Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
«Δεν σε λύγισε η βία»

«Ακροναυπλία, Ακροναυπλία/δεν σε λύγισε η βία/είσαι βράχος φως γεμάτος.../και εκδικήτρα λευτεριά/Ακροναυπλία, Ακροναυπλία/μας κρατάς τους πρωτοπόρους και τους καθοδηγητές...»

Είναι στίχοι από το τραγούδι το οποίο οι Ακροναυπλιώτες είχαν στα χείλη στο δρόμο για την εκτέλεση. Αυτό και πολλά άλλα άκουσαν όσοι παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα βιντεοπροβολή που έγινε στην κατασκήνωση το βράδυ της Παρασκευής.

Οι κατασκηνωτές παρακολούθησαν στιγμιότυπα από την ιστορία της Ακροναυπλίας, όπου στη διάρκεια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου φυλακίστηκε όλη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ. Πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία του Κόμματος πέρασαν από την οθόνη με την υπόκρουση του τραγουδιού για τους «Ηρωες», προκαλώντας το αυθόρμητο χειροκρότημα εκείνων που παρακολουθούσαν την προβολή.

Το βίντεο φώτισε ενδιαφέρουσες και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του βράχου όπου φυλακίστηκαν 625 αγωνιστές από τους οποίους οι περισσότεροι εκτελέστηκαν ή έπεσαν στα πεδία των μαχών του Δημοκρατικού Στρατού. Ανέδειξε την αντίσταση των κρατουμένων, τις συγκρούσεις με το καθεστώς, την οργάνωση της ζωής, το ρόλο των μελών του ΚΚΕ που συνέχισαν την κομματική ζωή σαν αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο που έδινε δύναμη και θάρρος σε όλους τους κρατούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ