Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
19ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανυπότακτη στάση στη βαρβαρότητα του χτες και του σήμερα

Χιλιάδες νεολαίοι συναντήθηκαν, διαδήλωσαν, διασκέδασαν στο πιο μαζικό Διήμερο της ΚΝΕ, πλάι στην Ακροναυπλία

«Ακροναυπλία, Ακροναυπλία/ δε σε λύγισε η βία/ είσαι βράχος φως γεμάτος/ κι εκδικήτρα λευτεριά».

Στον αγέρωχο βράχο της Ακροναυπλίας, σύμβολο αγώνα και θυσίας για την πραγματική κοινωνική πρόοδο και εξέλιξη, βρέθηκαν χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής». Η προσέλευση νεολαίων, σπουδαστών κι εργαζομένων, από κάθε γωνιά της χώρας ήταν εντυπωσιακή. Από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα δε σταμάτησαν να έρχονται στο χώρο της κατασκήνωσης μέλη και φίλοι της ΚΝΕ - πολλοί αμέσως μετά τη δουλειά τους - για να διαδηλώσουν με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο, όπου συναντήθηκαν σε ένα από πιο μαζικά Διήμερα που έχει γίνει. Ταυτόχρονα, για ακόμη μία χρονιά, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης συνδύασε μοναδικά το πολιτικό και ιστορικό περιεχόμενο με την αναψυχή, το γλέντι, τη συλλογική δουλειά και διασκέδαση, την ανάδειξη του λαϊκού χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι ορεινοί όγκοι.

Νέοι και νέες των λαϊκών στρωμάτων, που διδάσκονται από την «κούνια τους» τον αντικομμουνισμό, μαθαίνουν την ιστορία των λαών διαστρεβλωμένη, που μορφώνονται και δουλεύουν με όρους διαιώνισης της εκμετάλλευσης, που βιώνουν την τρομοκρατία στη δουλειά τους και την απόλυση αν τολμήσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, άνεργοι, αλλά και εργαζόμενοι, που δεν μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία το μυαλό και τα χέρια τους, γιατί δουλεύουν για να αυξάνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, πήραν «μαθήματα» και εμπνεύστηκαν από τους αλύγιστους κομμουνιστές της Ακροναυπλίας.


Σήμερα οι καιροί είναι «σκοτεινοί», όπως και τότε. Σήμερα ο λαός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Σήμερα που προσπαθεί η αστική τάξη να ποινικοποιήσει και να περιθωριοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες και το ΚΚΕ, το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είχε ξεχωριστή σημασία. Με εφόδια την επίγνωση του δίκιου, της πρωτοπορίας και της δύναμης της εργατικής τάξης, τη γνώση των νόμων κίνησης και εξέλιξης της κοινωνίας, όπως τότε, έτσι και σήμερα οι νεαροί κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι δήλωσαν αποφασιστικά: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Οι Ακροναυπλιώτες δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Δε λυγίζουμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε

«Η Ιστορία έχει μόνο μία αλήθεια και τη γράφουν οι λαοί», έγραφε το πανό της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ, αποτυπώνοντας μια σημαντική πτυχή του 19ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Την Παρασκευή το βράδυ, στον ήδη κατάμεστο από κόσμο χώρο της κατασκήνωσης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Μαΐλη «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» από τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του Κόμματος. Μια εκδήλωση που αποτέλεσε κίνητρο να διαβαστεί το βιβλίο, αλλά και συνολικά η Ιστορία του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, εξόπλισε στη διαπάλη με την αστική προπαγάνδα. Τη δική του συμβολή σε αυτό είχε και το βίντεο που προβλήθηκε στη συνέχεια για την Ακροναυπλία και τη ζωή των κρατουμένων.


Το Σάββατο το απόγευμα, ο βράχος της Ακροναυπλίας γνώρισε τη μεγαλύτερή του «δικαίωση». Από νωρίς ένα γιγαντοπανό κρεμάστηκε στο βράχο και δέσποζε στην πόλη του Ναυπλίου: «Ακροναυπλία: Σύμβολο αγώνα και θυσίας. Δύναμη στην πάλη μας για το σοσιαλισμό». Οι χιλιάδες διαδηλωτές ανηφόριζαν προς το χώρο που έχει στηθεί το μνημείο συντεταγμένα και ανά ομάδες. Τα λίγα χαλάσματα που έχουν απομείνει από τις φυλακές γέμισαν ξανά «ζωή», το σύγχρονο πολιτικό περιεχόμενο δέθηκε με το μήνυμα αντίστασης που δε σταμάτησε ποτέ - παρά τις προσπάθειες - να εκπέμπει η Ακροναυπλία. Το κύριο και το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η παρουσία των νεολαίων στο βράχο της Ακροναυπλίας δε θύμιζε σε τίποτα «επίσκεψη σε μουσείο». Οι χιλιάδες νέοι και νέες με την επιλογή τους για οργανωμένη ζωή και πάλη κάνουν πράξη το δίδαγμα των Ακροναυπλιωτών, ότι οι κομμουνιστές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οργανώνονται, μορφώνονται, οργανώνουν κι άλλους στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο αποτέλεσε και ένα ακόμα κάλεσμα στους ανθρώπους της δουλειάς για ξεσηκωμό και οργάνωση. Το μεγάλο και ορμητικό νεολαιίστικο ποτάμι «τράνταξε» την πόλη του Ναυπλίου με συνθήματα, όπως «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ για κοινωνία άλλη», για να καταλήξει στην πλατεία Φιλελλήνων, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Δημιουργική και αγωνιστική ανάπαυλα

Μια μεγάλη παρέα νέων ανθρώπων από τη Μακεδονία ως την Κρήτη, από το Ιόνιο ως το Αιγαίο έσμιξε στην παραλία Καραθώνας. Μαζί στην αναψυχή, στα γλέντια που στήθηκαν στην κατασκήνωση, στο ίδιο τραπέζι ή κάτω από τα δέντρα να συζητούν για τις εξελίξεις, τα νέα του σωματείου, της σχολής, αυτά που έρχονται. Οι Οργανώσεις που συγκροτημένα, με συνθήματα, έφτασαν στην κατασκήνωση, έστηναν τις σκηνές, κάποιοι και τα πανό τους, και έμπαιναν αμέσως στο κλίμα της μοναδικής αυτής νεανικής συνάντησης.

Οι νέοι κομμουνιστές έδειξαν να απόλαυσαν και να αξιοποίησαν για πολύτιμη ανταλλαγή εμπειρίας την πολύτιμη ευκαιρία που δίνει ο «θεσμός» του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Ο χώρος στην παραλία της Καραθώνας - εγκαταλειμμένος και βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα - είχε ετοιμαστεί με μεράκι και σκληρή συλλογική δουλειά, για να υποδεχτεί τους χιλιάδες διαδηλωτές. Οι κατασκηνωτές παρακολουθούσαν εκεί την έκθεση φωτογραφίας με πλούσιο αρχειακό υλικό για την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, αγόραζαν και διάβαζαν βιβλία από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια και έκαναν αθλήματα, απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα. Το Σάββατο το πρωί οργανώθηκαν εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών, της Επιδαύρου και στο Παλαμήδι. Νέοι και νέες - κυρίως από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας - είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα σημαντικά αυτά ιστορικά μνημεία. Τα βράδια στο χώρο του κάμπινγκ τα χέρια και οι φωνές τους ενώνονταν σε ένα μεγάλο χορό με αντάρτικα, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ