Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Πολύμορφες, φρέσκιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος φοιτητών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα
  • Αρθρο: Οι φοιτητές κάναμε το βήμα - τολμάμε το άλμα! Στον αγώνα για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!
  • Αναδεικνύονται τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
Σε άλλες μεγάλες πόλεις

Πλούσιες δραστηριότητες ετοιμάζονται ενόψει του Μαθητικού Φεστιβάλ των Οργανώσεων της ΚΝΕ στην Πάτρα, που θα γίνει το Σάββατο 29 Απριλίου, στον Μώλο Αγίου Νικολάου, από τις 7 μ.μ.

Στη Θεσσαλία

Για το Σάββατο 29 Απρίλη μετατέθηκε και το Μαθητικό Φεστιβάλ της Λάρισας, μετά από αναβολή λόγω καιρού. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Φρούριο (πλατεία Λαμπρούλη), από τις 7 μ.μ.

Αντίστοιχο ραντεβού δίνουν το Σάββατο 29 Απρίλη οι μαθητές και στον Βόλο, στις 8 μ.μ., στην παραλία (Αγαλμα).

Πέρασαν από νησιά του Αιγαίου

Ρόδος
Ρόδος
Το Σάββατο 22 Απρίλη άνοιξε η «αυλαία» και για τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα νησιά του Αιγαίου, με πλούσιο πρόγραμμα και δραστηριότητες.

Στη Ρόδο, το Μαθητικό Φεστιβάλ άρχισε με χαιρετισμό από μαθητή - μέλος της ΚΝΕ, ο οποίος κάλεσε τους συμμαθητές του: «Να κρίνουμε από την πλούσια εμπειρία μας και να δώσουμε και αυτή τη μάχη των εκλογών, όπως δώσαμε και τις υπόλοιπες: Συλλογικά και ανατρεπτικά! Εχουμε ζήσει τα αποτελέσματα όλων των κυβερνήσεων, είναι αυτά που βλέπουμε στο σχολείο και στα σπίτια μας. Σιγά μην την πατήσουμε ξανά όπως οι προηγούμενοι και να διαλέξουμε αν ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας ή όλα τα μικρά κόμματα που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση θα μας επιτεθούν με περισσότερη δύναμη, με περισσότερες καρέκλες στη Βουλή και τα υπουργεία. Η συμμετοχή μας με την ψήφο μας στο ΚΚΕ είναι αυτή που μπορεί να τους τιμωρήσει, να τους φοβίσει, να τους χαλάσει τα σχέδια».

Στον χώρο της εκδήλωσης μαθήτριες από την Κατεύθυνση εφαρμοσμένων τεχνών του ΕΠΑΛ άφησαν το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα, ζωγραφίζοντας «για όλα εκείνα που τους καίνε» πάνω σε τσάντες, τις οποίες έδωσαν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση με τίτλο «Στο σύστημα του κέρδους τύχη αν σωθείς, αξία στις ζωές μας να δώσουμε εμείς!», που κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών.

Τήνος
Τήνος
Στην Τήνο, οι αθλητικές δραστηριότητες με τουρνουά μπάσκετ και σκάκι έστειλαν μήνυμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για την έκθεση σε ταμπλό που είχαν επιμεληθεί μαθητές, με τίτλο «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή».

Εντύπωση έκανε το βίντεο της ΚΝΕ για το έγκλημα στα Τέμπη που προβλήθηκε, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε γύρω από το «πώς μπορούμε να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους», «πώς να δυναμώσουμε τον αγώνα μας» με πιο ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο των Μαθητικών Φεστιβάλ, επίσης, στη Λέρο έγινε τουρνουά ποδοσφαίρου με μαζική συμμετοχή μαθητών, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο 5x5 του Παντελιού. Στην έναρξη του τουρνουά μίλησε ο Κ. Φιλακούρης, στέλεχος της ΚΝΕ, ενώ νικήτρια ομάδα από τους αγώνες αναδείχθηκαν οι «Μερέγκες».


Λέρος
Λέρος
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ομορφες νεανικές γιορτές στην Αττική

Λαύριο
Λαύριο
Εκθέσεις, συζητήσεις, αθλητικά και θεατρικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, εικαστικές δημιουργίες και συναυλίες, είναι μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τις όμορφες γιορτές που στήνονται από μαθητές για μαθητές και που φέτος μεταφέρουν σε όλη τη χώρα το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ»!

Στην Αττική, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (που οδήγησαν σε αναβολές κάποιες εκδηλώσεις) το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκαν Μαθητικά Φεστιβάλ σε Λαύριο, Αγίους Αναργύρους και Λιόσια.

Μαθητές μίλησαν αναδεικνύοντας τους αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και την ανάγκη να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές που οι μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου ψηφίζουν για πρώτη φορά. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Κατερίνα Πρωτούλη, μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, «εμείς που έχουμε "μικρά δωμάτια και όνειρα τεράστια...", εμείς θα γράψουμε της ζωής μας τα σενάρια! Θα κάνουμε τη διαφορά!».

Οι ανάγκες και τα όνειρα των μαθητών έδωσαν έμπνευση για ακόμη μία φορά στα Φεστιβάλ, για να δημιουργήσουν βίντεο, όπως αυτό που φτιάχτηκε από μαθητές ΕΠΑΛ στο Λαύριο, αλλά και τα project των μαθητών με θέμα «Στο σύστημα του κέρδους τύχη αν σωθείς, αξία στη ζωή μας θα δώσουμε εμείς», δείχνοντας μέσα από την καθημερινότητά τους τα «επόμενα Τέμπη», όπως είναι οι ελλείψεις μέτρων προστασίας στα σχολεία τους.

Ανω Λιόσια
Ανω Λιόσια
Στο Φεστιβάλ των Λιοσίων συγκινητική στιγμή για το κοινό ήταν η παρουσίαση σκετς από τη Μαθητική θεατρική ομάδα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι, με τίτλο «Να βρει στόχο η οργή, να βάλουμε σημάδι», το οποίο ήταν αφιερωμένο στο έγκλημα των Τεμπών, όπως αντίστοιχα και η δημιουργία καλλιτεχνικού δρώμενου από μαθητές στους Αγίους Αναργύρους, για να εκφραστεί η οργή τους.

Το μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει από κανένα Φεστιβάλ. Μαθητές με τα συγκροτήματά τους «Night Witches» και «Spit Souls» έδειξαν το ταλέντο τους στη σκηνή του Φεστιβάλ του Λαυρίου. Οι συναυλίες με τις «Κεραμιδόγατες», οι δυναμικοί ραπ στίχοι από τους Αρη και Σέρα, αλλά και οι Rhygme Riot με τους γνώριμους στίχους τους ξεσήκωσαν το κοινό σε Λιόσια και Αγίους Αναργύρους. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση των πρώτων τραγουδιών του «Rawket», που ενθουσίασε με το ταλέντο του.

Τα νέα ραντεβού για Μαθητικά Φεστιβάλ στην Αττική δίνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ως εξής:

  • Σάββατο 29/4:

Στους Αμπελόκηπους, στην πλατεία της Πανόρμου, στις 18.30.

Στην Ηλιούπολη, στην κεντρική πλατεία, στις 19.00.

Στο Ιλιον, στην πλατεία Γεννηματά, στις 19.00.

Στην Κυψέλη, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη, στις 18.30.

Στο Μοσχάτο, στην πλατεία Μεταμορφώσεως, στις 19.00.

Στη Ν. Ιωνία, στην πλατεία Παλαιών Πατρών, στις 19.00.

Στην Παλλήνη, στην πλατεία, στις 19.00.

Στον Πειραιά, στο ρολόι στο Πασαλιμάνι, στις 19.00.

Στο Περιστέρι, στον πεζόδρομο στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στις 19.00.

Στο Χαλάνδρι, στην πλατεία, στις 18.30.

  • Κυριακή 30/4:

Στο Αιγάλεω, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στις 17.30.

Στο Ελληνικό, στην πλατεία Σουρμένων, στις 19.00.

Στο Ηράκλειο, στο θεατράκι κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ, στις 19.00.

Στο Μενίδι, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 19.00.

Στο Πόρτο Ράφτη, στην παραλία στον Aγ. Σπυρίδωνα, στις 19.00.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΚΣ ΣΤΟ ΠΔΜ
Καταγγέλλουν απειλές εναντίον προέδρου φοιτητικού συλλόγου

Τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους της Κοζάνης, καθώς τη Δευτέρα εργαζόμενοι της υπηρεσίας ασφάλειας του Πανεπιστημίου στη ΖΕΠ, στην Κοζάνη, απομάκρυναν πανό και αφίσες που ενημέρωναν για τις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη.

Μάλιστα ο υπεύθυνος της υπηρεσίας προχώρησε σε απαράδεκτη απειλή κατά του προέδρου του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, λέγοντας ότι θα του απαγορευτεί η είσοδος στον χώρο του Πανεπιστημίου λόγω της ανάρτησης του πανό.

«Αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, έρχεται να προστεθεί στο απαράδεκτο πειθαρχικό συναδέλφων μας στην Πάτρα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» και καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να ρίξουν στο κενό αυτές τις απειλές. «Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών, είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας και κανένας δεν μπορεί να μας το στερήσει αυτό. Είναι δικαίωμα των εκλεγμένων στο ΔΣ του ΦΣ να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τη δραστηριότητα των ΦΣ. Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές μας διαδικασίες», προσθέτει η ανακοίνωση.

Επίσης, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» προχώρησαν σε παρέμβαση στον πρόεδρο του Τμήματος και στον κοσμήτορα της Σχολής, κατά την οποία υπήρξε δέσμευση για την εξασφάλιση συγκεκριμένου χώρου για τις ανάγκες του Φοιτητικού Συλλόγου εντός της Σχολής.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ
Κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή μερίδων φαγητού

Κινητοποίηση στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι φοιτητές του Ιδρύματος, μετά από κάλεσμα των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση περικοπής των μερίδων φαγητού στη Λέσχη.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν από την εργολαβία της Λέσχης για την απαράδεκτη απόφαση με την οποία μειώνονται οι μερίδες φαγητού από περίπου 6.000 σε μόλις 2.900 και επιβάλλεται έλεγχος εισόδου στη Λέσχη, ενώ παράλληλα απολύονται και 5 εργαζόμενοι.

Με πανό στο οποίο αναγραφόταν «Δωρεάν αναβαθμισμένη σίτιση για όλους! Αύξηση των μερίδων στη Λεσχη, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων», οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν ανακοινώσεις έξω από τη Λέσχη, ξεκαθαρίζοντας ότι όπως μπλόκαραν αγωνιστικά αντίστοιχη προσπάθεια πέρυσι στη Λέσχη του ΑΠΘ, έτσι θα πράξουν και φέτος, με όπλα την πείρα τους και τους συλλόγους τους.

Οπως τόνισε η Κωνσταντίνα Ξυνή, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, η νέα επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών έρχεται την ίδια ώρα που η ακρίβεια τσακίζει τα εισοδήματα των οικογενειών χιλιάδων φοιτητών, αναγκάζοντας αρκετούς να εργάζονται ακόμα και από το 1ο έτος σπουδών, ενώ το ζήτημα της αναβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας είναι πιο σημαντικό από ποτέ. «Αυτό το πανεπιστήμιο μας προβάλλουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα πανεπιστήμια ότι είναι το σύγχρονο και ευρωπαϊκό, αυτό με την τσακισμένη φοιτητική μέριμνα», επεσήμανε, για να προσθέσει ότι οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι και φέτος να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια.

Οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ διεκδικούν:

- Δωρεάν και αναβαθμισμένη σίτιση για όλους τους φοιτητές.

- Αύξηση των μερίδων του φαγητού.

- Εξω η εργολαβία από τη Λέσχη. Κανέναν έλεγχο, που θα αξιοποιηθεί για επιβολή αντιτίμου στη σίτιση.

- Επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα.

- Αύξηση του προσωπικού.

Φεστιβάλ Πολιτισμού στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας

Φεστιβάλ Πολιτισμού διοργανώνουν οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Φοιτητικό Σύλλογο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας αύριο Πέμπτη.

Στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Οι αγώνες είναι η Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του». Θα μιλήσουν οι:

- Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια και πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών.

- Χρύσα Κατσαρίνη, stand up comedian.

- Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τη Μιρέλα Πάχου και φοιτητικά συγκροτήματα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Να σταματήσει τώρα κάθε πειθαρχική δίωξη κατά φοιτητών!

Νέα κινητοποίηση σήμερα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ενάντια στις διώξεις κατά του προέδρου και του αντιπροέδρου του αντίστοιχου ΦΣ

Να σταματήσει τώρα κάθε συνδικαλιστική και πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου και του αντιπροέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, απαιτούν με νέα κινητοποίησή τους, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 π.μ. στο Τμήμα, Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόκειται για συνέχεια των δράσεών τους τόσο πριν το κλείσιμο των σχολών για τις γιορτές του Πάσχα, όσο και χτες, κατά της απαράδεκτης δίωξης που άσκησε ο πρόεδρος του Τμήματος στους φοιτητές, επειδή υπερασπίστηκαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους να κινητοποιηθούν για το έγκλημα στα Τέμπη.

Χτες, εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «στο πρόσωπο των δύο διωκόμενων φοιτητών διώκονται οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας και απαίτησαν, το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί». Τόνισαν ότι οι διώξεις αποτελούν προσβολή απέναντι στους νεκρούς των Τεμπών, ορισμένοι εκ των οποίων φοιτούσαν και στο συγκεκριμένο τμήμα, στις οικογένειές τους, κάθε νεολαίο.

Οχι στις ποινές και τις απειλές

Την ίδια στιγμή, δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα καταδικάζουν την απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη φοιτητών στην Πάτρα, με τις αποφάσεις να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

«Αντί για τους ενόχους της τραγωδίας, η κυβέρνηση κυνηγάει τους φοιτητές που διαδήλωσαν! Μετά τις υποκριτικές συγγνώμες, έρχονται οι ποινές και οι απειλές!», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά μετά τη χούντα προχωρούν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητών για τις δίκαιες κινητοποιήσεις και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης ενός συλλόγου!».

Ακόμα, σημειώνουν πως «έχουν τεράστιες ευθύνες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, που με πρωτοφανή μεθόδευση προχωρούν σε αυτή την άθλια και ντροπιαστική ενέργεια, πατώντας πάνω στο απαράδεκτο νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης! Η στάση τους στρέφεται ενάντια σε κάθε ακαδημαϊκή ελευθερία, στη συλλογική έκφραση και δράση!» και υπογραμμίζουν: «Αποδεικνύεται ότι ο νέος νόμος - πλαίσιο, οι πειθαρχικές διώξεις δεν έρχονται να αντιμετωπίσουν την "ανομία" στα πανεπιστήμια, αλλά να χτυπήσουν τα δικαιώματα των φοιτητών, τη συλλογική διεκδίκηση, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου! Αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα στις σπουδές μας, με την υποβάθμιση των πτυχίων μας, στήνουν πειθαρχικά συμβούλια!».

Ν. Καραθανασόπουλος: «Φοβούνται τη λαϊκή οργή!»

Σε δήλωσή του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, επεσήμανε:

«Αυτό που φοβούνται είναι η λαϊκή οργή, η οργανωμένη αποφασιστική πάλη του λαού και της νέας γενιάς. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αντιμετωπίσουν με τη βία και την καταστολή, με απειλές και τρομοκρατία.

Οπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ζηλεύοντας άλλες εποχές, κάλεσε σε απολογία, με στόχο την πειθαρχική δίωξη, τους εκλεγμένους πρόεδρο και αντιπρόεδρο του αντίστοιχου φοιτητικού συλλόγου, επειδή τόλμησαν να οργανώσουν τον αγώνα και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του Συλλόγου τους, για να αποδοθούν οι ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Μάλιστα, με την σιωπηρή ανοχή του πρύτανη της Πάτρας.

Αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον "εσωτερικό κανονισμό" που εισήγαγε στα πανεπιστήμια, πλαίσιο που το πήγε ένα βήμα παρακάτω η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, αξιοποιώντας τον "εσωτερικό κανονισμό", έφερε τις πειθαρχικές διώξεις.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να ζητάει από τους φοιτητές δηλώσεις μετάνοιας, ότι δηλαδή δεν θα το ξανακάνουν, για να σταματήσει τη δίωξη. Βεβαίως και πήρε τη δέουσα απάντηση, ότι δηλώσεις δεν κάνουμε, θα οργανώσουμε τον αγώνα των φοιτητών για να καταδικαστούν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες και να ακυρώσουν τις όποιες διώξεις. Αφού "σπέρνει ανέμους, θα θερίσει... θύελλες". Οι φοιτητές θα νικήσουν».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, που χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους φοιτητές, σημειώνοντας την αντίθεση της δημοτικής αρχής στις διώξεις.

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν επίσης το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), εργατικά σωματεία και λαϊκοί φορείς της πόλης.

Την πρωτοφανή συνδικαλιστική δίωξη των φοιτητών καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές κάναμε το βήμα - τολμάμε το άλμα!

Στον αγώνα για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Δεξιότητες, διαπιστευτήρια, προσόντα, εφόδια, soft skills... Είναι μονάχα λίγες από τις λέξεις που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας, άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων, στην προσπάθειά τους να περιγράψουν ποια τελικά είναι η αξία, το αντίκρισμα των πτυχίων των αποφοίτων των πανεπιστημίων.

Η ...ευρηματικότητά τους θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή αν δεν ήταν επικίνδυνη για τις ανάγκες, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών. Με τις παραπάνω - ομολογουμένως εύηχες - λέξεις επιδιώκουν να περιγράψουν το σημερινό τοπίο της υποβάθμισης στο αντίκρισμα των πτυχίων μας, που έχει διαμορφωθεί από τη διαχρονική πολιτική αποσύνδεσης των πτυχίων από το επάγγελμα, μετατροπής τους σε ένα «προσόν» ανάμεσα σε άλλα.

Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε πολλά. Ωστόσο μάλλον αρκεί να ρωτήσουμε τους φοιτητές των 60 Τμημάτων πανελλαδικά τα οποία πανεπιστημιοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και, πέντε χρόνια μετά, ακόμα δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία τους. Αρκεί να ακούσουμε την απάντηση χιλιάδων φοιτητών σε Τμήματα της Φιλοσοφικής, της ΣΘΕ, Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, άλλων καθηγητικών σχολών, που με τον νόμο - πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι θα έχαναν (εάν δεν υπήρχε η αποφασιστική παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων) «εν μία νυκτί» την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία τους. Αρκεί να απευθυνθούμε στους φοιτητές - μελλοντικούς αποφοίτους του Πολυτεχνείου, τους μηχανικούς που βλέπουν πέντε χρόνια σπουδών να εξασφαλίζουν πτυχίο ...«δόκιμου» μηχανικού, αφού καλούνται να «ξαναπιστοποιήσουν» (!) τα πτυχία τους μέσα από την «αρένα» των «εξετάσεων πιστοποίησης» του ΤΕΕ. Αρκεί να κοιτάξουμε τους χιλιάδες φοιτητές όλων των αντικειμένων που κυνηγούν ...«ένα ακόμα σεμινάριο», «ένα ακόμα συνέδριο», καθώς η γνώση προσφέρεται στα «χίλια κομμάτια» των διαφόρων - επί πληρωμή - πιστοποιήσεων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που αν και υπόσχονται «σύνδεση με την εργασία», φέρνουν μεγαλύτερη αποσύνδεση των πτυχίων από το επάγγελμα, όπως αποδεικνύεται και από τα δικά τους στοιχεία: 1 στους 4 κατόχους πτυχίου ΑΕΙ είναι άνεργος, σχεδόν 1 στους 2 από όσους εργάζονται δουλεύει σε αντικείμενο άσχετο με το αντικείμενο σπουδών του.

Μόνοι τους, στην εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών νόμων - Ολοι μας, στον αγώνα για πτυχία με αξία

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω, στα οποία συναινούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις τους στα πανεπιστήμια, παρά τα επιμέρους «καβγαδάκια», δεν είναι άλλος από το πλαίσιο κατευθύνσεων της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δηλαδή η προσαρμογή της γνώσης, των πτυχίων, των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων στον «Προκρούστη» των «ορέξεων» της αγοράς. Αυτό εννοεί η Ν. Κεραμέως όταν λέει «όχι μόνο παροχή γνώσεων αλλά καλλιέργεια δεξιοτήτων», αυτά εννοούσε ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με τα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε πτυχία από κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού (...) άρα δεν μπορούμε να μη λέμε ναι στα επαγγελματικά δικαιώματα (σ.σ. των κολεγίων)».

Οι φοιτητές έχουμε πείρα. Ξέρουμε καλά ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα θα μεγαλώνουν όσο το πανεπιστήμιο παραμένει υποταγμένο στον μοναδικό «νόμο» που δεν αμφισβητεί κανένας τους, τον νόμο του κέρδους των λίγων κόντρα στις ανάγκες των πολλών, όσο λειτουργεί και αυτό στο πλαίσιο της λογικής κόστους - οφέλους.

Γι' αυτό άλλωστε, στο πανεπιστήμιο αυτό, οι μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας με επίκεντρο τη λαϊκή ευημερία, την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και της νεολαίας, «σκοντάφτουν» για παράδειγμα στα βιομηχανικά διδακτορικά κατά παραγγελία μεγάλων επιχειρήσεων. Οι μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, η ανάγκη και η δυνατότητα για σύνδεση θεωρίας και πράξης «σκοντάφτουν» στα «κλειστά» για τους φοιτητές, αλλά «ανοιχτά» για τις ανάγκες των επιχειρήσεων εργαστήρια, όπως το εργαστήριο Στερεάς Κατάστασης στο Φυσικό του ΑΠΘ και Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής στους Μηχανολόγους Μηχανικούς του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Τα περί «σύγχρονου», «αναβαθμισμένου» πανεπιστημίου που διαφημίζει η κυβέρνηση «σκοντάφτουν» στα ...άλλα «Τέμπη» μέσα στις σχολές, στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, στα πεσμένα ταβάνια, στους φοιτητές που πέφτουν από τα παράθυρα του 3ου ορόφου επειδή δεν έβρισκαν θέση να κάτσουν, όπως στη Νομική του ΑΠΘ.

Το πανεπιστήμιο αυτό οι φοιτητές το έχουμε απορρίψει με τους αγώνες μας, με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ πάντα στην πρώτη γραμμή!

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών των Γεωπονικών Σχολών που ιδρύθηκαν κατά τις «πανεπιστημιοποιήσεις», καταφέρνοντας την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους το απέδειξαν: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους, να διεκδικήσουμε ουσιαστικά αναβαθμισμένες σπουδές και πτυχία με αξία!

Η πείρα τους είναι πολύτιμη γιατί φώτισαν ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα για όλους τους φοιτητές: Τη σημασία της συλλογικής διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, εν τέλει τη μεγάλη σημασία της οργάνωσης, με ζωντανούς, αγωνιστικούς, δραστήριους φοιτητικούς συλλόγους. Ο αγώνας των φοιτητών των Γεωπονικών Σχολών επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά στη ζωή ότι είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ και ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!

Πρώτη δύναμη ξανά η «Πανσπουδαστική ΚΣ»! Για τις σπουδές που μας αξίζουν!

Στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη, την πρώτη πανελλαδική κάλπη της νεολαίας, οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα έχουν μία επιλογή: Να στείλουν πανελλαδικό, ενιαίο, ηχηρό μήνυμα με τα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο, για πιο πολλούς αγωνιστικούς, ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και πτυχία με αξία!

Ψήφος στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημαίνει περισσότεροι σύλλογοι να δρουν από κοινού, να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να δυναμώνει η επαφή, η αλληλεγγύη, η κοινή δράση φοιτητών! Ψήφος στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημαίνει πιο πολλοί εκλεγμένοι στα ΔΣ αγωνιστές που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Ψήφος διεκδίκησης για αναβάθμιση των σπουδών μας, για να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, για να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία μας, για να κατοχυρωθούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΜΑΣ οι χιλιάδες απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα που καθόμαστε στα ίδια έδρανα, έχουμε κοινές ανάγκες και όνειρα για τις σπουδές και το μέλλον, θέλουμε να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα, αυτοί που με τον αγώνα μας αποδείξαμε ότι δεν μπορούν να σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, ότι μπορούμε να παρέμβουμε και να καθορίσουμε στις εξελίξεις.

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ οι κυβερνήσεις, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι δυνάμεις τους στα πανεπιστήμια, που επιδιώκουν είτε να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των φοιτητών, να μπλοκάρουν τις διεκδικήσεις τους, στη λογική της «αναμονής» και της «αποδοχής» της κατάστασης, είτε να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους σε «βολικούς» αντιπάλους.

Γι' αυτό, απορρίπτουμε:

  • Τη ΔΑΠ, τη φωνή της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, την παράταξη που ανοιχτά στηρίζει την ισοτίμηση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια, στηρίζει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επικροτούσε τον νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης ο οποίος περιλάμβανε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, προσπαθούσε σταθερά να υπονομεύσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών για επαγγελματικά δικαιώματα, να διαλύσει τις διαδικασίες τους.
  • Το «Δίκτυο - BLOCO» του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα πανεπιστήμια και τα πτυχία, ενώ ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επέκτεινε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται και στο Δημόσιο, επέκτεινε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά κ.ο.κ.
  • Την ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που συμφωνεί με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την αντικατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με προσόντα και πιστοποιήσεις από επιμελητήρια. Αυτά άλλωστε εφάρμοσε και επέκτεινε ως κυβέρνηση για πολλά χρόνια.
  • Τις διάφορες ομάδες των ΕΑΑΚ, που υπονομεύουν τον αγώνα για αναβάθμιση των σπουδών μας, δίνοντας άλλοθι στα σχέδια της κυβέρνησης για την αφαίρεση μαθημάτων και γνώσης από τα πτυχία, με τις προτάσεις τους για υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο όνομα της «εντατικοποίησης». Φυσικά δεν μας προκαλεί εντύπωση, αφού θυμίζουμε ότι το ΜέΡΑ25 (το κόμμα που στηρίζουν τα ΕΑΑΚ) στήριξε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, και μάλιστα σε εκδήλωση μέσα στο ΑΠΘ ο Γ. Βαρουφάκης μάς ενημέρωσε ότι «φρίττει» όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν επαγγελματικά δικαιώματα!

Τις μέρες που απομένουν, τα παραπάνω χρειάζεται να γίνουν υπόθεση των χιλιάδων φοιτητών που έχουν βρεθεί, δράσει, συζητήσει, αγωνιστεί από κοινού με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους εκλεγμένους και τους υποψήφιους με την «Πανσπουδαστική» στα πανεπιστήμια!

Οι φοιτητές δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είμαστε πιο δυνατοί!

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι εγγύηση στον αγώνα των φοιτητών για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ξεκάθαρη θέση και πρόταση η οποία εξασφαλίζει ότι το πτυχίο αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα στο αντικείμενο σπουδών. Αυτήν εξυπηρετεί με τη δράση και τη στάση του μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Γι' αυτό είναι το μοναδικό κόμμα που μεταφέρει τα προβλήματα, τις ανάγκες των φοιτητών μέσα στη Βουλή, ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε Ερωτήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών Γεωπονικών Σχολών και της Μαιευτικής των πρώην ΤΕΙ, ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, πανεπιστήμιο αναβαθμισμένο, που να μορφώνει ολόπλευρα και ολοκληρωμένα γύρω από τα επιστημονικά αντικείμενα, συνδέοντας θεωρία και πράξη, εξασφαλίζοντας σε όλους τους απόφοιτους δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Ετσι, και ο ίδιος ο νέος θα μπορεί να επιλέγει πιο ελεύθερα, με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, το αντικείμενο των σπουδών του, χωρίς να σκέφτεται αν αυτό τον κάνει «πιο ανταγωνιστικό», πιο ελκυστικό στις επιχειρήσεις.

Αυτή η πρόταση προϋποθέτει σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και τα κόμματα που τις υπηρετούν. Σε αυτόν τον αγώνα δίνουν όλες τους τις δυνάμεις το ΚΚΕ και τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, γι' αυτό και η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική κερδισμένη ψήφος για τους φοιτητές!


Αννα Μαρία ΗΛΙΟΥ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολιτική κόστους - οφέλους η αιτία για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης

Το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον δήμο Θεσσαλονίκης και οι θέσεις του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο πάρκο Κρήτης, στο Ε' Δημοτικό Διαμέρισμα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Νίκο Αβραμίδη, εκπαιδευτικό και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, και την Μαρία Παπαγιάννη, εκπαιδευτικό και μέλος του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ.

Ο Β. Τομπουλίδης ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων, σημειώνοντας ότι, όπως προκύπτει από στοιχεία, το 68% στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι κτισμένα πριν από το 1995, δηλαδή με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς. Οτι το 38% είναι υψηλής προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου, ενώ οι όροι υγιεινής και ασφάλειας δεν εξασφαλίζονται για πάνω από το 85%.

«Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα σχολεία ως ξερά ντουβάρια. Θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά στους γονείς και στους εργαζόμενους. Να λειτουργούν ως κυψέλες μάθησης, πολιτισμού, αθλητισμού και συλλογικής δραστηριότητας.

Γι' αυτό και παλεύουμε για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών τους. Ταυτόχρονα, τα σχολεία, ως χώρος μάθησης και διαπαιδαγώγησης, πρέπει να είναι κλειστά στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν τις μπίζνες τους με φόντο τα σχολεία μας. Ανάμεσα σε αυτές τις ανάγκες και στη συνεχή απόκλιση από την πραγματικότητα του δημόσιου σχολείου, το ΚΚΕ αποκαλύπτει και φέρνει στη συζήτηση εκπαιδευτικών - μαθητών - γονιών τις διαχρονικές ευθύνες όλων όσοι έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα», τόνισε ο Βασίλης Τομπουλίδης.

Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Συλλόγων Γονέων της περιοχής, ειδικά για τα οξυμένα προβλήματα στην Προσχολική Εκπαίδευση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αβραμίδης. Ανέδειξε επίσης το πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων και άθλησης που είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «μοναδική λύση φαντάζουν οι αυλές των σχολείων. Ζητάμε ο δήμος να αναλάβει την πρόσληψη φυλάκων και για τα απογεύματα, να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών, ώστε οι αυλές να λειτουργούν ως χώροι αναψυχής και άθλησης».

Στην κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ, στην πορεία παραπέρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας, στάθηκε η Μαρία Παπαγιάννη, επισημαίνοντας: «Αντί το κράτος να αξιοποιήσει και να ενισχύσει την ΚΤΥΠ με τα αναγκαία κρατικά κονδύλια και τεχνικό προσωπικό - όπως οφείλει και έχουμε χρυσοπληρώσει με την άγρια φορολογία - για την κατασκευή και εξοπλισμό των σχολείων, μετακυλίει την ευθύνη σε Περιφέρειες και δήμους για αναζήτηση "άλλων πηγών χρηματοδότησης". Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στη σχολική στέγη δεν σηκώνει ούτε αναβολές ούτε μετάθεση ευθυνών».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕ - ΕΛΜΕ
Κινητοποίηση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση

Σωματεία εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι σε κινητοποίηση στην Α' Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθήνας (Χίου 16-18, Μεταξουργείο), δηλώνοντας ότι «κανένας αξιολογητής δεν θα πατήσει στα σχολεία μας».

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι Σύλλογοι Α' Αθηνών, «Αθηνά», «Αριστοτέλης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μακρυγιάννης», «Μ. Παπαμαύρος» και «Παρθενώνας» και οι Β' , Γ' και Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ. το ΔΣ του ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» καλεί όλους τους νεοδιόριστους συναδέλφους των σχολικών μονάδων που ανήκουν στον Σύλλογο σε σύσκεψη για την ατομική αξιολόγηση και τη συλλογική στάση και δράση, τη συζήτηση και λύση αποριών, την ενημέρωση για τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Απειλές διακοπής ρεύματος σε σχολεία για χρέη

Αντιμέτωπα με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες δύο Λύκεια στον Κορυδαλλό!

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς το 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού η ΔΕΗ ενημέρωνε ότι εκκρεμεί η εξόφληση προηγούμενου λογαριασμού, απειλώντας ότι θα προχωρήσει στις «νόμιμες ενέργειες» για τη «διασφάλιση των συμφερόντων της». Σημειώνεται πως η επιστολή της ΔΕΗ προς το 4ο ΓΕΛ αφορούσε μία απλή καθυστέρηση στην πληρωμή του λογαριασμού, ο οποίος μάλιστα είχε εξοφληθεί όταν έφτασε η επιστολή στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου...

Προηγουμένως με επιστολή προς το 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού η ΔΕΗ ενημέρωνε για χρέη του σχολείου (ύψους 8.649 ευρώ), προειδοποιώντας για διακοπή της ηλεκτροδότησης, αν το χρέος δεν αποπληρωθεί. Μετά από την πίεση που άσκησε η δημοσιοποίηση του θέματος από την ΕΛΜΕ Πειραιά, ο δήμαρχος της πόλης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το σχολείο και δεσμεύθηκε ότι ο δήμος θα καλύψει το σύνολο της οφειλής προς τη ΔΕΗ ΑΕ και πως θα φέρει το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Για μια ακόμη φορά το αστικό κράτος με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο αποδεικνύει πως για το μόνο που είναι ικανό, είναι να εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις του. Στα πλαίσια αυτά ξεσπιτώνει κόσμο με τους πλειστηριασμούς που διευκόλυνε η πολιτική που ακολούθησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και τα ραβασάκια για διακοπή ρεύματος, που στέλνει σε σπίτια εργαζομένων, ανέργων και σε σχολεία! Το ξεκαθαρίζουμε: Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένα σχολείο στο σκοτάδι. Οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις, πλάι στα Σωματεία των εκπαιδευτικών και τα όργανα των μαθητών, θα αγωνιστούμε για φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό», δήλωσε σχετικά με το θέμα η Ελευθερία Παπουτσιδάκη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά.

Πλημμύρισε με βοθρολύματα το 3ο Δημοτικό Αγ. Δημητρίου

Λίγες μόλις βδομάδες μετά την πλημμύρα και την πτώση ψευδοροφών στο Ειδικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα είδαν το σχολείο να έχει πλημμυρίσει με βοθρολύματα. Μάλιστα, την επόμενη μέρα το σχολείο λειτούργησε κανονικά, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύμανση. Το θέμα αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίου Δημητρίου, που τονίζει μεταξύ άλλων ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν όλοι οι αρμόδιοι (κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία, δήμος, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και σημειώνει πως αντίστοιχο περιστατικό στο σχολείο έχει συμβεί στο παρελθόν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των παιδιών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στο σχολείο.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά

Ανακοίνωση για τις εξετάσεις της «ελληνικής PISA» και τις στοχεύσεις τους

Στις στοχεύσεις των εξετάσεων της λεγόμενης «ελληνικής PISA», που οργανώνει το ΥΠΑΙΘ στις 10 Μάη σε Γυμνάσια και Δημοτικά, αναφέρεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς.

Σχετικά με το επιχείρημα του υπουργείου ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων τύπου PISA θα βοηθήσουν στη βελτίωση των αναλυτικών προγραμμάτων, η ΑΣΕ σημειώνει ότι «το έχει ακυρώσει η ίδια η κυβέρνηση, αφού τα αναλυτικά προγράμματα γράφτηκαν πριν τις εξετάσεις, σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τις επιστημονικές ενώσεις και τα σωματεία των εκπαιδευτικών και μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν υπήρξε πρακτικά καμία αλλαγή».

Θυμίζει μεταξύ άλλων ότι «η ίδια υπουργός χαρακτηρίζει αυτές τις εξετάσεις έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης δηλαδή των σχολείων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των μαθητών». Παράλληλα τονίζει πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε σε ένα μέτρο που μπορεί πραγματικά να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, με βάση τα αιτήματα που χρόνια τώρα αναδεικνύει ο κλάδος.

Η ΑΣΕ αναφέρεται στις στοχεύσεις του εγχειρήματος με βάση την πείρα και από τις εξετάσεις PISA που διενεργεί ο ΟΟΣΑ: «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων της PISA αλλά και άλλων πανομοιότυπων τύπων, όπως είναι τα SAT's στην Αγγλία, δεν μας δείχνουν απλά το προφανές, ότι μέσα στο σχολείο αντανακλώνται οι ταξικές ανισότητες της κοινωνίας, αλλά τις οξύνουν κιόλας, αφού τα σχολεία κατηγοριοποιούνται με βάση αυτές μέσω της σύγκρισης των επιδόσεων των μαθητών του σχολείου με τον μέσο όρο».

Και προσθέτει: «Δεν θέλουμε οι εξετάσεις να χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζονται οι μαθητές σε παιδιά και αποπαίδια, δεν θέλουμε ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο που θα σηκώνει τεράστια εμπόδια απέναντι σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν. Θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης, τους σχεδιασμούς της ΕΕ τους οποίους υπηρέτησαν αδιαλείπτως όλες οι κυβερνήσεις, τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως η λεγόμενη αξιολόγηση και οι εξετάσεις τύπου PISA. Είναι χρέος μας απέναντι στους μαθητές μας να αντισταθούμε σε αυτό».

Κλείνοντας η ΑΣΕ απαιτεί από το υπουργείο να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την «ελληνική PISA» και καλεί τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ να καταδικάσουν αυτούς τους σχεδιασμούς, να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για τις πραγματικές τους στοχεύσεις και τα ΔΣ των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών να αναλάβουν την ευθύνη ώστε, με συλλογικό και συντονισμένο τρόπο, να ακυρωθεί στην πράξη, πανελλαδικά, η εφαρμογή της. Να καλύψουν όλους τους εκπαιδευτικούς που τα σχολεία τους έχουν επιλεγεί γι' αυτές τις εξετάσεις, να μη συμμετάσχουν με κανένα τρόπο και να προκηρύξουν πανελλαδική στάση εργασίας τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ