Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Ενδιαφέρουσες μορφωτικές επισκέψεις

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
Στο πλαίσιο του Διημέρου, Σάββατο πρωί, Κνίτες και Κνίτισες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, το Μουσείο και το Θέατρό του. Ενημερώθηκαν για το ότι αποτελούσε ιερό χώρο ήδη από τη Μυκηναϊκή Εποχή (17ος αιώνας π.Χ.) όπου λατρευόταν ο Μυκηναϊκος Μαλεάτας, θεός με θεραπευτικές ιδιότητες. Στους ιστορικούς χρόνους, η λατρεία του αντικαταστάθηκε από αυτήν του Απόλλωνα, επίσης θεού με θεραπευτικές ιδιότητες. Κατόπιν λατρευόταν ο γιος του Απόλλωνα Ασκληπιός, πρώτα σαν ημίθεος και μετά σαν θεός της Ιατρικής. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν από τα σημαντικότερα Ασκληπιεία που υπήρχαν. Κάθε Ασκληπιείο αποτελούσε ουσιαστικά νοσοκομείο που πήγαιναν ασθενείς και έμεναν εκεί για να ιαθούν.

Το θέατρο της Επιδαύρου είναι το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο στον ελληνικό χώρο. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι μας παραδόθηκε ανέπαφο απ' τους Ρωμαίους οι οποίοι συνήθιζαν να ανακατασκευάζουν τα αρχαιοελληνικά θέατρα καθότι ακολουθούσαν διαφορετικό ρυθμό αρχιτεκτονικής. Το θέατρο της Επιδαύρου λειτουργούσε ως κομμάτι του Ασκληπιείου. Και κατασκευάστηκε ώστε να ψυχαγωγεί τους ασθενείς στη λογική ότι έτσι γιατρεύονταν γρηγορότερα. Μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 13.500 άτομα και έχει την καλύτερη ακουστική από όλα τα αρχαία θέατρα.

Την ίδια ώρα, ομάδες κατασκηνωτών επισκέπτονταν συγκροτημένα τον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες και το Παλαμήδι, το ενετικό φρούριο με τους προμαχώνες που δεσπόζει στο Ναύπλιο. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Αττικής και αλλού, που περιηγήθηκαν στο χώρο, είδαν τη φυλακή του Κολοκοτρώνη και ατένισαν από ψηλά την Ακροναυπλία. Οπως έμαθαν, στη διάρκεια της Ιστορίας της, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τον Οθωνα και τον Καποδίστρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ