Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Υμνοι στην αμερικανική «δημοκρατία» με το βλέμμα στη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος

Την αποδοκιμασία τους για τους «εχθρούς της δημοκρατίας» στις ΗΠΑ εξέφρασαν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των άλλων αστικών κομμάτων στην Ελλάδα, με εμφανές το «άγχος» για το τι σηματοδοτεί ο βαθύς διχασμός στην αστική τάξη των ΗΠΑ για το ευρωατλαντικό στρατόπεδο κι ακόμα περισσότερο για την ανάγκη «θωράκισης» του αστικού πολιτικού συστήματος και των αστικών «θεσμών» από τους «κραδασμούς» που γεννάνε οι μεγάλες αντιθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προσπερνώντας και με «ευκολία» ότι από κοινού καμάρωναν για τις στενές σχέσεις που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και επί κυβέρνησης Τραμπ, τα γεγονότα στις ΗΠΑ έγιναν αφορμή για ένα νέο «καβγαδάκι» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, για το ποιος με τη στάση του «υπονομεύει» την αστική δημοκρατία και την απαραίτητη - για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής - «συναίνεση», με κοινή συνισταμένη το κάλεσμα στον λαό να υπερασπιστεί το αστικό σύστημα είτε ενάντια στον «λαϊκισμό», είτε ενάντια στην «ακροδεξιά απειλή».

«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον», δήλωσε με ανάρτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ δεν παρέλειψε να λιβανίσει την «αμερικανική δημοκρατία», των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό, της άγριας εκμετάλλευσης και της φτώχειας στο εσωτερικό, που «είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση»...

Δεν περνά απαρατήρητο ότι αυτή η τοποθέτηση Μητσοτάκη έτυχε της επιδοκιμασίας του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος σε δική του ανάρτηση έγραψε «σας ευχαριστώ πρωθυπουργέ».

Για «ντροπιαστικές εικόνες ακροδεξιάς βίας στο αμερικανικό Καπιτώλιο» μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας (ξεχνώντας τα περί «διαβολικά καλού» Τραμπ) παρουσιάζοντας τις εξελίξεις ως «απόδειξη» για το «πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τη δημοκρατία κάθε μέρα παντού. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν πρέπει και θα γίνει σεβαστή. Οι εχθροί της δημοκρατίας θα ηττηθούν».

Για «δημοκρατία και κράτος δικαίου στις ΗΠΑ» (!) που «βρίσκεται υπό απειλή με πρωταγωνιστές των επεισοδίων ακροδεξιά στοιχεία που έχουν την ενθάρρυνση και ανοχή» του Ντ. Τραμπ έκανε λόγο και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάλογο ύφος, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, μίλησε για «δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού», προσθέτοντας πως «η νίκη της δημοκρατίας στις ΗΠΑ είναι νίκη όλων όσοι πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο».

Για το ποιος πιο αποτελεσματικά μπορεί να ενσωματώσει εργατικές και λαϊκές δυνάμεις στις «αξίες» αυτές, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, των ανακατατάξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και όσων αυτά σηματοδοτούν για τον λαό, ακολούθησε και ο καβγάς με ένθεν - κακείθεν κατηγορίες για το ποια μορφή διαχείρισης γεννάει τα «σημεία και τέρατα» από τα σπλάχνα του σάπιου συστήματος που υπερασπίζονται.

Ενδεικτικά, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου, έγραψε ότι «ο λαϊκισμός είναι παραισθησιογόνο. Με τα ίδια αποτελέσματα παντού. Οσοι εθίζονται στο να τον εισπνέουν γίνονται υποχείρια των ηγετών που τον εμπορεύονται» και ότι «στην πατρίδα μας, με λογική, μετριοπάθεια και έργο οι εγχώριοι λαϊκιστές θα μείνουν οριστικά χωρίς κοινό», δείχνοντας προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ίδιο πνεύμα για «υπερατλαντική εκδοχή όσων βιώσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία» και «μάστιγα των «αγανακτισμένων» (που) χτύπησε και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ», έσπευσε να μιλήσει ο Ανδρ. Λοβέρδος απ' το ΚΙΝΑΛ.

Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «απαντάνε» ότι «αυτό που συνέβη στην Ουάσιγκτον ... είναι αυτό που συμβαίνει όταν υπάρχει εναγκαλισμός της κρατικής εξουσίας με την ακροδεξιά» (Γ. Κατρούγκαλος) και «ότι ο τραμπισμός» - με τον οποίο ως κυβέρνηση έκλειναν μαζί τις συμφωνίες για τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση - «αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία», καλώντας σε νέες αυταπάτες περί «δημοκρατικής υπέρβασης της βαθιάς κρίσης (που) θα είναι σημαντική νίκη για όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις» (Δ. Παπαδημούλης).

Σημειωτέον, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, έλεγε χτες σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ότι η Αθήνα «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαντική την «ανθεκτικότητα του αμερικανικού συστήματος».

Ο εκπρόσωπος, πάντως, δυσκολεύτηκε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πώς εφόσον η κυβέρνηση κατακρίνει τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον, υιοθετεί άλλα παρόμοια στη Λευκορωσία, λέγοντας πως στο θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση «συντάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις της ΕΕ», ενώ το ίδιο αρκέστηκε να πει σε σχετική ερώτηση και για την υπόθεση της Βενεζουέλας, μετά την ανακοίνωσή των Βρυξελλών ότι απέσυραν την υποστήριξή τους στον αχυράνθρωπο της CIA Χ. Γκουαϊδό σαν μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, απόφαση που είχε σπεύσει να «συνυπογράψει» από τις πρώτες και η ελληνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ