Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για τις γερμανικές αποζημιώσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Δελής, Λ. Κανέλλη και Δ. Μανωλάκου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Ογδόντα χρόνια από την εισβολή και κατοχή της Ελλάδας από τη Γερμανία και εβδομήντα έξι χρόνια μετά τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι κυβερνήσεις της Ο.Δ. Γερμανίας συνεχίζουν να αρνούνται και να μην πληρώνουν στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί στις διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι 1945, Λονδίνο 1953, Συνθήκη 2+4 Μόσχα 1990) και είναι:

  • Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα από τη ναζιστική Γερμανία.
  • Οι αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, που έχουν αναγνωριστεί με τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946).
  • Οι αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.
  • Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Ολες οι έως τώρα ελληνικές κυβερνήσεις ενώ αναγνωρίζουν τις διεκδικήσεις δεν προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκδίκησή τους.

Την ίδια ώρα, με το "Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας", διάφορα γερμανο-ελληνικά προγράμματα, όπως το αντιεπιστημονικό πρόγραμμα "Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα" που αλλοιώνει την πραγματική ιστορία της Αντίστασης, με τη δημιουργία διαφόρων μνημείων με χρηματοδότηση από το επιτελείο του γερμανικού ΥΠΕΞ, "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", επιχειρείται παρέμβαση της Γερμανίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση, που στο όνομα της επούλωσης τάχα των τραυμάτων του πολέμου επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις οφειλές αποδυναμώνοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις.

Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με αλλεπάλληλες διαχρονικά ενέργειες θέτουν σταθερά το ζήτημα της ανάληψης συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων διεκδίκησης, από τις ελληνικές κυβερνήσεις, των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις 12 Οκτώβρη 2020 επέδωσε υπόμνημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ για το ίδιο ζήτημα χωρίς να λάβει καμιά απάντηση.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι θα κάνει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν από την Ο.Δ. Γερμανίας οι δίκαιες διεκδικήσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαίωμα του λαού, τις διεκδικεί στο σύνολό τους (2023-05-13 00:00:00.0)
Καταγγέλλει απαράδεκτη απόφαση του δημάρχου Καισαριανής για το Σκοπευτήριο (2022-07-23 00:00:00.0)
Ξανά στις «ελληνικές καλένδες» οι γερμανικές επανορθώσεις (2022-06-16 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τα 80 χρόνια από την κατάληψη της Αθήνας από τους ναζί (2021-04-27 00:00:00.0)
Οι κυβερνήσεις ξέχασαν να διεκδικήσουν τις οφειλές (2008-02-12 00:00:00.0)
Πάγια θέση η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων από τη γερμανική κυβέρνηση (2000-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ