Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά

Ανακοίνωση για τις εξετάσεις της «ελληνικής PISA» και τις στοχεύσεις τους

Στις στοχεύσεις των εξετάσεων της λεγόμενης «ελληνικής PISA», που οργανώνει το ΥΠΑΙΘ στις 10 Μάη σε Γυμνάσια και Δημοτικά, αναφέρεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς.

Σχετικά με το επιχείρημα του υπουργείου ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων τύπου PISA θα βοηθήσουν στη βελτίωση των αναλυτικών προγραμμάτων, η ΑΣΕ σημειώνει ότι «το έχει ακυρώσει η ίδια η κυβέρνηση, αφού τα αναλυτικά προγράμματα γράφτηκαν πριν τις εξετάσεις, σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τις επιστημονικές ενώσεις και τα σωματεία των εκπαιδευτικών και μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν υπήρξε πρακτικά καμία αλλαγή».

Θυμίζει μεταξύ άλλων ότι «η ίδια υπουργός χαρακτηρίζει αυτές τις εξετάσεις έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης δηλαδή των σχολείων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των μαθητών». Παράλληλα τονίζει πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε σε ένα μέτρο που μπορεί πραγματικά να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, με βάση τα αιτήματα που χρόνια τώρα αναδεικνύει ο κλάδος.

Η ΑΣΕ αναφέρεται στις στοχεύσεις του εγχειρήματος με βάση την πείρα και από τις εξετάσεις PISA που διενεργεί ο ΟΟΣΑ: «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων της PISA αλλά και άλλων πανομοιότυπων τύπων, όπως είναι τα SAT's στην Αγγλία, δεν μας δείχνουν απλά το προφανές, ότι μέσα στο σχολείο αντανακλώνται οι ταξικές ανισότητες της κοινωνίας, αλλά τις οξύνουν κιόλας, αφού τα σχολεία κατηγοριοποιούνται με βάση αυτές μέσω της σύγκρισης των επιδόσεων των μαθητών του σχολείου με τον μέσο όρο».

Και προσθέτει: «Δεν θέλουμε οι εξετάσεις να χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζονται οι μαθητές σε παιδιά και αποπαίδια, δεν θέλουμε ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο που θα σηκώνει τεράστια εμπόδια απέναντι σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν. Θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης, τους σχεδιασμούς της ΕΕ τους οποίους υπηρέτησαν αδιαλείπτως όλες οι κυβερνήσεις, τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως η λεγόμενη αξιολόγηση και οι εξετάσεις τύπου PISA. Είναι χρέος μας απέναντι στους μαθητές μας να αντισταθούμε σε αυτό».

Κλείνοντας η ΑΣΕ απαιτεί από το υπουργείο να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την «ελληνική PISA» και καλεί τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ να καταδικάσουν αυτούς τους σχεδιασμούς, να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για τις πραγματικές τους στοχεύσεις και τα ΔΣ των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών να αναλάβουν την ευθύνη ώστε, με συλλογικό και συντονισμένο τρόπο, να ακυρωθεί στην πράξη, πανελλαδικά, η εφαρμογή της. Να καλύψουν όλους τους εκπαιδευτικούς που τα σχολεία τους έχουν επιλεγεί γι' αυτές τις εξετάσεις, να μη συμμετάσχουν με κανένα τρόπο και να προκηρύξουν πανελλαδική στάση εργασίας τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ...μαντηλάκι της PISA(2023-12-07 00:00:00.0)
Οταν η κατηγοριοποίηση και η υποβάθμιση των σχολείων ντύνονται με τον μανδύα των προσαρμογών για την «αναβάθμιση»...(2022-11-02 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης PISA του ΟΟΣΑ(2019-12-04 00:00:00.0)
Να μη γίνει ο διαγωνισμός PISA(2015-03-13 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για το διαγωνισμό «PISA 2012»(2013-12-21 00:00:00.0)
Για την έκθεση του ΟΟΣΑ(2013-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ