Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
1η Μάη 2009
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλικαρίσια και μεγαλειώδης συγκέντρωση

Στον τόπο θυσίας των καπνεργατών το Μάη του '36 κατέληξε η πορεία που έγινε υπό δυνατή βροχή

Ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει στεφάνι εκ μέρος του Κόμματος στο χώρο θυσίας των καπνεργατών

Motion Team

Ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει στεφάνι εκ μέρος του Κόμματος στο χώρο θυσίας των καπνεργατών
Ο λαός δεν σκύβει το κεφάλι. Με το ΠΑΜΕ βγαίνει στην αντεπίθεση. Σε σύγκρουση και ρήξη με την πλουτοκρατία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Αυτό το μήνυμα εκφράστηκε ολοκάθαρα, μαζικά και δυνατά μέσα από τη μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Παρά τη βροχή που διαρκώς έπεφτε από το πρωί μέχρι και την ώρα της συγκέντρωσης, χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, αγρότες, που έβαλαν τα τρακτέρ τους στην κεφαλή της πορείας, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι μαθητές και σπουδαστές, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με τη συμμετοχή τους συγκρότησαν μια από τις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Μια διαδήλωση που για να μετρηθεί χρειάστηκε να φτάσει στην οδό Τσιμισκή και να διαπιστωθεί ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη συμβολή με την οδό Βενιζέλου το τέλος της έβγαινε από την οδό Αγίας Σοφίας.

Πλατιά συσπείρωση

Στον ταξικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, κάτω από τα πανό και τα λάβαρα της ταξικής πάλης, συσπειρώθηκαν εργάτες και εργάτριες που όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεσή της, βλέπουν ότι όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της συναίνεσης, του εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι εργάτες μετράνε ήττες. Βλέπουν ότι όπου βάζει τη σφραγίδα του το ΠΑΜΕ, οι αγώνες των εργατών έχουν αποτελέσματα, μετρούν ανάκληση απολύσεων, υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, πληρωμή των δεδουλευμένων, «κυνηγητό» των εργολάβων, απόκρουση των αξιώσεων των εργοδοτών για μείωση μισθών και ημερών εργασίας. Μετρούν βήματα στην οργάνωση του αγώνα και στον ταξικό προσανατολισμό του μέσα από το στήσιμο νέων σωματείων, νέων επιτροπών αγώνα, νέων κάστρων ταξικής αντίστασης.


MotionTeam

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ: «Χαιρετίζουμε τους εργάτες, τις εργάτριες και τους νέους όλης της Ευρώπης και δίνουμε ραντεβού στις 7 Ιούνη, στην κάλπη των ευρωεκλογών για ένα συντονισμένο, αποφασιστικό, μαζικό ΟΧΙ στην ΕΕ, τη λυκοφωλιά των ευρωπαϊκών μονοπωλίων», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Προηγούμενα απηύθυναν χαιρετισμό ο Γιώργος Χατζηλαζάρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών, ο Γιάννης Κιουλπεκίδης, από την ΠΑΣΥ και ο Νίκος Σουγανίδης, από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.

Ακολούθησε πορεία, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τα πανό και τα συνθήματα πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους οι εργάτες για σταθερή και μόνιμη δουλειά, μισθούς και μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους, οι αγρότες για ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα. Νέοι μαθητές και σπουδαστές διαδήλωσαν «όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς». Ολοι μαζί βροντοφώναξαν «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» και προσκάλεσαν: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, απάντησε λαέ στην τρομοκρατία'.

Στον τόπο της θυσίας

Από την πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία ολοκληρώθηκε στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο χώρο θυσίας των καπνεργατών το Μάη του 1936. Το μνημείο των καπνεργατών μεταφέρθηκε για τις ανάγκες των εργασιών του εργοταξίου του Μετρό. Ετσι, στήθηκε ένα πανό που έγραφε: «Τιμάμε τις αμέτρητες θυσίες και τους αγώνες της τάξης μας». Εκεί μπροστά στο πανό, έγινε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του Συνδικάτου Καπνεργατών «Παγκαπνεργατικό», του ΠΑΜΕ, του ΠΑΜΕ Νέων, της ΠΟΕΕΠ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, και δεκάδες ακόμη εργατικά σωματεία, φορείς των ΕΒΕ και του λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ