Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το ΚΚΕ έχει ιστορικούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη

Στη μαζικότατη κεντρική συγκέντρωση του 19ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, το Σάββατο, στην πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο, μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην επιτυχία των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο Ναύπλιο αναφέρθηκε, αρχίζοντας την ομιλία του, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επισήμανε ότι αυτή η επιτυχία «αποδεικνύει στην πράξη τα σταθερά, σίγουρα βήματα προόδου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Αυτή η συγκέντρωσή σας κάτω από το βράχο της Ακροναυπλίας δηλώνει την αποφασιστικότητα της θέλησης χιλιάδων νέων κομμουνιστών να βαδίσουν αταλάντευτα στο δρόμο της ανειρήνευτης πάλης, το δρόμο που ακολούθησαν οι δεσμώτες αγωνιστές σύντροφοί μας την περίοδο του μεσοπολέμου και μετά την απελευθέρωση, το δρόμο που χάραξε πριν 92 χρόνια το ΚΚΕ στην Ελλάδα: Το δρόμο της σοσιαλιστικής κομμουνιστικής προοπτικής.

Σε δύσκολους καιρούς για το λαό μας, σε καιρούς που πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης, την οποία δε δημιούργησε ο λαός, αλλά το κεφάλαιο, σε καιρούς ολομέτωπης επίθεσης που κάνει το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης - ολιγαρχίας - ΕΕ και των κομμάτων της, το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στέλνει μηνύματα αντίστασης, αξιοπρέπειας, αισιοδοξίας. Στέλνει το μήνυμα ότι η ελπίδα είναι εδώ, είναι στο ΚΚΕ ισχυρό.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, μέσα σε λίγους μήνες όλοι εσείς που ήρθατε από κάθε γωνιά της πατρίδας μας στην Ακροναυπλία, στο Ναύπλιο, δώσατε με την Οργάνωσή σας δίπλα στο Κόμμα τόσες πολλές μάχες. Στην κυριολεξία κάνατε πράξη το σύνθημα του Φεστιβάλ, συναντηθήκατε στο δρόμο της ανατροπής, καλώντας στη διέξοδο, στη λύση που το ΚΚΕ προβάλλει, συναντηθήκατε με χιλιάδες νέους και νέες, εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές στις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στους αποκλεισμούς, στις καταλήψεις, στις εξορμήσεις, στις συγκεντρώσεις. Φτιάξατε ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς της ΚΝΕ με πλατιά λαϊκά εργατικά τμήματα της νεολαίας».

Μελετάμε επιστημονικά την Ιστορία


«Κι άλλες χρονιές η ΚΝΕ αφιέρωσε τα Διήμερά της σε τόπους που συμβολίζουν την Ιστορία, τη θυσία του ΚΚΕ. Που συμβολίζουν τους ακατάλυτους δεσμούς που έχει το Κόμμα μας με το λαό μας», σημείωσε ο ομιλητής και τόνισε:

«Η γνώση, η μελέτη, ο παραδειγματισμός που αντλείται από την Ιστορία του Κόμματός μας είναι ασύγκριτο εφόδιο στη συγκρότηση, στην αντοχή, στην έμπνευση των νέων κομμουνιστών στις δύσκολες συνθήκες της πάλης σήμερα.

Εχετε το προνόμιο, συντρόφισσες και σύντροφοι της ΚΝΕ, να είστε στη νεολαία του μόνου κόμματος το οποίο επιστημονικά μελετά την Ιστορία του. Το οποίο συζητά την Ιστορία του με το λαό, την εργατική τάξη και τη νεολαία. Του μόνου κόμματος που κατάφερνε να διατηρεί τον επαναστατικό του χαρακτήρα σε διαφορετικές ιστορικές συνθήκες. Και το κατάφερνε δοκιμάζοντας την ικανότητά του να αναπαράγει την επαναστατική θεωρία με την επαναστατική πράξη, θεμελιώνοντας αυτό το δέσιμο θεωρίας και πράξης με τις νομοτέλειες της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Το Κόμμα μας άντεξε στη δίνη των ανατροπών, που πισωγύρισαν την ανθρωπότητα πριν από 20 χρόνια. Δεν είναι τυχαία αυτή η αντοχή. Σφυρηλατήθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί αίματος που έχει το ΚΚΕ με την εργατική τάξη, με τη φτωχή αγροτιά, με την προσφυγιά που ήρθε κατά δεκάδες χιλιάδες στη χώρα μας. Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην πατρίδα μας, θα βρεις από κάτω στιγμές ανείπωτου ηρωισμού, θυσίας, προσφοράς, δράσης δεκάδων χιλιάδων, όλων των επώνυμων αγωνιστών μας.


Το Κόμμα μας, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, έδωσε πολιτικό περιεχόμενο στους αγώνες της εργατικής τάξης στη νεαρή ηλικία που βρισκόταν τότε. Πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στην ξένη κατοχή, δημιουργώντας το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τις άλλες οργανώσεις, την ΟΠΛΑ, την Αλληλεγγύη, που έδωσαν τη μάχη ενάντια στην τριπλή φασιστική και ναζιστική κατοχή στη χώρα μας. Συγκρούστηκε το Κόμμα μας δύο φορές ένοπλα με την αστική εξουσία. Και είναι από τις στιγμές δόξας και τιμής αυτές οι στιγμές στην 92χρονη Ιστορία μας. Ο αγώνας του Δεκέμβρη και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Κρατήσαμε ζωντανούς τους δεσμούς μας με τη λαϊκή, την εργατική τάξη, στις μακρόχρονες περιόδους παρανομίας, διώξεων, εκτοπίσεων, δολοφονιών».

Το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν του

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι πηγή έμπνευσης για τη νεολαία, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσεις. Γιατί όπως εξήγησε: «Σ' αυτούς τους καιρούς κρίσης θέλουν να πείσουν τη νεολαία όχι μόνο να μορφώνεται και να δουλεύει με τους όρους που θέλει η άρχουσα τάξη, αλλά θέλουν να την πείσουν ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε με όρους δουλείας τον 21ο αιώνα.

Εμείς, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, έχουμε Ιστορία, έχουμε παρελθόν. Και αυτό έχει σημασία να το τονίζουμε, έχει σημασία να το τιμάμε, να παραδειγματιζόμαστε από αυτό, γιατί έχει γίνει της μόδας από το αστικό πολιτικό σύστημα να μηδενίζουν το κοντέρ, να μιλάνε λες και ήρθαν σήμερα στην Ελλάδα, λες και δεν είναι αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν τόσες δεκαετίες, λες και δεν είναι δικοί τους πολιτικοί πρόγονοι αυτοί που τις κρίσιμες στιγμές, είτε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, είτε έφυγαν μακριά από τη δίνη και την οδύνη του αγώνα. Το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν του γιατί νομίζει ότι έτσι μπορεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες του. Ομως αυτό δε θα τους περάσει.


Εμείς όμως, ακριβώς επειδή έχουμε Ιστορία και έχουμε παρελθόν, έχει σημασία να συζητήσουμε οργανωμένα, μέσα στο Κόμμα, μέσα στην ΚΝΕ, αλλά και με όλο αυτόν τον κόσμο που δίνει μαζί με μας τις μάχες καθημερινά. Θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα την απόφαση του 18ου Συνεδρίου να γίνει οργανωμένη συζήτηση για την Ιστορία του Κόμματος την κρίσιμη περίοδο από το '49 μέχρι το '76. Να σταθούμε φυσικά και σε σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, τη δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από την ένοπλη πάλη του λαού μας, μία με τους κατακτητές, δυο φορές με την άρχουσα τάξη».

Ασπίδα του Κόμματός μας είναι η ίδια η εργατική τάξη

«Για μας, σ' αυτή τη συζήτηση δε θα υπάρχουν λευκές και άγραφες σελίδες γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες σελίδες στη μοναδική Ιστορία του ΚΚΕ. Θα εκτιμήσουμε και θα αξιολογήσουμε ολοκληρωμένα αποφάσεις που πήραμε, αντιφάσεις της πάλης μας, λάθη που έγιναν, θα αξιολογήσουμε τους ηγέτες του επαναστατικού κινήματος, ιδιαίτερα αυτούς όπως ο Ν. Ζαχαριάδης, που χαρακτήρισαν 20ετία από τους αγώνες και την πάλη του λαού μας. Είναι στοιχείο ανάπτυξης για ένα ΚΚ να μελετά την Ιστορία του, να έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να τη μελετά. Να συζητά και να βλέπει, να κατανοεί τη διαδικασία μέσα από την οποία έγιναν τα λάθη και να συνειδητοποιεί αυτά τα λάθη, μακριά από λαθολογία, μακριά από ισοπέδωση. Να κατανοεί τους παράγοντες που οδήγησαν στην κάθε πολιτική συγκυρία σε αυτά τα λάθη. Να βγάζει συμπεράσματα που στόχο έχουν να γίνει πιο διεισδυτική, πιο αποτελεσματική η δράση μας και σκοπό τον αταλάντευτο στόχο του ΚΚΕ, να γκρεμιστεί το σύστημα της εκμετάλλευσης.


Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η ιστορία του ιδεολογικού και πολιτικού διαχωρισμού της εργατικής τάξης της Ελλάδας από την αστική τάξη», τόνισε ο Ν. Σοφιανός και σημείωσε:

«Είναι αναμενόμενο, δεν θα μας ξαφνιάσει, το περιμένουμε, και έχουμε πάρει τα μέτρα μας: Την αντικομμουνιστική επίθεση που θα προκαλέσει ο δεύτερος τόμος Ιστορίας του ΚΚΕ όταν θα δημοσιευτεί. Ξέρουμε από τώρα τι θα πουν. Είναι σαν αυτά που είπαν και έγραψαν αμέσως μετά το 18ο Συνέδριο του Κόμματος μας, όταν επεξεργαστήκαμε και διαμορφώσαμε τη σύγχρονη προσέγγιση του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, βγάζοντας συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Ασπίδα του Κόμματος μας είναι η ίδια η εργατική τάξη. Είναι οι πρωτοπόροι νέοι και νέες, εργατικής και λαϊκής καταγωγής ιδιαίτερα. Είναι οι συνειδητοί επιστήμονες και επιστημόνισσες γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια και γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική, κομμουνιστική προοπτική».

Ποιοι μιλούν για νομιμότητα...

«Χρειάζεται να σταθούμε σε ένα ακόμα σημείο, μιλώντας για την Ιστορία του ΚΚΕ. Η Ιστορία μας είναι ταυτισμένη με τον αγώνα ενάντια στη νομιμότητα της κοινωνίας της εκμετάλλευσης. Το Κόμμα μας συγκρούστηκε στο παρελθόν, συγκρούεται σήμερα και είναι σίγουρο ότι θα συγκρούεται και στο μέλλον με την αστική νομιμότητα. Με τη νομιμότητα που έχει γίνει καραμέλα στα στόματα όλων των υποστηρικτών και απολογητών του καπιταλισμού. Ολων αυτών που ψηφίζουν να δουλεύουμε 40 χρόνια και να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 70. Ολων αυτών που ψηφίζουν να απολύει ο εργοδότης όποτε θέλει τον εργαζόμενο. Ολων αυτών που ψηφίζουν εργασιακές σχέσεις που στην κυριολεξία ο εργαζόμενος θα δουλεύει όταν, όσο, όπου και όποτε θέλει το αφεντικό του. Ολοι αυτοί που φέρνουν τον Μεσαίωνα στον 21ο αιώνα, που ψήφισαν να αμείβονται οι νέοι με το 80% του κατώτατου μισθού της ξεφτίλας των 600 ευρώ. Ολοι αυτοί που οδηγούν στη μαθητεία παιδιά 15χρονα για να δουλεύουν ανασφάλιστα...

Ολοι αυτοί μιλάνε για τη νομιμότητα! Από κοινού, κυβέρνηση, ΝΔ και ο βαστάζος τους, το κόμμα του Καρατζαφέρη, αυτοί που κουρελιάζουν με το μνημόνιο και με τα μέτρα που παίρνουν το δικό τους αστικό σύνταγμα, κουνούν το δάχτυλο στο ΚΚΕ και λένε το ΚΚΕ δε σέβεται τη νομιμότητα. Αυτοί που υλοποιούν την πλήρη ισοπέδωση ασφαλιστικών, εργασιακών, μορφωτικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας και, ταυτόχρονα, οι ίδιοι είναι αποδεδειγμένα βουτηγμένοι ως το λαιμό στα παράλογα της πολιτικής τους, δηλαδή στα σκάνδαλα, στον πλουτισμό, στις μίζες, στους διορισμούς και στα ρουσφέτια. Ολοι αυτοί που βρίσκονται στις ατζέντες του Χριστοφοράκου και του κάθε Χριστοφοράκου κουνούν το δάχτυλο στο ΚΚΕ και μιλάνε για νομιμότητα».

Να ακυρώσουμε στους δρόμους του αγώνα αυτούς τους νόμους

«Ξέρουν πολύ καλά, και δεν στοχεύουν ούτε να μας τρομοκρατήσουν, ούτε να μας εκβιάσουν. Ολη αυτή η προπαγάνδα περί νομιμότητας και περί ΚΚΕ που ξεφεύγει από τα όρια, δεν έχει στόχο το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Ξέρουν καλά ότι εμάς ούτε μας τρομάζουν, ούτε πρόκειται να μας βάλουν στο χέρι. Στόχος τους είναι ο λαός μας. Στόχος τους είναι οι λαϊκές, οι εργατικές συνειδήσεις. Ολοι αυτοί που τους ψήφιζαν και τους στήριζαν με μειωμένες προσδοκίες, με μειωμένες αυταπάτες και που βλέπουν σήμερα να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις που είχε κάνει το ΚΚΕ. Θέλουν το λαό μας να δεχτεί αβίαστα τον ακρωτηριασμό του. Θέλουν να βιάζουν το λαό και να λέει "τι να κάνουμε, είναι νόμος πλέον".

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακυρώσουμε στους δρόμους του αγώνα αυτούς τους νόμους. Νόμο νόμο, μέτρο μέτρο, παλεύοντας με κάθε μορφή πάλης που θα επιλέγει το ταξικό κίνημα και χωρίς να παίρνουμε την άδεια από την ταξική νομιμότητα. Η απάντηση στο "τι να κάνουμε" που μας λέει καλοπροαίρετα και με αγωνία πολύς κόσμος, χιλιάδες άνθρωποι που ακούν σήμερα με άλλο αυτί, που βλέπουν με άλλο μάτι το ΚΚΕ, η απάντηση είναι να μην υπάρχει καμιά νομιμοποίηση αυτών των μέτρων, αυτών των πολιτικών, αυτών που αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς. Είναι, η λαϊκή πλειοψηφία στη συνείδησή της να εκφράσει με όρους πολιτικούς την απογοήτευση, την οργή, την αγανάκτηση που βράζει σήμερα μέσα στο λαό μας», κάλεσε μεταξύ άλλων ο Ν. Σοφιανός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντλείς απέραντες και ανεξάντλητες δυνάμεις από την πίστη σου στο Κόμμα και στη νίκη»!(2015-04-05 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δεν μπορούν να το λυγίσουν(2010-05-11 00:00:00.0)
Το δημοκρατικό κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ...(2009-04-22 00:00:00.0)
Προσφέρουν στο Κόμμα(2008-08-08 00:00:00.0)
... και οι πομπές τους(2008-06-08 00:00:00.0)
Τριάντα χρόνια νόμιμης επανέκδοσης(2004-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ