Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
Χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες, μια φωνή!

Από την Κάνιγγος ως το Σύνταγμα απλώθηκε η κεντρική διαδήλωση των ταξικών συνδικάτων

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Κάνιγγος, αντάμωσαν όσοι δε βολεύονται στην ιδέα ότι άλλοι θα καρπώνονται τον πλούτο που με τον ιδρώτα τους παράγουν. Ολοι αυτοί οι εργάτες που μπούχτισαν να βλέπουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να ξεσπάει καθημερινά στις πλάτες τους.

Ολοι αυτοί που χτες δεν πήγαν στο μεροκάματο. Αλλά ανταποκρίθηκαν μαζικά στο απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών Συνδικάτων τους και αφού είχαν ήδη δώσει τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, νωρίς το μεσημέρι πήραν το δρόμο για το κέντρο της Αθήνας. Οι γεμάτες παλμό προσυγκεντρώσεις, στην πλατεία Βάθης και στην Ομόνοια, δεν άφηναν καμιά αμφιβολία για το κλίμα και τη μαζικότητα της συγκέντρωσης που ακολούθησε. Αλλωστε, από το ξημέρωμα ακόμα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν φροντίσει να «ζεστάνουν» το κλίμα στην πλατεία Κάνιγγος, με την αιφνιδιαστική συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εμπορίου.

Με φόντο το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ, που από την πρόσοψη του υπουργείου κατήγγειλε την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι απεργοί της Αθήνας διαδήλωσαν την οργή τους. Μαζί και την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί. Να οξύνουν τους ταξικούς αγώνες τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική που τους κλέβει το μεροκάματο και τη σύνταξη, τους κατατρώει το πενιχρό εισόδημα με την ακρίβεια που καλπάζει, τους ζητάει να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι για τα κέρδη των εργοδοτών, τους πετάει στην ανεργία, τους δολοφονεί στους χώρους δουλιάς. Αλλά και να οξύνουν την αντιπαράθεση με τα συνδικαλιστικά και πολιτικά δεκανίκια της αντιλαϊκής επέλασης, που τους καλούν σε νέες υποχωρήσεις «για το καλό της οικονομίας».


Λίγο μετά τις δώδεκα, το ανθρώπινο ποτάμι κατέβηκε στην Πατησίων. Με συνθήματα και τα αιτήματα των σύγχρονων και πραγματικών τους αναγκών γραμμένα στα πανό τους. Στην κεφαλή της πορείας οι εργάτριες της νεοσύστατης Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ με κόκκινα γαρίφαλα στο χέρι. Και πίσω να ακολουθούν χιλιάδες...

Ελληνες και αλλοδαποί οικοδόμοι, που στα πανό τους καλούσαν σε σύγκρουση με την πλουτοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική. Εργάτες κάθε ειδικότητας που δήλωναν «παρών» σε έναν ανυποχώρητο αγώνα για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 48 ευρώ μεροκάματο, 960 ευρώ σύνταξη. Οι εκπαιδευτικοί, με αίτημα το Δημόσιο και Δωρεάν Σχολειό. Οι ηλεκτροτεχνίτες και οι λιθογράφοι, απαιτώντας 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και οι μεταλλεργάτες με αίτημα να σταματήσουν οι απολύσεις. Οι εργάτες της βιομηχανίας Τύπου και Χάρτου, με τους συναδέλφους τους από το Φάρμακο, τους κλωστοϋφαντουργούς και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, να ζητούν σταθερή δουλιά για όλους, σύνταξη στα 60 και στα 55. Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί, με τα τύμπανα να δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο, οι υγειονομικοί με το πανό που καλούσε σε ένταση της πάλης για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, με αίτημα την απόρριψη των αντιεκπαιδευτικών αποφάσεων της Μπολόνια. Οι συνταξιούχοι, τα ΑμεΑ, οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλοι στο δρόμο.


Η πορεία διέσχισε την Πατησίων κι ενώ η κεφαλή έφτανε ήδη στο Σύνταγμα, η ουρά ήταν ακόμα στα Χαυτεία. Λίγο μετά το Σύνταγμα το «ποτάμι» σταμάτησε. Οχι από κούραση, αλλά για να ανανεώσει το αγωνιστικό του ραντεβού, κάθε μέρα στους χώρους δουλιάς, για την οργάνωση ακόμα περισσότερων εργατών στο Πανεργατικό Μέτωπο, στην επόμενη κινητοποίηση, έχοντας κι άλλους αγωνιστές εργάτες στις γραμμές του, σταθερά στο δρόμο της ταξικής αντεπίθεσης.

Χτες, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Από σήμερα, η καθημερινή μάχη για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΠΑΜΕ «πατάει» σε μια ακόμα επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση, που ο απόηχός της μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο μέσα στους χώρους δουλιάς, εργάτη τον εργάτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρώνουν τα γιαπιά - Παλεύουν για το ένσημο, τη ΣΣΕ και μέτρα προστασίας (2023-10-26 00:00:00.0)
Ολοι και όλα για την επιτυχία της (2004-03-20 00:00:00.0)
Με τα σωματεία στην πρώτη γραμμή (2004-03-18 00:00:00.0)
"Φύγετε από τον κοινωνικό διάλογο" (1998-04-23 00:00:00.0)
"Να δώσουμε τη δική μας απάντηση" (1996-11-27 00:00:00.0)
Πανοικοδομική απεργία την Τρίτη (1996-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ