για ολοκληρωτική αποστρατιωτικοποίηση.

Το «σχέδιο Ανάν» επιβεβαιώνει την ισχύ της Συνθήκης Συμμαχίας του 1960, που υπέγραψαν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία. Δυνάμει της συνθήκης αυτής αφίχθηκαν στην Κύπρο, ταυτόχρονα με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΕΛΔΥΚ και η ΤΟΥΡΔΥΚ.

Σε σχέση με το 1960 επέρχονται κάποιες μεταβολές, όπως η κατάργηση του τριμερούς στρατηγείου που λειτουργούσε ως κεντρικό αρχηγείο για την ΕΛΔΥΚ, την ΤΟΥΡΔΥΚ και τον κυπριακό στρατό. Αντί αυτού προβλέπει κάποια άλλη διαδικασία για τη συνεργασία των στρατιωτικών αποσπασμάτων Ελλάδας και Τουρκίας, με την ανταλλαγή αξιωματικών συνδέσμων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε επαφή, ενώ η μια πλευρά θα προσκαλεί την άλλη ως παρατηρητή στις στρατιωτικές της ασκήσεις.

Δεν τους χρειάζονται προσχήματα

Το «σχέδιο Ανάν» επιβεβαιώνει και την ισχύ της Συνθήκης Εγγυήσεως που υπέγραψαν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία με την Κύπρο, δυνάμει της οποίας οι τρεις δυνάμεις εγγυήθηκαν την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οπως προβλέπεται στη Συνθήκη Εγγυήσεως, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, αφού διαβουλευτούν μεταξύ τους έχουν το δικαίωμα να επέμβουν από κοινού ή και μονομερώς, αλλά μόνο για να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, σε περίπτωση διατάραξής της.

Αυτή ήταν και η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει το 1974. Και αν επικαλεστεί κανείς τα καμώματα της ελληνικής χούντας για να δικαιολογήσει τον «Αττίλα 1», να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 1974 ακολούθησε ο «Αττίλας 2», όταν δεν υπήρχε πλέον ούτε Σαμψών, ούτε ελληνική χούντα. Μόνο Κληρίδης και Καραμανλής.

ΝΑΤΟποίηση

Στο θέμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι η Κύπρος δε θα διαθέτει το έδαφός της σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτός από αυτές που γίνονται με τη συναίνεση των δύο συνιστώντων κρατών. Μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απαιτείται η συναίνεση Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο νησί θα υπάρχει μια «ειρηνευτική αποστολή» των Ηνωμένων Εθνών («κυανόκρανοι»), η οποία θα εποπτεύει την εφαρμογή της Συμφωνίας. «Θα παραμείνει για όσο διάστημα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των δύο συνιστωσών Πολιτειών, δεν αποφασίσει διαφορετικά». Ακόμα «η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει τα μισά έξοδα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών τα πρώτα τρία χρόνια και στη συνέχεια τα δύο τρίτα των εξόδων. Αυτή η διευθέτηση θα αναθεωρηθεί το 2010». Οι Ελληνοκύπριοι θα κληθούν να αναλάβουν τη μερίδα του λέοντος και από αυτό το δυσβάσταχτο κόστος.


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ