Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμμετείχαν

Ανάμεσα σε άλλους, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ, της Γραμματείας της ΔΗΣΕΚ, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, δεκάδων φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας της ΔΗΣΕΚ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Μοχάμεντ Ιγκνεμπί, εκ μέρους της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπακοή και πειθαρχία στο δίκιο του εργάτη

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε: «Η φλέβα που οδηγεί στην καρδιά της άνοιξης, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, είναι ο δρόμος της υπακοής και της πειθαρχίας στο δίκιο του εργάτη, είναι ο δρόμος της ενότητας και συνεργασίας, της συμπαράταξης με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες για το δίκιο του εργάτη, του εργαζόμενου λαού, για τη ρήξη και την ανατροπή».

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μήνυμα αλληλεγγύης στη Γενική Ενωση Εργατών Παλαιστίνης και στον πρόεδρό της, Ιμπραήμ Χαϊντάρ, απέστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή την 1η του Μάη. «Αγαπητοί σύντροφοι, είμαστε στο πλευρό σας στον αγώνα σας για ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αγωνιζόμαστε να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα.

Οταν σφίγγουν το χέρι...

Με τη μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, τραγουδισμένη από τον Μανώλη Μητσιά, πλημμύρισε το Σύνταγμα

Με το συγκλονιστικό «Επιτάφιο» των Γιάννη Ρίτσου - Μίκη Θεοδωράκη, έργο όπου το μοιρολόι της χαροκαμένης μάνας πάνω από το σώμα του σκοτωμένου γιου της - θύμα της βίαιης καταστολής της απεργίας των καπνεργατών, στη Θεσσαλονίκη, το Μάη του 1936 - μετατρέπεται σε κοινωνική διαμαρτυρία και εξέγερση, άνοιξε η συναυλία του Μανώλη Μητσιά, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα.

«Ελπίζω οι αγώνες των εργαζομένων να δικαιωθούν κάποτε», είπε από σκηνής, πριν ξεκινήσει μαζί με την ορχήστρα του τη μουσική «διαδρομή» σε αθάνατα «μονοπάτια» ποίησης και μουσικής. «Μέρα Μαγιού μού μίσεψες...» και οι φωνές των συγκεντρωμένων ενώθηκαν στους στίχους του ποιητή της Ρωμιοσύνης, που γεννήθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, πριν έναν αιώνα. Και στη συνέχεια η «Δραπετσώνα», ο «Ηλιος της δικαιοσύνης», ο νοητός και ματοβαμμένος και «...η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα», γιατί «...όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».

«Η Πρωτομαγιά όπως όλοι ξέρουμε», δήλωσε ο Μανώλης Μητσιάς στον «Ρ», «είναι μια μέρα των εργαζομένων και γενικά του ανθρώπου να διεκδικεί τα δικαιώματά του από το κεφάλαιο, που τον καταπιέζει συνεχώς. Ελπίζω αυτοί οι αγώνες των εργαζομένων να δικαιωθούν κάποια στιγμή και η Πρωτομαγιά να είναι μια μέρα όχι διεκδίκησης και αγώνων, αλλά μια μέρα που όλοι οι άνθρωποι θα είναι ικανοποιημένοι. Αυτό εύχομαι». Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ποίημα «Ζήτω» του Γιάννη Ρίτσου, από τις «Γειτονιές του κόσμου», θυμίζοντας ότι «...ετούτος ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

ΑΘΗΝΑ
Λαοσύναξη στην πλατεία Συντάγματος

Ο εργατόκοσμος διαδήλωσε με τις σημαίες και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ σε μια πρωτόγνωρη, ως προς τον όγκο και το στήσιμο, συγκέντρωση

Δύναμη, πάθος, παλμός. Αποφασιστικότητα, μαζικότητα, χρώμα, μεράκι. Ανυπακοή, απειθαρχία, προοπτική. Κάθε λέξη και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χτεσινής Πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Συντάγματος. Ο χώρος όλος βαμμένος με τα χρώματα των δεκάχρονων του ΠΑΜΕ. Στα γιγαντοπανό δεξιά και αριστερά της εξέδρας, με φωτογραφίες από κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν το εργατικό κίνημα. Διαδήλωση με τους μετανάστες στη Μανωλάδα. Στο Ναύπλιο το 2003. Το πανό στην Ακρόπολη το 2002. Οι κινητοποιήσεις στα «Τζάμπο». Πρωτομαγιές που άφησαν ιστορία. Καταλήψεις σε υπουργεία και υπηρεσίες.

Η δύναμη της ταξικής πάλης, που ανοίγει δρόμους, αποσπά κατακτήσεις, χαράσσει προοπτική. Στα τεράστια πανό που κρέμονται από τα φανάρια, περιμετρικά της πλατείας. Στις αφίσες που έχουν γεμίσει τη γύρω περιοχή, απ' όποιο δρόμο κι αν περνούσαν οι 14 πορείες προς το Σύνταγμα. Οι πρώτοι διαδηλωτές μπαίνουν συγκροτημένα στην πλατεία λίγο πριν τις 10.30 π.μ. Η αναγγελία τους προκαλεί χειροκροτήματα από τους πολλούς που βρέθηκαν κατευθείαν στην κεντρική συγκέντρωση. Σε λίγο, το επόμενο μαζικό μπλοκ. Υστερα κι άλλο, κι άλλο.

Εργατόκοσμος παντού!

Τώρα πια δεν υπάρχει αμφιβολία: Η συγκέντρωση θα είναι η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων. Η πιο ζωντανή, η πιο πρωτότυπη στο στήσιμό της. Κι έτσι ήταν. Φρόντισαν γι' αυτό οι χιλιάδες απεργοί εργάτες και τα ταξικά τους συνδικάτα. Οι φορείς του λαϊκού κινήματος. Καθένας έβαλε τη δική του πινελιά, στη δική του κορυφαία αγωνιστική μέρα. Για το ΠΑΜΕ. Για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Για ένα καλύτερο αύριο, όπου οι εργάτες θα παράγουν στα δικά τους εργοστάσια, θα καρπώνονται οι ίδιοι το προϊόν της εργασίας τους.


Γαρίφαλα κόκκινα στην εξέδρα. Σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ όπου γυρίσει το μάτι. Κι εκεί που νόμιζες πως η Αμαλίας δε χωράει άλλους, από τη Σταδίου εμφανίζεται κι άλλο ένα μπλοκ. Μαζικό, βουερό. Σπρώχνει την πορεία προς τα πάνω. Ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» «πήζει» στην κυριολεξία. Το ίδιο και η Αμαλίας μέχρι τη διασταύρωση με την Οθωνος και ακόμα παραπέρα. Η Σταδίου, σε βάθος πολλών μέτρων από το Σύνταγμα είναι γεμάτη εργατόκοσμο. Το ίδιο και η Πανεπιστημίου. Σημαίες και πανό, παιδιά μέσα στα καρότσια, νέοι, μετανάστες, Αφρικανοί, Μπαγκλαντέζοι, γυναίκες, άνθρωποι κάθε ηλικίας. Βγαίνουν από το μετρό, πλημμυρίζουν κάθε δρόμο γύρω από την πλατεία.

Στους αγώνες που έρχονται

Η ανακοίνωση από τα μεγάφωνα ότι χτυπήθηκε η συγκέντρωση στην Τουρκία προκαλεί συνθήματα για τον προλεταριακό διεθνισμό, καρδιά της 1ης Μάη. Τα τραγούδια από την εξέδρα βάζουν σε κίνηση τις σημαίες που ανεμίζουν, ρυθμικά χειροκροτήματα. Πρόσωπα χαρούμενα, αισιόδοξα. Μετά τους χαιρετισμούς και την κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Τασιούλα (εκτενή αποσπάσματα στις επόμενες σελίδες), η μεγαλειώδης συγκέντρωση γίνεται πορεία προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μαζικότερη Πρωτομαγιά των τελευταίων χρόνων δεν πέρασε μόνο στην Ιστορία. Πέρασε πρώτα και κύρια στους ταξικούς αγώνες που από σήμερα συνεχίζονται, κλιμακώνονται, θεριεύουν. Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Μέχρι να γυρίσει ο ήλιος...


*


*


*


*


Μπροστά από το «Μεγάλη Βρετανία»

*

Μπροστά από το «Μεγάλη Βρετανία»
Χιλιάδες εργάτες στη γραμμή της ρήξης και της αντεπίθεσης

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες... Με σημαίες και με ταμπούρλα... Με τραγούδια του αγώνα. Με συνθήματα και παλμό. Με την αποφασιστικότητα για συνέχιση της πάλης ζωγραφισμένη στα καθαρά πρόσωπα χιλιάδων και χιλιάδων πρωτοπόρων εργατών και εργατριών. Μέρα Μαγιού με το ΠΑΜΕ. Πρωτομαγιά 2009, με τις ταξικές δυνάμεις σταθερά στις επάλξεις της ταξικής πάλης. Ενα μεγάλο φουσκωμένο πολύχρωμο ποτάμι σε 77 πόλεις της χώρας ξεχύθηκε χτες στο ταξικό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Πιστοί στο αιματοβαμμένο μήνυμα της μεγάλης γιορτής της εργατικής τάξης, χιλιάδες εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, νεολαία και συνταξιούχοι, άνεργοι και μετανάστες σήκωσαν στα ακούραστα μπράτσα τους τα πανό τους, έσφιξαν μες στις γροθιές τους τις κόκκινες σημαίες τους και πορεύτηκαν.

Δίπλα δίπλα, στην ίδια γραμμή, με σταθερό βηματισμό, με την οργή στα κοκκινισμένα τους πρόσωπα, ξεκαθάρισαν ότι η εργατιά θα παλέψει για να μην πληρώσει την κρίση. Δίπλα δίπλα στη ίδια γραμμή, στον ίδιο δρόμο που ανοιξαν οι πρωτοπόροι του Σικάγου. Δίπλα δίπλα, ανάμεσα στις πυκνές γραμμές τους, οι σκιές από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, της ματωμένης Πρωτομαγιάς του '36 στη Θεσσαλονίκη, οι βασανισμένοι, οι κυνηγημένοι, μα πάντα όρθιοι και απροσκύνητοι. Στην ίδια γραμμή μαζί, ζώντες και νεκροί αγωνιστές. Μαζί στην ίδια πορεία με τις χιλιάδες της τάξης μας, όπως σε όλη την ιστορία της, στις ματοβαμμένες διαδηλώσεις, στις φυλακές και στις εξορίες, στους δρόμους και στις πλατείες. Παντού όπου χτυπούν οι καρδιές των ανθρώπων του μόχθου. Οι καρδιές και τα χέρια που φτιάχνουν τον κόσμο.

Με ούριο άνεμο στις σημαίες τους, με τον «ήλιο της δικαιοσύνης» να τους οδηγεί, διαδήλωσαν και φέτος και βροντοφώναξαν: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ ενώθηκαν σαν μια γροθιά και από κοινού δεσμεύτηκαν στη γραμμή της «Ρήξης και της Ανατροπής» . Γιατί έχουν καθαρό, πως δεν υπάρχει σωτηρία για τους εργάτες πίσω από τη γραμμή «Ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Γιατί το ξέρουν καλά, μέσα στις φάμπρικες και στις επιχειρήσεις, πως δεν υπάρχει μέλλον για τα παιδιά τους πίσω από τη γραμμή της «Αντεπίθεσης». Γιατί το βιώνουν δεκαετίες τώρα, πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να τους εξασφαλίσουν μόνο νέα δεινά. Γιατί μπροστά στη σύγχρονη Ιερή Συμμαχία, την Ευρωπαϊκή Ενωση των καπιταλιστών, μία μπορεί να είναι η εργατική απάντηση: Ανυπακοή!

Οι χτεσινές συγκεντρώσεις ήταν επιβεβαίωση ότι η δράση και η «γραμμή» του ΠΑΜΕ εμπνέει εμπιστοσύνη, βρίσκει ανταπόκριση σε χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. Είναι το σίγουρο όπλο στην πάλη με τους κεφαλαιοκράτες, είναι το σίγουρο μετερίζι του λαϊκού αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά του. Είναι η απαντοχή και η ελπίδα για τις γενιές που έρχονται. Ηταν επιβεβαίωση της θέλησης πλατιών εργατικών στρωμάτων να αντισταθεί στην καπιταλιστική λαίλαπα, να μην αποδεχτεί τα βάρη της κρίσης που τους φορτώνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Η Πρωτομαγιά του 2009 καταγράφεται και αυτή στο αγωνιστικό καλαντάρι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Είναι το νέο εφαλτήριο για τους αγώνες που έρχονται. Αγώνες που πρέπει και μπορεί να οδηγήσουν σε μια άλλη κοινωνία με τη Λαϊκή Συμμαχία και Εξουσία. Για αγώνες που έρχονται από μακριά και τραβάνε μακριά: Στην κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς και της εκμετάλλευσης. Σε έναν κόσμο όπου «τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Παλεύουμε μέχρι τον τελικό στόχο

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης

Κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Γνωρίζουμε ότι η πρόοδος περνάει μόνο μέσα από την ταξική πάλη. Ο,τι βάσανα πετάξαμε από την πλάτη μας τα ξεφορτώσαμε στο δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Στεκόμαστε με περηφάνια και τιμή μπροστά στους πρωτοπόρους του αγώνα. Η εργατική τάξη σε κάθε χώρα έχει τη δική της συμβολή στον κοινό και ενιαίο αγώνα. Εφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση τους εκμεταλλευτές της. Αμφισβήτησε την εξουσία τους και σε αρκετές χώρες την ανέτρεψε. Απέδειξε ότι η εργατική τάξη όχι μόνο μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση, αλλά και να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία χωρίς τους καπιταλιστές. Οι εκμεταλλευτές όλου του κόσμου τρέμουν μπροστά σε αυτήν την προοπτική. Ο φόβος τους πρέπει να γίνει δύναμη για την εργατική τάξη. Δεν είναι παντοδύναμοι μπροστά στην οργανωμένη δύναμη του λαού. Το μέλλον είναι δικό μας.

Ούτε βήμα πίσω. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Στην πρώτη γραμμή η ικανοποίηση των αναγκών μας και το μέλλον των παιδιών μας. Είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Υπάρχει τεράστιος πλούτος τον οποίο παράγουν οι εργάτες και μόνο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα υπάρχουν τα μέσα, για να περάσει η κοινωνία σε ένα ανώτερο επίπεδο ευημερίας. Είναι στην ευθύνη μας η αλήθεια αυτή να γίνει συνείδηση όλης της εργατικής τάξης και υπόθεση κοινού αγώνα. Απορρίπτουμε τις ψευτοθεωρίες τους και τα εκβιαστικά τους διλήμματα. Τώρα, είναι η ώρα να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά να χτίσουμε εστίες αντίστασης στην πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών και συνδικαλιστικών του στηριγμάτων. Να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ που στα 10 χρόνια ζωής και δράσης του, απέδειξε στην πράξη ότι αποτελεί στήριγμα στους αγώνες των εργαζομένων και δείχνει το δρόμο για το μέλλον».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ

Μπλοκ εργαζομένων από το μέταλλο, τη κλωστοϋφαντουργία, τα τρόφιμα, τους λιθογράφους, τον Τύπο και το Χαρτί, τα ΜΜΕ, το φάρμακο, την ΕΥΔΑΠ και από χώρους όπως το Μενίδι, τα Λιόσια, το Ζεφύρι και αλλού. Στην ίδια συγκέντρωση τα μπλοκ εργατών μεταναστών από την Αφρική και το Μπαγκλαντές. Το κεντρικό πανό της συγκέντρωσης έδινε το στίγμα: «Ενότητα δράσης κατά του κεφαλαίου. Πέρα από χρώμα - θρησκεία - εργασιακή σχέση».

Δύο εργαζόμενοι, ένας άντρας και μία γυναίκα, από την κλωστοϋφαντουργία, στήσανε ένα θεατρικό δρώμενο στο δρόμο. Ο άντρας, στο ρόλο του αφεντικού, πίεζε τη γυναίκα, στο ρόλο της ράφτρας, να δουλεύει ακόμα πιο πολύ, να σκύβει το κεφάλι, να μη συμμετέχει στο σωματείο. «Το λέει και ο Σανιδάς» της είπε για να «νομιμοποιήσει» την εργοδοτική πίεση που ασκούσε. Το δρώμενο κατέληξε με την εργάτρια να παρατά τη δουλειά και να σηκώνει πλακάτ με τη λέξη «Απεργία».

Διαβάστηκε το ποίημα του Κ. Βάρναλη «Πρωτομαγιά του 1944» και μετά το σύντομο χαιρετισμό του Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρου του Συνδικάτου Μεταλλεργατών Αθήνας, ξεκίνησε η πορεία. Μπροστάρης, το άρμα του Συνδικάτου Μεταλλεργατών, όπου αναδεικνυόταν η αποτελεσματικότητα των αγώνων των εργαζομένων στον κλάδο. Η ΣΣΕ που υπέγραψαν οι μεταλλεργάτες της Ζώνης με αύξηση 9%. Μια νίκη που έφερε ο ταξικός αγώνας, η σύγκρουση με την εργοδοσία και τους βαστάζους της.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Τη δική του «πινελιά» έδωσε χτες στη συγκέντρωση το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, που πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Στην κεφαλή του «μπλοκ» τους προπορευόταν χέρι χέρι ο κύριος «τραπεζίτης», ο οποίος κρατούσε το σάκο των 28 δισ. ευρώ που του έδωσε απλόχερα η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και τα κόμματα της ευρωυποταγής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Μαζί και ο πιστός «μπάτλερ», ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό φορούσαν μπλουζάκια στα οποία ήταν τυπωμένο «το τραγούδι του 8ωρου», που γράφτηκε για την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο καθώς και το μήνυμα «όχι στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό».

ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΓΡΟΥ

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η εργατική λαϊκή εξουσία», έγραφε το πανό στην κεφαλή της πολυπληθούς συγκέντρωσης των φοιτητών από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, στη Λεωφόρο Συγγρού. Στο ύψος του «Φιξ», συγκρότησαν τα σφιχτά τους μπλοκ και τις αλυσίδες τους, άπλωσαν τα πανό των επιτροπών αγώνα και το πανό των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Για να καταγγείλουν τον αντικομμουνισμό, να δείξουν με κάθε τρόπο απειθαρχία κι ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική. Δυο τύμπανα στην κεφαλή της πορείας έδιναν ρυθμό στην πορεία που αργότερα ενώθηκε με τους εργάτες.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

Σταθμός Λαρίσης, 8.45 το πρωί. Εργάτες, υπάλληλοι, φοιτητές και μαθητές, μέλη μαζικών φορέων από τις δυτικές και νοτιοδυτικές συνοικίες της Αττικής με σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια γεμίζουν σιγά - σιγά το δρόμο. Λίγα λεπτά μετά τις 9.30 το σύνθημα δίνεται: «Συνάδελφοι ξεκινάμε»... Η πορεία μπαίνει στην οδό Μεταξά. Από τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικίων άνθρωποι κάθε ηλικίας κοιτάζουν την πορεία. Κάποιοι χειροκροτούν... Στη διασταύρωση Χαλκοκονδύλη και Γ' Σεπτεμβρίου η πορεία συναντιέται με άλλους εργαζόμενους από τα βορειοδυτικά προάστια. Το μπλοκ πυκνώνει και κατευθύνεται προς το Σύνταγμα.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Με κεντρικό μήνυμα «Λαϊκή συμμαχία και εξουσία. Ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό», που αναγραφόταν στο κεντρικό πανό, εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, εκπαιδευτικοί και μαζικοί φορείς νοτίων συνοικιών συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι, απ' όπου και πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα. Νωρίς το πρωί, οπότε και άρχισε να καταφτάνει ο κόσμος, η πλατεία στο Μοναστηράκι γέμισε με σημαίες του ΠΑΜΕ και συνθήματα, που καλούσαν σε «Καμία υποταγή, κανείς συμβιβασμός, την κρίση να πληρώσει ο καπιταλισμός».

ΜΕΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, με προπομπό το πανό: «Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία» και το στολισμένο με αφίσες όχημα και τα συνθήματα να δίνουν τον τόνο, πορεύτηκαν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι στην Υγεία και Πρόνοια, οι εργάτριες και οι εργάτες από τις ανατολικές και βορειοανατολικές συνοικίες και το 7ο Διαμέρισμα. Από νωρίς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν στο προκαθορισμένο ραντεβού στο μετρό του Ευαγγελισμού. Οι νοσηλευτές μόλις τελείωσαν τη νυχτερινή τους βάρδια με τις στολές τους, οι άνθρωποι με αναπηρίες στα αναπηρικά τους αμαξίδια, οι εργαζόμενοι από τις συνοικίες της Αθήνας, δίνοντας νόημα στο σύνθημα που φώναξαν και ξαναφώναξαν κατά τη διάρκεια της πορείας: «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, πριν η πορεία ξεκινήσει για το Σύνταγμα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Απεργοί εργάτες άρχισαν να καταφτάνουν πριν ακόμα τις 9 το πρωί. Πρώτοι οι οικοδόμοι, με τις κόκκινες σημαίες του Συνδικάτου και τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Κόκκινα γαρίφαλα σε κάθε χέρι. Ο Κ. Ζιώγας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό και η πορεία ξεκινάει. Τα πανό απλώνονται στην Ακαδημίας: «Η συμμαχία εργατιάς - αγροτιάς - αυτοαπασχολούμενων, δύναμη κατά της πλουτοκρατίας». Δίπλα στους εργάτες, οι μικροί ΕΒΕ, με το δικό τους πανό: «Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ΕΒΕ».

ΜΕΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

«Ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ - Ψηφίσανε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός» έγραφε το πανό των μαζικών φορέων των νοτιοανατολικών συνοικιών και του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας που συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη. Σύντομο χαιρετισμό έκανε η Μερίνη Στεφανίδου, εκπρόσωπος των μαζικών φορέων της Γλυφάδας.

Σήκωσαν στο πόδι το κέντρο της Αθήνας

Από 14 διαφορετικά σημεία, οι απεργοί εργατοϋπάλληλοι πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα

Από τα δρώμενα, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους
Από τα δρώμενα, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους
ΟΜΟΝΟΙΑ. Ωρα 8.50 το πρωί. Απεργοί εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, καμαριέρες, σερβιτόροι και σερβιτόρες, «ντόρμεν», καθαρίστριες, λογιστές, δικηγόροι έχουν φτάσει ήδη στο απεργιακό ραντεβού τους, στην Ομόνοια, με τα πανό τους, τις σημαίες του ΠΑΜΕ και τα άρματά τους «παραταγμένα». Λίγο πριν τις 9.20 π.μ., η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη καλεί «σε συσπείρωση, οργάνωση, σύγκρουση και ανατροπή για να κατακτήσουμε το αυτονόητο: Τον ασύλληπτο πλούτο που παράγουμε».

Ακολουθεί από απεργούς εργαζόμενους ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, μέσα από το οποίο για ακόμα μια φορά ο απολυμένος εργάτης από τα «Τζάμπο» πετάει κυριολεκτικά στα μούτρα της εργοδοσίας τα 50.000 ευρώ, με τα οποία προσπάθησε να τον εξαγοράσει. «Πάρε πίσω τα λεφτά σου. Εμείς έχουμε ταξικό κίνημα», ήταν τα λόγια του «απολυμένου» και το χειροκρότημα πέφτει «βροχή».

Στη Σταδίου, πρώτο παίρνει θέση το «άρμα» των εμποροϋπαλλήλων, στο οποίο δεσπόζουν εικόνες από το μεγαλειώδη αγώνα των σωματείων του εμπορίου, των υπηρεσιών, του ΠΑΜΕ, στα καταστήματα της πολυεθνικής «Τζάμπο» ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία, τις οποίες συνοδεύει η δέσμευση «το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους».

Η πορεία ξεκινά. Ακολουθούν νέες στην ηλικία εργαζόμενες με κόκκινες σημαίες στα χέρια και ακριβώς από πίσω το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ που καλεί: «Αντί για μια δίκαιη εργάσιμη μέρα, εμπρός για την κατάργηση της εκμετάλλευσης». Από πίσω, το «άρμα» των ξενοδοχοϋπαλλήλων με εικόνες από τους αγώνες τους, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις τους μέσα στα σαλόνια των ξενοδοχείων. Στο τέλος της πορείας ακολουθεί και τρίτο «άρμα», στο οποίο αποτυπώνονται τα αιτήματα των εργατών: «Οχι στην κατάργηση του 8ωρου - 7ωρου, κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία», «35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο». Οι απεργοί στις 10.30 φτάνουν στο Σύνταγμα για να ενωθούν με τους χιλιάδες απεργούς συναδέλφους τους στη κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.


Οι μετανάστες με το πανό τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

*

Οι μετανάστες με το πανό τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

*


Ενα ακόμα μπλοκ πλησιάζει στο Σύνταγμα

*

Ενα ακόμα μπλοκ πλησιάζει στο Σύνταγμα

Ενα από τα άρματα στις χθεσινές συγκεντρώσεις
Ενα από τα άρματα στις χθεσινές συγκεντρώσεις

Οικογένειες ολόκληρες διαδήλωσαν χτες με το ΠΑΜΕ
Οικογένειες ολόκληρες διαδήλωσαν χτες με το ΠΑΜΕ
ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ

Με τα μουσικά όργανα στα χέρια να δίνουν το ρυθμό στα συνθήματα, oι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στη συμβολή της οδού Αθηνάς με την Ομόνοια, για να πουν ένα μεγάλο «όχι στο ξεπούλημα του πολιτισμού. Δε θα πληρώσουν την κρίση οι καλλιτέχνες», όπως αναγραφόταν στο πανό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στην οδό Σταδίου, οι καλλιτέχνες ενώνονται με τους εργάτες και πορεύονται όλοι μαζί προς το Σύνταγμα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

«Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα, τους κεφαλαιοκράτες», «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη». Με αυτά τα αιτήματα - συνθήματα, έδωσε το στίγμα της η προσυγκέντρωση της Πλατείας Βικτωρίας με τους μαζικούς φορείς Βορείων και Βορειοδυτικών Συνοικιών και 5ου και 6ου Διαμερίσματος. Ιδιαίτερη στιγμή, όταν οι προσυγκεντρώσεις συναντήθηκαν στη γωνία 3η Σεπτεμβρίου με Χαλκοκονδύλη. Τα συνθήματα ενώθηκαν και οι εργαζόμενοι ύψωσαν τις φωνές τους για το δίκιο του εργάτη: «Εργάτη, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ

«Πληρώνεις για τα κέρδη, πληρώνεις για την κρίση, στην ανατροπή τους βρίσκεται η λύση». Με αυτό το σύνθημα να κυριαρχεί, έδωσαν χτες το δικό τους «παρών» στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και τα ταχυδρομεία, νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Στην πλατεία Κάνιγγος, η πορεία συναντά άλλους εργάτες, που τους μοιράζουν κόκκινα γαρύφαλλα. Τα χέρια τους και οι φωνές τους ενώνονται: «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Σταδιακά η οδός Ακαδημίας μετατρέπεται σε ένα «ποτάμι εργαζομένων», με προορισμό την πλατεία Συντάγματος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Από την πλατεία Καραϊσκάκη ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και εργαζόμενοι από το 3ο και 4ο Διαμέρισμα της Αθήνας. Χαρακτηριστικό, το πανό του Συντονιστικού των ΟΤΑ: «Κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που ξεπουλά τα συμφέροντα των εργαζομένων». Και τα συνθήματά τους ήταν κόντρα σε αυτούς που τους αναγκάζουν να δουλεύουν με μερική απασχόληση, συμβάσεις και stage: «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Μέσω της οδού Σταδίου, κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα.

ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» σπουδαστές από τα ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην περιοχή του Κεραμεικού και στη συνέχεια πορεύτηκαν στην Πειραιώς, τη Σταδίου, μέχρι το Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική».

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Αισιόδοξη και μαζική η παρουσία της νεολαίας

Η οργανωμένη και σχεδιασμένη δουλειά που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα στους εργασιακούς χώρους «έπιασε τόπο». Αυτό έδειξαν οι ταξικές Πρωτομαγιάτικες απεργίες και απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε επτά Στερεοελλαδίτικες και Ευβοϊκές πόλεις: Χαλκίδα, Αλιβέρι, Ιστιαία, Θήβα και Λιβαδειά, Αμφισσα και Λαμία.

Βροντερό το «παρών» εργατών και άλλων λαϊκών στρωμάτων με ιδιαίτερα μαζική την παρουσία της νεολαίας (Χαλκίδα και Λαμία) τόσο της σπουδάζουσας όσο και της εργαζόμενης. Τα συνθήματα «ρήξη και ανατροπή», «την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις τους», «αλλαγή συσχετισμών δύναμης», ο «πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν», κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις που έγιναν, αλλά και στο περιεχόμενο των ομιλιών.

Σε αυτές τις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις, στην ημέρα της εργατικής τάξης είχε την τιμητική του ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος. Σε όλες τις εκδηλώσεις τιμήθηκε ιδιαίτερα με την απαγγελία ποιημάτων του που έχουν μελοποιηθεί ή όχι και είναι βαθιά χαραγμένα στο νου και την καρδιά του εργαζόμενου λαού για πάντα.

ΚΡΗΤΗ
«Μαγιά» για πιο δυναμικούς αγώνες

Από την πορεία στο Ηράκλειο
Από την πορεία στο Ηράκλειο
Στην Κρήτη, οι μαζικές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος έδωσαν απάντηση τόσο στην εργοδοσία, τα κόμματα του κεφαλαίου και την πολιτική τους, όσο και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αφού εργάτες και νεολαία τους γύρισαν την πλάτη, αφήνοντας μόνα τους στις συνάξεις τους τα πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση κοκκίνισε από τα πανό και τις σημαίες. Η παρουσία νέων εργαζομένων, οικονομικών μεταναστών, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι με τις ταξικές δυνάμεις, ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία, επιβεβαίωσε την πεποίθηση όλων ότι νέοι, ακόμα πιο δυναμικοί και μαζικοί ταξικοί αγώνες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στα σημεία όπου το 1947 εκτελέστηκαν οι πρωτοπόροι Ηρακλειώτες εργάτες, Στρατής Περγαλίδης και αδελφοί Χατζηγιώργη. Από τις 5 τα χαράματα, ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ βρέθηκαν έξω από δυο μεγάλα εργοστάσια Πλαστικών στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου («Καράτζης ΑΕ» και «Μέγκα Πλάστ»), αποτρέποντας τα απεργοσπαστικά σχέδια της εργοδοσίας.

Στα Χανιά, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο για τους νεκρούς εργάτες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Πασακάκι. Στο Ρέθυμνο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δημαρχείου, με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Λασίθι, στον Αγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Με τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ σε στεριά και θάλασσα

Δεμένα παρέμειναν τα καράβια στο λιμάνι, με τους εργάτες όλης της πειραιώτικης περιφέρειας να συγκροτούν μια μεγαλειώδη συγκέντρωση

*

Στα χρώματα του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς «ντύθηκε» χτες το πρωί το πρώτο λιμάνι της χώρας. Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, νεολαίοι, άνθρωποι του μόχθου, με τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα στα χέρια, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, τα δεκάδες πανό, συγκρότησαν μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια.

Απεργοί ναυτεργάτες, εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργάτες από τα σαπουνάδικα, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι που για πρώτη φορά πήραν θέση στα μπλοκ του ΠΑΜΕ, με τις υψωμένες γροθιές, τα απανωτά τους συνθήματα, έστειλαν το ελπιδοφόρο, ηχηρό μήνυμα της αντεπίθεσης, τιμώντας την 1η Μάη όπως της αξίζει.

Η γιορταστική αγωνιστική ατμόσφαιρα κυριαρχούσε στην πειραιώτικη περιφέρεια από νωρίς. Οι μαζικές ομάδες περιφρούρησης των ταξικών δυνάμεων τα χαράματα ήταν ήδη στους καταπέλτες των πλοίων και στις πύλες των τόπων δουλειάς. Στις 8.30 οι Τομεακές Οργανώσεις ΚΝΕ Κοκκινιάς και Κορυδαλλού τίμησαν τους νεκρούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς με εκδήλωση στη Μάντρα του Μπλόκου.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο, απεργοί εργάτες, μετά από μαζική προσυγκέντρωση, ξεκίνησαν πορεία, για να συναντηθούν λίγο αργότερα με τους απεργούς ναυτεργάτες στο λιμάνι και στη συνέχεια με εργαζόμενους από τη Νίκαια και άλλες συνοικίες που περίμεναν στην αρχή της λεωφόρου Γεωργίου. Στην πλατεία Κοραή, όλος αυτός ο εργατόκοσμος ενώθηκε με τους εκεί συγκεντρωμένους που τους υποδέχτηκαν με απανωτά συνθήματα, πλημμυρίζοντας την πλατεία.

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση και πορεία στον Πειραιά

*

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση και πορεία στον Πειραιά
Τη συγκέντρωση άνοιξε η εργαζόμενη Αφροδίτη Τσιόλη, απαγγέλλοντας ποίημα του Μπρεχτ. Χαιρέτισαν ο Δημήτρης Διαμαντάκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και ο Φώτης Βαρδής από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της ΕΕ του ΠΑΜΕ.

Με προμετωπίδα το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ που έγραφε «Ταξική ενότητα, λαϊκή συμμαχία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και με σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά» οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια μαχητική, γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών, από την μεγάλη απεργία του 1923, όπου, παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και έγινε κατάθεση στεφανιών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλικαρίσια και μεγαλειώδης συγκέντρωση

Στον τόπο θυσίας των καπνεργατών το Μάη του '36 κατέληξε η πορεία που έγινε υπό δυνατή βροχή

Ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει στεφάνι εκ μέρος του Κόμματος στο χώρο θυσίας των καπνεργατών

Motion Team

Ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει στεφάνι εκ μέρος του Κόμματος στο χώρο θυσίας των καπνεργατών
Ο λαός δεν σκύβει το κεφάλι. Με το ΠΑΜΕ βγαίνει στην αντεπίθεση. Σε σύγκρουση και ρήξη με την πλουτοκρατία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Αυτό το μήνυμα εκφράστηκε ολοκάθαρα, μαζικά και δυνατά μέσα από τη μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Παρά τη βροχή που διαρκώς έπεφτε από το πρωί μέχρι και την ώρα της συγκέντρωσης, χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, αγρότες, που έβαλαν τα τρακτέρ τους στην κεφαλή της πορείας, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι μαθητές και σπουδαστές, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με τη συμμετοχή τους συγκρότησαν μια από τις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Μια διαδήλωση που για να μετρηθεί χρειάστηκε να φτάσει στην οδό Τσιμισκή και να διαπιστωθεί ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη συμβολή με την οδό Βενιζέλου το τέλος της έβγαινε από την οδό Αγίας Σοφίας.

Πλατιά συσπείρωση

Στον ταξικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, κάτω από τα πανό και τα λάβαρα της ταξικής πάλης, συσπειρώθηκαν εργάτες και εργάτριες που όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεσή της, βλέπουν ότι όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της συναίνεσης, του εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι εργάτες μετράνε ήττες. Βλέπουν ότι όπου βάζει τη σφραγίδα του το ΠΑΜΕ, οι αγώνες των εργατών έχουν αποτελέσματα, μετρούν ανάκληση απολύσεων, υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, πληρωμή των δεδουλευμένων, «κυνηγητό» των εργολάβων, απόκρουση των αξιώσεων των εργοδοτών για μείωση μισθών και ημερών εργασίας. Μετρούν βήματα στην οργάνωση του αγώνα και στον ταξικό προσανατολισμό του μέσα από το στήσιμο νέων σωματείων, νέων επιτροπών αγώνα, νέων κάστρων ταξικής αντίστασης.


MotionTeam

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ: «Χαιρετίζουμε τους εργάτες, τις εργάτριες και τους νέους όλης της Ευρώπης και δίνουμε ραντεβού στις 7 Ιούνη, στην κάλπη των ευρωεκλογών για ένα συντονισμένο, αποφασιστικό, μαζικό ΟΧΙ στην ΕΕ, τη λυκοφωλιά των ευρωπαϊκών μονοπωλίων», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Προηγούμενα απηύθυναν χαιρετισμό ο Γιώργος Χατζηλαζάρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών, ο Γιάννης Κιουλπεκίδης, από την ΠΑΣΥ και ο Νίκος Σουγανίδης, από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.

Ακολούθησε πορεία, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τα πανό και τα συνθήματα πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους οι εργάτες για σταθερή και μόνιμη δουλειά, μισθούς και μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους, οι αγρότες για ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα. Νέοι μαθητές και σπουδαστές διαδήλωσαν «όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς». Ολοι μαζί βροντοφώναξαν «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» και προσκάλεσαν: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, απάντησε λαέ στην τρομοκρατία'.

Στον τόπο της θυσίας

Από την πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία ολοκληρώθηκε στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο χώρο θυσίας των καπνεργατών το Μάη του 1936. Το μνημείο των καπνεργατών μεταφέρθηκε για τις ανάγκες των εργασιών του εργοταξίου του Μετρό. Ετσι, στήθηκε ένα πανό που έγραφε: «Τιμάμε τις αμέτρητες θυσίες και τους αγώνες της τάξης μας». Εκεί μπροστά στο πανό, έγινε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του Συνδικάτου Καπνεργατών «Παγκαπνεργατικό», του ΠΑΜΕ, του ΠΑΜΕ Νέων, της ΠΟΕΕΠ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, και δεκάδες ακόμη εργατικά σωματεία, φορείς των ΕΒΕ και του λαϊκού κινήματος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αψήφησαν τη δυνατή βροχή

Από τη συγκέντρωση στη Νάουσα
Από τη συγκέντρωση στη Νάουσα
Μέσα σε καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, χιλιάδες εργάτες, αγρότες και ΕΒΕ, νέοι, έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο του ταξικού αγώνα που σάλπισε το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της περιοχής.

Στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα και την Κοζάνη, παντού ο εργαζόμενος λαός μαζικά διαδήλωσε την απόφαση να δυναμώσει τον αγώνα κόντρα στην πλουτοκρατία, στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές της. Και στην Πτολεμαΐδα, με πρωτοπόρους τους εργαζόμενους στις εργολαβίες της ΔΕΗ ΑΕ.

«Ανεργοι να μείνουν οι υπεύθυνοι της κρίσης», διαδήλωσαν οι άνεργοι της Νάουσας και των άλλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας. Εργάτες σε κάθε πόλη, στη Βέροια, την Κατερίνη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Εδεσσα και τα Γιαννιτσά, διαδήλωσαν «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και απαίτησαν «μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρη προστασία των ανέργων».

Μαζικότατες, παρά τη δυνατή βροχή, ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, τη Δράμα οι ταξικές δυνάμεις κράτησαν ψηλά τα λάβαρα του αγώνα. Στην Καβάλα νέες δυνάμεις συσπειρώθηκαν στο ταξικό κίνημα και πήραν τη θέση τους πλάι στο ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της «ΑΣΚΟ» και των Πετρελαίων. Μαχητική ήταν η διαδήλωση και στη Θάσο με πρωτοπόρους τους ναυτεργάτες που παλεύουν κόντρα στην ασυδοσία των εφοπλιστών και την αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει.

ΑΤΤΙΚΗ
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Από τη συγκέντρωση στο Λαύριο
Από τη συγκέντρωση στο Λαύριο
Από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων οργάνωσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή του Λαυρίου. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο «Αγαλμα Μεταλλωρύχων» και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία και κατέληξε στο λιμάνι. Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ποιήματα του Γ. Ρίτσου, ενώ νεολαιίστικο ερασιτεχνικό συγκρότημα έπαιξε στη συγκέντρωση τραγούδια της εργατιάς. Για πρώτη φορά στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν μετανάστες Αλβανοί οικοδόμοι που εργάζονται στην περιοχή της Κερατέας και εργαζόμενοι από το εργοστάσιο Υαλοδομής (κατασκευάζει αλεξίσφαιρα τζάμια) της περιοχής.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ελευσίνα. Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της περιοχής, στην «πλατεία Ηρώων», ενώ ακολούθησε πορεία στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Ανω Ελευσίνα, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Στη συγκέντρωση απαγγέλθηκαν ποιήματα του Γ. Ρίτσου, ενώ στήθηκε και έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τις κινητοποιήσεις που έχει οργανώσει το ΠΑΜΕ στην περιοχή. Για πρώτη φορά, σε απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν ιδιωτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι της περιοχής μετά από κάλεσμα του νεοσύστατου σωματείου τους, καθώς και εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» με απόφαση του σωματείου τους. Μάλιστα χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθηνε ο γραμματέας του σωματείου στην «Ελληνική Χαλυβουργία», Γιώργος Ποδαράς. Ανάλογη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις στα Μέγαρα.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τίμησαν ταξικά την Πρωτομαγιά

Η δυνατή βροχή δε στάθηκε εμπόδιο για τις μαζικές συγκεντρώσεις

Στην Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα
Μαζικές, δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με παρουσία νεολαίων εργαζομένων και δυνάμεων από νέους χώρους δουλειάς, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, νέοι, άνεργοι, μετανάστες και συνταξιούχοι από την Κέρκυρα ως και τη Ναύπακτο τίμησαν ταξικά τη φετινή Πρωτομαγιά, γυρνώντας την πλάτη στη γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Στα Γιάννενα, υπό δυνατή βροχή, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό κυρίως τομέα, με αισθητή την παρουσία της νεολαίας, πραγματοποίησαν μια πυκνή σε όγκο, ζωντανή σε παλμό και συνθήματα πορεία. Στην Κέρκυρα, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οικοδόμους και ιδιωτικούς υπαλλήλους προστέθηκαν οι ναυτεργάτες και οι καβοδέτες, ενώ με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης σε δυο σούπερ-μάρκετ της αλυσίδας «SCONTO market», η εργοδοσία των οποίων επιχείρησε χωρίς επιτυχία να ανοίξει τα καταστήματα.

Στο Αγρίνιο με τις σημαίες του ΠΑΜΕ πορεύτηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων της «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΕ» και των σφαγείων Αγρινίου και Αιτωλικού. Η σφραγίδα του ΠΑΜΕ αποτυπώθηκε και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος σε Πρέβεζα , Αρτα και Ηγουμενίτσα. Στον αντίποδα, οι δυνάμεις της συναίνεσης και της μοιρολατρίας πραγματοποίησαν ισχνές και αναιμικές συγκεντρώσεις.

Στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα
Στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Λευκάδα και Μεσολόγγι συμμετείχαν νέες δυνάμεις, ενώ σε Ναύπακτο και Αμφιλοχία κυρίαρχα ήταν τα συνθήματα «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες» και «Οχι στα παράσιτα, τους κεφαλαιοκράτες».


Από την πορεία στα Γιάννενα
Από την πορεία στα Γιάννενα
ΝΗΣΙΑ
Με ζωντάνια και παλμό

Από τη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
Από τη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
Μαζικότατη ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στη Χίο με τη συμμετοχή εργατών και εργατριών στο νησί που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, καθώς πολλοί από αυτούς είναι για μήνες απλήρωτοι. Ιδιαίτερη εντύπωση και αισιοδοξία προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή εργατών νέων σε ηλικία. Η συγκέντρωση έγινε στην είσοδο της Απλωταριάς, ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο Πεσόντων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα συμμετείχε στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Λιμάνι της Μύρινας, στη Λήμνο. Στη συγκέντρωση αναδείχθηκε το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, αλλά και το φλέγον ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ακόμα διαβάστηκε το χρονικό των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων στην Ελλάδα και απαγγέλθηκε ο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου. Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία μέσα από την αγορά της Μύρινας προς το Μνημείο Πεσόντων όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στην πλατεία Σαπφούς έγινε η συγκέντρωση στη Λέσβο. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο Μνημείο Πεσόντων για τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και τους πέντε κομμουνιστές Μυτιληνιούς που ήταν στους 200 της Καισαριανής. Μαζική ήταν η συγκέντρωση στην Κω και η πορεία στο Μνημείο Πεσόντων όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Στην Κάλυμνο η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία όπου μίλησε ο Θέμελης Μαΐλης, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου.

Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν από τα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στη Ρόδο. Στη Σάμο έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία ως το λιμάνι. Τέλος, μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Ικαρία, η οποία έγινε στον Χριστό Ραχών. Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από εργατικά σωματεία και απαγγελία ποιημάτων του Γ. Ρίτσου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ευδήλου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση τιμής

Τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έπεσαν στον αγώνα για το 8ωρο στο Σικάγο την 1η Μάη του 1886 θα τιμήσει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας με εκδήλωση που διοργανώνει την Τρίτη, 5 Μάη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Την ίδια μέρα θα βραβεύσουν και 2 συνάδελφους τους για την προσφορά τους στους συνδικαλιστικούς και λαϊκούς αγώνες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγρότες και ΕΒΕ μαζί με τους εργάτες

Μαζικές και μαχητικές οι συγκεντρώσεις στους τέσσερις νομούς

Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι τίμησαν ταξικά την εργατική Πρωτομαγιά, στη Θεσσαλία, με τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στις πορείες που ακολούθησαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών και σε άλλες, μικρότερες, πόλεις. Οι μεγάλες σε όγκο και έντονες σε παλμό συγκεντρώσεις ανέδειξαν και τη γύμνια του εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι συγκεντρώσεις του οποίου περιορίστηκαν στη συμμετοχή μερικών δεκάδων στελεχών του.

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ανάδειξε την αναγκαιότητα να προχωρήσει με ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα το χτίσιμο της λαϊκής συμμαχίας των εργαζομένων, με τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία με κατάληξη το μνημείο του Ρήγα Φεραίου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Οι εργαζόμενοι του νομού, με μπροστάρηδες τους αγωνιζόμενους νέους, πορεύτηκαν στους δρόμους βροντοφωνάζοντας ταξικά συνθήματα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τάκης Τσιόγκας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και στο Βόλο, ενώ η πορεία κατέληξε στην παραλία. Στα Τρίκαλα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, και στη συνέχεια διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ και των μικρών ΕΒΕ.

Κατάθεση στεφανιών από το ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Κατάθεση στεφανιών από το ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα
Ο ταξικός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Καρδίτσα έγινε με συγκέντρωση στην πλατεία Παυσίλυπου και μαχητική πορεία. Εκτός από στελέχη της ΠΑΣΥ και των ΕΒΕ, χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλβανών Εργαζομένων Νομού Καρδίτσας. Συγκεντρώσεις, επίσης, έγιναν σε Τύρναβο, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Αλμυρό, Σκόπελο και Καλαμπάκα. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, έγιναν εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο.

Εκφυλισμός

Στην Αθήνα, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να διασώσει - τουλάχιστον οπτικά - την κατάσταση. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν προεκλογική πασαρέλα με συναδέλφους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τα μεγάφωνα αναγγέλθηκε η παρουσία εκπροσώπου και του ΛΑ.Ο.Σ. Στη Θεσσαλονίκη, η φτώχεια έφερε γκρίνια και αλληλοσπαραγμό, με τους αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές» να κάνουν δήθεν σαματά, αφού όμως πρώτα πήραν θέση στο ακροατήριο της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου. Στον Πειραιά, στην ισχνή εργατοπατερική σύναξη, θριάμβευσε η «ενότητα», με την παρουσία εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια και στην υπόλοιπη χώρα... όπου, βέβαια, κατάφεραν να κάνουν συγκέντρωση.

Ο λόγος είναι για τους εκπροσώπους του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και τις χτεσινές προσπάθειες που κατέβαλαν να δείξουν πως υπάρχουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς. Ο απόλυτος εκφυλισμός. Οι εργάτες τούς έκαναν στην πάντα. Χτες, 1η του Μάη, διαδήλωσαν μαζικά με το ΠΑΜΕ. Με τα αιτήματα που απαντούν στις δικές τους ανάγκες και όχι των βιομηχάνων. Εστειλαν μήνυμα. Στο χέρι τους είναι το επόμενο διάστημα να πάνε την ίδια υπόθεση ένα βήμα πιο πέρα. Να καθίσουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, στο εργοστάσιο, στο σωματείο. Οπως ακριβώς έκαναν χτες.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πετυχημένη αναμέτρηση σε όλες τις πόλεις

Με νέες δυνάμεις οι συγκεντρώσεις. Απόλυτος εκφυλισμός από την πλευρά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Από τη συγκέντρωση στην Πάτρα
Από τη συγκέντρωση στην Πάτρα
Μαζική και ιδιαίτερα μαχητική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων της Πελοποννήσου, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Στην Πάτρα, η καρδιά της πόλης χτυπούσε στην πλατεία Γεωργίου, όπου περισσότεροι από 2.500 απεργοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια με επικεφαλής τους 37 εργαζόμενους μουσικούς του Δήμου Πάτρας - δουλεύουν εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια ανασφάλιστοι και τώρα ο Δήμος Πάτρας (ΠΑΣΟΚ) επιδιώκει να τους απολύσει - που έδωσαν το στίγμα και το ρυθμό της πορείας, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των μονοπωλίων.

Δυναμικές πορείες έγιναν επίσης σε όλες τις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, στο Αίγιο καθώς και σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ενώ για πρώτη φορά φέτος, μετά από πολλά χρόνια, η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε και στην Ιθάκη.

Ταυτόχρονα, χαρακτηριστικό της ανυποληψίας, στην οποία έχουν περιέλθει οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στα μάτια και στη συνείδηση της εργατικής τάξης, είναι οι χωρίς μαζικότητα και ισχνές συγκεντρώσεις, όπου βέβαια έγιναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ναύπλιο και στην Κεφαλονιά δεν έγινε καν απεργιακή συγκέντρωση, ενώ σε Τρίπολη, Πύργο, Κόρινθο και Αίγιο οι συγκεντρώσεις έγιναν με 15 και 20 άτομα μέσα στα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα.

Μάλιστα, στη Σπάρτη συγκεντρώθηκαν μόλις 8 άτομα, ούτε δηλαδή τα μέλη του ΔΣ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που είναι 13. Για άλλη μια φορά οι εργατοπατέρες «κατάφεραν» την πιο ιερή μέρα της εργατικής τάξης, να μιλούν σε ολιγάριθμα ακροατήρια που με το ζόρι άγγιζαν διψήφιο αριθμό.

Στα βήματα αυτών που έφυγαν περήφανοι

Στεφάνια σε Καισαριανή και Πολυτεχνείο κατέθεσε χτες το ΠΑΜΕ

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο
Tους 200 κομμουνιστές πατριώτες που εκτελέστηκαν απ' τους Γερμανούς κατακτητές την Πρωτομαγιά του '44, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τον τόπο της θυσίας χιλιάδων αγωνιστών, τίμησε χθες το πρωί το ΠΑΜΕ με κατάθεση στεφανιού. «Στην ίδια ρότα συνεχίζουμε μέχρι να κατακτήσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Αγκαβανάκης. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές κατά της επτάχρονης δικτατορίας. «Παλεύουμε για τη διεύρυνση της ταξικής και λαϊκής ενότητας, στην προοπτική της ταξικής και κοινωνικής απελευθέρωσης», δήλωσε ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ορκος αγώνα στο μνημείο για τους σκοτωμένους της Ζώνης

Με μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση, στο πλαίσιο στάσης εργασίας για την 1η του Μάη, έγιναν την Πέμπτη τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου εργάτη

Αποψη της μαζικής εκδήλωσης
Αποψη της μαζικής εκδήλωσης
Εκεί που «δένεται τ' ατσάλι», μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στον τόπο δουλειάς, που οι εφοπλιστές και το κύκλωμά τους, έχουν μετατρέψει, στο όνομα του κέρδους, σε θυσιαστήριο εργατών, στέκει πλέον και ο τεράστιος χάλκινος εργάτης, με την υψωμένη γροθιά. Σε αυτόν τον τόπο, τα ταξικά σωματεία της Ζώνης σήκωσαν το επιβλητικό μνημείο ύψους περίπου 5 μέτρων, ολοκληρώνοντας αυτό που είχαν ξεκινήσει πριν δύο χρόνια, με την τοποθέτηση της απλής μαρμάρινης πλάκας μέσα στη Ζώνη που ανέγραφε: «Στους συναδέλφους που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους. Στους εργάτες του κόσμου που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για μια καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», προκαλώντας το μένος της εργοδοσίας και του ΟΛΠ. Τώρα, η μαρμάρινη πλάκα ανασκευασμένη βρίσκεται στη βάση του μεγάλου χάλκινου αγάλματος. Τώρα, μπροστά στην κεντρική πύλη της Ζώνης, για πρώτη φορά σε χώρο δουλειάς, έχει υψωθεί πια ένα μνημείο τιμής για τους νεκρούς και όρκος αγώνα για τους ζωντανούς, ένα σύμβολο της ταξικής πάλης.

Κατασκευάστηκε από την οικονομική συνδρομή του Φυλακτή Ηρακλέους, του πατέρα, που στις 16 Ιούλη του 2007 έχασε το γιο του, ένα παλικάρι 23 ετών, τον Βασίλη Ηρακλέους, από έκρηξη μέσα στο «γκαζωμένο» τάνκι του δεξαμενόπλοιου «AILSA CRAIG». Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χαρίλαο Κουτσούρη. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν την περασμένη Πέμπτη το πρωί, στα πλαίσια εκδήλωσης για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

«Ηταν μια θαυμάσια μέρα»


Από τις 10 το πρωί της Πέμπτης που ξεκίνησε η στάση εργασίας, την οποία είχαν κηρύξει τα σωματεία, η Ζώνη άρχισε να ντύνεται με τα χρώματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Εργάτες με κόκκινα γαρίφαλα στα χέρια, σημαίες του ΠΑΜΕ άρχισαν να πλημμυρίζουν το χώρο της κεντρικής πύλης. Μαζί τους οικογένειες από τα δεκάδες θύματα της Ζώνης.

Την εκδήλωση «άνοιξε», παρουσιάζοντας το ιστορικό της 1ης Μάη του 1886 ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημήτρη Διαμαντάκη, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και εκπροσώπου της Επιτροπής Νέων των Σωματείων της Ζώνης.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι το μνημείο «είναι χώρος διαπαιδαγώγησης, όπου η νέα εργατική βάρδια θα διδάσκεται, θα μάθει ότι οι κατακτήσεις δε χαρίστηκαν, αλλά, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες (...) Θυμίζοντάς μας τους συναδέλφους που δολοφονήθηκαν στο βωμό του κέρδους, θα είναι για μας ένα προσκλητήριο αγώνα, για να βελτιώνονται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για καλύτερο μεροκάματο, να μην υπάρχει ανεργία, να έχουμε δουλειά με αξιοπρέπεια, μέχρι ο πλούτος που παράγεται από εμάς, από την εργατική τάξη, να ανήκει σε εμάς».

Το μνημείο που από την περασμένη Πέμπτη στέκει επιβλητικό στην είσοδο της Ζώνης
Το μνημείο που από την περασμένη Πέμπτη στέκει επιβλητικό στην είσοδο της Ζώνης
Το κλίμα φορτίστηκε, όταν στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο Φυλακτής Ηρακλέους, σημειώνοντας ότι η δημιουργία του μνημείου ήταν «αφενός για να τιμήσω την μνήμη του παιδιού μου και αφετέρου να αφυπνίσω όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε τέτοια ατυχήματα να αποτραπούν στο μέλλον». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μεσαρίτης Χρηστάκης, πρόεδρος της κοινότητας Φινιού της Κύπρου, τόπου καταγωγής του πατέρα του αδικοχαμένου παλικαριού.

Μεγάλη συγκίνηση

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος απήγγειλε ποίημα γραμμένο από μεταλλεργάτη της Ζώνης, μίλησε για την ανάγκη να καταδικαστούν με κάθε ευκαιρία και με την ψήφο οι πολιτικοί υπεύθυνοι για τα εγκλήματα σε βάρος εργατών, για «να μη ρίχνει μόνο ο χάρος το ζάρι εδώ. Να κοιτάξουμε να ρίξουμε το ζάρι και να φέρουμε εξάρες. Να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων, είναι στο χέρι μας. Αλλά πρέπει αυτό το χέρι να ενωθεί με όλα τα άλλα χέρια και να γίνει μια αξεπέραστη, μια γιγάντια δύναμη και όλα μπορούν να γίνουν. Εμείς να δώσουμε τη συνέχεια, την προοπτική».

Ο ίδιος έκανε και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Στιγμή μοναδική, που κορύφωσε τη συγκίνηση, ιδιαίτερα μέσα στο κλίμα της σιγής που κρατήθηκε προηγούμενα στη μνήμη όλων των σκοτωμένων εργατών. Η βάση του μνημείου γέμισε με λουλούδια και στεφάνια, από τον κόσμο που πολλή ώρα μετά τα αποκαλυπτήρια στεκόταν βουβός και δακρυσμένος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, φορείς του λαϊκού κινήματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι.

ΙΡΑΚ
Στη Βαγδάτη αντικατοχική διαδήλωση

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και μέλη συνδικάτων συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης. Το σφυροδρέπανο, το σύμβολο της ενότητας εργατιάς αγροτιάς, ακόμα και στη μαύρη κατοχή, φωτίζει το δρόμο.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κατά της κατοχής η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας καίνε ένα ομοίωμα του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης με αφορμή την Πρωτομαγιά, που εξελίχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε αντι-ισραηλινή διαδήλωση καθώς το φονικό εμπάργκο και η ισραηλινή κατοχή είναι ο βασικός λόγος που η παλαιστινιακή οικονομία, κυρίως στη Γάζα, έχει βουλιάξει, η ανεργία έχει εκτοξευτεί πάνω από το 70%, όπως και το ποσοστό της φτώχειας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μαχητικός παλμός

Κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα, χιλιάδες Ινδονήσιοι εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τζακάρτα, και άλλων μεγαλουπόλεων της Ινδονησίας, απαιτώντας περισσότερα δικαιώματα και μεγαλύτερα εισοδήματα...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διεκδικώντας αξιοπρεπή ζωή

ΛΑΧΟΡΗ.--

Αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπή δουλειά, κοινωνική ασφάλιση απαίτησαν με τα συνθήματά τους οι εργαζόμενοι στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Λαχόρη. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν καταγγέλλοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που καταδικάζει την πλειοψηφία του λαού στη φτώχεια, απαιτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης...

ΕΥΡΩΠΗ
Με επίκεντρο την καπιταλιστική κρίση

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Πρωτομαγιά σε όλη τη Γαλλία. Η κεντρική συγκέντρωση, στο Παρίσι, άρχισε αργά το μεσημέρι από οκτώ εργατικά συνδικάτα με αιτήματα που σχετίζονταν με την αναγκαιότητα διαφύλαξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μισθολογικών αυξήσεων και λήψης περισσότερων μέτρων υπέρ των εργαζομένων απέναντι στην, σε εξέλιξη, καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στη συγκέντρωση του Παρισιού συμμετείχαν περισσότεροι από 160.000 άτομα.

Μεγάλες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν και στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, το Πόρτο και αλλού, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία κλπ.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Οχι στην ανεργία

Δουλειά και εργασιακή ασφάλεια απαίτησαν χτες εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι (φωτ.) που συμμετείχαν μαζικά στις χτεσινές πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σ' όλη τη Νότια Κορέα στηλιτεύοντας την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, την πρόσφατη έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και την άνοδο της ανεργίας.

Χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι Ιάπωνες εργαζόμενοι έδωσαν μαχητικό «παρών» στο πάρκο Γιογκιόσι του Τόκιο, κατακεραυνώνοντας την παθητικότητα της κυβέρνησης, η οποία σπεύδει να ικανοποιήσει, με το πρόσχημα της κρίσης, τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών κολοσσών και της εργοδοσίας, παραμερίζοντας τους ανθρώπους της δουλειάς...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Τουρκίας

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται, για την επίθεση στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των οργάνων του αστικού κράτους της Τουρκίας ενάντια στους απεργούς εργάτες στην πλατεία Ταξίμ. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας. Η αντίσταση στις επιλογές του κεφαλαίου και των κομμάτων του δυναμώνει, όπως δείχνουν οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο. Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η αντεπίθεσή του είναι η απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης που ξετυλίγεται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά το κεφάλαιο που τη δημιούργησε».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατάφεραν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ

Οργιο βίας και καταστολής με δεκάδες συλληφθέντες

Η καταστολή για άλλη μια φορά σημάδεψε την Πρωτομαγιά στην Τουρκία
Η καταστολή για άλλη μια φορά σημάδεψε την Πρωτομαγιά στην Τουρκία
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Μαζική και αποφασιστική ήταν η ανταπόκριση του τουρκικού λαού στο κάλεσμα της Επαναστατικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων Τουρκίας (DISK), της Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) και του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, για τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με συνθήματα κατά των απολύσεων, της φτώχειας και της καπιταλιστικής κρίσης που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, παρά τις απειλές της κυβέρνησης και τη βία των δυνάμεων καταστολής.

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε την κινδυνολογία και την προπαγάνδα, προκειμένου να δικαιολογήσει βίαιη καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ, από την αρχή της βδομάδας, με τον κυβερνήτη της πόλης, Μουαμάρ Γκιουλέρ, να χαρακτηρίζει την ιστορική πλατεία Ταξίμ «ακατάλληλη για διαδηλώσεις» και να προτρέπει τους εργαζόμενους να γιορτάσουν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος επιθυμούν, εντός των ορίων της «νομιμότητας». Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την πραγματοποίηση μαζικών εκδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν σε αυτή στοιχεία παράνομων οργανώσεων με στόχο την προβοκάτσια. Βάσει αυτών ο Ρ. Ερντογάν δήλωνε την Πέμπτη ότι μόνο «ολογομελείς αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων» είχαν άδεια να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ, ενώ η αστυνομία την Τετάρτη τοποθέτησε κάμερες έξω από τα γραφεία του DISK...

Τα δυναμικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας
Τα δυναμικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας
Πάνω από 10.000 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στήνοντας κιγκλιδώματα χτες από τα ξημερώματα στους γύρω δρόμους της ιστορικής πλατείας, όπου την Πρωτομαγιά του 1977 είχε χυθεί αίμα, προκειμένου να αποκλείσουν την πρόσβαση. Οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κατάφεραν να φτάσουν περίπου 5.000 άνθρωποι στην πλατεία Ταξίμ, δηλώνοντας περηφάνια για το κατόρθωμά τους μετά από 31 χρόνια απαγόρευσης. Εκπρόσωποι του DISK, του KESK, του ΤΚΡ εκφώνησαν χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ.

Ωστόσο, δεκάδες ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν καν να προσεγγίσουν την πλατεία, καθώς η αστυνομία είχε ξεκινήσει πόλεμο στους κάθετους δρόμους με δακρυγόνα, νερό και ξύλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και αρκετοί διαδηλωτές να καταλήξουν στο νοσοκομείο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δεκάδες συλλήψεις.

Στις εκδηλώσεις εκ μέρους του ΠΑΜΕ συμμετείχε ο Γιώργος Ποντικός, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από συνδικαλιστικούς φορείς και κόμματα και άλλων χωρών.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μαζική λαϊκή συμμετοχή

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ο σοσιαλισμός είναι το ιστορικό σχέδιο της εργατικής τάξης»... Με το σύνθημα αυτό, ηλικιωμένοι, νέοι, παιδιά, εργάτες, αγρότες, σχημάτισαν ένα τεράστιο κόκκινο ποτάμι, διασχίζοντας σχεδόν όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας Καράκας. Τις πολύμορφες εκδηλώσεις και τη μεγάλη πορεία και συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά και στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της μπολιβαριανής Διαδικασίας, οργάνωσαν τα κόμματα που την στηρίζουν, ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας, κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις και φυσικά συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες.

Οι εργαζόμενοι στη Βενεζουέλα, που ζητούμενο είναι να βρεθούν στο επίκεντρο της πάλης και στην πρωτοπορία της Διαδικασίας, όπως τονίζει και το ΚΚ Βενεζουέλας, διαδήλωσαν μαχητικά και απαίτησαν παραπέρα βήματα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Από την 1η Μάη πάντως τίθεται σε ισχύ η αύξηση των κατώτατων αποδοχών των εργαζομένων κατά 20%.

KOYBA
Μαχητική υπεράσπιση των επιτευγμάτων της Επανάστασης

Λαοθάλασσα στην Αβάνα
Λαοθάλασσα στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά αλλά και τα 50χρονα της Επανάστασης και τα 70χρονα της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας. Παρουσία του Κουβανού Προέδρου, Ραούλ Κάστρο, στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και αξιωματούχων της κυβέρνησης, επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων - μεταξύ των οποίων και του Γιώργου Μαυρίκου, γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) - εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί παρακολούθησαν την ομιλία του Σαλβαδόρ Βαλντές, γγ της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε πως «μια τέτοια μέρα γιορτάζουμε πόσα έχουμε καταφέρει να κτίσουμε με προσπάθειες και θυσίες αρκετών γενεών», αλλά σημείωσε και την απαιτούμενη καθημερινή δράση που χρειάζεται για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι τρεις κυκλώνες που έπληξαν τη χώρα.

Ο Βαλντές αναφέρθηκε και στην παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει την ανθρωπότητα, στην οποία «για μας προστίθενται και οι επιπτώσεις του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ», που έχει αποτύχει να καταστρέψει την Επανάσταση. Σημείωσε την ανάγκη αύξησης της παραγωγής, μείωσης των εξόδων και του κόστους, αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών, για να τονίσει πως για να επιτευχθούν αυτά «χρειάζεται εντατική δουλειά με περισσότερη πειθαρχία». Στη συνέχεια μίλησε για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με χώρες της Λατινικής Αμερικής και ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που έχει εκδηλωθεί για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών. Τέλος, πρόσθεσε πως «υψώνουμε τις σημαίες και τις φωνές μας» από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη για «να διατρανώσουμε την απόφαση του μαχητικού λαού μας να οικοδομήσει το σοσιαλισμό κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, του Φιντέλ και του Ραούλ».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία κατά την οποία οι εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί φώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών, για τα 50χρονα της Επανάστασης και για την ενότητα, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, με ιδιαίτερα δυναμική την παρουσία περίπου 40.000 φοιτητών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Στην εκδήλωση ξεχώρισε ο παλμός της μαχητικής νέας γενιάς.

Παράλληλα, χτες, πραγματοποιήθηκαν άλλες 15 κεντρικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Κούβα όπου πήραν μέρος πάνω από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ την Πέμπτη είχαν πραγματοποιηθεί 195 συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς με τη συμμετοχή 1 εκατομμυρίου εργατών. Σε μία από αυτές, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαυρίκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 2.000 μέλη εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων αλληλεγγύης από 80 χώρες έφτασαν στην Κούβα για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Ανάμεσα σ' αυτούς βρίσκονται και τα μέλη της μπριγάδας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μαχητικά στη Ρωσία

Χιλιάδες εργάτες, γονείς με τα παιδιά τους διαδήλωσαν στην Μόσχα
Χιλιάδες εργάτες, γονείς με τα παιδιά τους διαδήλωσαν στην Μόσχα
Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε πάνω από 800 πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά στη Ρωσία.

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι κομμουνιστές και τα ταξικά συνδικάτα στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στο Βλαδιβοστόκ και σε άλλες πόλεις, τάχθηκε ενάντια στην ιδέα συγκρότησης «κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης», που στόχο θα έχει να ξεπεράσει την κρίση η αστική τάξη. Με την παρέμβασή του το ΚΕΚΡ καυτηρίασε τη θέση «ορισμένων αριστερών δυνάμεων», που προτείνουν διάφορες «εποικοδομητικές συνταγές» διεξόδου από την κρίση.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδοί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) συγκεντρώθηκαν επίσης χτες στην Πλατεία του Οκτώβρη στη Μόσχα.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ