Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Συζητιούνται μέθοδοι αναπλήρωσης μετά το κλείσιμο των σχολείων

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για αυθαιρεσίες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης

Διάφορα σενάρια συζητιούνται στο υπουργείο Παιδείας για την αναπλήρωση των μαθημάτων στα σχολεία, σε περίπτωση που χρειαστεί να παραταθεί το κλείσιμό τους, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, εξετάζονται μέτρα όπως: Μείωση των διδακτικών ωρών (35λεπτα αντί για 45λεπτα), μείωση της ύλης, μαθήματα μέσα στις γιορτές, έως και παράταση της σχολικής χρονιάς. Σε πιλοτικό επίπεδο συζητιέται να δοκιμαστούν μέθοδοι εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα, δημόσια και ιδιωτικά, όλων των βαθμίδων, παραμένουν κλειστά από χτες και για 14 μέρες, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και σχολικές γιορτές για την 25η Μαρτίου. Από το κλείσιμο έχουν εξαιρεθεί οι φοιτητικές εστίες, λέσχες σίτισης των φοιτητών, οι γραμματείες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τα ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, στα σχολεία και τις άλλες μονάδες (π.χ. ΙΕΚ, ιδρύματα διά βίου μάθησης κ.ά.) προβλέπεται οι διευθυντές και το προσωπικό στις γραμματείες να εργάζονται κανονικά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυθαιρεσίες διευθυντών σχολείων και διευθυντών Εκπαίδευσης που είτε επιβάλλουν την παρουσία και άλλων εκπαιδευτικών στα σχολεία είτε απαγορεύουν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών σε άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών - ειδικά των αναπληρωτών που υπηρετούν στα νησιά - προς τις περιοχές τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί γονείς εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά τους τα κρατάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στις οικογένειές τους. Είναι διαφορετικό πράγμα να είναι σε γνώση της υπηρεσίας η περιοχή μετάβασης και διαφορετικό η απαγόρευση! Η ευθύνη που έχει κάθε εκπαιδευτικός, με τη στάση του, να προστατεύσει τους μαθητές του και τον κοινωνικό του περίγυρο από την εξάπλωση του κορονοϊού δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση άλλοθι να κρυφτούν τα χρόνια προβλήματα και οι ελλείψεις στα σχολεία. Η κρισιμότητα των καταστάσεων δεν νομιμοποιεί κανέναν διοικητικό παράγοντα να αυθαιρετεί "νομοθετώντας" κατά το δοκούν».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει με έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες.

  • Σήμερα θα διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Εκπαίδευση.
Κλειστές και οι εκπαιδευτικές δομές του ΟΑΕΔ

Την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών του ΟΑΕΔ για 14 μέρες, από χτες, Τετάρτη 11/3, έως και την Τρίτη 24/3, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, μετά και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες των εκπαιδευτικών δομών του Οργανισμού θα λειτουργούν κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ