Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
1η Μάη 2009
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατάφεραν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ

Οργιο βίας και καταστολής με δεκάδες συλληφθέντες

Η καταστολή για άλλη μια φορά σημάδεψε την Πρωτομαγιά στην Τουρκία
Η καταστολή για άλλη μια φορά σημάδεψε την Πρωτομαγιά στην Τουρκία
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Μαζική και αποφασιστική ήταν η ανταπόκριση του τουρκικού λαού στο κάλεσμα της Επαναστατικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων Τουρκίας (DISK), της Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) και του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, για τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με συνθήματα κατά των απολύσεων, της φτώχειας και της καπιταλιστικής κρίσης που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, παρά τις απειλές της κυβέρνησης και τη βία των δυνάμεων καταστολής.

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε την κινδυνολογία και την προπαγάνδα, προκειμένου να δικαιολογήσει βίαιη καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ, από την αρχή της βδομάδας, με τον κυβερνήτη της πόλης, Μουαμάρ Γκιουλέρ, να χαρακτηρίζει την ιστορική πλατεία Ταξίμ «ακατάλληλη για διαδηλώσεις» και να προτρέπει τους εργαζόμενους να γιορτάσουν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος επιθυμούν, εντός των ορίων της «νομιμότητας». Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την πραγματοποίηση μαζικών εκδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν σε αυτή στοιχεία παράνομων οργανώσεων με στόχο την προβοκάτσια. Βάσει αυτών ο Ρ. Ερντογάν δήλωνε την Πέμπτη ότι μόνο «ολογομελείς αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων» είχαν άδεια να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ, ενώ η αστυνομία την Τετάρτη τοποθέτησε κάμερες έξω από τα γραφεία του DISK...

Τα δυναμικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας
Τα δυναμικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας
Πάνω από 10.000 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στήνοντας κιγκλιδώματα χτες από τα ξημερώματα στους γύρω δρόμους της ιστορικής πλατείας, όπου την Πρωτομαγιά του 1977 είχε χυθεί αίμα, προκειμένου να αποκλείσουν την πρόσβαση. Οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κατάφεραν να φτάσουν περίπου 5.000 άνθρωποι στην πλατεία Ταξίμ, δηλώνοντας περηφάνια για το κατόρθωμά τους μετά από 31 χρόνια απαγόρευσης. Εκπρόσωποι του DISK, του KESK, του ΤΚΡ εκφώνησαν χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ.

Ωστόσο, δεκάδες ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν καν να προσεγγίσουν την πλατεία, καθώς η αστυνομία είχε ξεκινήσει πόλεμο στους κάθετους δρόμους με δακρυγόνα, νερό και ξύλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και αρκετοί διαδηλωτές να καταλήξουν στο νοσοκομείο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δεκάδες συλλήψεις.

Στις εκδηλώσεις εκ μέρους του ΠΑΜΕ συμμετείχε ο Γιώργος Ποντικός, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από συνδικαλιστικούς φορείς και κόμματα και άλλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ