Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παζάρια και ανταγωνισμοί για την παραγωγή και αγορά των εμβολίων

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το εμβόλιο της «Moderna»

Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 87,7 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,893 εκατ., ενώ στις περισσότερες χώρες τα προγράμματα των εμβολιασμών έχουν καθυστερήσεις, ως συνέπεια της υποταγής και αυτής της κρίσιμης διαδικασίας στα δεσμά του καπιταλιστικού κέρδους, των ανταγωνισμών, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου.

Στην ΕΕ, «πράσινο φως» για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου των αμερικανικών εργαστηρίων «Moderna» έδωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την αξιολόγηση των δεδομένων στο θέμα της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας.

Το εμβόλιο της «Moderna» - που έχει εγκριθεί ήδη στις ΗΠΑ - βασίζεται, όπως και αυτό των «Pfizer»/«BioNTech», που ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε στην ΕΕ, στη νέα τεχνολογία mRNA, χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έχει επιδείξει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της ασθένειας. Επιπλέον, είναι πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια περίπου, όπως δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία «πρόκειται να αποδείξει» ότι το εμβόλιό της θα είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία και Νότια Αφρική.

Αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε πως σύμφωνα με το συμβόλαιο η ΕΕ θα έχει 160 εκατ. δόσεις (80 εκατ., με επιλογή για άλλες 80 εκατ.), χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Η ΕΕ, πρόσθεσε, έχει εξασφαλίσει «έως και 2 δισ. δόσεις δυνητικών εμβολίων». Πολλά από αυτά τα εμβόλια, βέβαια, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί ή βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Προωθούνται «εκπτώσεις» στον εμβολιασμό στο φόντο των ελλείψεων

Στο μεταξύ, στο έδαφος των ελλείψεων και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί, στο τραπέζι μπαίνουν όλο και πιο έντονα προτάσεις για απαράδεκτες «εκπτώσεις» στην ίδια τη χορήγηση των εμβολίων, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την ανάπτυξή τους, «τζογάροντας» ουσιαστικά την ίδια την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικά, ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με δηλώσεις του ανέφερε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να είναι... «ευέλικτος» σχετικά με το χρονικό διάστημα από την πρώτη στη δεύτερη δόση, πέρα δηλαδή από το διάστημα που καθορίστηκε και ενδείκνυται επιστημονικά. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό μία τέτοια απόφαση να αντιπροσωπεύει μία ασφαλή συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην περιορισμένη ικανότητα συνολικής προστασίας αυτήν τη στιγμή και την αναγκαιότητα για τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, μειώνοντας παράλληλα το βάρος οποιουδήποτε επόμενου κύματος της επιδημίας επί των συστημάτων Υγείας». Υπενθυμίζεται ότι ήδη σε μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, αποφασίζεται ή συζητείται επίσημα η αντιμετώπιση της χαμηλής τροφοδοσίας σε εμβόλια με την παράταση του χρόνου ανάμεσα στη χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου μέχρι και κατά 12 βδομάδες, όπως και το ενδεχόμενο μείωσης του όγκου ορισμένων δόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι μεθοδεύσεις αυτές προωθούνται, την ώρα που οι «Pfizer» και «BioNTech» - αποποιούμενες και την ευθύνη από μια τέτοια επιλογή - έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών μετά την πρώτη δόση.

Συνολικά από «Pfizer»/«BioNTech» και «Moderna» η ΕΕ έχει εξασφαλίσει για μέσα στο 2021 460 εκατ. δόσεις, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 230 εκατ. ανθρώπων, από τον περίπου 446 εκατ. πληθυσμό των κρατών - μελών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται κύκλους των διαπραγματευόμενων, η ΕΕ διαπραγματεύεται με τη γερμανική εταιρεία «BioNTech» και την αμερικανική «Pfizer» τον διπλασιασμό των δόσεων του εμβολίου, δηλαδή την αγορά 100 εκατ. δόσεων και το δικαίωμα προαίρεσης για άλλες 200 εκατ. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των δόσεων μπορεί να παραδοθεί μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στη Ρωσία ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το εμβόλιο «Sputnik-V» ξεκίνησε στις αρχές του Δεκέμβρη και παρτίδες του έχουν σταλεί σε Λευκορωσία, Σερβία και Αργεντινή. Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν διαθέτει ικανότητα για την ταχεία παραγωγή των αναγκαίων ποσοτήτων, θα παραχθούν στην Ινδία 100 εκατ. δόσεις και έχουν υπογραφεί συμφωνίες σύμπραξης με Βραζιλία, Κίνα και Νότια Κορέα, ενώ συζητιέται και η παραγωγή του στην Τουρκία. Το ζήτημα της συμπαραγωγής τέθηκε και σε επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ.

Πάντως η παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του «Sputnik-V», είναι θεωρητικά δυνατή μόνο εάν εγκριθεί από τον EMA, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, χωρίς να διευκρινίσει αν ο ΕΜΑ έχει λάβει αντίστοιχο αίτημα.

Παράλληλα, με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ενδεικτικά, μόλις την Τετάρτη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ολλανδία, μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου. Στη χώρα έχουν παραδοθεί σχεδόν 300.000 δόσεις του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech», οι οποίες παραμένουν από τα τέλη Δεκέμβρη στην κατάψυξη εξαιτίας προβλημάτων και ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

Παράλληλα, εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία στην Ευρώπη. Η Βρετανία καταγράφει ακόμη και πάνω από 60.000 ημερήσια κρούσματα, τα νοσοκομεία κατακλύζονται και οι θάνατοι ξεπερνούν πλέον τις 77.000. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε παράταση του lockdown και κλείσιμο των σχολείων έως τα τέλη Γενάρη. Το Τόκιο και οι περιοχές γύρω από την ιαπωνική πρωτεύουσα μπαίνουν από σήμερα και για ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 7.500 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χτες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 2.447 στο Τόκιο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Τέλος, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» που η Κίνα δεν έχει ακόμη εγκρίνει την είσοδο μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων, που θα ερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού, ενώ δυο μέλη της ομάδας έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους. Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επαφή με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους και «έχω ήδη καταστήσει σαφές ότι η αποστολή αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ