Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
1η Μάη 2009
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Με τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ σε στεριά και θάλασσα

Δεμένα παρέμειναν τα καράβια στο λιμάνι, με τους εργάτες όλης της πειραιώτικης περιφέρειας να συγκροτούν μια μεγαλειώδη συγκέντρωση

*

Στα χρώματα του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς «ντύθηκε» χτες το πρωί το πρώτο λιμάνι της χώρας. Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, νεολαίοι, άνθρωποι του μόχθου, με τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα στα χέρια, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, τα δεκάδες πανό, συγκρότησαν μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια.

Απεργοί ναυτεργάτες, εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργάτες από τα σαπουνάδικα, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι που για πρώτη φορά πήραν θέση στα μπλοκ του ΠΑΜΕ, με τις υψωμένες γροθιές, τα απανωτά τους συνθήματα, έστειλαν το ελπιδοφόρο, ηχηρό μήνυμα της αντεπίθεσης, τιμώντας την 1η Μάη όπως της αξίζει.

Η γιορταστική αγωνιστική ατμόσφαιρα κυριαρχούσε στην πειραιώτικη περιφέρεια από νωρίς. Οι μαζικές ομάδες περιφρούρησης των ταξικών δυνάμεων τα χαράματα ήταν ήδη στους καταπέλτες των πλοίων και στις πύλες των τόπων δουλειάς. Στις 8.30 οι Τομεακές Οργανώσεις ΚΝΕ Κοκκινιάς και Κορυδαλλού τίμησαν τους νεκρούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς με εκδήλωση στη Μάντρα του Μπλόκου.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο, απεργοί εργάτες, μετά από μαζική προσυγκέντρωση, ξεκίνησαν πορεία, για να συναντηθούν λίγο αργότερα με τους απεργούς ναυτεργάτες στο λιμάνι και στη συνέχεια με εργαζόμενους από τη Νίκαια και άλλες συνοικίες που περίμεναν στην αρχή της λεωφόρου Γεωργίου. Στην πλατεία Κοραή, όλος αυτός ο εργατόκοσμος ενώθηκε με τους εκεί συγκεντρωμένους που τους υποδέχτηκαν με απανωτά συνθήματα, πλημμυρίζοντας την πλατεία.

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση και πορεία στον Πειραιά

*

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση και πορεία στον Πειραιά
Τη συγκέντρωση άνοιξε η εργαζόμενη Αφροδίτη Τσιόλη, απαγγέλλοντας ποίημα του Μπρεχτ. Χαιρέτισαν ο Δημήτρης Διαμαντάκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και ο Φώτης Βαρδής από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της ΕΕ του ΠΑΜΕ.

Με προμετωπίδα το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ που έγραφε «Ταξική ενότητα, λαϊκή συμμαχία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και με σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά» οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια μαχητική, γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών, από την μεγάλη απεργία του 1923, όπου, παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και έγινε κατάθεση στεφανιών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική και μαχητική διαδήλωση στον Πειραιά (2016-12-09 00:00:00.0)
Μαχητικά και στον Πειραιά (2013-05-02 00:00:00.0)
Ολοι στους καταπέλτες (2009-12-19 00:00:00.0)
Στους καταπέλτες και στους δρόμους (2008-10-23 00:00:00.0)
Μαγαζί το μαγαζί η απεργία πέτυχε παντού (2005-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ