Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των κρουσμάτων

Πληθαίνουν τα παραδείγματα που οι οδηγίες του Οργανισμού αποδεικνύονται πολλαπλά επικίνδυνες

Το γεγονός ότι εντοπίζονται σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Καταγράφοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι οδηγίες του ΕΟΔΥ οδήγησαν τελικά σε έκθεση πολλών ανθρώπων (υγειονομικών, άλλων ασθενών, συνοδών, μαθητών κ.λπ.) σε ασθενείς που τελικά ήταν φορείς του κορονοϊού, η ΟΕΝΓΕ υπενθυμίζει τις εξής περιπτώσεις:

  • Τον 66χρονο από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΓΝ Πατρών. Για τον συγκεκριμένο ασθενή, επισημαίνει, ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κορονοϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή τους έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός.
  • Την καθηγήτρια στη Βάρη Αττικής, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μόνο μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία, αφού η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής είχε νωρίτερα δώσει εντολή στην καθηγήτρια να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία, ενώ είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία στις 24 Φλεβάρη, χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας! Η παραπάνω απόφαση λήφθηκε από τη Διεύθυνση μετά από τηλεφωνική ...σύσταση του ΕΟΔΥ, ο οποίος έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκεκριμένη καθηγήτρια, παρά τις ανησυχίες που εξέφραζαν οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής, να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία της περιοχής και να έρχεται σε επαφή με δεκάδες παιδιά...
  • Τον 53χρονο υγειονομικό από τη Σιάτιστα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ και επίσης δεν θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο μαζί με άλλους ασθενείς.

Στα παραπάνω περιστατικά, που αποκαλύπτουν το σοβαρό πρόβλημα με τα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ, προστέθηκε και το νέο περιστατικό στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας, όπου 77χρονος, απύρετος, με βήχα, κάλεσε προχτές το πρωί το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στην πρωινή εφημερία του «Αλεξάνδρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύτηκε αρχικά σε 5κλινο θάλαμο στην Παθολογική κλινική, αργότερα χρειάστηκε οξυγόνο και μεταφέρθηκε σε τρίκλινο θάλαμο για την παροχή οξυγόνου. Μετά την ακτινογραφία διαπιστώθηκε πνευμονία, και μόνο μετά την επιμονή του παθολόγου στάλθηκε δείγμα για εργαστηριακό έλεγχο. Αργά το βράδυ και αφού είχαν περάσει τόσες ώρες διασποράς του ιού μέσα στο νοσοκομείο, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για άλλο ένα κρούσμα κορονοϊού. Ο 77χρονος μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία» (νοσοκομείο αναφοράς), ενώ πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, ως ύποπτα κρούσματα αξιολογήθηκαν 7 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους. Πρόκειται για 2 ειδικευμένους από τα ΤΕΠ, 2 ειδικευόμενους και 1 νοσηλεύτρια της Δ4 Παθολογικής και 2 από το πλήρωμα ασθενοφόρου. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι συνολικά οι εργαζόμενοι μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση για τις επόμενες μέρες. Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» απαίτησε συνάντηση με τη διοίκηση, η οποία αρνήθηκε να ενημερώσει το Σωματείο για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σε αυτό το φόντο, μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «αρκετοί συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι στις τηλεφωνικές κλήσεις(σ.σ. των γιατρών)προς τον ΕΟΔΥ υπάρχει μεγάλη αναμονή, έως και 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ η διεκπεραίωση των περιστατικών».

Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων - Καμία οικονομική επιβάρυνση

Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου για να εκθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της.

Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ είναι τα εξής:

  • Να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ.
  • Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος απαιτεί στην παρούσα φάση να υπάρχει αρνητικό δείγμα για γρίπη προκειμένου να σταλεί δείγμα για κορονοϊό, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή δυσχέρεια στη χρήση των ελάχιστων χώρων μόνωσης που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία διαδικαστική εμπλοκή των ασθενών και των συνοδών τους στην αποστολή δείγματος.
  • Αμεσα το υπουργείο να ορίσει συνάντηση με την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ