Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
«Βιομηχανία» συμβάσεων με επιχειρηματίες

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Θ. Γιαννόπουλου, σε συνέδριο για τα «Οικονομικά της Υγείας»

Ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως κακοδιαχείριση το 40% των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ, όπως υποστήριξε, δεν αποτελεί κακοδιαχείριση η μίσθωση κρεβατιών ΜΕΘ από επιχειρηματίες, όταν κρατά «κλειστά» κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία

Eurokinissi

Ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως κακοδιαχείριση το 40% των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ, όπως υποστήριξε, δεν αποτελεί κακοδιαχείριση η μίσθωση κρεβατιών ΜΕΘ από επιχειρηματίες, όταν κρατά «κλειστά» κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία
Την ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων τομέων του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας, μέσω των συμβάσεων με επιχειρηματίες, επιταχύνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Θ. Γιαννόπουλου, στο συνέδριο για τα «Οικονομικά της Υγείας» που οργανώνεται από τον Ομιλο Καλοφωλιά.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου - που άρχισε χτες στο «Χίλτον» και ολοκληρώνεται σήμερα - ο υφυπουργός Υγείας από τη μια μεριά εμφανίστηκε «κριτικά» στις πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τις εκχωρήσεις, αλλά όταν έφτασε στο «διά ταύτα» εκεί ήταν πλήρης η υπόκλισή του στην επιχειρηματική δραστηριότητα. «Οσο, είπε ο Θ. Γιαννόπουλος, και αν δε θέλουν να το παραδεχτούν κάποιοι που παραμένουν αγκυλωμένοι σε ιδεολογικοπολιτικές πεποιθήσεις, υπάρχει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Αυτοί οι δυο τομείς πρέπει να πηγαίνουν μαζί, ανταγωνιστικά, συναγωνιστικά». Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί επικουρικά, υποστήριξε ο Θ. Γιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι έχει μεγάλες κατακτήσεις σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και προηγείται χρόνια μπροστά από το δημόσιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση της «πολυτρωνικής κάμερας», η οποία δεν υπάρχει στο δημόσιο και έτσι το υπουργείο Υγείας κοστολόγησε την πράξη αυτή, προκειμένου να μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία να... αγοράζουν την υπηρεσία αυτή, από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. «Πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να αλλάξουν εντελώς και να μεταβληθούν. Δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Είναι υποχρεωμένα να αγοράζουν από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», είπε.

Στα πλαίσια αυτά ο υφυπουργός ανέφερε ότι και η αποκατάσταση παραδίδεται στους ιδιώτες, οι οποίοι μέσω συμβάσεων θα παρέχουν υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία, «για να μην διαφεύγουν πόροι στην αλλοδαπή». Το υπουργείο ακόμα σχεδιάζει επέκταση της αξιολόγησης των συμβάσεων για την ενοικίαση κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως έγινε στην περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν». «Αν κάποιοι μας επικρίνουν που είπαμε ότι θα αγοράζουμε υπηρεσίες Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, εγώ τους πηγαίνω πίσω για να καταλάβουν ότι αυτές τις υπηρεσίες τις έχουν προαγοράσει άλλοι και τις βρήκαμε και τις ενδυναμώνουμε με ένα πλαίσιο σωστό», είπε ο Αθ. Γιαννόπουλος, κάνοντας δήθεν κριτική προς το ΠΑΣΟΚ και αραδιάζοντας περιπτώσεις εξετάσεων και ιατρικών πράξεων που πληρώνονται με όρους αγοράς από την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο υφυπουργός επιχειρώντας την ταχυδακτυλουργική ανατροπή της πραγματικότητας είπε: «Και τα λέω αυτά για να ξύσω τη μνήμη κάποιων που λένε ότι εμείς ιδιωτικοποιούμε τα δημόσια νοσοκομεία. Εμείς δημοσιοποιούμε τα ιδιωτικά νοσοκομεία»!

Ο Θ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε ως σπατάλη και κακοδιαχείριση το 40% των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία και είπε ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο σύστημα προμηθειών για να περιοριστεί η κακοδιαχείριση στα νοσοκομεία, αλλά και ότι μελετάται να υπάρχουν αλληλόχρεοι λογαριασμοί στις τράπεζες «ώστε να έχει να κάνει το δημόσιο με τις τράπεζες και οι τράπεζες με τους προμηθευτές».

Ο Δ. Κρεμαστινός

Αναφερόμενος στα περί ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο Δ. Κρεμαστινός, πρώην υπουργός Υγείας και καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προειδοποίησε ότι αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, ο ηττημένος θα είναι ο δημόσιος τομέας και το ΕΣΥ θα οδηγηθεί σε σταδιακή κατάρρευση. «Η ιδιωτική πρωτοβουλία διαθέτει σήμερα δεκάδες διαγωνιστικά κέντρα και μεγάλα νοσοκομεία, που κάθε μέρα γίνονται περισσότερα. Διαθέτει τις σπουδαιότερες νοσοκομειακές μονάδες στη γυναικολογία και τη μαιευτική και σχεδόν μονοπωλεί ολόκληρο τον τομέα για όλη την επικράτεια. Το 1980 η ιδιωτική πρωτοβουλία ήλεγχε ποσοστό λιγότερο του 30% του συνολικού χώρου της Υγείας, σήμερα ελέγχει ποσοστό άνω του 50%», υπογράμμισε. Οπως εξήγησε, στις ΗΠΑ, που αποτελούν κοιτίδα του καπιταλισμού, απαγορεύεται η δημιουργία νοσοκομείων ή κέντρων υγείας με καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ στην Ελλάδα, με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, είναι δυνατό θεωρητικά να καλυφθεί το σύνολο (100%) της χώρας από την ιδιωτική πρωτοβουλία!

«Επανίδρυση» και της Πρόνοιας

Για επανίδρυση του κράτους στο πεδίο της Πρόνοιας, με τη μετατόπιση της υποχρέωσης του κράτους στην κοινωνία, μίλησε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Δεσποτοπούλου. «...Είναι λαθεμένο και παρωχημένο το ερώτημα "τι μπορεί να κάνει το κράτος;"», είπε. «Το σύγχρονο ερώτημα είναι "τι μπορεί να κάνει η κοινωνία μας" και ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στο πλαίσιο της κοινωνίας"»... Ετσι, «ο νέος ρόλος του κράτους είναι να στηρίζει πολύπλευρα και πολυδιάστατα όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να δώσουν λύσεις, είτε ανήκουν στον κυβερνητικό, είτε στο μη κυβερνητικό χώρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία(2007-04-26 00:00:00.0)
Συρρίκνωση στο όνομα «του επιχειρείν»(2006-07-19 00:00:00.0)
Επιχειρηματικοί διαγκωνισμοί στην Υγεία(2006-05-20 00:00:00.0)
Προσκλητήριο για πλιάτσικο(2006-03-22 00:00:00.0)
«Κολοκυθιά» με κατάληξη την εμπορευματοποίηση!(2005-01-27 00:00:00.0)
Νοσοκομεία ΑΕ "απ' το παράθυρο"(1998-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ