Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Νέα κρούσματα κορονοϊού σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους

Το γεγονός ότι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων παραμένουν αθωράκιστες απέναντι στην πανδημία, με την κυβέρνηση και την εργοδοσία να μην παίρνουν τα αναγκαία μέτρα, επιβεβαιώνουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομεία στο Ηράκλειο Αττικής και στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, προχτές σε ΜΦΗ στο Ηράκλειο Αττικής εντοπίστηκαν τουλάχιστον 11 κρούσματα, εκ των οποίων 7 ηλικιωμένοι και 4 εργαζόμενοι. Οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί δεν είχαν συμπτώματα, ωστόσο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ οι υπόλοιποι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ, τα οποία θα επαναληφθούν. Με παρέμβασή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου Αττικής ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των ηλικιωμένων και των εργαζομένων στο γηροκομείο, όπως και σε κάθε κρίσιμο χώρο της πόλης (κλινικές, σούπερ μάρκετ, εργοστάσια κ.ά.).

Πριν από λίγες μέρες κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν και στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, που δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα θωράκισης όλων των κοινωνικών δομών, όσο και της διοίκησης του δήμου Χανίων, που παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για μέτρα θωράκισης και προστασίας εργαζομένων και φιλοξενουμένων στο Δημοτικό Γηροκομείο και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της ότι αυτά θα λυθούν, αυτό δεν έγινε.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί: Να γίνεται μοριακός έλεγχος του συνόλου του προσωπικού με επαναλαμβανόμενα τεστ, όπως και των φιλοξενουμένων υπερηλίκων στο Γηροκομείο. Απολυμάνσεις όλων των χώρων. Να μεταφερθεί το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νοσοκομείο και των πιθανών κρουσμάτων σε χώρο εκτός του γηροκομείου. Να μπει σε αντίστοιχη καραντίνα εκτός γηροκομείου, με ευθύνη του δήμου, το σύνολο των επαφών που έχουν ιχνηλατηθεί από τα ήδη κρούσματα και να προχωρήσει η ιχνηλάτηση για το υπόλοιπο προσωπικό και τις οικογένειές του. Να προχωρήσει άμεσα χωρίς καθυστέρηση ο εμβολιασμός του συνόλου του προσωπικού και των φιλοξενούμενων. Να τηρηθούν τα παραπάνω και στο εργολαβικό προσωπικό, με έλεγχο από το δήμο Χανίων για αυτό στον αντίστοιχο εργολάβο και επιβολή κυρώσεων αν δεν το πράξει.

«Η ίδια η εξέλιξη του προβλήματος φέρνει ξανά στο προσκήνιο και επαληθεύει τη θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για κάλυψη όλων των κενών και των θέσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Γηροκομείου με μόνιμο προσωπικό και να καταργηθεί το αίσχος των εργολάβων», επισημαίνει, καθώς, όπως επιβεβαιώνεται διαρκώς, οι εργασιακές σχέσεις είναι άρρηκτα δεμένες με την ασφάλεια και προστασία των εξυπηρετούμενων στις ΜΦΗ.

ΠΑΡΟΣ
Εκτεθειμένοι οι νεφροπαθείς μετά την περικοπή δρομολογίων

Μαζί με όλο το λαό της Πάρου, ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς, μετά τον περιορισμό των δρομολογίων του πλοίου της γραμμής.

Η εταιρεία «Blue Star» ανακοίνωσε την τροποποίηση των δρομολογίων της από τις 6/1 μέχρι και τις 17/1, με αποτέλεσμα καθημερινά (εκτός Κυριακής) να μην υπάρχει πρωινό πλοίο από τον Πειραιά για τα νησιά που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη γραμμή, ενώ το Σάββατο δεν θα υπάρχει κανένα πλοίο ούτε προς ούτε από Πειραιά.

«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται το "κράτος εν κράτει" των εφοπλιστών», σημειώνει η ΚΟ Πάρου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας πως «αποτέλεσμα της εφοπλιστικής αυθαιρεσίας, για μια ακόμα φορά μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι ότι οι νεφροπαθείς του νησιού μας θα πρέπει να μετακομίσουν οικογενειακά στη Νάξο για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσής τους, αφού δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα να πηγαίνουν στη Νάξο το πρωί και να επιστρέφουν με το απογευματινό πλοίο». Παράλληλα, αναδεικνύονται έτσι κι αλλιώς οι τραγικές και διαχρονικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του λαού, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Για το ίδιο θέμα έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Το ΚΚΕ ζητάει να μην περικοπούν τα δρομολόγια προς τα νησιά και άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των νεφροπαθών της Πάρου, χωρίς να ξεσπιτωθούν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ειδικευόμενων γιατρών

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Σε τρίωρη αποχή και συγκέντρωση στο αίθριο του νοσοκομείου προχώρησαν χτες οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου «Αττικόν», υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Αττικόν» απαιτούν: Κανένας ειδικευόμενος γιατρός να μην κάνει άνω των 7 εφημεριών. Κατεπείγουσες προσλήψεις από τις λίστες αναμονής. Οχι στις πολύμηνες διαδικασίες «από "Υπό διορισμό" σε "Διορισμένος", έπειτα "Ανάκληση ή Διαγραφή" και πάλι από την αρχή». Ολοι να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται εφόσον το επιθυμούν. Πραγματική ασφάλεια στο ΤΕΠ και επάρκεια σε ΜΑΠ. Να αναπτυχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις ειδικότητες. Να ξεκαθαριστούν γραπτώς ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο τρόπος διαχείρισης για επιβεβαιωμένο κρούσμα (νοσηλευόμενου ή υγειονομικού) σε μη Covid κλινικές.

Από τα παραπάνω αιτήματα, τονίζει η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων του νοσοκομείου, «το μόνο που "υλοποιήθηκε" ήταν η διατύπωση (όπως - όπως) των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κάποια στοιχειώδη χωροταξικά μέτρα στο ΤΕΠ (γυψοσανίδα διαχωρισμού στα ΤΕΠ Covid)».

Τα υπόλοιπα αιτήματα, «για ρεπό, εφημερίες, κατεπείγουσες προσλήψεις, εκπαίδευση, συνεχίζουν να συναντούν άρνηση. Παρά τα λόγια συμπάθειας, η επικοινωνία μας με τις διάφορες αρχές του νοσοκομείου (διοικητής, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας) επίσης δεν έλυσε κανένα πρόβλημα των ειδικευόμενων», καταλήγει η Σωματειακή Επιτροπή.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέα κινητοποίηση για την ουσιαστική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου

Στο στόχαστρο ο σχεδιασμός που οδηγεί προς την εκ νέου μετατροπή του σε νοσοκομείο της μιας νόσου

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Αγωνιστικά υποδέχτηκαν το νέο έτος οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με τη νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Στο επίκεντρο του αγώνα τους θέτουν τα αιτήματα άμεσης στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας διατυπώνουν οι υγειονομικοί. Ταυτόχρονα, έστειλαν μήνυμα ενάντια στη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε μιας νόσου, καθώς παρότι η 5η ΥΠΕ πήρε πίσω την απόφασή της για αναστολή των χειρουργείων και επέστρεψαν στο νοσοκομείο τα Τμήματα Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Παράλληλα, μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας, διατηρούνται πάνω από 50 κλίνες του νοσοκομείου κενές, με πρόβλεψη σε περίπτωση ανάγκης ο αριθμός των κενών κλινών να αυξηθεί σε 165 περίπου, για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών με COVID. Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας δεν ακούγεται κουβέντα, σχεδιάζεται η μετατροπή άνω του 50% της δύναμης του νοσοκομείου σε κλίνες μιας νόσου, διατηρώντας ασάφεια και για ενδεχόμενη εκ νέου μεταφορά Τμημάτων του Χειρουργικού Τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο...

Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στο προαύλιο του νοσοκομείου και έπειτα έκλεισαν για λίγα λεπτά το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αφού ανέφερε πως οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων έχουν οδηγήσει σε αναδίπλωση τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, κάλεσε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Οπως τόνισε, «δεν έχουν κανένα σχέδιο για την προστασία της υγείας του λαού και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, που θα μας βρει και πάλι απροετοίμαστους. Αδιαφορούν και αδρανούν για την οργάνωση και τη δρομολόγηση λύσεων, με μόνο σχέδιο την εκ νέου μετατροπή του ακραία υποστελεχωμένου και χωροταξικά ακατάλληλου ΓΝΛ σε νοσοκομείο μιας νόσου, αδιαφορώντας για τα επακόλουθα που θα έχει αυτό στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου και στην αντιμετώπιση των αρρώστων της λοιπής νοσηρότητας».

«Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού», πρόσθεσε, «που παραμένουν ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων της πόλης, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και τα "μπαλώματα" με τις μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα». Οπως επισήμανε, μάλιστα, «χωρίς σοβαρή προετοιμασία και με αργούς ρυθμούς, πραγματοποιείται ο εμβολιασμός των υγειονομικών και του λαού. Ανεπαρκές αποδεικνύεται το δίκτυο εφοδιασμού, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα αποδειχθούν η "μαύρη" τρύπα που θα απορροφήσει όλο το προσωπικό της ΠΦΥ, παγώνοντας κάθε άλλη δραστηριότητα στα Κέντρα Υγείας».

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο πρόεδρός του, Γιάννης Σκόκας, αφού επισήμανε πως στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας, δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τόνισε πως ο δίκαιος αγώνας των υγειονομικών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να αγκαλιαστούν και από άλλα σωματεία και φορείς. Ακόμα κάλεσε τα σωματεία των υγειονομικών να πάρουν μέρος στη διαδικτυακή σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο με τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων την Τρίτη 12/1, για την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε Γενική Συνέλευση των υγειονομικών και των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα, με νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 13/1 στις 10.30 π.μ. στο νοσοκομείο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού

Eurokinissi

Την ώρα που τα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μετά από δυόμισι μήνες lockdown, δείχνουν την πολύ αργή αποκλιμάκωσή της, ενώ σημειώνονται και νέες αναζωπυρώσεις και συρροές κρουσμάτων σε κρίσιμους χώρους εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων (χώρους δουλειάς, γηροκομεία, δομές προσφύγων κ.α.) και επίσημα αναφέρεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται», η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε τώρα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία του λαού, επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της κάτω από το «χαλί» του αναγκαίου εμβολιασμού.

Τις δύο τελευταίες μέρες 95 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχονται πλέον σε 5.146.

391 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι 8 (2%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 - 39 ετών, 139 (35,5%) είναι 40 - 64 ετών και 244 (62,4%) είναι άνω των 65 ετών.

Χτες, Πέμπτη, από τους ελάχιστους ελέγχους που ανακοινώθηκαν (μόνο 8.697 τεστ) εντοπίστηκαν 510 νέα κρούσματα. Από αυτά, 187 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 26, Βόρειος Τομέας Αθήνας 4, Δυτική Αττική 24, Δυτική Αθήνα 29, Κεντρικός Τομέας Αθήνας 60, Νότιος Τομέας Αθήνας 18, Πειραιάς 26), στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 65, στη Λάρισα 31 και στην Αργολίδα 26.

Προχτές Τετάρτη εντοπίστηκαν 816 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 409 στην Αττική (Κεντρικός Τομέας Αθήνας 87 κρούσματα, Δυτική Αττική 78, Ανατολική Αττική 50, Βόρειος Τομέας Αθήνας 39, Δυτικός Τομέας Αθήνας 35, Πειραιάς 46, Νότιος Τομέας Αθήνας 28), 95 στη Θεσσαλονίκη, 24 στη Λάρισα, από 23 σε Κοζάνη και Λασίθι και 20 στον Εβρο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 142.777, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,75.

Στο μικροσκόπιο μπαίνει η Αττική, ενώ στην ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλειας καταγράφεται επιβάρυνση του ιικού φορτίου μετά τις μέρες των γιορτών. Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων, παρατηρήθηκε διπλασιασμός των κρουσμάτων τη μέρα των Χριστουγέννων και τριπλασιασμός την Πρωτοχρονιά. Την ίδια ώρα, η ανάλυση των λυμάτων δείχνει εικόνα σχετικής αποκλιμάκωσης στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, ανανεώθηκαν μέχρι και τη Δευτέρα 11/1 τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας στη Δυτική Αττική, όπως και στους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Αντίστοιχα αυξημένα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπιου του δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης (έως την Κυριακή 10/1) και για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου (έως τις 15/1).

Συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών

Και ενώ από παντού επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αφήνει το λαό εκτεθειμένο, σε σύσκεψη αργά το απόγευμα της Τρίτης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε για μια ακόμα φορά να κρυφτεί πίσω από την έναρξη των αναγκαίων εμβολιασμών, ενώ και σε αυτήν τη διαδικασία καταγράφονται ήδη προβλήματα, αναβολές και καθυστερήσεις.

Ετσι, από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν γίνει 16.635 εμβολιασμοί, ενώ την Τρίτη εμβολιάστηκαν πάνω από 6.000 άτομα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα πολυσύνθετο εγχείρημα το οποίο απαιτεί τη συνεργασία όλων για να υλοποιηθεί σωστά, σημειώνοντας πως «όλοι μαζί θα πετύχουμε».

Η κυβέρνηση βέβαια δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ούτε για την αντιμετώπιση της πανδημίας ούτε για τη στήριξη της σύνθετης και απαιτητικής διαδικασίας του εμβολιασμού. Κι αυτό την ώρα που ακόμα και με τις εκτιμήσεις που ανακοινώνει η ίδια η κυβέρνηση (στόχος για 220.000 εμβολιασμούς μέχρι τέλη Γενάρη), επιβεβαιώνεται ότι θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο 70%, που είναι αναγκαίο για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας...

Μέτρα προστασίας και τεστ για όλους τους κατοίκους της Σητείας

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας και να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους τους κατοίκους της Σητείας και όχι μόνο στην κοινότητα Παλαικάστρου, η οποία βρίσκεται σε αυστηρό lockdown μέχρι τις 15 Γενάρη, αναδεικνύει με αίτημα που υπέβαλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» προς τη δημοτική αρχή Σητείας.

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν οι κινήσεις όσο πιο γρήγορα και συντονισμένα, επειδή είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη όχι μόνο για τον δήμο Σητείας αλλά για όλη την Κρήτη, που πρώτη φορά στην περίοδο της πανδημίας αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο. Δεν είναι θετικό ότι χρειάζονται δύο μέρες για να γίνουν όλα κι όλα 250 τεστ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν προτάσεις από αρμόδια χείλη να μη γίνουν τεστ σε όλο τον πληθυσμό και μάλιστα σε συγγενείς διαγνωσμένων από την 1η μέρα θετικών κρουσμάτων, που αυτό σημαίνει ότι πιθανά υγιείς πολίτες θα είναι στο ίδιο σπίτι με θετικά κρούσματα. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι περιορίζονται τα μέτρα, ανεπαρκή κατά τη γνώμη μας, μόνο στην τοπική κοινότητα αφήνουν απροστάτευτο μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείται και ένας αδικαιολόγητος καθησυχασμός», επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σ. Συμεωνίδης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δήμαρχο, απαιτώντας έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Παράλληλα, πάνω από 100 κάτοικοι και φορείς υπογράφουν το κείμενο της Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Παλαικάστρου Σητείας για τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, απαιτώντας:

  • Να χρησιμοποιηθεί ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα του Παλαικάστρου με ευθύνη κρατικής αρχής (δήμου, Περιφέρειας, κράτους) για τη διαμονή των θετικών κρουσμάτων όπως έγινε το καλοκαίρι για τους τουρίστες. Οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ να πάνε και στα υπόλοιπα χωριά του Ιτάνου όπου υπάρχουν στενές επαφές.
  • Να εγκατασταθεί γενικός γιατρός με νοσηλευτή στο Παλαίκαστρο.
  • Να στηριχθούν ψυχολογικά όσοι κάτοικοι έχουν ανάγκη από ειδικούς.
  • Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αμεσα να αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης τις ευθύνες της και να στείλει συνεργεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων σε ψώνια κ.λπ.
  • Αμεση ενίσχυση της κλινικής Covid του Νοσοκομείου Σητείας.
  • Να στηριχθούν οι μικροεπαγγελματίες του Παλαικάστρου.

Κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της Επιτροπής Φορέων χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο Σ. Συμεωνίδης κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει τα αιτήματα της Επιτροπής, σημειώνοντας πως τα αιτήματα είναι μια «πρώτη απάντηση - αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί έως τώρα. Οι ώρες είναι κρίσιμες και η ταχύτητα εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για το Παλαίκαστρο, όχι μόνο για τον δήμο Σητείας αλλά για όλο το νομό Λασιθίου και την Κρήτη συνολικά», είπε μεταξύ άλλων.

ΚΟΒ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καλυφθούν άμεσα οι τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο του νησιού

Την πραγματικότητα για τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού αναδεικνύει η ΚΟΒ Καλύμνου του ΚΚΕ, με αφορμή το τοπικό lockdown στο οποίο βρίσκεται το νησί από τις 31/12, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Οπως επισημαίνει, «η επιβολή των αυστηρών μέτρων μετά την αύξηση κρουσμάτων στο νησί της Καλύμνου, όσο επιβεβλημένα κι αν είναι, δεν είναι από μόνη της η λύση στο πρόβλημα. Το Νοσοκομείο Καλύμνου παραμένει με έναν πνευμονολόγο. Η μονάδα ΜΑΦ που λειτουργεί με αφορμή την πανδημία έχει μόλις 6 νοσηλευτές (...) και μόλις 10 κρεβάτια για ασθενείς με Covid-19».

«Το προσωπικό του νοσοκομείου», προσθέτει, «που καλά - καλά δεν έφτανε να καλύψει τη λειτουργία σε κανονικές συνθήκες, και με γεγονός την αύξηση των κρουσμάτων σε εργαζόμενους του νοσοκομείου, αδυνατεί στην κυριολεξία να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Oπως όλα τα νοσοκομεία της χώρας, το Νοσοκομείο Καλύμνου έχει μετατραπεί σε μονάδα αντιμετώπισης μίας νόσου. Εκατοντάδες νησιώτες, εν καιρώ πανδημίας, αναγκάζονται είτε να περιμένουν, βάζοντας την υγεία τους σε κίνδυνο, είτε να βάλουν το χέρι στην τσέπη καταφεύγοντας σε ιδιωτικά ιατρεία».

Επιπλέον, «η καθυστέρηση για μία βδομάδα της έναρξης του εμβολιασμού των υγειονομικών του νοσοκομείου αυξάνει την αγωνία και τον προβληματισμό των Καλύμνιων για την ετοιμότητα και δυνατότητα του νοσοκομείου να υλοποιήσει το πρόγραμμα για όλους τους κατοίκους, με δεδομένες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή».

Η ΚΟΒ Καλύμνου καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη και να στελεχώσει τώρα το Νοσοκομείο Καλύμνου με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας των ασθενών όσο και των εμβολιαζόμενων, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας. Αμεσα να προχωρήσει στη χορήγηση αντιδραστηρίων για μοριακό έλεγχο, για την ασφαλή και ταχεία ανίχνευση των κρουσμάτων».

Καλεί το λαό του νησιού «να δώσει πλάι μας τη μάχη για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Υγείας» και διεκδικεί: Να προσληφθεί με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλο το αναγκαίο προσωπικό στο Νοσοκομείο και στο δήμο Καλύμνου, ώστε να αντεπεξέλθει στην πίεση που υπάρχει. Να πραγματοποιηθούν άμεσα και ανά τακτά διαστήματα δειγματοληπτικά τεστ στον πληθυσμό του νησιού, σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού και εργαζομένων, όπως σούπερ μάρκετ, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ. Πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του λαού για την κατάσταση της πανδημίας στο νησί και για τα νέα εμβόλια.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ - ΠΟΜΕΕΑ
Διαδικτυακή ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) διοργανώνουν αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα: «Αντιμετώπιση της πανδημίας και ενημέρωση για τον εμβολιασμό». Στη συζήτηση θα παρέμβει γιατρός εκπρόσωπος των μαχόμενων υγειονομικών. Η συμμετοχή στη σύσκεψη θα γίνεται μέσω της διεύθυνσης https://meet.jit.si/GenuineRepeatsRecountNewly.

ΣΠΑΡΤΗ
Συρροή κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας προσφύγων

Στην έλλειψη προληπτικών μέτρων και στις ευθύνες που έχουν για αυτό κυβέρνηση και δημοτική αρχή αναφέρεται ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Σπάρτης, με αφορμή τα 17 κρούσματα κορονοϊού σε πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας στο ξενοδοχείο «Sparta Inn». Η δομή φιλοξενεί συνολικά 245 πρόσφυγες, ενώ μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων έχει μπει σε αυστηρή καραντίνα από τις 31/12 και για 14 μέρες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι η συρροή κρουσμάτων δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Οπως επισημαίνει, είχε καταθέσει αίτημα ήδη στις 23/4/2020 στο δήμο, ζητώντας κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν παρθεί και να αποφασίσει για μέτρα που χρειάζονται για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού στο ξενοδοχείο με τους πρόσφυγες, στους καταυλισμούς των Ρομά, στους εργαζόμενους του δήμου μας και γενικότερα στους δημότες μας». Ωστόσο η δημοτική αρχή «δεν έφερε ποτέ το θέμα για συζήτηση». Πλέον, «μετά τα κρούσματα στον καταυλισμό Ρομά στις Αμύκλες, τώρα έχουμε τα κρούσματα στο "Spartan Inn"».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί «την κυβέρνηση και το δήμο Σπάρτης, χωρίς άλλη αναμονή και καθυστέρηση, να πάρουν μέτρα: Ελέγχου του συνόλου του προσωπικού με επαναλαμβανόμενα τεστ, όπως και των φιλοξενούμενων προσφύγων. Να προχωρήσουν σε απολυμάνσεις όλων των χώρων, όπως απαιτούν τα πρωτόκολλα, και να χορηγούνται δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής. Να μεταφερθούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε χώρο εκτός του ξενοδοχείου. Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν σε όλους είδη πρώτης ανάγκης. Να καταργηθεί η δομή, άμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες της περιοχής και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Καταγγελίες για συγκάλυψη κρουσμάτων σε δήμους

Τη συγκάλυψη κρουσμάτων κορονοϊού από δημοτικές αρχές καταγγέλλουν σωματεία και συνδικαλιστές, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν ενημερώνονται για το τι συμβαίνει μέσα στους χώρους που δουλεύουν.

Η ΔΑΣ Εργαζομένων δήμου Γαλατσίου αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από τους συναδέλφους, γιατί δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση από τη δημαρχία για το πλήθος των κρουσμάτων, βρέθηκαν αρκετά θετικά κρούσματα COVID-19 σε εργαζόμενους στο δημαρχείο Γαλατσίου, με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό το κτίριο στις 4/1/2021». Οπως επισημαίνει, «πλέον συζητάμε (...) για συρροή κρουσμάτων σε οργανική μονάδα (σύμφωνα με την ορολογία του πρωτοκόλλου διαχείρισης κρουσμάτων) και είναι εμφανές ότι υπάρχει εστία διάδοσης. Θα πρέπει να γίνουν άμεσα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου προκειμένου να προληφθεί περαιτέρω διάδοση του ιού. Η όποια καθυστέρηση σε αυτό το απαραίτητο βήμα θα βαρύνει εξολοκλήρου τη διοίκηση του δήμου. Επιπλέον χρειάζεται εκ νέου διανομή Μέσων Ατομικής Προστασίας».

Την απόκρυψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 από τη δημοτική αρχή Περιστερίου καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή δήμου Περιστερίου του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Καμία ενημέρωση», σημειώνει, «δεν υπάρχει στους εργαζόμενους από πλευράς της διοίκησης για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο,τι μαθαίνεται είναι από στόμα σε στόμα μεταξύ συναδέλφων. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή αρνείται να πραγματοποιήσει τεστ στο σύνολο των εργαζομένων».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παζάρια και ανταγωνισμοί για την παραγωγή και αγορά των εμβολίων

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το εμβόλιο της «Moderna»

Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 87,7 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,893 εκατ., ενώ στις περισσότερες χώρες τα προγράμματα των εμβολιασμών έχουν καθυστερήσεις, ως συνέπεια της υποταγής και αυτής της κρίσιμης διαδικασίας στα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους, των ανταγωνισμών, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου.

Στην ΕΕ, «πράσινο φως» για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου των αμερικανικών εργαστηρίων «Moderna» έδωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την αξιολόγηση των δεδομένων στο θέμα της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας.

Το εμβόλιο της «Moderna» - που έχει εγκριθεί ήδη στις ΗΠΑ - βασίζεται, όπως και αυτό των «Pfizer»/«BioNTech», που ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε στην ΕΕ, στη νέα τεχνολογία mRNA, χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έχει επιδείξει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της ασθένειας. Επιπλέον, είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου, όπως δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία «πρόκειται να αποδείξει» ότι το εμβόλιό της θα είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία και Νότια Αφρική.

Αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε πως σύμφωνα με το συμβόλαιο η ΕΕ θα έχει 160 εκατ. δόσεις (80 εκατ., με επιλογή για άλλες 80 εκατ.), χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Η ΕΕ, πρόσθεσε, έχει εξασφαλίσει «έως και 2 δισ. δόσεις δυνητικών εμβολίων». Πολλά από αυτά τα εμβόλια, βέβαια, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί ή βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Προωθούνται «εκπτώσεις» στον εμβολιασμό στο φόντο των ελλείψεων

Στο μεταξύ, στο έδαφος των ελλείψεων και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί, στο τραπέζι μπαίνουν όλο και πιο έντονα προτάσεις για απαράδεκτες «εκπτώσεις» στην ίδια τη χορήγηση των εμβολίων, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την ανάπτυξή τους, «τζογάροντας» ουσιαστικά την ίδια την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικά, ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με δηλώσεις του ανέφερε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να είναι... «ευέλικτος» σχετικά με το χρονικό διάστημα από την πρώτη στη δεύτερη δόση, πέρα δηλαδή από το διάστημα που καθορίστηκε και ενδείκνυται επιστημονικά. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό μία τέτοια απόφαση να αντιπροσωπεύει μία ασφαλή συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην περιορισμένη ικανότητα συνολικής προστασίας αυτήν τη στιγμή και την αναγκαιότητα για τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, μειώνοντας παράλληλα το βάρος οποιουδήποτε επόμενου κύματος της επιδημίας επί των συστημάτων Υγείας». Υπενθυμίζεται ότι ήδη σε μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, αποφασίζεται ή συζητείται επίσημα η αντιμετώπιση της χαμηλής τροφοδοσίας σε εμβόλια με την παράταση του χρόνου ανάμεσα στη χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου μέχρι και κατά 12 βδομάδες, όπως και το ενδεχόμενο μείωσης του όγκου ορισμένων δόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι μεθοδεύσεις αυτές προωθούνται, την ώρα που οι «Pfizer» και «BioNTech» - αποποιούμενες και την ευθύνη από μια τέτοια επιλογή - έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών μετά την πρώτη δόση.

Συνολικά από «Pfizer»/«BioNTech» και «Moderna» η ΕΕ έχει εξασφαλίσει για μέσα στο 2021 460 εκατ. δόσεις, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 230 εκατ. ανθρώπων, από τον περίπου 446 εκατ. πληθυσμό των κρατών - μελών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται κύκλους των διαπραγματευόμενων, η ΕΕ διαπραγματεύεται με τη γερμανική εταιρεία «BioNTech» και την αμερικανική «Pfizer» τον διπλασιασμό των δόσεων του εμβολίου, δηλαδή την αγορά 100 εκατ. δόσεων και το δικαίωμα προαίρεσης για άλλες 200 εκατ. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των δόσεων μπορεί να παραδοθεί μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στη Ρωσία ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το εμβόλιο «Sputnik-V» ξεκίνησε στις αρχές του Δεκέμβρη και παρτίδες του έχουν σταλεί σε Λευκορωσία, Σερβία και Αργεντινή. Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν διαθέτει ικανότητα για την ταχεία παραγωγή των αναγκαίων ποσοτήτων, θα παραχθούν στην Ινδία 100 εκατ. δόσεις και έχουν υπογραφεί συμφωνίες σύμπραξης με Βραζιλία, Κίνα και Νότια Κορέα, ενώ συζητιέται και η παραγωγή του στην Τουρκία. Το ζήτημα της συμπαραγωγής τέθηκε και σε επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ.

Πάντως η παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του «Sputnik-V», είναι θεωρητικά δυνατή μόνο εάν εγκριθεί από τον EMA, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, χωρίς να διευκρινίσει αν ο ΕΜΑ έχει λάβει αντίστοιχο αίτημα.

Παράλληλα, με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ενδεικτικά, μόλις την Τετάρτη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ολλανδία, μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου. Στη χώρα έχουν παραδοθεί σχεδόν 300.000 δόσεις του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech», οι οποίες παραμένουν από τα τέλη Δεκέμβρη στην κατάψυξη εξαιτίας προβλημάτων και ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

Παράλληλα, εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία στην Ευρώπη. Η Βρετανία καταγράφει ακόμη και πάνω από 60.000 ημερήσια κρούσματα, τα νοσοκομεία κατακλύζονται και οι θάνατοι ξεπερνούν πλέον τις 77.000. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε παράταση του lockdown και κλείσιμο των σχολείων έως τα τέλη Γενάρη. Το Τόκιο και οι περιοχές γύρω από την ιαπωνική πρωτεύουσα μπαίνουν από σήμερα και για ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 7.500 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χτες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 2.447 στο Τόκιο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Τέλος, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» που η Κίνα δεν έχει ακόμη εγκρίνει την είσοδο μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων, που θα ερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού, ενώ δυο μέλη της ομάδας έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους. Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επαφή με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους και «έχω ήδη καταστήσει σαφές ότι η αποστολή αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ