Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
19ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανυπότακτη στάση στη βαρβαρότητα του χτες και του σήμερα

Χιλιάδες νεολαίοι συναντήθηκαν, διαδήλωσαν, διασκέδασαν στο πιο μαζικό Διήμερο της ΚΝΕ, πλάι στην Ακροναυπλία

«Ακροναυπλία, Ακροναυπλία/ δε σε λύγισε η βία/ είσαι βράχος φως γεμάτος/ κι εκδικήτρα λευτεριά».

Στον αγέρωχο βράχο της Ακροναυπλίας, σύμβολο αγώνα και θυσίας για την πραγματική κοινωνική πρόοδο και εξέλιξη, βρέθηκαν χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής». Η προσέλευση νεολαίων, σπουδαστών κι εργαζομένων, από κάθε γωνιά της χώρας ήταν εντυπωσιακή. Από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα δε σταμάτησαν να έρχονται στο χώρο της κατασκήνωσης μέλη και φίλοι της ΚΝΕ - πολλοί αμέσως μετά τη δουλειά τους - για να διαδηλώσουν με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο, όπου συναντήθηκαν σε ένα από πιο μαζικά Διήμερα που έχει γίνει. Ταυτόχρονα, για ακόμη μία χρονιά, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης συνδύασε μοναδικά το πολιτικό και ιστορικό περιεχόμενο με την αναψυχή, το γλέντι, τη συλλογική δουλειά και διασκέδαση, την ανάδειξη του λαϊκού χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι ορεινοί όγκοι.

Νέοι και νέες των λαϊκών στρωμάτων, που διδάσκονται από την «κούνια τους» τον αντικομμουνισμό, μαθαίνουν την ιστορία των λαών διαστρεβλωμένη, που μορφώνονται και δουλεύουν με όρους διαιώνισης της εκμετάλλευσης, που βιώνουν την τρομοκρατία στη δουλειά τους και την απόλυση αν τολμήσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, άνεργοι, αλλά και εργαζόμενοι, που δεν μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία το μυαλό και τα χέρια τους, γιατί δουλεύουν για να αυξάνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, πήραν «μαθήματα» και εμπνεύστηκαν από τους αλύγιστους κομμουνιστές της Ακροναυπλίας.


Σήμερα οι καιροί είναι «σκοτεινοί», όπως και τότε. Σήμερα ο λαός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Σήμερα που προσπαθεί η αστική τάξη να ποινικοποιήσει και να περιθωριοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες και το ΚΚΕ, το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είχε ξεχωριστή σημασία. Με εφόδια την επίγνωση του δίκιου, της πρωτοπορίας και της δύναμης της εργατικής τάξης, τη γνώση των νόμων κίνησης και εξέλιξης της κοινωνίας, όπως τότε, έτσι και σήμερα οι νεαροί κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι δήλωσαν αποφασιστικά: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Οι Ακροναυπλιώτες δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Δε λυγίζουμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε

«Η Ιστορία έχει μόνο μία αλήθεια και τη γράφουν οι λαοί», έγραφε το πανό της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ, αποτυπώνοντας μια σημαντική πτυχή του 19ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Την Παρασκευή το βράδυ, στον ήδη κατάμεστο από κόσμο χώρο της κατασκήνωσης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» από τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του Κόμματος. Μια εκδήλωση που αποτέλεσε κίνητρο να διαβαστεί το βιβλίο, αλλά και συνολικά η Ιστορία του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, εξόπλισε στη διαπάλη με την αστική προπαγάνδα. Τη δική του συμβολή σε αυτό είχε και το βίντεο που προβλήθηκε στη συνέχεια για την Ακροναυπλία και τη ζωή των κρατουμένων.


Το Σάββατο το απόγευμα, ο βράχος της Ακροναυπλίας γνώρισε τη μεγαλύτερή του «δικαίωση». Από νωρίς ένα γιγαντοπανό κρεμάστηκε στο βράχο και δέσποζε στην πόλη του Ναυπλίου: «Ακροναυπλία: Σύμβολο αγώνα και θυσίας. Δύναμη στην πάλη μας για το σοσιαλισμό». Οι χιλιάδες διαδηλωτές ανηφόριζαν προς το χώρο που έχει στηθεί το μνημείο συντεταγμένα και ανά ομάδες. Τα λίγα χαλάσματα που έχουν απομείνει από τις φυλακές γέμισαν ξανά «ζωή», το σύγχρονο πολιτικό περιεχόμενο δέθηκε με το μήνυμα αντίστασης που δε σταμάτησε ποτέ - παρά τις προσπάθειες - να εκπέμπει η Ακροναυπλία. Το κύριο και το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η παρουσία των νεολαίων στο βράχο της Ακροναυπλίας δε θύμιζε σε τίποτα «επίσκεψη σε μουσείο». Οι χιλιάδες νέοι και νέες με την επιλογή τους για οργανωμένη ζωή και πάλη κάνουν πράξη το δίδαγμα των Ακροναυπλιωτών, ότι οι κομμουνιστές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οργανώνονται, μορφώνονται, οργανώνουν κι άλλους στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο αποτέλεσε και ένα ακόμα κάλεσμα στους ανθρώπους της δουλειάς για ξεσηκωμό και οργάνωση. Το μεγάλο και ορμητικό νεολαιίστικο ποτάμι «τράνταξε» την πόλη του Ναυπλίου με συνθήματα, όπως «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ για κοινωνία άλλη», για να καταλήξει στην πλατεία Φιλελλήνων, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Δημιουργική και αγωνιστική ανάπαυλα

Μια μεγάλη παρέα νέων ανθρώπων από τη Μακεδονία ως την Κρήτη, από το Ιόνιο ως το Αιγαίο έσμιξε στην παραλία Καραθώνας. Μαζί στην αναψυχή, στα γλέντια που στήθηκαν στην κατασκήνωση, στο ίδιο τραπέζι ή κάτω από τα δέντρα να συζητούν για τις εξελίξεις, τα νέα του σωματείου, της σχολής, αυτά που έρχονται. Οι Οργανώσεις που συγκροτημένα, με συνθήματα, έφτασαν στην κατασκήνωση, έστηναν τις σκηνές, κάποιοι και τα πανό τους, και έμπαιναν αμέσως στο κλίμα της μοναδικής αυτής νεανικής συνάντησης.

Οι νέοι κομμουνιστές έδειξαν να απόλαυσαν και να αξιοποίησαν για πολύτιμη ανταλλαγή εμπειρίας την πολύτιμη ευκαιρία που δίνει ο «θεσμός» του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Ο χώρος στην παραλία της Καραθώνας - εγκαταλειμμένος και βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα - είχε ετοιμαστεί με μεράκι και σκληρή συλλογική δουλειά, για να υποδεχτεί τους χιλιάδες διαδηλωτές. Οι κατασκηνωτές παρακολουθούσαν εκεί την έκθεση φωτογραφίας με πλούσιο αρχειακό υλικό για την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, αγόραζαν και διάβαζαν βιβλία από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια και έκαναν αθλήματα, απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα. Το Σάββατο το πρωί οργανώθηκαν εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών, της Επιδαύρου και στο Παλαμήδι. Νέοι και νέες - κυρίως από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας - είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα σημαντικά αυτά ιστορικά μνημεία. Τα βράδια στο χώρο του κάμπινγκ τα χέρια και οι φωνές τους ενώνονταν σε ένα μεγάλο χορό με αντάρτικα, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.

Κοκκίνισε το Ναύπλιο από τους χιλιάδες νεολαίους

Με νιάτα, σημαίες, φωνές από όλη τη χώρα και όλους τους χώρους δράσης της ΚΝΕ που ενώνονταν στα συνθήματα αντίστασης και διεκδίκησης, γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου η όμορφη πόλη του Ναυπλίου. Η αγωνιστικότητα των νέων κομμουνιστών, αλλά και η ωριμότητα και τα σημαντικά βήματα της Οργάνωσης αποτυπώνονταν στην πορεία από τους πρόποδες της Ακροναυπλίας προς την πλατεία Φιλελλήνων όπου έγινε η κεντρική ομιλία. Πανό που έδιναν προσεγμένα και με έμπνευση το μήνυμα της ανατροπής, με ξεχωριστό χρώμα από κάθε Οργάνωση, συνθήματα και υψωμένες γροθιές, έδωσαν τον τόνο στην πορεία από το χώρο της ιστορικής μνήμης στο σημείο της πολιτικής συγκέντρωσης. Η μαχητική πορεία των νέων κομμουνιστών έγινε η κλωστή που ένωσε την Ακροναυπλία της πάλης του χτες με τον αγώνα του σήμερα, με κοινό όραμα και στόχο την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

«Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ για κοινωνία άλλη», «Τα 40 χρόνια ήταν η αρχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τ' αφεντικά», ήταν τα συνθήματα - μηνύματα που έβγαιναν από χιλιάδες στόματα, σπάζοντας τον εφησυχασμό στον οποίο θέλουν να καταδικάσουν τη νεολαία σήμερα η άρχουσα τάξη και τα φερέφωνά της, με τα σάπια πρότυπα, την εγκληματική παγίδευση σε κάθε λογής εξαρτήσεις, την προβολή των αδιεξόδων σαν μονοδρόμους.

Φτάνοντας στην πλατεία τα πρώτα μπλοκ, άρχισε από τα μεγάφωνα να ακούγεται ο ύμνος της ΚΝΕ και τα μπλοκ των Οργανώσεων έμπαιναν στην πλατεία και έπαιρναν τη θέση τους, με τις γροθιές υψωμένες.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το ΚΚΕ έχει ιστορικούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη

Στη μαζικότατη κεντρική συγκέντρωση του 19ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, το Σάββατο, στην πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο, μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην επιτυχία των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο Ναύπλιο αναφέρθηκε, αρχίζοντας την ομιλία του, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επισήμανε ότι αυτή η επιτυχία «αποδεικνύει στην πράξη τα σταθερά, σίγουρα βήματα προόδου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Αυτή η συγκέντρωσή σας κάτω από το βράχο της Ακροναυπλίας δηλώνει την αποφασιστικότητα της θέλησης χιλιάδων νέων κομμουνιστών να βαδίσουν αταλάντευτα στο δρόμο της ανειρήνευτης πάλης, το δρόμο που ακολούθησαν οι δεσμώτες αγωνιστές σύντροφοί μας την περίοδο του μεσοπολέμου και μετά την απελευθέρωση, το δρόμο που χάραξε πριν 92 χρόνια το ΚΚΕ στην Ελλάδα: Το δρόμο της σοσιαλιστικής κομμουνιστικής προοπτικής.

Σε δύσκολους καιρούς για το λαό μας, σε καιρούς που πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης, την οποία δε δημιούργησε ο λαός, αλλά το κεφάλαιο, σε καιρούς ολομέτωπης επίθεσης που κάνει το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης - ολιγαρχίας - ΕΕ και των κομμάτων της, το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στέλνει μηνύματα αντίστασης, αξιοπρέπειας, αισιοδοξίας. Στέλνει το μήνυμα ότι η ελπίδα είναι εδώ, είναι στο ΚΚΕ ισχυρό.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, μέσα σε λίγους μήνες όλοι εσείς που ήρθατε από κάθε γωνιά της πατρίδας μας στην Ακροναυπλία, στο Ναύπλιο, δώσατε με την Οργάνωσή σας δίπλα στο Κόμμα τόσες πολλές μάχες. Στην κυριολεξία κάνατε πράξη το σύνθημα του Φεστιβάλ, συναντηθήκατε στο δρόμο της ανατροπής, καλώντας στη διέξοδο, στη λύση που το ΚΚΕ προβάλλει, συναντηθήκατε με χιλιάδες νέους και νέες, εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές στις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στους αποκλεισμούς, στις καταλήψεις, στις εξορμήσεις, στις συγκεντρώσεις. Φτιάξατε ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς της ΚΝΕ με πλατιά λαϊκά εργατικά τμήματα της νεολαίας».

Μελετάμε επιστημονικά την Ιστορία


«Κι άλλες χρονιές η ΚΝΕ αφιέρωσε τα Διήμερά της σε τόπους που συμβολίζουν την Ιστορία, τη θυσία του ΚΚΕ. Που συμβολίζουν τους ακατάλυτους δεσμούς που έχει το Κόμμα μας με το λαό μας», σημείωσε ο ομιλητής και τόνισε:

«Η γνώση, η μελέτη, ο παραδειγματισμός που αντλείται από την Ιστορία του Κόμματός μας είναι ασύγκριτο εφόδιο στη συγκρότηση, στην αντοχή, στην έμπνευση των νέων κομμουνιστών στις δύσκολες συνθήκες της πάλης σήμερα.

Εχετε το προνόμιο, συντρόφισσες και σύντροφοι της ΚΝΕ, να είστε στη νεολαία του μόνου κόμματος το οποίο επιστημονικά μελετά την Ιστορία του. Το οποίο συζητά την Ιστορία του με το λαό, την εργατική τάξη και τη νεολαία. Του μόνου κόμματος που κατάφερνε να διατηρεί τον επαναστατικό του χαρακτήρα σε διαφορετικές ιστορικές συνθήκες. Και το κατάφερνε δοκιμάζοντας την ικανότητά του να αναπαράγει την επαναστατική θεωρία με την επαναστατική πράξη, θεμελιώνοντας αυτό το δέσιμο θεωρίας και πράξης με τις νομοτέλειες της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Το Κόμμα μας άντεξε στη δίνη των ανατροπών, που πισωγύρισαν την ανθρωπότητα πριν από 20 χρόνια. Δεν είναι τυχαία αυτή η αντοχή. Σφυρηλατήθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί αίματος που έχει το ΚΚΕ με την εργατική τάξη, με τη φτωχή αγροτιά, με την προσφυγιά που ήρθε κατά δεκάδες χιλιάδες στη χώρα μας. Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην πατρίδα μας, θα βρεις από κάτω στιγμές ανείπωτου ηρωισμού, θυσίας, προσφοράς, δράσης δεκάδων χιλιάδων, όλων των επώνυμων αγωνιστών μας.


Το Κόμμα μας, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, έδωσε πολιτικό περιεχόμενο στους αγώνες της εργατικής τάξης στη νεαρή ηλικία που βρισκόταν τότε. Πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στην ξένη κατοχή, δημιουργώντας το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τις άλλες οργανώσεις, την ΟΠΛΑ, την Αλληλεγγύη, που έδωσαν τη μάχη ενάντια στην τριπλή φασιστική και ναζιστική κατοχή στη χώρα μας. Συγκρούστηκε το Κόμμα μας δύο φορές ένοπλα με την αστική εξουσία. Και είναι από τις στιγμές δόξας και τιμής αυτές οι στιγμές στην 92χρονη Ιστορία μας. Ο αγώνας του Δεκέμβρη και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Κρατήσαμε ζωντανούς τους δεσμούς μας με τη λαϊκή, την εργατική τάξη, στις μακρόχρονες περιόδους παρανομίας, διώξεων, εκτοπίσεων, δολοφονιών».

Το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν του

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι πηγή έμπνευσης για τη νεολαία, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσεις. Γιατί όπως εξήγησε: «Σ' αυτούς τους καιρούς κρίσης θέλουν να πείσουν τη νεολαία όχι μόνο να μορφώνεται και να δουλεύει με τους όρους που θέλει η άρχουσα τάξη, αλλά θέλουν να την πείσουν ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε με όρους δουλείας τον 21ο αιώνα.

Εμείς, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, έχουμε Ιστορία, έχουμε παρελθόν. Και αυτό έχει σημασία να το τονίζουμε, έχει σημασία να το τιμάμε, να παραδειγματιζόμαστε από αυτό, γιατί έχει γίνει της μόδας από το αστικό πολιτικό σύστημα να μηδενίζουν το κοντέρ, να μιλάνε λες και ήρθαν σήμερα στην Ελλάδα, λες και δεν είναι αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν τόσες δεκαετίες, λες και δεν είναι δικοί τους πολιτικοί πρόγονοι αυτοί που τις κρίσιμες στιγμές, είτε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, είτε έφυγαν μακριά από τη δίνη και την οδύνη του αγώνα. Το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν του γιατί νομίζει ότι έτσι μπορεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες του. Ομως αυτό δε θα τους περάσει.


Εμείς όμως, ακριβώς επειδή έχουμε Ιστορία και έχουμε παρελθόν, έχει σημασία να συζητήσουμε οργανωμένα, μέσα στο Κόμμα, μέσα στην ΚΝΕ, αλλά και με όλο αυτόν τον κόσμο που δίνει μαζί με μας τις μάχες καθημερινά. Θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα την απόφαση του 18ου Συνεδρίου να γίνει οργανωμένη συζήτηση για την Ιστορία του Κόμματος την κρίσιμη περίοδο από το '49 μέχρι το '76. Να σταθούμε φυσικά και σε σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, τη δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από την ένοπλη πάλη του λαού μας, μία με τους κατακτητές, δυο φορές με την άρχουσα τάξη».

Ασπίδα του Κόμματός μας είναι η ίδια η εργατική τάξη

«Για μας, σ' αυτή τη συζήτηση δε θα υπάρχουν λευκές και άγραφες σελίδες γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες σελίδες στη μοναδική Ιστορία του ΚΚΕ. Θα εκτιμήσουμε και θα αξιολογήσουμε ολοκληρωμένα αποφάσεις που πήραμε, αντιφάσεις της πάλης μας, λάθη που έγιναν, θα αξιολογήσουμε τους ηγέτες του επαναστατικού κινήματος, ιδιαίτερα αυτούς όπως ο Ν. Ζαχαριάδης, που χαρακτήρισαν 20ετία από τους αγώνες και την πάλη του λαού μας. Είναι στοιχείο ανάπτυξης για ένα ΚΚ να μελετά την Ιστορία του, να έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να τη μελετά. Να συζητά και να βλέπει, να κατανοεί τη διαδικασία μέσα από την οποία έγιναν τα λάθη και να συνειδητοποιεί αυτά τα λάθη, μακριά από λαθολογία, μακριά από ισοπέδωση. Να κατανοεί τους παράγοντες που οδήγησαν στην κάθε πολιτική συγκυρία σε αυτά τα λάθη. Να βγάζει συμπεράσματα που στόχο έχουν να γίνει πιο διεισδυτική, πιο αποτελεσματική η δράση μας και σκοπό τον αταλάντευτο στόχο του ΚΚΕ, να γκρεμιστεί το σύστημα της εκμετάλλευσης.


Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η ιστορία του ιδεολογικού και πολιτικού διαχωρισμού της εργατικής τάξης της Ελλάδας από την αστική τάξη», τόνισε ο Ν. Σοφιανός και σημείωσε:

«Είναι αναμενόμενο, δεν θα μας ξαφνιάσει, το περιμένουμε, και έχουμε πάρει τα μέτρα μας: Την αντικομμουνιστική επίθεση που θα προκαλέσει ο δεύτερος τόμος Ιστορίας του ΚΚΕ όταν θα δημοσιευτεί. Ξέρουμε από τώρα τι θα πουν. Είναι σαν αυτά που είπαν και έγραψαν αμέσως μετά το 18ο Συνέδριο του Κόμματος μας, όταν επεξεργαστήκαμε και διαμορφώσαμε τη σύγχρονη προσέγγιση του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, βγάζοντας συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Ασπίδα του Κόμματος μας είναι η ίδια η εργατική τάξη. Είναι οι πρωτοπόροι νέοι και νέες, εργατικής και λαϊκής καταγωγής ιδιαίτερα. Είναι οι συνειδητοί επιστήμονες και επιστημόνισσες γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια και γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική, κομμουνιστική προοπτική».

Ποιοι μιλούν για νομιμότητα...

«Χρειάζεται να σταθούμε σε ένα ακόμα σημείο, μιλώντας για την Ιστορία του ΚΚΕ. Η Ιστορία μας είναι ταυτισμένη με τον αγώνα ενάντια στη νομιμότητα της κοινωνίας της εκμετάλλευσης. Το Κόμμα μας συγκρούστηκε στο παρελθόν, συγκρούεται σήμερα και είναι σίγουρο ότι θα συγκρούεται και στο μέλλον με την αστική νομιμότητα. Με τη νομιμότητα που έχει γίνει καραμέλα στα στόματα όλων των υποστηρικτών και απολογητών του καπιταλισμού. Ολων αυτών που ψηφίζουν να δουλεύουμε 40 χρόνια και να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 70. Ολων αυτών που ψηφίζουν να απολύει ο εργοδότης όποτε θέλει τον εργαζόμενο. Ολων αυτών που ψηφίζουν εργασιακές σχέσεις που στην κυριολεξία ο εργαζόμενος θα δουλεύει όταν, όσο, όπου και όποτε θέλει το αφεντικό του. Ολοι αυτοί που φέρνουν τον Μεσαίωνα στον 21ο αιώνα, που ψήφισαν να αμείβονται οι νέοι με το 80% του κατώτατου μισθού της ξεφτίλας των 600 ευρώ. Ολοι αυτοί που οδηγούν στη μαθητεία παιδιά 15χρονα για να δουλεύουν ανασφάλιστα...

Ολοι αυτοί μιλάνε για τη νομιμότητα! Από κοινού, κυβέρνηση, ΝΔ και ο βαστάζος τους, το κόμμα του Καρατζαφέρη, αυτοί που κουρελιάζουν με το μνημόνιο και με τα μέτρα που παίρνουν το δικό τους αστικό σύνταγμα, κουνούν το δάχτυλο στο ΚΚΕ και λένε το ΚΚΕ δε σέβεται τη νομιμότητα. Αυτοί που υλοποιούν την πλήρη ισοπέδωση ασφαλιστικών, εργασιακών, μορφωτικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας και, ταυτόχρονα, οι ίδιοι είναι αποδεδειγμένα βουτηγμένοι ως το λαιμό στα παράλογα της πολιτικής τους, δηλαδή στα σκάνδαλα, στον πλουτισμό, στις μίζες, στους διορισμούς και στα ρουσφέτια. Ολοι αυτοί που βρίσκονται στις ατζέντες του Χριστοφοράκου και του κάθε Χριστοφοράκου κουνούν το δάχτυλο στο ΚΚΕ και μιλάνε για νομιμότητα».

Να ακυρώσουμε στους δρόμους του αγώνα αυτούς τους νόμους

«Ξέρουν πολύ καλά, και δεν στοχεύουν ούτε να μας τρομοκρατήσουν, ούτε να μας εκβιάσουν. Ολη αυτή η προπαγάνδα περί νομιμότητας και περί ΚΚΕ που ξεφεύγει από τα όρια, δεν έχει στόχο το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Ξέρουν καλά ότι εμάς ούτε μας τρομάζουν, ούτε πρόκειται να μας βάλουν στο χέρι. Στόχος τους είναι ο λαός μας. Στόχος τους είναι οι λαϊκές, οι εργατικές συνειδήσεις. Ολοι αυτοί που τους ψήφιζαν και τους στήριζαν με μειωμένες προσδοκίες, με μειωμένες αυταπάτες και που βλέπουν σήμερα να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις που είχε κάνει το ΚΚΕ. Θέλουν το λαό μας να δεχτεί αβίαστα τον ακρωτηριασμό του. Θέλουν να βιάζουν το λαό και να λέει "τι να κάνουμε, είναι νόμος πλέον".

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακυρώσουμε στους δρόμους του αγώνα αυτούς τους νόμους. Νόμο νόμο, μέτρο μέτρο, παλεύοντας με κάθε μορφή πάλης που θα επιλέγει το ταξικό κίνημα και χωρίς να παίρνουμε την άδεια από την ταξική νομιμότητα. Η απάντηση στο "τι να κάνουμε" που μας λέει καλοπροαίρετα και με αγωνία πολύς κόσμος, χιλιάδες άνθρωποι που ακούν σήμερα με άλλο αυτί, που βλέπουν με άλλο μάτι το ΚΚΕ, η απάντηση είναι να μην υπάρχει καμιά νομιμοποίηση αυτών των μέτρων, αυτών των πολιτικών, αυτών που αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς. Είναι, η λαϊκή πλειοψηφία στη συνείδησή της να εκφράσει με όρους πολιτικούς την απογοήτευση, την οργή, την αγανάκτηση που βράζει σήμερα μέσα στο λαό μας», κάλεσε μεταξύ άλλων ο Ν. Σοφιανός.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Ελένη ΜΑΪΛΗ, Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ, Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Αφιερώματα σε τραγούδια του αγώνα

Τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, μουσικά αφιερώματα φτιαγμένα από τους ίδιους τους νέους της ΚΝΕ, πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις. Την πρώτη μέρα οι νεολαίοι «γνωρίστηκαν» με το αντάρτικο τραγούδι της Πελοποννήσου, μέσα από το αφιέρωμα του Συγκροτήματος της Οργάνωσης Πελοποννήσου της ΚΝΕ, σε μια προσπάθεια «να μη χαθούν τα πολύτιμα αυτά τραγούδια», όπως σημειώθηκε. Τραγούδια όπως «Καλάβρυτα», «Ψηλά η Σημαία», «Γλόγοβα», «Η μάνα του Αντάρτη» και άλλα συγκίνησαν και ξεσήκωσαν. Χαρακτηριστικά και τα λόγια του Κώστα Βάρναλη για τα τραγούδια της περιόδου, που διαβάστηκαν στο αφιέρωμα: «Τα τραγούδια του αγώνα, ενάντια στον ξένο κατακτητή και τον ντόπιο συνεργάτη του, αποτελούν ένα πολύτιμο ηθικό και πνευματικό κεφάλαιο του λαού μας και γι' αυτό δεν πρέπει να χαθούν».

Το Σάββατο έγινε αφιέρωμα σε τραγούδια για εξόριστους και πολιτικούς κρατούμενους, από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Για κάθε τραγούδι που σημάδεψε τη λαϊκή πάλη και εμπνεύστηκε από αυτή, τα μέλη του συγκροτήματος διάβαζαν την ιστορία του, τα «σαράντα κύματα» που περνούσε από τη λογοκρισία. Ακούστηκαν τραγούδια χιλιοτραγουδισμένα κι αγαπημένα, όπως «Φάμπρικες», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Σαλταδόρος», «Χαϊδάρι», «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Γλυκοχαράζουν τα βουνά» και άλλα.

Ταξίδι στην ιστορία

Στιγμές από τη σημαδεμένη από αγώνες, διώξεις, προδοσία, εκτοπίσεις, αγωνιστικών διεργασιών δεκαετία 1940 - 1950 αποτυπώνονταν στην έκθεση του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη στο χώρο της κατασκήνωσης. Στα ταμπλό παρατίθονταν ντοκουμέντα της εποχής με έμφαση στο πώς η Πελοπόννησος βίωσε την Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιο.

Ανάμεσα σε εκθέματα που ξεχώριζαν, το γράμμα των Ακροναυπλιωτών προς τον Μεταξά με ημερομηνία 6.11.40, με το οποίο ζητούσαν να πολεμήσουν στο μέτωπο, αίτημα που συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης η οποία μάλιστα τους παρέδωσε στους Γερμανούς! Μαζί, παρατίθονταν εικόνες και ντοκουμέντα από τη φασιστική επιδρομή και κατοχή, υλικά του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, διατάγματα από τους εισβολείς, από επιχειρήσεις των ταγματασφαλιτών, υλικά με τα οποία στρατολογούνταν προδότες και συγκροτούνταν τα γραφεία παρακολούθησης. Φωτογραφίες από επικυρήξεις, εκτελέσεις, από τις παρελάσεις του ΕΛΑΣ στο Αίγιο, στην Πάτρα, από μάχες.

Αυτός είναι ο «Ριζοσπάστης»!

Το δικό του χώρο είχε στο Διήμερο ο «Ριζοσπάστης». Πέραν της καθημερινής διακίνησής του από τις Οργανώσεις, στο χώρο δέσποζε και ένα πανό για την εφημερίδα, με τις ηρωικές μορφές του Βιδάλη και του Φίτσου.

«Ο Τάκης Φίτσος, αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη" που φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία και υπήρξε κομματικός υπεύθυνος στο Β' θάλαμο. Εκτελέστηκε το 1949. Στην απολογία του στο έκτακτο στρατοδικείο είπε: "Στη ζωή μου δεν έχω αγαθοεργές πράξεις. Αγωνίστηκα για την υπόθεση του ΚΚΕ. Για το θρίαμβο του Κομμουνισμού. Για μια καλύτερη ζωή του λαού μας"», έγραφε το πανό για να τονίσει αμέσως παρακάτω:

«Τέτοιους ανθρώπους διαπαιδαγωγεί το ΚΚΕ. Ακλόνητους, πιστούς, άφοβους μπροστά στο καθήκον και στον ταξικό αντίπαλο. Αυτό είναι το ΚΚΕ, αυτός είναι ο "Ριζοσπάστης"».

Σύμβολο αγώνα και θυσίας

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, νέοι κομμουνιστές ανέβηκαν στο βράχο της Ακροναυπλίας και κρέμασαν εκεί γιγαντοπανό που έγραφε: «Ακροναυπλία - σύμβολο αγώνα και θυσίας - δύναμη στην πάλη μας για το Σοσιαλισμό - ΚΚΕ ΚΝΕ». Δέσποζε πάνω από την πλατεία Φιλελλήνων, όπου αργότερα το απόγευμα έγινε η κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου, όπως δέσποζε και πάνω από ολόκληρη την πόλη του Ναυπλίου. Τράβηξε την προσοχή κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, ώθησε σε προβληματισμό για το τι σήμαινε και σημαίνει Ακροναυπλία.

Μικρή ανάσα διακοπών

Η συντροφικότητα, η ενεργός συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα, από τις πολιτικές εκδηλώσεις μέχρι την επιμέλεια του χώρου και τις πολιτικές εκδηλώσεις του Διημέρου έδωσαν τον ξεχωριστό τόνο. Τα χιλιάδες νέα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους. Αλλωστε, όπως είπαν πολλοί, αυτές είναι και οι μοναδικές «διακοπές» που θα κάνουν φέτος το καλοκαίρι, αφού οι μισθοί πείνας και οι πετσοκομμένες άδειες κάνουν απλησίαστο το ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα του τουρισμού.

«Αντε, του χρόνου πάλι μπάνιο», είπε χαριτολογώντας, αποτυπώνοντας όμως την πραγματικότητά του, ένας νεαρός στην παραλία, πυροδοτώντας στην παρέα του μία συζήτηση για τις διακοπές που δεν μπορούν να πάνε. Με 500 ευρώ «μισθό», παιδιά που μένουν μόνα τους προσπαθούν... υπεράνθρωπα να καλύψουν τους λογαριασμούς και να περάσουν με ό,τι απομένει. Και αυτό ισχύει για τους εργαζόμενους, αφού για τους άνεργους, ούτε λόγος για διακοπές. Κάποιοι συζητούσαν και προγραμμάτιζαν να συμμετάσχουν στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι το οποίο γίνεται κάθε χρόνο, προσφέροντας διακοπές σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

«Δεν υπογράφουμε δήλωση μετανοίας»

Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα και της στάσης αξιοπρέπειας και λεβεντιάς των Ακροναυπλιωτών η επίσκεψη στον ιστορικό βράχο

Από την έκθεση που αναπαριστούσε το χώρο των φυλακών (στο ταμπλό το σκίτσο που βρέθηκε στα ρούχα του Ακροναυπλιώτη αγωνιστή που εκτελέστηκε στην Καισαριανή)
Από την έκθεση που αναπαριστούσε το χώρο των φυλακών (στο ταμπλό το σκίτσο που βρέθηκε στα ρούχα του Ακροναυπλιώτη αγωνιστή που εκτελέστηκε στην Καισαριανή)
Από νωρίς το απόγευμα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, η μία μετά την άλλη, ανηφόριζαν συγκροτημένα, με τα πανό και στα συνθήματά τους, στον ιστορικό χώρο της Ακροναυπλίας. Κάθε Οργάνωση ανηφόριζε το δρόμο που οδηγούσε στο σημείο όπου κάποτε βρίσκονταν οι φυλακές και αποχωρούσε για να ακολουθήσει άλλη. Στο σημείο συνάντησής τους ένωναν της φωνές τους στο ίδιο σύνθημα και εναλλάσσονταν ώστε όλες να περάσουν από τον ιστορικό χώρο. Με ενός λεπτού σιγή, με υψωμένες γροθιές, με την προσφώνηση «Αθάνατοι», με κάθε τρόπο έδειχναν στους αγωνιστές της Ακροναυπλίας ότι το παράδειγμά τους, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια του ταξικού εχθρού, έχει συνεχιστές.

Στο χώρο του μνημείου συναντούσαν μια μεστή νοημάτων έκθεση με ταμπλό φωτογραφιών που έδιναν μια εικόνα του χώρου των φυλακών, ο οποίος πια δεν υπάρχει. Υπήρχε σχεδιάγραμμα του προαυλίου, του ισογείου και του δεύτερου ορόφου, φωτογραφία με την Κομματική Επιτροπή και το Γραφείο της Ομάδας Ακροναυπλίας, σκίτσο από το κτίριο των φυλακών, το οποίο βρέθηκε στα ρούχα εκτελεσμένου Ακροναυπλιώτη την Πρωτομαγιά του 1944, άλλες φωτογραφίες από την καθημερινότητα της φυλακής, όπως από τη διανομή της αλληλογραφίας και το συσσίτιο, εικόνες από καπνεργάτες κρατούμενους το 1939, αλλά και τον Γληνό με άλλους δασκάλους κρατούμενους δίπλα του.

Ο Γιάννης Πρωτούλης καταθέτει στεφάνι στο μνημείο
Ο Γιάννης Πρωτούλης καταθέτει στεφάνι στο μνημείο
Με συγκίνηση στέκονταν οι νεολαίοι κομμουνιστές μπροστά στους χαραγμένους στο μάρμαρο στίχους του Ρίτσου: «Αγιος αυτός ο χώρος που μαρτύρησαν τόσοι Ελληνες σύντροφοι, αυτοί που πάτησαν γυμνόποδοι της τυραννίας τον όφι, αυτοί που ανένδοτοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία, αυτοί που γράψανε με το αίμα τους την ιστορία».

«Αξιοποιούμε την ιστορική γνώση»

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, θύμισε συνοπτικά την ιστορία του χώρου και επισήμανε ότι, πλέον, υπάρχουν εκεί ορισμένα μόνο υπολείμματα καθώς η χούντα έσπευσε να σβήσει το μνημείο τούτο των καπιταλιστών που τους εκθέτει για τα εγκλήματα που έχουν κάνει ενάντια στο επαναστατικό κίνημα. Θύμισε ότι και το 1996 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να γκρεμίσει τότε δύο αντίστοιχα μνημεία του λαϊκού αγώνα, το Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη και τις φυλακές Κέρκυρας, με δικαιολογία ότι έτσι θα έπαιρνε χρήματα από το τότε «πακέτο Ντελόρ». Ξεσηκώθηκε ο λαός και η κυβέρνηση έκανε πίσω.

Τόνισε ότι, όπως δείχνει η ιστορία και της Ακροναυπλίας, οι κομμουνιστές, όπου και να ήταν, όσοι και να ήταν, επεδίωκαν να στήνουν Οργανώσεις, να οργανώνουν και άλλους. Αλλωστε έγιναν κομμουνιστές και πολλοί ποινικοί κρατούμενοι που, μέσα από την επαφή τους με το Κόμμα, αναμορφώθηκαν.


Υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές κρατούμενοι διάβαζαν, μελετούσαν, καλλιεργούσαν τον πολιτισμό, οργάνωναν την πάλη για το συσσίτιο και αυτό, δηλαδή η οργανωμένη τους πάλη, αποτελεί ένα συμπέρασμα το οποίο οφείλουμε να κρατήσουμε και για σήμερα. Οπως είπε, ένα δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από την ιστορία και της Ακροναυπλίας είναι το γεγονός ότι αν αυτοί οι χώροι υπάρχουν ακόμα, τους αναστηλώνουμε και τους επισκεπτόμαστε, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ΚΚΕ και μάλιστα με επαναστατική στρατηγική. Κομμουνιστικό Κόμμα που μελετά την Ιστορία και βγάζει συμπεράσματα. «Εμείς δήλωση μετανοίας δεν υπογράφουμε στον ιμπεριαλισμό, αυτό μας δίνει τη δύναμη να αξιοποιούμε τα μνημεία αυτά σαν ιστορική γνώση για το σήμερα», κατέληξε.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τον Γιώργο Λάμπα εκ μέρους της ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλληνίας του ΚΚΕ και τον Γιάννη Πρωτούλη εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, με τα συνθήματα «Αθάνατοι», και «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» να αντηχούν στους ουρανούς του Ναυπλίου.

«Δεν σε λύγισε η βία»

«Ακροναυπλία, Ακροναυπλία/δεν σε λύγισε η βία/είσαι βράχος φως γεμάτος.../και εκδικήτρα λευτεριά/Ακροναυπλία, Ακροναυπλία/μας κρατάς τους πρωτοπόρους και τους καθοδηγητές...»

Είναι στίχοι από το τραγούδι το οποίο οι Ακροναυπλιώτες είχαν στα χείλη στο δρόμο για την εκτέλεση. Αυτό και πολλά άλλα άκουσαν όσοι παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα βιντεοπροβολή που έγινε στην κατασκήνωση το βράδυ της Παρασκευής.

Οι κατασκηνωτές παρακολούθησαν στιγμιότυπα από την ιστορία της Ακροναυπλίας, όπου στη διάρκεια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου φυλακίστηκε όλη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ. Πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία του Κόμματος πέρασαν από την οθόνη με την υπόκρουση του τραγουδιού για τους «Ηρωες», προκαλώντας το αυθόρμητο χειροκρότημα εκείνων που παρακολουθούσαν την προβολή.

Το βίντεο φώτισε ενδιαφέρουσες και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του βράχου όπου φυλακίστηκαν 625 αγωνιστές από τους οποίους οι περισσότεροι εκτελέστηκαν ή έπεσαν στα πεδία των μαχών του Δημοκρατικού Στρατού. Ανέδειξε την αντίσταση των κρατουμένων, τις συγκρούσεις με το καθεστώς, την οργάνωση της ζωής, το ρόλο των μελών του ΚΚΕ που συνέχισαν την κομματική ζωή σαν αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο που έδινε δύναμη και θάρρος σε όλους τους κρατούμενους.

Ενδιαφέρουσες μορφωτικές επισκέψεις

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
Στο πλαίσιο του Διημέρου, Σάββατο πρωί, Κνίτες και Κνίτισες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, το Μουσείο και το Θέατρό του. Ενημερώθηκαν για το ότι αποτελούσε ιερό χώρο ήδη από τη Μυκηναϊκή Εποχή (17ος αιώνας π.Χ.) όπου λατρευόταν ο Μυκηναϊκος Μαλεάτας, θεός με θεραπευτικές ιδιότητες. Στους ιστορικούς χρόνους, η λατρεία του αντικαταστάθηκε από αυτήν του Απόλλωνα, επίσης θεού με θεραπευτικές ιδιότητες. Κατόπιν λατρευόταν ο γιος του Απόλλωνα Ασκληπιός, πρώτα σαν ημίθεος και μετά σαν θεός της Ιατρικής. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν από τα σημαντικότερα Ασκληπιεία που υπήρχαν. Κάθε Ασκληπιείο αποτελούσε ουσιαστικά νοσοκομείο που πήγαιναν ασθενείς και έμεναν εκεί για να ιαθούν.

Το θέατρο της Επιδαύρου είναι το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο στον ελληνικό χώρο. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι μας παραδόθηκε ανέπαφο απ' τους Ρωμαίους οι οποίοι συνήθιζαν να ανακατασκευάζουν τα αρχαιοελληνικά θέατρα καθότι ακολουθούσαν διαφορετικό ρυθμό αρχιτεκτονικής. Το θέατρο της Επιδαύρου λειτουργούσε ως κομμάτι του Ασκληπιείου. Και κατασκευάστηκε ώστε να ψυχαγωγεί τους ασθενείς στη λογική ότι έτσι γιατρεύονταν γρηγορότερα. Μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 13.500 άτομα και έχει την καλύτερη ακουστική από όλα τα αρχαία θέατρα.

Την ίδια ώρα, ομάδες κατασκηνωτών επισκέπτονταν συγκροτημένα τον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες και το Παλαμήδι, το ενετικό φρούριο με τους προμαχώνες που δεσπόζει στο Ναύπλιο. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Αττικής και αλλού, που περιηγήθηκαν στο χώρο, είδαν τη φυλακή του Κολοκοτρώνη και ατένισαν από ψηλά την Ακροναυπλία. Οπως έμαθαν, στη διάρκεια της Ιστορίας της, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τον Οθωνα και τον Καποδίστρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ