Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαγαζί το μαγαζί η απεργία πέτυχε παντού

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη»! Μυριόστομο το σύνθημα. Το βροντοφώναζαν οι χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, οι απόμαχοι της δουλιάς, η νέα βάρδια των αγώνων, όλος αυτός ο κόσμος, που εμπνευσμένος από τα όσα ελπιδοφόρα αντιπροσωπεύει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και το διεκδικητικό του πλαίσιο, ένωσε χτες τα αγωνιστικά του βήματα, τις υψωμένες γροθιές του, συγκροτώντας μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει ο Πειραιάς! Ο παλμός και η ζωντάνια, τα απανωτά συνθήματα, που κράτησαν το πρώτο λιμάνι της χώρας στο πόδι επί δυόμισι ώρες, οι νέοι και οι νέες που ήταν επικεφαλής σε κάθε μπλοκ, αλλά και της ίδιας της πορείας, κρατώντας στα χέρια τους ψηλά το πανό του ΠΑΜΕ με τη φράση «Καμιά ανοχή...»(!) έδειξαν ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Αποτέλεσαν το προμήνυμα των νέων δυναμικών και αποφασιστικών ταξικών αγώνων που έρχονται, των αγώνων της σύγκρουσης και ρήξης με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική.

Πολύ πριν το αγωνιστικό ραντεβού, που είχε καθοριστεί για τις 10 το πρωί, η πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού της πόλης, είχε αρχίσει να κατακλύζεται από εργαζόμενους. Τα μπλοκ των απεργών κατέφταναν από κάθε πλευρά του λιμανιού. Αυτή η μαζικότητα, αποτέλεσε και τον απολογισμό της μάχης που έδωσαν τις προηγούμενες μέρες οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλιάς, αλλά και των ομάδων περιφρούρησης που από τα χαράματα, βρίσκονταν στα πόστα τους. Η απεργία έγινε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων με αποτέλεσμα να «νεκρώσουν» Ζώνη και γιαπιά, μηχανουργεία και τσαγκαράδικα, τα εργοστάσια ΕΛΑΪΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ και άλλα, να κατεβάσουν ρολά πολυκαταστήματα, όπως ΖΑΡΡΑΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ΚΑΡΦΟΥΡ, να υπολειτουργήσουν ΦΑΚΤΟΡΙ, ΜΑΡΚΣ ΕΝΤ ΣΠΕΝΣΕΡ και ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ.


Η μαζικότητα της απεργιακής κινητοποίησης επισημάνθηκε και από τον Ν. Ξουράφη από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, κεντρικό ομιλητή της συγκέντρωσης: «Στο σημερινό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ, στο προσκλητήριο των ταξικών δυνάμεων, οι εργαζόμενοι του Πειραιά δίνουμε το βροντερό παρών μας». «Είμαστε στους δρόμους για το μεροκάματο, για τη σύνταξη, την Υγεία την Παιδεία. Απαιτούμε αυτά που μας ανήκουν». «Από τον τόπο του Πειραιά στέλνουμε δυνατό μήνυμα: Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο». Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης, ο Γ. Βαγγελάκος, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Σωματείων Συνταξιούχων και η Αλ. Γαβριήλ από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων. Παραβρέθηκε και η Ε.Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η πορεία που ακολούθησε κυριολεκτικά ξεσήκωσε τον Πειραιά. Από τα μεγαλύτερα μπλοκ ήταν αυτά των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των ελαιουργοσαπουνοποιών και των ναυτεργατών. Ακολουθούσαν των οικοδόμων, του επισιτισμού - τουρισμού. Ομως το μπλοκ που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν των εμποροϋπαλλήλων. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν τόσοι εργαζόμενοι από αυτό τον κλάδο, στην πλειοψηφία τους νεολαίοι, σε απεργιακή κινητοποίηση. Επίσης ήταν και το μπλοκ που... μεγάλωνε στη διάρκεια της πορείας. Και αυτό γιατί οι διαδηλωτές, αφού πέρασαν μπροστά από το ΥΕΝ, έκαναν «στάσεις» σε όσα μεγάλα καταστήματα παρέμεναν ανοιχτά αναγκάζοντας με την τρομοκρατία τους εργαζόμενους να δουλέψουν. Πρώτη στάση έγινε στο σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στη 2ας Μεραρχίας. Με το σύνθημα: «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», οι διαδηλωτές έκλεισαν με... συνοπτικές διαδικασίες το κατάστημα και οι υπάλληλοι εντάχθηκαν στην πορεία. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ