Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΤΖΑΜΠΟ»
Ζητάει 1 εκατ. ευρώ από συνδικαλιστές και Σωματεία!

Με τον αέρα που της δίνει η κάλυψη της κυβέρνησης και η εντολή Σανιδά, η μεγαλοεργοδοσία επιχειρεί μάταια να βάλει το ταξικό κίνημα στο γύψο

Η πολυεθνική και οι μηχανισμοί που τη στηρίζουν, μάταια προσπαθούν να βάλουν φρένο στο δυνάμωμα των ταξικών αγώνων
Η πολυεθνική και οι μηχανισμοί που τη στηρίζουν, μάταια προσπαθούν να βάλουν φρένο στο δυνάμωμα των ταξικών αγώνων
Βιομηχανία με καρμπόν αγωγές ενάντια στους αγωνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στα ταξικά σωματεία στο εμπόριο και τον απολυμένο Νίκο Νικολόπουλο έχει στήσει η πολυεθνική «Τζάμπο», με τον «αέρα» που της δίνει η κάλυψη της κυβέρνησης και η κατάπτυστη εντολή Σανιδά, για το τσάκισμα κάθε εργατικής αντίστασης και την πάταξη της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αλλά και η πρόσφατη δικαστική απόφαση σε βάρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της προέδρου του Μαρίας Τσαγκατάκη.

Λίγες μέρες μετά την αγωγή που κατέθεσε η πολυεθνική κατά του Νίκου Νικολόπουλου, αξιώνοντας την οικονομική και ποινική εξόντωσή του, η «Τζάμπο» επανέρχεται με νέα αγωγή, την οποία κατέθεσε στις 29/4/2009 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Για μια ακόμη φορά στρέφεται κατά του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της προέδρου του Μαρίας Τσαγκατάκη, του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία» και του προέδρου του Θωμά Χόρτη, του Γιώργου Πέρρου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γιάννη Κομνηνού, στελέχους του ΠΑΜΕ, Ανδρέα Πουλικόγιαννη, μέλους της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και Νίκου Νικολόπουλου απολυμένου από τα «Τζάμπο» της Βάρης.

Αξιώνει την οικονομική εξόντωση

Με τη νέα αγωγή, η εργοδοσία απαιτεί:

  • Να υποχρεωθούν να της καταβάλουν όλοι οι παραπάνω το ποσό των 818.400,00 ευρώ, έντοκα και με το νόμιμο τόκο υπερημερίας (!) «ως αποζημίωση λόγω της αποθετικής ζημιάς μου (διαφυγόντων κερδών), που προκλήθηκαν από τις αδικοπρακτικές ενέργειές τους».
  • Να απαγγελθεί στους συνδικαλιστές «προσωπική κράτηση διάρκειας ενός έτους λόγω της αδικοπραξίας τους».
  • Να υποχρεωθούν να καταβάλουν επίσης 200.000 ευρώ «ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που μου προξένησαν».
  • Να υποχρεωθούν στο μέλλον να παραλείπουν «πάσα περαιτέρω παράνομη προσβολή των ανωτέρων δικαιωμάτων» της εργοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση να τιμωρούνται με προσωπική κράτηση διάρκειας ενός έτους, χρηματική ποινή 5.900 ευρώ και ποσό εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ!

Μάλιστα, η πολυεθνική στην αγωγή της εξηγεί ότι οι παραπάνω τρελές οικονομικές απαιτήσεις της (τα 818.400,00 ευρώ) - με τις οποίες επιδιώκει την οικονομική εξόντωση των σωματείων και των συνδικαλιστών - είναι οι απώλειες από τους 65, όπως ψευδέστατα αναφέρει, «πολύωρους παράνομους αποκλεισμούς εισόδων καταστημάτων». Η νέα αγωγή θα εκδικαστεί στις 3 Φλεβάρη του 2011.

Προκλητική συκοφαντία

Η εργοδοσία υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά ότι έχει προχωρήσει σε μηνύσεις κατά 48 αγωνιστών που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τη μάχη μαζί με άλλους συναδέλφους τους για την ανάκληση της παράνομης απόλυσης του Ν. Νικολόπουλου. Ολο το κείμενο της αγωγής είναι «καρμπόν» με όλες τις προηγούμενες αγωγές και μηνύσεις που έχει καταθέσει. Συγκεκριμένα, το κείμενο περιλαμβάνει πλήθος διαστρεβλώσεων, ψευδέστατων και προκλητικών επιχειρημάτων, τόσο για τον ίδιο τον απολυμένο, όσο και για τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα σωματεία του κλάδου και το ΠΑΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία προσπαθεί να συκοφαντήσει το πανελλαδικό κύμα αντιδράσεων που προξένησε με την απόλυση και τις μαφιόζικες μεθόδους σε βάρος του απολυμένου, αφού όπως αναφέρει «εξελίχθηκε και κλιμακώθηκε ένας καθ' όλα απαράδεκτος νομικά, ποινικά και ηθικά κολάσιμος προσχεδιασμένος και οργανωμένος πόλεμος εναντίον της επιχείρησής μου». Η επιχείρηση προκαλεί ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τα ταξικά τους συνδικάτα αφού για ακόμα μια φορά χαρακτηρίζει «παράνομη συλλογική δράση» την οργάνωση και την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων αυτών.

Σε διαρκή εργασιακή ομηρία

Οπως αποκαλύπτεται από το κείμενο της αγωγής, την περίοδο από το Σεπτέμβρη του 2008 έως και το Γενάρη του 2009 η πολυεθνική προσέλαβε συνολικά 3.144 εργαζόμενους και την ίδια περίοδο πραγματοποίησε 176 απολύσεις. Οι 2.338 εργαζόμενοι είναι έκτακτοι δηλαδή εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - με μερική απασχόληση, πράγμα που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα βρεθούν στο δρόμο, αν δεν έχουν απολυθεί ήδη. Και αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Μια διαδικασία που «αυγαταίνει» ακόμα περισσότερο τα κέρδη της «Τζάμπο» αφού της δίνει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει για λίγους μήνες κάθε χρόνο - με μισθούς των 400 και 500 ευρώ και χωρίς άλλα δικαιώματα - χιλιάδες εργαζόμενους τους οποίους υπό την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης κρατάει ομήρους. Να υπογραμμιστεί τέλος ότι πριν τρεις μέρες και άλλη εργαζόμενη στα «Τζάμπο» απειλήθηκε με απόλυση αν «δεν κάτσει φρόνιμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ