Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιμέτωπος με τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία ο λαός, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μάχονται απέναντι στον κορονοϊό και ταυτόχρονα διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού (φωτ. από συγκέντρωση στο «Θριάσιο»)
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μάχονται απέναντι στον κορονοϊό και ταυτόχρονα διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού (φωτ. από συγκέντρωση στο «Θριάσιο»)
Καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι και ο λαός έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας, με την ίδια πολιτική που ακόμα και σήμερα - την ώρα δηλαδή που όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν καθημερινά ότι η έξαρση της νόσου, με πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, είναι μπροστά - εξακολουθεί να μη λαμβάνει τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την προστασία του λαού, αλλά επιχειρεί με ανεπαρκή και αποσπασματικά μπαλώματα να διαχειριστεί αυτήν την εκρηκτική κατάσταση.

Χτες, Τετάρτη, προστέθηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 99 το σύνολο των επιβεβαιωμένα προσβληθέντων από τον κορονοϊό. Από αυτούς, οι 95 είναι ελληνικής καταγωγής και οι 4 ξένης υπηκοότητας.

Τρεις ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (δύο στο ΠΓΝ Πατρών και ένας στο ΑΧΕΠΑ), ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται. Οι 29 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, ενώ 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Στο φόντο εξάλλου των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησαν τα κενά στα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια εξετάσεων για τον κορονοϊό (βλ. περισσότερα δίπλα, στην καταγγελία της ΟΕΝΓΕ), ανακοινώθηκε η έναρξη από σήμερα επιπλέον σχετικών εργαστηρίων, σε ΠΓΝ Πατρών, «Αττικόν» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αποσπασματικά μέτρα - μπαλώματα, που δημιουργούν νέες σοβαρές «τρύπες»

Την ίδια ώρα, αντί να προχωρήσει σε άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες δημόσιας Υγείας, σε επαρκή έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ ήδη έχουν χαθεί και συνεχίζουν να χάνονται πολύτιμες μέρες, η κυβέρνηση ήρθε χτες στο «και πέντε» να ανακοινώσει αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα - μπαλώματα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τα ευχολόγια για... ροκάνισμα του χρόνου μέχρι να περάσει το κύμα της εποχικής γρίπης, προκειμένου να αδειάσουν κάποια κρεβάτια στις ΜΕΘ μέχρι την προβλεπόμενη έξαρση του κορονοϊού.

«Ο στόχος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ψευδεπίγραφα ότι «ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία».

Ως τέτοια μέτρα η κυβέρνηση παρουσιάζει: Αφενός ορισμένες γενικόλογες αναφορές για πρόσθεση κρεβατιών στις ΜΕΘ - χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί κανένα τέτοιο μέτρο στην πράξη, ενώ υπάρχουν 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Αφετέρου, την ανακοίνωση για πρόσληψη 2.000 επικουρικών επαγγελματιών Υγείας με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης (διάρκειας δύο χρόνων), οι οποίοι καλούνται με τις γνωστές άθλιες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις να στελεχώσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, όταν τα κενά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τα 30.000 (ακόμα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα), ενώ τα Κέντρα Υγείας είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένα, χωρίς εξοπλισμό, με το ελάχιστο προσωπικό να γίνεται «λάστιχο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μάλιστα, στις παραπάνω προσλήψεις δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη γιατρού (προβλέπονται 1.500 νοσηλευτές και 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων/διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.ά.), παρά το γεγονός ότι στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «2.000 νοσηλευτές και γιατρούς»...

Ενδεικτικό της κοροϊδίας είναι το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου λείπουν 350 νοσηλευτές (σε τρέχουσες ανάγκες) και... θα προσληφθούν 11 (για τις έκτακτες)!

Αντίστοιχα, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο λείπουν 82 και θα προσληφθούν 5!

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για ακύρωση όλων των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός των έκτακτων που «δε δύναται να αναβληθούν», και για αναβολή όλων των απογευματινών ιατρείων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλεί 15 νοσοκομεία της Αττικής να διαθέσουν τουλάχιστον 10 κρεβάτια το καθένα, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία κλινικών, προκειμένου να «εξασφαλίσει» νοσηλεία για τα κρούσματα κορονοϊού.

Πρόκειται βέβαια για μέτρα πλήρως ενσωματωμένα στην πολιτική «κόστους - οφέλους», που θα υποχρεώσει χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων, συχνά με σοβαρά προβλήματα που όμως κρίνεται ότι «δύναται να αναβληθούν», να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Και επειδή καμία ασθένεια δεν αναστέλλεται, οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας, χειρουργείων και κάθε ιατρικής πράξης πρέπει να ικανοποιηθούν με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξανανοίξει άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 (Πολυκλινική, Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κ.λπ.) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να ξαναλειτουργήσουν. Να τα στελεχώσει άμεσα με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία (της 2ης ΥΠΕ, όπως υπόσχεται).

Πρέπει να ανοίξει τα πάνω από 100 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ (25% του συνόλου) που παραμένουν κλειστά εδώ και 15 χρόνια με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Να προσλάβει 450 νοσηλευτές και 150 γιατρούς για τη λειτουργία τους και να ανοίξει συνολικά τόσα κρεβάτια όσα χρειάζεται η χώρα - 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Επείγουσα ανάγκη είναι να γίνουν οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εξασφαλιστεί η δωρεάν κρατική διάθεση υλικών προφύλαξης, εξετάσεων, φαρμάκων.

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Δίνοντας τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, οι υγειονομικοί αγωνίζονται ταυτόχρονα για να πάρει η κυβέρνηση άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων έγινε χτες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ανάγκη ενημέρωσης του προσωπικού. Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκαν η παροχή μέτρων ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες) με το σταγονόμετρο, η έλλειψη ακόμη και σε αντισηπτικά. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη μεταφορά τμήματος του προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι ελλείψεις και στο Κρατικό Νίκαιας χτυπούν «κόκκινο», ενώ ο «θάλαμος» που δημιουργήθηκε (πρώην αποδυτήρια) για να φιλοξενεί κρούσματα γρίπης θα καλύπτεται με το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό, που θα εναλλάσσεται από όλα τα τμήματα...

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, μαζί με εκπροσώπους σωματείων και φορέων της περιοχής, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας θωράκιση του νοσοκομείου με έκτακτη χρηματοδότηση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει η διαρκής μετακίνηση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία. Αναδείχθηκαν η ανεπάρκεια αναλώσιμων υγειονομικών υλικών (πχ. μάσκες προστασίας) και η γύμνια σε κρίσιμες κλινικές, όπως στην Καρδιολογική.

Σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» προχωρά σε στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, καθώς δεν έχει προσληφθεί ακόμα ούτε ένας νοσηλευτής, διοικητικός, τεχνολόγος, τραυματιοφορέας στις κενές οργανικές θέσεις, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, όταν τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (νοσοκομείο αναφοράς) προχωρά αύριο σε νέα Γενική Συνέλευση, επισημαίνοντας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση ενίσχυση της Επιτροπής Λοιμώξεων. Ανάπτυξη όλων των κενών κλινών, όπως στη ΜΑΦ. Αμεση χωροθέτηση ιατρείων - κλινών για απομόνωση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οχι στην απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας και έκτακτη συνέλευση - ενημέρωση, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο, απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία με έγγραφό της «ενημερώνει» τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων για τη «διεξαγωγή έρευνας περί διασποράς ψευδών ειδήσεων με κίνδυνο πρόκλησης πανικού» (!) επειδή το Σωματείο καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στο νοσοκομείο, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να σταματήσει άμεσα η έρευνα σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, καταγγέλλοντας ότι η επιδημία του κορονοϊού αξιοποιείται για να φιμώσουν αυτούς που περιθάλπουν ασθενείς και υπερασπίζονται με συλλογικούς αγώνες την υγεία του λαού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των κρουσμάτων

Πληθαίνουν τα παραδείγματα που οι οδηγίες του Οργανισμού αποδεικνύονται πολλαπλά επικίνδυνες

Το γεγονός ότι εντοπίζονται σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Καταγράφοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι οδηγίες του ΕΟΔΥ οδήγησαν τελικά σε έκθεση πολλών ανθρώπων (υγειονομικών, άλλων ασθενών, συνοδών, μαθητών κ.λπ.) σε ασθενείς που τελικά ήταν φορείς του κορονοϊού, η ΟΕΝΓΕ υπενθυμίζει τις εξής περιπτώσεις:

  • Τον 66χρονο από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΓΝ Πατρών. Για τον συγκεκριμένο ασθενή, επισημαίνει, ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κορονοϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή τους έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός.
  • Την καθηγήτρια στη Βάρη Αττικής, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μόνο μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία, αφού η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής είχε νωρίτερα δώσει εντολή στην καθηγήτρια να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία, ενώ είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία στις 24 Φλεβάρη, χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας! Η παραπάνω απόφαση λήφθηκε από τη Διεύθυνση μετά από τηλεφωνική ...σύσταση του ΕΟΔΥ, ο οποίος έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκεκριμένη καθηγήτρια, παρά τις ανησυχίες που εξέφραζαν οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής, να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία της περιοχής και να έρχεται σε επαφή με δεκάδες παιδιά...
  • Τον 53χρονο υγειονομικό από τη Σιάτιστα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ και επίσης δεν θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο μαζί με άλλους ασθενείς.

Στα παραπάνω περιστατικά, που αποκαλύπτουν το σοβαρό πρόβλημα με τα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ, προστέθηκε και το νέο περιστατικό στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας, όπου 77χρονος, απύρετος, με βήχα, κάλεσε προχτές το πρωί το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στην πρωινή εφημερία του «Αλεξάνδρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύτηκε αρχικά σε 5κλινο θάλαμο στην Παθολογική κλινική, αργότερα χρειάστηκε οξυγόνο και μεταφέρθηκε σε τρίκλινο θάλαμο για την παροχή οξυγόνου. Μετά την ακτινογραφία διαπιστώθηκε πνευμονία, και μόνο μετά την επιμονή του παθολόγου στάλθηκε δείγμα για εργαστηριακό έλεγχο. Αργά το βράδυ και αφού είχαν περάσει τόσες ώρες διασποράς του ιού μέσα στο νοσοκομείο, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για άλλο ένα κρούσμα κορονοϊού. Ο 77χρονος μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία» (νοσοκομείο αναφοράς), ενώ πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, ως ύποπτα κρούσματα αξιολογήθηκαν 7 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους. Πρόκειται για 2 ειδικευμένους από τα ΤΕΠ, 2 ειδικευόμενους και 1 νοσηλεύτρια της Δ4 Παθολογικής και 2 από το πλήρωμα ασθενοφόρου. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι συνολικά οι εργαζόμενοι μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση για τις επόμενες μέρες. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» απαίτησε συνάντηση με τη διοίκηση, η οποία αρνήθηκε να ενημερώσει το Σωματείο για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σε αυτό το φόντο, μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «αρκετοί συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι στις τηλεφωνικές κλήσεις(σ.σ. των γιατρών)προς τον ΕΟΔΥ υπάρχει μεγάλη αναμονή, έως και 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ η διεκπεραίωση των περιστατικών».

Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων - Καμία οικονομική επιβάρυνση

Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου για να εκθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της.

Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ είναι τα εξής:

  • Να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ.
  • Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος απαιτεί στην παρούσα φάση να υπάρχει αρνητικό δείγμα για γρίπη προκειμένου να σταλεί δείγμα για κορονοϊό, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή δυσχέρεια στη χρήση των ελάχιστων χώρων μόνωσης που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία διαδικαστική εμπλοκή των ασθενών και των συνοδών τους στην αποστολή δείγματος.
  • Αμεσα το υπουργείο να ορίσει συνάντηση με την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.
Κάλεσμα να συνεχιστεί η αιμοδοσία

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν αίμα, καθώς και τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων.

  • Το ΠΑΜΕ οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 15/3, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).
Συζητιούνται μέθοδοι αναπλήρωσης μετά το κλείσιμο των σχολείων

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για αυθαιρεσίες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης

Διάφορα σενάρια συζητιούνται στο υπουργείο Παιδείας για την αναπλήρωση των μαθημάτων στα σχολεία, σε περίπτωση που χρειαστεί να παραταθεί το κλείσιμό τους, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, εξετάζονται μέτρα όπως: Μείωση των διδακτικών ωρών (35λεπτα αντί για 45λεπτα), μείωση της ύλης, μαθήματα μέσα στις γιορτές, έως και παράταση της σχολικής χρονιάς. Σε πιλοτικό επίπεδο συζητιέται να δοκιμαστούν μέθοδοι εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα, δημόσια και ιδιωτικά, όλων των βαθμίδων, παραμένουν κλειστά από χτες και για 14 μέρες, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και σχολικές γιορτές για την 25η Μαρτίου. Από το κλείσιμο έχουν εξαιρεθεί οι φοιτητικές εστίες, λέσχες σίτισης των φοιτητών, οι γραμματείες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τα ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, στα σχολεία και τις άλλες μονάδες (π.χ. ΙΕΚ, ιδρύματα διά βίου μάθησης κ.ά.) προβλέπεται οι διευθυντές και το προσωπικό στις γραμματείες να εργάζονται κανονικά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυθαιρεσίες διευθυντών σχολείων και διευθυντών Εκπαίδευσης που είτε επιβάλλουν την παρουσία και άλλων εκπαιδευτικών στα σχολεία είτε απαγορεύουν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών σε άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών - ειδικά των αναπληρωτών που υπηρετούν στα νησιά - προς τις περιοχές τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί γονείς εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά τους τα κρατάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στις οικογένειές τους. Είναι διαφορετικό πράγμα να είναι σε γνώση της υπηρεσίας η περιοχή μετάβασης και διαφορετικό η απαγόρευση! Η ευθύνη που έχει κάθε εκπαιδευτικός, με τη στάση του, να προστατεύσει τους μαθητές του και τον κοινωνικό του περίγυρο από την εξάπλωση του κορονοϊού δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση άλλοθι να κρυφτούν τα χρόνια προβλήματα και οι ελλείψεις στα σχολεία. Η κρισιμότητα των καταστάσεων δεν νομιμοποιεί κανέναν διοικητικό παράγοντα να αυθαιρετεί "νομοθετώντας" κατά το δοκούν».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει με έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες.

  • Σήμερα θα διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Εκπαίδευση.
Κλειστές και οι εκπαιδευτικές δομές του ΟΑΕΔ

Την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών του ΟΑΕΔ για 14 μέρες, από χτες, Τετάρτη 11/3, έως και την Τρίτη 24/3, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, μετά και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες των εκπαιδευτικών δομών του Οργανισμού θα λειτουργούν κανονικά.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΡΗΣ
Τεράστιες οι ελλείψεις σε μια περιοχή που έχει κρούσμα κορονοϊού

Οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και αναλώσιμα υλικά, αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο καθημερινά, με αφορμή την ανάγκη αντιμετώπισης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ασκληπιείου Βούλας και του Κέντρου Υγείας Βάρης, δύο μονάδων Υγείας που βρίσκονται σε δήμο όπου υπάρχει κρούσμα και πιθανόν μεγάλη διασπορά, αφού η καθηγήτρια που βρέθηκε θετική στον ιό, δίδασκε σε τέσσερα δημοτικά σχολεία της Βάρης (1ο και 2ο, Βάρκιζα και Δίλοφο).

Το κρούσμα ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10/3 και είναι χαρακτηριστικό ότι μία μέρα μετά, χτες, στο Ασκληπιείο υπήρχαν συνολικά... 15 μάσκες για γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και συνοδούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένας ειδικός χώρος στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου γιατροί ρωτούν τους ασθενείς και τους συνοδούς που εισέρχονται εάν έχουν ύποπτα για κορονοϊό συμπτώματα. Εάν έχουν, τους δίνουν μάσκα. Ο αριθμός, όμως, όχι μόνο δεν ήταν επαρκής, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο προσπαθούσε να εξασφαλίσει μάσκες από άλλους φορείς της πόλης... Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας ικανός αριθμός από μάσκες θα βρίσκονται σήμερα στο νοσοκομείο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για το 2020, το κονδύλι για ιατρικά αναλώσιμα (υλικά χειρουργείου, φιλμ για το Ακτινολογικό, γάντια, γάζες, μάσκες κ.λπ.) μειώθηκε κατά 30%!

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εκτοξευθεί. Αυτήν τη στιγμή, στο Ασκληπιείο το προσωπικό φτάνει τους περίπου 900 εργαζόμενους, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 300! Υπάρχουν τμήματα με 9 άτομα για να καλυφθούν 3 βάρδιες, κάτι που σημαίνει ότι η λέξη «ρεπό» είναι άγνωστη σε πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές. Μάλιστα, υπάρχει νοσηλεύτρια που της χρωστάνε πάνω από 100 ρεπό... Γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει και πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες όταν θα χρειαστεί το Ασκληπιείο να περιθάλψει ασθενείς με κορονοϊό ή ύποπτα κρούσματα, μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Με δεδομένες όλες αυτές τις ελλείψεις, το Επιχειρησιακό Σχέδιο προετοιμασίας και ενεργειών για την υποδοχή περιστατικών κορονοϊού, για το οποίο μίλησε χτες ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Αιμ. Βουγιουκλάκης, μετά από συνάντηση με στελέχη του δήμου, είναι κενό γράμμα.

Οσον αφορά το Κέντρο Υγείας Βάρης, που χτες το επισκέφτηκαν δάσκαλοι, συνάδελφοι της καθηγήτριας που διαγνώστηκε με κορονοϊό, για να εξεταστούν, η κατάσταση είναι ανάλογη. Συνολικά, ελάχιστοι γενικοί γιατροί παλεύουν να καλύψουν πολλαπλάσιες ανάγκες...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και τις συνέπειές της, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης. Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, πρέπει να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας.

Αυτά θεωρούμε ότι είναι:

1ον. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

2ον. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

3ον. Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση:

-- Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

-- Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

-- Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

-- Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

4ον. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

5ον. Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι επίσης μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Πληρώνει πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την υποχρηματοδότησή του, την εμπορευματοποίηση, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, δεν μπορεί να πληρώσει ξανά!».

Αλληλεγγύη στο λαό της Ιταλίας

«Αλληλεγγύη στο λαό της Ιταλίας». Αυτό το μήνυμα ανάρτησε χτες στο λογαριασμό του στο twitter το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία με ανάρτησή του ευχαρίστησε το ΚΚΕ για το μήνυμα αλληλεγγύης, σημειώνοντας: «Αγωνιζόμαστε για άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που τώρα κινδυνεύουν λόγω απουσίας ασφάλειας ή χωρίς εγγυήσεις για μισθούς και εισοδήματα».

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται

Κλιμακώνει την επίθεση σε χώρους δουλειάς για να μετακυλήσει στους εργαζόμενους τις συνέπειες από τον κορονοϊό

Συνεχίζεται η επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων, με αφορμή τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσής του. Την ίδια στιγμή που τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε πλοία που καταπλέουν από μια σειρά χωρών και σε χώρους όπως τα δικαστήρια, είναι «στον πάγο», η εργοδοσία προωθεί τη δουλειά από το σπίτι, την εκ περιτροπής εργασία, ενώ «ροκανίζει» τις μέρες της κανονικής άδειας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω αποτελούν το προοίμιο της κλιμάκωσης της επίθεσης το επόμενο διάστημα, με τα σωματεία να αντιτάσσουν αιτήματα και διεκδικήσεις και να καλούν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα να παλέψουν για να μην πληρώσουν οι ίδιοι για μια ακόμα φορά τα σπασμένα των επιπτώσεων της διάδοσης του κορονοϊού.

Σε πρώτο πλάνο η «ευελιξία» και η δουλειά από το σπίτι

Την προσπάθεια της εργοδοσίας «να εφαρμόσει ντε φάκτο τις ελαστικές μορφές, την τηλεργασία, κάτι που διακαώς επιθυμεί καιρό τώρα», με αφορμή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Συγκεκριμένα, ο όμιλος ΟΤΕ τις επόμενες μέρες προχωρά στην απολύμανση κεντρικών κτιρίων «ζητώντας από τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι, ενώ σε όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, τους ενημερώνουν προφορικά να πάνε στο κτίριο της Ηλιούπολης».

Στη «Vodafone» «προτείνουν» στις εργαζόμενες μητέρες αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας. Στις δύο παραπάνω εταιρείες, όπως και στη «Wind» και σε πολλές ακόμα εταιρείες πληροφορικής, η «λύση» που προωθεί η εργοδοσία είναι η δουλειά από το σπίτι.

«Η μονομερής και σε πολλές εταιρείες υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας αποτελεί παραδοχή της γύμνιας κυβέρνησης και εργοδοσίας, που στο όνομα του κόστους - οφέλους δεν παίρνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων», σημειώνει το Συνδικάτο.

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας, να καταργήσει δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να χάσουν οι εργαζόμενοι μεροκάματα, ασφαλιστικές εισφορές, να δουλέψουν από το σπίτι ή να αναγκαστούν να πάρουν κανονική άδεια», τονίζει.

Ανάμεσα στα άλλα, διεκδικεί τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα), την κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, για καθαρισμό χεριών και επιφανειών, μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση ακουστικών και πληκτρολογίων.

Εκ περιτροπής εργασία

Το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, επικαλούμενη τη μείωση του κύκλου εργασιών της και τις ακυρώσεις στις κρατήσεις λόγω του κορονοϊού, επιδιώκει να εφαρμόσει η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Capsis Astoria» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, η εργοδοσία ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες την πρόθεσή της να επιβάλει στο προσωπικό εκ περιτροπής εργασία μέχρι τα μέσα Μάη, επιδιώκοντας, όπως και άλλοι εργοδότες, να μετακυλήσει το βάρος των επιπτώσεων από τον κορονοϊό στις πλάτες των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή εκπρόσωπος της εταιρείας κάλεσε τους εργαζόμενους για να τους ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία, προκειμένου, όπως είπε, να μη γίνουν απολύσεις. Απέναντι στις αντιδράσεις των εργαζομένων, ενέτεινε τον εκφοβισμό λέγοντας πως το κλείσιμο του ξενοδοχείου είναι ένα από τα πιθανά σενάρια.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη στάση των εργαζομένων, που απέρριψαν το μέτρο, και υπογραμμίζει πως η στάση της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι μέρος της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών του κλάδου απέναντι στους εργαζόμενους «με απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, χορήγηση απλήρωτης άδειας, καθυστερημένη επαναπρόσληψη των εποχικών συναδέλφων κ.λπ.».

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δουλειά, με 2 ή 3 μέρες δουλειά τη βδομάδα, με άδειες άνευ αποδοχών που θα μας μειώνουν κατακόρυφα τους ήδη χαμηλούς μισθούς. Δεν θα κάνουμε πίσω από τις δικές μας ανάγκες!», τονίζει.

Σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά απαιτεί από την κυβέρνηση «όχι μόνο να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αλλά να σταματήσει κάθε προσπάθεια να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» αποφάσισε την Τρίτη στη Γενική του Συνέλευση ένα πλαίσιο αιτημάτων κόντρα στις προσπάθειες της εργοδοσίας να μετακυλήσει στις πλάτες τους τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού. Στην περίπτωση που προσπαθήσει να επιβάλει οποιαδήποτε μείωση μισθών, εκ περιτροπής εργασία ή απολύσεις, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να απαντήσουν με κινητοποιήσεις.

Αναγκαία η λήψη μέτρων στις δικαστικές υπηρεσίες

Την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού στα δικαστήρια της χώρας, ιδιαίτερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και στα δικαστήρια των μεγάλων πόλεων, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

Οπως εξηγεί, τα μεγάλα κενά στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων «εμποδίζουν την άμεση και αποτελεσματική διεκπεραίωση των σχετικών συναλλαγών με το κοινό στις δικαστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση και τις ατέλειωτες ουρές σε μια σειρά από χώρους των δικαστηρίων». Μέσα σε αυτήν την «υγειονομική βόμβα» εργάζονται «χιλιάδες δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, υποχρεώνονται να βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» προτείνει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας τη λήψη απόφασης για αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους διεκδικώντας τη λήψη μιας σειράς μέτρων.

Μεταξύ άλλων, διεκδικεί τον πλήρη εξοπλισμό των δικαστηρίων με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης δωρεάν από το κράτος, την αναστολή της λειτουργίας όλων των δικαστικών υπηρεσιών με την αυτονόητη προϋπόθεση της καταβολής του μισθού σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δικαστικών υπαλλήλων, των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων που εργάζονται ως «συνεργάτες» σε μεγαλογραφεία και δικηγορικές εταιρείες, με πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για ναυτεργάτες και εργαζόμενους στα λιμάνια

Eurokinissi

Εντελώς ανοχύρωτοι είναι οι εργαζόμενοι (ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες κ.ο.κ.) των οποίων οι ειδικότητες εμπλέκονται με τις δραστηριότητες των λιμανιών, που είναι οι πύλες εισόδου της χώρας, απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού. Από προχτές μέχρι και χτες το βράδυ έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά με πλοία που είχαν καταπλεύσει ή αναμενόταν να καταπλεύσουν σε λιμάνια της Ελλάδας, πρώτα και κύρια στον Πειραιά, προερχόμενα από Ιταλία, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης δεν έβγαλε άχνα όταν κλήθηκε χτες, από την βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, να απαντήσει αν θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων στα πλοία αυτά. Στάση που δείχνει ότι για να μην ενοχλήσει τους εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους, συνολικά την εργοδοσία, η κυβέρνηση δεν διστάζει να βάλει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων της χώρας και των οικογενειών τους.

Η συζήτηση μεταξύ του υπουργού και της βουλευτή του ΚΚΕ έγινε σε Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Δ. Μανωλάκου:

-- Εδώ και δύο μέρες, δηλαδή από τις 10 Μάρτη, έχει δέσει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου εργάζονται εκατοντάδες μεταλλεργάτες, το πλοίο «Rigel II», της εταιρείας «Ventouris Ferries», προερχόμενο από Ιταλία. Εγκαιρα το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης με επιστολή τους σε όλους τους αρμόδιους και προσωπικά στον υπουργό ζήτησαν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας ναυτεργατών και εργατών, πριν ξεκινήσουν δουλειά τα συνεργεία.

-- Με χτεσινή τους ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ ανέφεραν ότι αναμενόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι του Λαυρίου το φορτηγό πλοίο «Treville», που μετέφερε ανεμογεννήτριες από τη βόρεια Ιταλία. Τα σωματεία απαίτησαν τη λήψη μέτρων για όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή πλήρωμα και όσους θα εργαστούν για την εκφόρτωση και μεταφορά των ανεμογεννητριών.

-- Ακόμα, χτες το βράδυ αναμενόταν να καταπλεύσει σε προβλήτα του ΟΛΠ (COSCO) για εκφόρτωση το κοντεϊνεράδικο πλοίο «MSC Veronique», προερχόμενο από την κεντρική Ιταλία, με τις καταγγελίες εργαζομένων και ναυτεργατών από πλοία που θα ανεφοδίαζαν το πλοίο να κάνουν λόγο για πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε συνολικά στην ανάγκη προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων σε ειδικότητες σχετικές με το λιμάνι, των ναυτεργατών στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία κ.λπ. Ρώτησε τον υπουργό ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν, με ευθύνη των εφοπλιστών, συνολικά της εργοδοσίας και του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να πάρει την παραμικρή απάντηση.

Σημειώνεται ακόμα ότι παρά το γεγονός πως από τις 28 Φλεβάρη το ΚΚΕ κατέθεσε με Αναφορά στη Βουλή σχετική επιστολή των ναυτεργατικών συνδικάτων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι ζητούνται εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σε «καραντίνα» τα δικαιώματα των εργαζομένων

Σε ανακοίνωση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει: «Σήμερα (σ.σ. χτες) επικυρώθηκε με επίσημη κυβερνητική γραμμή και θέση αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Ηδη σε περιοχές που βρίσκονται σε "καραντίνα" υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπου επιθεωρήσεις εργασίας. Εχει πέσει "σύρμα" και πλήρης ελευθερία στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, μαζί με τη σημερινή πρόταση από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα για εργασία με "ευέλικτο" ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως, είναι "πράσινο φως" για να γίνουν αυτήν τη στιγμή στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, από τη μία οι επιχειρήσεις δεν θα ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και από την άλλη δεν θα ελέγχονται, σε συνθήκες που η κάθε είδους "ευελιξία" της εργασίας θα οργιάζει, με επίσημο κυβερνητικό καπέλο.
  • Το δε μέτρο που αφορά την ανακούφιση των εργαζόμενων γονιών, μπροστά στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δίνει σινιάλο στους εργοδότες να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας. Αντί το κράτος να δώσει πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις παροχές και ασφάλιση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων. Ενα δικαίωμα είχε μείνει όρθιο στη 10ετή κρίση, και σε αυτό βάζουν μαχαίρι. Επεσαν επάνω σε αυτήν την ελάχιστη άδεια που έχουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την αθλιότητα.

Σε συνθήκες που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανακοινώνει κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια, αλλά αναστέλλει τους ελέγχους, τα μέτρα που προτείνει είναι ευχολόγια. Ποιος θα υποχρεώσει την εργοδοσία, σε αυτές τις συνθήκες των μη ελέγχων και της πλήρους ελευθερίας που αποσπά από την κυβέρνηση, να δώσει καταρχάς άδεια και κατά δεύτερον να μην κάνει παζάρι πάνω στην κανονική άδεια των εργαζομένων; Ηδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες για άδειες που "δεν εγκρίνονται".

Την ίδια περίοδο που από τους εργαζόμενους παίρνουν μέρος της άδειάς τους, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη μία δηλαδή απαλλάσσεται και ανακουφίζεται ο εργοδότης και από την άλλη ο εργαζόμενος πληρώνει με την άδειά του, η οποία είναι μισθός του, είναι αποδοχές, είναι ο κόπος του. Θυμίζουμε πως η κανονική άδεια και κάθε άδεια συνολικά αποτελούν μέρος της ασφαλιστικής προστασίας».

Εκτός από τα αιτήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας, το ΠΑΜΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. Να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν κάτεργα εν μέσω επιδημίας.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Αδειες με «ειδικό σκοπό» να μη θιγούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας!

Για κάθε τέσσερις μέρες, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους, η μία θα αφαιρείται από την κανονική άδεια των εργαζομένων

Τα σχολεία έκλεισαν αλλά το μάρμαρο θα το πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι γονείς

INTIME NEWS

Τα σχολεία έκλεισαν αλλά το μάρμαρο θα το πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι γονείς
Την ώρα που τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη δοκιμασία, που αφορά τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε και χτες, σπεύδει να στηρίξει πλουσιοπάροχα τις επιχειρήσεις, ενώ στους εργαζόμενους επιφυλάσσει μέτρα που υποσκάπτουν παραπέρα τα δικαιώματά τους, όπως είναι η ετήσια άδεια ανάπαυσης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν προχωρά σε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.ά., στην περίπτωση που νοσήσουν ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους, ή ακόμα, αν η επιχείρηση που εργάζονται προβεί σε περιορισμό ή σταμάτημα των δραστηριοτήτων της.

Αδεια με πολλούς αστερίσκους

Ετσι, με χτεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση θεσπίζει «άδεια ειδικού σκοπού», για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μέριμνας των παιδιών μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των σχολείων, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων κ.λπ. Και ενώ θα περίμενε κανείς η «άδεια» αυτή να καλύπτεται εξολοκλήρου από το κράτος και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση φορτώνει μέρος του βάρους στους ίδιους τους εργαζόμενους!

Συγκεκριμένα, για κάθε 4 μέρες άδειας, η μία θα χρεώνεται στον εργαζόμενο ως κανονική άδεια.

Η ΠΝΠ προβλέπει ότι η άδεια αυτή θα δίνεται μόνο σε έναν εκ των δύο γονέων, στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο, και στον ένα γονέα όταν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ενώ δεν ανακοινώθηκε καμία πρόβλεψη για την περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος και ο άλλος αυτοαπασχολούμενος.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑμΕΑ. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που λάβουν την άδεια αυτή, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.

Σύμφωνα εξάλλου με την κυβερνητική ανακοίνωση, «για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως», διατύπωση που προκαλεί ερωτήματα, το κατά πόσο δηλαδή κατοχυρώνεται στον εργαζόμενο ακόμα και αυτή η άδεια «ειδικού σκοπού», ή ο εργοδότης θα μπορεί κατά το δοκούν να του ζητά «ευέλικτο ωράριο» και αλλαγή βάρδιας ή εργασία από το σπίτι, όπως ήδη καταγγέλλουν τα συνδικάτα (βλέπε σχετικό θέμα).

Τον κλέβουν κι από τα κλεμμένα!

Η κυβέρνηση σε κοινή πορεία με τους εργοδοτικούς φορείς, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τα αστικά ΜΜΕ επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα συνυπευθυνότητας για τις συνέπειες των μέτρων που παίρνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οτι τώρα, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να γίνει «επιμερισμός» του κόστους, «όλοι μαζί να βάλουν πλάτη» κ.λπ.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι εργαζόμενοι, μέσω των εισφορών τους προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά προκειμένου μπροστά σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις να μπορούν να έχουν στοιχειώδη κάλυψη και παροχές.

Εχουν πληρώσει και πληρώνουν μέσω του ΕΟΠΥΥ για την Υγεία τους, μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων εισφορών στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη εισοδήματος στις περιπτώσεις ανεργίας, προσωρινής αδυναμίας για εργασία (ασθένεια, ατύχημα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος, για κάθε 1.000 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό, πληρώνει προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης περίπου 400 ευρώ, τα οποία του παρακρατούνται άμεσα, για κάθε μήνα εργασίας. Και αυτά πέρα από τη φορολογία εισοδήματος που πληρώνει επιπλέον.

Πρόκειται για ένα απλήρωτο κομμάτι της εργασίας που έχει προσφέρει και για το οποίο περιμένει ότι σε περίπτωση ανάγκης θα λάβει κάποια ανταπόδοση. Τώρα, όμως, που προκύπτει αυτή η ανάγκη, η κυβέρνηση, και το κράτος που υπηρετεί, του λέει ότι και πάλι πρέπει να «βάλει πλάτη» και να επωμιστεί επιπλέον βάρος!

Βέβαια, δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη απόφαση, αφού το συγκεκριμένο μέτρο κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με μείωση μισθών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση.

Κι άλλα δωράκια στις επιχειρήσεις

Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε συνέχεια των άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις και προβλέπουν αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, όπως και αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Ερχεται όμως να συμπληρώσει και το δώρο προς τις επιχειρήσεις να μην καταχωρούν άμεσα προς το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, στην υπερωριακή απασχόληση, δυνατότητα που τους λύνει τα χέρια για κάθε είδους αυθαιρεσία, ενώ πρόσθετα τους έχει δοθεί και η δυνατότητα ο εργαζόμενος να παρέχει εργασία από το σπίτι.

Στον αντίποδα, ούτε με τη χτεσινή δεύτερη δόση μέτρων πήρε κάποια θέση η κυβέρνηση για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για πλήρη κάλυψη, μισθολογική και ασφαλιστική, σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του ιού ή σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου μέλους της οικογένειας στο σπίτι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με παντιέρα την «ατομική ευθύνη»

Στη γνωστή επίκληση της «ατομικής ευθύνης» βασίστηκε το πολυδιαφημισμένο χτεσινοβραδινό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη για τον κορονοϊό, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία και η συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, διαχείρισης των επιπτώσεων από την επιδημία.

«Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες», είπε.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη μέχρι τώρα λειψή με βάση τις ανάγκες διαχείριση του ζητήματος και την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας» και απαρίθμησε τα μέτρα - ασπιρίνες για τις μεγάλες και μόνιμες ελλείψεις στην Υγεία.

Κατά τον ίδιο τρόπο και αναγγέλλοντας «πλήγμα στην οικονομία», προειδοποίησε ότι «το βάρος οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι - κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», ενώ ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν «κι άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα και αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου».

Για το κλείσιμο των σχολείων είπε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στην Γ' Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες».

Πρόσθεσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον «συντονισμό κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», ενώ προανήγγειλε και «νέα εργαλεία» στο Δημόσιο, «όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως».

Κατέληξε με το θέμα της εκκλησιαστικής λειτουργίας, λέγοντας πως «ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας». Προηγουμένως είχε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφερθεί στις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό, λέγοντας πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά από αυτήν την οποία προβλέπαμε».

Σύσκεψη για μέτρα στο στράτευμα

Σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας υπό τον υπουργό, Ν. Παναγιωτόπουλο, πραγματοποιήθηκε χτες, με αντικείμενο τις δράσεις για την ενημέρωση και προφύλαξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, σε αντιστοιχία με όσα ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους. Αναστολή λειτουργίας των Προαγωγικών Σχολών Εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΔΙΕΟ κ.λπ.) έως τις 10/4. Αναστολή όλων των στρατιωτικών παρελάσεων για την 25η Μαρτίου. Αναστολή χορήγησης αδειών εξωτερικού. Αναστολή της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των μαθητών στις Παραγωγικές Σχολές (ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ) έως τις 10/4. Αναστολή διάθεσης προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων (στρατιωτικά αγήματα, μπάντες, κ.λπ.). Πραγματοποίηση προγραμματισμένων ορκωμοσιών νεοσυλλέκτων χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων.

Αυξάνονται οι αναβολές αθλητικών αγώνων

Αυξάνονται και στην Ελλάδα οι αναβολές αθλητικών αγώνων εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Χτες, η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ αποφάσισε την αναστολή μέχρι νεωτέρας όλων των πρωταθλημάτων που βρίσκονται υπό την αιγίδα της. Το πρωτάθλημα της Basket League θα συνεχιστεί τουλάχιστον για το διήμερο 14 - 15 Μάρτη αλλά χωρίς θεατές. Σε ανάλογο δρόμο κινήθηκε και η Ομοσπονδία Βόλεϊ, ανακοινώνοντας την αναστολή διεξαγωγής όλων των εθνικών και πανελλήνιων πρωταθλημάτων που τελούν υπό την αιγίδα της έως τις 22/3.

Στο μεταξύ, την αναβολή τριών προ-ολυμπιακών Παγκόσμιων Κυπέλλων που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες σε Κατάρ και Ιταλία, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής. Το μέτρο αφορά τις διοργανώσεις του 8ου αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Ντόχα (18 - 21 Μάρτη), του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ρυθμικής (Πέζαρο, 3 - 5 Απρίλη) και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Τραμπολίνο (Πέζαρο, 19 - 20 Απρίλη). Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει πλέον τη διεξαγωγή τους τον Ιούνη.

ΣΕΜΙΣΕΑ
Να πάρει θέση τώρα η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής

Παρά τις αποφάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για προληπτικό κλείσιμο όλων των μονάδων Εκπαίδευσης, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (μεταξύ άλλων και στα ιδιωτικά φροντιστήρια), «θολό» παρέμεινε με ευθύνη της το θέμα σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής. Ετσι, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), «ιδιοκτήτες απογευματινών κέντρων Ειδικής Αγωγής παίζουν με τις λέξεις και με την προστασία της δημόσιας υγείας για χάριν του κέρδους».

Οπως σημειώνει το Σωματείο, «στο όνομα του ότι τα κέντρα δεν υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας αλλά στο Υγείας, που δεν τα έχει ονοματίσει συγκεκριμένα, παίρνουν στο λαιμό τους εργαζόμενους, γονείς, παιδιά (που σε μεγάλο ποσοστό αδυνατούν λόγω των δυσκολιών τους να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής) και ανακοινώνουν σε πολλές περιπτώσεις ότι θα μείνουν ανοιχτά! Η Ενωση Εργοδοτών έβγαλε ανακοίνωση ότι "ως χώροι παραμένουμε κλειστοί", για να είναι τυπικά καλυμμένοι, αλλά οι ίδιοι εργοδότες στα κέντρα τους λένε άλλα, στη λογική ότι "δεν είναι δεσμευτική η απόφαση ενός συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά μόνο του υπουργείου!", "Είμαστε υπηρεσίες παροχής Υγείας", "κάνουμε δυαδικό πρόγραμμα", "είμαστε θεραπευτικές μονάδες" και πολλά άλλα ευφάνταστα, που πατάνε πάνω στο ελλιπές νομικό πλαίσιο λειτουργίας, όπως ήρθαν από καταγγελίες συναδέλφων. Τα ίδια παιδιά, δηλαδή, που τα σχολεία τους έκλεισαν για πρόληψη διασποράς του ιού θα έρχονται στα κέντρα, που εξυπηρετούν παιδιά από όλα τα σχολεία του δήμου, πολλές φορές και διπλανών περιοχών».

Το ΣΕΜΙΣΕΑ σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να πάρει άμεσα συγκεκριμένη θέση η κυβέρνηση. Παραπέρα, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να επικοινωνούν άμεσα με το ΔΣ για αντίστοιχες κινήσεις εργοδοτών, όπως και για απειλές απληρωσιάς, αφαίρεσης νόμιμων ημερών αδειών, εργασία από το σπίτι.

Επιπλέον, το Σωματείο απαιτεί τόσο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με Ασφάλιση στο ΙΚΑ, όσο και όλοι όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» να αποζημιωθούν κανονικά για τις μέρες που το κέντρο τους θα μένει κλειστό, να μη χάσουν ούτε ένσημο! Οσοι έχουν παιδιά να πάρουν ειδική άδεια, πλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Τα κρούσματα ξεπέρασαν διεθνώς τα 121.000

Για πανδημία κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων και χτες στην Ιταλία - Νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Copyright 2020 The Associated

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων και χτες στην Ιταλία - Νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Σε πανδημία ανακήρυξε χτες την εξάπλωση κρουσμάτων του κορονοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο ιός εξαπλώνεται ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, ενώ τα κρούσματα εκτός Κίνας τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί 13 φορές.

«Η λέξη "πανδημία" δεν χρησιμοποιείται εύκολα ή χωρίς προσοχή. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο ή την αίσθηση πως η μάχη χάθηκε, οδηγώντας σε αχρείαστη αγωνία και θάνατο. Επιπλέον, η διαπίστωση αυτή δεν αλλάζει την αντιμετώπιση του ΠΟΥ απέναντι στην πανδημία, ούτε τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες. Θα πρέπει να βρουν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας και του περιορισμού των οικονομικών και κοινωνικών ανωμαλιών, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. Συνοψίζοντας τα βασικά στάδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ΠΟΥ αναφέρει τέσσερα σημεία: Προετοιμασία και ετοιμότητα, Εντοπισμό - προστασία και αντιμετώπιση, Μείωση της μετάδοσης, Καινοτομία και γνώση.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν επιβεβαιωθεί 121.250 κρούσματα σε 118 χώρες όλου του πλανήτη.

Στην Κίνα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα και 22 νέοι θάνατοι (οι 19 στη μεγαλούπολη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι), αυξάνοντας τα αντίστοιχα σύνολα σε 80.967 και 3.158. Τα νέα κρούσματα και θύματα συνεχίζουν να εμφανίζουν σαφή πορεία υποχώρησης, ωστόσο οι αρχές είχαν καταγράψει μέχρι χτες 79 κρούσματα που «είχαν φτάσει από το εξωτερικό», δηλαδή αλλοδαπούς. Στο Πεκίνο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στο εξής όλοι όσοι φτάνουν στην πόλη από το εξωτερικό θα τίθενται σε καραντίνα για 14 μέρες.

Πολύ μεγάλη άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων σημειώθηκε χτες στην Ιταλία, καθώς τα κρούσματα έφτασαν τα 12.462 και οι νεκροί τους 827 (αύξηση κατά 196 θύματα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα). Ανακοινώνοντας νέα μέτρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε ανήγγειλε χτες το βράδυ ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Πρόσθεσε ότι θα μπορούν να γίνονται παραδόσεις κατ' οίκον, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ζήτησε επίσης την αύξηση της τηλεργασίας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αναταραχές σε πολλές φυλακές λόγω του υπερπληθυσμού, με συνολικά 12 θανάτους κρατουμένων.

Μεγάλοι ήταν οι ρυθμοί εξάπλωσης και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία τα κρούσματα έφταναν τα 2.281 και οι θάνατοι ήταν τουλάχιστον 48, ενώ ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας».

Στη Γερμανία τα κρούσματα έφταναν τα 1.629, ενώ χτες επιβεβαιώθηκε και τρίτος θάνατος. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προχώρησε στις πρώτες δηλώσεις από το ξέσπασμα της επιδημίας, σημειώνοντας πως «το 60% - 70% του πληθυσμού ενδέχεται να προσβληθεί», καθώς «δεν υπάρχει ακόμα καμία θεραπεία και κανένα εμβόλιο». «Είμαστε στην αρχή μιας εξέλιξης που δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε», πρόσθεσε.

Στην Ισπανία τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 2.026.

Τέλος, στις ΗΠΑ επίσης συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, με τουλάχιστον 1.039. Περίπου στα 3/4 των Πολιτειών υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 28 είναι θανατηφόρα. Στη Νέα Υόρκη ο κυβερνήτης ζήτησε τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για να επιβάλει καραντίνα σε συνοικία όπου καταγράφηκαν δεκάδες κρούσματα.

Στο Λονδίνο ανακοινώθηκε πως μολύνθηκε από τον ιό η υπουργός Υγείας, ενώ αργότερα η κυβέρνηση κατέθεσε τον πρώτο προϋπολογισμό με πρόβλεψη για αύξηση των κρατικών δαπανών, ώστε να επωφεληθούν τα ντόπια μονοπώλια και ενόψει Brexit.

Μεταξύ άλλων χωρών, κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και στην Τουρκία, ενώ ο πρώτος νεκρός ανακοινώθηκε στο Βέλγιο, στην Αλβανία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, μέτρα και σχέδια στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων δρομολογούν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς διευρύνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία και μεγαλώνει η ανησυχία για μια νέα σημαντική επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, ανάλογα και με την εξέλιξη της επιδημίας.

Ετσι, ενώ τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον πλανήτη βιώνουν τώρα ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, τώρα καλούνται πλέον να φορτωθούν και την προστασία του κεφαλαίου από νέα χασούρα.

Ενδεικτικές είναι οι προτεραιότητες που θέτει το «σχέδιο διάσωσης της οικονομίας» που κατάρτισε η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, επιτρέποντας μεταξύ άλλων στην εργοδοσία την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία η κυβέρνηση ιεραρχεί ψηλά τη στήριξη επιχειρήσεων που θα μειώνουν τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων. Επίσης η καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον κρατικά κονδύλια και να παραβιαστεί το «μαύρο μηδέν», δηλαδή ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Στην Ιταλία, την πιο σκληρά πληττόμενη χώρα διεθνώς μετά την Κίνα, η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε τη διάθεση συνολικά 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ωστόσο «δεν θα χρησιμοποιηθούν αμέσως αλλά θα χρησιμεύσουν για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Στις ΗΠΑ η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, ανακοίνωσε χτες πως η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του «G7» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς), που είχε προγραμματιστεί αρχικά στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια για τις 24 και 25 Μάρτη, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με την πανδημία.

Στην Ευρώπη, αναμένεται αύριο να συνεδριάσει η διοίκηση της ΕΚΤ προκειμένου να λάβει πιθανές αποφάσεις για νομισματικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ