Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στη διεκδίκηση μέτρων για την υγεία του λαού και της νεολαίας

Απάντηση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, που πρότεινε κοινές δράσεις από όλες τις πολιτικές νεολαίες για το θέμα του εμβολιασμού

«Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα διεκδίκησης των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στη νεολαία», σημειώνει ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, Νίκος Αμπατιέλος, με αφορμή την επιστολή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Παύλου Μαρινάκη, προς τις Νεολαίες των κομμάτων, με την οποία ζήτησε να στηρίξουν με κοινή τους δήλωση και κοινές δράσεις τον εμβολιασμό, κάνοντας λόγο για «εθνική προσπάθεια που υπερβαίνει πολιτικές ιδεολογίες», που οι νέοι «οφείλουν να είναι οι πρώτοι που θα στηρίξουν».

Στην απαντητική επιστολή, την οποία κοινοποιεί και στους εκπροσώπους των Νεολαιών από τα κόμματα του Κοινοβουλίου, ο Νίκος Αμπατιέλος σημειώνει αναλυτικά:

«Η ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του λαού και της νέας γενιάς είναι δεδομένη. Αυτή η ανάγκη, όμως, έχει σκοντάψει, με ευθύνη της κυβέρνησης, στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους, με αποτέλεσμα σημαντικότατες καθυστερήσεις, αλλά και ανισότητες στον μαζικό εμβολιασμό όλων των λαών παγκοσμίως.

Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει να αντιμετωπίζει ως "κανονικότητα" τους χιλιάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους στη χώρα μας, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης και η άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Αυτές τις αυτονόητες και δίκαιες διεκδικήσεις έχει διατρανώσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους η νέα γενιά, εδώ κι ένα χρόνο, με την κυβέρνηση να απαντάει με νέα μέτρα που υπονομεύουν τις ανάγκες των νέων, με καταστολή και αυταρχισμό, πυροδοτώντας τη δίκαιη αντίδρασή τους.

Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα διεκδίκησης των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στη νεολαία. Είναι ευθύνη κάθε πολιτικής νεολαίας να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση πρωτίστως, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, όπως και την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιδιο διάγγελμα με πριν έναν χρόνο, όταν η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη

Σε σχόλιό του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο πρωθυπουργός σήμερα έκανε σχεδόν το ίδιο διάγγελμα όπως πριν έναν χρόνο, σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην υπάρχουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σαν να μην έχει μετατραπεί το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μίας νόσου. Η κατάσταση όμως δεν είναι όπως πριν έναν χρόνο, είναι πολύ χειρότερη. Η λογική του πρωθυπουργού ότι "με εμβόλια και self tests τελειώνει η πανδημία" είναι παραπλανητική και επικίνδυνη.

Το πρόβλημα για το λαό δεν είναι μόνο το πώς και πού θα γιορτάσει το Πάσχα, αλλά πώς θα προστατευτεί η ζωή του, πώς θα θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, πώς θα προχωρήσει ο μαζικός εμβολιασμός, αλλά και πώς θα υλοποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία που ετοιμάζονται να ανοίξουν. Παρά τον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό, τα παραπάνω μέτρα παραμένουν αναγκαία και επείγοντα, και αν είχαν προχωρήσει, μια σειρά δραστηριότητες θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα ή να μην είχαν κλείσει καθόλου.

Για όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα. Αντίθετα, η αγωνία της είναι μόνο να ανοίξει ο Τουρισμός και συνολικά η καπιταλιστική οικονομία, με "αυτοδιάγνωση" για τους εργαζόμενους και τα γνωστά πρωτόκολλα - "λάστιχο", που ωφελούν μόνο τις τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με αγωνία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και το χτεσινό διάγγελμα

Με άλλο ένα από τα συνηθισμένα του διαγγέλματα, πανομοιότυπο με τα προηγούμενα, και με μόνη αγωνία το πώς θα ανοίξει ο Τουρισμός με τα γνωστά «πρωτόκολλα - λάστιχο», ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε χτες να ξανασερβίρει στο λαό το επικίνδυνο για την υγεία του παραμύθι ότι εμβόλια, αυτοδιάγνωση και ...καλός καιρός αρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κι αυτό την ώρα που η απουσία ουσιαστικών μέτρων οδηγεί καθημερινά εκατοντάδες στη διασωλήνωση και δεκάδες στο θάνατο.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self tests, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά, όταν το ένα θλιβερό ρεκόρ σπάει μετά το άλλο. Σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης ισχυρίστηκε ότι «η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων», ενώ χαιρέτισε την «αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών», που η κυβερνητική πολιτική έχει γονατίσει.

Σαν να μην υπάρχει η ανάγκη επιπλέον μέτρων θωράκισης του συστήματος Υγείας, ανήγαγε σε μείζον το πού θα γιορταστεί το Πάσχα, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτραπούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ώστε μετά το Πάσχα να αρθούν τα μέτρα, με το βλέμμα στραμμένο στις μπίζνες των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα βρήκε να στοχοποιήσει ως βολικούς υπεύθυνους για τη διασπορά όσους «αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες». Και κάλεσε τους πολίτες να προστρέξουν για εμβολιασμό, παρακάμπτοντας την έλλειψη άλλων αναγκαίων μέτρων και τις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης που κλονίζουν την εμπιστοσύνη πολλών απέναντι στο αναγκαίο αυτό μέτρο.

Μιλώντας για το σχέδιο για μετά το Πάσχα, παρουσίασε «ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς» και κυρίαρχο στοιχείο την ατομική ευθύνη μέσα από τα self tests και τους εμβολιασμούς, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ενισχύσει ούτε στο ελάχιστο τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, να πάρει μέτρα στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Πρώτον, τη Δευτέρα 3/5 επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ, «με υποχρεωτικά self tests στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα».

Δεύτερον, στις 10/5 ανοίγουν και πάλι Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία, ακριβώς όπως έκλεισαν πριν από μερικούς μήνες, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους. Κι εδώ η κυβέρνηση πάει με εργαλείο την «αυτοδιάγνωση».

Τρίτον, το Σάββατο 15/5 ανοίγει ο Τουρισμός, με τα γνωστά πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων. Στις 15/5, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες ήταν η λειτουργία χώρων λατρείας τη Μ. Βδομάδα με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με χρήση διπλής μάσκας και υποχρεωτικό τεστ για ιερείς και προσωπικό ναού. Το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα είναι από τις 10 μ.μ. και την Κυριακή του Πάσχα από τις 9 μ.μ. Για την Κυριακή του Πάσχα κατ' εξαίρεση δίνεται δυνατότητα συγκέντρωσης μέχρι 9 άτομα, εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο μέχρι 12 άτομα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Μόνη επιλογή η ατομική ευθύνη και η συναίνεση

«Καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες νέα κρούσματα, δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γεμάτα νοσοκομεία, ενώ ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Παρουσιάζετε ως πανάκεια το self test και την ατομική ευθύνη, δεν παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης, για να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και πανεπιστήμια, η Εστίαση κ.λπ. Αντίθετα, με το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο της αυτοδιάγνωσης, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα του Τουρισμού, με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Πώς τοποθετείστε στον ορατό κίνδυνο αφενός να συνεχιστεί η παραπάνω κατάσταση, αλλά και να επιδεινωθεί περαιτέρω όπως έγινε και πέρυσι; Ποια είναι η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής για όλα αυτά;».

Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε χτες ο «Ριζοσπάστης» στον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, παραθέτοντας στοιχεία του ΕΟΔΥ και της εκρηκτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί.

Και η απάντηση του υπουργού; Για μια ακόμα φορά έδειξε ως διέξοδο την «ατομική ευθύνη», επικαλούμενος τα self tests. Επικαλέστηκε επίσης τις νέες ΜΕΘ που έφτιαξε η κυβέρνηση, κάνοντας μπαλώματα και μετακινήσεις από κλινικές και νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια ανέφερε ότι «ήρθαν στην ώρα τους», ενώ τέσσερις μήνες μετά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει στο 7%.

Κατά τ' άλλα, στη χτεσινή ενημέρωση το υπουργείο Υγείας δεν δίστασε να επιτεθεί σε όσους αναδεικνύουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και την εκκωφαντική απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης της ζωής του λαού, κατηγορώντας τους για... «μικροκομματικά κριτήρια»! Ζητώντας παράλληλα συναίνεση σ' αυτήν την πολιτική, που έχει φτάσει τους νεκρούς σχεδόν στις 10.000 και σταθερά 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ για μέρες, ακόμα και βδομάδες.

Και ενώ δίνεται «πράσινο φως» στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους και τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, με τον ιό να καλπάζει σχεδόν σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση κρύφτηκε και πάλι πίσω από τον εμβολιασμό. Ομολόγησε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ενισχύσει με προσωπικό και υποδομές τη δημόσια ΠΦΥ, ώστε να γίνει και με καλύτερους όρους η εμβολιαστική διαδικασία, αλλά ότι με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες ο εμβολιασμός μετακυλίεται και στους επιχειρηματικούς ομίλους, «σε ιδιωτικά πολυ-ιατρεία, διαγνωστήρια, θεραπευτήρια», πάντα με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, από Τρίτη 27/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με το εμβόλιο της «AstraZeneca» για άτομα κάτω των 30 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν με όσα σκευάσματα περισσεύουν από την εμβολιαστική διαδικασία. Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 40 - 44 και 45 - 49.

86 νεκροί, 831 διασωληνωμένοι, 3.015 νέα κρούσματα

Και χτες 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 9.713. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 3.015, εκ των οποίων 16 είναι εισαγόμενα, 1.418 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 139, Βόρειος Τομέας 169, Δυτική Αττική 127, Δυτική Αθήνα 203, Κέντρο 422, Νότιος Τομέας 142, Πειραιάς 206, Νήσοι 10), 442 στη Θεσσαλονίκη, 101 στη Λάρισα και υπό διερεύνηση είναι τα 99.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96.

Τη βδομάδα 12 - 18 Απρίλη το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.98%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα σε όλη τη χώρα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κ.ά.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στις 10 π.μ. στο υπουργείο είναι το ραντεβού των Σωματείων «Θριασίου» και ΚΑΤ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία, στη Λευκάδα στις 9 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου και στη Χίο στις 11 π.μ. στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Στο Ηράκλειο το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ. Επίσης, τη συμμετοχή του στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Καβάλας.

Για την ίδια μέρα συντονίζουν τη δράση τους 5 σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Αιγαίου. Τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Σάμου, Χίου, Κω, Καλύμνου και Ρόδου και Κέντρων Υγείας του Αιγαίου με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, που «έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομεία μίας νόσου, αφού οι ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid και εκατοντάδες συμπολίτες μας με άλλες παθήσεις δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία».

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα οι υγειονομικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 12 μ., έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους. Από εκεί θα ακολουθήσει πορεία έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με απόφασή της η ΕΝΙΘ ανακοινώνει συμμετοχή στην κινητοποίηση και στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση και στη στάση εργασίας αποφάσισε και η συνέλευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Επιπλέον αποφάσισε να οργανώσει αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό που αναμένεται να επισκεφτεί το νοσοκομείο το Σάββατο 24/4.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από το νοσοκομείο.

Σε νέα κινητοποίηση προχωρά και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου στις 12 μ.

91 διασωληνωμένοι χτες εκτός ΜΕΘ, ο ένας από τις 5 Απρίλη...

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Τη βδομάδα 12 - 18 Απρίλη οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 έφτασαν τις 3.563.

Μόνο χτες αυξήθηκαν κατά 36,95% οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 556. Και χτες 91 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων ένας βρίσκεται στον αναπνευστήρα από τις 5 Απρίλη. Στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» «το σκηνικό παραμένει ίδιο. Οσα κρεβάτια αδειάζουν ξαναγεμίζουν αμέσως, απλές κλίνες και ΜΕΘ. Μένουν στην καλύτερη περίπτωση για λίγες ώρες κενά», αναφέρουν εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή επικρατεί αναβρασμός και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από τους επιστρατευμένους ιδιώτες γιατρούς (στην πλειοψηφία τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ), που σήμερα λήγει η σύμβασή τους και χωρίς να έχουν επίσημη ενημέρωση διαχέεται ότι θα παραταθεί η επιστράτευσή τους μέχρι τον Ιούνη.

Στον «Ευαγγελισμό» παραμένει οριακή η κατάσταση, καθώς η μετατροπή πολλών νοσοκομείων εξολοκλήρου σε Covid όχι μόνο δεν έχει λειτουργήσει ανακουφιστικά, αλλά έχουν εκτοξευτεί οι λίστες αναμονής για χειρουργεία κ.λπ. Και στο «Γεννηματάς» παραμένει ασφυκτική η κατάσταση, με 4 διασωληνωμένους να παραμένουν εκτός ΜΕΘ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν την πάλη για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου

  • Νέα κινητοποίηση χτες έξω από τη Βουλή
  • Συγκέντρωση χτες και στο Ασκληπιείο Βούλας

«Επαναλειτουργία τώρα του "Θριασίου" ως γενικού νοσοκομείου - Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση»: Με κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική συνέχισαν χτες το απόγευμα τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το «Θριάσιο» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19.

Στο πλευρό τους, εκφράζοντας την υποστήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά τους, βρέθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης. Απευθύνοντας χαιρετισμό στην κινητοποίηση, χαρακτήρισε βαθύτατα αντιδραστική την πολιτική που μετατρέπει δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, αφήνοντας το λαό χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και την ίδια στιγμή δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα αλλά μοιράζει «ζεστό» χρήμα και δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εντείνουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους.

Ενώ τα σωματεία και οι φορείς είχαν απευθύνει το υπόμνημά τους στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, καλώντας να πάρουν θέση για το ζήτημα, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που ανταποκρίθηκε, βρέθηκε στην κινητοποίηση και στήριξε τα αιτήματά της.

Φαρσοκωμωδία για τις ανάγκες των ασθενών το «κινητό χειρουργείο»


Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο και εργαζόμενη στο «Θριάσιο», Αφροδίτη Ρέτζιου.

Τις συνέπειες της απόφασης της κυβέρνησης για το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της, το προσωπικό και τους ίδιους τους ασθενείς, ανέδειξε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. Χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» την εγκατάσταση οχήματος του στρατού στο προαύλιο του νοσοκομείου ως ...κινητού χειρουργείου με τον ισχυρισμό ότι είναι εκεί για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο μαζικό εργατικό ατύχημα! Αντίστοιχα, οι ασθενείς με άλλες παθήσεις εκτός κορονοϊού βρίσκουν την πόρτα του νοσοκομείου κλειστή, ενώ οι γιατροί αναγκάζονται να δίνουν παραπεμπτικά σε αρρώστους έξω από τις πύλες του και να αντιμετωπίζουν τα αγωνιώδη ερωτήματα των ασθενών τους «πού μπορώ να σε δω γιατρέ;» χωρίς να μπορούν να απαντήσουν. «Δίνουμε υπόσχεση και οι γιατροί, και οι νοσηλευτές, και το προσωπικό του νοσοκομείου, θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», τόνισε.

«Με τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα ότι αυτοί που πήραν την απόφαση να στερήσουν από εμάς και τις οικογένειές μας το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής, μάταια νόμισαν πως οι κινητοποιήσεις μας θα είναι μόνο συμβολικές», ξεκαθάρισε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Μπροστά από τη Βουλή κατήγγειλε για μια ακόμα φορά ότι η απόφαση της κυβέρνησης στερεί από το λαό χειρουργικές αίθουσες, κλινικές, Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, ενώ σε μια περιοχή με μεγάλες βιομηχανίες και διυλιστήρια, με συχνά εργατικά ατυχήματα, δεν υπάρχει πια ούτε μια διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία εγκαυματιών. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε ως αιτία για τη συγκεκριμένη κατάσταση και γενικότερα για τα δραματικά κενά και ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της ΕΕ, που θέλουν την Υγεία ατομική υπόθεση και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Προανήγγειλε, τέλος, νέες κινητοποιήσεις, ενώ κάλεσε στην απεργία στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση που οργανώνουν σωματεία στην Ελευσίνα.

Στο Ασκληπιείο Βούλας
Στο Ασκληπιείο Βούλας
Τους αγώνες του λαού για να δημιουργηθεί το νοσοκομείο υπενθύμισε ο Νίκος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας. «Σήμερα καλούμαστε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», τόνισε. Τον κίνδυνο απαξίωσης του νοσοκομείου επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, Βαγγέλης Λίγγος. Τις απολύσεις δύο εργαζομένων που απαίτησαν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς από επιχειρήσεις στο Θριάσιο κατήγγειλε ο Σταύρος Χριστίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια.

Την απαίτηση για δωρεάν Υγεία για όλο το λαό μετέφερε η Βιβή Γκίκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας της ΟΓΕ. «Αντί να πάρουν μέτρα για την προστασία του λαού της περιοχής, συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος της υγείας του», κατήγγειλε ο Νίκος Μαΐλης, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη.

Κινητοποίηση και στο Ασκληπιείο

Μαζική ήταν η χτεσινή κινητοποίηση στο Ασκληπιείο Βούλας, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και τη συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι και οι φορείς προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό της Β. Παύλου, του δρόμου μπροστά από το νοσοκομείο, απαιτώντας να επανέλθει η καθημερινή ορθοπεδική εφημερία του νοσοκομείου, την άμεση στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθώς και την επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην περιοχή. Επιπλέον, απαίτησαν να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια σε γιατρούς που αντιδρούν και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ορθοπεδική εφημερία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ασκληπιείο είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια. Και η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας, μετά από 50 χρόνια, που πλέον γίνεται κάθε 4 μέρες, έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντιμετώπιση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού. Η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ενώ είναι ένα επιπλέον «δώρο» στα ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν στους χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι του Σωματείου, εκπρόσωποι της Ομάδας Γυναικών Γλυφάδας - μέλος ΟΓΕ, Συλλόγων Εκπαιδευτικών, του Συλλόγου Συνταξιούχων της περιοχής, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Γλυφάδα και Αργυρούπολη - Ελληνικό, καθώς και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Πάνω από 80 κρούσματα σε γνωστή ψυχιατρική κλινική

Σε απόγνωση βρίσκονται οι συγγενείς τροφίμων σε γνωστή ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στα νότια προάστια, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο ενημερώθηκαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα ξεπερνούν τα 80!

Από τότε μέχρι και σήμερα, η ενημέρωση για την πορεία των ασθενών γίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο κατόπιν πίεσης των οικείων. Τα αγωνιώδη ερωτήματά τους, όπως αν υπάρχει πνευμονολόγος στην κλινική, αν υπάρχει υποδομή παροχής οξυγόνου, τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε περίπτωση διακομιδής νοσηλείας σε κάποιο νοσοκομείο, παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητα σύμφωνα με καταγγελίες. Να σημειωθεί ότι οι συγγενείς έχουν να δουν από κοντά τούς τρόφιμους της κλινικής εδώ και έναν χρόνο, από τον Φλεβάρη του 2020.

Γιατί δεν εμβολιάζονται οι τρόφιμοι;

«Από την αρχή της πανδημίας έχουμε να τους δούμε ή να τους πάρουμε σπίτι κάποιες μέρες. Το Σάββατο μας ενημέρωσαν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό. Από κει και μετά έχει ξεκινήσει ένας γολγοθάς, να είμαστε κρεμασμένοι στα τηλέφωνα, παίρνουμε και μας κάνουν μπαλάκι από το ένα κτίριο στο άλλο. Η όποια ενημέρωση έχουμε είναι κατόπιν δικής μας πίεσης και επιμονής. Δεν ξέρω πού και με ποιον να μιλήσω. Ποιο είναι το πρωτόκολλο σε περίπτωση που χρειαστεί να διακομιστεί; Ξέρουμε ότι ένα τμήμα του προσωπικού και όλοι οι τρόφιμοι δεν έχουν εμβολιαστεί», καταγγέλλει ένας από τους συγγενείς.

Στην ανάγκη του εμβολιασμού, καθώς είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, οι συγγενείς εισπράττουν την απάντηση ότι «δεν έχει έρθει η σειρά των ψυχιατρικών νοσημάτων»!

Αλλος συγγενής καταγγέλλει στην εφημερίδα σχετικά με τον δικό του άνθρωπο, που πάσχει συγχρόνως και από ΧΑΠ (χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια) και «σήμερα είναι 82 ετών. Το Σάββατο ενημερώθηκαν ότι όλο το κτίριο είναι γεμάτο κρούσματα, περίπου 150 τρόφιμοι. Εδώ και έναν χρόνο δεν μπορούμε να τους δούμε από κοντά, αφήνουμε στην πύλη τρόφιμα και παίρνουμε τα άπλυτα. Λόγω ηλικίας μπορούσε να εμβολιαστεί από τον Φλεβάρη και μας απάντησαν από την κλινική όχι, θα έρθει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να κάνει τον εμβολιασμό όταν έρθει η σειρά τους. Πότε; Κινδυνεύουν. Εχουν περάσει τέσσερις μήνες και αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε σαν το σκυλί στο αμπέλι ενώ δικαιούνται να εμβολιαστούν έγκαιρα»...

Για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα, όπως κάνει εξάλλου από την αρχή της πανδημίας, αρνούμενη να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα για όσους νόσησαν με κορονοϊό σε κλειστές δομές και την εξέλιξή τους, ενισχύοντας την ασυδοσία των επιχειρηματιών Πρόνοιας, ξηλώνοντας και τις ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες προνοιακές δομές, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες αβοήθητες.

Διαμαρτυρία στην ΕΥΔΑΠ για τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό έκαναν χτες εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα της ΕΣΚ, απαιτώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε καθώς οι εργαζόμενοι θρηνούν τον δεύτερο νεκρό συνάδελφό τους, ενώ τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς τους καταγράφονται αυξημένα.

Η ΕΣΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, ενώ νοσηλευόταν διασωληνωμένος. «Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για τα τραγικά περιστατικά», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Οπως εξηγεί, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που «προσεγγίζουν πλέον τα 150» και οι δύο νεκροί εργαζόμενοι είναι το αποτέλεσμα της μη τήρησης των απαιτούμενων μέτρων.

Η ΕΣΚ, ανάμεσα σε άλλα, διεκδικεί από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να πυκνώσει τα διαγνωστικά τεστ και να τα επεκτείνει στους εργαζόμενους στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μενίδι, Ασπρόπυργο, Κιούρκα) καθώς και σε όλους τους τομείς αποχέτευσης. Τονίζει ακόμα την ανάγκη να τηρείται το καθεστώς επιφυλακής - εφεδρείας, ειδικά στις Γ. Διευθύνσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης και στα περιφερειακά κέντρα που έχουν επαφή με κοινό, καθώς και να μην «ανακατεύεται» το προσωπικό στις βάρδιες. Απαιτεί την πραγματοποίηση απολυμάνσεων, τη χορήγηση νέων μασκών στους εργαζόμενους, την ενημέρωση για τα κρούσματα και τη διενέργεια μοριακού τεστ με έξοδα της ΕΥΔΑΠ για όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Μέτρα για να μη σκοτώνονται οι εργάτες για τα κέρδη εργολάβων και μετόχων

Περιοδεία στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Περιοδεία στη Κοζάνη πραγματοποίησε χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΟ Κοζάνης και της ΤΟ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Το πρωί, ο Λ. Στολτίδης επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου την προηγούμενη βδομάδα έχασαν τη ζωή τους τρεις εργολαβικοί εργάτες μετά από ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα. Συναντήθηκε με εργαζόμενους του ΑΗΣ, ενώ μετά βρέθηκε και στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Εκεί, μαζί με κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν η Γραμματέας της ΤΕ Κοζάνης, Τίνα Κουζιάκη, και η Κατερίνα Λιάκου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον διοικητή του νοσοκομείου, Στ. Γκανάτσιο, και με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ο Λεωνίδας Στολτίδης μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να μην ανεχτεί ο λαός ότι δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η δύναμή τους είναι η σιωπή μας». Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της περιοδείας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη οργανωμένα να διεκδικήσουν μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και μέτρα προστασίας για να μη σκοτώνονται στον βωμό της κερδοφορίας εργολάβων και μετόχων».

Ανάγκη οργάνωσης του αγώνα σε επίπεδο αντεπίθεσης

Στις συναντήσεις στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε στο κλιμάκιο του Κόμματος η κατάσταση που επικρατεί εκεί, ότι δέχεται όλο αυτό το διάστημα μεγάλη πίεση από την πανδημία, έχοντας μετατραπεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε μιας νόσου.

Από την πλευρά του, ο Λ. Στολτίδης επισήμανε την ανάγκη της διεκδίκησης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς υπάρχουν πολυάριθμοι εργαζόμενοι με «ελαστικές» μορφές εργασίας.

Κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, που λειτουργούν ως μιας νόσου, σε βάρος των ασθενών με άλλα νοσήματα. Επίσης, για την ανυπαρξία επιδημιολογικού ελέγχου λόγω του υποστελεχωμένου προσωπικού του ΕΟΔΥ αλλά και την έλλειψη μέτρων σε εστίες υπερμετάδοσης.

«Η κατεύθυνση της ΕΕ, την οποία ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις», τόνισε, «οδηγεί τα δημόσια συστήματα Υγείας στο να παρέχουν ένα "βασικό πακέτο" υπηρεσιών, οδηγώντας τα υπόλοιπα στον ιδιωτικό τομέα (...) Και την ίδια ώρα, το πολυδιαφημισμένο σχέδιο ανάκαμψης δεν προβλέπει ούτε φράγκο για ανάγκες του λαού όπως η Υγεία και η Παιδεία». Μάλιστα σημείωσε πως σε αντίθεση, ο νέος γύρος χρηματοδότησης του κεφαλαίου γίνεται με όρο νέες περικοπές στις δαπάνες που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, σακάτεμα της τιμής της εργατικής δύναμης και χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως και παράλληλη συντριβή των μικρών αυτοαπασχολούμενων και βιοπαλαιστών αγροτών.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στην Υγεία κι άλλους κλάδους να οργανώσουν τον αγώνα τους σε επίπεδο αντεπίθεσης προκειμένου να διεκδικήσουν τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί τη δημόσια Υγεία προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαχητική κινητοποίηση για μέτρα προστασίας στον ΟΑΣΘ και ενίσχυση του στόλου

Ξεχειλίζει η οργή μετά τον θάνατο τεσσάρων εργαζομένων από επιπλοκές του κορονοϊού

Μέτρα προστασίας της υγείας και αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου της πόλης απαίτησαν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα έξω από το ΥΜΑΘ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, που επιβεβαιώνουν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπου παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες.

Τελευταίο θύμα στη μακάβρια λίστα των νεκρών ήταν ένας 43χρονος οδηγός, πατέρας τριών παιδιών, που πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού. Ηταν ο 4ος νεκρός εργαζόμενος μέσα σε έναν μήνα και ο 7ος στη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 250 εργαζόμενοι νόσησαν, ποσοστό 12,5% σε σύνολο 2.000 εργαζομένων, ενώ χτες τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονταν σε 43.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΟΑΣΘ που όχι μόνο δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους, αλλά αντίθετα με τις επιλογές της τους εκθέτει σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει μετατρέψει τους ελεγκτές σε μεταφορείς και διασπορείς του ιού, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στους ελέγχους των επιβατών και να μετακινούνται από λεωφορείο σε λεωφορείο. Οπως λένε, από τους περίπου 80 ελεγκτές σχεδόν οι μισοί βρέθηκαν θετικοί και νόσησαν!

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν ο Νικήτας Τσαρίδης εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ΟΑΣΘ και ο Γιώργος Ραπτάκης, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που άφησε το λαό απροστάτευτο από την πανδημία και ρημάδια, χωρίς προσωπικό, τα νοσοκομεία και τα ΚΥ, ενώ κλείνει τα αυτιά στα δίκαια αιτήματα για ενίσχυση των συγκοινωνιών και καταργεί εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.

Τα εργατικά σωματεία διεκδικούν: Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Να προχωρήσει άμεσα ο μαζικός εμβολιασμός όλων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Καθημερινή υποχρεωτική θερμομέτρηση κατά την ανάληψη εργασίας. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Καθημερινό έλεγχο της διασποράς με τεστ σε κεντρικούς σταθμούς και αφετηρίες σε εργαζόμενους και επιβάτες, καθημερινή απολύμανση των χώρων αναμονής και των οχημάτων. Περιορισμό της μετακίνησης των εργαζομένων σε διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές. Αγορά καινούργιων λεωφορείων. Πύκνωση των δρομολογίων σε γραμμές και ώρες αιχμής, όπου υπάρχει συνωστισμός. Χρηματοδότηση για την άμεση επισκευή λεωφορείων του ΟΑΣΘ και ειδικά των αρθρωτών. Επίταξη για όσο διαρκεί η πανδημία σε όλο τον διαθέσιμο στόλο οχημάτων που υπάρχει (ΚΤΕΛ και τουριστικά). Προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες (τεχνίτες - οδηγοί).

Στο 48% ο εμβολιασμός για τον HPV στη χώρα

O ρόλος του ιού HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) καθώς και οι θεαματικές εξελίξεις στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του απασχόλησαν τη διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου τις προηγούμενες μέρες.

Στις αναφορές για τα είδη καρκίνου που μπορούν να αναπτυχθούν ως απόρροια της μόλυνσης με τον ιό HPV, καθώς και τις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια κάποιοι εξ αυτών, υπογραμμίστηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που παρέχονται πλέον τόσο στην πρωτογενή (εμβόλια), όσο και στη δευτερογενή πρόληψη (HPV test) εναντίον των καρκινογόνων τύπων του ιού HPV.

«Στην Ελλάδα, παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας από το 2008, ο εμβολιασμός κατά του HPV (εμβόλιο για νεαρά αγόρια και κορίτσια, πρόληψης εμφάνισης πολλών τύπου καρκίνου) παραμένει εν πολλοίς ευκαιριακός και συγκυριακός, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θεωρεί ότι αποτελεί "υποχρέωση" μόνο των κοριτσιών/γυναικών», είναι μια από τις επισημάνσεις που ακούστηκε στην ημερίδα.

Οπως επισημάνθηκε, «ο μαζικός εμβολιασμός σε νεαρές ηλικίες αποτελεί την καλύτερη πρωτογενή πρόληψη, αφού καλύπτει το 90% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνων σχετιζόμενων με τον ιό, ενώ σε συνδυασμό με το τεστ ΠΑΠ και το νέο HPV DNA test μπορεί να προλάβει την συντριπτική πλειοψηφία περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνων προερχόμενων από τον HPV». Παρ' όλα αυτά εμφανίζεται μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, που φτάνει κατά μέσο όρο μόλις στο 48%, δεκατρία χρόνια μετά την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Σήμερα θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test στα εξής σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι:

  • Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα»
  • Δ. Αμαρουσίου, Πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ)
  • Δ. Πειραιά, Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι
  • Δ. Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό parking στο ύψος της πεζογέφυρας)
  • Δ. Διονύσου, Ηρώων Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγιος Στέφανος
  • Δ. Νέας Ιωνίας, Παλαιών Πατρών Γερμανού & Καρολίδου
  • Δ. Νέας Σμύρνης, Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης
  • Δ. Χαϊδαρίου, Αναγεννήσεως 25 (2ο κλειστό γήπεδο)
  • Δ. Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος, Ιλιον
  • Νότια Πύλη ΔΕΘ
  • Δ. Καλαμαριάς, στην πλατεία Δημαρχείου, στον Πεζόδρομο
  • Drive through στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, Ηπείρου 19, Πανόραμα
  • Δ. Ευόσμου - Κορδελιού, πάρκο Μουσών
  • Δ. Παύλου Μελά, μπροστά στο δημαρχείο Πολίχνης
  • Δ. Αμπελοκήπων, Φιλιππουπόλεως και Μ. Αλεξάνδρου
ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
«Φρακαρισμένες» μέχρι τον Ιούλη οι λίστες για ακτινοβολίες

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα επαγγελματία φορτηγατζή που μίλησε στον «Ριζοσπάστη»

Στην επιφάνεια βγαίνουν όλες οι διαχρονικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που πλέον έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά τη μετατροπή του σε μίας νόσου.

Καρκινοπαθής διαγνώστηκε πριν έναν μήνα στο ΚΑΤ, όπου και χειρουργήθηκε. Με τη βιοψία χρειάστηκαν κάποιες συμπληρωματικές μοριακές εξετάσεις, «οι οποίες όμως δεν συνταγογραφούνται. Μπορούσαμε να τις κάνουμε στον Ευαγγελισμό, αλλά πλέον είναι νοσοκομείο για Covid-19, υπάρχει αναμονή, πρέπει να μπεις στη λίστα, ενώ και τα αποτελέσματα αργούν πολύ», αναφέρει ο ίδιος στον «Ριζοσπάστη».

«Αναγκαστικά πήγαμε σε ιδιωτικό εργαστήριο και πληρώσαμε 850 ευρώ! Για τις ακτινοβολίες με παραπέμπουν στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (το οποίο οδεύει και αυτό προς μετατροπή του σε Covid) και μου λένε ότι υπάρχει μεγάλη ουρά, η σειρά μου θα έρθει μετά τον Ιούλη! Οπότε τι κάνεις; Ξέρεις αν έχεις τέτοιο περιθώριο; Πάω σε ιδιωτικό και μου δίνουν "προσφορά", 2.500 ευρώ για 25 ακτινοβολίες....», συνεχίζει.

Χτες το πρωί, μαζί με συναδέλφους του από το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, προβάλλοντας μέσα και από το προσωπικό του παράδειγμα τον επείγοντα χαρακτήρα που έχουν οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, σωματείων και φορέων του κινήματος για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα.

«Κατεβαίνουμε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα καρκινοπαθούς συναδέλφου μας φορτηγατζή, μέλους του σωματείου μας, που δίνει μάχη για την υγεία του. Δικαίωμα που η κυβερνητική πολιτική τού το στερεί, όπως και σε χιλιάδες άλλους φτωχούς ασθενείς, για τους οποίους ο μόνος δρόμος που τους αφήνει ανοιχτό είναι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, που απαιτούν πελατεία και χιλιάδες ευρώ (...) H κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει ότι "όλα βαίνουν καλώς", ενώ αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι βγήκανε τα άπλυτα στη φόρα κι αυτοί προσπαθούν να μας τα πασάρουν για καθαρά και σιδερωμένα», σημειώνει το Σωματείο, μέλη του οποίου παραπέμφθηκαν σε «κάποιον στο υπουργείο Υγείας ...ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεχίζει να αποκαλύπτεται η τραγική κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας

Γερμανική έρευνα επιβεβαιώνει τη μεγαλύτερη διασπορά σε βιομηχανικές περιοχές

(c) dpa-Zentralbild

Καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας με πάνω από 143,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 3,060 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, εξακολουθεί να αποκαλύπτεται σε όλο τον κόσμο η τραγική κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, τα οποία μετά από ένα χρόνο παραμένουν αθωράκιστα.

Στις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, σε Γαλλία και Γερμανία, οι ΜΕΘ «στενάζουν», ενώ στην Ασία εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ινδίας...

Νοσοκομεία μένουν χωρίς οξυγόνο στην Ινδία

Αναλυτικότερα, η Ινδία κατέγραψε χτες πάνω από 2.000 θανάτους και σχεδόν 300.000 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες. Ηταν η 6η συνεχόμενη μέρα με πάνω από 1.000 ημερήσιους θανάτους. Συνολικά πάνω από 182.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταγραφεί 15,6 εκατ. κρούσματα.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους ορισμένα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί δεν διαθέτουν πλέον παρά «μερικές ώρες» αποθεμάτων οξυγόνου. Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι τα αποθέματα αρκούν για 8 έως 24 ώρες στα δημόσια νοσοκομεία και μόλις για 4 έως 5 σε ορισμένα ιδιωτικά. Παράλληλα, σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με COVID-19.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τουλάχιστον 22 ασθενείς πέθαναν σε δημόσιο νοσοκομείο στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στο δε ιδιωτικό νοσοκομείο «Apollo» της πρωτεύουσας, το προσωπικό ανέφερε πως τη νύχτα της Τρίτης το οξυγόνο εξαντλήθηκε προτού έρθουν προμήθειες, «δύο δεξαμενοφόρα φορτηγά» τα μεσάνυχτα. Πλέον οι προμήθειες αρκούν για 12 έως 14 ώρες και η ζωή 200 ασθενών «κρέμεται από μια κλωστή»...

Απεγνωσμένοι συγγενείς ασθενών είναι συχνά αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «πλημμυρίσει» από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση εξετάζει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, μόλις τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχεδιάζεται να ενταχθούν και οι περιοχές Οζάκα και Χόγκο. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας πλήττει ιδιαίτερα τις πυκνοκατοικημένες περιοχές και επιβαρύνει για ακόμη μια φορά το σύστημα Υγείας. Εως την Τρίτη καταγράφονταν συνολικά 542.000 λοιμώξεις και πάνω από 9.700 θάνατοι.

Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα και πιο αργή μείωση στις βιομηχανικές περιοχές

Στη Γερμανία συνεχίζεται η αύξηση σε κρούσματα και θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό σε ΜΕΘ προσεγγίζει τις 5.000, με τη Γερμανική Διεπιστημονική Ενωση Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (Divi) να δηλώνει πως η τελευταία φορά που υπήρχε τόσο μεγάλη πίεση ήταν στα μέσα Γενάρη. Στο μεταξύ, χιλιάδες κρεβάτια ΜΕΘ στη Γερμανία είτε παραμένουν κλειστά είτε είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού... Ο πρόεδρος της Divi ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νέοι, συχνά πολύ νέοι, ασθενείς με Covid-19, 30 ή 40 ετών εισάγονται κάθε μέρα στις ΜΕΘ. Η πίεση είναι μεγάλη επειδή πρέπει παράλληλα να νοσηλευτούν και άλλα περιστατικά έκτακτης ανάγκης, πρέπει επίσης να γίνουν εγχειρήσεις».

Στο μεταξύ, έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου «Χάινριχ Χάινε» του Ντίσελντορφ διαπίστωσε μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς και συσχέτιση των κρουσμάτων σε παραγωγικές ηλικίες με το βαθμό απασχόλησης και το μέγεθος των βιομηχανιών σε ορισμένες περιοχές. Διαπιστώθηκε ότι οι επαρχίες με συγκριτικά υψηλά ποσοστά απασχόλησης είχαν υψηλότερα συνολικά κρούσματα. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων ήταν συχνά ταχύτερη και υψηλότερη. Οι περιφέρειες με υψηλό ποσοστό εργαζομένων σε βιομηχανίες είχαν και εξακολουθούν να έχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερα κρούσματα σε σύγκριση με τις περιοχές με λιγότερο έντονο βιομηχανικό τομέα. Επίσης, μετά από μέτρα lockdown, τα κρούσματα μειώθηκαν σε αυτές τις περιοχές με πιο αργούς ρυθμούς.

Στη Ρωσία, με σταθερά 300 - 400 νεκρούς κάθε μέρα εδώ και μήνες (σχεδόν 107.000 είναι συνολικά οι καταγεγραμμένοι θάνατοι), τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «γονατίσει» από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, αναπνευστήρων και άλλων υλικών, ακόμη και σε ελλείψεις αποθεμάτων τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξέφρασε την «πεποίθηση ότι η Ρωσία θα κατορθώσει να ξεπεράσει τη δοκιμασία με επιτυχία»... Χαρακτήρισε «αναπόφευκτες» τις απώλειες από την πανδημία που επιβεβαίωσαν την «πρώτη εθνική προτεραιότητα» για επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Η Ρωσία θα διατηρήσει τους στρατηγικούς της στόχους να οδηγηθεί έως το 2030 σε αύξηση του πληθυσμού και σε αύξηση του μέσου όρου ζωής στα 78 χρόνια, είπε.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι λαοί έρχονται αντιμέτωποι με τις ανεπαρκείς ποσότητες εμβολίων... τα «γερά πορτοφόλια» δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Σε ένα ακόμα παράδειγμα «εμβολιαστικού τουρισμού», η ρωσική υπηρεσία της «Deutsche Welle» αναφέρει ότι από τα μέσα Απρίλη, Γερμανοί φτάνουν με οργανωμένα γκρουπ στη Ρωσία, για ταξίδι και εμβολιασμό, με το συνολικό πακέτο να κοστίζει 2.300 ευρώ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ