Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Συνεχίζεται η μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο

Σε εξέλιξη η ανέγερση νέας πτέρυγας στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο για τη φιλοξενία Αμερικανών πιλότων

Η μετατροπή του Βόλου και ευρύτερα της Μαγνησίας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο συνεχίζεται, σε εφαρμογή της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που δρομολόγησαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για το λαό αφού κινδυνεύει να μετατραπεί σε στόχο μιας ενδεχόμενης απάντησης από χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανοΝΑΤΟικής απειλής, σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος έχει αναλάβει την ανέγερση πτέρυγας στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, με στόχο τη φιλοξενία πιλότων, αλλά και των μονάδων υποστήριξης και του διοικητικού προσωπικού της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που αναμένονται στην περιοχή, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων, όπου από ελληνικής πλευράς θα μετέχει καταρχήν η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ελικοπτεράδες) με έδρα το γειτονικό Στεφανοβίκειο, αλλά και πεζοναύτες από τον Βόλο.

Τα στρατιωτικά αεροδρόμια σε Νέα Αγχίαλο, Στεφανοβίκειο και Λάρισα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των περιοχών όπου οι Αμερικανοί προγραμματίζουν να μετασταθμεύουν συχνά δυνάμεις τους στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας τους στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται και από τη διμερή στρατιωτική συμφωνία που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη του 2019 στην Αθήνα από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου πληροί προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, αφού διαθέτει τρεις από τους μεγαλύτερους διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης σε επίπεδο περιφερειακών αεροδρομίων. Εχει δε τη δυνατότητα στάθμευσης 5 μεγάλων αεροσκαφών, τύπου «Μπόινγκ 737», και 80 μικρών. Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, σύμφωνα με πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην 111 Πτέρυγα Μάχης να σταθμεύσουν ιπτάμενα «τάνκερ» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αν και προτιμότερη επιλογή τους ήταν σε προηγούμενη φάση η Λάρισα, την οποία οι Αμερικανοί έχουν αξιοποιήσει ήδη για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV), τεστάροντας τις δυνατότητές της να καλύψει τις ανάγκες τους.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στο Δεκέμβρη στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο εγκαταστάθηκε τάγμα της 101ης Combat Aviation Brigade (ελικόπτερα). Συνολικά οι Αμερικανοί, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί έως και τα τέλη Μάρτη, υπολογίζονται στους 400, ιπτάμενοι, τεχνικοί, άλλο προσωπικό. Μαζί τους φέρνουν και συνολικά 21 ελικόπτερα: Επιθετικά «Apache» και μεταφορικά «Black Hawk», 4 από τα οποία «Pave Hawk HH-60» για αποστολές ιατρικής διάσωσης. Η παρουσία τους στην περιοχή περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα με την Αεροπορία Στρατού, την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς.

ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ: Αμεση απεμπλοκή από τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες για την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στη δίνη ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο λαός της Μαγνησίας δεν έχει κανένα συμφέρον από όλη αυτήν την εξέλιξη! Συμφέρον από την εμπλοκή της χώρας έχει η ελληνική αστική τάξη», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Ο λαός της Μαγνησίας σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εγκληματική διεύρυνση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Οι Βολιώτες έχουν πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι στην περιοχή μας σταθμεύουν δολοφονικά τάγματα, σε πλήρη ετοιμότητα να σκορπίσουν το θάνατο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Αφρικής για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και γεωστρατηγικών ανταγωνισμών του αμερικανικού κεφαλαίου. Εχουν πλήρη συνείδηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός από την ανανέωση της συμφωνίας που ενισχύει το καθεστώς της εμπλοκής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς. Γνωρίζουν τι σημαίνει η περιοχή της Μαγνησίας και της Λάρισας να γίνεται στόχος - μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση πολεμικών συγκρούσεων.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσουν οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας να αποτελούν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια σε άλλους λαούς, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα. Να σταματήσει η αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σκηνικό πολέμου» από την έλλειψη μέτρων πρόληψης (2023-07-28 00:00:00.0)
Με ενισχυμένο ΚΚΕ να ακουστεί πιο δυνατά το «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» (2023-06-07 00:00:00.0)
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! (2021-09-28 00:00:00.0)
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!» (2021-05-11 00:00:00.0)
Βάζει πλάτη για τη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο (2021-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ