Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Στο 48% ο εμβολιασμός για τον HPV στη χώρα

O ρόλος του ιού HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) καθώς και οι θεαματικές εξελίξεις στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του απασχόλησαν τη διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου τις προηγούμενες μέρες.

Στις αναφορές για τα είδη καρκίνου που μπορούν να αναπτυχθούν ως απόρροια της μόλυνσης με τον ιό HPV, καθώς και τις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια κάποιοι εξ αυτών, υπογραμμίστηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που παρέχονται πλέον τόσο στην πρωτογενή (εμβόλια), όσο και στη δευτερογενή πρόληψη (HPV test) εναντίον των καρκινογόνων τύπων του ιού HPV.

«Στην Ελλάδα, παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας από το 2008, ο εμβολιασμός κατά του HPV (εμβόλιο για νεαρά αγόρια και κορίτσια, πρόληψης εμφάνισης πολλών τύπου καρκίνου) παραμένει εν πολλοίς ευκαιριακός και συγκυριακός, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θεωρεί ότι αποτελεί "υποχρέωση" μόνο των κοριτσιών/γυναικών», είναι μια από τις επισημάνσεις που ακούστηκε στην ημερίδα.

Οπως επισημάνθηκε, «ο μαζικός εμβολιασμός σε νεαρές ηλικίες αποτελεί την καλύτερη πρωτογενή πρόληψη, αφού καλύπτει το 90% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνων σχετιζόμενων με τον ιό, ενώ σε συνδυασμό με το τεστ ΠΑΠ και το νέο HPV DNA test μπορεί να προλάβει την συντριπτική πλειοψηφία περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνων προερχόμενων από τον HPV». Παρ' όλα αυτά εμφανίζεται μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, που φτάνει κατά μέσο όρο μόλις στο 48%, δεκατρία χρόνια μετά την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ